kuli1961 wrote: ↑01/04/2023 22:36 Bilo kojoj religiji koja se praktikuje u BiH, nema mjesta u javnom obrazovanju i tačka.
Religija je dio privatne sfere pojedinca i mora ostati takva.
Svi Ustavi ove nase jadne napacene zemljice se jasno distanciraju od bilo koje vjeroispovijesti. Dakle, dakle, BIH, njeni entiteti, kantoni, gradovi, opštine - svi su sekularni. Realno, prakticni, svakodnevni zivot jeste potpuno drugaciji, ali ovo gore su pravila (iako pravila sluze i da se postuju i da se krse..).
Religiji je mjesto u kuci i bogomolji, nigdje vise i opet tačka.
Neka smo gezund i uzbrdo šnel![]()
Skraćenje casova tokom ramazana
-
kakavdanakneiskustvu
#376 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
Last edited by kakavdanakneiskustvu on 02/04/2023 08:22, edited 1 time in total.
-
kakavdanakneiskustvu
#377 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
-
kakavdanakneiskustvu
#378 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
Jednakost za svevjeshalica wrote: ↑01/04/2023 23:52Zato sto se insistira medju muslimanima na tome. Slabo gdje sam cula da katolici ili nemuslimani iscu bogomoljicu u nekom obliku tamo gdje borave.
- sinuhe
#379 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
Velike su to dileme u zemlji koja je podijeljena po svakoj linijji.
-
sencobih
#380 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
Dajte, šta fali da djeca stignu kući na iftar? eto skolstvo nam je savršeno pa ce ovih pet minuta skraćenja nesto uticati na proces nastave. I dan danas imamo dvije skole pod krovom pa se nije toliko naglabalo kao oko ovoga. Uzgred, juče se dva sata čekalo na granicama jer su europejci (na koje se ugledamo) navalili kući zbog uskrsa.
- problemnatravunu
#381 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
Koliko vidim, ovde se priča o postu iz religioznih razloga, pa dobro ako smo svi toliko religiozni, zar ramazanski post ne uključuje i obavezno klanjanje....?
Tek je onda to ramazanski post.
Ovako, to je samo neko suzdržavanje od jela i pića, i ništa drugo, i ne vidim zašto da se zbog toga bilo kome skraćuju školski časovi
Ovako, to je samo neko suzdržavanje od jela i pića, i ništa drugo, i ne vidim zašto da se zbog toga bilo kome skraćuju školski časovi
- JohnnyS
#382 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
Trebamo se ugledati na Libanon:
https://radiosarajevo.ba/amp/vijesti/sv ... ata/489528
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#383 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
Sjecas se ti one godine
Istocni mostar jedno vrijeme
Zapadni drugo
Neki ministar iz reda bosnjaka nesto sjebao
Istocni mostar jedno vrijeme
Zapadni drugo
Neki ministar iz reda bosnjaka nesto sjebao
- JohnnyS
#384 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
Možda opet bude 
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#385 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
Onda nisi star ako se ne sjecas
Bila tv ekipa intervjurala ljude na jednoj i drugoj strani
Bila tv ekipa intervjurala ljude na jednoj i drugoj strani
-
HelaS
- problemnatravunu
#387 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
Uz to, ovde se ramazanski post ,dakle, tretira kao neki veliki problem i teret za muslimana, pa se na sve načine pokušava taj "teret" minimizirati, što je opet samo po sebi fula i licemjerstvo....kao što znam gomilu likova koji za ramazana neće ići cugat po kafanam
Ljudi moji, dajte samo budite iskreni
-
sencobih
#388 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
Jesi li znao da se moze naklanjati propušteno , na slijedećem vaktu na koji ćeš stići?problemnatravunu wrote: ↑02/04/2023 08:50 Koliko vidim, ovde se priča o postu iz religioznih razloga, pa dobro ako smo svi toliko religiozni, zar ramazanski post ne uključuje i obavezno klanjanje....?
Ovako, to je samo neko suzdržavanje od jela i pića, i ništa drugo, i ne vidim zašto da se zbog toga bilo kome skraćuju školski časovi![]()
-
HelaS
#389 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
Ko je uveo ovo praviilo, i kada?sencobih wrote: ↑02/04/2023 09:34Jesi li znao da se moze naklanjati propušteno , na slijedećem vaktu na koji ćeš stići?problemnatravunu wrote: ↑02/04/2023 08:50 Koliko vidim, ovde se priča o postu iz religioznih razloga, pa dobro ako smo svi toliko religiozni, zar ramazanski post ne uključuje i obavezno klanjanje....?
