Ukrajina

sumirprimus

#154801 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

:izet:
drug_profi

#154802 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Bernardinac wrote: 06/04/2023 12:54 @drug_profi
Ovaj sistem sam jučer upratio na nekom njemačkom kanalu.
Da nije to što si postovao?
Laser u kombinaciji sa malim raketama.

https://youtu.be/Ga8T86TSAFc
Moguće je. Nisam vidio sistem, samo našao vijest da se šalje eksperimentalno oružje.
Negdje sam nedavno pročitao da bi Rheinmetall poslao nekoliko Panthera kao test. Ali ovo sa velikom rezervom treba uzeti, jer ne znam da ih uopste postoji nekoliko.
madner

#154803 Re: Ukrajina

Post by madner »

tramvajtrojka wrote: 06/04/2023 12:54
sumirprimus wrote: 06/04/2023 12:35 po ovome 1 unisteni T-80UM2
2 T-80UK: (1, abandoned and later destroyed) (1, captured)
6 T-80UE-1:

1 T-80BVM Obr. 2022: (1, destroyed)
1 T-90AK: (1, captured)
6 T-90S:
18 T-90M:

za blizu 10 k unistenih oklopa ovo je malo, e sta do ovg cuvaju ne znam.
80ke su pet godina stare otpisivali jer su imali problema sa motorima , tako i da ne čudi mali broj 80ki kod rusa jer ih i nemaju toliko ni u rezervi ni u pogonu, oni su u nekim jedinicima ostavljali 62ke a rezali nove 80ke

rusi i logika
Probat cu nac, bio je neki dan pregled ali nisam postavio.

80 su prve otisle u rezervu jer su bile najskuplje za odrzavati (zbog goriva) i najbolje su uskladistene, zato ih sada ima dosta.
sumirprimus

#154804 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

hehe eto cecenima dagestancima i ostalim muslimanima u ruskoj ork armiji za koga ginu , i sta orci o njima misle :oops:
sumirprimus

#154805 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

premot do 16te sekunde drito u leglo... :evil:
Tyke

#154806 Re: Ukrajina

Post by Tyke »

Nisam do danas koristio Telegram, jutros maksuz instaliram i bas je mucno sve ono gledati. Pregrst bubova i rokanja agresora, ali tesko za zeludac brate dragi.

Cini mi se da nesto intezivnije ukrajinci koriste snajper u Bahmutu, rokaju agresora i vidim dosta bliskih borbi oko zgrada i kuca unutar naselja.
statixx

#154807 Re: Ukrajina

Post by statixx »

Polako se tope skladista.

JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#154808 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

sumirprimus

#154809 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

zasto propustit priliku za ron dzeermi simaptizerima dusanovog casrtva koji su u dubokom rektal alpinizmu simpatizerima treceg rima :izet: :izet: :izet:
ovo su ti zabrinuti humani, ekonomicni bla bla truc smecari ko i orci rodjaci im.. hraaak plju
Dimu1927

#154810 Re: Ukrajina

Post by Dimu1927 »

ne tope se skladista to je najnovija stealth tehnologija, sateliti ih ne vide al tu je hiljade tenkova
statixx

#154811 Re: Ukrajina

Post by statixx »

Kako je Paladin nadzivio Lancetu.

janje_

#154812 Re: Ukrajina

Post by janje_ »

Prema vlastitim izjavama, ukrajinsko vodstvo spremno je na razgovore s Rusijom o Krimu nakon planirane proljetne ofenzive. "Ako postignemo naše strateške ciljeve na bojnom polju i dođemo do administrativnih granica Krima, spremni smo otvoriti diplomatsku stranu i razgovarati o tome", rekao je danas za Financial Times zamjenik šefa predsjedničkog ureda u Kijevu Andriy Sybiha.

Predsjednik Volodymyr Zelenskyj prethodno je odbacio pregovore s Moskvom sve dok su ruski vojnici još uvijek na ukrajinskom teritoriju - uključujući poluotok Krim, koji je Rusija anektirala 2014.

Sybihini komentari prvi su diplomatski potez Kijeva otkako su pregovori o prekidu vatre prekinuti prije godinu dana, nedugo nakon što je počeo ruski agresorski rat protiv Ukrajine, pišu novine. Vojni stručnjaci očekuju ofenzivu ukrajinskih trupa ovog proljeća kako bi ponovno zauzeli područja koja su okupirali Rusi.

