Ukrajina

JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#150976 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

bordo gandalf wrote: 14/03/2023 19:19
JoseMujica wrote: 14/03/2023 18:38

madner je baš zabavan sa svojim analizama iz ugla ruske vojne škole....trudi se biti realan na temelju znanja koje posjeduje i mislim da je najgore njemu samom kad uporedi svoja očekivanja i analize sa stvarnim razvojem situacije :D

Trolovi su likovi koji samo ko papagaji ponavljaju propagandne mantre, a on nije taj lik definitivno. Ne slažem se po mnogo čemu s njim al nije čoek trol.
Znaci kao analiticar je qra*
jebe ga teret znanja ex-yu, tj. ruske škole

zastarilo, nije se prilagodilo i samim time ne razumije suštinu.

za početak treba ponovo pročitati Čerčila WW2 seriju
lajkujMe

#150977 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

madner wrote: 14/03/2023 12:54 Trump je trazio da EU radi vise za sigurnost. USA treba pokriti Pacifik i Kinu, Evropa je puno jaca od Rusije.

To je validno, ali ko zna EU zna ko ce najebati.
Ovo je bolna istina, kao sto je Ruski medvjed ispuhao tako su i EU vojske.

Sve je to super, super moderno naoruzanje oruzanje koja pogadja u oko ali.

Ako se mislis braniti protiv protivnika koji je vecinom zemlje i populacije kao tvoja ili visestruko veca onda moras imati pored kvaliteta i brojeve.

Jedna Njemacka nema vise od 200 tenkova, Britanija je rashodovala na ispod 130 tenkova.

Njemacka Avijacija jednim djelom moderna jednim dijelom zaostala a pola tehnike lezi neispravno po skladistima.

Da ne govorim to sto haman nijedna EU zemlja nema obavezan vojni rok ili makar zakone o mobilizaciji u slucaju rata.

Jedine zemlje u Europi koje bi se mogle odbraniti od kopnenog napada Rusa su Francuzi, Finci, Svedjani, Svicarci eventualno i Grci jos.

Jer sem kvaliteta imaju i kvantitet plus zakonske regulative na mjestu pored pravilnika i planova kako sta u slucaju rata.

Sve ostalo je sramota.

Slobodno smijem reci da su dvije najjace vojne sile u Europi Turska pa onda Francuska.

Sve ostalo je 10 mjesta ispod.

Nema proizvodnih kapaciteta za brzu proizvodnju kako tehnike kako aviona.
Od zapada jedino su Francuzi i Ameri sacuvali NE da se moze vrlo brzo proizvodnja upeterostruciti preko noci ako zatreba.

I u sve to cak ne nabrajam Ukrajinu koja je na pocetku agresije imala 280.000 aktivnih vojnika sad je taj broj blize 1 milionu ma da jos nisu tu.
lajkujMe

#150978 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Bernardinac wrote: 14/03/2023 20:12
Hame_ wrote: 14/03/2023 19:38 Iz nekog razloga, PVO je radila u regiji Belgorod :mrgreen:

https://uavideos.osintukraine.com/media ... 105488.mp4
Prava PVO raketa ja zakazala i srušila se negdje blizu.

Ruski Su 27 se "popišali" po Reaper-u i ovaj pao.
Očekujem da se ameri sad poseru po nečem ruskom.

Ne bi se kladio da ce Ameri tu nesto vele odmazdu uraditi.
Jedino sta ocekujem da fe mozda od sada Dronovi u CM dobiti avione za cuvanje
Oblomov

#150979 Re: Ukrajina

Post by Oblomov »

@

Izražavam duboku zabrinutost zbog ekološki neispravnog načina obaranja američkog drona
lajkujMe

#150980 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

A ovo s Bakhmutom ima sve manje logike, nema logike da ga nastave braniti bukvalno ih livada dijeli od potpunog okruzenja.

Usput Novopermajske je palo tako da jos 2 manja grada dijele Avdiivku od okruzenja.

Ukrajinci lose lose rade ako se ne desi neki kec u rukavu onda ne znam sta dalje da rade
no_sekirli

#150981 Re: Ukrajina

Post by no_sekirli »

Kako stvari stoje, Rusi uopce nisu ni oborili dron, nego ga ostetili. Ameri su ga sami srusili na "prijateljski" teritorij da ne bi pao neofasistima u ruke.
lajkujMe

#150982 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

A da ne budem samo negativan

Rusi se u ovoj "zimskoj" ofanzivi nisu pretjerano pokazali vrlo vrlo mali napredak za gubitak od 20.000 ljudi plus 500 komada tehnike....