Ovako, to je samo neko suzdržavanje od jela i pića, i ništa drugo, i ne vidim zašto da se zbog toga bilo kome skraćuju školski časovi![]()
-
sencobih
#390 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
Moj nastavniče, imam dvoje djece koji idu u srednju, i vjerujem da se susrećete sa gomilom problema. A je li to razolog da veliki dio casova pocinje sa zakašnjenjem od minimalno 5 do 10 minuta, da barem jednog časa dnevno nemaju jer je profesor na "sastanku", ili ga nema, pa dođe neko drugi koji predaje potpuno lijevi predmet da ga kao mijenja, ili djeca hodaju oko skole taj cas. Da se djeci svake godine mijenja razredni i to bude neki koji im ništa ne predaje nego ga viđaju jednom sedmično jedan čas? Da zbog loseg gradskog prevoza veliki dio učenika zakasni na prvi , a mora otići ranije da bi mogli stići kući. Problema je toliko, a li eto najveći je pet minuta skratiti nastavu zbog ramazanaazurna_obala wrote: ↑01/04/2023 22:58 Kao nastavnik, šta da kažem, niko nas ništa ne pita, konstantno se nameću odluke onih koji u u učionicu uđu kad se treba slikati i pokupiti zasluge.
Djeca sa nikad manje poštovanja, znanja, a više usluga, popuštanja, slobodno mogu reći roditelja koji bi da diktiraju i biraju da li će dijete danas na fizičko, da li će malog danas lopta udarit, što je mali dobio jedan iz zadaće...itd.
Nastavni planovi prenatrpani, hoće reformu, kaže uradi pripremi, napiši, objasni, poveži...za šta i kome...da bi tamo neki koordinator imao šta da napiše za izvještaj...i onda dodje neki seljober i još gori od njega usvoje ovako nešto...kakav ramazan, kome, djeca toliko lažu, psuju, ogovaraju...čast izuzecima.
Katastrofa
-
salihh
#391 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
A vidim ti si ekspert, sve znas kako i sta treba raditi, hajd budi iskren i kazi zasto tebi smeta sto neko ne pije za ramazan? a ti znas kako bi trebalo, pa da li ti radis kako treba ili ovako lijecis svoje neke frustracije ili mislis da bi svi trebali tako kao ti ili pricas samo da nesto kazes?problemnatravunu wrote: ↑02/04/2023 09:29 Uz to, ovde se ramazanski post ,dakle, tretira kao neki veliki problem i teret za muslimana, pa se na sve načine pokušava taj "teret" minimizirati, što je opet samo po sebi fula i licemjerstvo....kao što znam gomilu likova koji za ramazana neće ići cugat po kafanam![]()
-
sencobih
#392 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
A sta ima lose u tome sto neki likovi prestanu piti uz ramazan? To se zove obzirnost i postovanje prema komsiji, ljudima koji poste. Bolje bi bilo da piju i tada je li tako?problemnatravunu wrote: ↑02/04/2023 09:29 Uz to, ovde se ramazanski post ,dakle, tretira kao neki veliki problem i teret za muslimana, pa se na sve načine pokušava taj "teret" minimizirati, što je opet samo po sebi fula i licemjerstvo....kao što znam gomilu likova koji za ramazana neće ići cugat po kafanam![]()
- Bloo
- Globalna šefica
#393 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
Pogresno si ga skontao.sencobih wrote: ↑02/04/2023 09:53A sta ima lose u tome sto neki likovi prestanu piti uz ramazan? To se zove obzirnost i postovanje prema komsiji, ljudima koji poste. Bolje bi bilo da piju i tada je li tako?problemnatravunu wrote: ↑02/04/2023 09:29 Uz to, ovde se ramazanski post ,dakle, tretira kao neki veliki problem i teret za muslimana, pa se na sve načine pokušava taj "teret" minimizirati, što je opet samo po sebi fula i licemjerstvo....kao što znam gomilu likova koji za ramazana neće ići cugat po kafanam![]()
Ljudi prestanu piti jer je ramazan a oni se deklarisu kao muslimani. To je sve cega se odreknu tokom ramazana - alkohola, te onda ne piju jer ipak sramota.
Ljudi koji se deklarisu kao muslimani ne bi trebalo uopste da piju, te koliko znam muslimanima nije dozvoljen alkohol ni prije, ni tokom, ni poslije ramazana.
Oni iskonski vjernici koji poste tokom Ramazana, njima ne bi trebao alkohol da smeta uopste jer ga ne piju.
