Ukrajina

zigzag

#151401 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Sanjarko wrote: 17/03/2023 08:58
drug_profi wrote: 17/03/2023 08:49

Sta ba pricas? Zlocin ti niko ne moze narediti. Duzan si da odbijes takvo naredjenje, inace si kriv jednako, ili cak i krivlji od onog ko je naredio.
Vojna disciplina i subordinacija je nesto sasvim drugo.
Pa tako se doslo do zlocina. Tako su se i branili mnogi na sudzenjima. Slusali smo samo naredzenja. Nekad se odbije poslusati naredzenje. Mora se misliti svojom glavom itd. Pa i u ovom slucaju, ovog Ukrajinskog komadanta.
Inače me boli klinac za forumske pametologe i ne interesuju me mišljenja takvih

Ali radi budućnosti i narativa rata u BIH koji se sve više pretvara u "svi su bili isti".

Pizdiš previše a i ti to znaš samo voliš da pizdiš.
drug_profi

#151402 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

drug_profi wrote: 17/03/2023 08:49

Sta ba pricas? Zlocin ti niko ne moze narediti. Duzan si da odbijes takvo naredjenje, inace si kriv jednako, ili cak i krivlji od onog ko je naredio.
Vojna disciplina i subordinacija je nesto sasvim drugo.
Pa tako se doslo do zlocina. Tako su se i branili mnogi na sudzenjima. Slusali smo samo naredzenja. Nekad se odbije poslusati naredzenje. Mora se misliti svojom glavom itd. Pa i u ovom slucaju, ovog Ukrajinskog komadanta.
Opet ti kazem, duzan si da poslusas svako naredjenje, osim ako nije u sukobu sa ratnim zakonima.
Također se zna šta je ratni zločin. Svaki vojnik i oficir je dužan da takav nalog odbije.
U ovom slucaju o kojem pricamo, ne radi se o tome vec o odobrenjima. Nijedan oficir ili vojnik sa terena ne moze govoriti za medije slobodno bez dozvole pretpostavljnog i tacno samo ono sto mu je dozvoljeno da kaze.
Pa to ne smijes cak ni izvan vojske u firmi u kojoj si zaposlen. Evo mene sad da uhvati Avaz: de nam reci bogati kakvo je stanje sa platama, ima li nezadovoljnih, kakvi su direktori - ja nisam ovlasten da o tome govorim, a ako bih odgovorio na nacin da podrivam ugled kompanije, vrsim tezu povredu radne discipline i kandidat sam za raskid ugovora na svoju stetu.
Sanjarko

#151403 Re: Ukrajina

Post by Sanjarko »

Čitalac wrote: 17/03/2023 09:05 I dalje stiže podrška uklonjenom komandantu bataljona. Tekst Volodimira Ševčenka, pripadnika 46. brigade, kao važno upozorenje.
Postavljamo sebe, svoju državu, svoje društvo kao potpunu suprotnost Ruskoj Federaciji i Sovjetskom Savezu kao njezinoj preteči. Mi smo slobodni, mi smo jaki, mi smo demokrati, mi nikada nećemo kleknuti. To je teorija. U praksi je sve malo drugačije. U praksi postoji mali (veći nego prije 9 godina, ali manji od potrebnog) postotak aktivnog i osviještenog društva, za koje ovi slogani nisu samo skup slova. U praksi smjenjujemo s dužnosti jednog od najboljih boraca ovog devetogodišnjeg rata. U praksi, pokušavamo začepiti usta vojsci da, ne daj Bože, ne sruše savršenu sliku svijeta koju oslikavaju vlasti.
Borac trećeg bataljuna, 46. desantne, moje brigade, daje intervju za Washington Post. Intervju je istinit i koliko je to moguće zasnovan na meritumu predmeta. Pažljivo i uravnoteženo. Jer stvarnost je mnogo gora. Daje intervju, nakon čega je vojno-politički vrh trebao sazvati hitan sastanak kako bi se ti problemi otklonili. Jer to je realnost i to nije mišljenje pseudostručnjaka od "dvije-tri nedjelje". Ovo je uravnoteženo stručno mišljenje profesionalca najviše klase. To je osoba koja uživa stopostotno i bezuvjetno poštovanje svojih podređenih i svih ostalih postrojbi koje su se s njim susrele. No umjesto toga, vojno-politički vrh odlučuje kazniti borca i smijeniti ga s dužnosti.
Ne želim još dugo pisati o kakvom se dnu radi. Očito je. Želim pisati o posljedicama. Glavna posljedica bit će demotivacija vojske, njenog profesionalnog i intelektualnog dijela. Ti ljudi, bez prava glasa, krvlju, znojem i godinama rata izborili su pravo na mišljenje. I nema drugog i boljeg vremena za njegovo iznošenje nego sada – u ovom ratu. Jer, u suprotnom mi ćemo izgubiti. Bez ovog stručnog mišljenja mi ćemo izgubiti rat. Da, pobjeda nije nimalo očita. I nismo blizu cilja. I ne ide nam dobro.
Ukoliko društvo ovo proguta, ako to proguta vojska, veliki broj vojnih profesionalaca će poslati sve u tri vraga i napustiti vojsku, na bilo koji način. Značajan dio iskusnog kadra sigurno će napustiti treći bataljon. I sam bih otišao. Jer, nije predsjednik taj koji nadahnjuje osoblje. Vojsku inspiriraju oni koji ostaju kod kuće, iza, i oni koji vode naprijed - zapovjednici. Učinkovitost naše brigade nije zasluga predsjednika ili bilo koje druge osobe. To je prvenstveno i isključivo zasluga svih ovih zapovjednika, a potom i vojnika. Najčešće, nažalost, ne zahvaljujući državi, nego uprkos njoj.
Iskreno se nadam da će ova priča ipak izazvati buru u javnosti te natjerati vojni i politički vrh da uspostavi pravdu i preispita svoj odnos prema nama, prema vojsci. Nismo bili loši. Nećemo šutjeti. Obični vojnik 46. desantno-jurišne brigade Vladimir Ševčenko. Možete me kazniti.
+1
Sanjarko

