"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
vjeshalica

#2026 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by vjeshalica »

Hakiz wrote: 09/03/2023 19:45
vjeshalica wrote: 09/03/2023 19:42 Hakiz u zemlji cuda. Veze ti nemas sta je ganjati radne sporove po Sudu i maltretirati se sa tajkunima GODINAMA, ko da bi govnodavci divljali godinama da nisu zasticeni ko međedi.
Ja tužio poslodavca, dobio presudu, naplatio dugovanja, ostao na poslu. Kod privatnika.

Ne, zaista nemam pojma, u pravu si.
:lol:
I sad smatras na svom primjeru da je svaki apsolutno takav. Veze ti sa zivotom nemas. Al bas nemas. A ni laganje ti nije nepoznato, treba falus na forumu podici. ;)
Hakiz

#2027 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

vjeshalica wrote: 09/03/2023 19:48

Ja tužio poslodavca, dobio presudu, naplatio dugovanja, ostao na poslu. Kod privatnika.

I sad smatras na svom primjeru da je svaki apsolutno takav. Veze ti sa zivotom nemas. Al bas nemas. A ni laganje ti nije nepoznato, treba falus na forumu podici. ;)
Opet ti ne djeluje terapija?
zippoo87

#2028 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

vjeshalica wrote: 09/03/2023 19:42 Hakiz u zemlji cuda. Veze ti nemas sta je ganjati radne sporove po Sudu i maltretirati se sa tajkunima GODINAMA, ko da bi govnodavci divljali godinama da nisu zasticeni ko međedi.

Ti bas na ovim temama bubas kao maksim po diviziji.
Nemas sta tuziti...jer sve naprave kao da je sve po PSu a inspekcije podmicene ili ako i napisu kaznu,to je ona od 2000 KM ,najniza.
Kako ces ti dokazivati pred sudom da radis 6 dana u sedmici a u sihterici pise da radis 5 x 7:30h :D

Cim pocnes nesto za sebe traziti i ganjati pravdu,jednom nogom si na izlaznim vratima iz te firme.
Pogodi koliko sam puta tako imao situacije...ili das otkaz ili te pocne mobingovati da napustis ili ne produzi ugovor...jer niko nema ugovor na neodredjeno.
vjeshalica

#2029 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by vjeshalica »

Hakiz wrote: 09/03/2023 19:48
vjeshalica wrote: 09/03/2023 19:48

Smisli nesto novije to su ofucani fazoni.
Hakiz

#2030 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

zippoo87 wrote: 09/03/2023 19:53

Ti bas na ovim temama bubas kao maksim po diviziji.
Nemas sta tuziti...jer sve naprave kao da je sve po PSu a inspekcije podmicene ili ako i napisu kaznu,to je ona od 2000 KM ,najniza.
Kako ces ti dokazivati pred sudom da radis 6 dana u sedmici a u sihterici pise da radis 5 x 7:30h :D

Cim pocnes nesto za sebe traziti i ganjati pravdu,jednom nogom si na izlaznim vratima iz te firme.
Pogodi koliko sam puta tako imao situacije...ili das otkaz ili te pocne mobingovati da napustis ili ne produzi ugovor...jer niko nema ugovor na neodredjeno.
Onda ništa, kako bi rekli Britanci: Keep calm and carry on.
Hakiz

#2031 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

vjeshalica wrote: 09/03/2023 19:53
Hakiz wrote: 09/03/2023 19:48

Smisli nesto novije to su ofucani fazoni.
Kada ti promijeniš svoj stil "konverzacije".
dr_Evil

#2032 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by dr_Evil »

zippoo87 wrote: 09/03/2023 19:26
McGradySA wrote: 09/03/2023 19:16
Fore 6 dana?
Misli gdje se radi 6 dana u sedmici i bez praznika i svega ostalog.
Onda ni 2500 nije dovoljno.
dr_Evil

#2033 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by dr_Evil »

Ko god tuzi poslodavca u privatnom sektoru nece nastaviti taj posao, ili ce se uraditi sve da mu zagorca zivot maximalno da sam ode.

A druga stvar, covjeka kojega sam doveo na sud apsolutno ne zelim vise gledati, zasto bih pobogu ostao tu. Nisam ga tuzio jer mi je simpatican

Znam primjera gdje su ljudi dobili otkaz, tuzili i dobili neke novce. Ali nikad nisam cuo da je neko u BiH se vratio privatniku nakon tuzbe
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#2034 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Chmoljo »

akcija007 wrote: 09/03/2023 06:47 Bili su oglasi prosle godine u ovo doba i ja sam se javio na neke i dobijem odgovor hvala na strpljenju , proces selekcije je u toku i poslije par mjeseci odbijenicu da me niko nije ni pozvao na testiranje/razgovor
Na Linkedinu u search kada ukucam Lidl BH vidim da je dosta ljudi zaposleno radi na pozicijama a nisam vidio takve javne oglase
dosta ljudi su zaposlili bez oglasa, head hunting i tako to.
dr_Evil

#2035 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by dr_Evil »

Chmoljo wrote: 10/03/2023 08:21
Head hunting ili ti ga poznato kod nas pod poznajem nekoga.

