Sve ok, ali gubi se poenta u ovom detaljisanju.
Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Optimist
#17577 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Policija samo moze postupiti po nalogu suda, nikako drugacije.probook wrote: ↑01/03/2023 20:50Ja bih zovnuo policiju i prijavio da mi pokusavaju ukrasti auto. A auto im ne bih dao.shheff wrote: ↑01/03/2023 19:34 Evo jedna svježa opomena svima prilikom kupovine automobila.
Pročitao sam sve komentare, i pošto je većina lijena za isto, da se smanji količina lupetanja/pametovanja, ukratko:
-osoba A založila automobil kod Mikrofin banke prilikom podizanja kredita (sa brojem šasije)
-osoba A prodala osobi B automobil bez pomena gore navedenog
-osoba B uredno prevela i registrovala automobil na svoje ime (pitanje za MUP USK u ovom slučaju kako?)
-osoba B u svom vlasništvu posjeduje automobil već 4 godine
-u međuvremenu osoba A vjerovatno prestaje plaćati kreditne obaveze, Mikrofin tuži i sud donosi odluku o zapljeni imovine (automobila)
-napomena za one lijene čitanja (automobil je zaveden kod banke po broju šasije, te tako sud preko IDDEEA ima uvid u sadašnjeg vlasnika, osobu B)
-dolazi sudski izvršitelj i predstavnik banke te plijene automobil od osobe B
-slučaj za dobrog advokata, željnog deranja kože i da radi na procenat od presude
napomena: osoba A je vjerovatno kokuz i nečovjek, tako da utjerivanje dugova i lomljenje kostiju neće rezultirati nadoknadom štete osobi B
https://m.facebook.com/story.php?story_ ... tid=Nif5oz
Meni je ovdje vise enigma kako su izvrsitelji dosli do informacije gdje se nalazi auto i u cijem je vlasnistvu. Tj kako su ga uopce locirali.
-
probook
#17578 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Onda ne bih zvao policiju, ali auto ne bih dao po cijenu zatvora.
- Mishelinke
#17579 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Vrlo jednostavno.
Broj šasije-trenutni vlasnik-prijavljena adresa trenutnog vlasnika.
- Mishelinke
#17580 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Može se auto spasiti, ali to je duga pravna procedura. Propust trenutnog vlasnika nije. Najvjerovatnije je propust Mupa USK, jer su odradili prijevod i registraciju po "jaranskoj osnovi", bez da su provjeravali.
Može biti i banka da je pogriješila jer nije na vrijeme stavila zabranu raspolaganja, odnosno prodaje vozila, ali prije da je prva varijanta u pitanju, jer znam kako radi policija u manjim sredinama. Svak svakoga zna i malo sta se provjerava i radi po propisima i onda imamo ovakvu situaciju.
-
Throttle
- Haris.ba
#17582 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
A gdje ce se upisati zabrana raspolaganja?Mishelinke wrote: ↑01/03/2023 20:59 Može se auto spasiti, ali to je duga pravna procedura. Propust trenutnog vlasnika nije. Najvjerovatnije je propust Mupa USK, jer su odradili prijevod i registraciju po "jaranskoj osnovi", bez da su provjeravali.
Može biti i banka da je pogriješila jer nije na vrijeme stavila zabranu raspolaganja, odnosno prodaje vozila, ali prije da je prva varijanta u pitanju, jer znam kako radi policija u manjim sredinama. Svak svakoga zna i malo sta se provjerava i radi po propisima i onda imamo ovakvu situaciju.
P.S.
Postoji registar zaloga i sada bi trebalo kod svake kupovine auta to pregledati. Ali, se placa.
Naci neku agenciju za prevod koja to nudi kao uslugu. Nema druge.
https://www.reg-zaloga-bih.gov.ba/Home/Registration
- ZoomZoomKiwi
#17583 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Zabrana otuđenja vozila, kao i podatak u čiju korist, se unosi u saobraćajnu dozvolu na pretposljednju stranicu u polje napomena.
Ako isto nije unešeno kada je nastupila zabrana, onda je to propust banke odnosno založnika, te to nije propust MUPa.
Uslikam sutra od kolege iz firme koja ima sklopljen sporazum sa Poreznom upravom za plaćanje naknadno utvrđenih obaveza na rate. A kao zalog su tri vozila te firme, i svakom je u saobraćajnu upisano na stranicu ispod dijela gdje su podaci o motoru sljedeće: “ZABRANA OTUĐENJA VOZILA - POREZNA UPRAVA”
Sporazum nije stupio na snagu dok se isto nije unijelo u saobraćajnu dozvolu.
Ako isto nije unešeno kada je nastupila zabrana, onda je to propust banke odnosno založnika, te to nije propust MUPa.