#151404 Re: Ukrajina

Post by Sanjarko »

zigzag wrote: 17/03/2023 09:10

Inače me boli klinac za forumske pametologe i ne interesuju me mišljenja takvih

Ali radi budućnosti i narativa rata u BIH koji se sve više pretvara u "svi su bili isti".

Pizdiš previše a i ti to znaš samo voliš da pizdiš.
Jarane nismo bili isti, gdje se to kaze, nego je bilo i s nase strane zlocina i naredzenja u vezi toga i onih koji su slusali ta naredzenja. Pa slusao pricu o tome neki dan. Vjerovatno se s PTSP-om bori osoba koja je to naredzenje dobila.
Sanjarko

#151405 Re: Ukrajina

Post by Sanjarko »

drug_profi wrote: 17/03/2023 09:11

Opet ti kazem, duzan si da poslusas svako naredjenje, osim ako nije u sukobu sa ratnim zakonima.
Također se zna šta je ratni zločin. Svaki vojnik i oficir je dužan da takav nalog odbije.
U ovom slucaju o kojem pricamo, ne radi se o tome vec o odobrenjima. Nijedan oficir ili vojnik sa terena ne moze govoriti za medije slobodno bez dozvole pretpostavljnog i tacno samo ono sto mu je dozvoljeno da kaze.
Pa to ne smijes cak ni izvan vojske u firmi u kojoj si zaposlen. Evo mene sad da uhvati Avaz: de nam reci bogati kakvo je stanje sa platama, ima li nezadovoljnih, kakvi su direktori - ja nisam ovlasten da o tome govorim, a ako bih odgovorio na nacin da podrivam ugled kompanije, vrsim tezu povredu radne discipline i kandidat sam za raskid ugovora na svoju stetu.
Zavisi od okolnosti. Znaci treba sutit ko p*cka i pognut glavu i ne otkrit sr*nje na vrijeme i sprijeciti ga. Evo @Čitalac prenosi da se i drugi slazu s njim.
drug_profi

#151406 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Sanjarko wrote: 17/03/2023 09:17
drug_profi wrote: 17/03/2023 09:11

Zavisi od okolnosti. Znaci treba sutit ko p*cka i pognut glavu i ne otkrit sr*nje na vrijeme i sprijeciti ga. Evo @Čitalac prenosi da se i drugi slazu s njim.
Imaju oni pravo da se slazu. Privatno. I da to slaganje/neslaganje prenose po vertikali komandnog lanca.
Ali ne izvan toga. Neznam kako ti ovo nije jasno.
agent_zero

#151407 Re: Ukrajina

Post by agent_zero »

Grean wrote: 16/03/2023 20:10
POČINJE TREĆI SVJETSKI RAT: Prvi MiG-ovi zapadnih potpirivača stižu u Ukrajinu
Odavno se pitam ko stoji iza ovih.

