Raiffeisen banka - sve o tome

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Dzontra_Volta

#4401 Re: Raiffeisen banka

Post by Dzontra_Volta »

DON_eARL wrote: 21/03/2023 15:21
gidra wrote: 14/03/2023 13:14
Koji je razlog promjene bio?
I ja sam bio u Sberu, sada Asi i ne vidim da mi se išta kao običnom klijentu promjenilo u odnosu na vakat kad je Sberbanka bila, osim što sada imam veći broj bankomata, ebanking/mbanking app ostala ista što mi je najbitnije bilo.
Ja trenutno ozbiljno razmišljam o prelasku sa RFB na ASA. Imam nenamjenski u RFB koji je vezan za Euribor, u septembru napravili prvo povećanje od 6-7KM, posljednji trajni nalog je povećao ovaj iznos za još 2.5-3x.

ASA mi trenutno nudi 7-8k više glavnice, sa nižom kamatnom stopom i 6 rata nazad. Kada se sve uračuna, ušteda na kamati sa povratom rata i troškovi obrade/osiguranja, 9-10k imam više na raspolaganju nego je trenutno slučaj na postojećem kreditu uključujući kamatu. Pokušavam samo da dođem do info da li ASA daje regularnu fiksnu kamatnu stopu ili su i oni negdje malim slovima naznačili Euribor.

Je li neko pokušavao da od RFB dobije slične uslove kako bi se spriječio prelazak u drugu banku? Negdje sam iskopao na forumu info da je neko prilikom zatvaranja kredita uredno naplatio dio osiguranja kredita od Uniqa, pa će i to svakako da bude korisno u slučaju promjene banke.
Koliko se ja razumijem u te kamate, promjenljiva stopa i jest vezana za Euribor i kako on raste/pada, tako i rata raste/pada.
Što se tiče fiksne, Euribor nema uticaja. Jedino bi se mogla promijeniti ako bi se KM odvojio od eura, pa da kurs eura počne rasti.
DON_eARL

#4402 Re: Raiffeisen banka

Post by DON_eARL »

Dzontra_Volta wrote: 21/03/2023 16:02 Koliko se ja razumijem u te kamate, promjenljiva stopa i jest vezana za Euribor i kako on raste/pada, tako i rata raste/pada.
Što se tiče fiksne, Euribor nema uticaja. Jedino bi se mogla promijeniti ako bi se KM odvojio od eura, pa da kurs eura počne rasti.
Moram pronaći ugovor i detaljno iščitati šta sve piše, prošlo je već 4-5 godina kako kredit ide. Koliko se sjećam, sve vrijeme je bila priča o fiksnoj kamatnoj stopi. U svakom slučaju, ako se ovi drugi ponude fiksnu ks na 72 mjeseca, neće biti teško odlučiti se za promjenu banke.
Isner

#4403 Re: Raiffeisen banka

Post by Isner »

Nekada primao platu preko njih, sad kad se sjetim, sebi bi mesarske čvoke udarao po kazni što ih nisam ranije odjavio.
U njihovu poslovnicu u Valtera Perića u Sarajevu ne bih ušao, prije bi sebi u palac pucao.
U životu nisam osjetio veće poniženje ko kad me, tokom prve godine korone zajedno sa XY ljudi iz poslovnice istjera njihov zaštitar, ajmo 15 minuta svi napolje, po kiši, dok se ne izvrši dezinfekcija. I smijeh onih cura za šalterom.
I dok sam pare prebacio na drugu banku, svaki dan mi po dvije sijede na glavi nabile. I danas dan šalju neka pisma poštom, nijedno nisam otvorio.
Budala bio što sam njihov zulum trpio..
Logo kad im vidim, stresem se.
Nedodirljiva

#4404 Re: Raiffeisen banka

Post by Nedodirljiva »

DON_eARL wrote: 21/03/2023 15:21
gidra wrote: 14/03/2023 13:14
Koji je razlog promjene bio?
I ja sam bio u Sberu, sada Asi i ne vidim da mi se išta kao običnom klijentu promjenilo u odnosu na vakat kad je Sberbanka bila, osim što sada imam veći broj bankomata, ebanking/mbanking app ostala ista što mi je najbitnije bilo.
Ja trenutno ozbiljno razmišljam o prelasku sa RFB na ASA. Imam nenamjenski u RFB koji je vezan za Euribor, u septembru napravili prvo povećanje od 6-7KM, posljednji trajni nalog je povećao ovaj iznos za još 2.5-3x.

