Raiffeisen banka - sve o tome

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
bumerangss

#4376 Re: Raiffeisen banka

Post by bumerangss »

laserShow wrote: 04/03/2023 22:16 I jos niko da se pobuni sto ne rade vikendom? :D cari pandemije
Nisam ni znao da ne rade vikendom tj subotom
Nedeljom nisu nikad ni radili ali subitom jeste vecina poslovnica makar do 13 sati
To je bilo prije 5 6 godina od kako hvala Bogu nisam bio na šalteru banke jer lovu dižem na bankomatu i peglam karticu po shopin centrima

Ja zadovoljan Raiffaisen bankom jer ima puno bankomata i nikad nisam imao problem pri placanju. Jedino sta im na web stranici odavno ne tadi da mogu pogledati mjesecni izvod
Ali ni to mi nije potrebno jer sam oeglam svoju karticu i nema potrebe da sta kontrolisem
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#4377 Re: Raiffeisen banka

Post by laserShow »

Da, mislio sam na subotu, samo sam se pogresno odrazio. Pa vidi, ja radim vecinom od 8 do 17h, ovaj sat radi nekih dodatnih obaveza. Kako da stignem do banke do 18h do koliko zadnja radi? Smanjili su i broj uposlenika na salterima, pa umjesto 5 minuta, sada cekas na 20+ a cijene ostale iste, odnosno otisle gore. Subotu kao radnu su izbacili u toku pandemije i to je ostalo zastalno.

Sve je dobro dok ti ne treba njihova pomoc. Onda je bolje preci u BBI banku, gdje mozes na svakom bankomatu dizati bez provizije, ako sam dobro cuo?
perfect_guy

#4378 Re: Raiffeisen banka

Post by perfect_guy »

laserShow wrote: 04/03/2023 22:42 Da, mislio sam na subotu, samo sam se pogresno odrazio. Pa vidi, ja radim vecinom od 8 do 17h, ovaj sat radi nekih dodatnih obaveza. Kako da stignem do banke do 18h do koliko zadnja radi? Smanjili su i broj uposlenika na salterima, pa umjesto 5 minuta, sada cekas na 20+ a cijene ostale iste, odnosno otisle gore. Subotu kao radnu su izbacili u toku pandemije i to je ostalo zastalno.

Sve je dobro dok ti ne treba njihova pomoc. Onda je bolje preci u BBI banku, gdje mozes na svakom bankomatu dizati bez provizije, ako sam dobro cuo?
za BBI vrijedi:

Besplatno podizanje gotovine na bankomatima pet bh. banaka, članica BH Mreže bankomata:
ASA Banka
Bosna Bank International (BBI)
Privredna banka Sarajevo (PBS)
Union banka
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#4379 Re: Raiffeisen banka

Post by gentoo »

laserShow wrote: 04/03/2023 22:42 Da, mislio sam na subotu, samo sam se pogresno odrazio. Pa vidi, ja radim vecinom od 8 do 17h, ovaj sat radi nekih dodatnih obaveza. Kako da stignem do banke do 18h do koliko zadnja radi? Smanjili su i broj uposlenika na salterima, pa umjesto 5 minuta, sada cekas na 20+ a cijene ostale iste, odnosno otisle gore. Subotu kao radnu su izbacili u toku pandemije i to je ostalo zastalno.

Za 5-6 godina neces imati ni jedan salter niti u jednoj banci. RFB mozda i ranije jer ima vec 2+ godine kako su poceli uvoditi one "bezgotovinske poslovnice" gdje imas samo kreditne sluzbenike. Ceka se da penzioneri koji su rodjeni 195x i ranije umru jer oni i "online" i ne ide bas.. :D

Ideja je da sve radis online.. RFB konkretno ima i onaj neki RaiConnect gdje mozes video pozivom da pricas sa bankarom.. Nisam siguran jel' ovo dostupno samo za "premium" korisnike ili za sve.. provjeri.
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#4380 Re: Raiffeisen banka

Post by laserShow »

Naravno, ako se naprave preduslovi. Kao da se meni ide na salter, ne bih nikada otisao da imaju integrisanu uslugu kroz online servise.

Kako nemaju, ja sam primoran otici na salter kada to situacija zahtjeva. Ono sto sam rekao je da u prethodne dvije godine nisu unaprijedili usluge, ili online servise, a smanjili su broj radnika na salteru, a i ukinuli rad subotom.

To je degradiranje usluge.
tramvajtrojka

#4381 Re: Raiffeisen banka

Post by tramvajtrojka »

laserShow wrote: 05/03/2023 12:30 Naravno, ako se naprave preduslovi. Kao da se meni ide na salter, ne bih nikada otisao da imaju integrisanu uslugu kroz online servise.