Napali su najjacim sto im je preostalo najboljim a opet rezultati minimalni.
Napreduju da ali 100 metara dnevno kod mene se moze samo naci u knjizi 100 najglupljih strategija u povijesti ratovanja.
quoter

#150983 Re: Ukrajina

Post by quoter »

lajkujMe wrote: 14/03/2023 20:22
Bernardinac wrote: 14/03/2023 20:12
Prava PVO raketa ja zakazala i srušila se negdje blizu.

Očekujem da se ameri sad poseru po nečem ruskom.

Ne bi se kladio da ce Ameri tu nesto vele odmazdu uraditi.
Jedino sta ocekujem da fe mozda od sada Dronovi u CM dobiti avione za cuvanje
HiMarišu ih Amerikanci već godinu dana šta će im odmazda.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#150984 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

no_sekirli

#150985 Re: Ukrajina

Post by no_sekirli »

lajkujMe wrote: 14/03/2023 20:33 A da ne budem samo negativan

Rusi se u ovoj "zimskoj" ofanzivi nisu pretjerano pokazali vrlo vrlo mali napredak za gubitak od 20.000 ljudi plus 500 komada tehnike....

Napali su najjacim sto im je preostalo najboljim a opet rezultati minimalni.
Napreduju da ali 100 metara dnevno kod mene se moze samo naci u knjizi 100 najglupljih strategija u povijesti ratovanja.
Ruje svjesno koncentriraju rat na uski prostor, bez obzira na zrtve. Gube oni, ali gube i Ukrajinci, Rusima je to trenutno prihvatljiv gubitak.
Nazalost, koriste i ovih par mjeseci za utvrdjivanje linija obrane, ili barem se to tako prezentira.

Ja se najiskrenije nadam da ce Ukrajinci barem probati nesto, cisto da popusti ovaj pritisak malo. Da se mene pita, prva meta bi mi bio Kercki most.
lajkujMe

#150986 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Kerch su vec jednom srusili i nisu iskoristili priliku da vrate Jug. Rusenje tog mosta sad nece nista promjeniti ako AFU nema 100.000 napadackih vojnika da napadne jug
karanana

#150987 Re: Ukrajina

Post by karanana »

kod ruja pogine 100 kaznjenika a kod ukra 50 kvalitetnih obucenih i iskusnih vojnika. vrijeme radi za rusiju jer su manijaci i nece odustati, a kaznjenika, glupana i sirotinje imaju na bacanje.

postavlja se pitanje sta ce biti ako bude velika ofanziva i ako ta ofanziva propadne. da li je to kraj i potpisuj alija, ali rusi nece da potpisuju.
lajkujMe

#150988 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

karanana wrote: 14/03/2023 20:58 kod ruja pogine 100 kaznjenika a kod ukra 50 kvalitetnih obucenih i iskusnih vojnika. vrijeme radi za rusiju jer su manijaci i nece odustati, a kaznjenika, glupana i sirotinje imaju na bacanje.

postavlja se pitanje sta ce biti ako bude velika ofanziva i ako ta ofanziva propadne. da li je to kraj i potpisuj alija, ali rusi nece da potpisuju.
Vidi ja nevjerujem da su Rusi sposobni da uzmu citavu Ukrajinu, ovakvom strategijom mogu uzeti jos Donbas i onda je i njima kraj.

Cak sa propalom AFU ofanzivom ne mogu vise od Donbasa.
A taj Donbas ce im doci glave norace baciti mnogo mnogo mesa jos da stignu do Kramatorska i Slovljanska
General War

#150989 Re: Ukrajina

Post by General War »

SpecialOffer wrote: 14/03/2023 18:06
samoTEgledam wrote: 14/03/2023 16:26
Doduše ovaj je sa velikim K
Prognoza :skoljka: :run:
Poslije ove prognoze meni bi bilo stid prozivati bilo koga na ovoj temi. :-)
Sto? Ostali dio slobodarskog foruma je ocekivao ofanzivu ukraine, pa qurko...ni plastenik nisu zauzeli cijelu zimu, pa nikom nista.
no_sekirli