Kod nas kad se neki objekat gradi vec pocinje gonjanje koga ce se zaposlit. Tako neko u DM-u da bi dobio prostor dobije da mora zaposliti troje koga kaze vlasnik prostora, dvoje onoga ko izdaje dozvole, i onda mozda jedno koga DM zeli.

Ne vjerujem ni da u LIDL ima neke razlike, cak i da ne zele moraju poslovati kako im se kaze. Hoces plac, hoces dozvole, hoces da ti inspekcije rijetko dolazi.. i tako.
Chmoljo

#2036 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Chmoljo »

dr_Evil wrote: 10/03/2023 08:27
Chmoljo wrote: 10/03/2023 08:21
Head hunting ili ti ga poznato kod nas pod poznajem nekoga.

Kod nas kad se neki objekat gradi vec pocinje gonjanje koga ce se zaposlit. Tako neko u DM-u da bi dobio prostor dobije da mora zaposliti troje koga kaze vlasnik prostora, dvoje onoga ko izdaje dozvole, i onda mozda jedno koga DM zeli.

Ne vjerujem ni da u LIDL ima neke razlike, cak i da ne zele moraju poslovati kako im se kaze. Hoces plac, hoces dozvole, hoces da ti inspekcije rijetko dolazi.. i tako.
ha čuj, njihova firma, njihova politika. mogu zapošljavati koga hoće i na način na koji hoće.

preporuke su ekstra stvar, naravno, govorim o privatnim firmama. međutim, često se ljudi znaju zajebati, garantuješ za nekoga, a on se ispostavi flop teški i izgubiš obraz pred ljudima.

ali preporuka zna valjati da budalu ne primiš i onda ti valja deverati sa njom. nemaju sve firme HR odjele pa da imaju vremena i kompetencija odvagati ko je dilajla a ko ne. a head hunting je koristan kad hoćeš pokupiti ono što valja jbg.

često se radnopravni odnosi gledaju iz perspektive radnika, jer nas, jbg više. ali i iz perspektive privatnika radnik može biti noćna mora. znam brdo primjera.
dr_Evil

#2037 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by dr_Evil »

Chmoljo wrote: 10/03/2023 08:31
ha čuj, njihova firma, njihova politika. mogu zapošljavati koga hoće i na način na koji hoće.

preporuke su ekstra stvar, naravno, govorim o privatnim firmama. međutim, često se ljudi znaju zajebati, garantuješ za nekoga, a on se ispostavi flop teški i izgubiš obraz pred ljudima.

ali preporuka zna valjati da budalu ne primiš i onda ti valja deverati sa njom. nemaju sve firme HR odjele pa da imaju vremena i kompetencija odvagati ko je dilajla a ko ne. a head hunting je koristan kad hoćeš pokupiti ono što valja jbg.

često se radnopravni odnosi gledaju iz perspektive radnika, jer nas, jbg više. ali i iz perspektive privatnika radnik može biti noćna mora. znam brdo primjera.
Preporuka je cudo, bio sam preporucen vise puta, a i sam sam to radio.

Ali ovo sta ti rekoh nije bilo bubanje na pamet nego realan scenario kojem sam svjedocio. Zaista se tako radi. Zato nemojte se iznenaditi ako vas LIDL, DM ili slicni ne pozovu, vecinom su poslovi podijeljeni unaprijed.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2038 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

ja uvijek kažem farma na butmiru traži radnika :mrgreen:
Chmoljo

#2039 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Chmoljo »

dr_Evil wrote: 10/03/2023 08:35
Chmoljo wrote: 10/03/2023 08:31

Preporuka je cudo, bio sam preporucen vise puta, a i sam sam to radio.

Ali ovo sta ti rekoh nije bilo bubanje na pamet nego realan scenario kojem sam svjedocio. Zaista se tako radi. Zato nemojte se iznenaditi ako vas LIDL, DM ili slicni ne pozovu, vecinom su poslovi podijeljeni unaprijed.
Ma naravno, nisam rekao da ne govoriš istinu, a svakako je dobro znati. :thumbup:
KojiJa

#2040 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by KojiJa »

dr_Evil wrote: 10/03/2023 07:54 Ko god tuzi poslodavca u privatnom sektoru nece nastaviti taj posao, ili ce se uraditi sve da mu zagorca zivot maximalno da sam ode.