Najvjerojatniji smjer je približavanje na jugu zemlje prema obali kako bi se zabio klin između tamo stacioniranih ruskih trupa. Međutim, nije jasno hoće li oružje koje je Zapad isporučio Kijevu biti dovoljno da osigura uspjeh takve operacije. Prema Sybihinim riječima, Kijev ne isključuje vojno osvajanje Krima.

izvor: orf
SanskiBiser

#154813 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

Stefan Korshak - vojni dopisnik Kijev Posta.

"U Bahmutu razlika izmedju onog sto se sluzbeno izjavljuje i zalbi o problemima koje stizu sa ratista postaje sve veca.

Prema UAF linije se drze, Wagner ima velike gubitke i situacija je pod kontrolom. General Syrski je opet bio u Bahmutu, urucio je neke medalje, i napravljen je sadrzaj koji dokumentuje herojsku odbranu.
Prema vojnicima koji dolaze sa linije Wagner je dobio pojacanje u artiljeriji i granatama i zauzeli su jos zgrada u centru grada. Wagner istovremeno tvrdi to isto.

Vidio sam do sad dva izvjestaja o rasporedjivanju jedinica 92 mehanizovane brigade u Bahmutu. Ovo je potpuno van njihovog "tradicionalnog" sektora u Kharkov-Liman regiji.

Dva moguca gledanja u fildzan u ovom slucaju, ili je UAF u toliko losoj situaciji u Bahmutu da su prisiljeni da prebace jednu od svojih najboljih jedinica na drugo ratiste ili po drugom gledanju u fildzan UAF koncentrise snage za kontraofanzivu i dovodjenje 92. brigade na to ratiste ili oslobadja ostale snage na tom ratistu za veliki napad ili dio velikog napada ide kroz grad Bahmut i 92. brigada ce biti udarna pesnica tog napada."

Vidio sam video snimke dvije UAF brigade iz Bahmuta koje tvrde su zauzeli ponovo pozicije koje su ranije izgubili i da su zarobili vojnike. Ono sto ja mogu definitivno reci je da ne vidim nikakve velike promjene na liniji kontakta niti vidim naznake da bi nesto takvo moglo da se desi.

ostatak:
https://medium.com/@Stefan.Korshak/apri ... 23340049ce
Ironmen

#154814 Re: Ukrajina

Post by Ironmen »

janje_ wrote: 06/04/2023 15:30 Prema vlastitim izjavama, ukrajinsko vodstvo spremno je na razgovore s Rusijom o Krimu nakon planirane proljetne ofenzive. "Ako postignemo naše strateške ciljeve na bojnom polju i dođemo do administrativnih granica Krima, spremni smo otvoriti diplomatsku stranu i razgovarati o tome", rekao je danas za Financial Times zamjenik šefa predsjedničkog ureda u Kijevu Andriy Sybiha.

Predsjednik Volodymyr Zelenskyj prethodno je odbacio pregovore s Moskvom sve dok su ruski vojnici još uvijek na ukrajinskom teritoriju - uključujući poluotok Krim, koji je Rusija anektirala 2014.

Sybihini komentari prvi su diplomatski potez Kijeva otkako su pregovori o prekidu vatre prekinuti prije godinu dana, nedugo nakon što je počeo ruski agresorski rat protiv Ukrajine, pišu novine. Vojni stručnjaci očekuju ofenzivu ukrajinskih trupa ovog proljeća kako bi ponovno zauzeli područja koja su okupirali Rusi.

Najvjerojatniji smjer je približavanje na jugu zemlje prema obali kako bi se zabio klin između tamo stacioniranih ruskih trupa. Međutim, nije jasno hoće li oružje koje je Zapad isporučio Kijevu biti dovoljno da osigura uspjeh takve operacije. Prema Sybihinim riječima, Kijev ne isključuje vojno osvajanje Krima.

U prevodu mi ovo dodje ovako sta uspijemo vratiti proljetnom ofanzivom vratili smo sto ne vratimo vjerovatno ce biti rusko nekim dogovorom, sve zavisi od proljetne ofanzive.
Avetinho

#154815 Re: Ukrajina

Post by Avetinho »

Ironmen wrote: 06/04/2023 16:26
janje_ wrote: 06/04/2023 15:30 Prema vlastitim izjavama, ukrajinsko vodstvo spremno je na razgovore s Rusijom o Krimu nakon planirane proljetne ofenzive. "Ako postignemo naše strateške ciljeve na bojnom polju i dođemo do administrativnih granica Krima, spremni smo otvoriti diplomatsku stranu i razgovarati o tome", rekao je danas za Financial Times zamjenik šefa predsjedničkog ureda u Kijevu Andriy Sybiha.

