Skraćenje casova tokom ramazana
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#201 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
Sta te briga ako ga satere auto
Ima li ona napismeno ta pravdanja?
Boli vas djon ba sta razbijate glavu
Ima li ona napismeno ta pravdanja?
Boli vas djon ba sta razbijate glavu
-
kakavdanakneiskustvu
#202 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
ma hebo školu,treba u zgradi škole omogućiti molitve,u jednoj učionici mekteb,u drugoj kapelicaakcija007 wrote: ↑01/04/2023 14:05 Slicna je tema. Dzuma.
Moja mama predaje jedan predmet u srednjoj skoli u Sarajevu.
Jednosedmicni je predmet , petkom ga ima u trecem razredu. Iz tog razreda muskarci masovno idu na dzumu, svaki petak. Moja mama ih redovno upisuje kao odsutne sa casa ali im razrednik pravda da ih je on pustio na vjerski obred. Za 2 mjeseca ce kraj skolske godine, pola razreda nema niti jednu ocjenu iz tog predmeta. Iznosila je problem na sjednici Nastavnickog vijeca , pisala dopis direktorici, (bez odgovora). Samo kazu nemoj sada o tome. Preko razrednika roditelji poruce da je "Bog iznad skole".
Sta ako se nesto desi na putu od skole do dzamije . Ko ce biti odgovoran, nastavnica kod koje je cas, razrednik koji ga je pustio na vjerski obred !?
Kako zakljuciti ocjenu djetetu, koji ne dolazi nikako petkom na cas zbog dzume !?
- skupljac_zeljeza
#203 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
U petom razredu to je izgleda po didaktičkim naznakama i najveći fokus:suspect_zero wrote: ↑01/04/2023 13:32 Nema potrebe sada u ovo uvlačiti predmet vjeronauke, već nekoliko puta prežvakana tema.
I sama sam bila skeptična po pitanju toga, jer sam mislila da je ispiranje mozga....nije, uči ih se o lijepom odgoju (bar ovo do IV razreda), uglavnom su priče koje potiču emotivnu inteligenciju, toplinu, empatiju, toleranciji uvažavanja drugog,odnos prema roditeljima, higijeni....najmanje uče sura.
U starijim razredima djeca su već mudrija, na kraju krajeva već na internetu vide dosta toga da bi im se mogao mozak ispirati.
Što se tiče ovog skraćivanja časova niti su postači nešto dobili niti su djeca nešto izgubila. Postim i radim puno radno vrijeme. Šta je navelo možda predlagača je to da je uočeno u prvoj sedmici da mnogo djece posti jer je sada hladnije i kraći dan. Dijete koje koje hoće da uči naučit će pa bio čas ne 30 ili 35 minuta nego 20, a koje neće da uči, neće ni da je čas 60 minuta. Isto i profesor ili nastavnik će možda savjesno odraditi svaki minut ili od 45 minuta provesti 15 minuta na hodniku da mu jave šta je stranka odlučila hoće li sljedeće godine ponovo na konkurse. Koliko se na času potroši vremena da se riješi ko se potukao, ko razbio prekidač u wc-u, da se prikupe pare za humanitarnu akciju, da se provjeri da li je nešto spremljeno za priredbu, potekla djetetu krv iz nosa itd...itd... Svi smo išli u školu i to znamo.2. SOCIJALNE VJEŠTINE
- Žao mi je, pogriješio sam
- Treba reći hvala
- Pismo mom prijatelju
- Otkrij ko si i budi to što jesi
- Suosjećam sa drugima
- Spreman sam da sarađujem
Parametri deskriptivne evaluacije:
- Evalucijski slojevi: učešće učenika, iskrenost, pounutrašnjeni efekti odgojnog rada na socijalnoj
kompetenciji (naprimjer, želja za primjenom vještine, razvojno nastojanje mlade osobe...).
- Gradacijski kontinuum usvojenih vještina: Izvinjavanje (prepoznaje kad se treba izviniti, kaže
oprosti, svojim ponašanjem pokazuje kad mu je žao); Zahvaljivanje (prepoznaje da se treba
zahvaliti, kaže hvala, svojim ponašanjem pokazuje zahvalnost); Rješavanje problema (prepoznaje
i prihvata problem, vjeruje da je problem rješiv, spreman je da riješi problem sam ili s drugima,
ne odustaje dok problem ne riješi, prepoznaje da je problem riješen); Prepoznavanje i iskazivanje
emocija (prepoznaje vlastite osjećaje, izražava osjećaje ne ugrožavajući druge, govori o tome
kako se osjeća, neverbalnim znakovima pokazuje kako se osjeća, spreman je podijeliti svoje
osjećaje s drugima); Empatija (pokazuje da prepoznaje osjećaje drugih, pokazuje da razumije
osjećaje drugih, uživljava se u osjećaje drugih i prikladno reagira, tolerantan je prema osjećajima
drugih); Saradnja (poštuje dogovorena pravila, prisutan je dok aktivnost traje, aktivno sudjeluje u
radu grupe, obavlja svoj dio zajedničkog zadatka, cijeni rad drugih).