Ramazanski post nije ispunjavanje tehnikalija (ne jedem, ne pijem, ne pusim), vec nesto mnogo vise od toga, ali ocito se nekima (mozda i vecini) svodi samo na to i usput im je post teret a ne blagoslov.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#394 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
kuli1961 wrote: ↑01/04/2023 22:36 Bilo kojoj religiji koja se praktikuje u BiH, nema mjesta u javnom obrazovanju i tačka.
Religija je dio privatne sfere pojedinca i mora ostati takva.
Svi Ustavi ove nase jadne napacene zemljice se jasno distanciraju od bilo koje vjeroispovijesti. Dakle, dakle, BIH, njeni entiteti, kantoni, gradovi, opštine - svi su sekularni. Realno, prakticni, svakodnevni zivot jeste potpuno drugaciji, ali ovo gore su pravila (iako pravila sluze i da se postuju i da se krse..).
Religiji je mjesto u kuci i bogomolji, nigdje vise i opet tačka.
Neka smo gezund i uzbrdo šnel![]()
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
-
sencobih
#396 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
Ma znam sta je rekao, nego kazem da je općenito bolje da ne pije barem taj jedan mjesec, nego da pije i taj jedan. Mozda nekad odluči zahvaljujući tom kednom mjesecu da prekine skroz, mikad se ne zna. A ko je pravi musliman, a ko nije, nije na nama da određujemoBloo wrote: ↑02/04/2023 10:03Pogresno si ga skontao.
Ljudi prestanu piti jer je ramazan a oni se deklarisu kao muslimani. To je sve cega se odreknu tokom ramazana - alkohola, te onda ne piju jer ipak sramota.
Ljudi koji se deklarisu kao muslimani ne bi trebalo uopste da piju, te koliko znam muslimanima nije dozvoljen alkohol ni prije, ni tokom, ni poslije ramazana.
Oni iskonski vjernici koji poste tokom Ramazana, njima ne bi trebao alkohol da smeta uopste jer ga ne piju.
Ramazanski post nije ispunjavanje tehnikalija (ne jedem, ne pijem, ne pusim), vec nesto mnogo vise od toga, ali ocito se nekima (mozda i vecini) svodi samo na to i usput im je post teret a ne blagoslov.
- Bloo
- Globalna šefica
#397 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
Opet da razjasnimo - ti si napisao da neki prestaju da piju iz postovanja prema komsiji koji posti. Komsija koji posti i ne pije nikako, njemu ne nedostaje taj alkohol jer ga ne konzumira. Kao sto mu ne nedostaje slanina jer je nikada u zivotu nije probao.sencobih wrote: ↑02/04/2023 10:12Ma znam sta je rekao, nego kazem da je općenito bolje da ne pije barem taj jedan mjesec, nego da pije i taj jedan. Mozda nekad odluči zahvaljujući tom kednom mjesecu da prekine skroz, mikad se ne zna. A ko je pravi musliman, a ko nije, nije na nama da određujemoBloo wrote: ↑02/04/2023 10:03
Pogresno si ga skontao.
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#398 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
Kod mojih malaca skola nece skracivati jer se nastava svakako zavrsava u 18:40
-
no_sikiriki
#399 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
Bio "pravi" vjernik ili ne, post je svakako stres za tijelo/um i malo je naivno očekivati od vjernika da sve to vidi kao "blagoslov". Gladan si, žedan, umoran i često nikakav, tako da mislim da je malo naivno očekivati od vjernika da ne osjeća/ne misli sve to, samo zato što vjeruje da to radi u ime nekog "višeg" cilja.
- Bloo
- Globalna šefica
#400 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
Ma naravno, ali uslovljavljavati ljude oko sebe (tipa psovanje ljudima koji jedu na ulici tokom Ramazana - true story<3) jer tebi tesko pada...post je dzihad (sa samim sobom).no_sikiriki wrote: ↑02/04/2023 10:16Bio "pravi" vjernik ili ne, post je svakako stres za tijelo/um i malo je naivno očekivati od vjernika da sve to vidi kao "blagoslov". Gladan si, žedan, umoran i često nikakav, tako da mislim da je malo naivno očekivati od vjernika da ne osjeća/ne misli sve to, samo zato što vjeruje da to radi u ime nekog "višeg" cilja.
Moji muslimani ne kukaju, pa sam valjda razmazena.
Ja pazim na ljude oko sebe koji su vjernici, ali niti oni prema meni postavljaju uslove niti ja njima i tako sa postovanjem vec godinama (neki poste, ja ne skljamcem vrelu krompirusu dok poste niti im nudim slaninu), ali ovdje vec pricamo o ekstremnim sluicajevima.