Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
teodati

#4001 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by teodati »

vaučer wrote: 02/03/2023 18:37
teodati wrote: 02/03/2023 18:29
Hvala na dobrodošlici, a teorija Big Banga nikakve veze sa kompjuterima ili strujom nema, očito onda ne razumiješ tu teoriju, nikada nitko nije objasnio kako je bilo što iz Velikoga praska nastalo, samo se pretpostavlja da su recimo prostor i vrijeme nastali, ili čestice, ali kako to nitko ne zna, tako da s tim neznanjem dolazimo i do kompjutora ili struje, i svega što postoji, ne znaš početak onda ne znaš ništa, a Veliki prasak niti nema početak, što i sami naučnici priznaju, lako je nešto tvrditi ali objasniti to od početka do kraja je sasvim druga priča.
Kao što nitko od vjernika nije nikad objasnio tko je stvorio stvoritelja. Kad već sve mora biti stvoreno jelte.
Pa što ne pitaš pa bi ti se odgovorilo.

Stvoritelj svemira nije stvoren doslovno jer Bog kao vječni uzrok svega ne postoji kao svjesno osobno biće, već je nešto sasvim drugo.

Kada se stvore uvjeti iz vječnoga uzroka svega nastaju prostor-vremena, pa je tako i naše nastalo u točno određenom trenutku (trenuci za različita prostor-vremena se određuju matematički iz same beskonačnosti, duga priča), i u središtu naše dimenzije prostor-vremena nastalo je, rodilo se Prvo Inteligentno biće u našoj dimenziji, sam Stvoritelj, u Bibliji se naziva RIJEČ!

Dakle kako vidiš nije Stvoritelj oduvijek postojao, dapače, i sve što postoji po tome Prvom biću je nastalo, o tome recimo govori početak Ivanova Evanđelja, tako da Bibliju treba razumjeti o čemu govori, a bez ZNANJA o postanku svega nije ju moguće do kraja razumjeti, garant.

Eto da ne kažeš da ti nitko nije rekao kako je Stvoritelj svemira nastao, dakako to treba i dokazati, pa USKORO ćemo dobiti dokaze o tome, samo kažem unaprijed, e da!
teodati

#4002 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by teodati »

broj dva wrote: 02/03/2023 09:42 I dalje niko od vjernika ne govori nista o neinteligentnom dizajnu. Nista o krstima i isijasu kod majmuna sto su naucili hodati na 2 noge.
Nista o stotinama hiljada godina tokom kojih je porod novog homo sapiensa bio ruski rulet za mamu i za bebu. Nista o raku kod beba. Nista o tome da su nam rupa za hranu i rupa za zrak jedna do druge sto nekad prouzrokuje dusenje. Nista o tome sto je cmar odma do vagine i kada se to podmaze moze penis nehtijuci uletit u guzu i ode ti u pakao ni kriv ni duzan.
Nije ovaj svijet savršen, dapače, upravo greške nam ukazuju kakav bi život treba biti za sve a nije, a to je i svrha Stvoritelja da naučimo tu lekciju, jer kako da znamo što je recimo patnja ili uživanje svejedno, ak to ne probamo, kako da znamo što je zdravlje ako nikada ne osjetimo i vidimo bolest na djelu, i tak dalje, meni je jasno zašto je Stvoritelj upravo takav nesavršeni svijet napravio, to je ŠKOLA za sve nas na Zemlji.

S time da je Stvoritelj obećao da će sve to proći, patnje i smrti više neće biti kada prođemo ovu školu ovdje, samo kažem, e da! 8)
Hakiz

#4003 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Hakiz »

teodati wrote: 02/03/2023 19:00
vaučer wrote: 02/03/2023 18:37

Kao što nitko od vjernika nije nikad objasnio tko je stvorio stvoritelja. Kad već sve mora biti stvoreno jelte.
Pa što ne pitaš pa bi ti se odgovorilo.

Stvoritelj svemira nije stvoren doslovno jer Bog kao vječni uzrok svega ne postoji kao svjesno osobno biće, već je nešto sasvim drugo.

Kada se stvore uvjeti iz vječnoga uzroka svega nastaju prostor-vremena, pa je tako i naše nastalo u točno određenom trenutku (trenuci za različita prostor-vremena se određuju matematički iz same beskonačnosti, duga priča), i u središtu naše dimenzije prostor-vremena nastalo je, rodilo se Prvo Inteligentno biće u našoj dimenziji, sam Stvoritelj, u Bibliji se naziva RIJEČ!

Dakle kako vidiš nije Stvoritelj oduvijek postojao, dapače, i sve što postoji po tome Prvom biću je nastalo, o tome recimo govori početak Ivanova Evanđelja, tako da Bibliju treba razumjeti o čemu govori, a bez ZNANJA o postanku svega nije ju moguće do kraja razumjeti, garant.

