Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
DebelinJoe

#16126 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by DebelinJoe »

Laplace wrote: 08/04/2023 15:11
DebelinJoe wrote: 08/04/2023 14:01

Ja sam iz Sarajeva pa nekad krajem 2019. ili početkom 2020. dobio posao u Zenici. Išao vozom. Onda u koroni (idioti) ukinuli voz. Pa ja kupio auto. Početkom korine kada je ukinut javni prijevoz kad sam shvatio da ću bez auta ostati i bez posla, osjećao sam se kao posljednji bijednik i levat. Rekao sam sebi: Nikad više bez auta!

Svaka čast javnom prijevozu, ali moja škodica je moja slobodica.
Što je najljepše, oni izgleda nisu vratili (ili nisu sve) linije koje su ukinute tokom prvih valova pandemije iako su se odavnon stekli uslovi da se te linije vrate. Tako imamo situaciju da u Centrotransovima autobusima na relacijama ka Varešu, Brezi, Visokom, Kaknju,... ima manje-više isti broj putnika u duplo manje linija. Autobusi su pretrpani.

Koja je logika da se tokom pandemije respiratornog virusa, koji se (logično) prenosi kapljičnim putem, upoloviti broj linija i tim linijama prevoziti isti broj putnika (što povlači duplo više putnika u svakom autobusu)?

Javni prevoz je neredovan, nepouzdan, neudoban, osoblje nerijetko neljubazno i nadrndano. Te probleme neće riješiti ni izgradnja saobraćajnica ni izgradnja/rekonstrukcija pruge.
Baš tako. Broj linija smanjen, broj polazaka smanjen, cijene karata povećane. Autobuska karta Sarajevo Zenica je 16.5 KM, što je preskupo. Da četvročlana porodica iz Sarajeva ode u goste u Zenicu i vrati se, treba joj 130 KM.

Bez auta si mrtav čovjek. Zato ljudi i kupuju aute i zato nažalost gužve ovolike.
studiorum_tuzlaensis

#16127 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by studiorum_tuzlaensis »

Bila je opcija u onom videu animaciji ove dionice .
old_spice

#16128 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by old_spice »

možda ne bi ni bila loša opcija izmjestiti prugu preko vogošće, taman da se po gradu mogu izgraditi novi neboderi
studiorum_tuzlaensis

#16129 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by studiorum_tuzlaensis »

E na ovo sam mislio...

thekupus

#16130 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by thekupus »

studiorum_tuzlaensis wrote: 08/04/2023 17:39 E na ovo sam mislio...

pa da, kao što vidiš na dijelu gdje se prikazuje tunel nema tramvaja
Haris.ba

#16131 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

Nazalost, nema plana za tramvaj prema Vogosci.

Ali, ako naprave planiranu zeljeznicku prugu i trolu, nije ni toliki problem sto nema tramvaja.

Mada, ne znam koji je smisao dovuci tramvaj na Sip pa ne planirati tramvaj za Vogoscu. Sa tramvajom do Vogosce moguce je planirati tramvaj dolinom Bosne.
DebelinJoe

#16132 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by DebelinJoe »

Haris.ba wrote: 08/04/2023 19:22 Nazalost, nema plana za tramvaj prema Vogosci.

Ali, ako naprave planiranu zeljeznicku prugu i trolu, nije ni toliki problem sto nema tramvaja.

Mada, ne znam koji je smisao dovuci tramvaj na Sip pa ne planirati tramvaj za Vogoscu. Sa tramvajom do Vogosce moguce je planirati tramvaj dolinom Bosne.
Naši inžinjeri su toliko glupi i nekreativni i ograničeni kao balkon da im ne pada na pamet plan za tramvaj za Vogošću. Ovo govori čovjek u čijoj familiji ima 75 inžinjera i znam kakvim mindsetima sam bio okružen tokom odrastanja. Kada domaćoj inžinjerskoj pameti kažeš da se trasom pored tranzita može napraviti tramvajska linija oni kažu: "Tramvaj je da ide od Ilidze do Baščaršije..."

Onda kažu da tramvaj ne može uz brdo, pa im pokazes YT snimke tramvaja u Beču i liniju za Hohe Warte (koja je veća strmina nego Dalmatinska), onda domaće inžinjerske glave počnu da se pregrijavaju i ispadaju iz šina...Previše je to za njih...

