Skraćenje casova tokom ramazana

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
suspect_zero

#176 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by suspect_zero »

Da je inicijativa došla od nekog kako treba (takvih doduše i nema) nego od Muamera Bandića :roll:...on i Solak ista mraka, dok nije nazor završio faks vazda se oko kafana vrtio kao neki izbacivač...e onda skonta papak da je uz stranku najbolje....i kako to biva u ovoj blatnjavoj kaljuži....što si veća mrcina samo ti veća pozicija i više te se pita.
kakavdanakneiskustvu

#177 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by kakavdanakneiskustvu »

dječak sa šibicama wrote: 01/04/2023 09:37 Ja bi ipak sacekao sta ce Muhamed Svrakic predloziti, i ovaj put su usvojili njegov "jebo skolu" obrazovni program.
:thumbup:
kakavdanakneiskustvu

#178 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Ludzak wrote: 01/04/2023 10:22
kakavdanakneiskustvu wrote: 31/03/2023 22:25

Imam,čujem iskustva ljudi koji imaju stariju djecu
Pa kad odrasli pristupaju neprimjereno prema nevjernicima, onda mogu misliti kako djeca pristupaju. Mene su sinoć, na večeri, kad sam im rekao da ne postim nazvali 'ateističkim go.nom' i to od osoba koje poste. I tako se i djeca odgajaju.
Da,slično stvari sam čuo od poznanika čija djeca ne idi na vjeronauk
Naslovnica

#179 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by Naslovnica »

Moji nisu išli na vjerunauku, ali ruku dajem da su bolje vjerski odgojeni i da više znaju o vjerama i religijama od 95% onih koji su išli.
U obdaništu dok je ona luda Arzija žarila i palila djecu su odvajali kada je vjeronauka, to je bilo baš onako bljak, pogotovu što je većina djece išla na vjeronauku, pa moji ostanu sa 2-3 drugara i učiteljicom koja ih pazi, dok ovi drugi imaju vjersku naobrazbu.
U osnovnoj su bili na DKR umjesto na vjeronauci.
Sada znam da mi se ponekad požale da ih neki u školi gledaju podozrivo i maltene se sakrivaju kada hoće da nešto pojedu/popiju, kako ne bi smetali/dovodili u iskušenje ove što poste (jer im se prebacuje zašto jedu i piju, naravno, ne većina, ali uvijek ima takve djece, ništa čudno).
Dovoljno su odrasli i zreli da znaju da riješe takve situacije i da se nose sa njima, ali je očito da određena vrsta problema postači vs. nepostači postoji.
vaučer

#180 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by vaučer »

Nisam upućen detaljno pa neka mi netko objasni. Ovo je samo kako bi oni koji poste mogli prekinuti post u recimo sedam umjesto u npr sedam ipo? Ili ima neka nedefinirana kazna/problem ako ne prekineš post ( i pretpostavljam obaviš molitvu) u točno zadano vrijeme?

Mislim ako postiš većinu dana, neće ti pola sata biti neki naročit problem.
Ludzak

#181 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by Ludzak »

Valjda je to definicija građanske države. Kad dođu vjerski praznici građanska država nestaje.
Ludzak

#182 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by Ludzak »

vaučer wrote: 01/04/2023 13:24 Nisam upućen detaljno pa neka mi netko objasni. Ovo je samo kako bi oni koji poste mogli prekinuti post u recimo sedam umjesto u npr sedam ipo? Ili ima neka nedefinirana kazna/problem ako ne prekineš post ( i pretpostavljam obaviš molitvu) u točno zadano vrijeme?

Kazna od čega?
smijesni_ste

#183 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by smijesni_ste »

Poštujmo stavove većine kako kažu neki forumaši :D

https://www.klix.ba/sport/nogomet/franc ... /230401033
vaučer

#184 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by vaučer »

Ne stvarna kazna, nego kao kršenje koda ponašanja. Dakle je li bitno iz nekig drugog razloga da je to ravno u minutu ili samo da oni koji poste ne trpe duže?
mali_balon

#185 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by mali_balon »

Kako kad, kad na treba mi smo gradjanska sekularna drzava, nekad smo dzamahirija.....sve po potrebi...ako je anamnjihovo ona mi cemo ovako u kontru...kontas...a nekad je ako mogu anamoni sto ne mozemo i mi...sve po potrebi
suspect_zero

#186 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by suspect_zero »

Nema potrebe sada u ovo uvlačiti predmet vjeronauke, već nekoliko puta prežvakana tema.
I sama sam bila skeptična po pitanju toga, jer sam mislila da je ispiranje mozga....nije, uči ih se o lijepom odgoju (bar ovo do IV razreda), uglavnom su priče koje potiču emotivnu inteligenciju, toplinu, empatiju, toleranciji uvažavanja drugog,odnos prema roditeljima, higijeni....najmanje uče sura.
U starijim razredima djeca su već mudrija, na kraju krajeva već na internetu vide dosta toga da bi im se mogao mozak ispirati.
mali_balon

#187 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by mali_balon »

Ja ovdje ne bi nista vise dodao

bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#188 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by bitanga_sa_otesa »

pa stavio sam ja tog mudrog ćoeka jutros :thumbup:
Naslovnica

#189 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by Naslovnica »

mali_balon wrote: 01/04/2023 13:36 Ja ovdje ne bi nista vise dodao

upravue ćovijek
lajkam
suspect_zero

#190 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by suspect_zero »

vaučer wrote: 01/04/2023 13:24 Nisam upućen detaljno pa neka mi netko objasni. Ovo je samo kako bi oni koji poste mogli prekinuti post u recimo sedam umjesto u npr sedam ipo? Ili ima neka nedefinirana kazna/problem ako ne prekineš post ( i pretpostavljam obaviš molitvu) u točno zadano vrijeme?

