DVB-T u BiH

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Post Reply
genius 723

#2251 Re: DVB-T u BiH

Post by genius 723 »

Po ovom ispada da Vlasic i jest problem.ovdje kod nas se stabilizovao sig sa Duge njive/Ciganiste snaga 68/98Image
Trebacko brdo isto radi u komadu nekoliko dana na njemu je sig56 kval 100 i radi na obicnoj pasivnoj jagi anteni u krovu.
Brcak1971

#2252 Re: DVB-T u BiH

Post by Brcak1971 »

Vlašić radi, ali sa smanjenom snagom, ponekad i sa prekidima...slika nestane, pa dođe...
Mango19

#2253 Re: DVB-T u BiH

Post by Mango19 »

Brcak1971 wrote: 12/03/2023 20:38 Vlašić radi, ali sa smanjenom snagom, ponekad i sa prekidima...slika nestane, pa dođe...
ti si bliže pa kod tebe nekako radi i sa smanjenom snagom a kod mene nikako.
Brcak1971

#2254 Re: DVB-T u BiH

Post by Brcak1971 »

Mango19 wrote: 12/03/2023 21:08
Brcak1971 wrote: 12/03/2023 20:38 Vlašić radi, ali sa smanjenom snagom, ponekad i sa prekidima...slika nestane, pa dođe...
ti si bliže pa kod tebe nekako radi i sa smanjenom snagom a kod mene nikako.
Tako je, ovako je bilo prije, dok nije proradio do maksimuma prije 2 dana. Ne znam šta može biti uzrok da kada je danas nestao signal, i ponovo došao, ne može da bude ponovo jak?

Inače, i ovo što imam od signala praktično je neupotrebljivo.
Grga50

#2255 Re: DVB-T u BiH

Post by Grga50 »

Vidim da se spominje da Vlašić ne radi, kod mene radi odlično, bez ikakvih promjena i danas, istim dolaznim signalom kao i prije 3 dana. Danas sam baš nekoliko puta provjeravao i kvaliteta stalno na maksimumu, snaga signala bez promjene. Dakle, stabilno i bez ikakvih prekida.
Mango19

#2256 Re: DVB-T u BiH

Post by Mango19 »

sad radi i kod mene, kao prije, a dokad će vidjet ćemo

vi ste ipak dolje uz granicu ili unutar teritorija BIH i još ste u području pokrivanja više predajnika na 33 uhf pa maltene ni ne osjetite kad Vlašić radi a kad ne

ja primam samo Vlašić i skoro pa mogu ocijenit kad radi s jednim pojačalom a kad s tri :lol:
Brcak1971

#2257 Re: DVB-T u BiH

Post by Brcak1971 »

Kod mene u zadnje vrijeme programirani kanalu se sami "premještaju".
Npr. Ako sam neki program memorisao na jednu poziciju, on se sam vrati na poziciju na kojoj nije bio uopšte memorisan.
Tako npr. na poziciji br. 8 imam RTL2 i TV SA, pa svaki put moram ponovo da ih "razdvojim"
Grga50

#2258 Re: DVB-T u BiH

Post by Grga50 »

Mango19 wrote: 12/03/2023 21:52 sad radi i kod mene, kao prije, a dokad će vidjet ćemo

vi ste ipak dolje uz granicu ili unutar teritorija BIH i još ste u području pokrivanja više predajnika na 33 uhf pa maltene ni ne osjetite kad Vlašić radi a kad ne

ja primam samo Vlašić i skoro pa mogu ocijenit kad radi s jednim pojačalom a kad s tri :lol:
Na mojoj poziciji imam tri antene na krovu, jedna je okrenuta na Duge Njive, druga na Vlašić i treća na Kozaru/Košarevac, tako da ih dosta dobro mogu razlikovati jer mjerim signale pojedinačno na svakoj anteni i to analizatorom spektra. Od strane Vlašića mi još dolazi i Ciganište koje je prije puštanja Vlašića bilo značajno slabiji signal. Onaj period kada je Vlašić radio smanjenom snagom, vidio sam na instrumentu da je slabiji desetak dBuV nego kada radi punom snagom. Zadnja 3 dana je full bez ikakvih slabljenja, jest da je nama u brdu iznad SB Vlašić potpuno otvoren i kada je čisto nebo vide se obrisi Vlašića direktno golim okom. Zato u cijelom SB radi skoro na sobnu antenu :D
markopd

