Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
ja nedavno predao, zovu me za 7 dana kazu eto mi necemo izlazit da procjenimo, slazemo se sa cijenom iz kupoprodajnog ugovora i tako i bi, odgovaralo i meni i njima
Takodjer, doduse prije godinu i po. Ne poznajem nikoga ko je kupio stan, a da mu je stvarno komisija i izasla na teren
Dolazili meni jer nisu prihvatili cijenu iz ugovora koja je bila realna ali je bila dosta ispod tadašnje tržišne. Prodavac jednostavno stavio takvu cijenu i ja "ugrabio". Razrezali mi porez u odnosu na prosječnu cijenu kvadrata za to područje.
Navest cu ispod sve defaultne obaveze koje kupac jednog stana u Sarajevu ima:
1. Predbiljezba (ZK)
2. Predaja zahtjeva poreznoj i placanje poreza (porezna)
3. Nakon placanja poreza, uknjiziti stan (ZK)
4. U medjuvremenu prenijeti sve komunalije na sebe
Mozete li mi reci da li postoji jos nesto osim ovog?
Prediblježba nije obaveza. Komunalije se prenose tek nakon uknjižbe.
Takodjer, doduse prije godinu i po. Ne poznajem nikoga ko je kupio stan, a da mu je stvarno komisija i izasla na teren
Dolazili meni jer nisu prihvatili cijenu iz ugovora koja je bila realna ali je bila dosta ispod tadašnje tržišne. Prodavac jednostavno stavio takvu cijenu i ja "ugrabio". Razrezali mi porez u odnosu na prosječnu cijenu kvadrata za to područje.
1. Predbiljezba (ZK)
Prediblježba nije obaveza.Komunalije se prenose tek nakon uknjižbe.
možeš i sa kopijom ugovora o kupoprodaji sve prebaciti
Prediblježba nije obaveza.Komunalije se prenose tek nakon uknjižbe.
možeš i sa kopijom ugovora o kupoprodaji sve prebaciti
E onda je to stvar na koga naletiš na šalteru
Meni tražili ZK kad sam ja prebacivao. Istina ima tome godina, možda se šta promijenilo ili sam ja tad naletio na takve službenike.
archi_a wrote: ↑02/03/2023 11:57
Jesi ti ikad rješavao ova pitanja uživo? Ja ovo pišem iz ličnog iskustva u Sarajevu. U dva navrata. U komisiji je uvijek službenik porezne uprave-ispostave, na kraju od njih dobijaš rješenje o visini iznosa kojeg moraš platiti. Znam ko mi je dolazio u komisiji, znam ko mi je napisao rješenje i znam da sam kod istih osoba radio rješenja za povrat dijela poreza, više godina.
Al helem nejse, nećemo sad raditi prepisku na dvije stranice. Činjenica, naplatit će vam porez, ali to sigurno neće biti na njihovu štetu. Ja sam sa žalbama na prvo rješenje išao prvo na kantonalni nivo pa do federalne porezne, dvije-tri godine je trajala prepiska i žalbe, nisam uspio promijeniti ishod.
Zvali me iz općine .. (Zenica), preuzeo rješenje u općini, sekretarica pomoćnika načelnika za imovinsko pravne odnose mi nudila da uđem kod njeg i pokušam smanjiti porez. Nisam ušao jer nisam zelio da dajem mito.
Dakle piše fino u zakonu ko je nadležan.
Upravo si kroz ovu rečenicu potvrdio, zašto u komisiji obavezno bude i član porezne ispostave kantona. Barem što se tiče KS. Da bi se svaki vid malverzacije pokušao izbaciti. Sav porez koji platite, uplaćujete na depozitni račun za javne prihode Kantona. Onda se sa tog računa vrši raspoređivanje sredstava na budžet općine u kojoj je nekretnina. Zakonom u KS utvrđena je raspodjela, od uplaćenog iznosa 30% ide gradu Sarajevo, 70% općini na kojoj je promet ostvaren. Odnosi se na općine koje čine grad Sarajevo. .
Pretpostavljam da je u zdk drugačije jer tamo nema više "gradskih općina" nego je grad, grad sa jednom općinom.
Last edited by archi_a on 02/03/2023 12:59, edited 1 time in total.