Eto da ne kažeš da ti nitko nije rekao kako je Stvoritelj svemira nastao, dakako to treba i dokazati, pa USKORO ćemo dobiti dokaze o tome, samo kažem unaprijed, e da!
Kako ja tebe shvatih, stvoritelj svega nije bog, to jeste bog je stvorio stvoritelja svega.

Tada je stvoritelj svega oksimoron, osim što nije stvorio sebe, nije stvorio ni boga, to jeste nije stvorio sve da bi bio stvoritelj svega.

Stvoritelj svega nije onaj koji je stvorio svemir i sve u svemiru, materijalno i nematerijalno, nego kako mu ime kaže, onaj koji je stvorio sve. A to sve podrazumijeva da je stvorio i sebe. Ako čak kažemo da je bog stvoritelj svega, i kažemo da bog nije stvoren, nestvaranjem sebe ni bog nije stvoritelj svega. Bio riječ ili štagod. To je vrlo jednostavno.

Ono šta nije jednostavno, šta je problem, je kako otkloniti kontradikciju boga koji je stvoritelj svega i boga koji nije stvoren. Tu je potrebno puno intelektualne, filozofske, teološke aktobatike.

Ali, sva ta akrobatika navedenu kontradikciju ne može ukloniti. Može zaprijetiti paklom onome ko nastavlja tu kontradikciju ponavljati, koristiti silu, autoritet funkcija i zvanja itd, ali je ne može ukloniti.

Drugo, bog kao vječni uzrok svega. To znači da je bog, zapravo, zakoni fizike.

A onda boga treba otkrivati naukom, ne klanjati mu se religijom.

A ti si, vjerujem, religiozan. Pa i tu nastaje problem, sa jedne strane prilično materijalistički pristup uzroku svega (religijom naređeni obredi) i taj metafizički pogled uzroka svega.

Kako bi uzroku svega bilo važno šta ljudi rade pa da zbog njih stvori raj i pakao?

Urzok svega je uzrok, ne bavi se posljedicama onoga šta je uzrokovao da bi stvarao kazne i nagrade.
Hakiz

#4004 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Hakiz »

teodati wrote: 02/03/2023 19:21
broj dva wrote: 02/03/2023 09:42 I dalje niko od vjernika ne govori nista o neinteligentnom dizajnu. Nista o krstima i isijasu kod majmuna sto su naucili hodati na 2 noge.
Nista o stotinama hiljada godina tokom kojih je porod novog homo sapiensa bio ruski rulet za mamu i za bebu. Nista o raku kod beba. Nista o tome da su nam rupa za hranu i rupa za zrak jedna do druge sto nekad prouzrokuje dusenje. Nista o tome sto je cmar odma do vagine i kada se to podmaze moze penis nehtijuci uletit u guzu i ode ti u pakao ni kriv ni duzan.
Nije ovaj svijet savršen, dapače, upravo greške nam ukazuju kakav bi život treba biti za sve a nije, a to je i svrha Stvoritelja da naučimo tu lekciju, jer kako da znamo što je recimo patnja ili uživanje svejedno, ak to ne probamo, kako da znamo što je zdravlje ako nikada ne osjetimo i vidimo bolest na djelu, i tak dalje, meni je jasno zašto je Stvoritelj upravo takav nesavršeni svijet napravio, to je ŠKOLA za sve nas na Zemlji.

S time da je Stvoritelj obećao da će sve to proći, patnje i smrti više neće biti kada prođemo ovu školu ovdje, samo kažem, e da! 8)
Zašto bi mi trebali naučiti tu lekciju? Koji je razlog?
Leverage

#4005 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Leverage »

Zato što je to svrha stvoritelja :lol:

Ovaj novi pokemon prevazišao je čak i vodeći dvojac.
teodati

#4006 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by teodati »

Leverage wrote: 02/03/2023 20:01 Zato što je to svrha stvoritelja :lol:

Što je smiješno u tome da te netko stariji uči o životu, jel?

Meni to nije smiješno, nego i te kako razumno i logično, isto ko što učitelji uči svoje učenike.

Ti bi htio nešto znati a ne bi htio učiti, prekrasno, valjda misliš da si sam Bog, jel? :-)
Hakiz

#4007 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Hakiz »

teodati wrote: 02/03/2023 20:05
Leverage wrote: 02/03/2023 20:01 Zato što je to svrha stvoritelja :lol:

Meni to nije smiješno, nego i te kako razumno i logično, isto ko što učitelji uči svoje učenike.

Ti bi htio nešto znati a ne bi htio učiti, prekrasno, valjda misliš da si sam Bog, jel? :-)
Ne kontaš pitanje.

Zašto bi bogu bilo bitno da li će ljudi išta o životu naučiti? Njemu je svejedno.

Da ne ulazimo sad u to da će jednog dana i ljudi prestati postojati, naučili nešto o životu ili ne. Pa je pitanje, ima li i ljudima koristi da o životu nauče.