A druga stvar, covjeka kojega sam doveo na sud apsolutno ne zelim vise gledati, zasto bih pobogu ostao tu. Nisam ga tuzio jer mi je simpatican

Znam primjera gdje su ljudi dobili otkaz, tuzili i dobili neke novce. Ali nikad nisam cuo da je neko u BiH se vratio privatniku nakon tuzbe
U mojoj bivsoj firmi, oko 80.000 ing dobio, vraćen na posao, oteglo se 3-4 godine. E onda je počeo još gora sranja pravit, u milimetar zatezat. Na kraju mu platili da da otkaz.
nekome

#2041 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by nekome »

KojiJa wrote: 10/03/2023 11:12
dr_Evil wrote: 10/03/2023 07:54 Ko god tuzi poslodavca u privatnom sektoru nece nastaviti taj posao, ili ce se uraditi sve da mu zagorca zivot maximalno da sam ode.

U mojoj bivsoj firmi, oko 80.000 ing dobio, vraćen na posao, oteglo se 3-4 godine. E onda je počeo još gora sranja pravit, u milimetar zatezat. Na kraju mu platili da da otkaz.
U bih ili vani, i koji grad?
Truba

#2042 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

ak ti je placa 1000
to je 12000 x 3
36 000 marki dobiješ a sjediš kući 3 godine
to se isplati
KojiJa

#2043 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by KojiJa »

nekome wrote: 10/03/2023 12:22
KojiJa wrote: 10/03/2023 11:12

U bih ili vani, i koji grad?
Tuzla
Truba wrote: 10/03/2023 12:25 ak ti je placa 1000
to je 12000 x 3
36 000 marki dobiješ a sjediš kući 3 godine
to se isplati
Veća mu je plata, inzinjer je lik.
nekome

#2044 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by nekome »

znam i ja za pricu valjda lik dobio nepravedno otkaz u violeti sarajevo
te tuzio i dobio i morali ga vratiti na posao + odsteta
ali nisu tako velike cifre
to je bilo prije 8-10 godina...
KojiJa

#2045 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by KojiJa »

nekome wrote: 10/03/2023 12:46 znam i ja za pricu valjda lik dobio nepravedno otkaz u violeti sarajevo
Odšteta+sve plate su mu morali isplatiti.

Kad se vratio na posao maltertirao direktor i referenta ZNR i PPZ. :lol: Onda idu seljačke fore sakrivanja knjige protokola i tako dalje. JEdva ga se riješiše :lol:
ShnjaZZZ

#2046 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by ShnjaZZZ »

KojiJa wrote: 10/03/2023 12:49
nekome wrote: 10/03/2023 12:46 znam i ja za pricu valjda lik dobio nepravedno otkaz u violeti sarajevo

Kad se vratio na posao maltertirao direktor i referenta ZNR i PPZ. :lol: Onda idu seljačke fore sakrivanja knjige protokola i tako dalje. JEdva ga se riješiše :lol:
I kod mene u firmi tako kolega plus je naplatio odštetu za duševnu bol. Dobio sve plate, kamatu, sve regrese čak su mu i svaki bon za restoran morali uplatiti plus ta odšteta za duševnu bol.

Danas radi normalno svoj posao, nema da mu se svete ili šta slično još je u pitanju mrtvi privatnik kapitalista.
KojiJa

#2047 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by KojiJa »

ShnjaZZZ wrote: 10/03/2023 12:53

I kod mene u firmi tako kolega plus je naplatio odštetu za duševnu bol. Dobio sve plate, kamatu, sve regrese čak su mu i svaki bon za restoran morali uplatiti plus ta odšteta za duševnu bol.

Danas radi normalno svoj posao, nema da mu se svete ili šta slično još je u pitanju mrtvi privatnik kapitalista.
Ma nije ovaj tu ni htio ostati, jer je generalno smeće od firme, pa se zajebavao mjesec dana, dobio otpremninu i otišao.
Dope_Man

#2048 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Dope_Man »

Po bankama ima pofino ljudi koji su iz ovog il onog razloga dobili otkaz i to dobro naplatili.

Jedan slucaj iz prve ruke: Ne mogu dati otkaz zeni a nema koristi u trenutnom odjelu, ponude joj neki lijevi posao. Nije joj se dopalo i ode na bolovanje.. psihicki problemi i sta vec u objasnjenju. Dolazi nakon godinu dana (neki vremenski limit sta vec) samo na 2-3 dana i opet isto.. i ovi konacno popuste i dogovore se za neku odstetu, a da ona da otkaz. Mislim da je dobila iznos kojim je obrisala postojeci kredit.
Truba

#2049 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

nije radno pravo pijaca

otkud odjednom ne valja radnik a valjao je prije godinama
zasto ne ponude sporazumni i otpremninu
zasto nije advokat prisutan pored radnika da mu ne budu prekršena prava

o svemu treba razmisljati

ko god nelegalno otpusti nek izgubi 100 000 dabogda
KojiJa

#2050 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by KojiJa »

Nije. Došao je novi direktor, seljačka njuška i počeo nametati svoja pravila, gaziti preko mrtvih. Elem, pošto su svi pičke pustili su ga osim ovog lika, ja sam došao sljedeće godine a taj lik se vratio kad sam ja napunio 3 godine staža. I ja sam slično dao otkaz, ali ja sam našao drugi posao pa mi se nije baš peglalo.
Post Reply