Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
DonieBrasco

#86476 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by DonieBrasco »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/parlame ... /230310127

Dodik i Covic ovo lagano obaraju, iako je ozbiljna stvar.
kluz franjo

#86477 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by kluz franjo »

DonieBrasco wrote: 10/03/2023 15:35 https://www.klix.ba/vijesti/bih/parlame ... /230310127

Ovo je standardni populistički nonsens iz kuhinje DF-ovih kvazi-patriJota.
U rangu one najavljene, pa k'o fol "odgođene" SDA apelicije o nazivu entiteta RS.
Ko svojim političkim ili drugim javnim ili tajnim djelovanjem podriva suverenitet BiH, omogućavajući bilo kojem subjektu međunarodnog prava (državi ili nadnacionalnoj međunarodnoj organizaciji), da utječe na proces donošenja ustava, zakona, odluka i drugih akata Bosne i Hercegovine ili učešće u donošenju ustava, zakona, odluka i drugih akata BiH, biti kažnjen kaznom zatvora od najmanje pet godina.
https://parlament.ba/session/GetOwisDocument?id=153449

Ne samo da je sa aspekta pravne nomenklature ovo rogobatno sročeno, već je i kontraproduktivno i u dejtonskom uređenju BiH nesprovodivo.
Npr.
Kratkovidi i kratkopametni predlagači zakona bi zatvorskim kaznama sankcionisali parlamentarnu saradnju na izradi zakona sa npr. Venecijanskom komisijom, NATO Misijom u BiH ili OSCE-ODIHR, a istovremeno bi ponudio npr. Dodiku savršen zakonski alibi da ignoriše zakone i/ili druge akte donešene od strane OHR.
geoxx

#86478 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by geoxx »

DonieBrasco wrote: 10/03/2023 15:35 https://www.klix.ba/vijesti/bih/parlame ... /230310127

Kao neko ko je i vise nego solidno upoznat sa krivicnim pravom, ja nista gluplje nisam procitao. Da okupis najvece pravne umove u drzavi ne bi mogao napisati komentar ovog clana zakona, niti konkretno definisati radnju izvrsenja i posljedicu. :-)

Da ne kazem da je opcenito prijedlog u rangu Sjeverne Koreje.
DonieBrasco

#86479 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by DonieBrasco »

Sustina je jasna iako oni to ne znaju srociti.
lerdi

#86480 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by lerdi »

sajber87 wrote: 10/03/2023 14:39
lerdi wrote: 10/03/2023 13:48
Opet puno šupljiraš a i pomalo lažeš i naravno opet te fakti zezaju. Predsjednik skupštine je Dejan Kovačević (NIP) i naravno da je glasao za HDZ kadar je je NIP i stavio HDZ kadar kao svoj kadar u vladu. Dakle fudbalski žargonom fulio si stadion sa ovim. Dalje napisano je da DF nije u koliciji sa HDZ-om i to je istina. Participiraju u istoj vladi tako što HDZ zauzima NIP-ove pozicije. Uzmi kolicioni sporazum iz ZEDO kantona i nađi potpis HDZ-a ja ću ti se izvinuti javno. To što ti namaštaš nešto sebi u glavi ne znači da svijet stvarno tako funkciniše tj. da je to namaštano stvarna činjenica. Dogovor oko vlade u ZEDO kantonu je kreiran unutar kolicije i svi su ispoštovali isti s tim da je NIP odlučio kao svoje kadrove postaviti HDZ-ove. Zašto su to uradili to je pitanje za njih same iako razloge možemo naslutiti. Te priče o milijardama možeš, nakon svega ovoga u proteklih nekoliko mjeseci, okačiti mačku o rep jer je očito da niko od političkih aktera na sceni nije imun na fotelje i milijarde koje sa istim dolaze. Sve ostalo je ubleharanje i spinovanje jer dokazana se svi bore za fotelje i privilegije koje dolaze uz iste. Lično sam ok sa tim jer smisao politke bi i trebalo biti propagiranje ideja te pronalaženje načina i mehanizama za relizaciju istih. Dakle ne možeš osporavati jednima želju da ostanu na vlasti svim sredstvima a sa druge strane podržavati njihove protivnike da svim sredstvima dođu do iste. Malo je licemjerno i da ne kažem šupački.
Koliko je hdz imao ministara u prethodnom mandatu a koliko sada u zedo kantonu.
"Kad nestade meze poče priča bezveze". Taj podatak je relevantan zbog???
geoxx

