Skraćenje casova tokom ramazana

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
canvra888

#226 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by canvra888 »

Kako može biti govorna mana kad je napisano, tj. natipkano :lol:

Usput, afrikati su na tastaturama dostupni evo ima decenija i više :D
konami666

#227 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by konami666 »

:idea:
canvra888 wrote: 01/04/2023 14:55
mali_balon wrote: 01/04/2023 14:45

Ti djecko da postis trebao bi ibadetiti posvetiti se vjeri tj ucenju kur'ana pripremanju iftara i suzdrazit se ovosvjetskih problema i tako to a ne nasladjivati se tudjom mukom...tipicni bosnjo postac
Tuđom mukom? Kakvom ba mukom :lol:

Muka što nije više 1970. i neglektovanje i odbacivanje vjere iz društva? Prestani živjeti u prošlosti jaro. Pogledaj Njemačku i njihovo poštovanje katoličkih praznika silnim odmorima i neradnim/neškolskim danima, pošto je većini Njemačka referenca uspješnog zapada.
Sva sreća pa je Bosna na nivou njemačke jelde :) bare bare
canvra888

#228 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by canvra888 »

konami666 wrote: 01/04/2023 16:32 :idea:
canvra888 wrote: 01/04/2023 14:55

Tuđom mukom? Kakvom ba mukom :lol:

Muka što nije više 1970. i neglektovanje i odbacivanje vjere iz društva? Prestani živjeti u prošlosti jaro. Pogledaj Njemačku i njihovo poštovanje katoličkih praznika silnim odmorima i neradnim/neškolskim danima, pošto je većini Njemačka referenca uspješnog zapada.
Svakako da nije, ali kako se to jedna razvijena Njemačka usuđuje uplitati vjeru u te sfere života i krojiti višesedmične odmore po vjerskim praznicima? Ili je samo problem kad se u BiH nešto tako uradi, a i ne uradi vala, za Bajram je koliko ono, 2 dana? :)

A nije, ključnih 10 minuta skraćenih je problem. Pa nas puštali sa kompletnih časova kad je reprezentacija igrala, niko ni glasa zbog toga nije pustio :lol:
-Chesterfield-

#229 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by -Chesterfield- »

piupiu wrote: 01/04/2023 16:00
TriDe wrote: 31/03/2023 19:29 Islam je neizostavan dio naše tradicije. Ništa strašno učenici neće propustit, ionako je nastavni plan nepotrebno natrpan.

Vjera vjernike čini sretnima, a učenici koji poste prije svega uče se disciplini, samokontroli te izbjegavaju poroke, a to treba nagradit kao vid stimulacije.

Apsolutno podržavam skraćenje časova.
Pa valjda post nagradjuje Allah, a ne obrazovni sistem?

Izvini, meni ovo stvarno zvuči smiješno. Ako se djeca uče disciplini i strpljenju, onda treba da disciplinovano izdrže i svoje svjetovne i svoje vjerske obaveze. A ne da je disciplina selektivna, pa se ona očekuje u vjerskom, ali ne i u obrazovnom smislu.

Malo (skolo nimalo) ljudi u Bosni pokazuje stvarnu disciplinu u životu, o etici, moralu i lijepom ponašanju da ne govorim. Bilo bi divno kad bi sa djecom počeli od 'dobar dan', 'molim vas', 'hvala', lijepog ponašanja, čiśćenja smeća, neuništavanja imovine... umjesto što ih se uči da su posebni i da ih treba puštati iz škole (u budućnosti s posla) za potrebe religijskog posta, sve u ime vjerske (ali ne i svjetovne) discipline. Znači, uče se posebnom tretmanu, a ne disciplini.

Inače nemam ništa protiv skraćivanja časova, ako to svi hoće, samo dajte malo manje spina, vrti se ko preslica. Mene su prije rata puštali u osnovnoj da idem ranije iz škole da raznosim kurbane, to u onom 'ćafirskom sistemu'. Uslov je bio - morao si sve svoje obaveze pozavršavati s dobrim rezultatom - pa ti je to bila nagrada. Obrnuto od ovog novodobnog principa, gdje su svi 'special'.

