"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
zippoo87

#1901 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

Hajvan wrote: 07/03/2023 17:51
zippoo87 wrote: 07/03/2023 17:44 Kakvih gluposti ovdje procitati od ovih botinjosa i budzetlija.
On poredi svoju platu,gdje sjedi u nekoj kancelariji i ne radi nista cijeli mjesec,sa platom pravog radnika koji radi 250 sati svaki mjesec za pola njegove plate i koji gine i kada od gazde trazi 200 KM vecu platu...gazda seljober ga otrese ili otpusti.
Radi na crno,radi bez zastitne opreme,radi za praznik,radi po kisi,snijegu bez termo obuce i opet ne valja gazdi...kaze on meni trazi vecu platu.

I neko ima obraza da brani ovu kriminalnu stoku koja nsžas je opljackala na svaki moguci nacin a sada su krenuli i da udaraju radnike,bacaju case...psovanje i vrijedjanje se podrazumjeva,to necemo ni spominjati.

I botinjosi brane ovakve...ja vam samo zelim sto prije jednog takvog gazdicu ,da osjetite na svojoj kozi svu tu "ljepotu"
zadnji put sam radio za domaceg (mislim neke polubosnje-polualbanejrosi tamo nedje s Komova, Plav il Gusinje) gazdi sam opali samar, a brata mu koji je ustao da ga "brani" sam patosirao...

od tad ne radim za bosansko govorno podrucje, evo ima 17 godina
Castim pivom,svaka cast 😁...tako i treba...barem malo da vide da nisu nedodirljivi.
Nema gore mrake nego tih nepismenih seljobera koji dodju malo do para,pa se osile.
zippoo87

#1902 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

Snake Eyes wrote: 07/03/2023 18:29 Pa daj neki iznos, radnik 1500KM a gazda?
Gazda zaradjuje 5 puta legalno i jos 10x ilegalno (na crno) na jednog radnika.
Pa izracunaj
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#1903 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Domaci izdajnik »

A koji bi ti iznos da ti lupim? Ne radim u poreskoj niti sam im knjigovođa :-? Uostalom šta tu treba previše tabiriti kada samo uzmeš činjenicu da neko za kratko vrijeme kupuje stan za skoro 5000 KM po kvadratu + garaža. E sad uzmi taj ekvivalent zarade i cijene u npr Austriji i može li to tamo za tako relativno kratko vrijeme. Može al' maunu! Sutra ujutru bi mu se KriPo stvorila na vratima sa nalogom za privođenje na informativni razgovor...

E zato je radnik sa 1000 KM "adekvatno plaćen" za svoj rad.
goredole

#1904 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by goredole »

pitanje je malo reći :-)

veličina firme, tip industrije, tržište, a povrh svega u poslu nema fer-nefer.
ZoomZoomKiwi

#1905 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by ZoomZoomKiwi »

Pravi gazda sebi piše minimalac, a troši dobit od firme :mrgreen: Zašto državi davati 70% na doprinose, kad možeš 10% na dobit i još toliko na dohodak.

A dobrog radnika treba zlatom plaćati. Samo kod nas mnogi to ne shvaćaju, a kad im dobar radnik ode, onda kukulele.

Dok god radnik zaradi svoju bruto plaću, pokrije troškove eksploatacije vozila i još par stvari, i još na to malo za firmu kao dobit, taj radnik vrijedi.
P.Starck

#1906 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by P.Starck »

Najjači su mi ovi likovi koji imaju građ. firme. Prave zgrade. Milioni se obrću. Cijena zemljišta im više nije nikakav problem. Al kaže nema kod nas majstora. Ovih onih. Ima u Turskoj. Ima u Bangladešu. Spavaju u kontejnerima na gradilištu. Ok.
Samo da li pravi stanove za te brkate momke iz Turske ili Bangladeša? Po cijeni 1500 ojera kvadrat. Ili ih pravi za one bosanske majstore koje je on otjerao u DE, AT i sl.

Neće ni to do vijeka.
Već sada poznajem puno ljudi (svi ispod 45 doduše) koji prodaju kuće i stanove ovdje jer hoće da kupe kuću ili stan u DE.

