SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
- Haris.ba
#65101 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
I da ne zaboravim.
Postavljao sam. Ostetiti nacional i spomenik je krivicno djelo. Isto se moze uciniti i necinjenjem - neodrzavanjem.
Je li tuzilastvo, gluho bilo, uhapsilo ikoga?
Postavljao sam. Ostetiti nacional i spomenik je krivicno djelo. Isto se moze uciniti i necinjenjem - neodrzavanjem.
Je li tuzilastvo, gluho bilo, uhapsilo ikoga?
- Isner
#65102 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
U prvom slučaj, isključivi krivac bio bi vlasnik i to bi povuklo krivicnu odgovornost.
U drugom slučaju, isto vlasnik, ovaj put država i niko ne bi odgovarao. Bilo bi svaljivanja krivice par mjeseci i onda bi svi zaboravili...
- thekupus
#65103 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Vlasnik je dužan da održava objekat. Odluka Komisije tačno propisuje na koje načine, i to je dosta opuštena po pitanju ovog spomenika, jer dopušta određene moderne interpolacije. To ovom vlasniku nije dovoljno, on hoće potpuno novi objekat na toj lokaciji, i zato ga je ovako zapustio. Nije ovo jedini zaštićeni objekat na svijetu koji je u lošem stanju, razvijene su odavno metode konzervacije takvih zgrada, ali koštaju novac. To je novac koji si dužan uložiti ako preuzimaš te obaveze koje dolaze sa samim objektom. Granov i ekipa računaju da će medijskim pritiskom i političkim vezama uspjeti skinuti zaštitu. Nekad ranije je Skaka u svom kabinetu organizovao sastanak sa investitorima bliskim stranci gdje su dogovarali strategiju kako da se dočepaju Butmira (zaštićeno arheološko nalazište), Hastahane i ove centrale. Zato su iz Komisije za zaštitu spomenika sklonjena dva strana člana koji nikad ne bi pristali ni na kakve ustupke investitorima nauštrb naslijeđa.
I još nešto na što računaju su nepismene Sarajlije koje pojma nemaju zašto je ta zgrada bitna, ali im je važno da dobiju još jednu Vatru na tom mjestu u kojoj će Čedić i slični moći varati državu, a Sarajlije im aplaudirati kako su se dobro snašli i kako su mangupi. Bljak.
- thekupus
#65104 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Moji "površni stavovi" su formirani kroz godine bavljenja zaštitom kulturno-historijskog naslijeđa, učešće na nizu UNESCO međunarodnih konferencija gdje sam nekoliko puta bio i key note speaker, kao i kroz rad sa studentima iz cijelog svijeta.splinter wrote: ↑10/03/2023 14:54Sretan put. Ipak gdje god da odeš ne možeš pobjeći od sebe i svojih površnih stavova jer nećeš uspjeti, ali probaj kako god.
Smiri, ne nerviraj se bez razloga, probaj sa nekim aktivnostima, poput Krav Mage npr. znam da te je nekad to zanimalo i da si me pitao kako to ide oko toga. Kako god sretno![]()
Hvala na preporuci, svaka čast da si to zapamtio, krav maga je super.
-
splinter
#65105 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Pamtim svaki detalj do unazad 20 godinathekupus wrote: ↑10/03/2023 15:01Moji "površni stavovi" su formirani kroz godine bavljenja zaštitom kulturno-historijskog naslijeđa, učešće na nizu UNESCO međunarodnih konferencija gdje sam nekoliko puta bio i key note speaker, kao i kroz rad sa studentima iz cijelog svijeta.splinter wrote: ↑10/03/2023 14:54
Sretan put. Ipak gdje god da odeš ne možeš pobjeći od sebe i svojih površnih stavova jer nećeš uspjeti, ali probaj kako god.
Smiri, ne nerviraj se bez razloga, probaj sa nekim aktivnostima, poput Krav Mage npr. znam da te je nekad to zanimalo i da si me pitao kako to ide oko toga. Kako god sretno![]()
Hvala na preporuci, svaka čast da si to zapamtio, krav maga je super.
Ti moje postove nazivaš glupostima i tako to, ne ja tvoje.
Opet ponavljam da niti jedan nacionalni spomenik nije vrijedan ljudskog života. Nažalost ova centrala je postala obična ruina opasna po život.