Ne treba ni bogu, ni ljudima.
Leverage

#4008 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Leverage »

Neće prestat postojat, idu preko sirat ćuprije u kraljevstvo nebesko gdje će svirat harfu i guzit 70 i koliko već hurija.
teodati

#4009 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by teodati »

Hakiz wrote: 02/03/2023 20:09
teodati wrote: 02/03/2023 20:05

Ne kontaš pitanje.

Zašto bi bogu bilo bitno da li će ljudi išta o životu naučiti? Njemu je svejedno.

Da ne ulazimo sad u to da će jednog dana i ljudi prestati postojati, naučili nešto o životu ili ne. Pa je pitanje, ima li i ljudima koristi da o životu nauče.

Bitno je jer te čeka vječni život, a ti ako nemaš iskustva sa ovim životom na Zemlji, kako ćeš živjeti i nositi se svaki dan sa tako dugim životom, pogledaj zbog čega si mnogi ljudi sami oduzimaju život, ima bogatih, lijepih, slavnih, a neće više živjeti, zašto, jer NISU naučili ono glavno zašto su na Zemlji, a kratko bi to sažeo u ono što Isus reče, ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe, a prava ljubav NIKADA ne dosadi, čak ni u vječnosti, dapače, e da!
Hakiz

#4010 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Hakiz »

teodati wrote: 02/03/2023 20:24
Hakiz wrote: 02/03/2023 20:09

Ne kontaš pitanje.

Bitno je jer te čeka vječni život, a ti ako nemaš iskustva sa ovim životom na Zemlji, kako ćeš živjeti i nositi se svaki dan sa tako dugim životom, pogledaj zbog čega si mnogi ljudi sami oduzimaju život, ima bogatih, lijepih, slavnih, a neće više živjeti, zašto, jer NISU naučili ono glavno zašto su na Zemlji, a kratko bi to sažeo u ono što Isus reče, ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe, a prava ljubav NIKADA ne dosadi, čak ni u vječnosti, dapače, e da!
Aha.
teodati

#4011 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by teodati »

Hakiz wrote: 02/03/2023 20:25
teodati wrote: 02/03/2023 20:24

Aha.
E da! :thumbup:
Hakiz

#4012 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Hakiz »

teodati wrote: 02/03/2023 20:37
Hakiz wrote: 02/03/2023 20:25

Aha.
Opet nisi razumio.
teodati

#4013 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by teodati »

Hakiz wrote: 02/03/2023 20:37
teodati wrote: 02/03/2023 20:37

Opet nisi razumio.
Izgleda da ti nisi razumio, ali ima vremena jer još si mlad, kada ćeš biti star koliko i svemir, biti će ti mnoge stvari jasnije, i ne šalim se, jer svemir ne postoji oduvijek, dapače!
8)

I kako sam rekao Stvoritelj svemira i stvoritelj svega nisu jedno te isto, prvi je osobno biće drugi neosobno, kratko i jasno.

Zakoni fizike ne postoje oduvijek, isto ko ni naš prostor ili vrijeme, cijela naša dimenzija prostor-vremena IMA trenutak nastanka, i kako sam već napisao na jednoj drugoj temi, u samom središtu naše dimenzije, nastao je, rođen je svejedno, naš Stvoritelj svemira, Prvo Inteligentno biće u našem prostor-vremenu, dakle ne postoji oduvijek, u Bibliji se to biće naziva RIJEČ, sve što postoji u našem prostor-vremenu nastalo je po tom Prvom biću, ovo zapamti jer će se to i dokazati, a ne bajke o Velikom prasku ili evoluciji, e da! :)
Hakiz

#4014 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Hakiz »

teodati wrote: 02/03/2023 20:43
Hakiz wrote: 02/03/2023 20:37

Opet nisi razumio.
Izgleda da ti nisi razumio, ali ima vremena jer još si mlad, kada ćeš biti star koliko i svemir, biti će ti mnoge stvari jasnije, i ne šalim se, jer svemir ne postoji oduvijek, dapače!
8)

I kako sam rekao Stvoritelj svemira i stvoritelj svega nisu jedno te isto, prvi je osobno biće drugi neosobno, kratko i jasno.

Zakoni fizike ne postoje oduvijek, isto ko ni naš prostor ili vrijeme, cijela naša dimenzija prostor-vremena IMA trenutak nastanka, i kako sam već napisao na jednoj drugoj temi, u samom središtu naše dimenzije, nastao je, rođen je svejedno, naš Stvoritelj svemira, Prvo Inteligentno biće u našem prostor-vremenu, dakle ne postoji oduvijek, u Bibliji se to biće naziva RIJEČ, sve što postoji u našem prostor-vremenu nastalo je po tom Prvom biću, ovo zapamti jer će se to i dokazati, a ne bajke o Velikom prasku ili evoluciji, e da! :)
Jah.
teodati

#4015 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by teodati »

Hakiz wrote: 02/03/2023 20:50
teodati wrote: 02/03/2023 20:43

8)

Jah.
Tako je to, istinu od prve nikada nitko nije prihvatio, al vremenom sve bajke nestanu a ostane samo istina, e da!

