Ukrajina

Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#151376 Re: Ukrajina

Post by Chmoljo »

Zorge wrote: 17/03/2023 01:06 Pici druže ja ne znam gde ti živiš da li svjestan sta sve pišeš .
Problem je u u Ukrajinskom ljudstvu , najkvalitetniji jedinice su dosta oslabljene , ne mogu ih novopridošli nikako zamjeniti.
Ako krene ukrajinska ofanziva i propadne , onda će biti zajebano .
Bolje da su pustili Bahmut , svakako će ga izgubiti danas ili za mjesec dana.
Povlači se i pravi odbranu , čekaj priliku da napadnes danas ili za godinu dana.
Možda ih USA , UK i ostale NATO članice guraju da imaju ofanzivu jer se u njih uložili milijarde , ako propadne diče ruke kao od Vijetnama , Iraka ili Afganistana.
Nemaju više koristi i boli ih briga za demokratijom i pravima Ukrajinaca
ulozi su puno veći od vijetnama, iraka ili afganistana.

ovdje je involvirana i jedna od najvećih evropskih država, poljska, baltičke zemlje, a ni finci ne mogu biti ravnodušni na sve, rumuni.

ovo nije azijska pripizdina koligo god to evrocentrično zvučalo, pa da bude daleko od očiju, daleko od srca. mečka će zakucati na vrata bitnijim igračima i zato ovdje nema dizanja ruku od odbrane ukrajine tek tako. pitanje je samo dokle će se forsirati ukrajinski narativ za oslobođenjem cijele ukrajine.

a pad ukrajine se neće desiti i ne može ih boljeti briga za ukrajincima.
geralt

#151377 Re: Ukrajina

Post by geralt »

japin_mutapi wrote: 16/03/2023 23:54 nece ofanziva poceti bez aviona
u medjuvremenu kompletira se logistika i prave planovi

avioni su znak da ce ofanzive biti i da ce biti zestoka
Kakvi avioni, oni su u ovom ratu nebitni. Za CAS imaju dronove, za zastitu od protivnickih aviona imaju PVO.

Krenuce se cim se blato osusi, sto je prema prognozi za sedmicu-dvije. Ako puste Ruse da popune ispuhane jedinice i napune skladista municije, onda su branioci Bahmuta stvarno uzalud izginuli.
Helios

#151378 Re: Ukrajina

Post by Helios »

agent_zero wrote: 16/03/2023 10:10
drug_profi wrote: 16/03/2023 01:09 Pazi ovog...bega.... :-)
Spoiler
Show
Tipičan primjer islamističkog terorističknog SDA mošnjaka!

Ovo su moji najveći neprijatelji, radi ovakvih bih volio da zapuca da ih se riješimo za sva vremena!
Kakve veze Islam ima sa ovim.Kakvi islamisti , pojam za maloumne da Islam stave u isti ravan sa terorizmom ,radikalizmom itd. BOSNJAK MUSLIMAN u čemu je problem..
Helios

#151379 Re: Ukrajina

Post by Helios »

Helios wrote: 17/03/2023 04:20
agent_zero wrote: 16/03/2023 10:10

Tipičan primjer islamističkog terorističknog SDA mošnjaka!

Ovo su moji najveći neprijatelji, radi ovakvih bih volio da zapuca da ih se riješimo za sva vremena!
Kakve veze Islam ima sa ovim.Kakvi islamisti , pojam za maloumne da Islam stave u isti ravan sa terorizmom ,radikalizmom itd. BOSNJAK MUSLIMAN u čemu je problem..
Komentar bas bezeze
Helios

#151380 Re: Ukrajina

Post by Helios »

agent_zero wrote: 16/03/2023 10:29 Ne znam jeste li primjetili, ali na TVSA se emituje ukrajinska serija "Sluga naroda" gdje glavnu ulogu tumači Volodimir Zelenski :izet:

Jedino što mi para uši u seriji je što pričaju na ruskom, ne znam iz kog razloga.
Zato sto umiju,kao I onaj sto je sa merakom palio Kur'an.
istra_hr

#151381 Re: Ukrajina

Post by istra_hr »

8-) ... dakle, Ameri objavili:
- priblizno mjesto sudara US drona sa Ruskim avionom
- priblizno mjesto potonuća drona
Ukratko; mjesto sudara je "debelo" u međunarodnim vodama, cca. 60-ak kilometara od Sevastopolja na Krimu
Rusi sa podvodnim dronom-mini podmornicom, pronašli potonuli US dron na dubini cca.850-900 metara
sumnja u daljnjnjem "uspjehu" otkrivanja i izvlačenja istog - dno Crnog Mora je izrazito blatnjavo s nikakvom vidljivosti
https://www.index.hr/vijesti/clanak/otkriveni
Image
Sanjarko

#151382 Re: Ukrajina

Post by Sanjarko »

drug_profi wrote: 16/03/2023 23:03
Grean wrote: 16/03/2023 20:10

Odavno se pitam ko stoji iza ovih.