ASA mi trenutno nudi 7-8k više glavnice, sa nižom kamatnom stopom i 6 rata nazad. Kada se sve uračuna, ušteda na kamati sa povratom rata i troškovi obrade/osiguranja, 9-10k imam više na raspolaganju nego je trenutno slučaj na postojećem kreditu uključujući kamatu. Pokušavam samo da dođem do info da li ASA daje regularnu fiksnu kamatnu stopu ili su i oni negdje malim slovima naznačili Euribor.

Je li neko pokušavao da od RFB dobije slične uslove kako bi se spriječio prelazak u drugu banku? Negdje sam iskopao na forumu info da je neko prilikom zatvaranja kredita uredno naplatio dio osiguranja kredita od Uniqa, pa će i to svakako da bude korisno u slučaju promjene banke.
Ja sam u RFB uspjela spustiti ratu kakva je bila tek kad sam kredit podizala, tj sada kao da nikad mi nisu podizali kamate ali opet je ostala promjenljiva kamata jer mi je kredit dugoročni. I ja sam bila spremna preci u drugu banku ali ovo sad kako jest isplativije mi je. Kazu navodno kao da ne bi trebala se vise podizati kamata a i ako bude opet se moze nesto raditi. Meni licno jedino je bilo mrsko se baviti procedurom oko prebacivanja iz jedne u drugu banku jer imam i hipoteku. Ja sam na pocetku bila bas ljuta, i svadjala se i svasta nesto ali na kraju je ispalo ok, popricaj s njima i vidi sta se moze, vjerujem da ce ti ponuditi neku olaksicu.
kuli1961

#4405 Re: Raiffeisen banka

Post by kuli1961 »

Ne znam kakav je tretman klijenata u sarajevskim poslovnicama RFB-e, no u BL poslovnicama, je katastrofa.
Njihov sam klijent od 1997- 1998, tj od momenta kada je RFB otvorila filijalu u BL.
Platu sam primao preko njih, a svi kreidti su takodje bili preko njih. Kreditna i svaka druga finansijska istorija, relevantna za banku mi je perfektna- nikad kasnio, sve na vrijeme, nikad u minus.
Prije XY godina sami su mi dodijelili status VIP klijenta, nisam ga trazio. Pogodnosti- te ove, te one, a jedna od njih je bila i drugaciji rezim (čitaj- povoljniji) kod kreditiranja.
I sve je to nekako islo, e-banking mi je Ok, mbanking takodje (app preglednija nego npr Unicredit) itd. Od VIP pogodnosti, sve se svelo na pravo da preko reda dodjem na salter. Samo jednom sam to pokusao iskoristiti- umalo da dobijem teske batine od "čekajućih" klijenata, a zaštitar samo stoji kao kip, dzaba objasnjenja salterske radnice...
Lični bankar-oličen u zaposleniku banke BL filijale, nikako mi nije jasan- sta god da pitam oko kreditinih uslova za VIP klijenta, samo ponavlja tekst već (šturo) ispisan u brošurama/flajerima, kao neku mantru Hare Krisna, Krisna Hare, Hare, Hare...
U medjuvremenu me obavjestavaju da mi je sada licni banka osoba X.Y., s kojom mogu komunicirati iskljucio telefonom ili mailom. Kontaktirao sam tu osobu, i konkretno, trazio sam objasnjenje razlike izmedju fiksne i EKS kamatne stope, te zasto traze zasebno zaključenje ugovora o osiguranju/zivotnom/kredita sa UNIQA grupom, koji se, jasno, placa zasebno, kad je u npr, u iznos procenta EKS već uračunat taj trošak? Dakle, kolateral, koji je već ukalkulisan u cijenu kredita? Iako sam se svojski potrudio da shvatim dato "objasnjenje"(nisam ekonomista, ali bas ni nesto neuk), nisam bas uspio. Mozda je do mene...
Konacna odluka da se "razdruzim" sa RFB je pala nakon njihovog pisma kojim mi traze idiotske podatke u formi "azuriranja podataka", a sve su to podaci koji vec imaju i koje znaju bolje od mene (o ovome sam vec pisao na ovoj temi). U sustini, to nije azuriranje podataka, vec izvjesna forma pracenja klijenta, ali u fazonu "know your client".
30. januara-dan pred istek roka koji su mi dali za to "azuriranje", uputio sam im mail na datu e-mail adresu, kojim trazim dodatna pojasnjenja za ovo "azuriranje", upozoravajuci ih da se radi o vrlo osjetljivom trazenju obrade VRLO licnih podataka i da nemam pojma kome u RFB ce do ruku doci ti podaci. Uglavnom, rijec je o poduzem mailu (cca 1,5 stranica A4 formata) sa referencom na Z o sprecavanju pranja novca, prateće BiH/FBIH/RS Pravilnike (na koje su se i oni pozvali) te na Z o zastiti licnih podataka. Za koji dan ce se navrsiti puna dva mjeseca da nisam dobio ama bas nikakav odgovor!!!
U medjuvremenu sam ispraznio sve racune- da mi ne bi blokirali sredstva, ako neka budala u RFB restriktivno protumaci da na dan 31.1. nisam dostavio trazene podatke, sto je lako moguce. Sutrasnji dan sam odvojio za gasenje tekuceg racuna, deviznog, ziro, gasenje paketa, vracam token za e-banking. Namjeravam zadrzati VISA revolving kreditnu karticu i MC Shopping Card (dok ne odaberem paket u nekoj drugoj banci). Nemam pojma kako ce se postaviti, tj. da li je moguce zadrzati ove dvije kreditne kartice. Uvjeren sam da me nece moci odbiti sa zahtjevom za gasenje svega osim tih kartica, pogotovo sto po njima imam jos nesto obaveza- nije strasno, ali novcana obaveza postoji.
Zakljucno, smatram ih vrlo neposlovnim, ne prave nikakvu razliku izmedju klijenata fizickih lica, osoblje ne moze dati nikakvu odredjeniju informaciju, a mogucnost eventualnog pregovaranja oko uslova kredita izgleda da ne postoji. Sto se mene tiče, RFB- adio!
nermin_t