Kažem vam, Veliki prasak i evolucija su bajke, isto tako i kreacionizam, i vječna bića, ništa od toga NE POSTOJI.

Nas ljude napravila su kao i cijeli svemir Prva bića u našem prostor-vremenu, svi koji su umrli susreli su se Njima, i svi koji ovo čitate također ćete se prije ili kasnije susresti sa Bogovima koju su nas stvorili, ovo nije šala nego istina, laku noć!
apsidejzi

#4016 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Edouard wrote: 02/03/2023 15:06
apsidejzi wrote: 01/03/2023 00:31 Eh, i tu definiciju je izmislio neki autor. VIdis, tu je razlika mene i tebe. Tebi treba dogma. Treba neko da ti kaze sta je ispravno kako bi tebi nesto bilo logicno. Treba ti definicija informacije koju je neko razvio. Mozda je ova osoba doista duboko razmisljala o teoriji informacija, ali ovo sa cim je dosla je totalni intelektualni proljev.

Kako to "nema informacije bez misaonog izvora". Sta to uopste znaci? Mozda nema prijema informacije bez misaonog izvora ali informacija postoji sama po sebi bez obzira da li ima izvor koji misli ili ne. Pogledaj u nebo i vidjeces bezbroj zvijezda. Pogledaj u Sunce. Na njima se desava proces nuklearne fuzije gdje se atomi hidrogena spajaju u helijum i pri tome emituju svjetlost izmedju ostalog. Ova svjetlost koju vidimo je krenula prije 8 minuta sa Sunca a sa ostalih zvijezda je krenula prije miliona i miliona godina. Informacija o tim nebeskim objektima je postojala prije nego je svjetlost dosla do nas. Evo je ovaj novi teleskop otkrio nove galaksije koje su emitovale svjetlost samo par stotina hiljada godina nakon Big Benga. Informacija o njihovom postojanju je bila skrivena od ljudi ali je ona kao takva postojala. Nije niko mislio o njima ali oni su bili tu.

"Nema informacije bez volje" - wtf sta ovo treba da znaci. Kakve veze ima slucajnost sa voljom?

"Informacija ne moze nastati u statistickim procesima" - ovo je ChatGPT oborio. Nisam ni ja vjerovao da je moguce napisati komplikovan tekst uz pomoc AI-a ali ovaj razumije veoma dobro sta ga pitas i odgovara ti kao i svaki drugi covjek. A sta radi u pozadini? Radi statistiku. Bukvalno pogadja koja je iduca statisticki najvjerovatnija rijec i bljuje je. Kad izbljuje sve rijeci koje su mu STATISTICKI dolazile, ti to procitas i vidis da je smislena i organizovana informacija. ZNaci, svoju teoriju napisi na neki papir i ostavi u wc-u da mozes guzicu sa njom obrisat jer vise nicemu ne vrijedi. Nemoj se naci uvrijedjen jer mi nije cilj da te vrijedjam nego samo kazem da niko od nas nije vjerovato da ce AI nekada biti ovako napredan. I mene je iznenadio a ja sam ko biva programer i sam sam pravio AI modele.
Kad ti nešto ne odgovara ili ne razumiješ, onda kažeš autor izmislio.
Informacija o tim nebeskim objektima je postojala prije nego je svjetlost dosla do nas.
Vidiš, ti uopće ne razumiješ pojam informacije čija je bit semantika. Pa ne možeš koristiti pojmove po vlastitom nahođenju, vlastitom mnijenju, vjerovanju. Ja mislio, da bi se mogli nekako razumjeti, da trebamo koristiti pojmove onako kako se koriste u nauci, a ne kako se kome učini.
Zato je ih ne znaš, tebi i ne trebaju definicije, jer onda možeš šupljirati po volji.
Jer kada bi ti razumio definiciju informacije kakva se koristi u nauci, filozofiji, onda ne bi pričao o nebeskim tijelima, svjetlosti, kao informaciji. Očito ti ne razlikuješ podatak od informacije, tebi je to jedno te isto.

Jednako tako ne razumiješ razliku između prirodne - ljudske inteligencije i umjetne.

Mislim da ti je sada jasno koje ćeš tekstove staviti na papir i ostaviti u WC-u.
Pa hajde nam ti objasni sta znace one cetiri "naucne" recenice.
apsidejzi

#4017 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Edouard wrote: 02/03/2023 16:01
apsidejzi wrote: 02/03/2023 11:17 Sama cinjenica da je 98% ljudskog genoma nekodirani dio govori dosta o inteligenciji dizajnera. Zamisli da imas knjigu od 100 stranica i na 98 stranica pisu samo random rijeci a tek na dvije stranice imas normalan tekst. Sta bi rekao o autoru te knjige? Il se zajebaje il je nepismen. Ja mislim da majmunu dadnes da bira rijeci i pustis ga da klika rijeci a da kompjuter reda te rijeci jednu iza druge. Nakon 100 stranica sigurno bi dobio vise smislenih recenica od dvije stranice.