Ne zanima ga stan u BiH.
ZoomZoomKiwi

#1907 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by ZoomZoomKiwi »

P.Starck wrote: 07/03/2023 18:45 Najjači su mi ovi likovi koji imaju građ. firme. Prave zgrade. Milioni se obrću. Cijena zemljišta im više nije nikakav problem. Al kaže nema kod nas majstora. Ovih onih. Ima u Turskoj. Ima u Bangladešu. Spavaju u kontejnerima na gradilištu. Ok.
Samo da li pravi stanove za te brkate momke iz Turske ili Bangladeša? Po cijeni 1500 ojera kvadrat. Ili ih pravi za one bosanske majstore koje je on otjerao u DE, AT i sl.

Neće ni to do vijeka.
Već sada poznajem puno ljudi (svi ispod 45 doduše) koji prodaju kuće i stanove ovdje jer hoće da kupe kuću ili stan u DE.

Ne zanima ga stan u BiH.
Upravo tako.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#1908 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Domaci izdajnik »

P.Starck wrote: 07/03/2023 18:45 Najjači su mi ovi likovi koji imaju građ. firme. Prave zgrade. Milioni se obrću. Cijena zemljišta im više nije nikakav problem. Al kaže nema kod nas majstora. Ovih onih. Ima u Turskoj. Ima u Bangladešu. Spavaju u kontejnerima na gradilištu. Ok.

Neće ni to do vijeka.

Ne zanima ga stan u BiH.
Bravo :thumbup: E sad pokušaj ovim uhljebima i partijskim klimoglavcima objasniti kome će ti bizMismeni prodavati robu, usluge i stanove kada preplave državu firaunima koji rade za 400 eura (da za 400 eura i potpisuju ugovor na dvije godine!)? Kada ti se odseli radno sposobno stanovništvo trbuhom za kruhom u druge zemlje od koga ćeš zarađivati pošto ovi babuni svoju zaradu šalju kući porodicama? Ko će ti dolaziti u restoran? Ko će ti izlaziti u klub? Ko će ti kupovati namještaj, stanove, odjeću itd? Firaun sa 100 eura koje razvuče za hljeba? BIH je država čija se ekonomija bazira na uslužnom i trgovinskom sektoru, proizvodni i izvozni je zanemarljiv.

Nakaradna pamet pa eto... :-)
escobar__

#1909 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by escobar__ »

Selo gori, a baba se češlja, nešto u tom fazonu djeluju uhljebi i stranački poslušnici koji svakako ordiniraju i na temama poput ove - guzice zavaljene u našteljenu fotelju, dnevnice kapaju i kontaju to će tako vječno bit, a dodira sa stvarnim problemima bosanskog društva i sa stanovništvom uopće nemaju.

Takvi su najglasniji u pljuvanju po dijaspori (koja im doznači milijarde maraka, usput rečeno) i redovno pokušavaju blatit "truhli Zapad" jer eto "ni Njemačka nije što je bila".

I dok tako oni žive u svom nekom izoliranom balonu bosanske se mahale i čaršije prazne, a svi bi mi kao trebali vjerovat više njima nego svojim očima.

Na deset ljudi koji ode vani MOŽDA se jedan vrati nazad, ostali ostaju tamo gdje "nije kao što je nekad bilo". Mislim da to ponajviše govori o tome kakvo je stanje u inozemstvu, a kakvo u Bosni.
Hajvan

#1910 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hajvan »

Neće ni to do vijeka.

Ne zanima ga stan u BiH.
nece dovijeka.
sami ce se ekonomski imigranti organizirati i pokrenuti svoje firme, kao sad arapi
a bosnje ce biti jeftina radna snaga, opet

:mrgreen:
zippoo87

#1911 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

escobar__ wrote: 07/03/2023 19:22 Selo gori, a baba se češlja, nešto u tom fazonu djeluju uhljebi i stranački poslušnici koji svakako ordiniraju i na temama poput ove - guzice zavaljene u našteljenu fotelju, dnevnice kapaju i kontaju to će tako vječno bit, a dodira sa stvarnim problemima bosanskog društva i sa stanovništvom uopće nemaju.