#4406 Re: Raiffeisen banka

Post by nermin_t »

Mene kod njih drže online usluge, prvenstveno mobilno bankarstvo jer tu imaju ubjedljivo najbolju aplikaciju.

Druga stvar je prebacivanje novca na račune unutar banke preko aplikacije u bilo koje doba dana. Dakle preko RMB mogu u 2 ujutru prebaciti novac nekome ko ima otvoren račun u RF i iste sekunde mu stiže, što nije slučaj kod drugih banaka.

Ogroman minus je što se bez provizije ne može podići novac na Raiffeisen bankomatima van BiH. Bukvalno sve druge banke koje imaju poslovnice van BiH omogućavaju to bez naknade.
kao_kaoty

#4407 Re: Raiffeisen banka

Post by kao_kaoty »

nermin_t wrote: 21/03/2023 23:32 Mene kod njih drže online usluge, prvenstveno mobilno bankarstvo jer tu imaju ubjedljivo najbolju aplikaciju.

Druga stvar je prebacivanje novca na račune unutar banke preko aplikacije u bilo koje doba dana. Dakle preko RMB mogu u 2 ujutru prebaciti novac nekome ko ima otvoren račun u RF i iste sekunde mu stiže, što nije slučaj kod drugih banaka.

Ogroman minus je što se bez provizije ne može podići novac na Raiffeisen bankomatima van BiH. Bukvalno sve druge banke koje imaju poslovnice van BiH omogućavaju to bez naknade.
Ne bih rekao da je moguce ni na UC bankomatima u inostranstvu podizati novac bez provizije. Cini mi se da je potreban poseban paket.
Ateista

#4408 Re: Raiffeisen banka

Post by Ateista »

Jedna od stvari koja me jako iznervirala kod ove banke je kada se prije nekih godinu i nesto desila neka njihova greska, mislim oko rate kredita. Ne sjecam se detalja, ali nije uplacivan tacan iznos rate i nakupio se neki mali dug, ne znam jeli bio veci od 50KM i blokirali mi racun. Morao sam se peglati zbog njihove greske da bi odblokirali racun.