Tako da... mi ovdje pricamo o semantickim informacijama i nekakvim kodovima a ne vidimo koliko stvari nije zapravo kodirano. Evo recimo, do sada je identifikovano oko 500 razlicitih amino kiselina u prirodi a nas genom proizvodi kod za samo 20 koje se onda kombinuju u proteine. Samo 20 od mogucih 500 je zapravo koristenje 4% kapaciteta. Citav genom sadrzi samo 2% kodnog materijala koji se bazira na 4% potencijala. To je toliko neefikasno koristenje resursa da postaje smjesno pricati o INTELIGENTNOM dizajnu. Kako da to uporedim sa necim sto je na nasem nivou?

Hajde da kazemo da zelis nauciti novi strani jezik i odes u neku lokalnu skolu gdje imas nastavnika koji ce ti pomoci u tome. On ti napise listu od 500 rijeci i kaze nauci ovo do ispita. Ti dodjes na ispit i znas samo 20 rijeci. Na ispitu imas samo jedno pitanje: "Napisi sastav na neku temu gdje ces koristiti maksimalno 100 recenica. Ti napises 100 recenica sa svojih 20 rijeci i samo 2 recenice nesto znace na tom jeziku.

Da li ces dobiti prolaznu ocjenu? Eh istu takvu ocjenu trebamo dati Inteligentnom dizajneru za ovu kreaciju koju vjernici nazivaju savrsenom... semantickom informacijom...
Sama cinjenica da je 98% ljudskog genoma nekodirani dio govori dosta o inteligenciji dizajnera
Opet ne razumiješ. Nekodirani dio je uvelike još neistražen, a koliko se sjećam upravo si ti nedavno upućivao na istraživanja o de novo nastanku gena iz nekodirajućih dijelova genoma.
...nas genom proizvodi kod za samo 20 koje se onda kombinuju u proteine.
Krivo, proizvodi kod za 64.

O tome, o kakvom je dizajnu riječ najbolje govori kompleksnost pojedine stanice/ćelije i njihov broj, recimo u ljudskom organizmu.
Najnovije procjene približavaju broj ćelija 30 trilijuna, tj. 30,000,000,000,000!
Svaka od tih stanica sadrži preko tri milijarde bp, odnosno, sadržaj je skoro 7 Gbit-a sintaktičke informacije, ili, to je jednako ukupnom sadržaju Encyclopaedia Britannica. A samo jedna jedina stanica ljudskog tijela!
Sve ove stanice rade u skladu kako bi izvršavale sve osnovne funkcije potrebne za preživljavanje ljudi.
Ali nisu samo ljudske stanice unutar vašeg tijela. Naučnici procjenjuju da broj bakterijskih stanica u ljudskom tijelu vjerojatno prelazi broj ljudskih stanica.
A ranije sam naveo i kolika je prostorna gustoća informacije koja se nalazi u bilo kojoj DNA živih bića u usporedbi s čipovima s najnovijom tehnologijom. I kako je ta razlika od preko 10 na desetu potenciju, i kako je ta fascinantna gustoća postojala već kod prve žive stanice prije nekoliko milijardi godina.

Mislim da si ipak dobro shvatio koliko je semantička informacija koja se nalazi u DNA živih bića pogubna za materijalističko poimanje života i svijeta, te si se uzalud polomio kako bi pokušao dokazati da nije baš tako.
Vidi, informacija za kompletan rad ljudskog organizma je samo 2% tih 7gb informacije. Da uklonis tih 98% mi bismo mogli funkcionisati i nista nam ne bi falilo. Jedini razlog zasto imamo toliko "nepotrebnih nukleotida" je zastita od mutacija. Masinerija koja cita genetski materijal grijesi u sastavljaju DNA jednom kada je rastvori da je procita. Ako imas 1 gresku na 10.000 citanja (sto je normalna mutacija) onda je mnogo manja sansa da ta greska bude u kodirajucem dijelu dna. To je zapravo argument za evoluciju i veliki kontraargument za inteligentni dizajn.

Ja ne razumijem koji dio INTELIGENTNOG ti nije jasan. Mi ljudi kada pravimo automobil, gledamo da ga napravimo tako da iskoristi sto je moguce vise goriva. TO je poenta inteligencije. Trazimo optimalni nacin da iskoristimo sto je moguce vise dzula energije kako bismo imali sto manje gubitaka.

Da je inteligencija pravila DNA (pogotovo ako govorimo o sveznajucoj i svemocnoj inteligenciji) onda je mogla napraviti sistem u kojem imas postojece nukleotide i zadrzis gustinu informacije ali poboljsas masineriju koja cita DNA na nacin da nikako ne grijesi. Imas organizme (besmrtne crve) cija masinerija u potpunosti ispravi sve greske i oni nikada ne mutiraju. Dostigli su savrsenstvo. Tako da, nije da taj "Inteligentni dizajner" ne zna kako napraviti perfektni mehanizam. Sto je napravio mutirajuci mehanizam svim ostalim organizmima osim tim crvima... pojma nemam. Meni to vise lici kao slucaj nego inteligencija. Sto bi kod nas rekli i corava koka zrno ubode.