U čijem vlasništvu je ne znam i ne znam kako nacionalni spomenik može postati privatno vlasništvo. Bojim se da je sada kasno da se poduzimaju neke mjere jer objekat se počeo intenzivno urušavati.
Lijepo je očuvati sve nacionalne spomenike ali vrijeme čini svoje, a budžeti su posebna priča. Daj da se spasi i obnovi i konzervira ono što nije u ruševnom stanju, sa izuzetkom Jajce kasarne koja će vjerovatno morati biti srušena pa ponovo građena, mislim da je nju nemoguće restaurirati bez rušenja.
Šta je sa Domom armije koji sve više propada, a koji se ipak u kontinuitetu koristi, bijelom tabijom i sl.objektima. Svake godine ti objekti su sve stariji i stariji sa tendencijom pogoršanja stanja i posljedično trebaju sve veća i veća sredstva za njihovo očuvanje, a koja će na kraju obezbijediti ko?
-
LSD
#65106 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Kakav cirkus i zastoj su napravili na potezu M.Dvor - Skenderija, fujjj...ona zgrada centale se treba davnih dana riješavati, sad je raspad sistema i kasno za bilo šta osim rušenja. Nema tu popravke. To što je ona nacionalni spomenik i ta neka prica, o tome se trebalo davno voditi računa. Naknadna pamet.
Dakle, sve načelnike općine Centar pohapsiti i potrpati u zatvor. Markovic, Becirevic, Ajnadzic, Mandic, sve redom. To je bila njihova odgovornost za koju moraju odgovarati.
Dakle, sve načelnike općine Centar pohapsiti i potrpati u zatvor. Markovic, Becirevic, Ajnadzic, Mandic, sve redom. To je bila njihova odgovornost za koju moraju odgovarati.
-
last mohicans
#65107 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Dva dana sam debelo okasnio zbog ovog cirkusa. Ima li iko petlje, muda, sta bilo, da ukloni ovu ruševinu? Ovo s trakama je bajno i bezbeli dugotrajno rješenje. Treba da nekog ubije ili napravi invalidom da bi nadležni reagirali. Ja se svaki dan iznova i iznova iščuđavam gdje mi živimo, čovječe. Sve mislim doživio sam svakojaka sranja i nepravde, onda te nešto ovako dočeka.
- thekupus
#65108 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Nije bila njihova odgovornost, nemaš pojma o čemu pričaš. Odgovornost je federalnog zavoda za zaštitu spomenika.LSD wrote: ↑10/03/2023 15:20 Kakav cirkus i zastoj su napravili na potezu M.Dvor - Skenderija, fujjj...ona zgrada centale se treba davnih dana riješavati, sad je raspad sistema i kasno za bilo šta osim rušenja. Nema tu popravke. To što je ona nacionalni spomenik i ta neka prica, o tome se trebalo davno voditi računa. Naknadna pamet.
-
NediM17
#65109 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Sad je kasno za bilo sta osim rusenja.
Ako je vec toliko bitno izidati ga nanovo od nule.
Ako je vec toliko bitno izidati ga nanovo od nule.
-
LSD
#65110 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ma boli me q cija je odogovornost, nek rijesavaju to sto prije, po sat se ceka u kolonithekupus wrote: ↑10/03/2023 15:28Nije bila njihova odgovornost, nemaš pojma o čemu pričaš. Odgovornost je federalnog zavoda za zaštitu spomenika.LSD wrote: ↑10/03/2023 15:20 Kakav cirkus i zastoj su napravili na potezu M.Dvor - Skenderija, fujjj...ona zgrada centale se treba davnih dana riješavati, sad je raspad sistema i kasno za bilo šta osim rušenja. Nema tu popravke. To što je ona nacionalni spomenik i ta neka prica, o tome se trebalo davno voditi računa. Naknadna pamet.
