Ma kakvih 30 000, bar 100 000.
Ukrajina
-
sumirprimus
#154777 Re: Ukrajina
nije samo ni do municije, pogledajte snimke ovih suncokreta i sarenolikosti opreme, svega ima, pa i do gumenih cizmi i trenerki
znac nisu ih u stanju ni uniformisati prije nego ih posalju u smoubistvo, jer kak ovo drukcije nazvati vise
znac nisu ih u stanju ni uniformisati prije nego ih posalju u smoubistvo, jer kak ovo drukcije nazvati vise
-
sumirprimus
#154778 Re: Ukrajina
svejedno, po opremi na suncokretima vidi se koliko rujama skripi i sa ljdustvom i sa opremom..
-
sumirprimus
#154779 Re: Ukrajina
ding ding dong bub
-
sumirprimus
#154780 Re: Ukrajina
hehe, sve jadnija risto djogo ala propaganda, kroz kiseo osmijeh probaci za berlin, a skrecuci temu sa cekanja leoparda.
bice kae i nagrada
- madner
#154781 Re: Ukrajina
Sto se tice skirpanja opreme, trebalo bi pogledati gubitke tipova tenkova u zadnja tri mjeseca, koliko je novije a koliko starije.
- Dope_Man
#154782 Re: Ukrajina
Nemoj tako negativno misliti o glorious mother russia.. nisu jos najbolje stvari poslali. Cujem da su im muzeji posveceni Prvom svjetskom ratu prakticno netaknuti i puni opreme.sumirprimus wrote: ↑06/04/2023 11:51 nije samo ni do municije, pogledajte snimke ovih suncokreta i sarenolikosti opreme, svega ima, pa i do gumenih cizmi i trenerki![]()
znac nisu ih u stanju ni uniformisati prije nego ih posalju u smoubistvo, jer kak ovo drukcije nazvati vise![]()
-
statixx
#154783 Re: Ukrajina
https://www.politico.eu/article/eu-plan ... kyy-putin/The joint purchasing agreement has come together rapidly in recent weeks amid fears that Kyiv is running out of shells to hold off Russia’s unyielding assault. But despite the rush to approve the deal — which aims to get Ukraine 1 million rounds of ammunition over the next 12 months — the issue remains fragile. In addition to the ongoing squabbles over the fine print, there are concerns the EU’s defense industry lacks the capacity to quickly make the desired amount of shells.
The EU’s goal is to launch the plan in three simultaneous parts.
First, it will dedicate €1 billion to reimbursing countries that can immediately donate ammunition — and possibly missiles — from their own militaries or redirect incoming orders.
Then, it will set aside another €1 billion to jointly buy more ammunition for Ukraine and replace Europe’s donated shells.
Finally, it wants to explore ways to boost Europe’s ability to manufacture the arms it needs for years to come.
-
sumirprimus
#154784 Re: Ukrajina
pa dok se izlaze podaci da im unistavaju i ove najbolje znaci vade sve sto imaju. nema dalje od najboljih. to je po meni veci pokazatelj stanja nego one starudije sto vade iz skladista.
-
sumirprimus
#154785 Re: Ukrajina
za mladje remix prodigy-ja
-
Interesantna_Vremena
#154786 Re: Ukrajina
Samo udarat Todorce, nema tu drugih opcija. Bagra je to koja poznaje samo jezik sile. Alkohol im je popio mozak pa se za svaku stvar poseže za nasiljem. Takav je to Lifestyle - Todorački. Lijepa vijest za sve vilenjake je i povratak “mačke koja zadaje”.
- madner
#154787 Re: Ukrajina
Pa vade od pocetka. Ako se unistava vecinom moderno znaci da je vecinom jos moderno tu, nema razloga da modernije vise strada u %.sumirprimus wrote: ↑06/04/2023 12:18pa dok se izlaze podaci da im unistavaju i ove najbolje znaci vade sve sto imaju. nema dalje od najboljih. to je po meni veci pokazatelj stanja nego one starudije sto vade iz skladista.
-
sumirprimus
#154788 Re: Ukrajina
pa ove posebne modernizirane 72ke 80ke i 90ke nisu bas unistavane kao ostatak oklopa kojih dosad ima dokumetovanih
9987 po oryxu. naravno mnogi sumnjaju u oryxa ja na to samo kazem dajte drugi relevantan izvro a da nije ruska nacisticka propaganda njima nista ne vjerujem.
9987 po oryxu. naravno mnogi sumnjaju u oryxa ja na to samo kazem dajte drugi relevantan izvro a da nije ruska nacisticka propaganda njima nista ne vjerujem.
