Ukrajina

trambusek88

#149351 Re: Ukrajina

Post by trambusek88 »

PM72 wrote: 06/03/2023 07:44
anex wrote: 06/03/2023 07:27

Ovo nije offtopic, ovo što oni porede Otes sa Ukrainom je OK.

Shvatite da je ovo forum a ne policijska stanica pa da mi prebiremo svaku rijeć koju vi napišete.

Hvala na razumjevanju.
Ista je taktika četnika i rusa.Rokaj danima,sruši sve ispred sebe a nakon toga uvedi oklope iza kojih ide pješadija koja ubija preživjele.
Na Otesu sam bio...nismo imali ni javeline ni himarse da uzvratimo.Nismo imali metaka dovoljno...a ukrajinci imaju i MM bobe,rukavice,šljemove i pancire,dronove i čuda.
Razlika između našeg i njihovog rata je što je svijet bolio qrac za nama a ukrajinci pošalju narudžbu i eto svega...
Razlika je što tada nije Bajden bio predsjednik, a njega nije bolio qrc.
Ima snimaka njegovih iz tog perioda.
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#149352 Re: Ukrajina

Post by arman1 »

drug_profi wrote: 05/03/2023 23:20
furlan wrote: 05/03/2023 22:52
Plus usran od straha, da se ne lazemo. :lol:
92 i dijelom 93, poslije ne bas, vise ravna crta.
Ne postoji ništa opasnije od te ravne crte, poslije nje više nisi isti, povezano je sa kasnijim PTSP. Ako poslije ravne crte ostaneš na ratištu duže od 2 mjeseca po psiholozima imaš određeni invaliditet.
arman1

#149353 Re: Ukrajina

Post by arman1 »

Rus kupi novine, samo pogleda naslovnicu, frkne i baci ih u smeće.
Drugo jutro, evo ga opet na kiosku, ponovo kupi novine, pogleda naslovnicu i baca ih a da ih ni ne otvori.
Treće jutro, isto, četvrto...
Prodavač više nije mogao izdržati.
"Oprostite, nije provokacija, ali ako smijem pitati, zašto kupujete novine, a da ih ni ne otvorite".
Kupac odgovara: "Ma mene zanimaju samo osmrtnice".
"Ali, osmrtnice nisu na naslovnici, one su tek pred kraj novina,"
"Ne ona koja mene zanima".
drug_profi

#149354 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

trambusek88 wrote: 06/03/2023 08:37 Razlika je što tada nije Bajden bio predsjednik, a njega nije bolio qrc.
Upravo tako.
ketronsd1 wrote: 06/03/2023 08:09 Meni ta sjecanja ne blijede nikako. Hebem ga ko da je sve jucer haman bilo.
Nazalost. :sad:
Meni su nazalost ostali dobro u sjecanju traumaticni dogadjaji, ali datumi i događaji koji nisu bili traumaticnog tipa su mi sasvim izblijedili. Godine su se sve pobrkale. Znam recimo da mi je rođak poginuo 13. marta, ali ne mogu se na prvu sjetiti koje godine.
Ali nije to bilo uvijek tako. To je unazad mozda desetak godina jer se upirem da zaboravim sve sto ima veze sa ratom. Izbjegavam i da idem na druzenja raje iz jedinice.
Ali se zato sjecam slika, mogao bih sad da nacrtam sve kao da gledam.
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#149355 Re: Ukrajina

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

drug_profi wrote: 06/03/2023 09:11
trambusek88 wrote: 06/03/2023 08:37 Razlika je što tada nije Bajden bio predsjednik, a njega nije bolio qrc.
Upravo tako.
ketronsd1 wrote: 06/03/2023 08:09 Meni ta sjecanja ne blijede nikako. Hebem ga ko da je sve jucer haman bilo.
Nazalost. :sad:
Meni su nazalost ostali dobro u sjecanju traumaticni dogadjaji, ali datumi i događaji koji nisu bili traumaticnog tipa su mi sasvim izblijedili. Godine su se sve pobrkale. Znam recimo da mi je rođak poginuo 13. marta, ali ne mogu se na prvu sjetiti koje godine.
Ali nije to bilo uvijek tako. To je unazad mozda desetak godina jer se upirem da zaboravim sve sto ima veze sa ratom. Izbjegavam i da idem na druzenja raje iz jedinice.
Ali se zato sjecam slika, mogao bih sad da nacrtam sve kao da gledam.
+1
drug_profi