#2259 Re: DVB-T u BiH

Post by markopd »

Brcak1971 wrote: 12/03/2023 22:05 Kod mene u zadnje vrijeme programirani kanalu se sami "premještaju".
Npr. Ako sam neki program memorisao na jednu poziciju, on se sam vrati na poziciju na kojoj nije bio uopšte memorisan.
Tako npr. na poziciji br. 8 imam RTL2 i TV SA, pa svaki put moram ponovo da ih "razdvojim"
Zato što ti kanali imaju isti LCN ili PID,pa onda to TV uređaj "zbunjuje" i onda ih stavlja kao random brojeve.Na Teslinim TV ih baca tamo oko 800.
Brcak1971

#2260 Re: DVB-T u BiH

Post by Brcak1971 »

markopd wrote: 12/03/2023 23:25
Brcak1971 wrote: 12/03/2023 22:05 Kod mene u zadnje vrijeme programirani kanalu se sami "premještaju".
Zato što ti kanali imaju isti LCN ili PID,pa onda to TV uređaj "zbunjuje" i onda ih stavlja kao random brojeve.Na Teslinim TV ih baca tamo oko 800.
Hvala puno na informaciji, ima li kakav savjet za taj problem? Može li se kako riješiti?
Brcak1971

#2261 Re: DVB-T u BiH

Post by Brcak1971 »

Ne znam kako je kod ostalih forumaša, ali kod mene je signal sa Vlašića odličan!!!!
Sanjarko

#2262 Re: DVB-T u BiH

Post by Sanjarko »

Niko meni neodgovori na ono pitanje u vezi antene. Nemogu svakakvu uzeti. Treba nam neka sa duzim kablom itd. Sta sam vec pisao.
Ne znam koju i gdje kupit antenu. Kontam uzet na USB šta se spaja na struju u TV i priključkom tzv bananom u njega.

Radi dužine kabla. Ne znam koliko imaju kabla ove druge antene.
Stara nazalost odgadza kupovinu. Htio sam sa OLX-a naruciti neku. Ima ih kao u @crnivrag-a. Ali ne znam da li bi zbog svega nam pasala ta antena.
Cizmas

#2263 Re: DVB-T u BiH

Post by Cizmas »

Ej druze pusti to antena i usb nekako mi to nesigurno zvuci.Ako si mislio da neki deo antene ide na usb na ploci tv to NIKAKO spalices plocu u najboljem slucaju izgubices usb ulaz na tv u. Lepo uzmes neku ako oces sobnu a mozes i neku imas one falcon one su ok za cenu a imas i one mini loge one su kao sobne al kazu da hvataju izuzetno jako dobro ja nisam probao istina ja koristim mrezaste a mozes i ti ako ti nije problem gabarit.
Uglavnom ako treba struja anteni ide iz antene u stekes kod neke sobne kao ta sa slike siva, ili ako ide aktivna neka dovedes kako ti kazu struju verovatno adapterima negde oko f konektora ili na sam f konektor , pusti usb pricu
Cizmas

#2264 Re: DVB-T u BiH

Post by Cizmas »

Hvatam rtrs na analognom odeljku na tv ,atv u na c5, kao i bht na c46 i arena tv na c31 znaci jos uvek nije premesteno na digitalu.Inace hvatam 16 kanala sa muxa da sa majevice valda na ch27 522Mhz jacina i kvaliet jaki.Do sada nijednom od ono zadnji put kad sam pisao ovde nije nestajao signal niti ikakve greske.Zna li se koji idu kanali za mux a koliko ce biti u mux u a, i koji ce za okolinu recimo brcko ili bjeljina biti kanal ch? i zna li ko kad ce krenuti u vazduhu ?
Cizmas

#2265 Re: DVB-T u BiH

Post by Cizmas »

nermin_t wrote: 09/03/2023 21:35 S tim da MUX A nije svuda isti. U Banjaluci u MUX A idu BHT, FTV, RTRS, ATV, K3 i BN.
Vide sad to , hvala :izet:
Cizmas

#2266 Re: DVB-T u BiH

Post by Cizmas »

genius 723 wrote: 11/03/2023 10:22
Refik4 wrote: 11/03/2023 09:52

Kakvo imaš kanalno pojačanje?
[youtube]https://youtu.be/HJy9s3Bwnx0[/youtube]