Kako bi to u svijetu u radili: U Vogošći ogromni TAS -ovi parkinzi zjape prazni...Sa druge strane, ogroman broj auta svaki dan iz pravca srednje Bosne ide prema Sarajevu...Iz Žepča čak ljudi dolaze u Sarajevo na posao...Zamisli sada da ti ljudi parkiraju auto u Vogošći i onda sjednu na tramvaj/voz/trolu i dođu na posao u općinu Centar.

Ali naša inžinjerska pamet nije sposobna pronaći takvo rješenje...
Haris.ba

#16133 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

DebelinJoe wrote: 08/04/2023 19:40 Iz Žepča čak ljudi dolaze u Sarajevo na posao...Zamisli sada da ti ljudi parkiraju auto u Vogošći i onda sjednu na tramvaj/voz/trolu i dođu na posao u općinu Centar.
Da ima neke pameti, ne bi trebalo niko da iz Zepca dolazi autom do Vogosce. Imao bi voz koji dolazi na zeljeznicku stanicu u centar grada
Laplace

#16134 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Laplace »

DebelinJoe wrote: 08/04/2023 15:37
Laplace wrote: 08/04/2023 15:11

Što je najljepše, oni izgleda nisu vratili (ili nisu sve) linije koje su ukinute tokom prvih valova pandemije iako su se odavnon stekli uslovi da se te linije vrate. Tako imamo situaciju da u Centrotransovima autobusima na relacijama ka Varešu, Brezi, Visokom, Kaknju,... ima manje-više isti broj putnika u duplo manje linija. Autobusi su pretrpani.

Koja je logika da se tokom pandemije respiratornog virusa, koji se (logično) prenosi kapljičnim putem, upoloviti broj linija i tim linijama prevoziti isti broj putnika (što povlači duplo više putnika u svakom autobusu)?

Javni prevoz je neredovan, nepouzdan, neudoban, osoblje nerijetko neljubazno i nadrndano. Te probleme neće riješiti ni izgradnja saobraćajnica ni izgradnja/rekonstrukcija pruge.
Baš tako. Broj linija smanjen, broj polazaka smanjen, cijene karata povećane. Autobuska karta Sarajevo Zenica je 16.5 KM, što je preskupo. Da četvročlana porodica iz Sarajeva ode u goste u Zenicu i vrati se, treba joj 130 KM.

Bez auta si mrtav čovjek. Zato ljudi i kupuju aute i zato nažalost gužve ovolike.
Što je još ljepše, za četveročlanu porodicu bi za isto putovanje (Zenica-Sarajevo inazad) trebalo dva do tri puta manje novca ako bi išli nekim prosječnim automobilom (potrošnje do 10 l/100 km - Zenica-Skenderija je po Google Maps 70 km).
HelaS

#16135 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by HelaS »

A šta, nije ga moguće planirati iz Nedžarića, npr. :-)

I dokle bi vodio prugu "dolinom Bosne"... do Ilijaša i Podlugova, do Breze i Visokog? Do naselja koja sad imaju željezničku infrastrukturu koja se ne koristi racionalno :-)

Jedini smisao vogošćanskog tramvaja je povrat prugom preko Semizovca, novim mostom preko Bosne, pa ispod Rječice do Dobroševića i nazad prema Stupu. Ali to košta puno para
DebelinJoe

#16136 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by DebelinJoe »

HelaS wrote: 08/04/2023 20:19

I dokle bi vodio prugu "dolinom Bosne"... do Ilijaša i Podlugova, do Breze i Visokog? Do naselja koja sad imaju željezničku infrastrukturu koja se ne koristi racionalno :-)

Jedini smisao vogošćanskog tramvaja je povrat prugom preko Semizovca, novim mostom preko Bosne, pa ispod Rječice do Dobroševića i nazad prema Stupu. Ali to košta puno para
Shvati da živiš u gradu u kojem vlast nije sposobna osigurati redovnu gradsku bus liniju do Bara i Koševskog. Tramvaj do Semizovca i Dobroševića za ovdašnu vlast je daleki SF.
Haris.ba

#16137 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

Mozes se tramvaj planirati iz Nedzarica. Ali, Vogosca je bliza trasi koja je zanimljivija putnicima. To mozda u nekoj slijedecoj fazi.

Taj krug oko Zuci i jeste jedan od nacina zaokruzivanja tramvajskog saobracaja.