-
sumirprimus
#154789 Re: Ukrajina
po ovome 1 unisteni T-80UM2
2 T-80UK: (1, abandoned and later destroyed) (1, captured)
6 T-80UE-1:
1 T-80BVM Obr. 2022: (1, destroyed)
1 T-90AK: (1, captured)
6 T-90S:
18 T-90M:
za blizu 10 k unistenih oklopa ovo je malo, e sta do ovg cuvaju ne znam.
6 T-80UE-1:
6 T-90S:
18 T-90M:
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#154790 Re: Ukrajina
nema veze svaki bub je dobar bub i dobar bub je svaki bub
- Dupli_skalp
#154791 Re: Ukrajina
sanski, za početak lijepo te je vidjeti opet na temiSanskiBiser wrote: ↑06/04/2023 10:21
2. Bakhmut, vec mjesec dana Ukrajinci imaju potpunu premoc u artiljeriji u Bakhmutu i pokrivaju citavo ratiste bez problema, nema nedostatka municije vise ni za pjesadiju ni za artiljeriju. Rusi nemaju na tom ratistu vise artiljeriju kao tokom borbi oko SD, uspjeli su samo kod Avdivke da imaju jaca i koncentrisanija dejstva artiljerije zato su u Bakhmutu gubici Wagnera strasni. Poboljsanjem vremenskih uslova ostaje da se vidi da li ce Orlani i novi dronovi koje Rusi sve vise koriste zadnjih par sedmica omoguciti jaca i preciznija dejstva ruske artiljerije, veliki problem ostaje od dolaska HIMARsa logistika za Ruse i da li i koliko sigurno mogu raditi dostavu municije svojim artiljercima tamo gdje to mogu izvesti tamo mogu i koncentrisati vatru i napraviti nesto. Novije na temi treba podsjecati da ruska logistika ovisi o zeljeznici. Ova premoc u artiljeriji koju su Ukrajinci ostvarili u Bakhmutu je moguce imala uticaj na usporeno povlacenje iz grada, koje je vrlo ozbiljno planirano mjesecima i sad se polako sprovodi u djelo. Povlacenje je ocekivano jos prije vise od mjesec dana ali o tacnim razlozima zasto se od toga odustalo po prvobitnom planu i zasto se ovako sporo izvodi znace se tek za pola godine i vise. Sve sto se prica/pise su samo spekulacije pojedinaca...
3. Wagner je drugi eselon sad u Bakhmutu, Rusi potpuno kontrolisu AZOM, zeljeznicku stanicu, ulicu Miru i trebalo je da su gradsku bolicu takodje okupirali do sad. Na jugu kontroliraju skolu broj 11 i Rizdvijana ulicu i dosli so stadiona Metalurga. U potpuno razrusenoom centru drze pod kontrolom prostor izmedju bolnice, hotela Atlantik i trznice u Horbatovoj aveniji. Wagner je dakle sad drugi eselon i nije u stanju da izvodi nova ofanzivna dejstva dok se ne popune i reorganizuju a za to ce trebati par sedmica.
Kompletna 98. divizija VDV je izgleda dovucena u Bahmut i rasporedjena je na oko 40% povrsine samog grada i trenutno Rusi imaju potpunu premoc u ljudstvu u samom gradu. Izgleda Bakhmut jednostavno mora biti osvojen nije vise bitna cijena (zrtvuje se ponovo VDV kao kod Soledara), a bitno je sad da Ukrajinci to debelo naplate sa kamatama....98. divizija VDV ima (za razliku Wagner) odlicnu podrsku artiljerije u samom gradu ( dakle Rusi na tom dijelu ratista u Bakhmutu su obezbjedili dobru artiljerijsku podrsku ali i dalje su slabi u tom pogledu na ostalim dijelovima tog ratista) .
međutim, ne vidim kako ovo što sam citirao ikako opravdava ukrajinske teritorijalne gubitke u i oko bahmuta. grad i okolica imaju pogodnu topografsku konfiguraciju za odbranu, pogotovo u ovoj fazi rata. nikako se ne smije izuzeti iz vida da je i sam grad na blagoj uzvisni, a okružuju ga isto tako brdašca pogotna za vanjski odbrambeni prsten.
ko god traži ispriku u činjenici da je eto došla vdv divizija i da imaju premoć u ljudstvu, mislim da traži na pogrešnom mjestu. grad se je mogao i trebao odbraniti.
ponovit ću, u ovoj fazi rata, imajući u vidu konfiguraciju terena u samom gradu kao i u bližoj okolici, apsolutno nema
- tramvajtrojka
#154792 Re: Ukrajina
80ke su pet godina stare otpisivali jer su imali problema sa motorima , tako i da ne čudi mali broj 80ki kod rusa jer ih i nemaju toliko ni u rezervi ni u pogonu, oni su u nekim jedinicima ostavljali 62ke a rezali nove 80kesumirprimus wrote: ↑06/04/2023 12:35 po ovome 1 unisteni T-80UM2
6 T-80UE-1:
6 T-90S:
18 T-90M:
rusi i logika
-
Bernardinac
#154793 Re: Ukrajina
@drug_profi
Ovaj sistem sam jučer upratio na nekom njemačkom kanalu.