U prevodu mi ovo dodje ovako sta uspijemo vratiti proljetnom ofanzivom vratili smo sto ne vratimo vjerovatno ce biti rusko nekim dogovorom, sve zavisi od proljetne ofanzive.
Cekaj da ovo malo popravim: ... sto ne vratimo vjerovatno ce biti ukrajinsko nekim dogovorom, sve zavisi od proljetne ofanzive ...
janje_

#154816 Re: Ukrajina

Post by janje_ »

uglavnom, ukrajinci su svjesni da bjanko cekovi nece trajati jos dugo i da ubrzo moraju nesto da urade..
Ironmen

#154817 Re: Ukrajina

Post by Ironmen »

Avetinho wrote: 06/04/2023 16:42
Ironmen wrote: 06/04/2023 16:26

Cekaj da ovo malo popravim: ... sto ne vratimo vjerovatno ce biti ukrajinsko nekim dogovorom, sve zavisi od proljetne ofanzive ...
Da da isto kosto smo mi u Dejtonu vratili sve, a evo nakon skoro 30 godina dobijamo i treci :bih:
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#154818 Re: Ukrajina

Post by pici »

Oleksij Danilov, sekretar Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu, izjavio je da maksimalno pet ljudi na planeti zna gdje i kada će početi protuofanziva Oružanih snaga Ukrajine.

"Mogu reći da danas postoji vrlo ograničen broj ljudi koji imaju informacije o tome gdje, kada i kako će se pokrenuti određene akcije na teritoriji naše planete. Ne više od tri do pet ljudi", rekao je Danilov.

Istakao je da kada ljudi daju određene izjave, treba imati naumu da to možda nije istina.

"Kada započne ova ili ona vojna akcija, ova ili ona vojna operacija je informacija za vrlo ograničen krug ljudi", kazao je Danilov.

Danilov je dodao da će Ukrajinci primijetiti kada "sve počne", da je pitanje "gdje, kada i u koje vrijeme" počinje protuofanziva potpuno poverljivo pitanje.
To znaju tri covjeka i to je dovoljno, vec pet i vise to nije tajna nego prosljedna informacija.
CrveniKuk

#154819 Re: Ukrajina

Post by CrveniKuk »

agent_zero wrote: 06/04/2023 10:22
CrveniKuk wrote: 05/04/2023 21:35 Novoformirana 116.mehanizovana brigada ZSU.
Prvi snimci brigada koje nismo do sada nigdje vidjeli. Ukrajinci imaju mnogo takvih brigada. Ukrajinci imaju do sada 163 brigade. Mnoge od tih brigada su popunjavanje sa ljudstvom, opremanje i obučavane za protivofanzivu. One su čuvane isključivo za proljetno-ljetnu protivofanzivu. ZSU će imati tri nova korpusa sa 3-4 brigade. Sila!
Spoiler
Show
Nedostaje ratno iskustvo, pod pretpostavkom da većinu čine tek obučeno ljudstvo.
Na početku agresije na Ukrajinu, ovdje se kometarisalo, da Ukrajinci imaju mnogo veći broj ljudi na raspolaganju u odnosu na Ruse, jer imaju veliki broj veterana iz rata koji traje od 2014.godine. Takođe, praksa armija u svijetu, da prilikom formiranja novih jedinica tokom rata, dio komandnog kadra, oficira i podoficira, kao i vojnika dobijaju prekomandu iz iskusnijih jedinica u kojima je taj kadar stekao određena ratna/borbena iskustva, u novoformirane jedinice.Zna se, da od određenog broja vojnika, koji se prebacuje u te novoformirane jedinice, oni se unapređuju u niže podoficire, kao komandiri odeljena i sl. Naravno, da takve novoformirane jedinice nikad ne mogu u svom sastavu imati isključivo i jedino ljude sa borbenim iskustvom, ali tokom obučavanja i kasnijeg izvođenja borbenih djelovanja, novopridošli vojnici brže i lakše uče od starijih (ne po godinama, nego po iskustvu) vojnika na osnovu kojih postaju efikasniji i bolji vojnici na frontu.
CrveniKuk

#154820 Re: Ukrajina

Post by CrveniKuk »

SanskiBiser wrote: 06/04/2023 10:21 @Bloo halali Finsku... :-)

nemam puno vremena kao prosle godine, pa jednostavno ne zelim nista pisati ako smatram da ne mogu replicirati a moram "adresirati" par stvari bitnih.
Pozdrav kralju, donrodošao ti nama opet na temu!
Last edited by CrveniKuk on 06/04/2023 19:27, edited 1 time in total.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#154821 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

pici wrote: 06/04/2023 18:51
Oleksij Danilov, sekretar Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu, izjavio je da maksimalno pet ljudi na planeti zna gdje i kada će početi protuofanziva Oružanih snaga Ukrajine.

