Svaka častHajvan wrote: ↑08/03/2023 14:52tacnoBadBoy wrote: ↑08/03/2023 14:48
Malo sam se pronašao u ovom postu jer ja sam taj "tree-hugger" koji želi da vidi što više zelenila,drveća i parkova u ovom gradu. Meni toga nikad ne može biti dosta. Konkretno za ovu lokaciju, ne kažem da tu treba biti park, ali ovolika površina zalivena asfaltom je meni bezveze. Bezveze je i ogromna dijagonala zakrčena autima bez i jednog jedinog stabla. A sve je još gore jer u krugu od 500 metara ima još nekoliko parking površina koje su isto tako gole k'o pištolj.
Meni bezveze. Nažalost naša realnost je takva da još uvijek nemam mogućnost (pogotovo s obzirom na posao koji radim) da se prebacim na full remote pa da se lijepo odselim negdje u prirodu... Do tada ću redovno kukati da ovom gradu fali UREĐENOG zelenila na svakom koraku.
fali UREDJENOG zelenila
zelenila u prcoentima imago najvise ods svih glavnih gradova u Evropi
ida, vi ste tri haga, ja sam gerila grdener
ja sam onaj sto ih sadi (uz razno ostalo grmlje i trajnice) po zapusteniim javnim zelenim povrsinama... sve u vlastiom aranzmanu (sadnice, vrijeme, novac)
Sarajevo Construction
-
BadBoy
#20451 Re: Sarajevo Construction
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#20452 Re: Sarajevo Construction
meni je iskreno najbezveznije što je nuđeno da se izgradi podzemlje sa parkičem i zelenilom nekim gore, ali su gradžani bili protiv
ovo je očigledno bolje rješenje
ovo je očigledno bolje rješenje
- thekupus
- Hajvan
- Hajvan
#20455 Re: Sarajevo Construction
prije par godina, onaj trokut iza 16-spratnice, tu je bila planirana ta podzemna garaza
pobunili se grOdzOni
oce zelenilo
isti ti grodzoni iz okolnih zgrada su uyurpirali i zelenu povrsinu i pejsacku zonu svojim limenim ljubimcima
Last edited by Hajvan on 08/03/2023 14:59, edited 1 time in total.
-
Škobo Habu
- mk ultra
- thekupus
#20458 Re: Sarajevo Construction
Znam, kakve to veze ima sa ovim prostorom o kojem je riječ?
I naravno da ne treba tu garaža, parkinga ima sasvim dovoljno u okolini, sad je vrijeme da se postepeno ograničava pristup vozilima u CBD. Nije ljudsko pravo nego luksuz parkirati u tom dijelu, i za to treba plaćati skuplje. Ne može svaki kvadratni centimetar biti parking.
Evo ovo sam nedavno nabrzake prekrečio, sigurno sam negdje propustio još garažu i parking.

Na ovo dodaj da će biti višeetažni parking ispod nebodera uz Holiday Inn, višeetažni parking ispod kongresnog centra uz Holiday Inn, višeetažni podzemni parking ispod Tibrine zgrade... Ljudi misle da će izgradnjom podzemnih parkinga sat koštati pola marke, a zapravo treba otići na 3 KM i više, što prije.
- Hajvan
#20459 Re: Sarajevo Construction
nema nikakve, osim relativne blizine.
drugi kolega malo zatrolao, vjerovatno da ukaze na licemjerstvo gradZona
drugi kolega malo zatrolao, vjerovatno da ukaze na licemjerstvo gradZona
-
Scheduler
#20460 Re: Sarajevo Construction
Da je pameti komplet Franca Lehara bi bila pješačka zona sa drvoredima do novog trga ispred željezničke stanice koja bi bila pretvorena u savremeni muzej a s druge strane vilsonovo bi bilo produženo kotromanićevom do Valtera gdje bi još jedan muzej bio. Naravno tu je planirana i koncertna dvorana tako da bi taj plato ispred scca, parlamenta, dvorane sa šetnicom i parkom bio hit, ali nema ništa od tog, ni sluha ni pameti ni novca
- mk ultra
#20461 Re: Sarajevo Construction
Gradzani vole tibru, dokazano po mikioniti put
- Hajvan
#20462 Re: Sarajevo Construction
citav glavni gradski kolodvor u mizej?Scheduler wrote: ↑08/03/2023 15:15 Da je pameti komplet Franca Lehara bi bila pješačka zona sa drvoredima do novog trga ispred željezničke stanice koja bi bila pretvorena u savremeni muzej a s druge strane vilsonovo bi bilo produženo kotromanićevom do Valtera gdje bi još jedan muzej bio. Naravno tu je planirana i koncertna dvorana tako da bi taj plato ispred scca, parlamenta, dvorane sa šetnicom i parkom bio hit, ali nema ništa od tog, ni sluha ni pameti ni novca
cega i zasto?