#149356 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

arman1 wrote: 06/03/2023 09:05
drug_profi wrote: 05/03/2023 23:20

92 i dijelom 93, poslije ne bas, vise ravna crta.
Ne postoji ništa opasnije od te ravne crte, poslije nje više nisi isti, povezano je sa kasnijim PTSP. Ako poslije ravne crte ostaneš na ratištu duže od 2 mjeseca po psiholozima imaš određeni invaliditet.
Moguce. Tako nekad sam imao krize, napade panike, 15-20 dana postede i neke tabletice i nazad u jedinicu. Tad sam se pomirio da je smrt izvjesna i da ratu nema kraja. Samo mi je bilo da zenu i dijete sacuvam. Poceo me boliti kurac za sve osim za to. Jebo i drzavu i vojsku, svakako se te '93. armija i islamizirala i nestalo je ono sto smo '92. krenuli braniti. Ostali samo da se brane goli zivoti i porodica.
Jesam doduse brinuo i za saborce i oni za mene, tu smo bili tim bez dileme. Pomagalo se porodici kad neko ode izvan grada na ratiste. Ono dovuci vodu, ogrjev. Naravno, brinuli smo i za porodice poginulih koliko je bilo u nasoj moci. Odvoji od sljedovanja cigara nesto, itd.

Sad nekad ce nastupiti te faze i kod Ukrajinskih ali i Ruskih vojnika. Pobjede i porazi na terenu su jako vazni za to koliko ce takvo stanje da se prosiri.
Vjerovatno se između ostalog zbog toga i sada tako grcevito pokusavaju ostvariti neke pobjede i sprijeciti neki porazi.
Jer je stara izreka tacna: boj ne bije svijetlo oruzje, vec boj bije srce u junaka...
PM72

#149357 Re: Ukrajina

Post by PM72 »

trambusek88 wrote: 06/03/2023 08:37
PM72 wrote: 06/03/2023 07:44

Ista je taktika četnika i rusa.Rokaj danima,sruši sve ispred sebe a nakon toga uvedi oklope iza kojih ide pješadija koja ubija preživjele.
Na Otesu sam bio...nismo imali ni javeline ni himarse da uzvratimo.Nismo imali metaka dovoljno...a ukrajinci imaju i MM bobe,rukavice,šljemove i pancire,dronove i čuda.
Razlika između našeg i njihovog rata je što je svijet bolio qrac za nama a ukrajinci pošalju narudžbu i eto svega...
Bajden ne zna jel pošao ili je došao...zvanična politika je takva.Nama lanč pakete da produžimo agoniju a njima himarske,javeline i sve ostalo
quoter

#149358 Re: Ukrajina

Post by quoter »

Jedan vic :lol:
A man is on a street corner in Moscow yelling “The president is an idiot “

Police surround him and handcuff him. They say, “It is illegal to insult President Putin.”

He says, “You don’t understand I mean the Ukrainian president, Zelensky, he is the one I was insulting. “

The police captain says, “You can’t fool us, everyone knows who the idiot is.”
arman1

#149359 Re: Ukrajina

Post by arman1 »

drug_profi wrote: 06/03/2023 09:22
arman1 wrote: 06/03/2023 09:05

Moguce. Tako nekad sam imao krize, napade panike, 15-20 dana postede i neke tabletice i nazad u jedinicu. Tad sam se pomirio da je smrt izvjesna i da ratu nema kraja. Samo mi je bilo da zenu i dijete sacuvam. Poceo me boliti kurac za sve osim za to. Jebo i drzavu i vojsku, svakako se te '93. armija i islamizirala i nestalo je ono sto smo '92. krenuli braniti. Ostali samo da se brane goli zivoti i porodica.
Jesam doduse brinuo i za saborce i oni za mene, tu smo bili tim bez dileme. Pomagalo se porodici kad neko ode izvan grada na ratiste. Ono dovuci vodu, ogrjev. Naravno, brinuli smo i za porodice poginulih koliko je bilo u nasoj moci. Odvoji od sljedovanja cigara nesto, itd.

Sad nekad ce nastupiti te faze i kod Ukrajinskih ali i Ruskih vojnika. Pobjede i porazi na terenu su jako vazni za to koliko ce takvo stanje da se prosiri.
Vjerovatno se između ostalog zbog toga i sada tako grcevito pokusavaju ostvariti neke pobjede i sprijeciti neki porazi.
Jer je stara izreka tacna: boj ne bije svijetlo oruzje, vec boj bije srce u junaka...
94. sam totalno otupio i postao "zombi" i napravio par gluposti zbog neki moju odsutnost emocija i racionalnog egzistencijalističkog razmišljanja i dan danas poistovječuju s hrabrošću. Jednostavno sam bio izgubio svaku nadu da će stati i živio od metka do metka, od frke do frke i u međuvremenu jeo splačine, pio vodu sumnjive kvalite i gledao u prazno. Tek mi se 99. malo razbistrilo, a ni dan danas nisam 100% u vinklo.
Sad kad mi dođu slike pred oči sav protrnem. Nevjerovatno šta sam prošao s par povreda.
sumirprimus

