Skraćenje casova tokom ramazana

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#401 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by bitanga_sa_otesa »

bas trebas biti glup i raditi nesto sto ti je stres i teret ako ne moras ,samo da bi se dodvorio komsijama i okolini...
Last edited by bitanga_sa_otesa on 02/04/2023 10:24, edited 1 time in total.
sencobih

#402 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by sencobih »

Bloo wrote: 02/04/2023 10:15
sencobih wrote: 02/04/2023 10:12

Ma znam sta je rekao, nego kazem da je općenito bolje da ne pije barem taj jedan mjesec, nego da pije i taj jedan. Mozda nekad odluči zahvaljujući tom kednom mjesecu da prekine skroz, mikad se ne zna. A ko je pravi musliman, a ko nije, nije na nama da određujemo
Opet da razjasnimo - ti si napisao da neki prestaju da piju iz postovanja prema komsiji koji posti. Komsija koji posti i ne pije nikako, njemu ne nedostaje taj alkohol jer ga ne konzumira. Kao sto mu ne nedostaje slanina jer je nikada u zivotu nije probao.
Naravno da mu me nedostaje, ali ovaj opet ne zeli da ga uznemirava , da ga ne sreće u liftu i da ga guši zadahom, ili sta god to bilo sto ga motivišenda barem mjesec prestane da pije potpuno je svejedno. Znas li da ima i ljudi drugih vjeroispovijesti koji također isto tako gledaju da izbjegavaju , da jedu i piju na javnim mjestima bas iz uviđavnosti prema ljudima koji poste itd.itd. ljudi svih vjera koji prekinu sa radom dok traje ezan, svako nađe neki razlog zbog koga se osjeća bolje, i onaj koji posti,ni onaj koji prestane piti, i zasto bi im neko trebao drzati predavanje, da mu se nešto pika ili ne pika. Ako možes pomaži nekome, a ko ne mozes onda i ne odmaži
Bloo
Globalna šefica

#403 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by Bloo »

sencobih wrote: 02/04/2023 10:24 Naravno da mu me nedostaje, ali ovaj opet ne zeli da ga uznemirava , da ga ne sreće u liftu i da ga guši zadahom, ili sta god to bilo sto ga motivišenda barem mjesec prestane da pije potpuno je svejedno. Znas li da ima i ljudi drugih vjeroispovijesti koji također isto tako gledaju da izbjegavaju , da jedu i piju na javnim mjestima bas iz uviđavnosti prema ljudima koji poste itd.itd. ljudi svih vjera koji prekinu sa radom dok traje ezan, svako nađe neki razlog zbog koga se osjeća bolje, i onaj koji posti,ni onaj koji prestane piti, i zasto bi im neko trebao drzati predavanje, da mu se nešto pika ili ne pika. Ako možes pomaži nekome, a ko ne mozes onda i ne odmaži
Mda u BiH je jedno carstvo i drugarstvo. Postavila bih sad sliku Branka Kockice ali mi se gadi cetnik.
Imas li jos primjera ali sa druge strane, kako muslimani postuju ostale konfesije tokom njihovog (specificnog) posta?
Ili ateiste?
Ili pastafarijance?
HelaS

#404 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by HelaS »

HelaS wrote: 02/04/2023 09:35
sencobih wrote: 02/04/2023 09:34 Jesi li znao da se moze naklanjati propušteno , na slijedećem vaktu na koji ćeš stići?
Ko je uveo ovo praviilo, i kada?
De mi ovo pojasni, Allaha ti, vidim da znaš
no_sikiriki

#405 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by no_sikiriki »

Bloo wrote: 02/04/2023 10:21 Ma naravno, ali uslovljavljavati ljude oko sebe (tipa psovanje ljudima koji jedu na ulici tokom Ramazana - true story<3) jer tebi tesko pada...post je dzihad (sa samim sobom).
Moji muslimani ne kukaju, pa sam valjda razmazena. :oops:

Ja pazim na ljude oko sebe koji su vjernici, ali niti oni prema meni postavljaju uslove niti ja njima i tako sa postovanjem vec godinama (neki poste, ja ne skljamcem vrelu krompirusu dok poste niti im nudim slaninu), ali ovdje vec pricamo o ekstremnim sluicajevima.
Ma naravno, svako posti za sebe. Lično ne jedem pred ljudima koji poste, jer mi je neugodno, iako oni kažu da im ne bi smetalo.
Ima ih koji samo pričaju o "blagodatima", koliko vole Ramazan i kako bi voljeli da traje čitavu godinu, a i onih koji se žale i jedva čekaju da prođe. I jedni i drugi vjernici.
(Najbolji su mi oni stari, davno nekad je moja rahmetli nana (majka) rekla Zijahu Sokoloviću, koji je jeo kiflu na ulici tokom Ramazana, kako ga nije "sramota". :lol:
Rothmans