Kako nemaju, ja sam primoran otici na salter kada to situacija zahtjeva. Ono sto sam rekao je da u prethodne dvije godine nisu unaprijedili usluge, ili online servise, a smanjili su broj radnika na salteru, a i ukinuli rad subotom.

To je degradiranje usluge.
tako isto kad su izbacili podizanje gotovine u vecini poslovnica na salterima , pa mi jednom zatrebala ta opcija odem u poslovnicu u hrasnom ne može, pa u merkuru na otoci ne moze , u a fazi isto tako na kraju morao na Ilidžu ici :zoka: :zoka: , a tek problem da im pola bankomata uvijek ne radi :run:
Nedodirljiva

#4382 Re: Raiffeisen banka

Post by Nedodirljiva »

Kod nas se poslovnica zatvorila i sad najbliza poslovnica mi je sat vremena udaljena od mog grada. I sad da bi ja otisla do njih moram taj dan uzimati godisnji jer ne mogu izaci s posla tri sata, sat dok odem, otprilike mozda sat dok obavim sta treba i sat nazad. I to je jedan od razloga sto mi se banka mijenja. Ja ne znam zasto Raffeisen za sva klinac trazi da se ovjeri administrativna zabrana, po kolegama koji su u drugoj banci ni za jedan kredit nisu isli ni u opcinu ni kod notara ista ovjeravati. Ja licno jedva cekam da ovu banku sikterisem.
Nedodirljiva

#4383 Re: Raiffeisen banka

Post by Nedodirljiva »

Jucer ja se cula sa zaposlenicom iz banke koja je ovlaštena za te kredite, obzirom da smo dogovorili da ću ići na to da mi smanje ratu a samo da radim anex ugovora o kreditu. Kad ona meni opet reče idemo kod notara, rekoh kakav notar, pa kaže radimo aneks Ugovora o hipoteci, pa zar rekoh nismo mi dogovorili Anex Ugovora o kreditu, kaže ona nismo, prvi put kad smo se čuli vi ste pristali na to, ama ženska glavo ja sam otišla u banku da mi sravne stanje na računu da bi mogla preći u drugu banku i da dignem drugi kredit pa me je ta zaposlenica odgovorila od toga nudeći mi ovaj način da mi smanje ratu. Nakon toga nazovem ja ovu drugu što mi je ponudila tu olakšicu, kaže ona ne znam ja šta ste se vi dogovarali, nisam u to ulazila, a ona me zvala da mi potvrdi da ću raditi samo anex ugovora o kreditu. Eto, više ne znam šta da mislim, i kako imati povjerenje u ovubanku.
bjelic

#4384 Re: Raiffeisen banka

Post by bjelic »

Nedodirljiva wrote: 07/03/2023 10:53 Jucer ja se cula sa zaposlenicom iz banke koja je ovlaštena za te kredite, obzirom da smo dogovorili da ću ići na to da mi smanje ratu a samo da radim anex ugovora o kreditu. Kad ona meni opet reče idemo kod notara, rekoh kakav notar, pa kaže radimo aneks Ugovora o hipoteci, pa zar rekoh nismo mi dogovorili Anex Ugovora o kreditu, kaže ona nismo, prvi put kad smo se čuli vi ste pristali na to, ama ženska glavo ja sam otišla u banku da mi sravne stanje na računu da bi mogla preći u drugu banku i da dignem drugi kredit pa me je ta zaposlenica odgovorila od toga nudeći mi ovaj način da mi smanje ratu. Nakon toga nazovem ja ovu drugu što mi je ponudila tu olakšicu, kaže ona ne znam ja šta ste se vi dogovarali, nisam u to ulazila, a ona me zvala da mi potvrdi da ću raditi samo anex ugovora o kreditu. Eto, više ne znam šta da mislim, i kako imati povjerenje u ovubanku.
ja sam radio aneks i moralo se kod notara radit nova hipoteka. Razlog je zato što mora pisati fiksna u ZK u teretima. Ja sam platio notara i račune za aneks i sudsku taksu i uknjizbu koju je radio notar sam dostavio banci i isti su mi refundirani od banke.
Nedodirljiva