Uslikam sutra od kolege iz firme koja ima sklopljen sporazum sa Poreznom upravom za plaćanje naknadno utvrđenih obaveza na rate. A kao zalog su tri vozila te firme, i svakom je u saobraćajnu upisano na stranicu ispod dijela gdje su podaci o motoru sljedeće: “ZABRANA OTUĐENJA VOZILA - POREZNA UPRAVA”
- Mishelinke
#17584 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Haris.ba wrote: ↑01/03/2023 21:01A gdje ce se upisati zabrana raspolaganja?Mishelinke wrote: ↑01/03/2023 20:59 Može se auto spasiti, ali to je duga pravna procedura. Propust trenutnog vlasnika nije. Najvjerovatnije je propust Mupa USK, jer su odradili prijevod i registraciju po "jaranskoj osnovi", bez da su provjeravali.
P.S.
Postoji registar zaloga i sada bi trebalo kod svake kupovine auta to pregledati. Ali, se placa.
Naci neku agenciju za prevod koja to nudi kao uslugu. Nema druge.
https://www.reg-zaloga-bih.gov.ba/Home/Registration
Au, onda ovdje nešto smrdi i to iz pravca mikrokreditne organizacije. Vjerovatno onda nisu ni evidentirali zalog. U ovoj situaciji, izvršitelja ne interesuje šta i kako, već radi po nalogu, a u nalogu je to vozilo zavedeni kao zalog. Vlasnik samo treba uložiti prigovor na izvršenje i sud će to obustaviti. Nije ovo jedini takav slučaj sa mikrokreditnim organizacijama. Izvršitelj ne preispituje šta i kako, već ko robot radi, a ljudi u neznanju izgube, u ovom slučaju auto. Samo treba uložiti prigovor i auto će mu biti vraćeno a izvršenje obustavljeno.
Last edited by Mishelinke on 01/03/2023 21:10, edited 1 time in total.
- ZoomZoomKiwi
#17585 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Upravo tako. Jer zalog nije prijavljen niti je činjenica o zabrani otuđenja vozila upisana u saobraćajnu dozvolu, što mora biti.Mishelinke wrote: ↑01/03/2023 21:09Au, ondavovdje nešto smrdi i to iz pravca mikrokreditne organizacije. Vjerovatno onda nisu ni evidentirali zalog. U ovoj situaciji, izvršitelja ne interesuje šta i kako, već radi po nalogu, a u nalogu je to vozilo zavedeni kao zalog. Vlasnik samo treba uložiti prigovor na izvršenje i sud će to obustaviti. Nije ovo jedini takav slučaj sa mikrokreditnim organizacijama. Izvršitelj ne preispituje šta i kako, već ko robot radi, a ljudi u neznanju izgube, u ovom slučaju auto. Samo treba uložiti prigovor i auto će mu biti vraćeno a izvršenje obustavljeno.
- Mishelinke
#17586 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Da da. Ja mislim da je rok 15 dana od dana uručenja rješenja. Ako uloži prigovor, to se rješava po hitnom postupku, jer je izvršenje u toku, i brzo će dobiti vozilo nazad.EFD22 wrote: ↑01/03/2023 21:10Upravo tako. Jer zalog nije prijavljen niti je činjenica o zabrani otuđenja vozila upisana u saobraćajnu dozvolu, što mora biti.Mishelinke wrote: ↑01/03/2023 21:09
Au, onda ovdje nešto smrdi i to iz pravca mikrokreditne organizacije. Vjerovatno onda nisu ni evidentirali zalog. U ovoj situaciji, izvršitelja ne interesuje šta i kako, već radi po nalogu, a u nalogu je to vozilo zavedeni kao zalog. Vlasnik samo treba uložiti prigovor na izvršenje i sud će to obustaviti. Nije ovo jedini takav slučaj sa mikrokreditnim organizacijama. Izvršitelj ne preispituje šta i kako, već ko robot radi, a ljudi u neznanju izgube, u ovom slučaju auto. Samo treba uložiti prigovor i auto će mu biti vraćeno a izvršenje obustavljeno.
A pravi dužnik, ako nema plate, penzije, bilo kakve imovine, u prijevodu beskućnik, onda je mikrokreditna popu*ila, ali ko im je kriv. Imaju kamate ko Gaši, procjena rizika im je nikakava, a garancije beskorisne. Ko ih šiša, nek sad plaču.
- Haris.ba
#17587 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
To je porezna uprava. Ona postupa po svom posebnom zakonu.EFD22 wrote: ↑01/03/2023 21:04 Zabrana otuđenja vozila, kao i podatak u čiju korist, se unosi u saobraćajnu dozvolu na pretposljednju stranicu u polje napomena.
