Ukrajina

madner

#151076 Re: Ukrajina

Post by madner »

agent_zero wrote: 15/03/2023 10:06
madner wrote: 14/03/2023 15:39

Hvala ti za ovaj doprinos temi, u skladu sa tvojim mogucnostima.
Smiri svoje ego tripove uobraženi kvazistrateŽe.
Pogledaj svoje postove.
agent_zero

#151077 Re: Ukrajina

Post by agent_zero »

mist wrote: 14/03/2023 18:37
Spoiler
Show
:-)
Poslati sam, nebranjen tenk na tranšeje pune neprijateljskih vojnika... :roll:

Tanka je granica između ludosti, hrabrosti i gluposti.
agent_zero

#151078 Re: Ukrajina

Post by agent_zero »

CrveniKuk wrote: 14/03/2023 18:46 Kakav bub. Brutalno!
Spoiler
Show
Sviđa mi se naziv bataljona, paze ljudi na svoju historiju :wink:
mishic

#151079 Re: Ukrajina

Post by mishic »

Ja ipak ne bih glumio ukrajinskog generala i pravio mu konkurenciju sa ove distance jer za donošenje borbene odluke treba znati stotine informacija o vlastitim i neprijateljskim snagama a mi to odavdje nikako ne možemo znati.

I jedan mali O.T.

U toku rata zarobljena je jedna naša grupa među kojima sam bio i ja. Solidno smo izmaltretirani ali na kraju izbavljeni. Nakon toga ja slušam jedog saborca kako priča o tom zarobljavanju i maltretiranju uz maksimalno uključenu maštu a znam da nije bio tu. Pitam ga a gdje si ti bio taj dan? Odgovara mi da je bio desetinama kilometara daleko na što sam mu onda rekao da je on u pravu jer za razliku od nas koji smo to doživjeli i gledali iz žabje perspektive on bi da je ljudsko oko tako dalekovido to mogao vidjeti iz ptičje perspektive odakle se (a dronovi su svjedoci tome) bolje vidi.
Ironmen

#151080 Re: Ukrajina

Post by Ironmen »

agent_zero wrote: 15/03/2023 10:13
mist wrote: 14/03/2023 18:37
Spoiler
Show
:-)
Poslati sam, nebranjen tenk na tranšeje pune neprijateljskih vojnika... :roll:

Tanka je granica između ludosti, hrabrosti i gluposti.
Prati ga dron koji je sigurno vec prije izvidio da je opremljenost ruskog rova na nivou WW1, sa lakim puskama bez RPG ili ATG-a.

Dronovi su se u ovome ratu pokazali kao OP oruzje.
agent_zero

#151081 Re: Ukrajina

Post by agent_zero »

lajkujMe wrote: 14/03/2023 20:28 A ovo s Bakhmutom ima sve manje logike, nema logike da ga nastave braniti bukvalno ih livada dijeli od potpunog okruzenja.

Usput Novopermajske je palo tako da jos 2 manja grada dijele Avdiivku od okruzenja.

Ukrajinci lose lose rade ako se ne desi neki kec u rukavu onda ne znam sta dalje da rade
A eto bitno je širiti očigledno poluinformacije da im fali municije, ljudstva, tehnike...
Avetinho

#151082 Re: Ukrajina

Post by Avetinho »

madner wrote: 15/03/2023 09:55
A_A_AKCIJA wrote: 15/03/2023 08:56

U tome je fol.

Putin je ovaj rat na info planu počeo davno prije prve puške.

Armije trolova koje rade za Putinov novac su imale jedan cilj. Plasiranjem teorija zavjere poljuljati povjerenje koje prosječan čovjek ima u sistem oko sebe. Korona je bila savršena prilika.

Tako da danas imaš relativno normalne osobe koje imaju antivaksersku priču, a na koju se nadovezuje još narativa.

Energija, ne postoji globalno zagrijavanje, protivnici električnih automobila... i na kraju mržnja prema Zelenskom i podržavanje Rusa.

Neko ko je informacije o koroni vukao sa zagađenih izvora, vuče i ove o Ukrajini. Sama leksika odaje odakle dolaze informacije. Zelenski glumac, kepec svirač kurcu...

Ljudi teško prihvaćaju da su bili zabludi. Pogotovo ako je neka kauč tema, gdje te se ne tiče direktno, poput Ukrajine, pa možeš da mudroseriš.