Dolina Bosne nema adekvatnu zeljeznicku prugu za gradski javni saobracaj. Cak i sa napravljenom dvotracnom trasom nije adekvatna za zadovoljenje lokalnih potreba. Jer, ne moze voz imati gustocu stanica niti interval ko tramvaj.
So What!

#16138 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by So What! »

HelaS wrote: 08/04/2023 15:24
So What! wrote: 08/04/2023 15:07

Neki problem ima s tom dionicom?
Nije tema prva ili druga tramvajska dionica, nego nedostatak radnika. Druga tramvajska dionica nema radnika ni blizu koliko ih je bilo na prvoj dionici, kad je ministar Šteta počeo utrku s vremenom i "SDP izborima"... Nijedno sarajevsko infrastrukturno, "tendersko" gradilište, nema dovoljno radnika. Rokovi se probijaju i prije otvaranja gradilišta, stanovništvo trpi, grad trpi, a niko ne odgovara.

A redovno se javljaju branitelji takvog javašluka i korupcije s relativizacijom odgovornosti i pravdanjem :-)
Ja koliko znam, rok za izgradnju tramvajske pruge jos nije probijen, a kada bude, onda mozemo kritikovati i rad trenutnog Ministarstva transporta KS, koji je milost u odnosu na ono sto smo decenijama imali.
goredole

#16139 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by goredole »

DebelinJoe wrote: 08/04/2023 19:40

Naši inžinjeri su toliko glupi i nekreativni i ograničeni kao balkon da im ne pada na pamet plan za tramvaj za Vogošću. Ovo govori čovjek u čijoj familiji ima 75 inžinjera i znam kakvim mindsetima sam bio okružen tokom odrastanja. Kada domaćoj inžinjerskoj pameti kažeš da se trasom pored tranzita može napraviti tramvajska linija oni kažu: "Tramvaj je da ide od Ilidze do Baščaršije..."

Onda kažu da tramvaj ne može uz brdo, pa im pokazes YT snimke tramvaja u Beču i liniju za Hohe Warte (koja je veća strmina nego Dalmatinska), onda domaće inžinjerske glave počnu da se pregrijavaju i ispadaju iz šina...Previše je to za njih...

Kako bi to u svijetu u radili: U Vogošći ogromni TAS -ovi parkinzi zjape prazni...Sa druge strane, ogroman broj auta svaki dan iz pravca srednje Bosne ide prema Sarajevu...Iz Žepča čak ljudi dolaze u Sarajevo na posao...Zamisli sada da ti ljudi parkiraju auto u Vogošći i onda sjednu na tramvaj/voz/trolu i dođu na posao u općinu Centar.

Ali naša inžinjerska pamet nije sposobna pronaći takvo rješenje...
može sve samo pitanje po kojoj cijeni. ima dvije godine sigurno kako se neki nesretnik zabio autom u ogradu novog stajališta/bunkera na otoci i nisu u stanju da promjene 10 metara ograda, a ovdje se priča o tramvaju za vogošću.

ono, bajke su na trećem spratu :-)
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#16140 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by bitanga_sa_otesa »

goredole wrote: 08/04/2023 20:52

može sve samo pitanje po kojoj cijeni. ima dvije godine sigurno kako se neki nesretnik zabio autom u ogradu novog stajališta/bunkera na otoci i nisu u stanju da promjene 10 metara ograda, a ovdje se priča o tramvaju za vogošću.
:run:
ono, bajke su na trećem spratu :-)
bas danas sam gledao taj komad poguzvanih flahova i govorim sebi :vidi smetljara nisu u stanju da ovo zamijene godinama ...ono je sramota,dvojica majstora to mogu za dan popraviti :run:
HelaS

#16141 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by HelaS »

So What! wrote: 08/04/2023 20:47
HelaS wrote: 08/04/2023 15:24

Nije tema prva ili druga tramvajska dionica, nego nedostatak radnika. Druga tramvajska dionica nema radnika ni blizu koliko ih je bilo na prvoj dionici, kad je ministar Šteta počeo utrku s vremenom i "SDP izborima"... Nijedno sarajevsko infrastrukturno, "tendersko" gradilište, nema dovoljno radnika. Rokovi se probijaju i prije otvaranja gradilišta, stanovništvo trpi, grad trpi, a niko ne odgovara.