#4385 Re: Raiffeisen banka

Post by Nedodirljiva »

bjelic wrote: 07/03/2023 13:26
Nedodirljiva wrote: 07/03/2023 10:53 Jucer ja se cula sa zaposlenicom iz banke koja je ovlaštena za te kredite, obzirom da smo dogovorili da ću ići na to da mi smanje ratu a samo da radim anex ugovora o kreditu. Kad ona meni opet reče idemo kod notara, rekoh kakav notar, pa kaže radimo aneks Ugovora o hipoteci, pa zar rekoh nismo mi dogovorili Anex Ugovora o kreditu, kaže ona nismo, prvi put kad smo se čuli vi ste pristali na to, ama ženska glavo ja sam otišla u banku da mi sravne stanje na računu da bi mogla preći u drugu banku i da dignem drugi kredit pa me je ta zaposlenica odgovorila od toga nudeći mi ovaj način da mi smanje ratu. Nakon toga nazovem ja ovu drugu što mi je ponudila tu olakšicu, kaže ona ne znam ja šta ste se vi dogovarali, nisam u to ulazila, a ona me zvala da mi potvrdi da ću raditi samo anex ugovora o kreditu. Eto, više ne znam šta da mislim, i kako imati povjerenje u ovubanku.
ja sam radio aneks i moralo se kod notara radit nova hipoteka. Razlog je zato što mora pisati fiksna u ZK u teretima. Ja sam platio notara i račune za aneks i sudsku taksu i uknjizbu koju je radio notar sam dostavio banci i isti su mi refundirani od banke.
Kod mene neće biti fiksna kamata jer mi je kredit na 20 godina, zato mi nije jasno zašto se mora raditi aneks ugovora o hipoteci, jesu li ti refundirali i troškove za vadjenje ZK izvatka i uknjižbe?
bjelic

#4386 Re: Raiffeisen banka

Post by bjelic »

Bila promjenjiva pa sam je fiksirao. Nadoknadjen je trošak notara (sastav ugovora o hipoteci, provođenje hipoteke i sudske takse) zk sam ja platio prije otvaranja procedure. Pozdrav
Dzontra_Volta

#4387 Re: Raiffeisen banka

Post by Dzontra_Volta »

Nemojte biti mazohisti. Ako vas tjeraju na aneks ugovora o hipoteci, notarski obrađen, mijenjajte banku. U drugim bankama ima sigurno povoljnijih stambenih kredita. Eno NLB reklamira fiksnu kamatnu stopu na 25 godina (ne znam koji su uslovi).
Ja sam radio 3 aneksa ugovora, bez mijenjanja ugovora o hipoteci. Nisam imao nikakvih dodatnih troškova, samo se od narednog mjeseca umanji rata. Pričamo o periodu cca 2015-2018. godina.
2019. godine rekli ne može više, ja promijenio banku, dobio nižu i fiksnu kamatnu stopu (u RB bila promjenljiva).
Nedodirljiva

#4388 Re: Raiffeisen banka

Post by Nedodirljiva »

Meni nema smisla raditi aneks ugovora o hipoteci na kamatu koja je promjenljiva a za par mjeseci rata se opet mozda podigne. Ma nista, sacekacu da mi jave iz banke definitivno sta trebam raditi kad mi skinu uvecanu ratu. Zna li ko da li Uniqua osiguranje vraca novac, u pitanju je vinkulacija na stan, obzirom da sam ja platila unaprijed iznos za sve godine kredita.Ako budem zatvarala ovaj kredit u Raffeisen i podigla ga u drugoj, da li od osiguranja mogu traziti povrat novca?
Dzontra_Volta

#4389 Re: Raiffeisen banka

Post by Dzontra_Volta »

Nedodirljiva wrote: 07/03/2023 17:34 Meni nema smisla raditi aneks ugovora o hipoteci na kamatu koja je promjenljiva a za par mjeseci rata se opet mozda podigne. Ma nista, sacekacu da mi jave iz banke definitivno sta trebam raditi kad mi skinu uvecanu ratu. Zna li ko da li Uniqua osiguranje vraca novac, u pitanju je vinkulacija na stan, obzirom da sam ja platila unaprijed iznos za sve godine kredita.Ako budem zatvarala ovaj kredit u Raffeisen i podigla ga u drugoj, da li od osiguranja mogu traziti povrat novca?
Da.
seven15

#4390 Vracanje nazad poslatog novca

Post by seven15 »

Sta ako primalac ne moze da podigne novac, da li se novac vraca posiljaocu? Radi se o Raiffeisen banci.
anex
Nindža revizor
Grijem se na: čumur
Vozim: Scott i Kuga
Horoskop: imam

#4391 Re: Raiffeisen banka

Post by anex »

Prebačena tema.
semsasuljakovic

#4392 Re: Raiffeisen banka

Post by semsasuljakovic »

Raiffeisen banka Vas daruje! Prenesite platu i imajte uplatu iste do 30.04.2023. godine na racun otvoren u Raiffeisen banci i darujemo Vam vaucer u iznosu od 100 KM.
Aplicirajte online na: https://bit.ly/429dv4B

Vasa Raiffeisen banka

Zna li neko kakav vaučer?
Daz

#4393 Re: Raiffeisen banka

Post by Daz »

semsasuljakovic wrote: 13/03/2023 16:52 Raiffeisen banka Vas daruje! Prenesite platu i imajte uplatu iste do 30.04.2023. godine na racun otvoren u Raiffeisen banci i darujemo Vam vaucer u iznosu od 100 KM.