NASTAVNI PLAN I PROGRAM ISLAMSKE VJERONAUKE ZA V. RAZRED
Što se tiče religije i sekularizma onda Njemačka definitivno odavno nije sekularna kao ni Austrija itd... Ferije za djecu u Adventu i Božiću pa ferije u vrijeme Uskrsa pa prvi čas školske godine jedna učiteljica (ne vjeroučiteljica) vodi djecu u katoličku crkvu da se pomole za uspješnu novu školsku godinu, a druga red djece u evangelističku crkvu dok Turci ih čekaju u dvorištu da se vrate i uđu u učionice. Pa djeca iz obdaništa noću šetaju ulicama nosaju 'laterne' za Sv Martina itd...itd... Sekularno ne znači odsustvo vjere.
- canvra888
#204 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
Pjena i dalje ne prestaje iz usta 
- Edin H.
#205 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
E baš svaštakakavdanakneiskustvu wrote: ↑01/04/2023 14:11ma hebo školu,treba u zgradi škole omogućiti molitve,u jednoj učionici mekteb,u drugoj kapelicaakcija007 wrote: ↑01/04/2023 14:05 Slicna je tema. Dzuma.
Jednosedmicni je predmet , petkom ga ima u trecem razredu. Iz tog razreda muskarci masovno idu na dzumu, svaki petak. Moja mama ih redovno upisuje kao odsutne sa casa ali im razrednik pravda da ih je on pustio na vjerski obred. Za 2 mjeseca ce kraj skolske godine, pola razreda nema niti jednu ocjenu iz tog predmeta. Iznosila je problem na sjednici Nastavnickog vijeca , pisala dopis direktorici, (bez odgovora). Samo kazu nemoj sada o tome. Preko razrednika roditelji poruce da je "Bog iznad skole".
Sta ako se nesto desi na putu od skole do dzamije . Ko ce biti odgovoran, nastavnica kod koje je cas, razrednik koji ga je pustio na vjerski obred !?
Kako zakljuciti ocjenu djetetu, koji ne dolazi nikako petkom na cas zbog dzume !?
-
mali_balon
- -Chesterfield-
#207 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
Ma mogu se za vrijeme trajanja časa rahat iftariti.vaučer wrote: ↑01/04/2023 13:24 Nisam upućen detaljno pa neka mi netko objasni. Ovo je samo kako bi oni koji poste mogli prekinuti post u recimo sedam umjesto u npr sedam ipo? Ili ima neka nedefinirana kazna/problem ako ne prekineš post ( i pretpostavljam obaviš molitvu) u točno zadano vrijeme?
Mislim ako postiš većinu dana, neće ti pola sata biti neki naročit problem.
Flašica vode i tri hurme u ruksak. Kada bude vrijeme iftara ubaciš to na brzinu u kljun i mirna Bosna.
Nakon toga pitaš nastavnika/profesora da te pusti u WC da svučeš par cigareta.
Ne znam šta komplikujete..?
- canvra888
#208 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
Tuđom mukom? Kakvom ba mukommali_balon wrote: ↑01/04/2023 14:45Ti djecko da postis trebao bi ibadetiti posvetiti se vjeri tj ucenju kur'ana pripremanju iftara i suzdrazit se ovosvjetskih problema i tako to a ne nasladjivati se tudjom mukom...tipicni bosnjo postac
Muka što nije više 1970. i neglektovanje i odbacivanje vjere iz društva? Prestani živjeti u prošlosti jaro. Pogledaj Njemačku i njihovo poštovanje katoličkih praznika silnim odmorima i neradnim/neškolskim danima, pošto je većini Njemačka referenca uspješnog zapada.
- Edin H.
#209 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
-Chesterfield- wrote: ↑01/04/2023 14:47 Nakon toga pitaš nastavnika/profesora da te pusti u WC da svučeš par cigareta.