#406 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by Rothmans »

Haj ba sabura, sace dildo od 2 metra i gologuzi performeri da vas ganjaju po trgu. Dobra nasa sarajevska raja...
azurna_obala

#407 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by azurna_obala »

sencobih wrote: 02/04/2023 09:43
azurna_obala wrote: 01/04/2023 22:58 Kao nastavnik, šta da kažem, niko nas ništa ne pita, konstantno se nameću odluke onih koji u u učionicu uđu kad se treba slikati i pokupiti zasluge.
Djeca sa nikad manje poštovanja, znanja, a više usluga, popuštanja, slobodno mogu reći roditelja koji bi da diktiraju i biraju da li će dijete danas na fizičko, da li će malog danas lopta udarit, što je mali dobio jedan iz zadaće...itd.
Nastavni planovi prenatrpani, hoće reformu, kaže uradi pripremi, napiši, objasni, poveži...za šta i kome...da bi tamo neki koordinator imao šta da napiše za izvještaj...i onda dodje neki seljober i još gori od njega usvoje ovako nešto...kakav ramazan, kome, djeca toliko lažu, psuju, ogovaraju...čast izuzecima.
Katastrofa
Moj nastavniče, imam dvoje djece koji idu u srednju, i vjerujem da se susrećete sa gomilom problema. A je li to razolog da veliki dio casova pocinje sa zakašnjenjem od minimalno 5 do 10 minuta, da barem jednog časa dnevno nemaju jer je profesor na "sastanku", ili ga nema, pa dođe neko drugi koji predaje potpuno lijevi predmet da ga kao mijenja, ili djeca hodaju oko skole taj cas. Da se djeci svake godine mijenja razredni i to bude neki koji im ništa ne predaje nego ga viđaju jednom sedmično jedan čas? Da zbog loseg gradskog prevoza veliki dio učenika zakasni na prvi , a mora otići ranije da bi mogli stići kući. Problema je toliko, a li eto najveći je pet minuta skratiti nastavu zbog ramazana
Niko ne spori da su to realni problemi, ne opravdavam naravno, ima svakakvih nastavnika, lijenih, bezobraznih, uhljeba itd. Ali ima i onih koji su daleko od toga. Svaka škola ima svoj pravilnik, direktora, sjedite i napišite žalbu/prijavu na te iste nastavnike zbog kojih vaša djeca ispaštaju. Sve dok vi šutite, oni će raditi tako kako im se može i niko se ne buni.
Razrednici se mijenjaju svake godine jer svake godine ljudi moraju da predaju na konkurse svake godine, šta očekujete od takvog načina zapošljavanja. Neki ne mogu da se zaposle za stalno ni po 15 godina.

Skraćivanje nastave zbog ramazana je isključivo populistička i politička odluka i totalno neutemeljena, bespotrebna
kakavdanakneiskustvu

#408 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by kakavdanakneiskustvu »

Bloo wrote: 02/04/2023 10:03
sencobih wrote: 02/04/2023 09:53

A sta ima lose u tome sto neki likovi prestanu piti uz ramazan? To se zove obzirnost i postovanje prema komsiji, ljudima koji poste. Bolje bi bilo da piju i tada je li tako?
Pogresno si ga skontao.
Ljudi prestanu piti jer je ramazan a oni se deklarisu kao muslimani. To je sve cega se odreknu tokom ramazana - alkohola, te onda ne piju jer ipak sramota.
Ljudi koji se deklarisu kao muslimani ne bi trebalo uopste da piju, te koliko znam muslimanima nije dozvoljen alkohol ni prije, ni tokom, ni poslije ramazana.
Oni iskonski vjernici koji poste tokom Ramazana, njima ne bi trebao alkohol da smeta uopste jer ga ne piju.

Ramazanski post nije ispunjavanje tehnikalija (ne jedem, ne pijem, ne pusim), vec nesto mnogo vise od toga, ali ocito se nekima (mozda i vecini) svodi samo na to i usput im je post teret a ne blagoslov.
:thumbup:
Bloo
Globalna šefica

#409 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by Bloo »

no_sikiriki wrote: 02/04/2023 10:29
Bloo wrote: 02/04/2023 10:21 Ma naravno, ali uslovljavljavati ljude oko sebe (tipa psovanje ljudima koji jedu na ulici tokom Ramazana - true story<3) jer tebi tesko pada...post je dzihad (sa samim sobom).