Razumijes li ti uopste kako bi DNA mogla biti jos efikasnija i jos bolja i kad si vec u stanju napraviti tako kompleksan sistem i tako spakovati informaciju, onda moras biti u stanju napraviti perfketnu masineriju koja ne grijesi. MIslim, vec si je napravio kod ovih crvi. Samo je kopiraj kod svih ostalih i onda ti ne treba 98% nukleotida. Ostavljas prostor za jos mnogo drugih informacija, pravis bolji mehanizam i sl. No to nije napravio i ja zaista ne mogu razumjeti zasto. Meni to mnogo vise lici na slucaj nego na inteligenciju. Ne vidim nista inteligentno u tome da napravis jedan kompeksan sistem al zabrljas na mnogo jednostavnijoj stvari.

Kako god, ako bih mozda i prihvatio da je neki oblik inteligencije iza svega ovoga ne bih se mogao oteti utisku da je ta inteligencija toliko inteligentna, definitivno nije savrsena, niti sveznajuca, niti svemocna. AKo je ovo najbolje sto je mogla napraviti, ja nisam impresioniran. Cak sta vise, razocaran sam.
Edouard

#4018 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Edouard »

apsidejzi wrote: 02/03/2023 21:35 Vidi, informacija za kompletan rad ljudskog organizma je samo 2% tih 7gb informacije. Da uklonis tih 98% mi bismo mogli funkcionisati i nista nam ne bi falilo. Jedini razlog zasto imamo toliko "nepotrebnih nukleotida" je zastita od mutacija. Masinerija koja cita genetski materijal grijesi u sastavljaju DNA jednom kada je rastvori da je procita. Ako imas 1 gresku na 10.000 citanja (sto je normalna mutacija) onda je mnogo manja sansa da ta greska bude u kodirajucem dijelu dna. To je zapravo argument za evoluciju i veliki kontraargument za inteligentni dizajn.

Ja ne razumijem koji dio INTELIGENTNOG ti nije jasan. Mi ljudi kada pravimo automobil, gledamo da ga napravimo tako da iskoristi sto je moguce vise goriva. TO je poenta inteligencije. Trazimo optimalni nacin da iskoristimo sto je moguce vise dzula energije kako bismo imali sto manje gubitaka.

Da je inteligencija pravila DNA (pogotovo ako govorimo o sveznajucoj i svemocnoj inteligenciji) onda je mogla napraviti sistem u kojem imas postojece nukleotide i zadrzis gustinu informacije ali poboljsas masineriju koja cita DNA na nacin da nikako ne grijesi. Imas organizme (besmrtne crve) cija masinerija u potpunosti ispravi sve greske i oni nikada ne mutiraju. Dostigli su savrsenstvo. Tako da, nije da taj "Inteligentni dizajner" ne zna kako napraviti perfektni mehanizam. Sto je napravio mutirajuci mehanizam svim ostalim organizmima osim tim crvima... pojma nemam. Meni to vise lici kao slucaj nego inteligencija. Sto bi kod nas rekli i corava koka zrno ubode.

Razumijes li ti uopste kako bi DNA mogla biti jos efikasnija i jos bolja i kad si vec u stanju napraviti tako kompleksan sistem i tako spakovati informaciju, onda moras biti u stanju napraviti perfketnu masineriju koja ne grijesi. MIslim, vec si je napravio kod ovih crvi. Samo je kopiraj kod svih ostalih i onda ti ne treba 98% nukleotida. Ostavljas prostor za jos mnogo drugih informacija, pravis bolji mehanizam i sl. No to nije napravio i ja zaista ne mogu razumjeti zasto. Meni to mnogo vise lici na slucaj nego na inteligenciju. Ne vidim nista inteligentno u tome da napravis jedan kompeksan sistem al zabrljas na mnogo jednostavnijoj stvari.

Kako god, ako bih mozda i prihvatio da je neki oblik inteligencije iza svega ovoga ne bih se mogao oteti utisku da je ta inteligencija toliko inteligentna, definitivno nije savrsena, niti sveznajuca, niti svemocna. AKo je ovo najbolje sto je mogla napraviti, ja nisam impresioniran. Cak sta vise, razocaran sam.
Mi ljudi kada pravimo automobil, gledamo da ga napravimo tako da iskoristi sto je moguce vise goriva. TO je poenta inteligencije.
Krivo, ne radi se automobil tako da iskoristi sto je moguce vise goriva, već izrada automobila je kompromis između više faktora. Ali to je manje bitno.
Bitno je da i iza starog Renaulta 4 i iza Nevere ili Tesle, jednako stoji inteligencija. Nećeš valjda reći da iza Renaulta 4, šta je takav kakav jest, ne stoji inteligencija.