Nego na koji bh portal vam tukne ovaj naslov? Mislim da je ipak iznenadjujuce bez obzira sto se radi o provjerenim govnarima.
Koji kretenski portal je ovo objavio?
drug_profi

#151408 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

agent_zero wrote: 17/03/2023 09:21

Nego na koji bh portal vam tukne ovaj naslov? Mislim da je ipak iznenadjujuce bez obzira sto se radi o provjerenim govnarima.
Koji kretenski portal je ovo objavio?
Poskok

Dokaz da sve fašiste i krajnju desnicu Evrope finansiraju Rusi.
Sanjarko

#151409 Re: Ukrajina

Post by Sanjarko »

drug_profi wrote: 17/03/2023 09:20
Sanjarko wrote: 17/03/2023 09:17

Imaju oni pravo da se slazu. Privatno. I da to slaganje/neslaganje prenose po vertikali komandnog lanca.
Ali ne izvan toga. Neznam kako ti ovo nije jasno.
Pa ocito komanda negdje grijesi do iznose javno? Nevjerujem da bi potkopavali svoju borbu itd. Nesto ne stima dok ovako javno iznose.
DebelinJoe

#151410 Re: Ukrajina

Post by DebelinJoe »

https://youtu.be/OmPQMBefIfs

Level bijede i siromaštva kakav je kod nas nepojmljiv...I Rusija ovo hoce da otme...
agent_zero

#151411 Re: Ukrajina

Post by agent_zero »

mishic wrote: 16/03/2023 21:07
Koja to i kakva moderacija dopušta ovakve uvrede i prijetnje koje ovaj hajvan zero škraba po forumu?
Smiri se, popij apaurin ili leksilijum i ne vrijeđaj.

Zbog čega ti smeta istina? Ono pišu sda botovi po društvenim mrežama, po nalogu svog idola kabadahije Harisa Zahiragića.

Umjesto da kao i ja osudiš i ospeš paljbu po tim koji to pišu, tebi smeta što se istima uzvraća kako zaslužuju.
Last edited by agent_zero on 17/03/2023 10:08, edited 1 time in total.
agent_zero

#151412 Re: Ukrajina

Post by agent_zero »

Handbanana wrote: 16/03/2023 20:14
CrveniKuk wrote: 16/03/2023 17:16 Ovo nema vise logike. Toliko poginulih Rusa, ali oni još uvijek napreduju.
Spoiler
Show
Nesto ne stima jos od Decembra. Za Soledar recimo, 146-ta brigada je ta koja je napustila polozaje (ili nije uradila rotaciju kako treba koliko se sjecam). Ta brigada je jedna od onih treniranih u Engleskoj a da li je imala ikakvih borbenih iskustava prije Soledara to ne znam. Kasnije su i prebacili negdje juzno od Bahmuta ali su it se povukli i zajebali.
Ovo govorim jos odavno a to je da Ukrajina ima problem sa nedostatkom ljudstva. Zatim tehnika se gubi (dosta haubica je unisteno), habanje opreme a remontni centri su daleko. Vjerovatno postoji problem i sa moralom. Patriotizam nakon prve godine izgubi zamah i u vojne strukture se pocnu uvlaciti svakakvi 'podobni' likovi. Prosjecni civil, sada vojnik, koji dan za danom docekuje ruske horde ce se prije povuci nego profesionalac jer ni sam ne zna sta bi i kuda bi. Da da, osvoje orci par livada tu, par kuca tamo pa ti sad smij se T62 tenkovima, navodnom nedostatku zimskih jakni i te gluposti. Rus je preglup da za moderno ratovanje.

Cinjenica je Ukrajina sporo ali sigurno gubi na terenu. Ova spora stihija prijeti da kad jednom negdje pukne linija morace se cijeli istocni front povuci i to ne par livada, nego par desetaka kilometara. U medjuvremenu, Ukrajinci kao da imaju moratorij na ofanzivna djelovanja. Pa majku mu zar nema bar dvije mehanizirane udarne brigade koje bacas u kontru gdje treba zakrpiti? Rusi neka uzmu kilometar za 15 dana, ti udaris kontru, platis visoku cijenu i vratish taj kilometar pa neka izvole opet. Ali ne, izgleda bolje je gubiti i teren i ljudstvo, napustati cvrste polozaje na uzvisenom terenu, ili urbanoj sredini u zamjenu za nezasticenu ravnicu.
Dabogda ja bio ismijan za ovu procjenu u bliskoj buducnosti, ali dosta stvari nisu logicne u zadnjih 2-3 mjeseca...
Pa ovako kada gledamo mi sa strane, to upravo tako i izgleda.

