Sebija All about

Post Reply
pezzar

#18351 Re: Sebija All about

Post by pezzar »

Styling wrote: 10/03/2023 06:53
pezzar wrote: 10/03/2023 06:35

Filozofija da žena koja je imala platu od 2500 KM ne bude "svučena" na 1000?
Pa neka joj poslodavac da punu platu. Kanton daje koliko ima sredstava na raspolaganju. Žena koja ima platu 2500 zna sta je čeka kad ode na porodiljsko i neka se pripremi. Ili neka se vrati na posao nakon šest mjeseci a muž neka bude na porodiljskom ostatak vremena. Ima na to pravo po zakonu.
Mnogo opcija je na raspolaganju.
Da se pripremi? Čitaš li ti šta pišeš? Drugim riječima, ko je tjerao da rađa, znala je šta je čeka?

Još jednom neopravdano braniš potez trojke sa dobrom namjerom, ali lošom ili nepotpunom realizacijom.

Ne bih dalje, svakako je off topic.
Styling

#18352 Re: Sebija All about

Post by Styling »

pezzar wrote: 10/03/2023 07:20

Pa neka joj poslodavac da punu platu. Kanton daje koliko ima sredstava na raspolaganju. Žena koja ima platu 2500 zna sta je čeka kad ode na porodiljsko i neka se pripremi. Ili neka se vrati na posao nakon šest mjeseci a muž neka bude na porodiljskom ostatak vremena. Ima na to pravo po zakonu.
Da se pripremi? Čitaš li ti šta pišeš? Drugim riječima, ko je tjerao da rađa, znala je šta je čeka?

Još jednom neopravdano braniš potez trojke sa dobrom namjerom, ali lošom ili nepotpunom realizacijom.

Ma ja, Trojka odlučila dati hiljadu, SDA godinama davala pola prosječne plate, ali Trojka je fuj. Treba dati punu platu. Malo li je!

Ne odlučuje se o rađanju djece na osnovu toga šta će ti država davati godinu dana. Dijete je 20-godišnja obaveza. O tome treba razmišljati kada se usudiš na taj potez.

Kritikovat ćete vladu KS što ne daje više a nećete kritikovati poslodavca koji porodilju pusti niz vodu i neće da joj da platu. To je po vama ok.

Ali, kao što kažeš, off topic je pa da ne idemo dalje u raspravu.
duh_sa_sjekirom

#18353 Re: Sebija All about

Post by duh_sa_sjekirom »

Šta je sad ovo, malo i 1000 za porodiljsko?
E svašta...kakvi glodavci ovdje žive, jebote....
:-)
Mishelinke

#18354 Re: Sebija All about

Post by Mishelinke »

Styling wrote: 10/03/2023 07:45
pezzar wrote: 10/03/2023 07:20

Ma ja, Trojka odlučila dati hiljadu, SDA godinama davala pola prosječne plate, ali Trojka je fuj. Treba dati punu platu. Malo li je!

Ne odlučuje se o rađanju djece na osnovu toga šta će ti država davati godinu dana. Dijete je 20-godišnja obaveza. O tome treba razmišljati kada se usudiš na taj potez.

Kritikovat ćete vladu KS što ne daje više a nećete kritikovati poslodavca koji porodilju pusti niz vodu i neće da joj da platu. To je po vama ok.

Haj ne vuci me za jezik molim te
Styling

#18355 Re: Sebija All about

Post by Styling »

Mishelinke wrote: 10/03/2023 08:28
Styling wrote: 10/03/2023 07:45

Eto povukla sam. Hajde.
HelaS

#18356 Re: Sebija All about

Post by HelaS »

Styling wrote: 10/03/2023 08:36
Eto povukla sam. Hajde.
U kakvoj je vezi ovaj jezik sa Sebijom i njenom temom :D
pezzar

#18357 Re: Sebija All about

Post by pezzar »

Eto povukla sam. Hajde.
Odvojiću i ja još minut. U svim komentarima, ti prva spominješ SDA. Dakle (u moje ime), ne kritikujem trojku da je gora od SDA, to si ti iskonstruisala. Nije kritika ni u iznosu naknade.