Nego na koji bh portal vam tukne ovaj naslov? Mislim da je ipak iznenadjujuce bez obzira sto se radi o provjerenim govnarima.
Mislio sam da je neki iz RS, ali me iznenadise google rezultati.
Fasisti su svi međusobom saveznici.
NYT i AJ Balkans, tako meni na Bing-u izbaci, iz 2022 godine clanak.
Sanjarko

#151383 Re: Ukrajina

Post by Sanjarko »

drug_profi wrote: 16/03/2023 23:17
Čitalac wrote: 16/03/2023 22:05 Komandant bataljona iz 46. brigade koji se požalio Washington Postu na nedostatak municije i slabu obuku mobilisanih - uklonjen je sa položaja, prenose ukrajinski mediji. To je odmah dovelo do burnih reakcija, ali i političkih trzavica jer iz Porošenkove partije poručuju da državni vrh ne dozvoljava iznošenje istine i ućutkuje vojsku koja pruža herojski otpor. U odbranu komandanta stao je i novinar Yuri Butusov.

Vojna lica bez dozvole nadređenih ne mogu davati izjave za medije, narocito u ratu ne smiju govoriti sta im je na umu.
U vojsci nema demokratije i ljudskih prava. To treba svako da zna.
Prekrseno je pravilo sluzbe i ovlasti koje je imao.
Ne pere ga to sto je govorio istinu mozda, jer nije njegovo da to radi. To moze poslije u memoarima.

Tacno ljudi dozivljavaju vojsku kao skaute. U vojsci nema vise tebe. Ne postojis. Samo organizam ciji mozak nisi ti.
Tako se dodze do masovnih zlocina, evo neki dan slusam pricu da su tako dobijali naredzenja da vrse zlocine i na nasoj strani u ratu. Isto tako su bez pogovora slusali iz VRS-a i HVO-a i izvrsise jedni UZP i genocid, drugi UZP, a nasa strana isto zlocine.
Sanjarko

#151384 Re: Ukrajina

Post by Sanjarko »

istra_hr wrote: 17/03/2023 04:49
Spoiler
Show
8-) ... dakle, Ameri objavili:
- priblizno mjesto sudara US drona sa Ruskim avionom
- priblizno mjesto potonuća drona
Ukratko; mjesto sudara je "debelo" u međunarodnim vodama, cca. 60-ak kilometara od Sevastopolja na Krimu
Rusi sa podvodnim dronom-mini podmornicom, pronašli potonuli US dron na dubini cca.850-900 metara
sumnja u daljnjnjem "uspjehu" otkrivanja i izvlačenja istog - dno Crnog Mora je izrazito blatnjavo s nikakvom vidljivosti
https://www.index.hr/vijesti/clanak/otkriveni
Image
Trebali su minu poslati Ameri neku ako su to mogli da deknu ovaj dron na dnu mora.
Gandalf

#151385 Re: Ukrajina

Post by Gandalf »

likovi se zalijeću avionom na dron :D fakat, to samo trećerimljani mogu :D
Gandalf

#151386 Re: Ukrajina

Post by Gandalf »

760 suncokreta, našlo se nešto i nekih gusjeničara sa otpada, biće to sve dobro
Gandalf

#151387 Re: Ukrajina

Post by Gandalf »

ratni zločinac iz Sirije otišao đavolu na ispovijed, stariji suncokret, sa početaka ove trodnevne operacije
BiBi911

#151388 Re: Ukrajina

Post by BiBi911 »

drug_profi wrote: 16/03/2023 23:07
adelkam wrote: 16/03/2023 21:02 Ja znam da se Amerikanci s tim sigurno nebi zajebavali, pogotovo ne u ovom trenutku. Taj dron moze da vrsi ofanzivne operacije i izvodi dosta precizne udare i sa njim sigurno da nisu upali u zracni prostor koji ruski rezim smatra svojim.
Pilot drona nije pokusavao evasive manevre.
Nije pokusao spustiti se blize moru, okrenuti prema Turskoj....

Moj zakljucak: ameri su odlucili da vide sta ce ruje uraditi jer sta god urade iskoristice protiv njih na kraju.
Nema mogucnosti evasive manever,
napravljen je da moze ostati dugo u zraku ne da bude lovac.
Last edited by BiBi911 on 17/03/2023 07:37, edited 1 time in total.
Gandalf

#151389 Re: Ukrajina

Post by Gandalf »

uragansko smeće dobilo po tamburi, ako je bilo, pravite se da nije bilo
madner

#151390 Re: Ukrajina

Post by madner »

Problem Kieva je sto su poceli vjerovati svojoj propagandi. Ako je 120000:200000 tacan broj, onda su malo bolji od Rusa u prosjeku.