A redovno se javljaju branitelji takvog javašluka i korupcije s relativizacijom odgovornosti i pravdanjem :-)
Ja koliko znam, rok za izgradnju tramvajske pruge jos nije probijen, a kada bude, onda mozemo kritikovati i rad trenutnog Ministarstva transporta KS, koji je milost u odnosu na ono sto smo decenijama imali.
Ne bi li se neko nekad sjetio i izgradio javni objekat prije roka, ako je već u mogućnosti :-)
HelaS

#16142 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by HelaS »

Haris.ba wrote: 08/04/2023 20:44

Mozes se tramvaj planirati iz Nedzarica. Ali, Vogosca je bliza trasi koja je zanimljivija putnicima. To mozda u nekoj slijedecoj fazi.

Taj krug oko Zuci i jeste jedan od nacina zaokruzivanja tramvajskog saobracaja.

Dolina Bosne nema adekvatnu zeljeznicku prugu za gradski javni saobracaj. Cak i sa napravljenom dvotracnom trasom nije adekvatna za zadovoljenje lokalnih potreba. Jer, ne moze voz imati gustocu stanica niti interval ko tramvaj.
Mnogo produktivniji bio bi krug tramvajske pruge od Hrasnice preko Vojkovića, Lukavice, pa tunelom pokraj "Oraha" na Otoku i dalje, ili kroz Dobrinju na Nedžariće
Haris.ba

#16143 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

HelaS wrote: 08/04/2023 21:14 Mnogo produktivniji bio bi krug tramvajske pruge od Hrasnice preko Vojkovića, Lukavice, pa tunelom pokraj "Oraha" na Otoku i dalje, ili kroz Dobrinju na Nedžariće
Mozda. Ali, ne vidim smisao zasto bi Sarajevo urbaniziralo taj dio, kada taj dio to sam ne zeli.

Projekat uredjenja vodotoka Zeljeznice ne ide jer ne zeli se nikakav zajednicki projekat, a jos da im se da da se na tramvajsku prugu nakace? Ne znam zasto uopce gledati prema Lukavici? Pa bila je ideja da se to uradi, pa onda krenula prica na fazon ko sa zeljeznicom, mora tramvaj biti "sprski" da se ne prelati entitetska linija od strane Grasa....

Sutra zakopati tunel tramvajski prema Vogosci ako iko i pomisli prema Lukavici ista praviti.
Last edited by Haris.ba on 08/04/2023 21:39, edited 1 time in total.
thekupus

#16144 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by thekupus »

Vogošćanski tramvaj je glupost. Mislim da ovdje ne kontate smisao tramvaja. To je za izgradnju vrlo skupa vrsta prevoza koja ima logiku isključivo ako cijelom trasom povezuje naselja s velikim brojem stanovnika. Gradi se prema Hrasnici jer se računa da će broj stanovnika u Sokolović koloniji, Butmiru i Hrasnici drastično rasti u sljedećem periodu, pretvaranjem niskih stambenih objekata u veće objekte kolektivnog stanovanja, uz širenje fakulteta i sportskih sadržaja.

Isti takav vid prevoza nema logike prema Vogošći, jer prolazi kroz područja s malim brojem stanovnika. Cijeli potez od Šipa do Vogošće je pokriven isključivo pojedinačnim stambenim objektima, i to će sve biti pokriveno uvođenjem trolejbusa na tu liniju, za sljedećih barem 20 godina. Sama Vogošća (kao i Ilijaš) će time dobiti odličnu vezu sa gradom, koja će biti dodatno pojačavana ubacivanjem dodatnih prigradskih vozova.
drug_profi

#16145 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by drug_profi »

Moguce bi bilo napraviti prsten, Vogošća, Reljevo, Stup, Skenderija, Šip, Vogošća.
Čak bi u Reljevu ili Vogošći mogli napraviti manju remizu.
thekupus

#16146 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by thekupus »

drug_profi wrote: 08/04/2023 22:24

Moguce bi bilo napraviti prsten, Vogošća, Reljevo, Stup, Skenderija, Šip, Vogošća.
Previše praznog prostora
DebelinJoe

#16147 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by DebelinJoe »

thekupus wrote: 08/04/2023 21:38

Vogošćanski tramvaj je glupost. Mislim da ovdje ne kontate smisao tramvaja. To je za izgradnju vrlo skupa vrsta prevoza koja ima logiku isključivo ako cijelom trasom povezuje naselja s velikim brojem stanovnika. Gradi se prema Hrasnici jer se računa da će broj stanovnika u Sokolović koloniji, Butmiru i Hrasnici drastično rasti u sljedećem periodu, pretvaranjem niskih stambenih objekata u veće objekte kolektivnog stanovanja, uz širenje fakulteta i sportskih sadržaja.

