Bore se za rusevine da sljedeca linija gradova iza trenutne takodjer ne bi bila pretvorena u rusevine. Nama su to imena na mapi, Ukrajincima su to mjesta gdje im zive zene, djeca i roditelji.madner wrote: ↑27/02/2023 21:42Siguran sam da su se trebali vec odavno povuci. Ovako riskiraju, da su se povukli 10 km imali bi stabilnu liniju a rusevine nista ne znace.pici wrote: ↑27/02/2023 20:27 A jesteli bas sigurni da ce Bakhmut pasti.Ukri poznaju opasnost padom Bakhmuta.Evo sta ce se desiti ako ga ruje osvoje.Uspostavit ce liniju prema Chasiv Yar i onda nagrnuti sjeverno prema Siversku gdje bi se spojili sa ovima iz pravca Kremine a onda na Liman.Kasnije sa trupama sa krajnjeg sjevera bi izasli na rijeku Oskil a samim tim Kupljansk i Izjum a time Slovansk i Kramatorsk.
Da idu ovako direkt prema Slovansku i Kramatorsku je kockanje jer bi usli preduboko a sa bokova Ukrajinci.I jos plus dovukli ogromne oklopne snage.Ovim tempom trebat ce im dvije godine i to da se Ukri samo brane.
Sad valja izvuci jedinice bez vecih gubitaka ili gurati logistiku na dometu minobaca.
Ukrajina
- geralt
#148026 Re: Ukrajina
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#148027 Re: Ukrajina
Evo tebi i @lajkujMe jedno zapazanje sto se tice Bakhmuta.To je porusen i razrusen grad i kao sam ne predstavlja neku stratesku prednos ALI Uvezan zeljznickom komunikacijom Kurduimivka-Bakhmut-Krasna Gora-Soledar-Siversk-Liman.To je strasno uvezivanje jos plus putevi.Rusi bi se tu uvezali i bilo bi mnooooogo teze Ukrajincima braniti Slovainsk i Kramatorsk, kljucne gradove za Djepar i Harkivu sazada.madner wrote: ↑27/02/2023 21:42Siguran sam da su se trebali vec odavno povuci. Ovako riskiraju, da su se povukli 10 km imali bi stabilnu liniju a rusevine nista ne znace.pici wrote: ↑27/02/2023 20:27 A jesteli bas sigurni da ce Bakhmut pasti.Ukri poznaju opasnost padom Bakhmuta.Evo sta ce se desiti ako ga ruje osvoje.Uspostavit ce liniju prema Chasiv Yar i onda nagrnuti sjeverno prema Siversku gdje bi se spojili sa ovima iz pravca Kremine a onda na Liman.Kasnije sa trupama sa krajnjeg sjevera bi izasli na rijeku Oskil a samim tim Kupljansk i Izjum a time Slovansk i Kramatorsk.
Da idu ovako direkt prema Slovansku i Kramatorsku je kockanje jer bi usli preduboko a sa bokova Ukrajinci.I jos plus dovukli ogromne oklopne snage.Ovim tempom trebat ce im dvije godine i to da se Ukri samo brane.
Sad valja izvuci jedinice bez vecih gubitaka ili gurati logistiku na dometu minobaca.
Samo pogledajte mapu i mrezu zeljeznica i puteva.Opet bi postojala mogucnost pada Izjuma i dolazak Harkivu sazada.Zamislite tu srecu rusa da zauzmu drugi po velicini Ukrajinski grad.To bi bio šok za ukrajince a i za zapadne saveznike.
Mada to se nece desiti al eto lijepo je sanjati ruske bajke.
- madner
#148028 Re: Ukrajina
Ne bas, uglavnom su mjesta evakuisana. Imali smo ovu raspravu kod pada SD, UAF moze izgubiti samo ako izgubi ovu prednost u boljim brigadama.
Ovo kod Vuhledar je recept, ovo kod Bakmuta nije.
Dakle 10km, ne 100km liniju su trebali povuci zbog tih jedinica. Gubici su sada jako blizu to nije dobro na duge staze.
