SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#65077 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by sime_cipol »

Nacelnik naruci bager, Krusko to razbuca u 3 ujutro i uhvati se noge. Niko nista nije vidio, niko nista nije cuo.
insaneinthebrain

#65078 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by insaneinthebrain »

kako je krenulo migranti ce dokrajciti ono malo sto je ostalo. samo ih pusititi da pale vatru :zzzz:
Dimu1927

#65079 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Dimu1927 »

kazu strucccccnjaci zatvori dvije trake i rijeseno

opasnost po auta u desnoj traci, al nije po migrante koji hladno borave po nacionalnom spomeniku

samo jos traka zagradi i rijesenooo
shape of despair

#65080 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by shape of despair »

Ovo na Skenderiji je super rješeno. Ogradili ljudi i ko vam jebe mater. Sad polako na drugi korak ka rješavanju problema, al se nezna još ko je nadležan a ko nije, smije li se rušiti već srušen objekat ili ne, i tako ta prepucavanja.
Isto kao i na objektima gdje se obrušavaju fasade stave natpis, "Fasada se obrušava" i misle time rješili problem.
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#65081 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Leon16v »

Super što su dvije trake blokirali, i što sat vremena jebenih vozim od Importane centra do Baščaršije, pa super za nekoga ko ima viška vremena tokom radnog dana
Dimu1927

#65082 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Dimu1927 »

shape of despair wrote: 10/03/2023 11:33 Ovo na Skenderiji je super rješeno. Ogradili ljudi i ko vam jebe mater. Sad polako na drugi korak ka rješavanju problema, al se nezna još ko je nadležan a ko nije, smije li se rušiti već srušen objekat ili ne, i tako ta prepucavanja.
Isto kao i na objektima gdje se obrušavaju fasade stave natpis, "Fasada se obrušava" i misle time rješili problem.
kako su se dogovorili ko je nadlezan da blokira cestu a ne znaju ko je nadlezan za razlog sto se blokira cesta

:run:
thekupus

#65083 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by thekupus »

Dimu1927 wrote: 10/03/2023 13:28
shape of despair wrote: 10/03/2023 11:33 Ovo na Skenderiji je super rješeno. Ogradili ljudi i ko vam jebe mater. Sad polako na drugi korak ka rješavanju problema, al se nezna još ko je nadležan a ko nije, smije li se rušiti već srušen objekat ili ne, i tako ta prepucavanja.
kako su se dogovorili ko je nadlezan da blokira cestu a ne znaju ko je nadlezan za razlog sto se blokira cesta

Nadležna je federacija i za tu ulicu i za taj objekat. Smradu Fadilu odgovara da se raja gubi u nadležnostima, i da krive kantonalnu vladu i općinu centar. Ni jedni, ni drugi ne smiju ni primirisati objektu.
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#65084 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by laserShow »

Leon16v wrote: 10/03/2023 11:41 Super što su dvije trake blokirali, i što sat vremena jebenih vozim od Importane centra do Baščaršije, pa super za nekoga ko ima viška vremena tokom radnog dana
kad shvatimo da imamo ono sto smo zasluzili i sto smo odabrali, onda ce nam biti lakse. Pa nisu nam ovo nametnuli marsovci, vec mi sami sebi.
Logovan

#65085 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Logovan »

Leon16v wrote: 10/03/2023 11:41 Super što su dvije trake blokirali, i što sat vremena jebenih vozim od Importane centra do Baščaršije, pa super za nekoga ko ima viška vremena tokom radnog dana
U kakvom je stanju objekat trebale bi biti blokirane sve trake.
splinter

#65086 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by splinter »

Iako izbjegavam ove teme, moram prokomentarisati jer me se tiče, na kraju mogu i sam najebati prolazeći ovuda npr., a gužva je onda tu najmani problem.
Jučer sam napisao i ponovit ću opet. Da se ovako nešto dešava npr u Starom Gradu, Hadžija bi naredni dan izvukao bagere i poravnao cijelo mjesto, pa nek se Komisija za očuvanje spomenika i FBiH žale Halilovoj materi.
Samo takav sistem funkcioniše kod nas.
thekupus

