Ukrajina

Čitalac

#151001 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Netanyahu je po prvi put okupio državni vrh kako bi se razmotrio stav Izraela prema ruskoj agresiji. Na dnevnom redu bilo je i pitanje eventualne vojne pomoći Kijevu, prenosi Times of Israel.
They did not disclose details, however, according to local media, the option of providing military assistance was also discussed. The meeting was attended in particular by Defense Minister Yoav Gallant, Foreign Minister Eli Cohen, National Security Adviser Tsahi Hanegbi, Mossad Chief of Staff David Barnea, Chief of Staff of the Armed Forces Herzi Galevi, Foreign Ministry Director-General Ronen Levy and The Premier's Secretary of War Avi Gil.
Probably, the representatives of Israel have not made any decisions, so the relevant discussions will continue. The day before, President of Ukraine Volodymyr Zelenskyy said that the improvement of relations between Kyiv and Jerusalem had already begun.
zigzag

#151002 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

CrveniKuk wrote: 14/03/2023 21:48
JMGuti wrote: 14/03/2023 21:43

E sad zamisli rasula kod Ukra ako im 93. nema dovoljno municije. Najveća i najopremljenija brigada, čiji je bataljon u samom centru Bahmuta. Na Indexu je objavljen članak koji to najbolje oslikava - Ukrajinci gube elitnu vojsku, a Rusi potrošni materijal, osuđenike, silovatelje i pljačkaše.
Da, samo sto ti Wagnerovci koriste, jedan od najboljih ruskih tenkova T72B3, kojeg su momci iz 93.brigade uništili. Čisto sumnjam, s obzirom na zarade u Wagneru, da su kod njih nalaze samo zatvorenici. Mislim, da u njihovi redovima ima mnogo profesionalnih vojnika koji žele zaraditi više.
Evo jedan silovatelj, potrošni materijal.. jedan od 150.000

Ne možete sakriti raspad ruske vojske koliko relativizirali

JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#151003 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

lajkujMe wrote: 14/03/2023 20:28 A ovo s Bakhmutom ima sve manje logike, nema logike da ga nastave braniti bukvalno ih livada dijeli od potpunog okruzenja.

Usput Novopermajske je palo tako da jos 2 manja grada dijele Avdiivku od okruzenja.

Ukrajinci lose lose rade ako se ne desi neki kec u rukavu onda ne znam sta dalje da rade
korodiraju rusku vojnu snagu, mentalno i fizički i tehnički

zar imaju trenutno bolju opciju za ovo nego ovo WW1 suludo jurišanje preko ledine?

kad budu imali uvjete za ofanzivu napadaće, a trenutno nema vremenskih uslova, blato svugdje + čekaju se svježe jedinice.

bog vas u šumu okreno Dan D se počeo planirati krajem 1941, a desio se 1944-te...znači skoro 3 godine pripreme, planiranja i obuke. Istovremeno, počelo planiranje za Siciliju i francusku sjevernu Afriku. Pa sve došlo u svoje vrijeme kad su se stekli uslovi.

Nije ovo kafanska tuča da neko vikne hoćemo li? i da se svi makljaju :-)

ovo je ozbiljan rat, koji vode ozbiljni ljudi i ovdje neće, barem na ne na ukrajinskoj strani, biti ovih budalaština koje strućnjaci ovdje zagovaraju. Jebga, i ja bi volio da ih poderu sad i odmah, al ne ide to tako. Zamislite samo šta bi bilo da su se Englezi probali iskrcati u Normandiji 1942 ili 1943?

Nama su malo filmovi i FPS pucačine poremetile sistematičnost i strpljenje izgleda, pa smo isto ko djeca na tuti😂

langsam aber ziher, što bi reko čeh, švabo, englez😉

i Slava Ukrajini🇺🇦

pozdrav za brata @sumirprimus i da nam se čim prije vrati

@Bloo vrati nam nejač za vekovnu tastaturu ako boga znaš štapić @Bobi koji je tvoj hobi?
Last edited by JoseMujica on 14/03/2023 22:02, edited 1 time in total.
geralt

#151004 Re: Ukrajina

Post by geralt »

Hajmo se dogovoriti - je li Wagner "hrpa bezvrijednih zatvorenika i silovatelja", ili su "elita ruske vojske koja jedina ostvaruje napredak i takticke uspjehe"? Jer ne mogu biti oboje istovremeno.