Takvi su najglasniji u pljuvanju po dijaspori (koja im doznači milijarde maraka, usput rečeno) i redovno pokušavaju blatit "truhli Zapad" jer eto "ni Njemačka nije što je bila".

I dok tako oni žive u svom nekom izoliranom balonu bosanske se mahale i čaršije prazne, a svi bi mi kao trebali vjerovat više njima nego svojim očima.

Na deset ljudi koji ode vani MOŽDA se jedan vrati nazad, ostali ostaju tamo gdje "nije kao što je nekad bilo". Mislim da to ponajviše govori o tome kakvo je stanje u inozemstvu, a kakvo u Bosni.
U mom gradu evo sada svi povukli i drugog clana porodice...svi odose...ovdje ostaju stari roditelji a dodatne nekretnine se prodaju...vikendice,stanovi,auto i sve ostalo...ostaje samo ono gdje zivi roditelj,dok i on ne umre pa ide i to na bubanj.
Nasi debili od politicara,uhljeba,ratnih i poratnih profitera tacno zive u nekom svom ruzicastom balonu i stalno vrte jednu te istu pricu i recikliraju to isto 30 godina a svijet se razvija.
Pa jedan Dubai haman da nije postojao kada smo mi izasli iz rata a pogledaj sada sta je sve tamo izgradjeno.Neko ce sada reci,jest ali oni imaju novac...NOVAC imamo i mi ali oni nemaju korupciju,kriminal,mesetare,hostaplere,lopove i kriminalce da odredjuju kako se radi drzava.
Pa evo mi imamo novac haman za svaki veliki projekat koji je planiran a neka mi neko kaze,koji je projekat zavrsen od rata na ovamo ???
Autoput,Termoelektrane,hidroelektrane,vjetroelektrane (jedna u Hercegovini)...magistralni putevi novi,zeljeznicki saobracaj ???
Ima li ijedan jedini prijekat da je zavrsen i uradjen kako treba i na vrijeme...a za svaki projekat smo imali pare .

Dakle nije do para...mi imao problem sa KORUPCIJOM a korupcija smo svi mi...neko je napisao stvari ce se promijeniti kada svako od nas pojedinacno prestane davati policajcu,doktoru,sluzbeniku ili bilo kome novac za posao za koji je vec placen.
I kada prijavi ako zna da je neko drugi dao.
Ljudi ne kontaju da DRZAVA = MI LICNO (Svaki pojedinac je drzava) a institucije drzave su trenutno otete od naroda i u sluzbi su kriminalaca svih vrsta.
Ali ako se narod promijeni,promijeniti ce se i ti kriminalci,tj. nece ih vise biti tu u tolikom broju.
Hajvan

#1912 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hajvan »

de u PP tih nekretnina
kupujem an gro

moraju da idu za male pare, jer nema tolike nekretnine tko kupiti
svi vani otisli
ha ja
Garak

#1913 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Garak »

Neće ni to do vijeka.

Ne zanima ga stan u BiH.
Jarane razmišljanje ti je zaqurac.

Ti se ismijavaš ljudima koji se bave građevinskim biznisom i obrću više novca nego što ćemo i ti i ja u životu vidjeti. Njih NE ZANIMAJU dugoročni efekti migracija i slično, njih zanima da iskoriste odnos ponude i potražnje. Sutra on uzme svoje milione i kupi penthouse u Dubaiju i boli ga teufik hoće li neko živjeti u njegovim zgradama.
P.Starck

#1914 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by P.Starck »

...
Marihuana007

#1915 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Marihuana007 »

https://source.ba/mobile/clanak/Admir/636703

U sarajevskoj pekari traže prodavačicu: Pola radnog vremena, plata 400 maraka i još slobodan dan!
Potraga za radnicima pojedinim poslodavcima u BiH postala je sve teža. Gotovo da nema djelatnosti koja nije u problemima. Poslodavci ne mogu naći radnike