Najveći problem tih ljudi je da valja prihvatiti da si ispao budala sa vakcinama i da si rizikovao živote ljudi oko sebe. Zato nastavljaju čitati smeća od medija koji po Putinovom nalogu lažu o svemu. Onda od normalnih medija i smeća prave neku svoju verziju istine koja je frankenštajn svega i svačega. Kao, znam ja da svi lažu, ja ću sam skontati šta je istina.

I tako imaš normalnog čovjeka koji donosi glupe zaključke, jer čita smeće. Još dodaj ložionu na ratnu istoriju, mitove o Rusima... Jebiga i sam sam takav da se uzbudim na pomisao o hiljadu tenkova koji napadaju Kijev. Tačno se sjećam ushićenja na forumu na istu informaciju. Istorijski se to nije desilo dosta puta. Onda odeš malo na mycity da vidiš, jer oni imaju više ruskih info i eto ga, nema povratka. Otrovan si da i ne znaš.
Ovo je nacin da se ignore sve sto se ne uklapa u sliku svijeta, jer je 200 ruskih trolova aktivno bilo.

Istina je da su vlade u Covidu napravile ogromne greske, upitno je koliko to bilo namjerno a koliko slucajno i da je to stvorilo jak otpor u populaciji. To nema veze sa Rusijom, ma koliko bi to godilo nekome ko vjeruje u benovalentnost poteza. Neki dan je na saslusanju objavljeno da je USA vlada cenzurisala i tacne informacije na socijalnim medijima ukoliko bi povecale strah od vakcina. Sto ce reci USA vlada je direktno utjecala na formiranje javnog mjenja, ne preko fabrike trolova nego na izvoru.

Sto se tice greski, osim zatvaranja ljudi i izolacije imali smo i pumpanje love u sistem. Prave se da je inflacija zbog rata, ali to je bila logicna posljedica poteza.

Same vakcine nisu bile efikasne kao sto je obecano, pa su se sluzili trikovima tipa da ne broje umrle u prve dvije sedmice poslje vakcinacije kao vakcinisane, pa pritisak na nevakcinisane pa boosteri itd... Da ne govorimo o studiji sigurnosti ili o pokusaju da se prirodni imunitet ne broji.

Ne znam ko je ispao budala, ko se nije vakcinisao i ostao je ziv sigurno ne misli da nije u pravu. Jedino neko ko se jeste vakcinisao i ispadne da ima vise nuspojava nego sto je bilo na reklami moze imati taj problem.

Slican problem je sa klimatskim promjenama, imamo model koji koriste da prognoziraju koji ce uticaj biti od Co2. Taj model ima parametre, koji kazu kolika je osjetljivost na Co2. Ako je parametar pogresan model se nece poklapati sa observacijama ali ce biti odlican za stvaranje straha. I ako kazes da se nista ne poklapa i da je strah preuvelican onda si Putinov covjek. Jer ne mogu prihvatiti cinjenice. U zadnjih 10 godina je koliko Co2 otislo u atmosferu i koliko se trebala zagrijati zemlja po modelu?

Koliko se sjecam i ti si fulio prognozu, nije bilo hiljade i hiljade zarobljenih Rusa. Blize od moje doduse.
Ne radi se samo o tome da se plasiraju dezinformacije, poluinformacije, neistine i poluistine, koji se amplificiraju sirom medija, sto putem botova, trolova, ili naivnih ucesnika u diskusiji, u svrhu -- sto je odlicno primijetio @A_A_AKCIJA -- izazivanja nepovjerenja u sve. Bujrum, sto se mene tice. Moje informacije svakako ne dolaze sa Klix foruma. Ko sam ja da ikom sudim, ali se ne mogu oduprijeti da sudim o nekom, ko za predjsednika drzave koja je napadnuta -- a koji (taj predsjednik) cini sve u njegovoj moci da odbrani tu svoju zemlju od daleko superiornijeg agresora -- koristi naziv "kepec".

"Kepec" s velikim "K", dakle "Kepec", to bih mogao razumjeti, jer je nadimak nastao da opise karakternu osobinu (kao u Putinka, kepec u dusi), ali "kepec" je ocigledna pezorativna referenca na fizicki izgled, a to je po mom misljenju nedopustivo koristiti, kad se autor pezorativne reference nalazi udobno sakriven u svom (ili maminom) podrumcicu gdje niko ne moze donijeti slican sud o njegovom izgledu.

Sto se tice fizicke velicine (pa otud naziv "kepec"), mora biti da potice od duboke zavisti sto eto taj isti "kepec" moze klavir svirat k()rcem, a pravi moralni "Kepec" ne moze (jer je zadnji metak odavno opalio, sto rece moj omiljeni pjesnik), pa svoju silu mora pokazivati oruzjem, zlocinima, ubistvima, pljackanjem i drugim oblicima terora.