Ono sto je cinjenica je da je Wagner spao sa 50 000 ljudi prije bitke za Bahmut, na trenutnih 7000-8000. Bez znacajne popune i obnove, oni vise nece igrati bitnu ulogu, a obnova se ne moze izvrsiti dovoljno brzo da bi oni ucestvovali u odbrani od ukrajinske proljetne ofanzive.

Ili hajmo ovako reci. Svaki ruski vojnik koji pogine u ofanzivi kod Bahmuta je jedan manje koji ce cekati Ukrajince u rovu u defanzivi, i na kojeg bi Ukrajinci kao napadaci morali poslati trojicu svojih da ga nadvladaju.
Bernardinac

#151005 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

lajkujMe wrote: 14/03/2023 20:22
Bernardinac wrote: 14/03/2023 20:12
Prava PVO raketa ja zakazala i srušila se negdje blizu.

Ruski Su 27 se "popišali" po Reaper-u i ovaj pao.
Očekujem da se ameri sad poseru po nečem ruskom.

Ne bi se kladio da ce Ameri tu nesto vele odmazdu uraditi.
Jedino sta ocekujem da fe mozda od sada Dronovi u CM dobiti avione za cuvanje
Misio sam više figurativno😀(odmah se sjetim T. L. nadrealista) 😂
I ja mislim da neće ishitreno djelovati.
Više mi je zanimljivi ruski potezi zadnjih dana.

Kindžali pa sad ruše dron.
Ljuti su, gube živce ili dižu na višu razinu?

Ovaj dron iznad Crnog mora ih izluđuje od početka.

Moram priznati da su i rusi jako maštoviti ako se potvrdi da su ga doslovno pomokrili a ovaj pao.

Neće ameri ostati dužni.
Sutra očekujem dva drona(naoružana) ili u pratnji lovaca iznad CM.
karanana

#151006 Re: Ukrajina

Post by karanana »

da, vjerujem da sada ide lovacka pratnja dronu pa haj onda.
nek ide eskalacija jebi mu mater, ja mislim da smo neminovno na tom putu kad-tad. sve nesto okolokole a da ne udje, ili samo cu glavic i izlazim odmah. eh sad gdje ce to dovesti, vidjecemo. ko ga jebe, guzio sam sto sam guzio, sad i drkicu bacim svakih 15-20 dana mjesto 3-4 puta dnevno.
Handbanana

#151007 Re: Ukrajina

Post by Handbanana »

lajkujMe wrote: 14/03/2023 21:11 Zanimljiv izvjestaj boraca 93 brigade vele nemaju municije da gadjaju Ruse

Rusi javljaju nekakvo gomilanje UA u Zaporoziju (po zna koji put)

Postoji mala mogucnost da Ukrajinci cuvaju municiju za potrebe ofanzive
Jedino ako mogu ustedjeti znatne kolicine jer slati udarne jedinice u akciju a reci im idite naprijed ali nakon 72 sata artiljerije more bit bidne a more bit ne bidne... to mi je nezamislivo.

Dosta toga mi je cudno oko ovog rata ali ako uzmemo u obzir nesto sam tu procitao prije godinu a to je da Putler i dupelisci sa vode Duginovom ideologijom rata bez prestanka onda se i uklapa ovo rusko ludilo. Nakon Ukrajine ide se dalje bez obzira na ishod jer je to sveta borba i narod treba da se potpuno preda zahtjevima te ideologije (kora, lisce i korijenje). To je za njih neki 'novi svjetski poredak'. Za normalne ovo je neshvatljivo ali oni ce nastaviti ovako slijedece dvije godine dok ne dodju do toga sto su zacrtali u glavama. I ovog momenta da Ukrajina izbaci ruse na granicu rat bi se nastavio na granici.
I Rusi i Ukrajinci kao da su bacili sve karte na nesto. Bez nekog odlucujuceg faktora do kraja ove godine, Ukrajina ce eventualno biti iscrpljena.
drug_profi