- -Chesterfield-
#210 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
Možeš li ovo malo pojasniti?dječak sa šibicama wrote: ↑01/04/2023 12:16
Mozda je najjace u prici sto ce najvecu podrsku dobiti od katolibana iz "herceg bosne" i pravoslavnih fundamentalista. To je isti mentalni sklop,
Ako sam dobro razumio ti izjednačavaš koljača i žrtvu, rušitelja bogomolja i onih koji to nisu...
Kažeš isti mentalni sklop?
Znaš li koliko je u ratu porušeno džamija a koliko drugih bogomolja?
-
kakavdanakneiskustvu
#211 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
Ma i to je malo,hodže,svećenike stavljati za direktore školaEdin H. wrote: ↑01/04/2023 14:43E baš svaštakakavdanakneiskustvu wrote: ↑01/04/2023 14:11
ma hebo školu,treba u zgradi škole omogućiti molitve,u jednoj učionici mekteb,u drugoj kapelica![]()
- skupljac_zeljeza
#212 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
Pa to već ima odavno. U jednom gradu na sjeveru BiH gdje je gradonačelnik iz SDP-a ima teologa direktora gradskog obdaništa pa onda teologa za direktora gradske biblioteke i teologa kao direktora jedne srednje škole. Ne znam jel' još tako, ali bili su u prošloj godini istovremeno u tom sastavu.kakavdanakneiskustvu wrote: ↑01/04/2023 15:11Ma i to je malo,hodže,svećenike stavljati za direktore škola
Last edited by skupljac_zeljeza on 01/04/2023 15:18, edited 1 time in total.
-
mali_balon
#213 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
Izgleda da ti ne postis nego samo seruckascanvra888 wrote: ↑01/04/2023 14:55Tuđom mukom? Kakvom ba mukommali_balon wrote: ↑01/04/2023 14:45
Ti djecko da postis trebao bi ibadetiti posvetiti se vjeri tj ucenju kur'ana pripremanju iftara i suzdrazit se ovosvjetskih problema i tako to a ne nasladjivati se tudjom mukom...tipicni bosnjo postac![]()
Muka što nije više 1970. i neglektovanje i odbacivanje vjere iz društva? Prestani živjeti u prošlosti jaro. Pogledaj Njemačku i njihovo poštovanje katoličkih praznika silnim odmorima i neradnim/neškolskim danima, pošto je većini Njemačka referenca uspješnog zapada.
- Ludzak
#214 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
Bog ovdje vodi državu. Zato i jeste država zadnja europska rupa, bez napretka i bez obrazovnog kadra. I ovo što imamo kadra, pobjegnu od ove rupe.akcija007 wrote: ↑01/04/2023 14:05 Slicna je tema. Dzuma.
-
megaribi1
#215 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
I đaci koji poste i koji ne poste, i vjernici i ateisti, i nastavnici, i roditelji koji dolaze po djecu u školu i oni koji ne dolaze, će u većini slučajeva pozdraviti skraćenje nastave. Može se izbacivanjem tema o kojim govorite, brisanjem table prije časa, ubrzavanjem zapisa odsutnih, gradivo ispredavati na koliko god želite skraćenom času, a iščekivanje prozivanja na usmeni odgovor i spasonosno zvono je osjećaj koji i danas pamtim. Ali skraćivanje časa predviđenog za pismene kontrolne ispite i pismene vježbe je užas. I sa 45 minuta se dešavalo da zadatak iz matematike koji ste znali uraditi niste stigli, ili pazeći da svaka riječ na pismenoj zadaći iz maternjeg jezika bude uredna i pravilna (još ćirilicom) i dočeka vas zvono i glasovi ostatka razreda "Aaaaaah". Pošto je ova odluka donesena naglo, a sada škole imaju planove pismenih provjera znanja, te planove sada treba hitno promijeniti.skupljac_zeljeza wrote: ↑01/04/2023 14:13 Dijete koje koje hoće da uči naučit će pa bio čas ne 30 ili 35 minuta nego 20, a koje neće da uči, neće ni da je čas 60 minuta. Isto i profesor ili nastavnik će možda savjesno odraditi svaki minut ili od 45 minuta provesti 15 minuta na hodniku da mu jave šta je stranka odlučila hoće li sljedeće godine ponovo na konkurse. Koliko se na času potroši vremena da se riješi ko se potukao, ko razbio prekidač u wc-u, da se prikupe pare za humanitarnu akciju, da se provjeri da li je nešto spremljeno za priredbu, potekla djetetu krv iz nosa itd...itd... Svi smo išli u školu i to znamo.