- madner
#148029 Re: Ukrajina
Polako, ima do Slovjanska jos bar dvije linije koje se mogu braniti. Tu je veca sredina, bice Rusima jako tesko da ovo ponove bez jos 30 bataljona.pici wrote: ↑27/02/2023 23:16Evo tebi i @lajkujMe jedno zapazanje sto se tice Bakhmuta.To je porusen i razrusen grad i kao sam ne predstavlja neku stratesku prednos ALI Uvezan zeljznickom komunikacijom Kurduimivka-Bakhmut-Krasna Gora-Soledar-Siversk-Liman.To je strasno uvezivanje jos plus putevi.Rusi bi se tu uvezali i bilo bi mnooooogo teze Ukrajincima braniti Slovainsk i Kramatorsk, kljucne gradove za Djepar i Harkivu sazada.
Samo pogledajte mapu i mrezu zeljeznica i puteva.Opet bi postojala mogucnost pada Izjuma i dolazak Harkivu sazada.Zamislite tu srecu rusa da zauzmu drugi po velicini Ukrajinski grad.To bi bio šok za ukrajince a i za zapadne saveznike.
Da imaju snage za Harkov, mogli bi iz Kurska napasti, a ne proci najbolje utvrdjen dio.
- pici
#148030 Re: Ukrajina
I ako se povuku iz Bakhmuta, moraju bar na nekim pravcima drzat taj zeljeznicki pravac pod vatrom, ne 10km vec manje.Iz Kremine vec rade ofanzivu u pravcu Limana i cekaju da padne Bakhmut kako bi se kljestima usmerili na Siversk a samim tim i uspostavili vezu sa armijom sa sjevera uz rijeku Oskil.
Plan nije komplikovan samo je pitanje koji ce odgovor Ukri dati u kontra ofanzivi.
Plan nije komplikovan samo je pitanje koji ce odgovor Ukri dati u kontra ofanzivi.
- JMGuti
#148031 Re: Ukrajina
Ne znam da li je 72. mehanizovana bila u Bahmutu, ali neke od najboljih jedinica i brigada su uvijek tu. Posebno za izdvojiti 93. brigadu, koja je oslobađala i Harkiv i Izjum, u Soledaru odrađivala lavovski posao. Sigurno najbolja brigada ukrajinske vojske.
- pici
#148032 Re: Ukrajina
Napisao sam,nece ici direkt na Slovanjsk jer bi im ovim tempom trebalo godina pa i dvije.madner wrote: ↑27/02/2023 23:30Polako, ima do Slovjanska jos bar dvije linije koje se mogu braniti. Tu je veca sredina, bice Rusima jako tesko da ovo ponove bez jos 30 bataljona.pici wrote: ↑27/02/2023 23:16
Evo tebi i @lajkujMe jedno zapazanje sto se tice Bakhmuta.To je porusen i razrusen grad i kao sam ne predstavlja neku stratesku prednos ALI Uvezan zeljznickom komunikacijom Kurduimivka-Bakhmut-Krasna Gora-Soledar-Siversk-Liman.To je strasno uvezivanje jos plus putevi.Rusi bi se tu uvezali i bilo bi mnooooogo teze Ukrajincima braniti Slovainsk i Kramatorsk, kljucne gradove za Djepar i Harkivu sazada.
Da imaju snage za Harkov, mogli bi iz Kurska napasti, a ne proci najbolje utvrdjen dio.
Prvobitni plan i jeste bio da okruze Harkov samo sto nisu imali tu snagu a i Ukrajinci su se zestoko branili.Upravo tu komunikaciju iz Kurska je branila 93th brigada.Najveci prodor su imali sa druge strane Harkiva iz pravca Starog Saltiva i Kupljanska.Veliki gradovi se ovdje zauzimaju kad ih opkolis.Mariupolj nikad nebi pao da ih nisu okruzili.Naravno za to treba sila a posto je rusija druga sila al na papiru...e tu je probljemcic.
- drug_profi
#148033 Re: Ukrajina
Pitanje dana je ima li istine u onoj mapi kontraofanzove?
Tom Cooper:
Tako da vjerovatno ima istine, a znacemo sutra vise sigurno.