Vasa Raiffeisen banka

One hurme sto je dobila Bisera iz Saudijske Arabije 😅
Nedodirljiva

#4394 Re: Raiffeisen banka

Post by Nedodirljiva »

To garant hoce da privuku klijente posto skoro svi napustise banku i odose u drugu ;-)
akcija007

#4395 Re: Raiffeisen banka

Post by akcija007 »

Ja sam napustio Sberbank tj sada Asu banku (klijent sam banke jos iz vremena Volksbank) i otvorio racun u Raiffeisen Bank .
tramvajtrojka

#4396 Re: Raiffeisen banka

Post by tramvajtrojka »

semsasuljakovic wrote: 13/03/2023 16:52 Raiffeisen banka Vas daruje! Prenesite platu i imajte uplatu iste do 30.04.2023. godine na racun otvoren u Raiffeisen banci i darujemo Vam vaucer u iznosu od 100 KM.

Vasa Raiffeisen banka

ja sam prosle godine dobio 80 keka vaucer za bingo :mrgreen: :mrgreen:
fusion_ba

#4397 Re: Raiffeisen banka

Post by fusion_ba »

I oko nove godine su davali 130 KM na račun kad legne prva plata.
gidra

#4398 Re: Raiffeisen banka

Post by gidra »

akcija007 wrote: 13/03/2023 19:10 Ja sam napustio Sberbank tj sada Asu banku (klijent sam banke jos iz vremena Volksbank) i otvorio racun u Raiffeisen Bank .
Koji je razlog promjene bio?
I ja sam bio u Sberu, sada Asi i ne vidim da mi se išta kao običnom klijentu promjenilo u odnosu na vakat kad je Sberbanka bila, osim što sada imam veći broj bankomata, ebanking/mbanking app ostala ista što mi je najbitnije bilo.
Dope_Man

#4399 Re: Raiffeisen banka

Post by Dope_Man »

Nedodirljiva wrote: 13/03/2023 17:57 To garant hoce da privuku klijente posto skoro svi napustise banku i odose u drugu ;-)
Ma jok, nema banka problem sa brojem klijenata, vec sa brojem klijenata sa platom kojima se onda mogu nuditi razna zaduzenja po automatizmu.

To su redovne akcije kakve svaka banka ima bar 1-2 puta u toku godine. UC malo manje jer tamo je ogroman broj budzetara sa platom pa se ne moraju jagmit kao ostali.
DON_eARL

#4400 Re: Raiffeisen banka

Post by DON_eARL »

gidra wrote: 14/03/2023 13:14
akcija007 wrote: 13/03/2023 19:10 Ja sam napustio Sberbank tj sada Asu banku (klijent sam banke jos iz vremena Volksbank) i otvorio racun u Raiffeisen Bank .
Koji je razlog promjene bio?
I ja sam bio u Sberu, sada Asi i ne vidim da mi se išta kao običnom klijentu promjenilo u odnosu na vakat kad je Sberbanka bila, osim što sada imam veći broj bankomata, ebanking/mbanking app ostala ista što mi je najbitnije bilo.
Ja trenutno ozbiljno razmišljam o prelasku sa RFB na ASA. Imam nenamjenski u RFB koji je vezan za Euribor, u septembru napravili prvo povećanje od 6-7KM, posljednji trajni nalog je povećao ovaj iznos za još 2.5-3x.

ASA mi trenutno nudi 7-8k više glavnice, sa nižom kamatnom stopom i 6 rata nazad. Kada se sve uračuna, ušteda na kamati sa povratom rata i troškovi obrade/osiguranja, 9-10k imam više na raspolaganju nego je trenutno slučaj na postojećem kreditu uključujući kamatu. Pokušavam samo da dođem do info da li ASA daje regularnu fiksnu kamatnu stopu ili su i oni negdje malim slovima naznačili Euribor.

Je li neko pokušavao da od RFB dobije slične uslove kako bi se spriječio prelazak u drugu banku? Negdje sam iskopao na forumu info da je neko prilikom zatvaranja kredita uredno naplatio dio osiguranja kredita od Uniqa, pa će i to svakako da bude korisno u slučaju promjene banke.
Post Reply