1. Predbiljezba (ZK)
Prediblježba nije obaveza. Komunalije se prenose tek nakon uknjižbe.
To je to. Ovo sam pokušao objasniti, da budućim kupcima bude jasno i da budu spremni na to.
Ne placas porez na promet jer placas PDV.
Ali svejedno to moras odnijeti u poresku da ti udare muhur.
A poreska i upis u ZK idu tek nakon tehnickog prijema zgrade.
betametazon wrote: ↑02/03/2023 21:54
Da li je tako i u slucaju kupovine novog stana? Nama su u agenciji rekli da ne placamo nikakav porez obzirom da se radi o novogradnji?
Upravu je Nedim, ali moraš voditi računa o jednom. Nije ni svaka novogradnja ista. Ako kupuješ novogradnju od investitora i ako eventualno kupuješ novogradnju od podizvođača koji je stan uzeo od investitora kao kompenzaciju, bez obzira što nikad nije bio useljen. U tom slučaju se taj stan ne računa kao novogradnja nego druga ruka. To može biti začkoljica.
To koliko ja znam.
Da li je tako i u slucaju kupovine novog stana? Nama su u agenciji rekli da ne placamo nikakav porez obzirom da se radi o novogradnji?
Ne placas nista osim PDV
PDV je uračunat u cijenu m2 ako kupuješ kao fizičko lice tako da ne plaćaš ništa dodatno
Scheduler wrote: ↑03/03/2023 17:56https://olx.ba/artikal/51988854/dvosoba ... stup-izvor
Vecina nas je u nekom trenutku zivjela u dvosobnom stanu, ja ne znam da sam vidio manji stan od 56 kvadrata, je li moguce da u ovoj lopovskoj novogradnji racunaju i unutarnje zidove i balkon u kvadraturu?
Scheduler wrote: ↑03/03/2023 17:56https://olx.ba/artikal/51988854/dvosoba ... stup-izvor
Vecina nas je u nekom trenutku zivjela u dvosobnom stanu, ja ne znam da sam vidio manji stan od 56 kvadrata, je li moguce da u ovoj lopovskoj novogradnji racunaju i unutarnje zidove i balkon u kvadraturu?
Meni i izgleda kao 56 kvadrata, samo lose rasporedjenih.
U novogradnji i racunaju balkon u kvadraturu stana.
Kako je zakonskom regulativom to rijeseno u BiH ne znam ali vani zakon dozvoljava da se 50% m² balkona/terase uracuna u kvadraturu stana sto svi rade i niko ti u ugovoru i ne napise da je pola balkona/xym² uracunato u kvadraturu stana. Moras licno agrnta za nekretnine pitati inace,......
PDV je uračunat u cijenu m2 ako kupuješ kao fizičko lice tako da ne plaćaš ništa dodatno
i sta sam pogresno rekao ? Ako vec hoces da budes precizan - PDV nije uračunat i iskazuje se posbno na fakturi. plaća se samo prilikom prvog prometa nekretninom - dakle, kod novogradnje. Ako plati PDV ne placa porez na promet nekretnina.
U novogradnji i racunaju balkon u kvadraturu stana.
Kako je zakonskom regulativom to rijeseno u BiH ne znam ali vani zakon dozvoljava da se 50% m² balkona/terase uracuna u kvadraturu stana sto svi rade i niko ti u ugovoru i ne napise da je pola balkona/xym² uracunato u kvadraturu stana. Moras licno agrnta za nekretnine pitati inace,......
Mislim da to uopšte nije regulisano, ni ovdje ni vani. Možda postoje neke regulative kada je porezna u pitanju, ali za ostalo, prodavač sam određuje kolika je cijena, pa prema tome i koliko kvadrata broji.
i sta sam pogresno rekao ? Ako vec hoces da budes precizan - PDV nije uračunat i iskazuje se posbno na fakturi. plaća se samo prilikom prvog prometa nekretninom - dakle, kod novogradnje. Ako plati PDV ne placa porez na promet nekretnina.
nisi pogrešno rekao ali je ispalo kao da se plaća dodatno - PDV ne možeš izbjeći kod novogradnje. U svakom slučaju naknadni odgovor je riješio sve nedoumice ako se kod nekoga pojave.