Da mi bi uštimati kao na ovome videu.
Imam naruceno kanalno po narudzb centar elektronike radio.i za sr.i hr kanale ali slabo nista zasad.a kako si mislio ovo sa videa mreza antena i jos neko pojaca?kako si ti rijesio jel i ti lovis susjedne dig kanale.@Cizmas sta ti velis na ovaj video?
Prvo sto mi je palo na pamet je sto nema one antenice u sredini mada i meni ispadaju, dobro to neka.Ali drugo dipol konektori ne smeju biti zardjali to je odma van pameti moraju se sijati ja bi to odsarafio malcice smirglom osmirglao plocu i dipol zice ove sto se stegnu,inace ja svaku navijem na maximalno na potenciometru tako da to svi mozete da radite :) to je samo plus.Onda debljina kabla nije presutna ako je kabl nov ganc,radio sam i tako i to stoji idalje kod mene ok.Onda risiver je extra 265 samo ja nebi odma ukljucio napajanje risiera s 5 volti a nebi ni adaptersko vec bez toga na suvo sto ulovis to ti ostaje i kad je kisa, posle postepeno sve pojacavati i skenirati redovno.A pojacalo staro iako imam losa iskustva sa starom opremom nije da sam jednom samo cuo da je tunali ili slicna pojacala vrlo dobra imam i ja jedno ali neznam gde mi je rado bi probao kako sljaka.A ovo TV max je super 30 decibela sa tim kako mi se cini skoro antenuatorom zbog velicine.Sam nacin sa 2 ulaza za 2 antene nije nista bino sve se to postize i sa jednim ulazom ali stavis 1\x spliter po volji bitno da su signali jaki da nedodje do gubitka onda udruzivanje antena.
E onda ono sto najvise volim kod stb ova je filter stavim samo free kanali jer kod nas ima neka antena plus servis dzaba uhvatim kad su zakljucani.
A lcn mi je uvek islkjucen jer sortira kanale od 800 pa navise, nebuloza, ovako iskljucim pa idem redom skeniranje od najmanjem ch do najveceg.
Cizmas

#2267 Re: DVB-T u BiH

Post by Cizmas »

Grga50 wrote: 11/03/2023 22:18
Brcak1971 wrote: 11/03/2023 19:22

Image

Evo, Grga50 kod mene je ovako urađeno:
Gornja antena je okrenuta prema Borincima,
Srednja prema Čotu
A donja prema Majevici BiH kanali
To je spojeno u jednu sabirnicu ispod antena, onda ide u tavan dalje po prostorijama u kući.