Zato je relativno lako svrstati autora u tor potajnih "Kepecovih" (sa velikim "K") obozavatelja i navijaca, a pretstavljati se kao neko ko je navijavijac za Ukrajinu, ili u najgorem slucaju neutralan.
zigzag

#151083 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

mishic wrote: 15/03/2023 10:21 Ja ipak ne bih glumio ukrajinskog generala i pravio mu konkurenciju sa ove distance jer za donošenje borbene odluke treba znati stotine informacija o vlastitim i neprijateljskim snagama a mi to odavdje nikako ne možemo znati.

I jedan mali O.T.

U toku rata zarobljena je jedna naša grupa među kojima sam bio i ja. Solidno smo izmaltretirani ali na kraju izbavljeni. Nakon toga ja slušam jedog saborca kako priča o tom zarobljavanju i maltretiranju uz maksimalno uključenu maštu a znam da nije bio tu. Pitam ga a gdje si ti bio taj dan? Odgovara mi da je bio desetinama kilometara daleko na što sam mu onda rekao da je on u pravu jer za razliku od nas koji smo to doživjeli i gledali iz žabje perspektive on bi da je ljudsko oko tako dalekovido to mogao vidjeti iz ptičje perspektive odakle se (a dronovi su svjedoci tome) bolje vidi.
To je to.

Ovdje svi znaju šta je greška a "šta bi trebali uradit" i šta "ne bi trebali".
pepermint

#151084 Re: Ukrajina

Post by pepermint »

DaysleepeR

#151085 Re: Ukrajina

Post by DaysleepeR »

3D vizualizacija
drug_profi

#151086 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

A_A_AKCIJA wrote: 15/03/2023 08:56 Onda odeš malo na mycity da vidiš, jer oni imaju više ruskih info i eto ga, nema povratka. Otrovan si da i ne znaš.
I ja ovo stalno govorim. Toksična je ta propaganda. Nema firewall za to. Prođe nešto i primi se, i onda pravi put za ostalo. I sve lakše i lakše se prima.
Na kraju postaneš nesvjesno ruski propagator iako si ubjeđen da nisi, već da si samo realan.
lajkujMe

#151087 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

pepermint wrote: 15/03/2023 10:33
Ovo samo potvrdjuje cinjenicu da ovakvi dronovi ne trebaju Ukrajini.

Steta sto Kizelma nije jos operativna takav dron bi bio fun
agent_zero

#151088 Re: Ukrajina

Post by agent_zero »

sajber87 wrote: 15/03/2023 08:38
Hercegoviina wrote: 15/03/2023 08:13 Samo da vidim dokle se doslo sa porazom Rusije.
Ovo kao da pitas 1994 , samo da vidim dokle se doslo sa oslobadjanjem knina, ili 1999 prije nato bombardovanja i kumanovske kapitulacije samo da vidim dokle su albanci na kosovu, mislis da si poentirao, a ne vidis ili ne zelis da vidis da se sa vrha planine grudva zakotrljala
Fulio si poentu, ovaj ti je kadirovac.
A_A_AKCIJA

#151089 Re: Ukrajina

Post by A_A_AKCIJA »

madner wrote: 15/03/2023 09:55 Koliko se sjecam i ti si fulio prognozu, nije bilo hiljade i hiljade zarobljenih Rusa. Blize od moje doduse.
Jesam, priznajem. U Hersonu sam očekivao dosta zarobljenika. Ono što tada nisam znao je servilnost prosječnog Rusa i poslušnost kada ga šalju u samoubojstvo. Normalne vojske bi se predale.

Moj prvi upis na temu je bio skepsa da će Rusi napasti. Nisam vjerovao jer nije bilo vojne logike. A vjerojatno sam bio i pod uticajem ruske propagande da USA war mongers hajcaju na rat.

I gle, Putin slagao i napao.

Na samom početku sam redovno pratio i ruske izvore.

Međutim, kada sam poslije desete provjere zaključio da Rusi lažu vagonima, odustao sam. Također odbacujem i ukrajinske izvore koji plasiraju lažne vijesti.

Ja na temi nisam nezavisan analitičar, nego neko ko malo više zna o oružju, ratovanju, istoriji. Ako fulim, to je jer i moji izvori fulaju. I to je statistika.

Rusi lažu, što je drugi par opanaka. Njihove vijesti su propaganda najgore vrste, uključujući Twitter i Telegram.

Obrnut je omjer. Zapadni izvori fulaju 10%, a Rusi govore istinu 10%.