Skoro su me isto iznervirali, imam visa magic karticu koja mi je bila pravo korisna kad sam koristio rent a car usluge jer se iste plavaju iskljucivo kreditnim karticama. Uplatim iznos koji treba i platim, dok nisam skontao da svejedno sto nisam u minusu i potrosio sam pare koje sam prethodno uplatio, banka uredno skida kamate, 10-15KM mjesecno. Zvao ih i ispostavilo se da je sistem nastiman tako da svaku uplatu tretira kao odlazak u minus i skida kamate, morao ici licno u banku da predam neki zahtjev da se moja uplate tretira kao zatvaranje tog duga,i kad god tako nesto uradim opet cu morati ici sa novim zahtjevom da mi ne bi naplacivali kamate iako nisam u minusu.
ZoomZoomKiwi

#4409 Re: Raiffeisen banka

Post by ZoomZoomKiwi »

Visa Magic je takva kreditna kartica gdje su obroci otplate već unaprijed definisani u odnosu na raspoloživi limit, nešto kao Sparkasse Shop&Fun kartica.
Znači do 50 KM, ide samo odgoda do 20. sljedećeg mjeseca, iznosi od 50 do 200 KM se dijele na 12 rata, a od 200 pa više na 24 rate. Bez obzira na tvoje uplate, kamata ide prema ugovoru.

Tebi bi za te potrebe bolja bila revolving ili charge kreditna kartica.

Uzmi Visu Gold kod njih.
Na njoj trošiš koliko imaš raspoloživo, i onda vratiš odmah sve, jednom ti obračunaju kamatu, a ako vratiš sve u istom mjesecu, nema kamate.
Minimalni iznos koji moraš vratiti do 20. sljedećeg mjeseca je 3% od ukupnog duga po kartici koji je bio zadnji dan tog mjeseca.

Plus uz nju imaš i PZO za sebe i članove obitelji. A nema mjesečnih troškova kao za MC Shopping, u paketu Glamur i Trijumf.
Ateista

#4410 Re: Raiffeisen banka

Post by Ateista »

EFD22 wrote: 22/03/2023 09:50 Visa Magic je takva kreditna kartica gdje su obroci otplate već unaprijed definisani u odnosu na raspoloživi limit, nešto kao Sparkasse Shop&Fun kartica.
Znači do 50 KM, ide samo odgoda do 20. sljedećeg mjeseca, iznosi od 50 do 200 KM se dijele na 12 rata, a od 200 pa više na 24 rate. Bez obzira na tvoje uplate, kamata ide prema ugovoru.

Tebi bi za te potrebe bolja bila revolving ili charge kreditna kartica.

Uzmi Visu Gold kod njih.
Na njoj trošiš koliko imaš raspoloživo, i onda vratiš odmah sve, jednom ti obračunaju kamatu, a ako vratiš sve u istom mjesecu, nema kamate.
Minimalni iznos koji moraš vratiti do 20. sljedećeg mjeseca je 3% od ukupnog duga po kartici koji je bio zadnji dan tog mjeseca.

Plus uz nju imaš i PZO za sebe i članove obitelji. A nema mjesečnih troškova kao za MC Shopping, u paketu Glamur i Trijumf.
Ma ja, tako nesto mi je i objasnila sluzbenica u banci, meni i dalje malo nelogicno ali hajd.
Definitivno cu uzeti neku drugu, svakako prebacujem kredit u drugu banku, odnosno djevojka dize na svoje ime a moj zatvaramo, plus dodatak za onu 308-icu. Kad to budem zavrsavao vidjecu da ovu zatvorim i uzmem neku drugu, razmislicu o toj, pored svega cu ja ostati u raiffeisen samo cu kredit zavrsiti, najvise zbog internet bankarstva na koje sam navikao i urnecima za rezije.

Sta tacno podrazumijeva to PZO uz karticu?
ZoomZoomKiwi

#4411 Re: Raiffeisen banka

Post by ZoomZoomKiwi »

Putno zdravstveno osiguranje, za tebe, ženu i djecu, za boravak do 15 dana, pokriće po osobi 15000 KM.
Traje koliko i kartica.

Znači svaki put kad odeš van BiH, do 15 dana si osiguran.

