Trebacko brdo isto radi u komadu nekoliko dana na njemu je sig56 kval 100 i radi na obicnoj pasivnoj jagi anteni u krovu.
Moderator: anex

Tako je, ovako je bilo prije, dok nije proradio do maksimuma prije 2 dana. Ne znam šta može biti uzrok da kada je danas nestao signal, i ponovo došao, ne može da bude ponovo jak?
Na mojoj poziciji imam tri antene na krovu, jedna je okrenuta na Duge Njive, druga na Vlašić i treća na Kozaru/Košarevac, tako da ih dosta dobro mogu razlikovati jer mjerim signale pojedinačno na svakoj anteni i to analizatorom spektra. Od strane Vlašića mi još dolazi i Ciganište koje je prije puštanja Vlašića bilo značajno slabiji signal. Onaj period kada je Vlašić radio smanjenom snagom, vidio sam na instrumentu da je slabiji desetak dBuV nego kada radi punom snagom. Zadnja 3 dana je full bez ikakvih slabljenja, jest da je nama u brdu iznad SB Vlašić potpuno otvoren i kada je čisto nebo vide se obrisi Vlašića direktno golim okom. Zato u cijelom SB radi skoro na sobnu antenuMango19 wrote: ↑12/03/2023 21:52 sad radi i kod mene, kao prije, a dokad će vidjet ćemo
vi ste ipak dolje uz granicu ili unutar teritorija BIH i još ste u području pokrivanja više predajnika na 33 uhf pa maltene ni ne osjetite kad Vlašić radi a kad ne
ja primam samo Vlašić i skoro pa mogu ocijenit kad radi s jednim pojačalom a kad s tri![]()
Zato što ti kanali imaju isti LCN ili PID,pa onda to TV uređaj "zbunjuje" i onda ih stavlja kao random brojeve.Na Teslinim TV ih baca tamo oko 800.Brcak1971 wrote: ↑12/03/2023 22:05 Kod mene u zadnje vrijeme programirani kanalu se sami "premještaju".
Npr. Ako sam neki program memorisao na jednu poziciju, on se sam vrati na poziciju na kojoj nije bio uopšte memorisan.
Tako npr. na poziciji br. 8 imam RTL2 i TV SA, pa svaki put moram ponovo da ih "razdvojim"
Hvala puno na informaciji, ima li kakav savjet za taj problem? Može li se kako riješiti?markopd wrote: ↑12/03/2023 23:25Zato što ti kanali imaju isti LCN ili PID,pa onda to TV uređaj "zbunjuje" i onda ih stavlja kao random brojeve.Na Teslinim TV ih baca tamo oko 800.Brcak1971 wrote: ↑12/03/2023 22:05 Kod mene u zadnje vrijeme programirani kanalu se sami "premještaju".
Npr. Ako sam neki program memorisao na jednu poziciju, on se sam vrati na poziciju na kojoj nije bio uopšte memorisan.
Tako npr. na poziciji br. 8 imam RTL2 i TV SA, pa svaki put moram ponovo da ih "razdvojim"
Stara nazalost odgadza kupovinu. Htio sam sa OLX-a naruciti neku. Ima ih kao u @crnivrag-a. Ali ne znam da li bi zbog svega nam pasala ta antena.Ne znam koju i gdje kupit antenu. Kontam uzet na USB šta se spaja na struju u TV i priključkom tzv bananom u njega.
Radi dužine kabla. Ne znam koliko imaju kabla ove druge antene.
Prvo sto mi je palo na pamet je sto nema one antenice u sredini mada i meni ispadaju, dobro to neka.Ali drugo dipol konektori ne smeju biti zardjali to je odma van pameti moraju se sijati ja bi to odsarafio malcice smirglom osmirglao plocu i dipol zice ove sto se stegnu,inace ja svaku navijem na maximalno na potenciometru tako da to svi mozete da raditegenius 723 wrote: ↑11/03/2023 10:22Imam naruceno kanalno po narudzb centar elektronike radio.i za sr.i hr kanale ali slabo nista zasad.a kako si mislio ovo sa videa mreza antena i jos neko pojaca?kako si ti rijesio jel i ti lovis susjedne dig kanale.@Cizmas sta ti velis na ovaj video?Refik4 wrote: ↑11/03/2023 09:52
Kakvo imaš kanalno pojačanje?