#151008 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

no_sekirli wrote: 14/03/2023 21:06
lajkujMe wrote: 14/03/2023 20:51 Kerch su vec jednom srusili i nisu iskoristili priliku da vrate Jug. Rusenje tog mosta sad nece nista promjeniti ako AFU nema 100.000 napadackih vojnika da napadne jug
Repetitio est mater studiorum. Nema razloga da ne urade to opet i opet i opet. Sve dok ne skupe te napadacke formacije, ako ih uopce i skupe nekada.
Kerch pada kad bude ofanziva na Azov.
Jer time se onda u okruzenje stavlja cijeli jug.
Prije toga nema ni potrebe ni smisla, jer im onda dajes vrijeme da naprave neku alternativu
Čitalac

#151009 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Španija je najveći kupac ruskog gasa i od početka agresije na Ukrajinu povećala je uvoz za gotovo 90 odsto, očekuje se intervencija EU, prenosi Bloomberg.
Since the beginning of the full-scale war in Ukraine, Spain has increased imports of liquefied natural gas from Russia by 84%.
Spain's dependence on Russian LNG is likely to attract the attention of EU politicians who are calling for a cut in Moscow's revenues after its invasion of Ukraine. According to ship tracking data, Spain is the largest buyer of Russian LNG in the EU this year, followed by Belgium and France. The Center for Energy and Clean Air Research also called Spain's oil and gas spending from Moscow the largest of the entire bloc — 944 million euros ($1 billion).
Istovremeno, Manfred Weber iz Evropske narodne partije pozvao je špansku vladu da se izjasni po pitanju Ukrajine.
Weber je spomenuo spor u španjolskoj koalicijskoj vladi, gdje se lijeva stranka Podemos, protivi opskrbi Ukrajine oružjem, smatrajući da će to samo dovesti do eskalacije rata, a inzistira na mirovnim pregovorima. "Zamolio bih premijera Sancheza da pojasni kakav je stav španjolske vlade o Ukrajini. Ne možemo prihvatiti nikakvu neizvjesnost u ovako povijesnom trenutku", rekao je Weber. Prema njegovim riječima, napetosti u španjolskoj vladi mogle bi dovesti do problema kada ta zemlja bude predsjedavala Vijećem Europske unije u drugoj polovici 2023. godine.
Iz Madrida odgovaraju da, uprkos neslaganjima u vladi, čvrsto stoje uz Ukrajinu.
karanana

#151010 Re: Ukrajina

Post by karanana »

kojim gasovodom dolazi do spanije? jel radi nordstream 1?

edit: a lng je u pitanju. ciji brodovi voze? ma sankcije su suplje kako god.
Last edited by karanana on 14/03/2023 22:37, edited 1 time in total.
Mrvice_ba

#151011 Re: Ukrajina

Post by Mrvice_ba »

geralt wrote: 14/03/2023 22:01 Hajmo se dogovoriti - je li Wagner "hrpa bezvrijednih zatvorenika i silovatelja", ili su "elita ruske vojske koja jedina ostvaruje napredak i takticke uspjehe"? Jer ne mogu biti oboje istovremeno.

Ono sto je cinjenica je da je Wagner spao sa 50 000 ljudi prije bitke za Bahmut, na trenutnih 7000-8000. Bez znacajne popune i obnove, oni vise nece igrati bitnu ulogu, a obnova se ne moze izvrsiti dovoljno brzo da bi oni ucestvovali u odbrani od ukrajinske proljetne ofanzive.

Ili hajmo ovako reci. Svaki ruski vojnik koji pogine u ofanzivi kod Bahmuta je jedan manje koji ce cekati Ukrajince u rovu u defanzivi, i na kojeg bi Ukrajinci kao napadaci morali poslati trojicu svojih da ga nadvladaju.
Muzicari su udarna pesnica ork armije. Kakve bajke o zatvorenicima, ukrajinska propaganda. Muzicari opremljeni, obuceni. Trenutno najbolja jedinica u Ukrajini.
lajkujMe

#151012 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

geralt wrote: 14/03/2023 22:01 Hajmo se dogovoriti - je li Wagner "hrpa bezvrijednih zatvorenika i silovatelja", ili su "elita ruske vojske koja jedina ostvaruje napredak i takticke uspjehe"? Jer ne mogu biti oboje istovremeno.