Vrijeme će pokazati.
agent_zero

#151413 Re: Ukrajina

Post by agent_zero »

Čitalac wrote: 16/03/2023 22:05 Komandant bataljona iz 46. brigade koji se požalio Washington Postu na nedostatak municije i slabu obuku mobilisanih - uklonjen je sa položaja, prenose ukrajinski mediji. To je odmah dovelo do burnih reakcija, ali i političkih trzavica jer iz Porošenkove partije poručuju da državni vrh ne dozvoljava iznošenje istine i ućutkuje vojsku koja pruža herojski otpor. U odbranu komandanta stao je i novinar Yuri Butusov.
„Zapovjednik bataljuna 46. brigade s pozivnim znakom "Kupola" bori se od 2014. godine, a briljantno se iskazao nakon ruske invazije. U bataljonu „Kupola“ vlada najveća motiviranost, veliko povjerenje u zapovjednika, dobro rukovođenje — u borbama u Soledaru imali su dosta promrzlih i borcima su amputirani nožni prsti, jer su držali položaje do posljednjeg časa, bez rotacije i opskrbe. Jedan vojnik je ostao bez 10 prstiju od ozeblina. Povukli su se po zapovijedi tek kada je neprijatelj zapravo opkolio Soledar. Dakle, optužiti „Kupolu“ za izdaju ili reći da se radi o osobi koja pokušava izbjeći odgovornost je ludost. Sve što je rekao za Washington Post je istina. Takav realizam je potreban za formiranje objektivne slike u ukrajinskom i američkom društvu. Moramo prihvatiti nedostatak napora da se obuče i organiziraju naše trupe", kaže Butusov.
Ovo je baš loše, ovako rade samo rusofašisti.

S druge strane, nije u redu da se bilo koji komandant žali novinarima, ima za to svoje pretpostavljene.
agent_zero

#151414 Re: Ukrajina

Post by agent_zero »

drug_profi wrote: 16/03/2023 23:03

Mislio sam da je neki iz RS, ali me iznenadise google rezultati.
Fasisti su svi međusobom saveznici.
Uvijek bili.
agent_zero

#151415 Re: Ukrajina

Post by agent_zero »

drug_profi wrote: 16/03/2023 23:08
mishic wrote: 16/03/2023 21:07
Koja to i kakva moderacija dopušta ovakve uvrede i prijetnje koje ovaj hajvan zero škraba po forumu?
Hajd stavi i sta je taj mosnjak napisao. Da vidimo sta drugi misle.
Ja se slazem sa zero.
:thumbup:

Ko god brani ove, isti je kao i klerofašisti što su to pisali.

A isti ovi koji mene napadaju su na drugoj temi branili Harisa Zahiragića kad je napisao i nazvao "balijsko pseto" čovjeka iz Naše stranke.

Sve jasno, ne trebamo dalje ništa pojašnjavati, nego samo još jače protiv zla koje nas okružuje!
Last edited by agent_zero on 17/03/2023 10:08, edited 1 time in total.
agent_zero

#151416 Re: Ukrajina

Post by agent_zero »

drug_profi wrote: 16/03/2023 23:17
Čitalac wrote: 16/03/2023 22:05 Komandant bataljona iz 46. brigade koji se požalio Washington Postu na nedostatak municije i slabu obuku mobilisanih - uklonjen je sa položaja, prenose ukrajinski mediji. To je odmah dovelo do burnih reakcija, ali i političkih trzavica jer iz Porošenkove partije poručuju da državni vrh ne dozvoljava iznošenje istine i ućutkuje vojsku koja pruža herojski otpor. U odbranu komandanta stao je i novinar Yuri Butusov.
Vojna lica bez dozvole nadređenih ne mogu davati izjave za medije, narocito u ratu ne smiju govoriti sta im je na umu.
U vojsci nema demokratije i ljudskih prava. To treba svako da zna.
Prekrseno je pravilo sluzbe i ovlasti koje je imao.
Ne pere ga to sto je govorio istinu mozda, jer nije njegovo da to radi. To moze poslije u memoarima.