-
kakavdanakneiskustvu
#216 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
skupljac_zeljeza wrote: ↑01/04/2023 15:17Pa to već ima odavno. U jednom gradu na sjeveru BiH gdje je gradonačelnik iz SDP-a ima teologa direktora gradskog obdaništa pa onda teologa za direktora gradske biblioteke i teologa kao direktora jedne srednje škole. Ne znam jel' još tako, ali bili su u prošloj godini istovremeno u tom sastavu.kakavdanakneiskustvu wrote: ↑01/04/2023 15:11
Ma i to je malo,hodže,svećenike stavljati za direktore škola
- canvra888
#217 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
Ma divan i argumentovan odgovormali_balon wrote: ↑01/04/2023 15:18Izgleda da ti ne postis nego samo seruckascanvra888 wrote: ↑01/04/2023 14:55
Tuđom mukom? Kakvom ba mukom![]()
Izgleda da ni vas nije briga za 'nedostatak obrazovanja' i 'urušavanje školstva' zbog mizernih cijelih 5-10 minuta, nego je bitno dizati prašinu čim to zapravo ima veze s vjerom.
-
Naslovnica
#218 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
Hajrudin Ćuprija?kakavdanakneiskustvu wrote: ↑01/04/2023 15:11Ma i to je malo,hodže,svećenike stavljati za direktore škola
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#219 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
religiju i vijeru ostavite u svoja ćetri zida ,nije joj mjesto u drzavnim i javnim ustanovama .
-
k4mi
#220 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
Ima li negdje dostupan tekst inicijative da se procita?
Po rijecima Enite Nakas nije uopste trazeno da se skrate svi casovi nego slobodno vrijeme da se iftari.
U evropi mozemo naci dosta vjerskih praksa ili simbola prisutnim u javnom zivotu (i obrazovanju), krstenje prilikom dodjele diploma, krstovi u ucionicama, dosta vise slobodnih dana za vjerske praznike itd
Ako evropa tumaci sekularno na nacin da se takve prakse ne trebaju izbaciti nego samo da niko nije diskriminiran a mi tezimo evropi zasto da izmisljamo i pravimo drugacije?
Zasto da ne budemo liberalnije drustvo? Imamo ljude oko sebe koji drugacije osjecaju odredjene stvari i bolje bi nam svima bilo da svako moze da uziva u zivotu na svoj nacin dok god ne ugrozava drugog sa tim.
Po rijecima Enite Nakas nije uopste trazeno da se skrate svi casovi nego slobodno vrijeme da se iftari.
U evropi mozemo naci dosta vjerskih praksa ili simbola prisutnim u javnom zivotu (i obrazovanju), krstenje prilikom dodjele diploma, krstovi u ucionicama, dosta vise slobodnih dana za vjerske praznike itd
Ako evropa tumaci sekularno na nacin da se takve prakse ne trebaju izbaciti nego samo da niko nije diskriminiran a mi tezimo evropi zasto da izmisljamo i pravimo drugacije?
tako ce neko drugi reci ostavite svoju seksualnu orijentaciju u svoja cetiri zida, nije joj mjesto u javnosti. Ili za bilo koji drugi primjer, previse polazimo od sebe i naseg vidjenja stvari.bitanga_sa_otesa wrote: ↑01/04/2023 15:31 religiju i vijeru ostavite u svoja ćetri zida ,nije joj mjesto u drzavnim i javnim ustanovama .
Zasto da ne budemo liberalnije drustvo? Imamo ljude oko sebe koji drugacije osjecaju odredjene stvari i bolje bi nam svima bilo da svako moze da uziva u zivotu na svoj nacin dok god ne ugrozava drugog sa tim.
Last edited by k4mi on 01/04/2023 15:37, edited 1 time in total.