Isti takav vid prevoza nema logike prema Vogošći, jer prolazi kroz područja s malim brojem stanovnika. Cijeli potez od Šipa do Vogošće je pokriven isključivo pojedinačnim stambenim objektima, i to će sve biti pokriveno uvođenjem trolejbusa na tu liniju, za sljedećih barem 20 godina. Sama Vogošća (kao i Ilijaš) će time dobiti odličnu vezu sa gradom, koja će biti dodatno pojačavana ubacivanjem dodatnih prigradskih vozova.
Izvini, ali Vogošća raste kao kvasac. Eno u Hotonju iza Hife počeli praviti zgrade. Ja imam komad zemljišta tamo naslijeđen, 200 - 300 kvadrata, udaviše me investitori da im to prodam, hoće zgrade da prave.

Ne znam šta ljudi vide toliko u Vogošći, ništa spešl meni, (iskreno Ilijaš mi je nekako urbanistički ljepši) ali to je zakon ponude i potražnje. A on kaže da ćeš za desetak godina uz glavnu džadu Vogošća - Centar imati visoke stambene zgrade.
Haris.ba

#16148 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

thekupus wrote: 08/04/2023 21:38

Kada je napravljen tramvaj prema Ilidzi godinama na nekim stanicama nije bilo putnika, ili na prste ruke. Na tramvajsku stanicu na Stupu dnevno izlazilo ni 100 ljudi. Danas se planira dodatno tramvajsko stajaliste.

Tramvaj prema Hrasnici se ne pravi da bi sutra neko rusio kuce i pravio zgrade. To ide u nekoj daljnoj fazi. Vec da bi se povecala vrijednost zemljistu koje je sada vodozastitna zona - jer to zemljiste ce biti ono na kojemu ce se praviti zgrade.

Vogosca i dolina Bosne su prirodni prostor za sirenje sarajevske aglomeracije. To sto to sada izgleda da nema dovoljno gustine naseljenosti je pravi trenutak za planiranje i gradnju.
mistek

#16149 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mistek »

Ma previše je naučna fantastika taj tramvaj za Vogošću. Realno, u nekom razumnom roku kada bi osposobili trolejbusku mrežu za Vogošću, te uspjeli prvu transverzalu završiti u punom profilu bilo bi ogromno za razvoj tog kraja. Ovo drugo je nerealno za naših života svakako. S druge strane, tramvaj do Šipa, kada bi bilo te I transverzale makar do tamo, bio bi odlična stvar. Ne samo zbog Šipa, nego jer bi taj tramvaj integrisao komplet Velešiće na mrežu savršeno, Koševsko brdo bi dobilo direktnu vezu (od džamije na Koševskom do tramvaja bi se stizalo za 5 minuta pješke), Bare, plus Šip i Kobilja Glava.

S druge strane, puno je smislenije prema Vogošći osposobiti prigradski voz. Bilo bi odlično da se Ministarstvo saobraćaja KS u nekom doglednom periodu baš pozabavi ovom idejom, pa u saradnji sa Željeznicama FBiH krene u još ozbiljnije projekte povezivanja prigradskih naselja i susjednih gradova. Treba pružiti 200m nove pruge i spojiti liniju Sarajevo-Vogošća. I ta prigradska linija vozom bi trebala biti izdvojena, nezavisna od linije za Visoko i Podlugove, nezavisna od one za Hadžiće i Tarčin. U svakom slučaju, da sam ministar saobraćaja, nastojao bih planirati da oživim željezničku stanicu još više i da ove linije budu baš frekventne. Kapacitet trenutno ne postoji, a i povezanost sa drugim oblicima javnog prevoza je tanka.
drug_profi

#16150 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by drug_profi »

thekupus wrote: 08/04/2023 22:38
drug_profi wrote: 08/04/2023 22:24

Previše praznog prostora
Kojeg bi pruga unaprijedila i posredno izgradila.
Post Reply