Da se vratimo na biologiju. Biološka je činjenica da je semantička informacija (koju ti i ne razumiješ šta je to, jer je brkaš s podacima), prisutna u DNA svih živih bića.
Naučna i filozofska spoznaja kazuju da je općenito za stvaranje semantičke informacije, koja je nematerijalna, nužan misaoni izvor, dakle, inteligencija, tj. da ne može nastati kakvim slučajnim materijalnim procesima.
I to je glavna poanta. Ne mogavši opovrgnuti navedeno, ne imajući primjera da semantička informacija može nastati bez misaonog izvora, postavljaju se smiješne opaske tipa: zašto nije više kodirajućeg dijela, zašto su ove dvije rupe tako blizu, šta je s genom za krzno,..., a koje nemaju blage veze s osnovnom poantom.
apsidejzi wrote: 02/03/2023 21:35 Kako god, ako bih mozda i prihvatio da je neki oblik inteligencije iza svega ovoga ne bih se mogao oteti utisku da je ta inteligencija toliko inteligentna, definitivno nije savrsena, niti sveznajuca, niti svemocna. AKo je ovo najbolje sto je mogla napraviti, ja nisam impresioniran. Cak sta vise, razocaran sam.
Ne bih se čudio da uz ovu patetiku padne i koja suzica.

Kao šta sam kazao, saznanje da je u temelju života vidljivo djelovanje inteligencije. razarajuće djeluje na materijalističko poimanje života i svijeta, šta je već ranije na drugi način to isto kazao matematičar, filozof i utemeljitelj kibernetike Norbert Wiener.
Leverage

#4019 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Leverage »

Ne postoji ništa nematerijalno, to je temeljno pogrešna premisa iz koje izvlačiš sve ove budalaštine.
Hakiz

#4020 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Hakiz »

Edouard wrote: 03/03/2023 00:40
...Krivo, ne radi se automobil tako da iskoristi sto je moguce vise goriva, već izrada automobila je kompromis između više faktora...
:shock:

U stvari... Nema veze.
apsidejzi

#4021 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Edouard wrote: 03/03/2023 00:40
Mi ljudi kada pravimo automobil, gledamo da ga napravimo tako da iskoristi sto je moguce vise goriva. TO je poenta inteligencije.
Krivo, ne radi se automobil tako da iskoristi sto je moguce vise .goriva, već izrada automobila je kompromis između više faktora. Ali to je manje bitno.
Bitno je da i iza starog Renaulta 4 i iza Nevere ili Tesle, jednako stoji inteligencija. Nećeš valjda reći da iza Renaulta 4, šta je takav kakav jest, ne stoji inteligencija.
Ti ocito ne razumijes da si ovim primjerom upravo potvrdio ono sto ja zelim da kazem. Novi automobili su mnogo efikasniji od starih automobila i to je posljedica inteligentnog dizajna. Moderni automobili su "inteligentno evoluirali" i ako to prenesemo na zivi svijet, ocekivali bismo isto. Medjutim, u zivom svijetu imamo obrnutu situaciju. Bakterija ima samo 12% nukleotida koji nisu kodirajuci, a ljudi 98%. Ljudi su mnogo kompleksniji od bakterija i da ih je inteligentni dizajner pravio, napravio bi ih boljim i efikasnijim (KAKO TI KAZES U CITIRNOM DIJELU). Ali nije. Napravio ih je gorim.

Teorija evolucije kaze da je to neophodno kako bi se genetski materijal zastitio od mutacija. Vise gena = veca sansa da se mutacija desi na kodnom dijelu. TO znaci da moras dodati vise "nekodirajucih nukleotida" kako bi zastitio kodirajuce. Samo tako moze preziviti kodni dio.

Teorija inteligengnog dizajna: Novi automobil je X puta kompleksniji od Renoa 4 sa svim elektronikama, kvalitetnijim materijalima, laksim komponentama, boljim dizajnom. Ipak, trosi manje goriva i generalno je bolji od starih automobila.

Kako to da kada inteligencija za koju znamo da je inteligencija (ljudska inteligencija) dizajnira kroz vrijeme, ona ima tendenciju da napravi bolji i efikasniji proizvod, a inteligencija za koju spekulisemo da je inteligencija (a trebala bi biti sveznajuca i svemocna) napravila je totalno neefikasan proizvod? Ne mozes se izvlaciti na tezu KOMPROMISA. Ako si inteligentni dizajner, pogotovo ako si KREATOR SVEMIRA, onda ti pravis pravila i ne moras imati nikakve kompromise. Apsurd je pozivati se na kompromis a biti svemocan i napraviti neefikasniji sistem kako vrijeme prolazi. Istovremeno, mi ljudi koji nismo savrseni i koji nismo svemocni i sveznajuci, kroz vrijeme smo naucili pravila prirode, prilagodili se njima i napravili bolje i kvalitetnije sisteme.