- skupljac_zeljeza
#221 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
Uvijek je bilo razloga za skraćivanje časova. Nisu jednom 8. Marta skraćivali da bi učiteljice otišle kući i spremile se za svečanu večeru koju organizuje škola u nekom restoranu. A ovakvih situacija će biti sve više i sada je vijest, ali kroz nekoliko godina neće biti. U Srbiji, nije u 'bosanskoj džamahiriji' u kojoj bi to vjerovatno zasmetalo.megaribi1 wrote: ↑01/04/2023 15:21I đaci koji poste i koji ne poste, i vjernici i ateisti, i nastavnici, i roditelji koji dolaze po djecu u školu i oni koji ne dolaze, će u većini slučajeva pozdraviti skraćenje nastave. Može se izbacivanjem tema o kojim govorite, brisanjem table prije časa, ubrzavanjem zapisa odsutnih, gradivo ispredavati na koliko god želite skraćenom času, a iščekivanje prozivanja na usmeni odgovor i spasonosno zvono je osjećaj koji i danas pamtim. Ali skraćivanje časa predviđenog za pismene kontrolne ispite i pismene vježbe je užas. I sa 45 minuta se dešavalo da zadatak iz matematike koji ste znali uraditi niste stigli, ili pazeći da svaka riječ na pismenoj zadaći iz maternjeg jezika bude uredna i pravilna (još ćirilicom) i dočeka vas zvono i glasovi ostatka razreda "Aaaaaah". Pošto je ova odluka donesena naglo, a sada škole imaju planove pismenih provjera znanja, te planove sada treba hitno promijeniti.skupljac_zeljeza wrote: ↑01/04/2023 14:13 Dijete koje koje hoće da uči naučit će pa bio čas ne 30 ili 35 minuta nego 20, a koje neće da uči, neće ni da je čas 60 minuta. Isto i profesor ili nastavnik će možda savjesno odraditi svaki minut ili od 45 minuta provesti 15 minuta na hodniku da mu jave šta je stranka odlučila hoće li sljedeće godine ponovo na konkurse. Koliko se na času potroši vremena da se riješi ko se potukao, ko razbio prekidač u wc-u, da se prikupe pare za humanitarnu akciju, da se provjeri da li je nešto spremljeno za priredbu, potekla djetetu krv iz nosa itd...itd... Svi smo išli u školu i to znamo.
Utakmica u Srbiji prekinuta kako bi bivši nogometaš Sarajeva mogao iftariti
- Sara03
#222 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
"Neglektovanje."
Neko je bježao iz škole.
Neko je bježao iz škole.
- MehmedPasaMoric
#223 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
Zna li neko kad su tacno post i odlazak sa nastave na dzumu i slicne stvari usle u skole? Sebe ne ubrajam jer sam podavno isao u skolu i naravno toga nije bilo, a najmladji koga sam uspio pripupitati je bio 95 godiste i on isto kaze da toga nije bilo kad je on isao u skolu
jel to pocelo kad su djeca prvog koljena "Sarajlija" (citaj: unuci izbjeglica koje su dosle u Sarajevo u periodu 92-95) dostigla skolski uzrast? Taman mi se nekako poklapa da su roditelji te djece koja poste i bjeze sa nastave da klanjaju rodjeni negdje kasnih 80tih i ranih 90tih
- piupiu
#224 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
Pa valjda post nagradjuje Allah, a ne obrazovni sistem?TriDe wrote: ↑31/03/2023 19:29 Islam je neizostavan dio naše tradicije. Ništa strašno učenici neće propustit, ionako je nastavni plan nepotrebno natrpan.
Vjera vjernike čini sretnima, a učenici koji poste prije svega uče se disciplini, samokontroli te izbjegavaju poroke, a to treba nagradit kao vid stimulacije.
Apsolutno podržavam skraćenje časova.
Izvini, meni ovo stvarno zvuči smiješno. Ako se djeca uče disciplini i strpljenju, onda treba da disciplinovano izdrže i svoje svjetovne i svoje vjerske obaveze. A ne da je disciplina selektivna, pa se ona očekuje u vjerskom, ali ne i u obrazovnom smislu.
Malo (skolo nimalo) ljudi u Bosni pokazuje stvarnu disciplinu u životu, o etici, moralu i lijepom ponašanju da ne govorim. Bilo bi divno kad bi sa djecom počeli od 'dobar dan', 'molim vas', 'hvala', lijepog ponašanja, čiśćenja smeća, neuništavanja imovine... umjesto što ih se uči da su posebni i da ih treba puštati iz škole (u budućnosti s posla) za potrebe religijskog posta, sve u ime vjerske (ali ne i svjetovne) discipline. Znači, uče se posebnom tretmanu, a ne disciplini.
Inače nemam ništa protiv skraćivanja časova, ako to svi hoće, samo dajte malo manje spina, vrti se ko preslica. Mene su prije rata puštali u osnovnoj da idem ranije iz škole da raznosim kurbane, to u onom 'ćafirskom sistemu'. Uslov je bio - morao si sve svoje obaveze pozavršavati s dobrim rezultatom - pa ti je to bila nagrada. Obrnuto od ovog novodobnog principa, gdje su svi 'special'.
Mada lično sumnjam da se nastava skraćuje zbog djece, prije će biti da se skraćuje zbog nastavnika.
Last edited by piupiu on 01/04/2023 16:14, edited 1 time in total.
- Saian