"Mogu reći da danas postoji vrlo ograničen broj ljudi koji imaju informacije o tome gdje, kada i kako će se pokrenuti određene akcije na teritoriji naše planete. Ne više od tri do pet ljudi", rekao je Danilov.

Istakao je da kada ljudi daju određene izjave, treba imati naumu da to možda nije istina.

"Kada započne ova ili ona vojna akcija, ova ili ona vojna operacija je informacija za vrlo ograničen krug ljudi", kazao je Danilov.

Danilov je dodao da će Ukrajinci primijetiti kada "sve počne", da je pitanje "gdje, kada i u koje vrijeme" počinje protuofanziva potpuno poverljivo pitanje.
To znaju tri covjeka i to je dovoljno, vec pet i vise to nije tajna nego prosljedna informacija.
Deru uskurac, kodam je svjetski rat.

Dosadni su više.
CrveniKuk

#154822 Re: Ukrajina

Post by CrveniKuk »

JMGuti wrote: 06/04/2023 11:19
CrveniKuk wrote: 06/04/2023 07:40 Da je stanje tako očajno, mi bi imali sada, sto se tiče ruskih izvora informacija, pokazivanje snimaka i slika gomile vojne opreme koje su oni zarobili/zaplijenili od Ukrajinaca. Međutim, oni takve snimke nemaju, a da imaju takve zapljenje opreme, oni bi rado to i pokazivali. Po meni, to nam govori, da Ukrajinci se organizovano i planski povlače iz Bahmuta i da možda iz perspektive Ukrajinskog vonjnika koji se nalazi u Bahmutu ništa ne izgleda dobro, dok iz perspektive viših Ukrajinskih komandi i GŠ sve teče po planu i situacija višeje nego dobra.
Pa objavljuju redovno uništene zapadne oklopnjake. Ja ne znam koji su vaši izvori, proruski TG kanali svaki dan objavljuju takve snimke. Koncentracijom ovolikih snaga oko Bahmuta vjerovatno je sad i pojačana artiljerija i naoružanje, ali dva mjeseca su Ukri kroz medije kukali o nedostatku artiljerije.
Da vidio sam i ja uništenu Ukrajinski tehniku. S obzirom, da se intezivne borbe vode oko i u samom Bahmutu nekoliko mjeseci, broj unistene Ukrajinske tehnike i nije velik. Ja sam pisao o tome, da Rusi nisu zarobili/zapljijenili mnogo Ukrajinske vojne tehnike i na osnovu toga izvlačim zaključak, da Ukrajinci povlačenje rade planski i koliko to mogućnosti dozvoljavaju organizovano.
CrveniKuk

#154823 Re: Ukrajina

Post by CrveniKuk »

madner wrote: 06/04/2023 11:08
CrveniKuk wrote: 06/04/2023 07:40
Da je stanje tako očajno, mi bi imali sada, sto se tiče ruskih izvora informacija, pokazivanje snimaka i slika gomile vojne opreme koje su oni zarobili/zaplijenili od Ukrajinaca. Međutim, oni takve snimke nemaju, a da imaju takve zapljenje opreme, oni bi rado to i pokazivali. Po meni, to nam govori, da Ukrajinci se organizovano i planski povlače iz Bahmuta i da možda iz perspektive Ukrajinskog vonjnika koji se nalazi u Bahmutu ništa ne izgleda dobro, dok iz perspektive viših Ukrajinskih komandi i GŠ sve teče po planu i situacija višeje nego dobra.
Govoriti o nekoj organizaciji kod Bakmuta i planskom povlacenju nema smisla jer je ogromna makljaza u pitanju. Ginu njihovi ali ginu i nasi. Plan je bio odbraniti Bakmut i zato je ZSU poslala velika pojacanja. Na bokovima su barem osigurali linije, ali Rusi su izvrsili rotaciju jedinica u tom vremenu. Sada je kreno novi val sa svjezim jedinicama i u gradu i na bokovima.
Sto se tice artiljerije, 3 artiljerijske brigade su bile vec tu. Falilo im je municije. GS je odlucio da dio zaliha za ofanzivu iskoristi kako bi odbranio grad.