Da nije to što si postovao?
Laser u kombinaciji sa malim raketama.
https://youtu.be/Ga8T86TSAFc
Ovaj sistem sam jučer upratio na nekom njemačkom kanalu.
Da nije to što si postovao?
Laser u kombinaciji sa malim raketama.
https://youtu.be/Ga8T86TSAFc
-
statixx
#154794 Re: Ukrajina
Ministarstvo isitine uvjerava javnost da ofanziva tece prema planu.
- SanskiBiser
#154795 Re: Ukrajina
madner wrote: ↑06/04/2023 11:29[/spoiler]SpoilerShowRusi nisu u stanju da logistikom pokriju non stop ofanzivu, tako da rade u valovima. Njima nije problem municija nego dostava municije do krajnjeg korisnika. To je nesto sto nervira Shogija, postoji neki kapacitet koji se mora ispostovati. Kada su Ukrainci oslobodili rezerve i municiju, ruske jedinice su bile vec spremne za rotaciju. To su bile zadnje dvije sedmice. Za ocekivat je da ce sada probati obnoviti ofanzivu i na bokovima i prema sjeveru.SanskiBiser wrote: ↑06/04/2023 10:21SpoilerShow2. Bakhmut, vec mjesec dana Ukrajinci imaju potpunu premoc u artiljeriji u Bakhmutu i pokrivaju citavo ratiste bez problema, nema nedostatka municije vise ni za pjesadiju ni za artiljeriju. Rusi nemaju na tom ratistu vise artiljeriju kao tokom borbi oko SD, uspjeli su samo kod Avdivke da imaju jaca i koncentrisanija dejstva artiljerije zato su u Bakhmutu gubici Wagnera strasni. Poboljsanjem vremenskih uslova ostaje da se vidi da li ce Orlani i novi dronovi koje Rusi sve vise koriste zadnjih par sedmica omoguciti jaca i preciznija dejstva ruske artiljerije, veliki problem ostaje od dolaska HIMARsa logistika za Ruse i da li i koliko sigurno mogu raditi dostavu municije svojim artiljercima tamo gdje to mogu izvesti tamo mogu i koncentrisati vatru i napraviti nesto. Novije na temi treba podsjecati da ruska logistika ovisi o zeljeznici. Ova premoc u artiljeriji koju su Ukrajinci ostvarili u Bakhmutu je moguce imala uticaj na usporeno povlacenje iz grada, koje je vrlo ozbiljno planirano mjesecima i sad se polako sprovodi u djelo. Povlacenje je ocekivano jos prije vise od mjesec dana ali o tacnim razlozima zasto se od toga odustalo po prvobitnom planu i zasto se ovako sporo izvodi znace se tek za pola godine i vise. Sve sto se prica/pise su samo spekulacije pojedinaca...
3. Wagner je drugi eselon sad u Bakhmutu, Rusi potpuno kontrolisu AZOM, zeljeznicku stanicu, ulicu Miru i trebalo je da su gradsku bolicu takodje okupirali do sad. Na jugu kontroliraju skolu broj 11 i Rizdvijana ulicu i dosli so stadiona Metalurga. U potpuno razrusenoom centru drze pod kontrolom prostor izmedju bolnice, hotela Atlantik i trznice u Horbatovoj aveniji. Wagner je dakle sad drugi eselon i nije u stanju da izvodi nova ofanzivna dejstva dok se ne popune i reorganizuju a za to ce trebati par sedmica.
SanskiBiser wrote: ↑06/04/2023 10:21 Kompletna 98. divizija VDV je izgleda dovucena u Bahmut i rasporedjena je na oko 40% povrsine samog grada i trenutno Rusi imaju potpunu premoc u ljudstvu u samom gradu. Izgleda Bakhmut jednostavno mora biti osvojen nije vise bitna cijena (zrtvuje se ponovo VDV kao kod Soledara), a bitno je sad da Ukrajinci to debelo naplate sa kamatama....98. divizija VDV ima (za razliku Wagner) odlicnu podrsku artiljerije u samom gradu ( dakle Rusi na tom dijelu ratista u Bakhmutu su obezbjedili dobru artiljerijsku podrsku ali i dalje su slabi u tom pogledu na ostalim dijelovima tog ratista) .