Wagner je bio elita, sad slabo nikako i mislim da je Wagneru dosao kraj u aktivnim dejstvima kao sto je VDV nestala, kao sto je Mornaricka nestala, kao sto su DNR I LNR vojske nestale kao sto su Khadirovci i jos mnostvo drugih jedinica koje su nestale tu ce se i Wagner pronaci i to veoma brzo.

Majstorski potez Putina one najvece budale je okupio i poslao Ukrajincima u smrt.
Prigozin je sebi umislio da je bitan faktor u Rusiji ali i on ispade kao najobicniji pijun.

Njemu je usutiti i zivjeti s tim ili umrijeti od slucajnog pada s prozora.

A Putinu je nestalo topovskog mesa koje je mogao bacati.

Sjetite se glavne svrhe zasto su Rusi slali raznorazne milicije i paravojske da ne bi morao placati smrt Ruskih vojnika porodicama, da ne mora priznati da su Rusi izgubili gotovo 200.000 ljudi.
Jedna lijepa sarena laza fino upakovana ne gine ruska vojska ginu dobrovoljci i placenici, ginu zarobljenici, ubice, silovatelji.
Rus likes this.

Prosle godine kad su ginuli Ruski vojnici sjetite se zestoke stope dezeterstva, masovno los moral i silne snimke koje pokazuju strah kod Ruskih vojnika.

To se zadnjih mjeseci fino izbjeglo sad i nece nema vise koga bacati u ralje smrti sad mu je preostalo jedino da Rusku vojsku zrtvuje en mass
Last edited by lajkujMe on 14/03/2023 22:47, edited 1 time in total.
Čitalac

#151013 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

karanana wrote: 14/03/2023 22:36 kojim gasovodom dolazi do spanije? jel radi nordstream 1?

edit: a lng je u pitanju. ciji brodovi voze? ma sankcije su suplje kako god.
Španci imaju dugoročni ugovor i ne planiraju da odustanu od njega.
Prvi čovjek španjolskog energetskog diva ‘Naturgy‘ Francisco Reynes najavio je kako će ta kompanija nastaviti uvoziti ukapljeni prirodni plin (LNG) iz Rusije jer, ‘Naturgy‘ ne vidi pravne prepreke za taj posao.
Upozoren da je Europska unija uvela niz paketa sankcija Rusiji zbog agresije na Ukrajinu, Reynes je uzvratio kako je ‘Naturgy‘ pozorno razmotrio pravne aspekte uvoza LNG-ija iz Rusije.
- ‘Naturgy‘ u ovom i svim drugim slučajevima radi dvije stvari, pridržava se svojih obveza i izvršava ih do samog kraja – poručio je Reynes na konferenciji za novinare u Madridu.
‘Naturgy‘ ima ugovor s ruskom kompanijom ‘Yamal LNG‘ o isporuci 3,4 milijarde kubnih metara LNG-ija godišnje do 2042.
Benjo34

#151014 Re: Ukrajina

Post by Benjo34 »

Ovako citajuci, stice se dojam da sad Rusi salju Wagner, da izmore Ukrajince pa ce onda poslati elitnu vojsku.

Trebaju svi biti svjesni da Ruske elitne jedinice vise je postoje. Najjace sto su imali su izgubili gurajuci one nasumicne napade u kolonama I desante na pocetku. Ne salju oni Wagner jer zele nego jer moraju.

Ruski kapaciteti su dobro smanjeni. Primorani su slati ljude bez obuke na front. Rusija kao sama je ogromna, iziskuje ozbiljne kapacitete koji ce samo braniti samu Rusiju. Oni su na pocetku poslali najbolje sto su mogli poslati u nadi da ce biti sve gotovo za par dana. Zajebali su se, sad ne smiju zrtvovati I ono malo vojske ozboljne sto je ostalo u samoj Rusiji. Ostaje im da koriste Wagner I regrute, koje ce hvatati sve vise po cesti.