Iskreno, to je klasična kreditna kartica, i meni kao takva odgovara, pogotovo ako sam negdje vani, za troškove "ne daj bože".

A vraćaš novce prema tome koliko imaš svaki mjesec, a možeš odmah sve.

Kamata nije mala, mislim da je EKS skoro 21%, ali to u slučaju da potrošiš sve pare, i onda vraćaš samo 3% svakih mjesec (rastegneš na 36 mjeseci).

U aplikaciji ti piše svaki mjesec koliki ti je dospjeli dug (tih 3% plus kamata) koji moraš uplatiti do 20., i to je minimum.
Ateista

#4412 Re: Raiffeisen banka

Post by Ateista »

EFD22 wrote: 22/03/2023 10:34 Putno zdravstveno osiguranje, za tebe, ženu i djecu, za boravak do 15 dana, pokriće po osobi 15000 KM.
Traje koliko i kartica.

Iskreno, to je klasična kreditna kartica, i meni kao takva odgovara, pogotovo ako sam negdje vani, za troškove "ne daj bože".

Kamata nije mala, mislim da je EKS skoro 21%, ali to u slučaju da potrošiš sve pare, i onda vraćaš samo 3% svakih mjesec (rastegneš na 36 mjeseci).

U aplikaciji ti piše svaki mjesec koliki ti je dospjeli dug (tih 3% plus kamata) koji moraš uplatiti do 20., i to je minimum.
Mislio sam da je P privatno zdravstveno osiguranje, ne putnicko, ali i putnicko je korisno ako ide po automatizmu.

Znaci moram ja rucno, odnosno preko MB uplacivati svaki mjesec tih 3%, nece automatski skidati sa tekuceg racuna?

Meni je u principu najbitnije da mogu uplatiti iznos koji hocu iskoristim, kad mi za nesto treba bas kreditna, ali nije lose imati i "minus" ako zatreba.
ZoomZoomKiwi

#4413 Re: Raiffeisen banka

Post by ZoomZoomKiwi »

Ateista wrote: 22/03/2023 11:01
EFD22 wrote: 22/03/2023 10:34 Putno zdravstveno osiguranje, za tebe, ženu i djecu, za boravak do 15 dana, pokriće po osobi 15000 KM.
Traje koliko i kartica.

Mislio sam da je P privatno zdravstveno osiguranje, ne putnicko, ali i putnicko je korisno ako ide po automatizmu.

Znaci moram ja rucno, odnosno preko MB uplacivati svaki mjesec tih 3%, nece automatski skidati sa tekuceg racuna?

Meni je u principu najbitnije da mogu uplatiti iznos koji hocu iskoristim, kad mi za nesto treba bas kreditna, ali nije lose imati i "minus" ako zatreba.
Skine trajnim nalogom taj minimalni iznos, ako ga ti ne preduhitriš pa uplatiš toliko ili više.
Ateista

#4414 Re: Raiffeisen banka

Post by Ateista »

EFD22 wrote: 22/03/2023 11:11
Ateista wrote: 22/03/2023 11:01

Skine trajnim nalogom taj minimalni iznos, ako ga ti ne preduhitriš pa uplatiš toliko ili više.
To je vec puno bolje, da ne razmisljam o tome.
fusion_ba

#4415 Re: Raiffeisen banka

Post by fusion_ba »

kao_kaoty wrote: 22/03/2023 09:24
Ne bih rekao da je moguce ni na UC bankomatima u inostranstvu podizati novac bez provizije. Cini mi se da je potreban poseban paket.
Moguće je, imam neki obični paket u UC i bez provizije sam podizao novac u Beogradu prije desetak dana.
RF uzima 10 KM + 3% čini mi se.
Dope_Man

#4416 Re: Raiffeisen banka

Post by Dope_Man »

fusion_ba wrote: 22/03/2023 15:31
Moguće je, imam neki obični paket u UC i bez provizije sam podizao novac u Beogradu prije desetak dana.
Sa njihove stranice:
Za korisnike JES paket računa, korisnike Modula paket računa, koji su odabrali dodatnu uslugu „Isplata Debit Mastercard karticom na bankomatima UniCredit Grupe bez naknade“, te korisnike Gold paket računa (Gold Debit Mastercard kartice), podizanje gotovine na bankomatima članica UniCredit grupacije je besplatno dok se klijentima koji nisu korisnici paket računa podizanje gotovine naplaćuje prema trenutno važećoj Tarifi naknada: Isplata u banci/bankomatu u inozemstvu 1,5% + 15 KM jednokratno.