Kritika je u nedovršenosti i manjkavosti propisa, kojim su žene sa većim platama od prosječne svedene na jednaka primanja kao i nezaposlene žene.
Sve što je trebalo uraditi je napisati da Kanton Sarajevo snosi iznos prosječne plate za sve porodilje, a poslodavac mora isplatiti razliku do pune plate.
Dakle MORA, a ne ako želi.
U ovom slučaju bi i poslodavac bio rasterećen (više nego prije), sve porodilje bi od kantona imale ista prava, a i porodilje bi imale ista primanja kao i da su na poslu.

Hipotetski, žena ima platu od 1500 KM. I ima ratu kredita od 360 KM. Na račun primi 1140 KM.

Ode na porodiljsko, kanton daje prosječnu platu, poslodavac ništa. Žena na račun (nakon odbitka rate) primi 650 KM. Sad ti možeš reći nešto u stilu "što se jebavala ako ima kredit", svakako su ti i ostali komentari u istom stilu.
Styling

#18358 Re: Sebija All about

Post by Styling »

pezzar wrote: 10/03/2023 08:47

Eto povukla sam. Hajde.
Odvojiću i ja još minut. U svim komentarima, ti prva spominješ SDA. Dakle (u moje ime), ne kritikujem trojku da je gora od SDA, to si ti iskonstruisala. Nije kritika ni u iznosu naknade.

Kritika je u nedovršenosti i manjkavosti propisa, kojim su žene sa većim platama od prosječne svedene na jednaka primanja kao i nezaposlene žene.
Sve što je trebalo uraditi je napisati da Kanton Sarajevo snosi iznos prosječne plate za sve porodilje, a poslodavac mora isplatiti razliku do pune plate.
U ovom slučaju bi i poslodavac bio rasterećen (više nego prije), sve porodilje bi od kantona imale ista prava, a i porodilje bi imale ista primanja kao i da su na poslu.

Hipotetski, žena ima platu od 1500 KM. I ima ratu kredita od 360 KM. Na račun primi 1140 KM.

Ode na porodiljsko, kanton daje prosječnu platu, poslodavac ništa. Žena na račun (nakon odbitka rate) primi 650 KM. Sad ti možeš reći nešto u stilu "što se jebavala ako ima kredit", svakako su ti i ostali komentari u istom stilu.
Pa neka se obrati poslodavcu koji joj ništa ne da. Država daje koliko može. Ne možeš poslodavca kantonalnim propisom natjerati da daje platu jer je to regulisano federalnim zakonom.

Ti i takvi zaboravljate da smo u kapitalizmu. Da smo mrski i odvratni socijalizam odbacili jer nam sd nije sviđalo kako nas tretira. Sad živite u kapitalizmu sa svim posljedicama koje to sa sobom nosi.

To je to. Rekla sam šta imam. Za mene je diskusija gotova.
hladan.preminger

#18359 Re: Sebija All about

Post by hladan.preminger »

Alo botovi ne spamajte ovdje.
saabsa

#18360 Re: Sebija All about

Post by saabsa »

Razvodnjavanje teme o teta Sebiji se nastavlja, skreni temu na šta god samo da se o plemenitoj ne piše...
Ali kurko drugari, vještica je pala i pašće još niže.
Roccohljup

#18361 Re: Sebija All about

Post by Roccohljup »

prepadoh se da Sultanija nije trudna pa da dobijemo princa nasljednika :D :D :D
jazzer

#18362 Re: Sebija All about

Post by jazzer »

Roccohljup wrote: 10/03/2023 10:42 prepadoh se da Sultanija nije trudna pa da dobijemo princa nasljednika :D :D :D
I ja udjoh na ovu stranicu i kontam Bake ga slozio, da imaju jedno granapce. Kad ono..
hladan.preminger

#18363 Re: Sebija All about

Post by hladan.preminger »

Ako treba završiti će Asim. Selam alejk.
Billy The Pljuc

#18364 Re: Sebija All about

Post by Billy The Pljuc »

Roccohljup wrote: 10/03/2023 10:42 prepadoh se da Sultanija nije trudna pa da dobijemo princa nasljednika :D :D :D
Neko haman na temi onomad napisa da ni ono jedno slunto nije napravio, nakav leteći holandez se spominjao.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#18365 Re: Sebija All about

Post by Chmoljo »

mirsek wrote: 09/03/2023 22:27
Hakiz wrote: 09/03/2023 21:53

Ako to uradiš, napadnu te.