#150990 Re: Ukrajina

Post by no_sekirli »

lajkujMe wrote: 14/03/2023 20:51 Kerch su vec jednom srusili i nisu iskoristili priliku da vrate Jug. Rusenje tog mosta sad nece nista promjeniti ako AFU nema 100.000 napadackih vojnika da napadne jug
Repetitio est mater studiorum. Nema razloga da ne urade to opet i opet i opet. Sve dok ne skupe te napadacke formacije, ako ih uopce i skupe nekada.
CrveniKuk

#150991 Re: Ukrajina

Post by CrveniKuk »

karanana wrote: 14/03/2023 20:58 kod ruja pogine 100 kaznjenika a kod ukra 50 kvalitetnih obucenih i iskusnih vojnika. vrijeme radi za rusiju jer su manijaci i nece odustati, a kaznjenika, glupana i sirotinje imaju na bacanje.

Ne ginu samo Wagnerovci, već i ruske profesionalne jedinice, kao sto je 155.brigade mornaričke pješadije, koja je pregažena. Ponašamo se, bar sto se tiče naših komentara, kao da raspolažemo najkvalitetnijim informacija o stanju ruske i Ukrajinske vojske. Da, ginu najbolji Ukrjainski vojnici i ginuce i dalje, jer ovo nije airsoft igra. U ratu, u datim okolnostima, ponekad se moraju donositi teške odluke, gdje se radi postizanja određenih ciljeva, u borbu šalju najbolje jedinice, a da se unaprijed zna, da će pretrpjeti teške gubitke.
lajkujMe

#150992 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Zanimljiv izvjestaj boraca 93 brigade vele nemaju municije da gadjaju Ruse

Rusi javljaju nekakvo gomilanje UA u Zaporoziju (po zna koji put)

Postoji mala mogucnost da Ukrajinci cuvaju municiju za potrebe ofanzive
Gvozdeni1

#150993 Re: Ukrajina

Post by Gvozdeni1 »

Ima jedan intervu s jednim dobrovoljcem iz Srbije koji je 2014 ratovao u Donbasu. Ja sam to pogledao negdje u na pocetku ovog rata i mnoge stvari su mi bile jasne.
Preziva se Vujic cini mi se, i covjek sam kaze voli ruse ali vratio se jer nisu normalni i ginu mnogo, cak nekad i bespotrebno ali apsolitno im nije problem ginuti.
E ta recenica da im nije problem ginuti i da ne zale ginuti meni je bila dovoljna da shvatim dosta tog.

Elem, mislim da je Bahmut kljuc ovog rata za sada(barem za 2023 godinu).
Veliki gubici na obe strane. Moje misljenje je da ce ipak rusi lakse podnijet te zrtve jer ginu Wagnerovci, dok kod Ukrajinaca gine sama elita njihove vojske, tu pogotovo mislim na 93 brigadu koja je izuzetno jaka i sposobna.
Lakse ce rusi "napraviti" novi Wagner nego ukrajinci 93 brigadu npr.
E u slucaju da iz ovog Bahmutskog pakla ukrajinska elita izadje sa 70%+ borbene snage, rusi su najebali ovo proljece i ljeto.
swanfilter

#150994 Re: Ukrajina

Post by swanfilter »

Mogu Rusi napredovati mic po mic, al mislim da im preko Dnjepra nema i da navale preko glave sa mobilizacijom. Cijena u danasnji vakat ljudskih resursa i prevelika. Destinacija im za zamjeniti gubitak migracijom nepozeljna i najocajnijim u ovom ocajnom svijetu.

A, njima je pred svojim narodom i svijetom samo do Dnjepra premalo. Odnosno, nit posli, nit do Kijeva dosli. A, Kijev u tri dana je bio cilj ciljeva.

Isto tako, Ukre samo totalni poraz i priznanje kapitulacije moze pomiriti sa sudbinom Ruskog Mira.

Nadam se da Ukri imaju plan o kojem ne sanjamo i da ce naci nacin razbucati Ruse, sto ce dovesti do raspasoja Rusa kao kod Harkiva.

Inace, bojim se makljaze koja ce iscrpiti Ukre po pitanju ljudskih resursa na dugi rok. A, tu Rusima ne mogu parirati, nazalost. Jer Rusa boli koga ce poslati u smrt. Dok su Ukri, cini mi se, premekani po pitanju tjeranja u rovove.