U vezi korone i teorija zavjere, samo si potvrdio što sam rekao. U 100% uzorku, u našem BiH okruženju, ako izuzmemo četnike i slične, pro Rusi su i antivakseri, nema globalnog zagrijavanja...
janje_

#151090 Re: Ukrajina

Post by janje_ »

Ja sam totalni navijač na strani Ukrajine i mislim da ukrajinski GŠ zna dobro šta radi, da ima detaljne informacije, kako svoje, nako i savezničke, i da se većina odluka koje se tiču kurpnijih zahvata, velikog broja života i šta ja znam, sigurno donose u sadejstvu sa NATOm odnosno Amerikancima.

Naravno, niko nije bezgrešan, a greške u ratu se plaćaju životima, tako da se nadam da Ukrajinci ne griješe tako često ko Rusi.

Mi ovdje jel nešte krene loše, sumnjamo. I lako nam je. Malo pauze, pa odoh na forum da vidim jel se šta pomaklo, što bi vako forumski rekli, njiva gore njiva dole.

Sjetite se samo rata kod nas. Ukrajinci su Slaveni, ko i mi. Korupcija im nije strana. Zarada na tuđoj muci. Babini sinovi koji neće na liniju. Kriminalci koji ne prezaju ni od čega da bi se okoristili kroz šverc robom i/ili ljudima. Wannabe političari koji bi da iskoriste kompleksnu situaciju za samopromociju. I onda još na tebe udari daleko nadmoćniji protivnik. Valja to sve držati pod kontrolom.

To što su se na početku odbranili se u većini svijeta knjiži pod čudo (zvuči poznato, zar ne - čudo bosanskog otpora), a tu je uz malo sreće, puno potcjenjivanja od strane protivnika, najveću ulogu odigrali srce i zajedništvo. Sad se naravno na sve strane udara baš na to (priče o sabotaži sjevernog toka, ograničavanju pomoći, potrebom za pregovorima, bla bla). Na Ukrajincima je da izdrže.

Elem, želim reći da će Donjeck i Luhanjsk opet biti ukrajinski gradovi, u to ne sumnjam ni sekunde, pitanje je samo hoće li to trajati godinu ili deset.
zigzag

#151091 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

agent_zero wrote: 15/03/2023 10:51
sajber87 wrote: 15/03/2023 08:38

Ovo kao da pitas 1994 , samo da vidim dokle se doslo sa oslobadjanjem knina, ili 1999 prije nato bombardovanja i kumanovske kapitulacije samo da vidim dokle su albanci na kosovu, mislis da si poentirao, a ne vidis ili ne zelis da vidis da se sa vrha planine grudva zakotrljala
Fulio si poentu, ovaj ti je kadirovac.
Ahmak sila, što bi rekli malorusi
drndalo

#151092 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Mrvice_ba wrote: 15/03/2023 08:40
Ironmen wrote: 15/03/2023 08:28 Ufatili ste Madnera ko pijani plota, a ljedan drugi forumas vam prije par dana ladno izvali da je UA armija presla rijeku i zauzela Novu Khahovku kako je ofanziva vec pocela, lijepi twiter dezinformacije na 2 stranice i na kraju ne napisa makar izvinite ljudi pratim dosta propagadnog smeca na twiteru informacija je bila laz.
To na šitiju prosipaj, covjek se hladno izvinuo.
Naravno da jeste, samo valja procitati sve (iako se glumi da jeste) da bi se to znalo. A i onda se ne moze bas iznositi "zabrinutost"...
drug_profi

#151093 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Ironmen wrote: 15/03/2023 10:23 Dronovi su se u ovome ratu pokazali kao OP oruzje.
Na pamet mi je pala ideja za odbranu od ovih dronova.
Ne bi ni skupa sprava bila za masovnu proizvodnju, samo bi vjerovatno municiju trebalo dizajnirati, jer ne znam da takva postoji.

Dakle, nešto kao minobacač, tj. cijev od npr 40mm oslonjena na tlo (radi trzaja) koja bi ispalila sitnu sačmu u zrak na visinu recimo 200-300 metara ili više. Taj bi snop sačme bio dovoljno širok da mora potkačiti ove kvadkoptere i sl. dronove koji bombarduju ili izviđaju.
Naravno da bi trebala neka optika nišanska da se napravi, nalik na nišansku minobacača, samo što bi kroz prizmu gledao duž cijevi u metu, a ne prema piketu.