[youtube]https://youtu.be/HJy9s3Bwnx0[/youtube]
Da mi bi uštimati kao na ovome videu.
Veliki pozdrav za tebe i tvoje pravljeno pojacalo postovanje i naklon.Vise ne sumnjam majstor si extraGrga50 wrote: ↑11/03/2023 22:18Sve je OK što se tiče antena, problem je što su sve tri antene spojene u jednu sabirnicu koja pušta sve sa sva tri ulaza i tu nastaje "bućkuriš". To bi sve radilo bez problema s kanalnim pojačalom. Kada pojedinačno koristiš svaku antenu zasebno, na svakoj anteni dobiješ uredno prijem odašiljača na koji je usmjerena ali kada sve spojiš zajedno, to ne radi. Teško je u kratkim crtama opisati, ali evo ovako: Antena koja je usmjerena na Borince ima uredan 36 i 44 kanal i sve radi. Kada u sistem spojiš i drugu antenu koja je usmjerena na Čot, ona osim signala s Čota na 24. kanalu, iako nije okrenuta na Borince, ipak lovi i Borince ali s jako lošom kvalitetom. Pošto sve to puštaš širokopojasno, antena s Čota zbog loše kvalitete kojim lovi i Borince, zapravo ruši kvalitetu signala i na onoj anteni koja je okrenuta na Borince i ima dobar signal s Borinaca. A zamisli tek sve isto ali na tri antene, to ne može nikako valjati. Kada imaš kanalno pojačalo, ono na ulazu Borinci propušta samo 36 i 44 kanal, na ulazu Čot pušta samo 24 kanal i na Majevici pušta samo 27 kanal (ako se ne varam). Tako svi signali ostaju "neoštećene" kvalitete, kao da ih gledaš pojedinačnim antenama a spojene su sve tri. Znači, kanalno pojačalo pušta samo određene kanale na određenim ulazima a sve ostalo guši, tako da recimo Borinci 36 i 44 kanal prolaze samo na tom ulazu, a na ostalim ulazima su ti kanali ugušeni te loša kvaliteta signala Borinci kojeg hvataju i ostale dvije antene na taj način ne dolazi na izlaz i ne ruši kvalitetu one antene koja je okrenuta na Borince. Nisam mogao jednostavnije objasniti, nadam se da je dovoljno razumljivo. Osim filtera kanala, svrha kanalnog pojačala je da "poravna" jakost svih kanala na svim ulazima a koji su različiti. Tako kada recimo imaš slab signal s Čota npr 40dBuV, dobar signal s Majevice npr 60dBuV i signal s Borinaca npr 45dBuV, na izlazu kanalnog pojačala će svi ti kanali biti podjednake jakosti npr između 70 i 75 dBuV, drugim riječima, kanalno pojačalo će ih "ispeglati" da budu podjednaki. Tebi se isto može dogoditi da imaš veliku razliku u signalima, i kada pojačavaš potenciometar na širokopojasnom pojačalu da bi izdigao neki slabiji kanal, istovremeno pojačavaš i neki kanal koji je jak i dovedeš pojačalo u prezaisćenje i tada se ruši kvaliteta na svim kanalima. Nije dobro kada je signal preslab ali isto tako nije dobro i kada je signal prejak, ljudi griješe trpajući svakakva pojačala a da pritom nemaju čime izmjeriti kolika je vrijednost signala. Jedna antena na jedan TV može proći bez nekog instrumentarija, ali za sustave s više antena, nemoguće je sve podesiti bez nekog mjerenja i određivanja potrebnih parametara pojačanja pojedinih kanala.Brcak1971 wrote: ↑11/03/2023 19:22
Evo, Grga50 kod mene je ovako urađeno:
Gornja antena je okrenuta prema Borincima,
Srednja prema Čotu
A donja prema Majevici BiH kanali
To je spojeno u jednu sabirnicu ispod antena, onda ide u tavan dalje po prostorijama u kući.
Ne znam hoće li ti biti dovoljno podataka, pošto ne znam tačno kakva je sabirnica ispod antena.