#86481 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by geoxx »

Styling wrote: 10/03/2023 11:25
PM72 wrote: 10/03/2023 11:18 Dobro,onda ćemo se pravit da nismo čuli i pročitali o ljubavi između SDA i NIP-a.
Daleko da je ljubav u pitanju. Možda se testira NES. Znaju da bi mogli izgubiti i kanton, i federalno ministarstvo i otići u opoziciju.
Jako politicki mudro od NESa vezati zastave sa nebitnom Strankom za BiH, a pritom koketirati i SDA i sa Trojkom, bez jasnog opredjeljenja na cijoj su strani, ne znajuci da ce im se to vratiti tamo gdje im je najbitnije - u USK. Ocekivan rasplet.

Mada je i to sve upitno, obzirom da u USK ne vrijede bilo kakvi dogovori, nacela, vrijednosti i ostale stvari sa viseg nivoa. Svako vodi neku trecu politiku. Cirkus kanton.
sajber87

#86482 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by sajber87 »

lerdi wrote: 10/03/2023 16:18
sajber87 wrote: 10/03/2023 14:39

Koliko je hdz imao ministara u prethodnom mandatu a koliko sada u zedo kantonu.
Pa da vidimo koliko su dobili vise u ovom mandatu u odnosu na prosli, koliko im je nip predao svojih ministarstava kako kazes, dakle nemoj da izbjegavas odgovor nego odgovori na jednostavno pitanje, koliko je hdz imao ministarstava u prosloj a koliko u ovoj vladi
lerdi

#86483 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by lerdi »

sajber87 wrote: 10/03/2023 16:24
lerdi wrote: 10/03/2023 16:18
Pa da vidimo koliko su dobili vise u ovom mandatu u odnosu na prosli, koliko im je nip predao svojih ministarstava kako kazes, dakle nemoj da izbjegavas odgovor nego odgovori na jednostavno pitanje, koliko je hdz imao ministarstava u prosloj a koliko u ovoj vladi
Za nekoga kome ovo baš ne ide previše pišeš po forumu politika. NIP je dao oba mjesta koja je dobio po kolacionom sporazumu HDZ-u tj. dao im je sve što je mogao dati. Maksimum. Vrh. Sveeee. NIP-a nema u vladi ZEDO kantona. Svoja mjesta su predali HDZ-u. Jel sad išta jasnije?
sajber87

#86484 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by sajber87 »

lerdi wrote: 10/03/2023 16:28
sajber87 wrote: 10/03/2023 16:24

Za nekoga kome ovo baš ne ide previše pišeš po forumu politika. NIP je dao oba mjesta koja je dobio po kolacionom sporazumu HDZ-u tj. dao im je sve što je mogao dati. Maksimum. Vrh. Sveeee. NIP-a nema u vladi ZEDO kantona. Svoja mjesta su predali HDZ-u. Jel sad išta jasnije?
Pa nije odgovor na ono sto sam te pitao :mrgreen: , ali kako stvari stoje hdz je imao dva ministarstva u prosloj vladi i sad ima dva ministarstva u ovoj vladi , nip u prosloj nije imao nista a sada ima drugog covjeka kantona( predsjednik skupstine) . Je li ova racunica tacna eto kratko
lerdi

#86485 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by lerdi »

sajber87 wrote: 10/03/2023 16:36
lerdi wrote: 10/03/2023 16:28
Pa nije odgovor na ono sta sam te pitao :mrgreen: , ali kako stvari stoje hdz je imao dva ministarstva u prosloj vladi i sad ima dva ministarstva u ovoj vladi , nip u prosloj nije imao nista a sada ima drugog covjeka kantona( predsjednik skupstine) . Je li ova racunica tacna eto kratko
Tačnije nije odgovor koji si želio dobiti. I dalje, osim razvodnjavanja teme, ne vidim što je bitan broj HDZ ministara u prošlom sazivu. Ono što je bitno je da je NIP dao oba svoja ministarstva HDZ računajući da će negdje nešto drugo dobiti iako sam HDZ nije uopšte član koalicije na kantonu. Dakle odrekli su se mogućnosti provođenja vlastite politike na kantonu zarad slizavanja sa HDZ-om koji bi im nekad negdje trebao nešto dati. Nadam se da će negdje nešto dobiti od HDZ-a jer u suprotonom ovaj potez je glupost epskih razmjera. U stvari nadam se da dva ministarstva u ZEDO kantonu nisu bila cijena koja se morala platiti za fotelju MVP na državnom nivou. To bi tek bilo ludilo.
plavi_E