Tom Cooper:
Kasnije popodne mi je rečeno da 'oni' planiraju kontranapad, ali da o tome ne pričam. Dakle, ovo niste dobili od mene, već odavde
— i sve što će uslijediti u vezi s tim ostaje nepotvrđeno: RUMINT ima, ZSU je pokrenula ne samo jedan od svojih brojnih 'lokalnih kontranapada', već zapravo veliki kontranapad sjeverno od Bakhmuta, a mapa ispod bi trebala pokazati situaciju kasno popodne.
Ah da, i: priča se da operaciju vode 3. jurišni, 46. aeromobil i 17. tenk (molim vas: nemojte biti euforični: opet, ništa od ovoga još uvijek nije potvrđeno, i (citat), 'ne sve je u redu'; ovo prijavljujem jer je pomenuto od 'više od dva dokazana izvora', a i nezavisno od mene).
Tako da vjerovatno ima istine, a znacemo sutra vise sigurno.
-
lajkujMe
#148034 Re: Ukrajina
Ne faliti nego vec fali pogotovo IFV a onda i tenkova.madner wrote: ↑27/02/2023 23:14To je pokusaj da se Srbija uvuce u Ruski svijet, zadnja uzdanica u Evropi.lajkujMe wrote: ↑27/02/2023 21:40 Interesantna vijest nekad Mocna Rusija koja je poklanjala oruzje Srbiji ne tako davno sad moli Srbiju da ima da kakvog oruzanja
60% rezervi su vec uzeli ovo 40% sto je ostalo je sve losije i losije kvalitete.
Znaci za 12 mjeseci rata Rusi su izgubili originalnu vojsku s najmodernijim sto Rusi imaju + 60% rezervi je u borbi a dobar dio toga unisten.
Koje tehnike mislis da ce faliti?
Rusi sve vise bacaju zivu silu bez podrske u napad.
Nekad se koristili T80 i modernizovani T72, sad melju kroz zalihe T62.
BMP3 je isceznuo pa ga zamjenili BMP2 i oni su dobrim dijelom isceznuli sad je red na BMP1 njih imaju najvise ali su i najgori.
Zanimljivo Tigr vozila ne vidimo vise u borbama, a BTR otanjili skroz.
Moze biti da se varam i da je to sve zbog Rasputice ali Ukrajinci uredno koriste oklope dok kod Rusa sve vise vidimo pjesadijske napade bez ikakve oklopne podrske.
Vuhledar je dobar primjer, izgleda da su u prvim sedmicama napada potrosili sve oklope i sad salju pjesake eventualno pojedinacne bmp1.
Sto se tice Bakhmuta ne znam stvarno sta je tu prica malo mi je suhveli da od Prigozinove izjave sa nema sanse da uzmu Bakhmut sad smo stigli do haman u okruzenju.
I sve je pocelo s rotacijom 93 brigade i ostalih brigada sa novim brigadama.
Mislim da je tu bio kljucni momenat od tada Ukrajinci neuspjevaju obuzdati Ruse koji mic po mic napreduju.
Soledar je gotovo odmah pao i Rusi uspjeli formirati klinove.
Ima jedna pametna stvar s ovom Ruskom taktikom konstantog napada.
Da nisu efektivni prodori su po 100 metara dnevno ali kljuc je u tome sto naprezu dugacak front stalnim napadima i tako otkrivaju slabosti Ukrajinske odbrane ili pak stvore slabost neprekidnim napadima.
Cijena toga je ogromni broj gubitaka kod Rusa i nije dugorocno odrzivo.
Tempo gubitaka Rusa je daleko veci nego prije i mislim da su arogantni u misli da kad potrose ovih 300k mobiksa da ce opet mobilizovati 300k i nastaviti ovako.
Kad tad mora doci do zamora drustva i stvaranja pukotina u sarenoj fatamorgani koju je Ruska propaganda stvorila.
Dzaba ti sva propaganda ako ti brat pogine, ako ti sin pogine ako ti jaran pogine.
Doduse mozda to Rusi i iskoriste pa ce Rusi letjeti da ginu.
Dosta stvari je drugacije nego ranije, sami Rusi nisu vise sokirani ratom. Na pocetku strah i dezerterstvo je biko ogromno sad je sve manje jer Rusi su atrofirali u 40te godine.
Gdje je smrt od neprijatelja bolja od smrti macolom od svoga.
Samo sto ovo nije 1942 s desetinama miliona mladica i velikim natalitetom.