Ne znam hoće li ti biti dovoljno podataka, pošto ne znam tačno kakva je sabirnica ispod antena.
Sve je OK što se tiče antena, problem je što su sve tri antene spojene u jednu sabirnicu koja pušta sve sa sva tri ulaza i tu nastaje "bućkuriš". To bi sve radilo bez problema s kanalnim pojačalom. Kada pojedinačno koristiš svaku antenu zasebno, na svakoj anteni dobiješ uredno prijem odašiljača na koji je usmjerena ali kada sve spojiš zajedno, to ne radi. Teško je u kratkim crtama opisati, ali evo ovako: Antena koja je usmjerena na Borince ima uredan 36 i 44 kanal i sve radi. Kada u sistem spojiš i drugu antenu koja je usmjerena na Čot, ona osim signala s Čota na 24. kanalu, iako nije okrenuta na Borince, ipak lovi i Borince ali s jako lošom kvalitetom. Pošto sve to puštaš širokopojasno, antena s Čota zbog loše kvalitete kojim lovi i Borince, zapravo ruši kvalitetu signala i na onoj anteni koja je okrenuta na Borince i ima dobar signal s Borinaca. A zamisli tek sve isto ali na tri antene, to ne može nikako valjati. Kada imaš kanalno pojačalo, ono na ulazu Borinci propušta samo 36 i 44 kanal, na ulazu Čot pušta samo 24 kanal i na Majevici pušta samo 27 kanal (ako se ne varam). Tako svi signali ostaju "neoštećene" kvalitete, kao da ih gledaš pojedinačnim antenama a spojene su sve tri. Znači, kanalno pojačalo pušta samo određene kanale na određenim ulazima a sve ostalo guši, tako da recimo Borinci 36 i 44 kanal prolaze samo na tom ulazu, a na ostalim ulazima su ti kanali ugušeni te loša kvaliteta signala Borinci kojeg hvataju i ostale dvije antene na taj način ne dolazi na izlaz i ne ruši kvalitetu one antene koja je okrenuta na Borince. Nisam mogao jednostavnije objasniti, nadam se da je dovoljno razumljivo. Osim filtera kanala, svrha kanalnog pojačala je da "poravna" jakost svih kanala na svim ulazima a koji su različiti. Tako kada recimo imaš slab signal s Čota npr 40dBuV, dobar signal s Majevice npr 60dBuV i signal s Borinaca npr 45dBuV, na izlazu kanalnog pojačala će svi ti kanali biti podjednake jakosti npr između 70 i 75 dBuV, drugim riječima, kanalno pojačalo će ih "ispeglati" da budu podjednaki. Tebi se isto može dogoditi da imaš veliku razliku u signalima, i kada pojačavaš potenciometar na širokopojasnom pojačalu da bi izdigao neki slabiji kanal, istovremeno pojačavaš i neki kanal koji je jak i dovedeš pojačalo u prezaisćenje i tada se ruši kvaliteta na svim kanalima. Nije dobro kada je signal preslab ali isto tako nije dobro i kada je signal prejak, ljudi griješe trpajući svakakva pojačala a da pritom nemaju čime izmjeriti kolika je vrijednost signala. Jedna antena na jedan TV može proći bez nekog instrumentarija, ali za sustave s više antena, nemoguće je sve podesiti bez nekog mjerenja i određivanja potrebnih parametara pojačanja pojedinih kanala.
Veliki pozdrav za tebe i tvoje pravljeno pojacalo postovanje i naklon.Vise ne sumnjam majstor si extra :)
Inace ja sam jake signale smanjivao sa jednim ili vise splitera a slabe pojacavao sa mojim plavim nemackim pojacalom dokle god ne izravnam sve onda spajanje tek
Mrvica 77

#2268 Re: DVB-T u BiH

Post by Mrvica 77 »

Ovaj forum pratim mjesecima, jer sam iz okolice SB, pa me naravno zbog blizine zanima...
Pa da i ja nešto napišem
Što se tiče digitalca iz BiH dok nije pušten Vlašić nisam hvatao ništa, iako mi je npr. Doboj puno bliži, ali od tamo ne hvatam apsolutno ništa
Otkada je prije nekih 2 mjeseca pušten Vlašić (inače do njega mi je 111 km zračne linije), od tada konačno gledam i digitalac iz susjedne BiH
Analogno također hvatam Vlašić na 29 UHF (FTV, OBN, BN)
Što se Vlašića tiče zadnjih 4-5 dana (konačno!!!) radi stvarno odlično i stabilno (93% jačina / 98% kvaliteta)
Osim sinoć kad je kvaliteta "šetala" s 98 na 31, pa čak i na 0 i naravno nije bilo slike
Kasnije u toku večeri se opet stabilizirao i vratio na 93/98%

Inače koristim Iskra yagi 47N triplex + Fagor AD620

Hrvatski kanali s Košarevca su
23 UHF 100/100
38 UHF 93/100
39 UHF 98/98
43 UHF 95/80-90
Kod mene je sreća što su mi i Košarevac, ali i Vlašić u otprilike istom smjeru, pa sam antenu okrenio otprilike na sredinu, zbog toga mi naš MUX M2 (43 UHF) nije baš 100% kvaliteta, nego oscilira

Obzirom da mi je ovo prvi post na ovom forumu, lijep pozdrav svim forumašima
Sanjarko

#2269 Re: DVB-T u BiH

Post by Sanjarko »

Cizmas wrote: 13/03/2023 11:21 Ej druze pusti to antena i usb nekako mi to nesigurno zvuci.Ako si mislio da neki deo antene ide na usb na ploci tv to NIKAKO spalices plocu u najboljem slucaju izgubices usb ulaz na tv u. Lepo uzmes neku ako oces sobnu a mozes i neku imas one falcon one su ok za cenu a imas i one mini loge one su kao sobne al kazu da hvataju izuzetno jako dobro ja nisam probao istina ja koristim mrezaste a mozes i ti ako ti nije problem gabarit.
Uglavnom ako treba struja anteni ide iz antene u stekes kod neke sobne kao ta sa slike siva, ili ako ide aktivna neka dovedes kako ti kazu struju verovatno adapterima negde oko f konektora ili na sam f konektor , pusti usb pricu
Hvala, uzet ćemo onda sličnu Falcon anteni. Ja mislio radi kabla uzet ovakvu neku na USB. A i izgledom su laganini antene.