#86486 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plavi_E »

Zakonski prijedlog DF-a ima za cilj da po ko zna koji put pokaze da su Dodik i Covic predstavnici Beograda i Zagreba u BiH. I ako se bude mjenjao nacin izbora clanova Presjednistva BiH tj. predje se na "legitimne" clanove. A posto je izbor clanova Presjednistva friska tema nije na odmet takodje frisko pokazati javnosti koga predstavljaju politike koju predvode Covic i Dodik.
sajber87

#86487 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by sajber87 »

lerdi wrote: 10/03/2023 16:44
sajber87 wrote: 10/03/2023 16:36

Pa nije odgovor na ono sta sam te pitao :mrgreen: , ali kako stvari stoje hdz je imao dva ministarstva u prosloj vladi i sad ima dva ministarstva u ovoj vladi , nip u prosloj nije imao nista a sada ima drugog covjeka kantona( predsjednik skupstine) . Je li ova racunica tacna eto kratko
Tačnije nije odgovor koji si želio dobiti. I dalje, osim razvodnjavanja teme, ne vidim što je bitan broj HDZ ministara u prošlom sazivu. Ono što je bitno je da je NIP dao oba svoja ministarstva HDZ računajući da će negdje nešto drugo dobiti iako sam HDZ nije uopšte član koalicije na kantonu. Dakle odrekli su se mogućnosti provođenja vlastite politike na kantonu zarad slizavanja sa HDZ-om koji bi im nekad negdje trebao nešto dati. Nadam se da će negdje nešto dobiti od HDZ-a jer u suprotonom ovaj potez je glupost epskih razmjera. U stvari nadam se da dva ministarstva u ZEDO kantonu nisu bila cijena koja se morala platiti za fotelju MVP na državnom nivou. To bi tek bilo ludilo.
Zedo kanton je dio koalicionog sporazuma koji ukljucuje federaciju, hdz ima isto koliko je imao godinama unazad, vidi postojalo je rjesenje da hdz dobije manje a to je da df ne glasa za vladu u kojoj hdz ima isto kao i u godinama unazad, ali df to nije uradio ne znam zasto :mrgreen: . Dakle zakljucak moja racunica je tacna razoruzan si argumentima i sad koristis metode forumskog baljezganja ne bi li se neko primio, a nece se primiti sto pokazuju i rezultati nedavnih lokalnih izbora gdje je nip podrzao 3 pobjednicka kandidata od 4 od kojih je jedan direktno clan nipa, a df 0, pomocices mi koliko je u te 4 opstine df imao kandidata :mrgreen: .
PS
nadam se konkretnom odgovoru ovaj put za razliku od proslog ;-)
Kat

#86488 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Kat »

Je li ovo fakat? 80 miliona USD?
plavi_E

#86489 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plavi_E »

Ovo kako je krenulo sa "argumentima" simpatizera HDX-a jos ce USK biti izbacen iz Federacije.
plavi_E

#86490 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plavi_E »

Kat wrote: 10/03/2023 16:56
Spoiler
Show
Je li ovo fakat? 80 miliona USD?
Ne ulazeci u vjerodostojnost ovog dokumenta ali sve sto stoji na listi se od simpatizera HDX ovdje na forumu ponavlja u papagajskom stilu. Ko je od koga prepisivao se vjerovatno nece nikad saznati.
archi_a

#86491 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by archi_a »

Image

Image

Malo sam ratni zločinac, pa onda opet nisam!
Just relax! :lol:
tramvajtrojka

#86492 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by tramvajtrojka »

archi_a wrote: 10/03/2023 18:52 Image

Image

Image

patriote su prve pantetirale rehabilitaciju i glasanje za cetnike u institucijama BiH :oops: :oops: da se ne zaboravi kad se vec nesto protura
Hakiz

#86493 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hakiz »

tramvajtrojka wrote: 10/03/2023 18:58

Image

Image

patriote su prve pantetirale rehabilitaciju i glasanje za cetnike u institucijama BiH :oops: :oops: da se ne zaboravi kad se vec nesto protura
I zato nije lijepo da opušteni tu političku paradigmu mijenjaju.

