Ukrajina
-
emirolini
#151326 Re: Ukrajina
Uostalom, takvo nesto je nemoguce jer bi Ameri definitivno pokazali zube. (Ovo za dron)
-
mishic
#151327 Re: Ukrajina
Uništenje drona vezano je za plan aktivnosti koje se danas opisuju vezano za brodove. Vjerovatno slijedi žestoko raketiranje Ukrajine sa brodova.
Odgovor Ukrajine mora biti po metama u Rusiji. Ako nema dalekometnih raketa i dronova onda partizanski.
Odgovor Ukrajine mora biti po metama u Rusiji. Ako nema dalekometnih raketa i dronova onda partizanski.
-
ketronsd1
#151328 Re: Ukrajina
Nisu ludi da Moskvu diraju.istra_hr wrote: ↑16/03/2023 17:54![]()
Upravo to. Isto su i Ameri izjavili; nisu ni malo zabrinuti.
Kao prvo; "selfdestruction" svih vaznijih komponenti
Rusi mogu izvuc samo dijelove ostataka - a i to, ako ... jer, poznate su "pomorske vjestine" tzv. Ruske mornarice
Ono sto velis, nisu uspjeli doci do podmornice Kursk na 100 m dubine bez zapadne pomoci ... danas, ni do Moskve koja je jos plice...
Pa, jbte. profesionalni ronioci iz bivseg "Uljanika" u Puli su imali specijalce koji su varili/rezali na dubinama 100+ metara
Pola ruskih mornara ne zna plivat
-
adelkam
#151329 Re: Ukrajina
Nisu Amerikanci ljuti. U neku ruku dobro je doslo ovo obaranje dona u medjunarodnim vodama i dobro je da postoji snimak. Bitno je javno misljenje kako u SAD tako i u Evropi i svijetu uopste. Ruski fasisticki rezim ovim cinom samo pokazuje kakvu prijetnju globalnom miru predstavlja. Srusiti stranu letjelicu u medjunarodnim vodmama bez ikakve potrebe i onda traziti ostatke koje bi iskoristili jer su tehnoloski daleko iza... Divljacki.
Ne mogu ni zamisliti kakvo bi samo antiamericko raspolozenje zavladalo medju nekima, da su recimo Amerikanci srusili neku rusku letjelicu....
Stanje na ratistu oko Bakhmuta nije dobro ali nadam se da znaju sta rade...
Poljaci salju 4 MIG-29 sto ohrabruje i daje na neki nacin signal saveznicima u NATO
Scholz obecao kontinuiranu podrsku i dostavu municije Ukrajini.
Slava Ukrajini.
Ne mogu ni zamisliti kakvo bi samo antiamericko raspolozenje zavladalo medju nekima, da su recimo Amerikanci srusili neku rusku letjelicu....
Poljaci salju 4 MIG-29 sto ohrabruje i daje na neki nacin signal saveznicima u NATO
Scholz obecao kontinuiranu podrsku i dostavu municije Ukrajini.
Slava Ukrajini.
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
-
Handbanana
#151331 Re: Ukrajina
Ameri nemaju potrebe da pokazuju zube. Ove igre u zraku su 'fair game' a mozda je i dron prisao blize nego ikad prije. Imaju oni druge opcije samo je pitanje koliko oborenih dronova zele da toleriraju.
- Peacean
-
Bernardinac
#151333 Re: Ukrajina
Možda i nije u međunarodnim vodama?adelkam wrote: ↑16/03/2023 19:08 Nisu Amerikanci ljuti. U neku ruku dobro je doslo ovo obaranje dona u medjunarodnim vodama i dobro je da postoji snimak. Bitno je javno misljenje kako u SAD tako i u Evropi i svijetu uopste. Ruski fasisticki rezim ovim cinom samo pokazuje kakvu prijetnju globalnom miru predstavlja. Srusiti stranu letjelicu u medjunarodnim vodmama bez ikakve potrebe i onda traziti ostatke koje bi iskoristili jer su tehnoloski daleko iza... Divljacki.
Poljaci salju 4 MIG-29 sto ohrabruje i daje na neki nacin signal saveznicima u NATO![]()
Scholz obecao kontinuiranu podrsku i dostavu municije Ukrajini.![]()
Slava Ukrajini.![]()
Napravio sam screenshot na samom početku videa jer mi se učinilo da vidim nešto zanimljivo.
Svetionik.
Na google steeat view Sevaastopol može se naći i viditi taj svetionik visok 33m koji se zove Tarhankutsʹkij maâk.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Tarkhankut_Lighthouse
-
BiBi911
#151334 Re: Ukrajina
Evo ih u Barceloni, al sve beze nake debele I stare. Al imaju para ko blata.