Jok, moja je odgovornost, nikako načelnika te općine...pusti taj ping-pong i prebacivanje odgovornosti...jel to radiš tamo, pa ih braniš
- thekupus
#65111 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
ne radim, kažem ti fino čija je nadležnost, ne može vršiti nikakvu intervenciju na nacionalnom spomenikuLSD wrote: ↑10/03/2023 15:33Ma boli me q cija je odogovornost, nek rijesavaju to sto prije, po sat se ceka u koloninevjerovatne gluposti su napravili, cirkus u centru grada
![]()
Jok, moja je odgovornost, nikako načelnika te općine...pusti taj ping-pong i prebacivanje odgovornosti...jel to radiš tamo, pa ih braniš![]()
-
breuer
#65112 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
nije Mandić odgovoran, al je iritantan
idemo dalje
idemo dalje
-
PM72
-
LSD
#65114 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Jarane, ono je sve osim nacionalnog spomenika. Jedna ruina, ruševina opasna po život, a kojoj nema pomoći ni popravke. Ondje ce neko zaplatiti glavom, nedo Bog...to se mora što prije riješavati- jer raja i dalje pići ispod zgrade.thekupus wrote: ↑10/03/2023 15:35ne radim, kažem ti fino čija je nadležnost, ne može vršiti nikakvu intervenciju na nacionalnom spomenikuLSD wrote: ↑10/03/2023 15:33
Ma boli me q cija je odogovornost, nek rijesavaju to sto prije, po sat se ceka u koloninevjerovatne gluposti su napravili, cirkus u centru grada
![]()
Jok, moja je odgovornost, nikako načelnika te općine...pusti taj ping-pong i prebacivanje odgovornosti...jel to radiš tamo, pa ih braniš![]()
Bruka za vlast i strukture koje su to dozvolile u centru grada
- black
-
LSD
#65116 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Sarajevo kao grad se sistematski uništava već godinama. To je jedan projekat, plan. Sjebati sve i napravi od njega selendru sa tramvajima. Od kulture, sporta, urbanizacije, prava, ma svaki dio.
Bagra koja je zauzela pozicije i vladaju žele da obesmisle i ogade ovaj grad svima, a građani šute na sve to ko najveće pichke. Takva inertnost je nezabilježena, skupe se samo kad je skup o rah. Dženanu Memiću i to je to. A imaju razloga da svaki dan protestuju.
U ratu su bili ljudi koji su branili ovaj grad, borili se za njega, ginuli. A gledaj danas...ma fujjj
Bagra koja je zauzela pozicije i vladaju žele da obesmisle i ogade ovaj grad svima, a građani šute na sve to ko najveće pichke. Takva inertnost je nezabilježena, skupe se samo kad je skup o rah. Dženanu Memiću i to je to. A imaju razloga da svaki dan protestuju.
U ratu su bili ljudi koji su branili ovaj grad, borili se za njega, ginuli. A gledaj danas...ma fujjj
-
hladan.preminger
#65117 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Pa nema teorije da se ovo rekonstruiše. Ovo je za rušenje. Statika nula bodova. Sruši to govno da neko ne pogine, a kasnije odredi uslove šta se treba i može graditi.
-
ing-ecc
#65118 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Cirkus u Zmaja od Bosne i prema M Dvoru. Mislim da se polako i druge bliske ulice blokiraju.
-
NediM17
#65119 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Petak, kisa pada, recept za hrkljus.
- DaysleepeR
#65120 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ovaj grad nije realizovao nijedan projekat koji je dobio na poklon od najvece arhitektice ikad - rahmetli Zahe Hadid, ali je zato realizovao sve i jedan od Tihe Brajkovica 
-
PM72
- teskeredzic_22
- Grijem se na: Toplane
- Vozim: Peugeot
#65122 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Nije valjao socijalizam , psovali mu mrtvu majku SVI 1990 nakon što nas je SVE odškolovao , dao nam hljeb i krov nad glavom SVIMA.LSD wrote: ↑10/03/2023 15:57 Sarajevo kao grad se sistematski uništava već godinama. To je jedan projekat, plan. Sjebati sve i napravi od njega selendru sa tramvajima. Od kulture, sporta, urbanizacije, prava, ma svaki dio.
Ovo danas je POSLJEDICA NAŠE VIJEKOVNE ZAOSTALOSTI i neobrazovanja , za 100 godina Sarajevo će možda biti savremen evropski grad kao što je bio prije 40.
Kažem možda jer nemam pojma šta će se dalje dešavati.
-
BadBoy
#65123 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ne treba ništa raditi već samo svaki mjesec dana zatvarati po još jednu traku.
Ovaj narod treba samo jebat, pa da vidimo dokle će izdržat.
Ovaj narod treba samo jebat, pa da vidimo dokle će izdržat.
-
Erice39
#65124 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Tolika je gužva bila danas oko 16 sati da sam kod muzeja izašao iz komercijale i nastavio dalje pješke. Strašno je koji su javašluk napravili. Jedna od najprometnijih ulica u državi.
-
BadBoy