Hvala, uzet ćemo onda sličnu Falcon anteni. Ja mislio radi kabla uzet ovakvu neku na USB. A i izgledom su laganini antene.Cizmas wrote: ↑13/03/2023 11:21 Ej druze pusti to antena i usb nekako mi to nesigurno zvuci.Ako si mislio da neki deo antene ide na usb na ploci tv to NIKAKO spalices plocu u najboljem slucaju izgubices usb ulaz na tv u. Lepo uzmes neku ako oces sobnu a mozes i neku imas one falcon one su ok za cenu a imas i one mini loge one su kao sobne al kazu da hvataju izuzetno jako dobro ja nisam probao istina ja koristim mrezaste a mozes i ti ako ti nije problem gabarit.
Uglavnom ako treba struja anteni ide iz antene u stekes kod neke sobne kao ta sa slike siva, ili ako ide aktivna neka dovedes kako ti kazu struju verovatno adapterima negde oko f konektora ili na sam f konektor , pusti usb pricu
Radi i kod mene na sobnu antenu al kad ga puste onako poštenoGrga50 wrote: ↑12/03/2023 22:11Na mojoj poziciji imam tri antene na krovu, jedna je okrenuta na Duge Njive, druga na Vlašić i treća na Kozaru/Košarevac, tako da ih dosta dobro mogu razlikovati jer mjerim signale pojedinačno na svakoj anteni i to analizatorom spektra. Od strane Vlašića mi još dolazi i Ciganište koje je prije puštanja Vlašića bilo značajno slabiji signal. Onaj period kada je Vlašić radio smanjenom snagom, vidio sam na instrumentu da je slabiji desetak dBuV nego kada radi punom snagom. Zadnja 3 dana je full bez ikakvih slabljenja, jest da je nama u brdu iznad SB Vlašić potpuno otvoren i kada je čisto nebo vide se obrisi Vlašića direktno golim okom. Zato u cijelom SB radi skoro na sobnu antenuMango19 wrote: ↑12/03/2023 21:52 sad radi i kod mene, kao prije, a dokad će vidjet ćemo
vi ste ipak dolje uz granicu ili unutar teritorija BIH i još ste u području pokrivanja više predajnika na 33 uhf pa maltene ni ne osjetite kad Vlašić radi a kad ne
ja primam samo Vlašić i skoro pa mogu ocijenit kad radi s jednim pojačalom a kad s tri![]()
![]()
i na videu je rečeno da rade na dodatnim napajanjima za sve lokacije, znači to je problem zašto je tako nestabilno
Nisu ga zavrnuliMango19 wrote: ↑13/03/2023 16:11Radi i kod mene na sobnu antenu al kad ga puste onako poštenoGrga50 wrote: ↑12/03/2023 22:11
Na mojoj poziciji imam tri antene na krovu, jedna je okrenuta na Duge Njive, druga na Vlašić i treća na Kozaru/Košarevac, tako da ih dosta dobro mogu razlikovati jer mjerim signale pojedinačno na svakoj anteni i to analizatorom spektra. Od strane Vlašića mi još dolazi i Ciganište koje je prije puštanja Vlašića bilo značajno slabiji signal. Onaj period kada je Vlašić radio smanjenom snagom, vidio sam na instrumentu da je slabiji desetak dBuV nego kada radi punom snagom. Zadnja 3 dana je full bez ikakvih slabljenja, jest da je nama u brdu iznad SB Vlašić potpuno otvoren i kada je čisto nebo vide se obrisi Vlašića direktno golim okom. Zato u cijelom SB radi skoro na sobnu antenu![]()
vi imate u Brodu čistinu, a meni ipak malo Krndija zaklanja ali opet bez problema šiba signal kad je dobar.
Međutim evo i danas ništa s Vlašića , čak sumnjam da su možda počeli gušit signal prema sjeveru, izračunali su točno koliko je dovoljno da bude idealan na graničnom području a sve što je dalje od granice šipak![]()
Neka jesam se hvalio da dopire do granice s Mađarskom, eto sad su ga zavrnuli![]()
Ne vjerujem da bi prigušivali signal prema sjeveru, ako ne smeta drugim predajnicima.