Mada lično sumnjam da se nastava skraćuje zbog djece, prije će biti da se skraćuje zbog nastavnika.
Kakav poseban tretman?

https://www.ustavnisud.ba/bs/clan-9-evr ... spovijesti

Ja sam mišljenja da je bitnije osigurati prostoriju za obavljanje namaza. Ili puštati učenike (opravdano) u obližnju džamiju.
Na koji način klanjati ikindiju jer prođe namasko vrijeme?
Što se tiče hrane to se uvijek može malo odložiti i nema potrebe skratiti časove.
skupljac_zeljeza

#230 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by skupljac_zeljeza »

bitanga_sa_otesa wrote: 01/04/2023 15:31 religiju i vijeru ostavite u svoja ćetri zida ,nije joj mjesto u drzavnim i javnim ustanovama .
To napiši i Samsungu. Šta oni imaju miješati Ramadan i telefone.

Image
Saian

#231 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by Saian »

Onda da se ravnamo po savjetima o religijskom i duhovnom zivotu od strane multinacionalne korporacije koja pravi telefone? Po ovom sto citam cini se da ni citavih 45 minuta ne moze spasiti tu djecu. Kasno je, gotoJo je.
skupljac_zeljeza

#232 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Gotovo. Propast.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#233 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by bitanga_sa_otesa »

skupljac_zeljeza wrote: 01/04/2023 17:01

oĆaran sam
tvoj post naprosto odise inteligencijom :lol: :lol: :lol:
skupljac_zeljeza

#234 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

bitanga_sa_otesa wrote: 01/04/2023 17:15

oĆaran sam
tvoj post naprosto odise inteligencijom :lol: :lol: :lol:
Pa ja kažem da nije im u redu da onim polumjesecom, saracenskim lukovima i sedžadama provociraju kršćane i budiste, ali oni napravili heftu Ramadana i zbog Ramadana popust.
bitanga_sa_otesa

#235 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

skupljac_zeljeza wrote: 01/04/2023 17:17

Pa ja kažem da nije im u redu da onim polumjesecom, saracenskim lukovima i sedžadama provociraju kršćane i budiste, ali oni napravili heftu Ramadana i zbog Ramadana popust.
ja kazem da je to super,sve telefonske kompanije trebaju tako da rade i da budu uzor svima i da influenseri posebno doDŽu do izrazaja ,da ih narod vise slusa i da se obrazuje :thumbup:
konami666

#236 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by konami666 »

canvra888 wrote: 01/04/2023 16:45
konami666 wrote: 01/04/2023 16:32 :idea:

Svakako da nije, ali kako se to jedna razvijena Njemačka usuđuje uplitati vjeru u te sfere života i krojiti višesedmične odmore po vjerskim praznicima? Ili je samo problem kad se u BiH nešto tako uradi, a i ne uradi vala, za Bajram je koliko ono, 2 dana? :)

A nije, ključnih 10 minuta skraćenih je problem. Pa nas puštali sa kompletnih časova kad je reprezentacija igrala, niko ni glasa zbog toga nije pustio :lol:
Vidi se da su vas puštali :)

De mi reci sad, koliko traje ljetni raspust u jednoj Njemačkoj a koliko u Bosni?
Dalje, de mi reci kako prolaze đaci iz Njemačke na Pisa testovima a kako đaci iz Bosne? De mi reci kakvi su Nijemci sto se tiče nepotizma, zajebati i prevariti, uvaliti i sličnih kerefeka a kakvi su Bosanci? De mi dalje reci, gdje je jedna Njemačka bila 30 godina nakon sto je bila sravljena sa zemljom a gdje je Bosna?