#65087 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by thekupus »

splinter wrote: 10/03/2023 14:01

Iako izbjegavam ove teme, moram prokomentarisati jer me se tiče, na kraju mogu i sam najebati prolazeći ovuda npr., a gužva je onda tu najmani problem.
Jučer sam napisao i ponovit ću opet. Da se ovako nešto dešava npr u Starom Gradu, Hadžija bi naredni dan izvukao bagere i poravnao cijelo mjesto, pa nek se Komisija za očuvanje spomenika i FBiH žale Halilovoj materi.
Ako misliš da je tako, onda pojma nemaš o bilo čemu. Ima i u starom gradu nacionalnih spomenika u lošem stanju, pa se ni on ne usudi dirati ih, jer ne smije, ali uglavnom nisu u privatnim rukama kao centrala
splinter

#65088 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by splinter »

thekupus wrote: 10/03/2023 14:06

Ako misliš da je tako, onda pojma nemaš o bilo čemu. Ima i u starom gradu nacionalnih spomenika u lošem stanju, pa se ni on ne usudi dirati ih, jer ne smije, ali uglavnom nisu u privatnim rukama kao centrala
Ne mislim da je tako. Već je tako. Nema ni jedan a da ugrožava saobraćaj ili ljude.
Ne kažem da je ok da se tako radi, to bi trebale riješiti institucije namjenjene za tu svrhu ili više instance vlasti, ali ako ne ide ona lokalna samouprava uzima stvari u svoje ruke. To nije idealno, ali je nekad efikasno riješenje.
thekupus

#65089 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by thekupus »

splinter wrote: 10/03/2023 14:15
thekupus wrote: 10/03/2023 14:06

Ne mislim da je tako. Već je tako. Nema ni jedan a da ugrožava saobraćaj ili ljude.
Ne kažem da je ok da se tako radi, to bi trebale riješiti institucije namjenjene za tu svrhu ili više instance vlasti, ali ako ne ide ona lokalna samouprava uzima stvari u svoje ruke. To nije idealno, ali je nekad efikasno riješenje.
Ne može uzeti lokalna samouprava ništa u svoje ruke, jel kontaš ti šta znači status nacionalnog spomenika? Mislim, jebote vi koji prizivate da se poravna bagerima niste nimalo drugačiji od onih govnara koji aplaudiraju kad se ukloni nekropola sa stećcima da bi se napravila pumpa. Ovo je sve produkt društvene nepismenosti. Naravno da ljudi koji bacaju smeće po cijelom gradu ne razumiju značaj kulturno-historijskog naslijeđa, i padaju na niz plaćenih članaka smećarskog klixa. Fuj.
nekkem

#65090 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nekkem »

Nije da je zgrada Feroelektra pored same katedrale godinama bila sigurno mjesto i da nije bilo sanse da se nesto srusi na ulicu. Ako si zaboravio kako je to izgledalo davne 2016. godine:
https://www.klix.ba/biznis/turski-bizni ... /160114111
splinter

#65091 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by splinter »

thekupus wrote: 10/03/2023 14:22
splinter wrote: 10/03/2023 14:15

Ne može uzeti lokalna samouprava ništa u svoje ruke, jel kontaš ti šta znači status nacionalnog spomenika? Mislim, jebote vi koji prizivate da se poravna bagerima niste nimalo drugačiji od onih govnara koji aplaudiraju kad se ukloni nekropola sa stećcima da bi se napravila pumpa. Ovo je sve produkt društvene nepismenosti. Naravno da ljudi koji bacaju smeće po cijelom gradu ne razumiju značaj kulturno-historijskog naslijeđa, i padaju na niz plaćenih članaka smećarskog klixa. Fuj.
Nema tog nacionalnog spomenika koji je vrijedan ljudskog života.
Hastahana i stara fabrika duhana su bile i impozantnije i starije građevine od ove poluruševine pa šta je bilo s njima?
Vrijeme prolazi, struktura centralnih dijelova svakog grada se mijenja, to je nazaustavljiv proces, neke je moguće konzervirati i obnoviti, a neke ne. Obnovljena je upravna zgrada te centrale, odlično, ono ostalo treba poravnati, svakako se više ne uklapa u arhitekturu tog dijela grada.
Uostalom šta ga proglašavaš nacionalnim spomenikom ako nemaš nikakvog mehanizma zaštiti ga. Ah da, DIA bi to zaštitio ali je zauzet branjenjem sultanije i konstruisanjem aeredroma u Visokom.
NediM17

#65092 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by NediM17 »

sime_cipol wrote: 10/03/2023 11:14 Nacelnik naruci bager, Krusko to razbuca u 3 ujutro i uhvati se noge. Niko nista nije vidio, niko nista nije cuo.
thekupus