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
-
Bernardinac
#151336 Re: Ukrajina
To je na 6 ili 7 sec od početka videa.Bernardinac wrote: ↑16/03/2023 19:48Možda i nije u međunarodnim vodama?adelkam wrote: ↑16/03/2023 19:08 Nisu Amerikanci ljuti. U neku ruku dobro je doslo ovo obaranje dona u medjunarodnim vodama i dobro je da postoji snimak. Bitno je javno misljenje kako u SAD tako i u Evropi i svijetu uopste. Ruski fasisticki rezim ovim cinom samo pokazuje kakvu prijetnju globalnom miru predstavlja. Srusiti stranu letjelicu u medjunarodnim vodmama bez ikakve potrebe i onda traziti ostatke koje bi iskoristili jer su tehnoloski daleko iza... Divljacki.
Poljaci salju 4 MIG-29 sto ohrabruje i daje na neki nacin signal saveznicima u NATO![]()
Slava Ukrajini.![]()
Napravio sam screenshot na samom početku videa jer mi se učinilo da vidim nešto zanimljivo.
Svetionik.
Na google steeat view Sevaastopol može se naći i viditi taj svetionik visok 33m koji se zove Tarhankutsʹkij maâk.
Kada pročistiš i obradiš, vidi se nešto kao svetionik.
Edit:
A kada pogledamo marine traffic vidi se nekoliko spec. brodova(tirkizna boja) daleko od krima na jednom mjestu koja su stacionirana.
Zanimljivo
Last edited by Bernardinac on 16/03/2023 20:31, edited 1 time in total.
- Grean
#151338 Re: Ukrajina
Odavno se pitam ko stoji iza ovih.POČINJE TREĆI SVJETSKI RAT: Prvi MiG-ovi zapadnih potpirivača stižu u Ukrajinu
Nego na koji bh portal vam tukne ovaj naslov? Mislim da je ipak iznenadjujuce bez obzira sto se radi o provjerenim govnarima.
-
Handbanana
#151339 Re: Ukrajina
Nesto ne stima jos od Decembra. Za Soledar recimo, 146-ta brigada je ta koja je napustila polozaje (ili nije uradila rotaciju kako treba koliko se sjecam). Ta brigada je jedna od onih treniranih u Engleskoj a da li je imala ikakvih borbenih iskustava prije Soledara to ne znam. Kasnije su i prebacili negdje juzno od Bahmuta ali su it se povukli i zajebali.
Ovo govorim jos odavno a to je da Ukrajina ima problem sa nedostatkom ljudstva. Zatim tehnika se gubi (dosta haubica je unisteno), habanje opreme a remontni centri su daleko. Vjerovatno postoji problem i sa moralom. Patriotizam nakon prve godine izgubi zamah i u vojne strukture se pocnu uvlaciti svakakvi 'podobni' likovi. Prosjecni civil, sada vojnik, koji dan za danom docekuje ruske horde ce se prije povuci nego profesionalac jer ni sam ne zna sta bi i kuda bi. Da da, osvoje orci par livada tu, par kuca tamo pa ti sad smij se T62 tenkovima, navodnom nedostatku zimskih jakni i te gluposti. Rus je preglup da za moderno ratovanje.
Cinjenica je Ukrajina sporo ali sigurno gubi na terenu. Ova spora stihija prijeti da kad jednom negdje pukne linija morace se cijeli istocni front povuci i to ne par livada, nego par desetaka kilometara. U medjuvremenu, Ukrajinci kao da imaju moratorij na ofanzivna djelovanja. Pa majku mu zar nema bar dvije mehanizirane udarne brigade koje bacas u kontru gdje treba zakrpiti? Rusi neka uzmu kilometar za 15 dana, ti udaris kontru, platis visoku cijenu i vratish taj kilometar pa neka izvole opet. Ali ne, izgleda bolje je gubiti i teren i ljudstvo, napustati cvrste polozaje na uzvisenom terenu, ili urbanoj sredini u zamjenu za nezasticenu ravnicu.
Dabogda ja bio ismijan za ovu procjenu u bliskoj buducnosti, ali dosta stvari nisu logicne u zadnjih 2-3 mjeseca...
-
emirolini
#151340 Re: Ukrajina
Jebiga kako mi ne izgubismo moral u nasem ratu poslije godinu dana? Ja se sve nadam da je to sve dio plana da se navuku rusisticko fasisticki cetnici i onda juris.
-
Hakiz
-
adelkam
#151342 Re: Ukrajina
Ne znam sta se vidi a pogledati cu, a da je dron povrijedio ruski zracni prostor zar ne mislis da bi to bio prvi argument ruskoj strani i da bi optuzili Amerikance za incident? Ja jos nisam uspio nigdje procitati da je dron usao u ruski zracni prostor.Bernardinac wrote: ↑16/03/2023 19:48Možda i nije u međunarodnim vodama?adelkam wrote: ↑16/03/2023 19:08 Nisu Amerikanci ljuti. U neku ruku dobro je doslo ovo obaranje dona u medjunarodnim vodama i dobro je da postoji snimak. Bitno je javno misljenje kako u SAD tako i u Evropi i svijetu uopste. Ruski fasisticki rezim ovim cinom samo pokazuje kakvu prijetnju globalnom miru predstavlja. Srusiti stranu letjelicu u medjunarodnim vodmama bez ikakve potrebe i onda traziti ostatke koje bi iskoristili jer su tehnoloski daleko iza... Divljacki.