Ovo je čisto skretanje sa važnijih tema, smijem glavu dati da nastavnici nisu nikada pravili problem oko djece koja hoće da iftare...neki dan jedan profesor iz elektroenergetske kaže da popusti sa teškim gradivom, testovima dok je ramazan....taj mjesec godinama praktikuje kao "opuštajući", taman mu dobro dođe da se bolje posveti problematičnim učenicima....priča sa njima o nekim običnim temama, našale se, stvori drugarsku atmosferu....po meni, za svaku pohvalu.
kakavdanakneiskustvu

#191 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Ne može se valjda još 15 ,20 minuta sačekati,gdje si to vidio,lakše je skratiti nastavu
bitanga_sa_otesa

#192 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

suspect_zero wrote: 01/04/2023 13:49 neki dan jedan profesor iz elektroenergetske kaže da popusti sa teškim gradivom, testovima dok je ramazan....taj mjesec godinama praktikuje kao "opuštajući", taman mu dobro dođe da se bolje posveti problematičnim učenicima....priča sa njima o nekim običnim temama, našale se, stvori drugarsku atmosferu....
awwwww kakva pre diwna prića
:kiselavoda:
mali_balon

#193 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by mali_balon »

bitanga_sa_otesa wrote: 01/04/2023 13:55
suspect_zero wrote: 01/04/2023 13:49 neki dan jedan profesor iz elektroenergetske kaže da popusti sa teškim gradivom, testovima dok je ramazan....taj mjesec godinama praktikuje kao "opuštajući", taman mu dobro dođe da se bolje posveti problematičnim učenicima....priča sa njima o nekim običnim temama, našale se, stvori drugarsku atmosferu....
awwwww kakva pre diwna prića
:kiselavoda:
Suza mi krenula
bitanga_sa_otesa

#194 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

mali_balon wrote: 01/04/2023 13:57

Suza mi krenula
i meni,pogotovo sto sam prije rata isao u tu skolu ,valjda me povuklo :(
nisam znao nikog da je postio,a bilo 11 odjeljenja .....
mali_balon

#195 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by mali_balon »

bitanga_sa_otesa wrote: 01/04/2023 13:59
mali_balon wrote: 01/04/2023 13:57

Suza mi krenula
i meni,pogotovo sto sam prije rata isao u tu skolu ,valjda me povuklo :(
nisam znao nikog da je postio,a bilo 11 odjeljenja .....
Ali to je bio kjafirski vakat, tad je bio mraaaaak...ko je tad postio odma je iso na goli otok
bitanga_sa_otesa

#196 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

mali_balon wrote: 01/04/2023 14:02

Ali to je bio kjafirski vakat, tad je bio mraaaaak...ko je tad postio odma je iso na goli otok
slayemse neksu nam upa lili to svijetlo :thumbup: :bih:
akcija007

#197 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by akcija007 »

Slicna je tema. Dzuma.
Moja mama predaje jedan predmet u srednjoj skoli u Sarajevu.
Jednosedmicni je predmet , petkom ga ima u trecem razredu. Iz tog razreda muskarci masovno idu na dzumu, svaki petak. Moja mama ih redovno upisuje kao odsutne sa casa ali im razrednik pravda da ih je on pustio na vjerski obred. Za 2 mjeseca ce kraj skolske godine, pola razreda nema niti jednu ocjenu iz tog predmeta. Iznosila je problem na sjednici Nastavnickog vijeca , pisala dopis direktorici, (bez odgovora). Samo kazu nemoj sada o tome. Preko razrednika roditelji poruce da je "Bog iznad skole".

Sta ako se nesto desi na putu od skole do dzamije . Ko ce biti odgovoran, nastavnica kod koje je cas, razrednik koji ga je pustio na vjerski obred !?
Kako zakljuciti ocjenu djetetu, koji ne dolazi nikako petkom na cas zbog dzume !?
suspect_zero

#198 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by suspect_zero »

Predivna ne predivna, suza krenula ne krenula isti klinac.
Poenta je da učitelji/nastavnici/profesori velikom većinom nisu za ovo što predlaže Bandit....uvijek se može pronaći način da se olakša ko hoće, bez da se o tome talasa i donose kojekakve uredbe, akta, pičkematerine.

Dok mi raspravljamo o ovakvoj temi,ovako žustro,oni trljaju ruke i pune džepove :bih:
ZoomZoomKiwi

#199 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by ZoomZoomKiwi »

Kako bi kod mene elegantno ostali neocijenjeni.
Tu nema ni popravnog.
Pa ponovi godinu hajde šta fali, bitno je da nisi kaf…, pardon džumu propustio nijednu.
bitanga_sa_otesa

#200 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

akcija007 wrote: 01/04/2023 14:05 Preko razrednika roditelji poruce da je "Bog iznad skole".

divni neki roditelji,obrazovani,a jos bolji razrednik ,bas zele prosperitet svojoj djeci :thumbup:
Post Reply