Jos jedna jako bitna stvar. Siguran sam da dobar dio tih regruta ne zeli u rat, nego su tu jer nisu uspjeli pobjec na vrijeme. Take ne vrijedi slati na front jer ce linija gdje imas 1 kukavicu među 100 hrabri uvijek da pukne
Čitalac

#151015 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Danilov odbacuje navode Washington Posta da je ukrajinska ofanziva pod znakom pitanja zbog velikih gubitaka i kaže da se očito radi o početku medijske kampanje.
“Mi smo vrlo pažljivo čitali te novine prije 24. veljače, kada su nam svi jednoglasno govorili da će biti propast. Pokazalo se da to nije istina.
Danas počinje jedna nova etapa i jako bih volio da je ne podržavaju naši mediji. Ono što pričaju nije istina. Da, situacija je teška. Već godinu dana vodimo rat protiv velike države, ali pametno. Znali smo da će nam biti teško. Ali nije baš ugodno da nam otežavaju situaciju objavljivanjem informacija koje nisu istinite. Imajte na umu da ne objavljuju imena i prezimena, imaju neke izvore. Oni sada počinju tu igru", kaže Danilov.
swanfilter

#151016 Re: Ukrajina

Post by swanfilter »

karanana wrote: 14/03/2023 22:12 da, vjerujem da sada ide lovacka pratnja dronu pa haj onda.
nek ide eskalacija jebi mu mater, ja mislim da smo neminovno na tom putu kad-tad. sve nesto okolokole a da ne udje, ili samo cu glavic i izlazim odmah. eh sad gdje ce to dovesti, vidjecemo. ko ga jebe, guzio sam sto sam guzio, sad i drkicu bacim svakih 15-20 dana mjesto 3-4 puta dnevno.
Ja nekako mislim da do globalne eskalacije nece doci zbog ovog sukoba.

Benjo je u akciji i taj region ima vise potencijala globalno pokrenuti stvari na gore.
swanfilter

#151017 Re: Ukrajina

Post by swanfilter »

Mrvice_ba wrote: 14/03/2023 22:37

Muzicari su udarna pesnica ork armije. Kakve bajke o zatvorenicima, ukrajinska propaganda. Muzicari opremljeni, obuceni. Trenutno najbolja jedinica u Ukrajini.
Jeste u slucaju da dovlace one rasute po Africi i Siriji ...
drug_profi

#151018 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Čitalac wrote: 14/03/2023 22:52 Danilov odbacuje navode Washington Posta da je ukrajinska ofanziva pod znakom pitanja zbog velikih gubitaka i kaže da se očito radi o početku medijske kampanje.
“Mi smo vrlo pažljivo čitali te novine prije 24. veljače, kada su nam svi jednoglasno govorili da će biti propast. Pokazalo se da to nije istina.
Danas počinje jedna nova etapa i jako bih volio da je ne podržavaju naši mediji. Ono što pričaju nije istina. Da, situacija je teška. Već godinu dana vodimo rat protiv velike države, ali pametno. Znali smo da će nam biti teško. Ali nije baš ugodno da nam otežavaju situaciju objavljivanjem informacija koje nisu istinite. Imajte na umu da ne objavljuju imena i prezimena, imaju neke izvore. Oni sada počinju tu igru", kaže Danilov.
Ja bih pustio ovakve vijesti da se sire, pa cak i gore.
Da se stvori atmosfera da Ukrajina jedva odrazava liniju, a kamoli da planira napad.
I da se puste lazni posrednici da kao inkognito traze pregovore u tajnosti, pa izadje u stampi.