Tebi ako je normalno u raspaloj Bosni skraćivati casove radi vjere onda drug moj sve ok, neću vise ništa dalje reci, i ukinuti školsku nastavi ako treba :)
skupljac_zeljeza

#237 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

konami666 wrote: 01/04/2023 17:24
canvra888 wrote: 01/04/2023 16:45

Vidi se da su vas puštali :)

De mi reci sad, koliko traje ljetni raspust u jednoj Njemačkoj a koliko u Bosni?
Dalje, de mi reci kako prolaze đaci iz Njemačke na Pisa testovima a kako đaci iz Bosne? De mi reci kakvi su Nijemci sto se tiče nepotizma, zajebati i prevariti, uvaliti i sličnih kerefeka a kakvi su Bosanci? De mi dalje reci, gdje je jedna Njemačka bila 30 godina nakon sto je bila sravljena sa zemljom a gdje je Bosna?

Tebi ako je normalno u raspaloj Bosni skraćivati casove radi vjere onda drug moj sve ok, neću vise ništa dalje reci, i ukinuti školsku nastavi ako treba :)
A vidi stvarno, moglo bi nas tih deset minuta u tri hefte izvući iz sve ove gabule. Čak bi to mogao biti krucijalni uzrok ovakvog stanja.
piupiu

#238 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by piupiu »

-Chesterfield- wrote: 01/04/2023 16:47
Kakav poseban tretman?

https://www.ustavnisud.ba/bs/clan-9-evr ... spovijesti
Pročitaj boldani dio originalnog posta na koji sam replicirala. Forumaš smatra da post (porodična stvar) uči djecu disciplini, te u istom dahu kaže da misli da treba umanjiti školske obaveze ili skratiti školu (čitaj zakonsku obavezu) da bi se nagradila djetetova posvećenost vjeri. Kojoj vrsti discipline ova ideja uči dijete?
Sara03

#239 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by Sara03 »

bitanga_sa_otesa wrote: 01/04/2023 15:31 religiju i vijeru ostavite u svoja ćetri zida, nije joj mjesto u drzavnim i javnim ustanovama.
Baš su na istom nivou, jedna korporacija i javna ustanova.
TriDe

#240 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by TriDe »

piupiu wrote: 01/04/2023 16:00
TriDe wrote: 31/03/2023 19:29 Islam je neizostavan dio naše tradicije. Ništa strašno učenici neće propustit, ionako je nastavni plan nepotrebno natrpan.

Vjera vjernike čini sretnima, a učenici koji poste prije svega uče se disciplini, samokontroli te izbjegavaju poroke, a to treba nagradit kao vid stimulacije.

Apsolutno podržavam skraćenje časova.
Pa valjda post nagradjuje Allah, a ne obrazovni sistem?
Vjernici se nadaju da bi Allah trebao nagradit post. Nije to ono samo po sebi postim i bit ću nagrađen. Kao što svačiji namazan neće primiti. To je suština ove vjere, da se radi ispravno do kraja uz nadu se da će mu sve to biti ispravno na kraju.

Srž islama jeste borba čovjeka sa samim sobom, sa strastima i negativnostima da pronađe taj balans i zlatnu sredinu.

Sa obrazovno-odgojnog gledišta, učenici se moraju nagraditi, podstaknuti. Nije to sad direktno da nastavnici razvrstavaju na one koji poste i ostale pa prave razlike, već čisto taj mjesec pred iftar da se eto malo skrati čas, kao mali vid poštovanja.

Škole su temelj odgoja (pored porodice i društva) i moraju aktivno učestovati u svim fazama i situacijama koje se tiču učenika. Takve ustanove se ne mogu distancirati i provoditi kruti sistem sa onim - ako posti sebi je, nas se ne tiče.
kakavdanakneiskustvu

#241 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by kakavdanakneiskustvu »

Što bi nastavnika zanimalo ko od učenika posti a ko ne?,zar to nije privatna stvar svake osobe?
Last edited by kakavdanakneiskustvu on 01/04/2023 17:55, edited 1 time in total.
bitanga_sa_otesa