Tacno ljudi dozivljavaju vojsku kao skaute. U vojsci nema vise tebe. Ne postojis. Samo organizam ciji mozak nisi ti.
Da, takav je sistem.

I još strane novine, kud ćeš gore...
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#151417 Re: Ukrajina

Post by Bobi »

Sve mi više ličite na razno razne FB grupe :D, de upristojite se :D.
Ironmen

#151418 Re: Ukrajina

Post by Ironmen »

Chmoljo wrote: 17/03/2023 01:18
Zorge wrote: 17/03/2023 01:06 Pici druže ja ne znam gde ti živiš da li svjestan sta sve pišeš .
Problem je u u Ukrajinskom ljudstvu , najkvalitetniji jedinice su dosta oslabljene , ne mogu ih novopridošli nikako zamjeniti.
Ako krene ukrajinska ofanziva i propadne , onda će biti zajebano .
Bolje da su pustili Bahmut , svakako će ga izgubiti danas ili za mjesec dana.
Povlači se i pravi odbranu , čekaj priliku da napadnes danas ili za godinu dana.
Možda ih USA , UK i ostale NATO članice guraju da imaju ofanzivu jer se u njih uložili milijarde , ako propadne diče ruke kao od Vijetnama , Iraka ili Afganistana.
Nemaju više koristi i boli ih briga za demokratijom i pravima Ukrajinaca
ulozi su puno veći od vijetnama, iraka ili afganistana.

ovdje je involvirana i jedna od najvećih evropskih država, poljska, baltičke zemlje, a ni finci ne mogu biti ravnodušni na sve, rumuni.

ovo nije azijska pripizdina koligo god to evrocentrično zvučalo, pa da bude daleko od očiju, daleko od srca. mečka će zakucati na vrata bitnijim igračima i zato ovdje nema dizanja ruku od odbrane ukrajine tek tako. pitanje je samo dokle će se forsirati ukrajinski narativ za oslobođenjem cijele ukrajine.

a pad ukrajine se neće desiti i ne može ih boljeti briga za ukrajincima.
Mozda ce se ulozi smanjiti za godinu dana kada rusi sa 20 mjesta vojne sile spadnu na 40, a ekonomija se poljulja kao 90, nakon toga nece prestavljati nikome veci problem narednih 20-30 godina.
agent_zero

#151419 Re: Ukrajina

Post by agent_zero »

Čitalac wrote: 17/03/2023 00:03 Pitanje obuke je zapravo tema koja se tek otvara i sigurno će biti još različitih istupa i pritužbi. Sve je pokrenuo slučaj Pokitka. Bohdan Pokitka iz Ternopila poginuo je kod Bahmuta manje od 4 sedmice nakon mobilizacije, a porodica tvrdi da praktično nije imao nikakvu obuku.
Mobilisan je na autobuskoj stanici 18. januara, 13 dana kasnije položio je zakletvu, 12. februara je upućen na front i četiri dana kasnije je poginuo. Njegovi bližnji kažu da Pokitka, koji inače nije služio vojsku, nije prošao osnovnu obuku na poligonu već je naučen „jedino da rasklopi i sklopi pušku“, kao i da je na front upućen „bez neophodne opreme“. Gradonačelnik Ternopila zatražio je objašnjenje od vojske, vojska je priznala propust, ali naglasila da se radi o izolovanom slučaju. Onda se, međutim javio veći broj građana sa sličnim iskustvom koji tvrde da je problem sistemski. Otud i ovih sedmica popularna rečenica po komentarima da „mala sovjetska vojska ne može da savlada veliku sovjetsku vojsku“ te da je neophodno temeljno pročešljati rad vojnih komesarijata.
I iz ovog je također jasno zašto ukrajinci trenutno nisu spremni ni za kakva kontraofanzivna djelovanja.
Maliodmene

#151420 Re: Ukrajina

Post by Maliodmene »

Vala ko tetkice kakve, jucer sve dobro, danas sve lose i tako u krug.
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#151421 Re: Ukrajina

Post by laserShow »

Halo guslari, vikend tek sutra pocinje. Kakva to kritika izlazi cetvrtkom i petkom?