Nek uljuljkaju ruje malo. Nece mozda prevariti FSB ali hoce vojnike na terenu.
tramvajtrojka

#151019 Re: Ukrajina

Post by tramvajtrojka »

4 nastavak price ovog britanskog hairlije tacno se vidi da je ljudina :thumbup: :thumbup:
CrveniKuk

#151020 Re: Ukrajina

Post by CrveniKuk »

Bahmut. Ruska artiljerija. Po ovome, se može vidjeti, da artiljerijskim oruđima se koriste zatvorenici, silovatelji, pljačkaši….samo malo sutra.
no_sekirli

#151021 Re: Ukrajina

Post by no_sekirli »

Wagner je cista placenicka formacija koja opremu dobija direktno od vojske. Tamo ima i zatvorenika i olosa pokupljenog sa svih strana, ali ocigledno da je srz odlicno obucena ekipa koja prilicno dobro radi svoj posao. Vjerujem da tamo ima i bivsih navy sealsa i sasovaca i drugih obucenih vojnika sa zapada. Jednostavno ljudi ratuju za pare, ne za ideale. Kada i da li ce se ispuhati, veliko je pitanje.

Ukrajinci su stvarno u teskoj situaciji opcenito, jer direktno ovise o pomoci koju im netko moze dati, a i ne mora. Para da kupuju nemaju, jer im je industrijska proizvodnja na koljenima, izvoz poljoprivrednih proizvoda ovisi o volji Putlera, struju ne mogu izvoziti. Drzava je je iscrpljena do granica pucanja.

Ali ljudi se bore i mora im se odati za to priznanje. I vece i jace drzave su padale kad je Rusija samo kihnula. Pretpostavljam i da je Ruse zbunilo to sto im se netko odlucio suprotstaviti, nisu navikli na to.

Neki dan su S.Arabija i Iran odlucili obnoviti diplomatske odnose, sto bi trebalo znaciti i kraj rata u Jemenu. Treba vidjeti kako ce se to odraziti na odnos Izraela prema vojnoj pomoci, kao i kako ce reagirati Turska, a narocito SAD. Globalno, situacija je gora nego prije mjesec, dva ili godinu dana.
lajkujMe

#151022 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Na kraju kaze:

To hell with this infantry, there is just lots of them, you have to shot them down, all the time...

Zvuci kao da bucaju Ruse enormno ali ovi stalno salju vise ljudi neprestano.
To se moze i lose odraziti na Ukrajinski moral. Kad imas neprijatelja koji samo navire a ti rokas i rokas i oni dolaze i dolaze.
drug_profi

#151023 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Dangubic

#151024 Re: Ukrajina

Post by Dangubic »

Čitalac wrote: 14/03/2023 22:33 Španija je najveći kupac ruskog gasa i od početka agresije na Ukrajinu povećala je uvoz za gotovo 90 odsto, očekuje se intervencija EU, prenosi Bloomberg.
Since the beginning of the full-scale war in Ukraine, Spain has increased imports of liquefied natural gas from Russia by 84%.
Spain's dependence on Russian LNG is likely to attract the attention of EU politicians who are calling for a cut in Moscow's revenues after its invasion of Ukraine. According to ship tracking data, Spain is the largest buyer of Russian LNG in the EU this year, followed by Belgium and France. The Center for Energy and Clean Air Research also called Spain's oil and gas spending from Moscow the largest of the entire bloc — 944 million euros ($1 billion).
Istovremeno, Manfred Weber iz Evropske narodne partije pozvao je špansku vladu da se izjasni po pitanju Ukrajine.
Weber je spomenuo spor u španjolskoj koalicijskoj vladi, gdje se lijeva stranka Podemos, protivi opskrbi Ukrajine oružjem, smatrajući da će to samo dovesti do eskalacije rata, a inzistira na mirovnim pregovorima. "Zamolio bih premijera Sancheza da pojasni kakav je stav španjolske vlade o Ukrajini. Ne možemo prihvatiti nikakvu neizvjesnost u ovako povijesnom trenutku", rekao je Weber. Prema njegovim riječima, napetosti u španjolskoj vladi mogle bi dovesti do problema kada ta zemlja bude predsjedavala Vijećem Europske unije u drugoj polovici 2023. godine.
Iz Madrida odgovaraju da, uprkos neslaganjima u vladi, čvrsto stoje uz Ukrajinu.
Spanija uvozi najvise LPG iz SAD i imaju gasovod iz Alzira. Veoma male kolicine uvoze iz Rusije u odnosu na druge Evropske zemlje.

Image
jeza u ledja

#151025 Re: Ukrajina

Post by jeza u ledja »

Nigdje ni rijeci o srusenom americkom dronu. :?
Post Reply