Evo, trojka je donijela odluku da porodilje u KS dobiju 1.000 KM, ja kažem da to meni nije razlog da je podržim, nemam ništa od toga, hoću nešto drugo što bi meni donijelo korist da trojku podržim, krene salva uvreda.

Nemaš pravo na svoje mišljenje.
I to su usrali. Prvo je bilo svim porodiljama po 1000 KM a onda poslije da ce uplacivati razliku do 1000 KM sto poslodavac ne uplati.
ovo jednostavno nije tačno i nebuloza je.
Chmoljo

#18366 Re: Sebija All about

Post by Chmoljo »

Mishelinke wrote: 10/03/2023 07:16

Nemoj opravdavati. Rekli su na početku svi da dobijaju, bez obzira na platu, sada to nije tako.

Ako su rekli da svi dobijaju, nek tako i ostane.

Znam slučaj jedne žena koja je imala ne 2500 nego 3200 KM platu sa TO i dobijala je 1000 svaki mjeseca na platu. Porodila se mjesec nakon donošenja tog zakona.

Sad ko ima 1001 KM platu, nema ni fening. Jel to pošteno? Neko sa 3200 imao, a godinu poslije sa 1001 nema.

Pa onda idu bezobrazni botovski komentari što nije zatrudnila kada je bila puna naknada i sl. Šta bota briga što nije, ne pita jel bio neki problem, jel mogla uopšte, nego bezobrazno sarkastično komentarišu.

Ma FUJ!

I nemoj braniti neobranjivo. Zasrali su sve što su mogli za ovih par mjeseci. Od Štetinih ložioničarskih šuplji, preko amaterskih grešaka u javnim istupima, kadriranjem osoba sumnjivih moralnih vrijednosti i sumnjivom historijom, pa do totalne zbunjole u državnoj vlasti, ispraznih putovanja, najavljivanja projekata koju su ili završeni ili su pri kraju. Totalni raspad sistema.
Ove naknade su samo šlag na tortu, a glavu dajem da ih uskoro neće biti nikako.
ljudi bolan, bubate gluposti.

opštinski organi su pravili propuste, a vrlo moguće i da je bilo lažnih potvrda od poslodavaca, gdje se nije provjeravalo šta poslodavac uplaćuje. da ne govorim o tome što se poslodavci nisu pridržavali vlastitih pravilnika o radu.

kanton je garantovao 1000. ostalo poslodavac ako želi. to je tako uređeno FEDERALNIM PROPISOM O RADU i ne može drugačije.
Chmoljo

#18367 Re: Sebija All about

Post by Chmoljo »

pezzar wrote: 10/03/2023 08:47

Eto povukla sam. Hajde.

ne može kanton natjerati poslodavca da plati razliku do pune plate kada je isto propisano federalnim zakonom i u ustavnoj je nadlženosti federacije, pobogu.

EDIT: tek sad vidim da je off topic, ali ako koga interesuje, mogu pojasniti zašto ovo sve što pišete nije tačno :D
Styling

#18368 Re: Sebija All about

Post by Styling »

jazzer wrote: 10/03/2023 10:46
I ja udjoh na ovu stranicu i kontam Bake ga slozio, da imaju jedno granapce. Kad ono..
Možda će Jasmina podariti babi unuče. Taman za penzije, da se zabavi. :D
Mishelinke

#18369 Re: Sebija All about

Post by Mishelinke »

Chmoljo wrote: 10/03/2023 11:12
Mishelinke wrote: 10/03/2023 07:16

Nemoj opravdavati. Rekli su na početku svi da dobijaju, bez obzira na platu, sada to nije tako.

Ako su rekli da svi dobijaju, nek tako i ostane.

Znam slučaj jedne žena koja je imala ne 2500 nego 3200 KM platu sa TO i dobijala je 1000 svaki mjeseca na platu. Porodila se mjesec nakon donošenja tog zakona.

Sad ko ima 1001 KM platu, nema ni fening. Jel to pošteno? Neko sa 3200 imao, a godinu poslije sa 1001 nema.

Pa onda idu bezobrazni botovski komentari što nije zatrudnila kada je bila puna naknada i sl. Šta bota briga što nije, ne pita jel bio neki problem, jel mogla uopšte, nego bezobrazno sarkastično komentarišu.