--------
sinski saobracaj je proslost, sadasnjost i buducnost
-
breuer
-
Dimu1927
#20464 Re: Sarajevo Construction
zar ne bi bilo ljepse da auta parkiranih nema na bar pola ovih lolacija sto si oznacio crvenom bojom, da su auta ispod zemlje a gore nesto uredjenije, malo siri trotoari, malo vise zelenila itd ?thekupus wrote: ↑08/03/2023 15:07Znam, kakve to veze ima sa ovim prostorom o kojem je riječ?
I naravno da ne treba tu garaža, parkinga ima sasvim dovoljno u okolini, sad je vrijeme da se postepeno ograničava pristup vozilima u CBD. Nije ljudsko pravo nego luksuz parkirati u tom dijelu, i za to treba plaćati skuplje. Ne može svaki kvadratni centimetar biti parking.
Evo ovo sam nedavno nabrzake prekrečio, sigurno sam negdje propustio još garažu i parking.
Na ovo dodaj da će biti višeetažni parking ispod nebodera uz Holiday Inn, višeetažni parking ispod kongresnog centra uz Holiday Inn, višeetažni podzemni parking ispod Tibrine zgrade... Ljudi misle da će izgradnjom podzemnih parkinga sat koštati pola marke, a zapravo treba otići na 3 KM i više, što prije.
kakve veze ima hoce li kostati parking, kosta i sad, ko parkira platit ce, a ko nece da plati nece imati gdje na divlje ostavljati ko sad nego ce morati negdje dalje ici
-
Scheduler
#20465 Re: Sarajevo Construction
Meni nema smisla da je onolika građevina stoji neiskorištena, imaju dva kafića, kladionica i to je to. U svijetu su ovakve stanice uvijek multifunkcionalneHajvan wrote: ↑08/03/2023 15:18citav glavni gradski kolodvor u mizej?Scheduler wrote: ↑08/03/2023 15:15 Da je pameti komplet Franca Lehara bi bila pješačka zona sa drvoredima do novog trga ispred željezničke stanice koja bi bila pretvorena u savremeni muzej a s druge strane vilsonovo bi bilo produženo kotromanićevom do Valtera gdje bi još jedan muzej bio. Naravno tu je planirana i koncertna dvorana tako da bi taj plato ispred scca, parlamenta, dvorane sa šetnicom i parkom bio hit, ali nema ništa od tog, ni sluha ni pameti ni novca
cega i zasto?
--------
sinski saobracaj je proslost, sadasnjost i buducnost
- Hajvan
#20466 Re: Sarajevo Construction
Dimu1927 wrote: ↑08/03/2023 15:23
zar ne bi bilo ljepse da auta parkiranih nema na bar pola ovih lolacija sto si oznacio crvenom bojom, da su auta ispod zemlje a gore nesto uredjenije, malo siri trotoari, malo vise zelenila itd ?
kakve veze ima hoce li kostati parking, kosta i sad, ko parkira platit ce, a ko nece da plati nece imati gdje na divlje ostavljati ko sad nego ce morati negdje dalje ici
ovo boladano i jeste taj problem zabrinutih gradjOnO
a taj problem su ovako artikluisali:
"Stanovnici Općine Centar koji su stali u zaštitu jednog od rijetkih preostalih sarajevskih parkova izražavaju zadovoljstvo najavom općinskog načelnika da će pokrenuti proceduru za izmjenu općinskog regulacionog plana kako bi se spriječilo da izgradnja podzemne garaže ugrozi dragocjenu zelenu oazu u mjesnoj zajednici Marijin Dvor-Crni Vrh", navodi se u reakciji građana.
debili od politicara opstinskog nivo ne kontaju to sto ce mozda dobiti par glasova s tog loklaiteta, da ce im stranka izgubiti zbirno puno vise s drugih lokacija....
selo od centra grada prave
- Mate_Miso_Kovac
#20467 Re: Sarajevo Construction
Inace smo poznati po tome da neumoljivo konzumiramo kulturne sadrzaje pa nam nedostaje jos 5 muzeja da se narod namiri

-
Dimu1927
#20468 Re: Sarajevo Construction
Hajvan wrote: ↑08/03/2023 15:30Dimu1927 wrote: ↑08/03/2023 15:23
zar ne bi bilo ljepse da auta parkiranih nema na bar pola ovih lolacija sto si oznacio crvenom bojom, da su auta ispod zemlje a gore nesto uredjenije, malo siri trotoari, malo vise zelenila itd ?
ovo boladano i jeste taj problem zabrinutih gradjOnO
a taj problem su ovako artikluisali:
"Stanovnici Općine Centar koji su stali u zaštitu jednog od rijetkih preostalih sarajevskih parkova izražavaju zadovoljstvo najavom općinskog načelnika da će pokrenuti proceduru za izmjenu općinskog regulacionog plana kako bi se spriječilo da izgradnja podzemne garaže ugrozi dragocjenu zelenu oazu u mjesnoj zajednici Marijin Dvor-Crni Vrh", navodi se u reakciji građana.![]()
![]()
debili od politicara opstinskog nivo ne kontaju to sto ce mozda dobiti par glasova s tog loklaiteta, da ce im stranka izgubiti zbirno puno vise s drugih lokacija....
selo od centra grada prave
dragocijena zelena oaza kojoj se pristupa preskakanjem haubi od auta koja su tu u tri reda parkirana. central park bi se postidio te ljepote...