Nemamo prostora za glomazne antene.
Mrvica 77

#2271 Re: DVB-T u BiH

Post by Mrvica 77 »

Gledam upravo, Vlašić radi kao žmigavac :roll:
Malo radi, malo ne
Signal stoji na 93%, ali kvaliteta ide od 100 do 0, pa se vrati, pa par minuta dobro, onda opet :?
Mango19

#2272 Re: DVB-T u BiH

Post by Mango19 »

Grga50 wrote: 12/03/2023 22:11
Mango19 wrote: 12/03/2023 21:52 sad radi i kod mene, kao prije, a dokad će vidjet ćemo

Na mojoj poziciji imam tri antene na krovu, jedna je okrenuta na Duge Njive, druga na Vlašić i treća na Kozaru/Košarevac, tako da ih dosta dobro mogu razlikovati jer mjerim signale pojedinačno na svakoj anteni i to analizatorom spektra. Od strane Vlašića mi još dolazi i Ciganište koje je prije puštanja Vlašića bilo značajno slabiji signal. Onaj period kada je Vlašić radio smanjenom snagom, vidio sam na instrumentu da je slabiji desetak dBuV nego kada radi punom snagom. Zadnja 3 dana je full bez ikakvih slabljenja, jest da je nama u brdu iznad SB Vlašić potpuno otvoren i kada je čisto nebo vide se obrisi Vlašića direktno golim okom. Zato u cijelom SB radi skoro na sobnu antenu :D
Radi i kod mene na sobnu antenu al kad ga puste onako pošteno

vi imate u Brodu čistinu, a meni ipak malo Krndija zaklanja ali opet bez problema šiba signal kad je dobar.

Međutim evo i danas ništa s Vlašića , čak sumnjam da su možda počeli gušit signal prema sjeveru, izračunali su točno koliko je dovoljno da bude idealan na graničnom području a sve što je dalje od granice šipak :lol:

Neka jesam se hvalio da dopire do granice s Mađarskom, eto sad su ga zavrnuli :o
Mango19

#2273 Re: DVB-T u BiH

Post by Mango19 »

i na videu je rečeno da rade na dodatnim napajanjima za sve lokacije, znači to je problem zašto je tako nestabilno
Mrvica 77

#2274 Re: DVB-T u BiH

Post by Mrvica 77 »

Mango19 wrote: 13/03/2023 16:11
Grga50 wrote: 12/03/2023 22:11

Radi i kod mene na sobnu antenu al kad ga puste onako pošteno

vi imate u Brodu čistinu, a meni ipak malo Krndija zaklanja ali opet bez problema šiba signal kad je dobar.

Međutim evo i danas ništa s Vlašića , čak sumnjam da su možda počeli gušit signal prema sjeveru, izračunali su točno koliko je dovoljno da bude idealan na graničnom području a sve što je dalje od granice šipak :lol:

Neka jesam se hvalio da dopire do granice s Mađarskom, eto sad su ga zavrnuli :o
Nisu ga zavrnuli :lol:
Trenutno radi punom snagom (93/98), zezao je sinoć i danas sredinom dana
Možda nešto doštelavaju :-)

Btw i mene zeza Dilj, točnije pojedina njegova brda
Ali imam dobru antenu i dobro pojačalo, pa kad Vlašić radi, ide bez problema...
Brcak1971

#2275 Re: DVB-T u BiH

Post by Brcak1971 »

Mango19 wrote: 13/03/2023 16:22
i na videu je rečeno da rade na dodatnim napajanjima za sve lokacije, znači to je problem zašto je tako nestabilno
Ne vjerujem da bi prigušivali signal prema sjeveru, ako ne smeta drugim predajnicima.
Ne vjerujem da ima prigušenja predajnika iz Hrvatske I Srbije jer njihovi signali dopiru duboko u unutrašnjost BiH.
Da li neko zna šta je dodatno napajanje - je li to vezano za napajanje el. energijom ili...?
Post Reply