Ma FUJ!

I nemoj braniti neobranjivo. Zasrali su sve što su mogli za ovih par mjeseci. Od Štetinih ložioničarskih šuplji, preko amaterskih grešaka u javnim istupima, kadriranjem osoba sumnjivih moralnih vrijednosti i sumnjivom historijom, pa do totalne zbunjole u državnoj vlasti, ispraznih putovanja, najavljivanja projekata koju su ili završeni ili su pri kraju. Totalni raspad sistema.
Ove naknade su samo šlag na tortu, a glavu dajem da ih uskoro neće biti nikako.

opštinski organi su pravili propuste, a vrlo moguće i da je bilo lažnih potvrda od poslodavaca, gdje se nije provjeravalo šta poslodavac uplaćuje. da ne govorim o tome što se poslodavci nisu pridržavali vlastitih pravilnika o radu.

kanton je garantovao 1000. ostalo poslodavac ako želi. to je tako uređeno FEDERALNIM PROPISOM O RADU i ne može drugačije.
Nemoj me bolan uzaludno uvjeravati da vjerujem više tebi nego sebi i svojim očima.

Igrom slučaja, moja rodica je u pitanju, radi u javnom preduzeću, plata 3200 KM + regres 2 puta godišnje.

Porodila se u decembru 2021., svaki mjesec 1000 KM na imala naknade bez obzira na platu. Ukupno 12000 KM dobila na ime naknade, plata netaknuta.

Kasnije isto osoba iz mog užeg okruženja, nije rodica, ali je udata za čovjeka koji je ženi rodbina. Porodila se u oktobru 2022., plata joj oko 800 KM, ona dobila nešto malo manje od 200 KM naknade.

I kakvi su sad ovo aršini? Znam jako dobro da je do pred izbore glavna priča bila o nediskriminaciji porodilja, da će svako bez obzira na sve dobiti naknadu, jedini uslov je da godinu dana ima prijavljeno prebivalište u Sarajevu, da plata nema nikakvog uticaja na iznos. Takmičili su se na TV ekranima ko će prije to istaći i tako je i bilo. Ali samo kratko.

Kako su samo hinjski promijenili uslove, da niko nije ni znao dok ljudi nisu počeli dobijati iznose koji su puno manji od obećanog. Pa poslije toga se i Klix uključio da "razjasni". Eto mi svi budale, pa nam treba razjasniti, treba da vjerujemo Forti, Klixu, pm, a ne sebi.

Tako će je i ukinuti bez ikakvog obavještenja, pa će poslije platiti članak na Klixu da nam "razjasne" i da nas "uvjere" kako ustvari te naknade nisu nikad ni bile, već da smo svi kolektivno hlucinirali.

Nabijem ja njih sve, lažovi obični. Čim to vlast osjeti, pogan postane.
Chmoljo

#18370 Re: Sebija All about

Post by Chmoljo »

Mishelinke wrote: 10/03/2023 12:06
Chmoljo wrote: 10/03/2023 11:12

Nemoj me bolan uzaludno uvjeravati da vjerujem više tebi nego sebi i svojim očima.

Igrom slučaja, moja rodica je u pitanju, radi u javnom preduzeću, plata 3200 KM + regres 2 puta godišnje.

Porodila se u decembru 2021., svaki mjesec 1000 KM na imala naknade bez obzira na platu. Ukupno 12000 KM dobila na ime naknade, plata netaknuta.
to je bilo nezakonito. ne može se davati naknada i cijela plata. znam i ja za takve slučajeve, ali to su propusti opštinskih službi i loše vođenje upravnog postupka jer nisu do kraja utvrdili sve činjenice. to ne znači da je to pravo i postojalo.

odredbe su vrlo jasne - zagarantovano je da će porodilja dobiti 1000 KM. ako joj plata niža, dobiće razliku do, ako poslodavac u svom pravilniku navodi da daje razliku do pune plate, onda ako je plata 1500, porodiljska je 1000 on doplaćuje 500. ako je poslodavac naveo da će dati punu platu, onda treba dati 1500, a kanton ne daje ništa, jer je to poslodavac preuzeo na sebe. niko ga nije tjerao da donosi takav pravilnik.