Normalno.
meridiyan

#86494 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by meridiyan »

archi_a wrote: 10/03/2023 18:52

Image

Sta je ovoj kozi Mario Bradara zapovjednik brigade Ban Jelačić u Kiseljaku pod cijem su patronatom djelovale zloglasne Maturice koje su pocinile nezapamceni zlocin u Stupnom Dolu?

https://www.icty.org/x/cases/rajic/cust ... ual_en.pdf

(stavka osam)
relativno84

#86495 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by relativno84 »

Verbalni Bosanci maksimalno rade na relaksaciji zla.
Image
archi_a

#86496 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by archi_a »

tramvajtrojka wrote: 10/03/2023 18:58

Image

Image

O čemu ti više mantraš čovječe? :-)
Ja pišem o konkretnim stvarima danas, kao što sam pisao i komentarisao kada je u domu naroda "političkim kompromisom" glasovima sda, df, hdz, hdz 90 i sds-a kao prijedlog prošao poplašen. U zastupničkom domu je taj prijedlog odbijen i poplašen nije postao član Upravnog odbora Agencije za visoko obrazovanje BiH. Najglasniji je tada bio Bećirović i bio je apsolutno protiv tog imenovanja, rekavši da je taj pokušaj kompromisa sramota i poraz vladajućih sda i df-a. I tad je još naglasio, parafraziram:"među svim narodima ima poštenih i neukaljanih kandidata, njih nam predložite nije problem za njih glasati" I nije bio u redu taj kompromis, i drago mi je bilo što nije prošao taj četnik, i kad se Podžić javno izvinjavao građanima, iako je taj kompromis značio držanje snsd-a i milorada dalje od državnih institucija. Poplašen je bio prijedlog sds-a koji je tada obnašao vlast na državnom nivou, dok je milorad bio u brlogu i grizao jajca od muke.
Šta rade danas?!? Ovi novi, najnoviji su napravili ne jedan, već 101 kompromis, glasaju za ljude sa crnih lista, kriminalce, ljude koji su sve godinama blokirali i uslovljavali, otvorene fašiste, ljude koji dočekuju i u nebo uzdižu ratne zločince..... Sve uz komentar:"šta ćeš, morao sam popiti ovu gorku pilulu, radi kompromisa"!
Šta je bilo sad?!? Valjda je lakše iz opozicije srat, dok par hadalja kruži internet prostorom i pokušava svaku grešku, svaki potez "svojih" da opravda! Pa reci čovječe za nešto što nije u redu, da NIJE U REDU! Nemoj dodavati ALI!!! Jer si tu došao da bi pokazao nešto drugačije a ne nastavio tamo gdje su stali tvoji prethodnici za koje si tvrdio da ne rade kako treba! Šta ih više opravdavaš koje PM? :-)
I šta bi sa onim Bećirovićevim "poštenim imenima iz svih naroda koji mogu biti prijedlog za koji se može glasati? Što sad nisu nastupili tako za pojedine kandidate?
"izvinite ne može nešić, dajte drugog srbina nije problem. Ne može čavara, dajte drugi prijedlog"?!? Što sad ne može? Druga priča kad se fotelje dijele. Valjda se čovjeku osladi, pa zaboravi na moral kandidata, crne liste, historiju prijestupa, nacionalističkih izjava i uvreda. Cccccc
Vaya

#86497 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Vaya »

Vlast u USK pravi SDA, NES i DF...
Bosanski_kralj

#86498 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bosanski_kralj »

Vaya wrote: 10/03/2023 21:10 Vlast u USK pravi SDA, NES i DF...
I možda SBiH.

Fino SDA naguzi NIP, NS i Pomak i mnogo mi je drago zbog toga.

Vjerovatno će se ovo reflektirati i na Federaciju
Vaya

#86499 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Vaya »

Bosanski_kralj wrote: 10/03/2023 21:14
Vaya wrote: 10/03/2023 21:10 Vlast u USK pravi SDA, NES i DF...
I možda SBiH.

Pa realno, bilo je za ocekivati ko ce koga prvog povaliti SDA Halila ili Halil SDA...
Bosanski_kralj

#86500 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bosanski_kralj »

Vaya wrote: 10/03/2023 21:16
Bosanski_kralj wrote: 10/03/2023 21:14

I možda SBiH.

Pa realno, bilo je za ocekivati ko ce koga prvog povaliti SDA Halila ili Halil SDA...
Halil je previše poletio, umislio da on diktira procese i vodi glavnu riječ. Zaboravio kako SDA sa svakim obriše guzicu, ko se sa njima uhvati u kolo.
Eto mu sad B3 i slični fazoni, pa nek pjeva borbene
Locked