Ja pazim na ljude oko sebe koji su vjernici, ali niti oni prema meni postavljaju uslove niti ja njima i tako sa postovanjem vec godinama (neki poste, ja ne skljamcem vrelu krompirusu dok poste niti im nudim slaninu), ali ovdje vec pricamo o ekstremnim sluicajevima.
Ma naravno, svako posti za sebe. Lično ne jedem pred ljudima koji poste, jer mi je neugodno, iako oni kažu da im ne bi smetalo.
Ima ih koji samo pričaju o "blagodatima", koliko vole Ramazan i kako bi voljeli da traje čitavu godinu, a i onih koji se žale i jedva čekaju da prođe. I jedni i drugi vjernici.
(Najbolji su mi oni stari, davno nekad je moja rahmetli nana (majka) rekla Zijahu Sokoloviću, koji je jeo kiflu na ulici tokom Ramazana, kako ga nije "sramota". :lol:
Te sto kukaju, ima da se pita na onom svijetu... :stasreko:
Zajebana nana :D ali mu barem nije opsovala mater.

Razumijem da je tesko, ja prolazim kroz razne emocije kada se skidam sa secera i skroba - ali to je dobrovoljno/self-inflicted :D, a islamski post je ipak propisan od vrhovnog božanstva, ali ne uslovljavam niti previse ujedam. Mozda malo. Kad vidim pitu. :|
kakavdanakneiskustvu

#410 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Bloo wrote: 02/04/2023 10:15
sencobih wrote: 02/04/2023 10:12

Ma znam sta je rekao, nego kazem da je općenito bolje da ne pije barem taj jedan mjesec, nego da pije i taj jedan. Mozda nekad odluči zahvaljujući tom kednom mjesecu da prekine skroz, mikad se ne zna. A ko je pravi musliman, a ko nije, nije na nama da određujemo
Opet da razjasnimo - ti si napisao da neki prestaju da piju iz postovanja prema komsiji koji posti. Komsija koji posti i ne pije nikako, njemu ne nedostaje taj alkohol jer ga ne konzumira. Kao sto mu ne nedostaje slanina jer je nikada u zivotu nije probao.
:thumbup:
muha_sa

#411 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by muha_sa »

no_sikiriki wrote: 02/04/2023 10:29

Majka ti je bila naka ters žena :lol: rahmet joj duši

Moja majka (nana) umrla u stotoj--kako znam za sebe uvijek klanjala svaki vakat namaza i svaki ramazan postila a ja naravno nikad--uvijek sam jeo pred njom i nikad me mrko poprijeko pogledala nije a kamli nešto ružno rekla.

Pardon--slagah da nisam postio :-) jesam znao sa njom na sehur ustat i zapostit pa oko podne u muharemaginu pekaru po vreo somun i požderem ga do kuce :lol:
Bloo
Globalna šefica

#412 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by Bloo »

:facepalm:
kakavdanakneiskustvu

#413 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Bloo wrote: 02/04/2023 10:27
sencobih wrote: 02/04/2023 10:24 Naravno da mu me nedostaje, ali ovaj opet ne zeli da ga uznemirava , da ga ne sreće u liftu i da ga guši zadahom, ili sta god to bilo sto ga motivišenda barem mjesec prestane da pije potpuno je svejedno. Znas li da ima i ljudi drugih vjeroispovijesti koji također isto tako gledaju da izbjegavaju , da jedu i piju na javnim mjestima bas iz uviđavnosti prema ljudima koji poste itd.itd. ljudi svih vjera koji prekinu sa radom dok traje ezan, svako nađe neki razlog zbog koga se osjeća bolje, i onaj koji posti,ni onaj koji prestane piti, i zasto bi im neko trebao drzati predavanje, da mu se nešto pika ili ne pika. Ako možes pomaži nekome, a ko ne mozes onda i ne odmaži
Mda u BiH je jedno carstvo i drugarstvo. Postavila bih sad sliku Branka Kockice ali mi se gadi cetnik.
Imas li jos primjera ali sa druge strane, kako muslimani postuju ostale konfesije tokom njihovog (specificnog) posta?
Ili ateiste?
Ili pastafarijance?
da,poštuju li oni koji petkom jedu meso svoje radne kolege katolike koji petkom ne bi trebali jesti meso,na način da se i oni suzdrže od toga?
broj dva

#414 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by broj dva »

Zašto skratiti časove samo tokom ramadana ?
Prvo, škole su nam nepotrebne. Ako nekome slučajmo zatreba fino kupiš diplomu.
Zatim, moramo se sjetiti da smo mumtietničko multilkonfesionalno i multikulturno društvo.
Časove skrattiti za finale Farme i Zvjezda, za koncert Cece (samo u kanotnu gjde se koncert odužava) za dolazak Torabija i pape, za gay pride paradu, za otvaranje novog shoping centra..
Školski sistem mora uzeti o obzir sve aspekte našeg kompliciranog modernog druśtva i sve tretirati jednako.
HelaS