- thekupus
#20469 Re: Sarajevo Construction
ako bismo se vodili time šta najviše konzumiramo, onda treba sve muzeje pretvoriti u kladioniceMate_Miso_Kovac wrote: ↑08/03/2023 15:31 Inace smo poznati po tome da neumoljivo konzumiramo kulturne sadrzaje pa nam nedostaje jos 5 muzeja da se narod namiri![]()
![]()
- Mate_Miso_Kovac
#20470 Re: Sarajevo Construction
I šiše... što je i realno stanje
ponuda i potraznja braco 
- VladaFBiH
#20471 Re: Sarajevo Construction
dok ih ne napraviš niko ih neće posjećivati - kultura se ne razvija tako što ti neko traži da se napravi muzej već ga ti napraviš i tražiš načine da ga njegova djeca posjećuju jer kod starog kenjca nema promjena nabolje već samo može *rati kako nam to ne trebaMate_Miso_Kovac wrote: ↑08/03/2023 15:31 Inace smo poznati po tome da neumoljivo konzumiramo kulturne sadrzaje pa nam nedostaje jos 5 muzeja da se narod namiri![]()
![]()
- tramvajtrojka
#20472 Re: Sarajevo Construction
pa nek podje svako od sebe pa se zapita kad je zadnji put bio u muzeju itd., vecina je u fazonu sta cu ba tamo nema nikakvih sadrzaja , kad spomenes da bi se mogla et otvoriti mala kafana u botanickoj basti preko ljeta da privuce turiste ide prica od tih istih Sarajevo grade sta ti papci radeVladaFBiH wrote: ↑09/03/2023 08:12dok ih ne napraviš niko ih neće posjećivati - kultura se ne razvija tako što ti neko traži da se napravi muzej već ga ti napraviš i tražiš načine da ga njegova djeca posjećuju jer kod starog kenjca nema promjena nabolje već samo može *rati kako nam to ne trebaMate_Miso_Kovac wrote: ↑08/03/2023 15:31 Inace smo poznati po tome da neumoljivo konzumiramo kulturne sadrzaje pa nam nedostaje jos 5 muzeja da se narod namiri![]()
![]()
- Hajvan
#20473 Re: Sarajevo Construction
tramvajtrojka wrote: ↑09/03/2023 11:44pa nek podje svako od sebe pa se zapita kad je zadnji put bio u muzeju itd., vecina je u fazonu sta cu ba tamo nema nikakvih sadrzaja , kad spomenes da bi se mogla et otvoriti mala kafana u botanickoj basti preko ljeta da privuce turiste ide prica od tih istih Sarajevo grade sta ti papci rade![]()
u Zemaljskom kad je re-otvoren, sa djecom isao 7-8 puta godisnje
sjedim na klupi u botanckom I radim, a djeca razgledaju
u ostalim po jednom godisnje od 2012. na ovamo (minus korona tajm)
- Mate_Miso_Kovac
#20474 Re: Sarajevo Construction
Sve je to lijepo i krasno, al činjenica je da su postojeće kulturne ustanove na rubu egzistencije. Prije gradjenja sedamnaest novih muzeja i galerija, prvo treba rijesiti postojece. A rjesavanje problematike postojecih institucija kulture je zadnja prioritet vlasti, a i vecine gradjana realno. Tako da... 
- Logovan
#20475 Re: Sarajevo Construction
Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta zatražio je hitnu reakciju nadležnih zbog novonastale situacije u kojoj je skoro cijela glavna saobraćajnica na Marijin Dvoru blokirana, zbog čega je ugrožena sigurnost građana, svih učesnika u saobraćaju i funkcionisanje javnog prevoza u gradu.
Kako je naveo ministar Šteta, saobraćajnica je zbog ruševnog objekta zatvorena odlukama višeg nivoa vlasti, zbog čega zahtijeva hitno rješavanje ovog problema.
"Iako Ministarstvo saobraćaja nije nadležno za ovu saobraćajnicu, stavljamo na raspolaganje sva naša iskustva i znanja, kako bi se ovaj problem što prije riješio u najboljem interesu svih građana. Nije vrijeme za prebacivanje odgovornosti, za usporavanje procesa, ovakve stvari se moraju rješavati u hitnom postupku kako bi se na prvo mjesto stavila sigurnost građana i saobraćaj vratio u normalno stanje. Ukoliko se problem ne riješi hitno, pokrenut ćemo prijave protiv svih odgovornih za trenutno stanje", rekao je ministar Šteta.