Drugi nacin su trenja u Rusiji bilo kakve vrste. Za sada, dobro ih je Vlado ustimao. Nema dva zeca, tri zeca. Isto Srbija 90ih. Ljudi tamo u nekom tesko shvatljivom filmu, ne vidim i ne cujem.

Nekada sam sam sebi taj fenomen objasnjavao nedostatkom modernih tehnologija u onaj vakat i na nasim prostorima. Iz danasnje perspektive.

Prvo su me svojim djelima ovi nasi razuvjerili i to vec decenijama traje.

A, Rusi su samo potvrdili, da je to nigdje veze. Ljudi ce pusiti najgluplju i najluđu pricu.

Samo nađi dobro naratora ...
Last edited by swanfilter on 14/03/2023 21:29, edited 1 time in total.
zigzag

#150995 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

CrveniKuk wrote: 14/03/2023 21:09

Ne ginu samo Wagnerovci, već i ruske profesionalne jedinice, kao sto je 155.brigade mornaričke pješadije, koja je pregažena. Ponašamo se, bar sto se tiče naših komentara, kao da raspolažemo najkvalitetnijim informacija o stanju ruske i Ukrajinske vojske. Da, ginu najbolji Ukrjainski vojnici i ginuce i dalje, jer ovo nije airsoft igra. U ratu, u datim okolnostima, ponekad se moraju donositi teške odluke, gdje se radi postizanja određenih ciljeva, u borbu šalju najbolje jedinice, a da se unaprijed zna, da će pretrpjeti teške gubitke.
Svakom normalnom čovjeku, svakoj normalnoj državi u ovakvoj situaciji cilj je osloboditi svoju zemlju od divljačkog agresora.
Tu nema vremenskog ograničenja niti ograničenja u podnesenoj žrtvi.

Rusi su izgubili još prošlog marta , a svaki novi dan svoj poraz produbljuju.
CrveniKuk

#150996 Re: Ukrajina

Post by CrveniKuk »

Do tada, Himrasi rade.
JMGuti

#150997 Re: Ukrajina

Post by JMGuti »

lajkujMe wrote: 14/03/2023 21:11 Zanimljiv izvjestaj boraca 93 brigade vele nemaju municije da gadjaju Ruse

E sad zamisli rasula kod Ukra ako im 93. nema dovoljno municije. Najveća i najopremljenija brigada, čiji je bataljon u samom centru Bahmuta. Na Indexu je objavljen članak koji to najbolje oslikava - Ukrajinci gube elitnu vojsku, a Rusi potrošni materijal, osuđenike, silovatelje i pljačkaše.
CrveniKuk

#150998 Re: Ukrajina

Post by CrveniKuk »

James Vazques učestvuje u borbama na prvim linijama. Izgleda, da su ovdje, odbili neki ruski pješadijski napad.
CrveniKuk

#150999 Re: Ukrajina

Post by CrveniKuk »

JMGuti wrote: 14/03/2023 21:43
lajkujMe wrote: 14/03/2023 21:11 Zanimljiv izvjestaj boraca 93 brigade vele nemaju municije da gadjaju Ruse

E sad zamisli rasula kod Ukra ako im 93. nema dovoljno municije. Najveća i najopremljenija brigada, čiji je bataljon u samom centru Bahmuta. Na Indexu je objavljen članak koji to najbolje oslikava - Ukrajinci gube elitnu vojsku, a Rusi potrošni materijal, osuđenike, silovatelje i pljačkaše.
Da, samo sto ti Wagnerovci koriste, jedan od najboljih ruskih tenkova T72B3, kojeg su momci iz 93.brigade uništili. Čisto sumnjam, s obzirom na zarade u Wagneru, da su kod njih nalaze samo zatvorenici. Mislim, da u njihovim redovima ima mnogo profesionalnih vojnika koji žele zaraditi više.
Last edited by CrveniKuk on 14/03/2023 21:54, edited 1 time in total.
CrveniKuk

#151000 Re: Ukrajina

Post by CrveniKuk »

Da, ginu samo potrošni materijal kod Rusa, kao sto su zatvorenici, kriminalci, silovatelji i sl. Kako da ne. Uništeni BTR-82…inače, zaginula je sva posada plus desantni odjeljenje. Navodno, riječ je o pripadnicima 155.brigade mornaričke pješadije Ruske vojske.
Post Reply