Osim ako ti ne vjerujes u svemocnu i sveznajucu inteligenciju? Ako sam ja dobro upratio, ti vjerujes u biblijski opis boga, a taj bog sebe vidi kao sveznajuceg i svemocnog. KREIRAO je svemir i morao je praviti kompromise??? A sve sto je trebao uraditi jeste uzeti masineriju koja cita gene kod besmrtnih crvi i ubaciti tu masineriju u sva ostala bica. On je SVEMOCAN. Sta je tu tesko? Vec znas kako napraviti masinu koja ne grijesi. Ubaci je u covjeka i smanji kolicinu nepotrebne informacije. Tada masinerija nece morati rastvarati 98% nepotrebnih nukleotida, nego ce direktno ici na citanje gena i onda ih sastaviti perfektno i to je to. To bi mi ljudi uradili. Upravo to smo uradili u svim sferama zivota. MOderni avioni su efikasniji od starih aviona. MOderni internet je brzi od starog interneta. Moderni kompjuteri imaju mnogo vise radne memorije od starih. Umjesto da bakterija ima 12% nekodirajuce DNA a ljudi 1%, mi imamo 98% nekodirajuce DNA u ljudi. I da stvar bude zanimljivija, sto je vise gena u nekom organizmu, to je vise nekodirajuce DNA. Teorija evolucije je jasna po tom pitanju: Moramo napraviti kompromis da zastitimo genetski materijal. Inace ce SLUCAJNE mutacije (1 na 10000) unistiti korisni dio DNA. Ovaj "nekorisni" dio tj nekodirajuci dio, sluzi da zastiti od slucajnih mutacija. Teorija velikih brojeva.

Sve ovo ukazuje da je DNA takva kakva jeste zahvaljujuci KOMPROMISU zbog statistike. Ja ne vidim zasto bi inteligentni dizajner bio prisiljen praviti takve kompromise, pogotovo sto vecina vjernika polazi od hipoteze da je taj inteligentni dizajner sveznajuci, svemocni KREATOR. Kao sto rekoh, nisam impresioniran ovim sto je napravio. Ima i boljih rjesenja. Mi ljudi bi napravii efikasniji i bolji sistem da imamo neogranicenu moc kao taj dizajner. Ali nemamo i zato moramo praviti kompromise i opet finalni rezultat biva bolji i bolji kako vrijeme odmice.
apsidejzi

#4022 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

...
Last edited by apsidejzi on 03/03/2023 07:43, edited 1 time in total.
apsidejzi

#4023 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

teodati wrote: 02/03/2023 20:52
Hakiz wrote: 02/03/2023 20:50

Jah.
Tako je to, istinu od prve nikada nitko nije prihvatio, al vremenom sve bajke nestanu a ostane samo istina, e da!

Kažem vam, Veliki prasak i evolucija su bajke, isto tako i kreacionizam, i vječna bića, ništa od toga NE POSTOJI.

Nas ljude napravila su kao i cijeli svemir Prva bića u našem prostor-vremenu, svi koji su umrli susreli su se Njima, i svi koji ovo čitate također ćete se prije ili kasnije susresti sa Bogovima koju su nas stvorili, ovo nije šala nego istina, laku noć!
Odlicno, trebamo malo vise informacija o tim prvim bicima. Kako mozemo istu naci?
-Chesterfield-

#4024 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by -Chesterfield- »

apsidejzi wrote: 03/03/2023 07:36
Mi ljudi bi napravii efikasniji i bolji sistem da imamo neogranicenu moc kao taj dizajner. Ali nemamo i zato moramo praviti kompromise i opet finalni rezultat biva bolji i bolji kako vrijeme odmice.
Prvi čovjek je bio stvoren savršen. Adem se zvao, dobro se sjećam.
Nije mu moglo ništa našteti osim plodova sa samo jednog drveta.
Od mnogobrojnih plodova Adem odluči da kuša plodove sa tog drvet, bez obzira što je bio upoznat da mu je to zabranjeno.
I tada dođe do nekih, hajmo reći mutacija.
Ukazaše mu se stidna mjesta.
Ne znam šta je prije toga prekrivalo stidna mjesta? Možda krzno..?

Priča je poznata...
Od tada se ljudi pate kao i svaki drugi hajvan...
vaučer

#4025 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by vaučer »

Čak ni u priči iz Biblije Adam nije bio savršen, bio je isti kao i mi samo nesvjestan svog neznanja i smrtnosti. Stablo s kojeg je jeo plodove se zove 'Stablo spoznaje dobra i zla', dakle kad je jeo plodove tog stabla, spoznao je da postoji zlo i kao takav (kakva logika benevolentnog stvoritelja :-) ) nije više mogao ostati u raju. Prekršio je pravila, dobio nogu i nastavio život kao i svaki drugi čovjek nakon njega. Ali nije bio savršen.
Post Reply