#415 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by HelaS »

broj dva wrote: 02/04/2023 10:48 Zašto skratiti časove samo tokom ramadana ?
Šta, sad više nije ni Ramazan :?
sencobih

#416 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by sencobih »

Ili ateiste?
Ili pastafarijance?
Hvala Bogu pa nisu svi ljudi isti. Ja sam odrastao u nekoj mijesanoj sredini, i uvijek se gledalo da pomažemo jedni drugima. Na kraju smo (Muslimani) izvukli deblji kraj, i opet najtolerantnija mjesta u BiH su tamo gdje su muslimani većina, to je sad za neku drugu priču, ali opet kažem nisu svi isti i svako odgovara za svoje postupke.
Bloo
Globalna šefica

#417 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by Bloo »

sencobih wrote: 02/04/2023 10:58

Ili ateiste?
Ili pastafarijance?
Hvala Bogu pa nisu svi ljudi isti. Ja sam odrastao u nekoj mijesanoj sredini, i uvijek se gledalo da pomažemo jedni drugima. Na kraju smo (Muslimani) izvukli deblji kraj, i opet najtolerantnija mjesta u BiH su tamo gdje su muslimani većina, to je sad za neku drugu priču, ali opet kažem nisu svi isti i svako odgovara za svoje postupke.
Nije odgovor na moje direktno pitanje.
Samoviktimizaciju ostavi za drugu temu. ;-)
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#418 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by konektovan »

sime_cipol wrote: 02/04/2023 10:16 Kod mojih malaca skola nece skracivati jer se nastava svakako zavrsava u 18:40
I kod mog malca...
sencobih

#419 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by sencobih »

Bloo wrote: 02/04/2023 11:02
sencobih wrote: 02/04/2023 10:58

Ne shvatam kako ne tražite dobro u ljudima pa makar to bilo i zrno , nego samo tražite negativne strane. Valjda vam je to hrana sta li? A pitanje ti je ono baš za milionera
konektovan

#420 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by konektovan »

kakavdanakneiskustvu wrote: 02/04/2023 10:44

Ili ateiste?
Ili pastafarijance?
da,poštuju li oni koji petkom jedu meso svoje radne kolege katolike koji petkom ne bi trebali jesti meso,na način da se i oni suzdrže od toga?
Tu si meni kralj,..al' ljigavosti. Fali ti jos djevojcica bez sibica, da upotpunite performans. :-)
kakavdanakneiskustvu

#421 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

HelaS wrote: 02/04/2023 10:49
broj dva wrote: 02/04/2023 10:48 Zašto skratiti časove samo tokom ramadana ?
Šta, sad više nije ni Ramazan :?
Nije više ni babo,mislim na oca,djeca više govore baba,nego babo,iz nekog meni nepoznatog razloga
Bloo
Globalna šefica

#422 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by Bloo »

sencobih wrote: 02/04/2023 11:08
Bloo wrote: 02/04/2023 11:02

Ne shvatam kako ne tražite dobro u ljudima pa makar to bilo i zrno , nego samo tražite negativne strane. Valjda vam je to hrana sta li? A pitanje ti je ono baš za milionera
I dalje nije odgovor na moje pitanje.
Nemaš problema da napišeš post kada tebi odgovara, a kada ti se postavi direktno pitanje o tom carstvu i drugarstvu, onda ide relativizacija i napad.
Nije baš da nije viđeno ranije. Edit: Evo stigla ti je i podrška. :D

S obzirom da ne želiš da odgovoriš na direktno pitajne jer nemaš odgovora, ugodan dan ti želim.
kakavdanakneiskustvu

#423 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

konektovan wrote: 02/04/2023 11:10
kakavdanakneiskustvu wrote: 02/04/2023 10:44

Tu si meni kralj,..al' ljigavosti. Fali ti jos djevojcica bez sibica, da upotpunite performans. :-)
Super,samo da svi poštuju onog do njih koji posti,ko god to bio,pa da ne jedu,ne piju
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#424 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by sime_cipol »

konektovan wrote: 02/04/2023 11:03
sime_cipol wrote: 02/04/2023 10:16 Kod mojih malaca skola nece skracivati jer se nastava svakako zavrsava u 18:40
I kod mog malca...
Mislim da kod nas idu u istu skolu :D
konektovan

#425 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by konektovan »

sime_cipol wrote: 02/04/2023 11:15
konektovan wrote: 02/04/2023 11:03

I kod mog malca...
Mislim da kod nas idu u istu skolu :D
Jeste Aleksa Santic, ali podrucna... :mrgreen:
Post Reply