#149360 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Poredjenje s Ukrajinom, najveca srpska opercaija je koridor 92, posavina, sa vejrovatno i njihovom najjacom formacijom prvim krajiskim korpusom i ostalim jedinicama
Onda mart93ce zvornicko teocansko ratiste, 6 unistenih tenkova,u periodu od par dana, klej dobio zlatnog ljiljana za to, i dobojsko ratiste, karuse isto mart 93ce ja mislim 6 tenkova i 3 transportera unistena.
zato i kazem dajte gdje su napadali sa stotinjak oklopa 90tih?
zigzag

#149361 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Ali nije isto kad znaš da imaš normalan život "iza leđa".
Ukrajinci imaju i smjene i idu da odmore u normalan život ali dobijaju i novu opremu. Za razliku od patnje u "kosmičkim razmjerama" iz 1993 i 1994.

Tako da je psihičko zdravlje u poslijeratnoj BIH bilo i ostalo odlično u odnosu na dešavanja. Ne da ih nije bilo i da ih nema ali se generalno dobro izborilo sa posljedima nezapamćenih trauma.
sumirprimus

#149362 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

zigzag wrote: 06/03/2023 10:08 Ali nije isto kad znaš da imaš normalan život "iza leđa".
Ukrajinci imaju i smjene i idu da odmore u normalan život ali dobijaju i novu opremu. Za razliku od patnje u "kosmičkim razmjerama" iz 1993 i 1994.

Tako da je psihičko zdravlje u poslijeratnoj BIH bilo i ostalo odlično u odnosu na dešavanja. Ne da ih nije bilo i da ih nema ali se generalno dobro izborilo sa posljedima nezapamćenih trauma.
slazem se, osim ovog dijela da se dobro izborilo sa posljedicama, krenuvsi od sebe :lol:
Gandalf

#149363 Re: Ukrajina

Post by Gandalf »

Još jedan bataljon orka za osvojena dva špajza, deal done

+ 650 suncokreta
sumirprimus

#149364 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

9 tenkova 11 transoprtera, 7 topova + 8 vozila i cistersni, nabere se toga na dnevnoj bazi.
kamberovica polje

#149365 Re: Ukrajina

Post by kamberovica polje »

PM72 wrote: 06/03/2023 09:24
trambusek88 wrote: 06/03/2023 08:37

Bajden ne zna jel pošao ili je došao...zvanična politika je takva.Nama lanč pakete da produžimo agoniju a njima himarske,javeline i sve ostalo
Razlika je u tome što smo mi geostrateški nebitni, a Ukrajina, njena pozicija i resursi su sve suprotno.
PM72

#149366 Re: Ukrajina

Post by PM72 »

kamberovica polje wrote: 06/03/2023 10:49
PM72 wrote: 06/03/2023 09:24

Razlika je u tome što smo mi geostrateški nebitni, a Ukrajina, njena pozicija i resursi su sve suprotno.
Slažem se i zato me briga za njima.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#149367 Re: Ukrajina

Post by pici »

Tipicno za zahiragicevog bosnjaka, jeBe se meni za anamo nekim pravoslavnim malorusima, bitno je da je meni legla plata s budjeta i da imamo sarajevsku gazu i bihacku zapadnu obalu.Drzave sve manje, plate sve vece.Odbice vam se ovo od nos moje pametne harisove bosnje.
apsidejzi

#149368 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

arman1 wrote: 06/03/2023 10:01
drug_profi wrote: 06/03/2023 09:22

94. sam totalno otupio i postao "zombi" i napravio par gluposti zbog neki moju odsutnost emocija i racionalnog egzistencijalističkog razmišljanja i dan danas poistovječuju s hrabrošću. Jednostavno sam bio izgubio svaku nadu da će stati i živio od metka do metka, od frke do frke i u međuvremenu jeo splačine, pio vodu sumnjive kvalite i gledao u prazno. Tek mi se 99. malo razbistrilo, a ni dan danas nisam 100% u vinklo.
Sad kad mi dođu slike pred oči sav protrnem. Nevjerovatno šta sam prošao s par povreda.
Polako ali sigurno i ukrajinski borci ulaze u tu fazu. Pa pogledajte samo ove sto su ostali braniti Bahmut. Ljudi nece da izadju iz grada.
PM72