#242 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

TriDe wrote: 01/04/2023 17:45

Škole su temelj odgoja (pored porodice i društva) i moraju aktivno učestovati u svim fazama i situacijama koje se tiču učenika. Takve ustanove se ne mogu distancirati i provoditi kruti sistem sa onim - ako posti sebi je, nas se ne tiče.
skole su javne obrazovne ustanove koje rade po nastavnom planu i programu,nista vise...to sto ti zelis moze se provoditi u privatnim skolama ili u javnim u nekoj islamskoj drzavi ,koliko znam BiH nije islamska drzava ?? ili jeste ??? ako nije, vjera i religija nemaju sta traziti u javnoj ustanovi.
TriDe

#243 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by TriDe »

Što bi nastavnika zanimalo ko od učenika posto a ko ne?,zar to nije privatna stvar svake osobe?
Ne nastavnika pojedinačno već propis da se skrate časovi kao vid poštovanja svake škole prema svojim učenicima.

Islam je neizostavni dio naše tradicije. Kod Bošnjaka velika većina običaja se veže za ovu vjeru. Da sad ne ulazim u periode prije Osmanlija i neke slavenske tradicije.

Svoje trebamo jako poštovati, u zvijede okivati jer samo tako možemo nastaviti sa onim što su radili naši preci i to nikom normalnom neće smetati, znači skraćenje zbog kojeg neće ništa bitno izgubiti.
kakavdanakneiskustvu

#244 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Pa ne idu samo Bošnjaci u škole,a Bošnjak nije isto što i vjernik musliman

Najbolje je skraćivati nastavu za svaki mogući razlog kojeg se neko sjeti jer šta je 10 minuta,sitnica
Last edited by kakavdanakneiskustvu on 01/04/2023 17:57, edited 1 time in total.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#245 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by konektovan »

Vjera je davno usla u javne ustanove,.a ka'će izIći, još se ne zna.. :mrgreen:
internazionale

#246 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by internazionale »

kakavdanakneiskustvu wrote: 01/04/2023 17:47 Što bi nastavnika zanimalo ko od učenika posti a ko ne?,zar to nije privatna stvar svake osobe?
Pa upravo zato i jesu skraćeni časovi, svima isto i ćao đaci
¤ jelena ¤

#247 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by ¤ jelena ¤ »

Da li je post vjerska obaveza za dijete?
skupljac_zeljeza

#248 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Sara03 wrote: 01/04/2023 17:42
Baš su na istom nivou, jedna korporacija i javna ustanova.
Reakcija na komentar da se vjera zadrži među 4 zida. Zar to nije ideologizacija sekularizacije pa sekularizam postaje izrođenje i izopačenje sekularizacije. Podvrsta antiteizma. To je stvorilo otpor o kome pišu savremeni filozofi i sociolozi pa imamo dekršćanizaciju Zapada što ne bi bio neki problem da se to kao u slučaju Orbana, Trumpa i sličnih ne pomiješa sa delatinizacijom. A to je veći problem od talibanizacije kada se prekontamo kakvim resursima vladaju.
bitanga_sa_otesa

#249 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

konektovan wrote: 01/04/2023 17:56 Vjera je davno usla u javne ustanove,.a ka'će izIći, još se ne zna.. :mrgreen:
nikad..alahanje,selamanje,akobogdanje sastavni dio svega ,cak i drzavne televizije...trebamo se vratiti u 13. vijek,ugasit struju i mobitele,aute i jahat na konjima,pit vodu iz miljacke i jest zivo meso,sirit ruke prema nebu i cekat da sta padne odozgo,sabur ,bice nafake ,dace dragi alah :lol:
kakavdanakneiskustvu

#250 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

:bih:
internazionale wrote: 01/04/2023 17:58
kakavdanakneiskustvu wrote: 01/04/2023 17:47 Što bi nastavnika zanimalo ko od učenika posti a ko ne?,zar to nije privatna stvar svake osobe?
Pa upravo zato i jesu skraćeni časovi, svima isto i ćao đaci
Shodno tome sutra će neko zbog nekog drugog razloga tražiti skraćivanje nastave
Post Reply