Prošlo je vrijeme da poslodavci govore,"ako nećeš ti, ima neko drugi".
Hajvan

#1916 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hajvan »

odavno je doslo vrijem gdje ti mali biznisi mogu opstati jedino kad je i "gazda' uposlenik koji rinta od jutra do sutra
detroit-mercy

#1917 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by detroit-mercy »

goredole wrote: 07/03/2023 17:18
detroit-mercy wrote: 07/03/2023 17:10
Pa sad, iz svih tih zemalja imas masovne egzoduse stanovnistva, isti model kao u BiH, novopeceni tajkuni bi da se radi za dzabe.
koliko je do novopećenih tajkuna, toliko je i do manjka radnika u zapadnoj Evropi. budimo realni, kurko bi iko igdje otišao da te ovi ne žele.
Osnovni postulat kapitalizma, zakon ponude i traznje :mrgreen:.
Hakiz

#1918 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

Garak wrote: 07/03/2023 19:46

Neće ni to do vijeka.

Ne zanima ga stan u BiH.

Ti se ismijavaš ljudima koji se bave građevinskim biznisom i obrću više novca nego što ćemo i ti i ja u životu vidjeti. Njih NE ZANIMAJU dugoročni efekti migracija i slično, njih zanima da iskoriste odnos ponude i potražnje. Sutra on uzme svoje milione i kupi penthouse u Dubaiju i boli ga teufik hoće li neko živjeti u njegovim zgradama.
Znači ovako:

Hoćeš da praviš zgradu. Košta 5 miliona. Ti imaš 1, uzmeš kredit za još 2 i trebaju ti još 2. Daš stanove u toj zgradi u pretplatu. Prodaš u pretplati stanova za 500.000 jer ljudi odlaze iz BiH, smanjuje se potražnja.

Kratak si za 1,5 miliona da završiš zgradu. Čekaju te vraćanje kredita i tužbe (ili te kupci "neformalno" ganjaju, šta ti znaš ko i kakav je kupac) za prodane stanove u koje kupci ne mogu ući zato što nisi završio zgradu.

Boli te teufik?
Garak

#1919 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Garak »

Govorimo o sadašnjem vremenu, potražnja se u ovome trenutku NE SMANJUJE.

Onda kada se počne smanjivati (premda je meni to diskutabilno i ne vjerujem da će ikada do takvih radikalnih opcija doći) svaki razuman investitor će smanjiti proizvodnju na razumnu mjeru.

A te cifre koje si tako banalno sračunao su vrlo nategnute i građenje ne funkcioniše tako (barem kod nas u TZ). Ovi što prave najveće zgrade i najviše rade imaju drugačije postavljene računice. Uostalom jebe mi se za njih, ni u džep mi ni iz džepa, ha ja.
zippoo87

#1920 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

Kod mene u gradu sada jedan gazda gradi 90% novih zgrada.Evo i u mojoj mahali,od moje kuce do zgrade me dijeli komsija izmedju nas.Tu uvijek bile kuce.
Na svakom cosku kupuje zemljiste,spaja po 2-3-4 placa i pravi zgrade.Nema gdje ih nema.
Jest,jadnik radi i gradi od kredita :lol: :lol: :lol:
Ima ih jos par sto su napravili 1-2 zgrade i tu stali i jos jedan sto je napravio 3-4 a ovaj vec sada ima haman 10+ i jos ih je u izgradnji i u planu.
Ljudi sa sela masovno kupuju stanove,iako je cijena sada 2200 KM kod mene a bila 1800 prije godinu.
Ajatolah_

#1921 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ajatolah_ »

Hakiz wrote: 07/03/2023 22:43
Garak wrote: 07/03/2023 19:46

Znači ovako:

Hoćeš da praviš zgradu. Košta 5 miliona. Ti imaš 1, uzmeš kredit za još 2 i trebaju ti još 2. Daš stanove u toj zgradi u pretplatu. Prodaš u pretplati stanova za 500.000 jer ljudi odlaze iz BiH, smanjuje se potražnja.

Kratak si za 1,5 miliona da završiš zgradu. Čekaju te vraćanje kredita i tužbe (ili te kupci "neformalno" ganjaju, šta ti znaš ko i kakav je kupac) za prodane stanove u koje kupci ne mogu ući zato što nisi završio zgradu.