Sramota. Bub,
Crvene_brigade

#151422 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

Stižu leopardi... 🇺🇦

agent_zero

#151423 Re: Ukrajina

Post by agent_zero »

Čitalac wrote: 17/03/2023 09:05 I dalje stiže podrška uklonjenom komandantu bataljona. Tekst Volodimira Ševčenka, pripadnika 46. brigade, kao važno upozorenje.
Spoiler
Show
Postavljamo sebe, svoju državu, svoje društvo kao potpunu suprotnost Ruskoj Federaciji i Sovjetskom Savezu kao njezinoj preteči. Mi smo slobodni, mi smo jaki, mi smo demokrati, mi nikada nećemo kleknuti. To je teorija. U praksi je sve malo drugačije. U praksi postoji mali (veći nego prije 9 godina, ali manji od potrebnog) postotak aktivnog i osviještenog društva, za koje ovi slogani nisu samo skup slova. U praksi smjenjujemo s dužnosti jednog od najboljih boraca ovog devetogodišnjeg rata. U praksi, pokušavamo začepiti usta vojsci da, ne daj Bože, ne sruše savršenu sliku svijeta koju oslikavaju vlasti.
Borac trećeg bataljuna, 46. desantne, moje brigade, daje intervju za Washington Post. Intervju je istinit i koliko je to moguće zasnovan na meritumu predmeta. Pažljivo i uravnoteženo. Jer stvarnost je mnogo gora. Daje intervju, nakon čega je vojno-politički vrh trebao sazvati hitan sastanak kako bi se ti problemi otklonili. Jer to je realnost i to nije mišljenje pseudostručnjaka od "dvije-tri nedjelje". Ovo je uravnoteženo stručno mišljenje profesionalca najviše klase. To je osoba koja uživa stopostotno i bezuvjetno poštovanje svojih podređenih i svih ostalih postrojbi koje su se s njim susrele. No umjesto toga, vojno-politički vrh odlučuje kazniti borca i smijeniti ga s dužnosti.
Ne želim još dugo pisati o kakvom se dnu radi. Očito je. Želim pisati o posljedicama. Glavna posljedica bit će demotivacija vojske, njenog profesionalnog i intelektualnog dijela. Ti ljudi, bez prava glasa, krvlju, znojem i godinama rata izborili su pravo na mišljenje. I nema drugog i boljeg vremena za njegovo iznošenje nego sada – u ovom ratu. Jer, u suprotnom mi ćemo izgubiti. Bez ovog stručnog mišljenja mi ćemo izgubiti rat. Da, pobjeda nije nimalo očita. I nismo blizu cilja. I ne ide nam dobro.
Ukoliko društvo ovo proguta, ako to proguta vojska, veliki broj vojnih profesionalaca će poslati sve u tri vraga i napustiti vojsku, na bilo koji način. Značajan dio iskusnog kadra sigurno će napustiti treći bataljon. I sam bih otišao. Jer, nije predsjednik taj koji nadahnjuje osoblje. Vojsku inspiriraju oni koji ostaju kod kuće, iza, i oni koji vode naprijed - zapovjednici. Učinkovitost naše brigade nije zasluga predsjednika ili bilo koje druge osobe. To je prvenstveno i isključivo zasluga svih ovih zapovjednika, a potom i vojnika. Najčešće, nažalost, ne zahvaljujući državi, nego uprkos njoj.
Iskreno se nadam da će ova priča ipak izazvati buru u javnosti te natjerati vojni i politički vrh da uspostavi pravdu i preispita svoj odnos prema nama, prema vojsci. Nismo bili loši. Nećemo šutjeti. Obični vojnik 46. desantno-jurišne brigade Vladimir Ševčenko. Možete me kazniti.
Ne valja ovo nikako :roll:
video

#151424 Re: Ukrajina

Post by video »

TakoE je kiki.
Zivio Apo!!!

Malo offa

Orci pokusavaju sjevernoistocno preci rijeku u Bahmutu

drug_profi

#151425 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Maliodmene wrote: 17/03/2023 09:55 Vala ko tetkice kakve, jucer sve dobro, danas sve lose i tako u krug.
:kiss:
Vala baš.

Rat je. Gine se na obje strane. Nikad u ratu oni koji treba da ginu nisu zadovoljni.
Jbg. tako je. Narocito im moral srozava nedostatak uspjeha u zimskom periodu, a tesko padaju teritorijalni gubici koliko god da su skupo naplaceni.
Jer ne može se reći da Ukrajinska strana nije bas osjetila gubitke.
Post Reply