Ovdje se radi o upisu zaloga. Mrsko mi sada provjeravati, ali koliko se sjecam zalog nastaje upisom u registar zaloga. Kako je to rjeseno treba li u saobracajnu ne znam.
Ima isto i carina. I ona ima svoj poseban zakon za te upise.
- ZoomZoomKiwi
#17588 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Pa i ovo je vozilo je zalog. Samo nije prema banci nego prema Poreznoj upravi. Isto tako može biti prema bilo kome. Zalog se mora upisati u saobraćajnu dozvolu isto kao i što se mora upisati teret u ZK za neku nekretninu kada je u pitanju hipoteka.Haris.ba wrote: ↑01/03/2023 21:15To je porezna uprava. Ona postupa po svom posebnom zakonu.EFD22 wrote: ↑01/03/2023 21:04 Zabrana otuđenja vozila, kao i podatak u čiju korist, se unosi u saobraćajnu dozvolu na pretposljednju stranicu u polje napomena.
Ovdje se radi o upisu zaloga. Mrsko mi sada provjeravati, ali koliko se sjecam zalog nastaje upisom u registar zaloga. Kako je to rjeseno treba li u saobracajnu ne znam.
Znači MUP neće uraditi odjavu postojećeg vlasnika ili prijavu novog za vozilo ukoliko isti podatak stoji u saobraćajnoj dozvoli.
Ovo je propust banke koja nije upisala pravo zaloga na vozilo. Isti podatak se svakako upisuje u saobraćajnu dozvolu u nadležnom MUPu, te se samom činjenicom upisa tog podatka MUP smatra obaviještenim o istom.
- Laplace
-
Seawolf
#17590 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Vozilo koje je pod zalogom se može prodati, ali je onaj koji je prodao vozilo dužan da obavijesti zalogoprimca da je prodao vozilo.Haris.ba wrote: ↑01/03/2023 21:15To je porezna uprava. Ona postupa po svom posebnom zakonu.EFD22 wrote: ↑01/03/2023 21:04 Zabrana otuđenja vozila, kao i podatak u čiju korist, se unosi u saobraćajnu dozvolu na pretposljednju stranicu u polje napomena.
Ima isto i carina. I ona ima svoj poseban zakon za te upise.
Onaj koji je prodao vozilo, nije dužan da o zalogu obavijesti kupca vozila.
Informacija o zalogu se ne upisuje niti u saobraćajnu dozvolu, niti u vlasničku. Za to postoji Registar zaloga.
Zalogoprimcu je bitno da postoji vozilo, nije bitno ko mu je vlasnik.
Ako zalogodavac uredno izvršava obaveze prema zalogoprimcu, novi vlasnik vozila nikada neće saznati da je vozilo (bilo) pod zalogom, osim ako mu to zalogodavac nije naveo prilikom prodaje, ili ako sam nije provjerio u Registru zaloga.
Prošao sam ovo puno puta (bez ikakvih problema) i sa vozilima koja sam prodao (kao zalogoprimac) i sa vozilom koje sam kupio (kao zalogodavac).
- Haris.ba
#17591 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
A, bilo bi nekako logicno da se upisuje. Iako sam sumnjao da se ne upisuje.
Treba Fortu zaganjat da to izmjeni. Nek izmjeni pravilnik o registraciji da se to upisuje.
- Evolution_IV
- Vozim: 3 Leša
#17592 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
meni da dodju, otislo bi pod presu expresno...
-
Seawolf
#17593 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Ne kontam zašto bi bilo logično da se upisuje zabrana otuđenja, kada prodaja, odnosno promjena vlasništva nad založenim automobilom nije zabranjena.
- Haris.ba
#17594 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
- Optimist
#17595 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
-
preludezalude
#17596 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Moze se prodati, nije u tome problem. Cak se moze prodati i bez saglasnosti banke. Problem je sto novi vlasnik ne moze uknjiziti pravo vlasnistva. Zato je obaveza notara da upozori i zastiti obe stranke.
- Idemedosumom
#17597 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Eh raja da vam javim da sam dovukao Mazdu:
https://olx.ba/artikal/51069562/mazda-c ... 4-22-dizel
Utisci se jos uvijek slijegaju. Hvala svima koji su pomogli savjetima
Utisci se jos uvijek slijegaju. Hvala svima koji su pomogli savjetima
-
shheff
#17598 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Svima nama dobra škola na tuđi račun.
-
shheff
#17599 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Jesi li provjerio Registar zaloga BiHIdemedosumom wrote: ↑02/03/2023 12:12 Eh raja da vam javim da sam dovukao Mazdu:
Utisci se jos uvijek slijegaju. Hvala svima koji su pomogli savjetima![]()
- Idemedosumom