#149369 Re: Ukrajina

Post by PM72 »

pici wrote: 06/03/2023 10:54 Tipicno za zahiragicevog bosnjaka, jeBe se meni za anamo nekim pravoslavnim malorusima, bitno je da je meni legla plata s budjeta i da imamo sarajevsku gazu i bihacku zapadnu obalu.Drzave sve manje, plate sve vece.Odbice vam se ovo od nos moje pametne harisove bosnje.
To nam moj račun?
janje_

#149370 Re: Ukrajina

Post by janje_ »

PM72 wrote: 06/03/2023 10:50
kamberovica polje wrote: 06/03/2023 10:49
Mene je vala briga.. Ne zato što volim Ukrajince i što su mi nešto posebno valjali u životu, nego zato što su na Irpinu odbranili BiH ovaj put, a i sad u svakom rovu oko Bahmuta..

Mi jesmo svijetu geostrateški nebitni, ali BiH je smetnja srpskom svetu i dok god sprski svet ima podršku jedne velike i jake Rusije, mi u BiH imamo direktnu prijetnju za novi rat i egzodus. Zato mi je jako stalo da rusi ovaj rat izgube, da se vrate što je moguće ranije u kameno doba ili još dalje unazad..

Živjeti u BiH, voljeti BiH, a navijati za ruse ili još gore, reći meni je svejedno je za mene teški debilizam, sori maj frenč.
PM72

#149371 Re: Ukrajina

Post by PM72 »

janje_ wrote: 06/03/2023 10:58
PM72 wrote: 06/03/2023 10:50

Mene je vala briga.. Ne zato što volim Ukrajince i što su mi nešto posebno valjali u životu, nego zato što su na Irpinu odbranili BiH ovaj put, a i sad u svakom rovu oko Bahmuta..

Mi jesmo svijetu geostrateški nebitni, ali BiH je smetnja srpskom svetu i dok god sprski svet ima podršku jedne velike i jake Rusije, mi u BiH imamo direktnu prijetnju za novi rat i egzodus. Zato mi je jako stalo da rusi ovaj rat izgube, da se vrate što je moguće ranije u kameno doba ili još dalje unazad..

Živjeti u BiH, voljeti BiH, a navijati za ruse ili još gore, reći meni je svejedno je za mene teški debilizam, sori maj frenč.
Ko god navija za ruse ja mu hebem svu familiju.
drug_profi

#149372 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

sumirprimus wrote: 06/03/2023 10:43 slazem se, osim ovog dijela da se dobro izborilo sa posljedicama, krenuvsi od sebe
Nisam mogao zaplakati, niti me sta emotivno diralo sve do 2009. kad mi je umrla majka.
Tad sam plakao i sam iznenadjen jer od '93. sam kao od kamena bio. Jedino što sam znao planuti ko benzin iz naizgled čiste letargije.
Sad je međutim opet nastupio haos.
Ako potraje, apsolutno ću morati na remont.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#149373 Re: Ukrajina

Post by pici »

Slab ruski svet plus slab maloruski svet jednako je jaka zapadna demokratija.Tako jednostavna jednadjba da to osnovci pojedu za uzinu.
sumirprimus

#149374 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

pici wrote: 06/03/2023 11:04 Slab ruski svet plus slab maloruski svet jednako je jaka zapadna demokratija.Tako jednostavna jednadjba da to osnovci pojedu za uzinu.
ne bi mi bili gdje smo da nam je prosjek s matematikom dobar i tacan :D
drndalo

#149375 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Hakiz wrote: 05/03/2023 15:19
geralt wrote: 05/03/2023 14:43
Regan je bio penzioner sa poodmaklim Alzhajmerom kada su se desavale stvari o kojima je rijec. Njegovo spominjanje pokazuje koliko ne poznajes materiju.
Da, da.

To obećanje o neširenju je razlog zbog kojeg je Gorbsčov krenuo u promjene za koje je znao da će dovesti do raspada SSSR-a.

Radi se o 1980-im.

Ali, nema veze, samo vi nastavite.
Po svemu sto sada znamo, a tada nismo znali raspad CCCPa je bio neminovan svakako jer PARA VISE NIJE BILO ! Gorbacov je bio pametan i realan da to prepozna i da se relativno mirno "ugase".

Mozda je neko nekome nesto usmeno i obecao, kako cemo to dokazati? S druge strane imamo nepostivanje POTPISANIH SPORAZUMA od strane Rusije, kojoj prilicno glupo prepustise "nasljedstvo" stolica u medjunarodnim organizacijama...

Sta li je vaznije od to dvoje....? :? Obecanje koje je MOZDA dato, neko, nekome... Ili POTPIS NA UGOVOR kao Rusije, velike i "ozbiljne" drzave...?
Post Reply