Možda ima boljih ideja već, ali eto ja ovu napisah. Možda ima i neko iz BNT ili sl. ko bi to na papir stavio.
zigzag

#151094 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

drug_profi wrote: 15/03/2023 11:02
Ironmen wrote: 15/03/2023 10:23 Dronovi su se u ovome ratu pokazali kao OP oruzje.
Na pamet mi je pala ideja za odbranu od ovih dronova.
Ne bi ni skupa sprava bila za masovnu proizvodnju, samo bi vjerovatno municiju trebalo dizajnirati, jer ne znam da takva postoji.

Dakle, nešto kao minobacač, tj. cijev od npr 40mm oslonjena na tlo (radi trzaja) koja bi ispalila sitnu sačmu u zrak na visinu recimo 200-300 metara ili više. Taj bi snop sačme bio dovoljno širok da mora potkačiti ove kvadkoptere i sl. dronove koji bombarduju ili izviđaju.
Naravno da bi trebala neka optika nišanska da se napravi, nalik na nišansku minobacača, samo što bi kroz prizmu gledao duž cijevi u metu, a ne prema piketu.

Možda ima boljih ideja već, ali eto ja ovu napisah. Možda ima i neko iz BNT ili sl. ko bi to na papir stavio.
Dronovi imaju zum na kamerama kilometar i više tako da je s te strane neefikasno.
Ali je veliki izazov terenska odbrana.
drndalo

#151095 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Grean wrote: 15/03/2023 08:28 Koliko bi znacilo ovih 40 MiG-ova, vise nego 100 Leoparda ili Bradlija?

Nekako se malo o tome prica ko da je beznacajno. Mogu li ista s njima?
Znacice jako puno, opet sami po sebi, osim brojeva, nece biti presudni. Mnogo je vaznije sta ce se s njima moci "odraditi", a to znaci sta od municije mogu/imaju za koristiti i da li je ta kvalitativno znatno bolja od uobicajene RU skole... Kao kod "raketne artiljerije" vs. HIMARS-a...

Mognu li barem s njima HARMove rokatiu velikim brojevima, dovoljnim da naprave rupu u PVO, moglo bi biti haira. Ne znam koliko pilota imaju, tj. imaju li za slucaj potrebe mogucnost dici sve odjednom, ali vjerujem da imaju. S druge strane, prije ce biti neki sistem rotacije gdje neki stalno lete i rokaju, dok drugi ulecu kada ovi moraju na slijetanje u bazu po osvjezenje.
Timscho

#151096 Re: Ukrajina

Post by Timscho »

Bossona wrote: 15/03/2023 08:27
Rovovska bitka. Ukrajinci iz 92 mehanizovane brigade napali položaje rašista. Dezorjentisani rašiSSti upucali i svoje na 1.28 minuti.
Dosta se vidi na ovom videu. pogledajte od 4:05 kako Rus u rovu bukvalno gura svoje vojnike da idu ispred njega naprijed Ukrajincima pred nišan. I onda poslije bježe nazad, njega odguraju i nastave bježati. Mislio sam da Ukrajinci pretjeruju kad kažu da Rusi samo bezglavo srljaju naprijed. Ali ovdje se zaista vidi, drže se u gomili i idu naprijed dok se ne uspaniče i onda pojedinačno bježe nazad.
drug_profi

#151097 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

zigzag wrote: 15/03/2023 11:07 Dronovi imaju zum na kamerama kilometar i više tako da je s te strane neefikasno.
Pa te sto su kilometar daleko svakako i ne vidis. Najvise problema prave ove ptice koje kenjaju po tebi. Vidimo da izbace iz stroja pola voda u jednom naletu.
Zato treba nesto sa cime bi se brzo obarale cim pridju u domet.
zigzag

#151098 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

drug_profi wrote: 15/03/2023 11:22
zigzag wrote: 15/03/2023 11:07 Dronovi imaju zum na kamerama kilometar i više tako da je s te strane neefikasno.
Pa te sto su kilometar daleko svakako i ne vidis. Najvise problema prave ove ptice koje kenjaju po tebi. Vidimo da izbace iz stroja pola voda u jednom naletu.
Zato treba nesto sa cime bi se brzo obarale cim pridju u domet.
Imaju onu neku elektromagnetnu pušku što ciljaju na dron. Što znači da desetina postaje jedanestina tj plus jedan sa tom puškom koji štiti ostale.

Diži budžet za ministarstvo odbrane BIH. Putem vijeća ministara :mrgreen:
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#151099 Re: Ukrajina

Post by japin_mutapi »

oboren ruski zrakoplov kod bahmuta

video

#151100 Re: Ukrajina

Post by video »

Bub - T-62 out in Marinka

Post Reply