Komplet divizija zvuci kao puno dok ne pogledas bar prijeratni sastav. To je malo vise od 2000 pjesadije, da su na 100% i da su svih 6 bataljona u gradu. Soledar je za Ruse bio poprilicno lagan uspjeh, neki bataljoni ZSU su se raspali, tako da ne znam kakva je to zrtva bila. Sto se tice kamata, nema dokaza da je taj omjer tako pozitivan.
Neka si nam dosao, volim cuti i Coopera mada su mu izvori postali nepouzdaniji, ili on namjerno daje malo bolju sliku.![]()
Kompajliram procitano iz vise izvora a sto se poklapa i dopunjuje... Cooper ovih dana nije optimistican sto se tice Bakhmuta mada sa drugih ratista kako on tvrdi ima dobrih vijesti, a problem da elaborira zabrinutost je nedostatak vremena i pisanje i objava knjige...

Otprilike ovo sto si napisao sto sam quotao ispod se poklapa sa njegovim rezonovanjem na FB u komentarima i raspravama. VDV koji je trenutno u Bakhmutu kompetentno odradjuje posao ima ih sa Wagnerom osjetno vise nego Ukrajinaca u odbrani u samom gradu, imaju dobru podrsku artiljerije - isto je kod Ukrajinaca odlicna podrska artiljerije ali znatno manje vojnika u gradu ciji centralni dio je toliko u rusevinama da postaje tesko se kretati vojnicima ulicama i orjentisati gdje se nalaze. Oko centra grada je sad najveci krkljanac po onome sto on pise. Rusi koriste avijaciju i za raketiranje i bombardovanje ali nije jos na onom nivou kao sto je bilo kod Avdivke prije 3-4 sedmice, vec znas da je tamo nekaznjeno djelovala ruska avijacija...
Sto se tice Soledara po Cooper tu je VDV stradao gadno od artiljerije bile su fotografije postavljane kod njega ljudi u komentarima stavljali na FB povaljani VDV po njivama oko Soledara (artiljerija)..
Sto se tice artiljerije, 3 artiljerijske brigade su bile vec tu. Falilo im je municije. GS je odlucio da dio zaliha za ofanzivu iskoristi kako bi odbranio grad.
Problem sa planom odbrane je sto ZSU ne moze ubaciti previse jedinica u sam grad jer a) logistika je upitna b) prijeti zatvaranje u kotlic."
Bitan detalj koji Cooper spominje je znatno povecan broj malih dronova kod Rusa zadnjih par sedmica, koriste ih za izvidjanje i za bombardovanje. Daleko je jos to od nivoa koji su Ukrajinci dostigli, kasne Rusi ali da je razlog za zabrinutost jeste...
Evo Frisko od Stefana Korshaka od prije sat vremena vezano za Bakhmut da postoje izvjestaji o prebacivanju kompletne 92 mehanizovane na Bakhmut.
ode sad ne znam kad cu ponovo se upisati. #vrijemejenovac
-
sumirprimus
#154796 Re: Ukrajina
nov isporuka od svaba alal vjera danke dojcland
-
sumirprimus
#154797 Re: Ukrajina
ovo ide od poljaka...
au bato
-
sumirprimus
#154798 Re: Ukrajina
poljaci jos daju gas...
-
sumirprimus
#154799 Re: Ukrajina
ja ja ne valjaju mig 29 knte stare, i to. ja.
na kraju ce ukri imat vise opretavinih letjelica od orka hehehehe

ok ok imaju orci mig31 dignu sva 4 u zrak odjednom
na kraju ce ukri imat vise opretavinih letjelica od orka hehehehe
ok ok imaju orci mig31 dignu sva 4 u zrak odjednom
-
sumirprimus
#154800 Re: Ukrajina
znaci kako ih fino topi zapad, sve malo malo, a nisu se ni oznojili, realno, nisu ni 1% svoje moci upoteijebili.
a kakva tek milina gledat orke i simaptizere dok cvile i cudu se nadaju i hvataj za slamcice, bahmut uuuu samo sto nije pao kme kme logistika,ekonoija kmeee, nehumano kmeee
ovo je duboka xxx penetracija na suho bez lubrikanata
ovo je duboka xxx penetracija na suho bez lubrikanata