Mishelinke wrote: ↑10/03/2023 12:06
Chmoljo wrote: ↑10/03/2023 11:12
ljudi bolan, bubate gluposti.
opštinski organi su pravili propuste, a vrlo moguće i da je bilo lažnih potvrda od poslodavaca, gdje se nije provjeravalo šta poslodavac uplaćuje. da ne govorim o tome što se poslodavci nisu pridržavali vlastitih pravilnika o radu.
kanton je garantovao 1000. ostalo poslodavac ako želi. to je tako uređeno FEDERALNIM PROPISOM O RADU i ne može drugačije.
Nemoj me bolan uzaludno uvjeravati da vjerujem više tebi nego sebi i svojim očima.
Igrom slučaja, moja rodica je u pitanju, radi u javnom preduzeću, plata 3200 KM + regres 2 puta godišnje.
Porodila se u decembru 2021., svaki mjesec 1000 KM na imala naknade bez obzira na platu. Ukupno 12000 KM dobila na ime naknade, plata netaknuta.
to je bilo nezakonito. ne može se davati naknada i cijela plata. znam i ja za takve slučajeve, ali to su propusti opštinskih službi i loše vođenje upravnog postupka jer nisu do kraja utvrdili sve činjenice. to ne znači da je to pravo i postojalo.
odredbe su vrlo jasne - zagarantovano je da će porodilja dobiti 1000 KM. ako joj plata niža, dobiće razliku do, ako poslodavac u svom pravilniku navodi da daje razliku do pune plate, onda ako je plata 1500, porodiljska je 1000 on doplaćuje 500. ako je poslodavac naveo da će dati punu platu, onda treba dati 1500, a kanton ne daje ništa, jer je to poslodavac preuzeo na sebe. niko ga nije tjerao da donosi takav pravilnik.
u ZORu stoji da se porodiljsko može regulisati propisima kantona a poslodavac daje naknadu DO PUNE PLATE. dakle nije to ni plata, nego naknada. i limit je njen iznos koji je porodilja primala dok je i radila.
Kasnije isto osoba iz mog užeg okruženja, nije rodica, ali je udata za čovjeka koji je ženi rodbina. Porodila se u oktobru 2022., plata joj oko 800 KM, ona dobila nešto malo manje od 200 KM naknade.
zato što Kanton garantuje da će dobijati 1000 KM kako sam gore i naveo. ako ne daje poslodavac, davaće kanton. ako je niža plata od 1000, kanton će doplatiti do hiljade. nema osnova po kojem može dobijati više, jer joj plata niža. pa jeste li svjesni da se upravo pogoduje ovim najviše ljudima sa platom do 1500 KM, jer će se mnogi poslodavci lakše odlučiti dati 500 nego 1000 KM, plus doprinose... a ta dobija i više nego kad radi.
I kakvi su sad ovo aršini? Znam jako dobro da je do pred izbore glavna priča bila o nediskriminaciji porodilja, da će svako bez obzira na sve dobiti naknadu, jedini uslov je da godinu dana ima prijavljeno prebivalište u Sarajevu, da plata nema nikakvog uticaja na iznos. Takmičili su se na TV ekranima ko će prije to istaći i tako je i bilo. Ali samo kratko.
ljudi vide samo ono što žele vidjeti, pa tako i ti. mediji prenesu onako kako su mislili da je tačno. nikada nije bila namjera davati poridljsku nezavisno od plate, jer to nije institut socijalnog prava, već radnog prava i regulisan je, opet kažem ZAKONOM O RADU.
Kako su samo hinjski promijenili uslove, da niko nije ni znao dok ljudi nisu počeli dobijati iznose koji su puno manji od obećanog. Pa poslije toga se i Klix uključio da "razjasni". Eto mi svi budale, pa nam treba razjasniti, treba da vjerujemo Forti, Klixu, pm, a ne sebi.
Tako će je i ukinuti bez ikakvog obavještenja, pa će poslije platiti članak na Klixu da nam "razjasne" i da nas "uvjere" kako ustvari te naknade nisu nikad ni bile, već da smo svi kolektivno hlucinirali.
Nabijem ja njih sve, lažovi obični. Čim to vlast osjeti, pogan postane.
ovo dalje je tvoja konstrukcija zasnovana na nerazumijevanju propisa i vlastitim proizvoljnim kontrukcijama.