Boli te teufik?
Ta hipotetička situacija u praksi neće nastati, jer tamo gdje nema potražnje za stanovima, nema ni investitora ni gradnje, a pogotovo ne s takvim načinom finansiranja. Naprimjer, ne znam jesi li primijetio da u Bosanskom Grahovu Tibra ne započinje zgrade od 12 spratova s računicom da će rasprodati sve u pretprodaji, ili propade firma.
zippoo87

#1922 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

Ajatolah_ wrote: 07/03/2023 23:04

Znači ovako:

Boli te teufik?
Ta hipotetička situacija u praksi neće nastati, jer tamo gdje nema potražnje za stanovima, nema ni investitora ni gradnje, a pogotovo ne s takvim načinom finansiranja. Naprimjer, ne znam jesi li primijetio da u Bosanskom Grahovu Tibra ne započinje zgrade od 12 spratova s računicom da će rasprodati sve u pretprodaji, ili propade firma.
Takoe.
Nesto ne vidimo stanogradnju u Srebrenici,Gacku,D.Vakufu, i ostalim primamljivim lokacijama :lol:
Hakiz

#1923 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

Ajatolah_ wrote: 07/03/2023 23:04

Znači ovako:

Boli te teufik?
Naravno.

Poenta je u boli teufika.
Ozimician

#1924 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

mirsek wrote: 07/03/2023 17:58
90% moje i zenine rodjacke dijaspore kao i rodbine nasih blisih prijatelja koji preko 10 godina zive na zapadu imaju svoje vlastite nekretnine u tim zemljama. Cak dosta njih nadogradjuju i sredjuju kuce u BIH rodnim mjestima ili u Sarajevu sebi kupuju stanove. 90% njih nisu doktori niti diplomirani inzenjeri ali su vrijedni radnici na solidnim pozicijama u firmama ili imaju neke svoje privatne biznise koji im solidno idu.
Radi se o uzorku od 15-20 domacinstava, od USA, Kanade, Svajcarske, Njemacke, Austrije, Svedske, Norveske i Danske.
Moji podaci su za Njemacku, za ostale zemlje nisam kompetentan, tako da ostale ne komentarisem.
Imam i ja takve rodbine koliko hoces koji su otisli u ratu ili poslije rata pa imaju vlastite nekretnine.

Ovo sto ja govorim su sluzbeni podaci i govorim za Njemacku u 2023 god. - prije 10 i vise godina kako je bilo - to je skroz drugi svijet sto se tice trzista nekretnina (i u BiH i u Njemackoj).

Dakle, ako zelis da kupis nekretninu u Njemackoj danas, potrebno je da imas 20% ucesca - dakle u prevodu min. 100 000€ na racunu, tesko da to neko moze imati tek tako. Ovo pisu njihovi mediji, da biti u 10% najbogatijih Njemaca po prihodima - nije dovoljno da sebi priusti stan od 50-70m2 na kredit od 20 god.
dr_Evil

#1925 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by dr_Evil »

zippoo87 wrote: 07/03/2023 23:03 Kod mene u gradu sada jedan gazda gradi 90% novih zgrada.Evo i u mojoj mahali,od moje kuce do zgrade me dijeli komsija izmedju nas.Tu uvijek bile kuce.
Na svakom cosku kupuje zemljiste,spaja po 2-3-4 placa i pravi zgrade.Nema gdje ih nema.
Jest,jadnik radi i gradi od kredita :lol: :lol: :lol:
Ima ih jos par sto su napravili 1-2 zgrade i tu stali i jos jedan sto je napravio 3-4 a ovaj vec sada ima haman 10+ i jos ih je u izgradnji i u planu.
Ljudi sa sela masovno kupuju stanove,iako je cijena sada 2200 KM kod mene a bila 1800 prije godinu.
Sve je to praonica para, dok se ne donese zakon o porijeklu imovine mora lova da se opere. Kod nas je dovoljno da se okrene jednom, nesto kao sekina diploma.
Post Reply