Znam da sam ja nekad prije par mjeseci htio podici, al kad sam vidio da je naplata (nemam paket u UC), a pri tom sam treba malo veci iznos, nije mi se isplatilo.
fast-and-the-curious

#4417 Re: Raiffeisen banka

Post by fast-and-the-curious »

Unicredit:
Image
fusion_ba

#4418 Re: Raiffeisen banka

Post by fusion_ba »

fast-and-the-curious wrote: 22/03/2023 15:40

Unicredit:
Image
To su bankomati drugih banaka. Govorim po bankomatima UC grupe van BiH. U običnom Modula paketu je besplatno.
Isto je i sa Sparkasse i ostalima. Jedino Raiffeisen uzima i na svojim bankomatima kao da nisu njihovi.
fast-and-the-curious

#4419 Re: Raiffeisen banka

Post by fast-and-the-curious »

fusion_ba wrote: 22/03/2023 15:49

Unicredit:
Image
To su bankomati drugih banaka. Govorim po bankomatima UC grupe van BiH. U običnom Modula paketu je besplatno.
Isto je i sa Sparkasse i ostalima. Jedino Raiffeisen uzima i na svojim bankomatima kao da nisu njihovi.
Je li to zapravo onaj "Standard" paket koji košta 5.49 KM mjesečno?
Dope_Man

#4420 Re: Raiffeisen banka

Post by Dope_Man »

fusion_ba wrote: 22/03/2023 15:49 Jedino Raiffeisen uzima i na svojim bankomatima kao da nisu njihovi.
Zato sto i jesu malo drugacije organizovani, individualne banke po drzavama bas nista nemaju jedna sa drugom osim sto imaju Raiffeisen u nazivu.
Ajdinn4

#4421 Re: Raiffeisen banka

Post by Ajdinn4 »

Glupo im je to. Ne vidim razlog tome kad svi drugi ne uzimaju naknadu, ali dobro to je Raiffeisen. Uvijek imaju svoju politiku.
Ajdinn4

#4422 Re: Raiffeisen banka

Post by Ajdinn4 »

fast-and-the-curious wrote: 22/03/2023 15:53
Je li to zapravo onaj "Standard" paket koji košta 5.49 KM mjesečno?
Da to je taj paket
Del_Boy1

#4423 Re: Raiffeisen banka

Post by Del_Boy1 »

fusion_ba wrote: 22/03/2023 15:49

Unicredit:
Image
U modula paketu se plaća ako nisi dokupio opciju da nemaš naknadu. Jedino je u starim Jes! paketima bilo besplatno i sad u ovom najvećem paketu.
daky585

#4424 Re: Raiffeisen banka

Post by daky585 »

Del_Boy1 wrote: 22/03/2023 19:15 U modula paketu se plaća ako nisi dokupio opciju da nemaš naknadu. Jedino je u starim Jes! paketima bilo besplatno i sad u ovom najvećem paketu.
Ne znam kako je sa mostarskom UC, ali u UniCredit BL je besplatno podizanje naknade u okviru tog Modula paketa bez ikakvog dokupa.
Del_Boy1

#4425 Re: Raiffeisen banka

Post by Del_Boy1 »

daky585 wrote: 22/03/2023 19:31
Del_Boy1 wrote: 22/03/2023 19:15 U modula paketu se plaća ako nisi dokupio opciju da nemaš naknadu. Jedino je u starim Jes! paketima bilo besplatno i sad u ovom najvećem paketu.
Ne znam kako je sa mostarskom UC, ali u UniCredit BL je besplatno podizanje naknade u okviru tog Modula paketa bez ikakvog dokupa.
Nisi ti to nešto dobro vidio, evo cjenovnik za RS.
1KM je za usluge ugovorene do 18.01.2022 a 8KM poslije 18-tog.
Osim ako je i ovo mostarska banka u RS-u, nisam baš siguran šta je u pitanju.
Image
Last edited by Del_Boy1 on 22/03/2023 19:55, edited 3 times in total.
Post Reply