Sto se tice kritike ovog komandta, dio jedinica ima duzi trening ili ih treniraju van UA. Ali njegova jedinica je bila odredjena da drzi liniju dok se druge treniraju. Ne mogu sve.
Grean

#151391 Re: Ukrajina

Post by Grean »

drug_profi wrote: 16/03/2023 23:03
Grean wrote: 16/03/2023 20:10

Odavno se pitam ko stoji iza ovih.

Nego na koji bh portal vam tukne ovaj naslov? Mislim da je ipak iznenadjujuce bez obzira sto se radi o provjerenim govnarima.
Mislio sam da je neki iz RS, ali me iznenadise google rezultati.
Fasisti su svi međusobom saveznici.
Krajnja hrvatska desnica iz zapadne Hercegovine.

Pratim ih podjahkad i da ne znas ko su mislio bi da citas velikosrpski pamflet. Poput Miljenka Jergovica, fascinirani velikosrbima.

Gledao sam neki youtube kanal o Ukrajini, neki profesor iz Srbije koji zivi u Rusiji, bas je on naveo Poskok kao primjer da mozda nije tako crno izmedju Hrvata i Srba i da je ovaj portal dokaz da se Hrvati vracaju srpskim korjenima.
Rothmans

#151392 Re: Ukrajina

Post by Rothmans »

mishic wrote: 16/03/2023 21:07 "Tipičan primjer islamističkog terorističknog SDA mošnjaka!

Ovo su moji najveći neprijatelji, radi ovakvih bih volio da zapuca da ih se riješimo za sva vremena!"

Koja to i kakva moderacija dopušta ovakve uvrede i prijetnje koje ovaj hajvan zero škraba po forumu?
Heh, ma neka ga,nek stenje. E sad ko bi bio rijesen da zapuca...:gunjastajl:
trambusek88

#151393 Re: Ukrajina

Post by trambusek88 »

DebelinJoe wrote: 16/03/2023 23:58

Šta se ovdje dešava i kako je zapaljeni kamion krenuo?
Nizbrdica a izgorjela kočiona instalacija
Rothmans

#151394 Re: Ukrajina

Post by Rothmans »

Znaci, Bahmut pada ? I kako to da Ukrajini nedostaje ljudstva ?
mishic

#151395 Re: Ukrajina

Post by mishic »

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/bitk ... /230317006

Borbe za Bahmut i paralelno s tim borbe za pozicije u Rusiji, vrijedi pročitati.
drug_profi

#151396 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Sanjarko wrote: 17/03/2023 05:49
drug_profi wrote: 16/03/2023 23:17

Vojna lica bez dozvole nadređenih ne mogu davati izjave za medije, narocito u ratu ne smiju govoriti sta im je na umu.
U vojsci nema demokratije i ljudskih prava. To treba svako da zna.
Prekrseno je pravilo sluzbe i ovlasti koje je imao.
Ne pere ga to sto je govorio istinu mozda, jer nije njegovo da to radi. To moze poslije u memoarima.

Tacno ljudi dozivljavaju vojsku kao skaute. U vojsci nema vise tebe. Ne postojis. Samo organizam ciji mozak nisi ti.
Tako se dodze do masovnih zlocina, evo neki dan slusam pricu da su tako dobijali naredzenja da vrse zlocine i na nasoj strani u ratu. Isto tako su bez pogovora slusali iz VRS-a i HVO-a i izvrsise jedni UZP i genocid, drugi UZP, a nasa strana isto zlocine.
Sta ba pricas? Zlocin ti niko ne moze narediti. Duzan si da odbijes takvo naredjenje, inace si kriv jednako, ili cak i krivlji od onog ko je naredio.
Vojna disciplina i subordinacija je nesto sasvim drugo.
drug_profi

#151397 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Gandalf wrote: 17/03/2023 07:25

likovi se zalijeću avionom na dron :D fakat, to samo trećerimljani mogu :D
I to dron sa 360°kamerom... vjerovatno su mislili da niko nece znati sta se desilo. :lol:
drug_profi

#151398 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

BiBi911 wrote: 17/03/2023 07:32
drug_profi wrote: 16/03/2023 23:07

Pilot drona nije pokusavao evasive manevre.
Nije pokusao spustiti se blize moru, okrenuti prema Turskoj....