u ZORu stoji da se porodiljsko može regulisati propisima kantona a poslodavac daje naknadu DO PUNE PLATE. dakle nije to ni plata, nego naknada. i limit je njen iznos koji je porodilja primala dok je i radila.
Kasnije isto osoba iz mog užeg okruženja, nije rodica, ali je udata za čovjeka koji je ženi rodbina. Porodila se u oktobru 2022., plata joj oko 800 KM, ona dobila nešto malo manje od 200 KM naknade.
zato što Kanton garantuje da će dobijati 1000 KM kako sam gore i naveo. ako ne daje poslodavac, davaće kanton. ako je niža plata od 1000, kanton će doplatiti do hiljade. nema osnova po kojem može dobijati više, jer joj plata niža. pa jeste li svjesni da se upravo pogoduje ovim najviše ljudima sa platom do 1500 KM, jer će se mnogi poslodavci lakše odlučiti dati 500 nego 1000 KM, plus doprinose... a ta dobija i više nego kad radi.
I kakvi su sad ovo aršini? Znam jako dobro da je do pred izbore glavna priča bila o nediskriminaciji porodilja, da će svako bez obzira na sve dobiti naknadu, jedini uslov je da godinu dana ima prijavljeno prebivalište u Sarajevu, da plata nema nikakvog uticaja na iznos. Takmičili su se na TV ekranima ko će prije to istaći i tako je i bilo. Ali samo kratko.
ljudi vide samo ono što žele vidjeti, pa tako i ti. mediji prenesu onako kako su mislili da je tačno. nikada nije bila namjera davati poridljsku nezavisno od plate, jer to nije institut socijalnog prava, već radnog prava i regulisan je, opet kažem ZAKONOM O RADU.
Kako su samo hinjski promijenili uslove, da niko nije ni znao dok ljudi nisu počeli dobijati iznose koji su puno manji od obećanog. Pa poslije toga se i Klix uključio da "razjasni". Eto mi svi budale, pa nam treba razjasniti, treba da vjerujemo Forti, Klixu, pm, a ne sebi.

Tako će je i ukinuti bez ikakvog obavještenja, pa će poslije platiti članak na Klixu da nam "razjasne" i da nas "uvjere" kako ustvari te naknade nisu nikad ni bile, već da smo svi kolektivno hlucinirali.

Nabijem ja njih sve, lažovi obični. Čim to vlast osjeti, pogan postane.
ovo dalje je tvoja konstrukcija zasnovana na nerazumijevanju propisa i vlastitim proizvoljnim kontrukcijama.
pinkman

#18371 Re: Sebija All about

Post by pinkman »

U TK je 1.000,00 KM maksimalno. Ko ima platu 800,00 KM dobija 200,00 KM od drzave. Ko je nezaposlen, onda dobija 1.000,00 KM. Ne znam kako je u KS.
Chmoljo

#18372 Re: Sebija All about

Post by Chmoljo »

pinkman wrote: 10/03/2023 12:26 U TK je 1.000,00 KM maksimalno. Ko ima platu 800,00 KM dobija 200,00 KM od drzave. Ko je nezaposlen, onda dobija 1.000,00 KM. Ne znam kako je u KS.
gore je navedeno kako otprilike hoda. kanton garantuje da će porodilja imati 1000 KM. od pravilnika poslodavca i visine plate zavisi kakva će struktura te 1000 biti i da li će ići iznad.
uglavnomja

#18373 Re: Sebija All about

Post by uglavnomja »

u normalnim drzavama bi ta sto je dobila 12x1000 na platu 12x3200 + 2x regres dobila nalog da vrati 12.000
Chmoljo

#18374 Re: Sebija All about

Post by Chmoljo »

uglavnomja wrote: 10/03/2023 12:29 u normalnim drzavama bi ta sto je dobila 12x1000 na platu 12x3200 + 2x regres dobila nalog da vrati 12.000
da, to sam zaboravio napomenuti. ako je rodica dostavila uvjerenje poslodavca da neće plaćati ništa, a ovamo dobijala platu, i bilo bi ispravno da vrati.

zato su počeli tražiti pravilnike o radu firmi da utvrde pravo činjenično stanje.
NediM17

#18375 Re: Sebija All about

Post by NediM17 »

Ne razvodnjavajte temu.
Ima tema za te naknade pa osinite.
Post Reply