Slava Ukrajini.![]()
Svetionik.
Samo podsjecanja radi, Turci su ne tako davno za povredu zracnog prostora oborili ruski Su-24.
-
Bernardinac
#151343 Re: Ukrajina
Da. To bi rusi odma digli na sva zvona. Međutim ne znam koliko od obale je nečije i sl.?adelkam wrote: ↑16/03/2023 20:30Ne znam sta se vidi a pogledati cu, a da je dron povrijedio ruski zracni prostor zar ne mislis da bi to bio prvi argument ruskoj strani i da bi optuzili Amerikance za incident? Ja jos nisam uspio nigdje procitati da je dron usao u ruski zracni prostor.Bernardinac wrote: ↑16/03/2023 19:48
Možda i nije u međunarodnim vodama?
Svetionik.
Samo podsjecanja radi, Turci su ne tako davno za povredu zracnog prostora oborili ruski Su-24.
Googlam kasnije.
Sad sam našao nekoliko spec. plovila na jednom mjestu (tirkiz boja) daleko od Krima i vjerovatno je tu mjesto pada. Rusi traže valjda?
https://www.marinetraffic.com/en/ais/ho ... 2.6/zoom:9
- geralt
#151344 Re: Ukrajina
Zalizyanske, naselje sjeverno od Bahmuta kojim se Wagner nedavno pohvalio da su ga uzeli nakon par sedmica borbe, su bukvalno dvije kuce:

- istra_hr
#151345 Re: Ukrajina
Bernardinac wrote: ↑16/03/2023 20:37 Da. To bi rusi odma digli na sva zvona. Međutim ne znam koliko od obale je nečije i sl.?
Drugo; medjunarodna pravila ponasanja i zakoni vele: 12 nm (nautickih milja) cca. 19 km od obale.
Ali... to vrijedi u miru i medju kulturnim zemljama - sto Rusija sigurno nije
... jer, spomenutih 12 nm je od okupiranog dijela Ukrajine-Krima
-
adelkam
#151346 Re: Ukrajina
Ja znam da se Amerikanci s tim sigurno nebi zajebavali, pogotovo ne u ovom trenutku. Taj dron moze da vrsi ofanzivne operacije i izvodi dosta precizne udare i sa njim sigurno da nisu upali u zracni prostor koji ruski rezim smatra svojim.
-
mishic
#151347 Re: Ukrajina
"Tipičan primjer islamističkog terorističknog SDA mošnjaka!
Ovo su moji najveći neprijatelji, radi ovakvih bih volio da zapuca da ih se riješimo za sva vremena!"
Koja to i kakva moderacija dopušta ovakve uvrede i prijetnje koje ovaj hajvan zero škraba po forumu?
Ovo su moji najveći neprijatelji, radi ovakvih bih volio da zapuca da ih se riješimo za sva vremena!"
Koja to i kakva moderacija dopušta ovakve uvrede i prijetnje koje ovaj hajvan zero škraba po forumu?
-
Bernardinac
#151348 Re: Ukrajina
Hvala Histrijanistra_hr wrote: ↑16/03/2023 20:59Bernardinac wrote: ↑16/03/2023 20:37 Da. To bi rusi odma digli na sva zvona. Međutim ne znam koliko od obale je nečije i sl.?
... kao prvo, Rusi su objavili: "US dron se opasno priblizio" ... dakle, nije usao u njihov prostor
Drugo; medjunarodna pravila ponasanja i zakoni vele: 12 nm (nautickih milja) cca. 19 km od obale.
Ali... to vrijedi u miru i medju kulturnim zemljama - sto Rusija sigurno nije
... jer, spomenutih 12 nm je od okupiranog dijela Ukrajine-Krima
Znači da je moguće da je dron bio dosta blizu Sevastopolu kada su ga ovi zalili kerozinom i oštetili a da je pao kasnije pri povratku tj na mjestu gdje sad rusi traže dron?
-
Bernardinac
#151349 Re: Ukrajina
Vidi vraga
A šta je bilo sa dronom, je li on bio napadnut?
Je li ovo Rusi hoće eskalaciju pa da se pravdaju kako su izgubili od NATO-a a ne od Ukrajine?
- Hame_
#151350 Re: Ukrajina
Je li to isti veleposlanik koji je u februaru 2022. rekao da Rusija ne planira napasti Ukrajinu?
Zašto bi ga neko ovaj put shvatio ozbiljno?

Zašto bi ga neko ovaj put shvatio ozbiljno?
Last edited by Hame_ on 16/03/2023 21:51, edited 1 time in total.