Problem sa planom odbrane je sto ZSU ne moze ubaciti previse jedinica u sam grad jer a) logistika je upitna b) prijeti zatvaranje u kotlic.
Naravno da ginu, jer je rat. U ratu se gine, zar ne!? Ja i dalje tvrdim, da Ukrajinci rade sve planinski i organizovno oko Bahmuta. I pojačanja, koja su slali u sam Bahmut bila su dozirana taman toliko, da ne dođe do kolapsa i rasula u linijama odbrane kod Ukrajinaca, kao i da se u datim trenucima, određene jedinice iz neposrednog dodira sa Rusima, mogu povući na neku novu liniju odbrane. Ja koliko znam, vojna teorija poznaje termin plansko povlačenje i ne vidim razloga zbog kojeg se ta teorija, ne može primjeniti sa svojim specifičnostima tokom izvođenja borbenih zadataka odnosno u ratu. Ja svoja promišljanja, o planskom i dobro organizovanom djelovanju Ukrajinaca , baziram na tome, da oni u toku višemjesečnih borbenih djelovanja u Bahmutu, nisu upotrijebili nijednu svoju novoformiranu brigadu. Svi znamo, da takve brigade u ZSU postoje, ali još uvijek ništa o njima nismo čuli, sto se tiče njihovog anganžmana u toku izvođenja nekih borbenih zadataka. Ja sam duboko ubjeđen, da Ukrajinci, bez obzira na određene poteškoće koje imaju, drže stvari pod svojom kontrolom.
CrveniKuk

#154824 Re: Ukrajina

Post by CrveniKuk »

SanskiBiser wrote: 06/04/2023 16:15 Stefan Korshak - vojni dopisnik Kijev Posta.

"U Bahmutu razlika izmedju onog sto se sluzbeno izjavljuje i zalbi o problemima koje stizu sa ratista postaje sve veca.

Prema UAF linije se drze, Wagner ima velike gubitke i situacija je pod kontrolom. General Syrski je opet bio u Bahmutu, urucio je neke medalje, i napravljen je sadrzaj koji dokumentuje herojsku odbranu.
Prema vojnicima koji dolaze sa linije Wagner je dobio pojacanje u artiljeriji i granatama i zauzeli su jos zgrada u centru grada. Wagner istovremeno tvrdi to isto.

Vidio sam do sad dva izvjestaja o rasporedjivanju jedinica 92 mehanizovane brigade u Bahmutu. Ovo je potpuno van njihovog "tradicionalnog" sektora u Kharkov-Liman regiji.

Dva moguca gledanja u fildzan u ovom slucaju, ili je UAF u toliko losoj situaciji u Bahmutu da su prisiljeni da prebace jednu od svojih najboljih jedinica na drugo ratiste ili po drugom gledanju u fildzan UAF koncentrise snage za kontraofanzivu i dovodjenje 92. brigade na to ratiste ili oslobadja ostale snage na tom ratistu za veliki napad ili dio velikog napada ide kroz grad Bahmut i 92. brigada ce biti udarna pesnica tog napada."

Vidio sam video snimke dvije UAF brigade iz Bahmuta koje tvrde su zauzeli ponovo pozicije koje su ranije izgubili i da su zarobili vojnike. Ono sto ja mogu definitivno reci je da ne vidim nikakve velike promjene na liniji kontakta niti vidim naznake da bi nesto takvo moglo da se desi.

ostatak:
https://medium.com/@Stefan.Korshak/apri ... 23340049ce
Možda, radi nedostatka divizija i njihovih komandi, Ukrajinci žele da u Bahmutu imaju, radi lakšeg rukovođenja i komandovanja, da imaju jednu brigadu sa jednom komandom. Kao sto i sam znaš, do sada je u Bahmutu bilo mnogo bataljona iz različitih brigada i vjerovatno radi nedostatka odgovarajuće operativne komandne koju može pružiti u ovom situacijama divizija, dolazilo je do određenih problema u koordinisanju tih bataljona na terenu. Da Ukrajinci imaju divizije, do ovakvih problema ne bi dolazilo. Jednostavno, Ukrajinci nemaju u ovom trenutku odgovrajće jedinice operativnog nivoa i bilo je određenih preporuka, kao glasina da Ukrajinci moraju početi da osnivaju divizije KoV radi lakšeg RIK-a.
studiorum_tuzlaensis

#154825 Re: Ukrajina

Post by studiorum_tuzlaensis »

Sto je brojnija vertikala, to je vojska kilavija. Divizije su mozda bile potrebne prije 50 godina dok su se još i golubovi koristili za komunikaciju.

Dobra koordinacija u glavnom stabu/armijskoj grupi eliminise potrebu za divizijama.

Ali masivne su vojske u pitanju pa mozda i ne ide bez divizije.
Post Reply