Moj zakljucak: ameri su odlucili da vide sta ce ruje uraditi jer sta god urade iskoristice protiv njih na kraju.
Nema mogucnosti evasive manever,
napravljen je da moze ostati dugo u zraku ne da bude lovac.
Ha pa nisam mislio da piruete pravi, vec kad vidi ovaj Su kako klizi prema njemu, da spusti nos dole ili skrene lagano lijevo ili desno. dovoljno da ga Su pilot ne moze vise vidjeti jer je okrenut stomakom prema njemu. Ovako samo ostaje na ocekivanoj poziciji u ravnoj liniji leta. I naravno da je ruja nakon 19 pokusaja uspio da ga zakaci, a da sebe ne obori.
Sanjarko

#151399 Re: Ukrajina

Post by Sanjarko »

drug_profi wrote: 17/03/2023 08:49
Sanjarko wrote: 17/03/2023 05:49

Sta ba pricas? Zlocin ti niko ne moze narediti. Duzan si da odbijes takvo naredjenje, inace si kriv jednako, ili cak i krivlji od onog ko je naredio.
Vojna disciplina i subordinacija je nesto sasvim drugo.
Pa tako se doslo do zlocina. Tako su se i branili mnogi na sudzenjima. Slusali smo samo naredzenja. Nekad se odbije poslusati naredzenje. Mora se misliti svojom glavom itd. Pa i u ovom slucaju, ovog Ukrajinskog komadanta.
Čitalac

#151400 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

I dalje stiže podrška uklonjenom komandantu bataljona. Tekst Volodimira Ševčenka, pripadnika 46. brigade, kao važno upozorenje.
Postavljamo sebe, svoju državu, svoje društvo kao potpunu suprotnost Ruskoj Federaciji i Sovjetskom Savezu kao njezinoj preteči. Mi smo slobodni, mi smo jaki, mi smo demokrati, mi nikada nećemo kleknuti. To je teorija. U praksi je sve malo drugačije. U praksi postoji mali (veći nego prije 9 godina, ali manji od potrebnog) postotak aktivnog i osviještenog društva, za koje ovi slogani nisu samo skup slova. U praksi smjenjujemo s dužnosti jednog od najboljih boraca ovog devetogodišnjeg rata. U praksi, pokušavamo začepiti usta vojsci da, ne daj Bože, ne sruše savršenu sliku svijeta koju oslikavaju vlasti.
Borac trećeg bataljuna, 46. desantne, moje brigade, daje intervju za Washington Post. Intervju je istinit i koliko je to moguće zasnovan na meritumu predmeta. Pažljivo i uravnoteženo. Jer stvarnost je mnogo gora. Daje intervju, nakon čega je vojno-politički vrh trebao sazvati hitan sastanak kako bi se ti problemi otklonili. Jer to je realnost i to nije mišljenje pseudostručnjaka od "dvije-tri nedjelje". Ovo je uravnoteženo stručno mišljenje profesionalca najviše klase. To je osoba koja uživa stopostotno i bezuvjetno poštovanje svojih podređenih i svih ostalih postrojbi koje su se s njim susrele. No umjesto toga, vojno-politički vrh odlučuje kazniti borca i smijeniti ga s dužnosti.
Ne želim još dugo pisati o kakvom se dnu radi. Očito je. Želim pisati o posljedicama. Glavna posljedica bit će demotivacija vojske, njenog profesionalnog i intelektualnog dijela. Ti ljudi, bez prava glasa, krvlju, znojem i godinama rata izborili su pravo na mišljenje. I nema drugog i boljeg vremena za njegovo iznošenje nego sada – u ovom ratu. Jer, u suprotnom mi ćemo izgubiti. Bez ovog stručnog mišljenja mi ćemo izgubiti rat. Da, pobjeda nije nimalo očita. I nismo blizu cilja. I ne ide nam dobro.
Ukoliko društvo ovo proguta, ako to proguta vojska, veliki broj vojnih profesionalaca će poslati sve u tri vraga i napustiti vojsku, na bilo koji način. Značajan dio iskusnog kadra sigurno će napustiti treći bataljon. I sam bih otišao. Jer, nije predsjednik taj koji nadahnjuje osoblje. Vojsku inspiriraju oni koji ostaju kod kuće, iza, i oni koji vode naprijed - zapovjednici. Učinkovitost naše brigade nije zasluga predsjednika ili bilo koje druge osobe. To je prvenstveno i isključivo zasluga svih ovih zapovjednika, a potom i vojnika. Najčešće, nažalost, ne zahvaljujući državi, nego uprkos njoj.
Iskreno se nadam da će ova priča ipak izazvati buru u javnosti te natjerati vojni i politički vrh da uspostavi pravdu i preispita svoj odnos prema nama, prema vojsci. Nismo bili loši. Nećemo šutjeti. Obični vojnik 46. desantno-jurišne brigade Vladimir Ševčenko. Možete me kazniti.
Post Reply