#65093 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by thekupus »

splinter wrote: 10/03/2023 14:34
thekupus wrote: 10/03/2023 14:22

Hastahana i stara fabrika duhana su bile i impozantnije i starije građevine od ove poluruševine pa šta je bilo s njima?
Vrijeme prolazi, struktura centralnih dijelova svakog grada se mijenja, to je nazaustavljiv proces, neke je moguće konzervirati i obnoviti, a neke ne. Obnovljena je upravna zgrada te centrale, odlično, ono ostalo treba poravnati, svakako se više ne uklapa u arhitekturu tog dijela grada.
Uostalom šta ga proglašavaš nacionalnim spomenikom ako nemaš nikakvog mehanizma zaštiti ga. Ah da, DIA bi to zaštitio ali je zauzet branjenjem sultanije i konstruisanjem aeredroma u Visokom.
Pojma nemaš o čemu pričaš, čovječe. Pretužno je čitati ovo, muka mi je. Boli me briga više, odoh ja odavde još malo, nek vam poruše sve, eto vam alti i šidija, baš će vas usrećiti.
Haris.ba

#65094 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

Zna li iko odgovor na dva radikalna pitanja?

Ko bi bio kriv da se zgrada koja nije nacionalni spomenik srusi zbog neodrzavanja i ubije nekoga?

Ko bi bio kriv da se zgrada koja je nacionalni spomenik srusi zbog neodrzavanja i ubije nekoga?
NediM17

#65095 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by NediM17 »

Kriv bi bio onaj koji nastrada u oba slučaja, :bih:
thekupus

#65096 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by thekupus »

Haris.ba wrote: 10/03/2023 14:42 Zna li iko odgovor na dva radikalna pitanja?

Ko bi bio kriv da se zgrada koja nije nacionalni spomenik srusi zbog neodrzavanja i ubije nekoga?

Ko bi bio kriv da se zgrada koja je nacionalni spomenik srusi zbog neodrzavanja i ubije nekoga?
Vlasnik. Vlasnik. Vlasnik. Vlasnik nacionalnog spomenika ima veće obaveze od vlasnika običnog nezaštićenog objekta. Kad postaješ vlasnik objekta od društvenog značaja, ti prihvataš da uz to idu i te obaveze.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#65097 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Truba »

troje nas je jutros zakasnilo ja pjehe od mdvora pokisao mokre hlace jbt ovo
sad osim presjedanja i na ovo moras misliti
Haris.ba

#65098 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

thekupus wrote: 10/03/2023 14:50

Vlasnik. Vlasnik. Vlasnik. Vlasnik nacionalnog spomenika ima veće obaveze od vlasnika običnog nezaštićenog objekta. Kad postaješ vlasnik objekta od društvenog značaja, ti prihvataš da uz to idu i te obaveze.
Ali, eto institucije se samo spominju.

Ne kazem da neko nije potpisao neki papir. Ali, dajte malo da usmjerimo odgovornosti, ili barem da se zna gdje je glava a gdje rep.

Nikako iz komunizma da ispadnemo.

Grana iz tvoje basce padne na cestu i dovede do obustave saobracaja dobijas kaznu.
Ali, ovdje samo neki poluimbecilni nastupi politicara.
Last edited by Haris.ba on 10/03/2023 14:53, edited 1 time in total.
nekkem

#65099 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nekkem »

Valjda vlasnik iste u oba slucaja. To sto nesto jeste ili nije nacionalni spomenik nije prepreka odrzavanju istog, ali kod nas je ocigledno najjednostavnije staviti skelu da ko fol zastiti, ili staviti upozorenje da se obrusava fasada. To kosta manje para. Forma iznad funkcije, zivoti su jeftini, a niko i ne potrazuje odstetu za saobracajni haos koji u gradu napravi ovako nesto.
Last edited by nekkem on 10/03/2023 14:54, edited 1 time in total.
splinter

#65100 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by splinter »

thekupus wrote: 10/03/2023 14:40
splinter wrote: 10/03/2023 14:34

Pojma nemaš o čemu pričaš, čovječe. Pretužno je čitati ovo, muka mi je. Boli me briga više, odoh ja odavde još malo, nek vam poruše sve, eto vam alti i šidija, baš će vas usrećiti.
Sretan put. Ipak gdje god da odeš ne možeš pobjeći od sebe i svojih površnih stavova jer nećeš uspjeti, ali probaj kako god.
Smiri, ne nerviraj se bez razloga, probaj sa nekim aktivnostima, poput Krav Mage npr. znam da te je nekad to zanimalo i da si me pitao kako to ide oko toga. Kako god sretno :thumbup:
Post Reply