Niti je ovo 1943 gdje samo svaka 100 granata pogodi nesto.
Da mogu siliti vojsku da ide naprijed ali moderno naoruzanje ih daleko brze topi nego oruzanje 1943 god.
Rusi su se izgleda odlucili za attrition warfare. Oni ce probati baciti vise mesa nego sto Ukrajinci mogu i natjerati ih tako na kapitulaciju.
Bukvalno su odlucili da ne mare za svoje mrtve bitno im je samo da izdrze duze od Ukrajinaca.
Ali to bi se moglo promjeniti pitanje je kako.
Ono sto meni smeta kod UA planova je jednodimenzijalno razmisljanje GS. Samo se brane a nigdje da isprobaju makar ogranicene napade da makar testiraju Rusku odbranu.
Razumijem nemaju mozda resursa ali brate mili manji napadi su moguci a meni se cini kao da UA razmislja na fazon sad cemo mi okupiti 500 oklopa nekad za 6 mjeseci pa cemo tad napraviti veliki napad.
- drug_profi
#148035 Re: Ukrajina
Moje je mišljenje da attrition još uvijek više troši Ruse nego Ukrajince.
Rusima nedostaje već oklopa, a ni granata već nema previše.
Ukrajina im spremila tvrd zid da dobro udaraju glavama.
Kad im se zamanta, tj. kad oslabe da više ne mogu napadati, krenuće ukrajinski veliki napad.
Jer je ovo jednostavniji način da smanjiš gubitke u događaju, akciji koju moraš provesti ako želiš završiti rat.
Uzmimo da je obratno. Da se Rusi odluče braniti sa svom silom mesa kojeg imaju.
A Ukrajinci napadaju sa resursima koje imaju.
U toj situaciji vrlo brzo bi se ostrica istupila i doslo bi do zastoja, a onda ko zna sta.
A drugog pokusaja nema.
Kad im se zamanta, tj. kad oslabe da više ne mogu napadati, krenuće ukrajinski veliki napad.
Jer je ovo jednostavniji način da smanjiš gubitke u događaju, akciji koju moraš provesti ako želiš završiti rat.
U toj situaciji vrlo brzo bi se ostrica istupila i doslo bi do zastoja, a onda ko zna sta.
A drugog pokusaja nema.
-
zavrzlama
#148036 Re: Ukrajina
Upravo tako....ono sto ide Ukrajini i amerima u korist je cinjenica da rusi iako odluce da se ukopaju na dostignutim linijama,Ukrajinci imaju moc da konstantno pokrivaju artiljerijom ta okupirana podrucja i ravnaju sve,tako da rusi nece moci imati nikad mira na toj teritoriji sto ce ih vojno slabiti a sankcije ce odradjivati socijalni i ekomomski dio posla protiv rusa..vrijeme ne radi za ruse ,rusima jedino ide u korist ako uspiju izazvat rat na balkanu ili preko asada i irana neki veci sukob na bliskom istoku..drug_profi wrote: ↑28/02/2023 01:13 Moje je mišljenje da attrition još uvijek više troši Ruse nego Ukrajince.
A drugog pokusaja nema.
Ovaj rat ce trajati vjerovatno jos 3 do 4 godine...
-
Oblomov
#148037 Re: Ukrajina
Rusi ostali bez oružja, municije, goriva, nimeta...,
počeli se kamenicama gađati
počeli se kamenicama gađati
-
zavrzlama
- Gandalf
#148039 Re: Ukrajina
Orci lete u nebo
- Gandalf
#148040 Re: Ukrajina
Jedina gora stvar od segalovih filmova je segalov moralni kompas
- Ironmen
#148041 Re: Ukrajina
drug_profi wrote: ↑28/02/2023 01:13 Moje je mišljenje da attrition još uvijek više troši Ruse nego Ukrajince.
A drugog pokusaja nema.
Zadnjih 20-30 dana rusi ispaljuju preko 30k granata dnevno, tako da je prica o nedostatku ruskih granata cista glupost, odakle i kako dovlace toliku silu ne znam.
- Gandalf
#148042 Re: Ukrajina
Četvrti dan, druge godine, trodnevne spec.op.
Sve po planu, no paniki
Hrabri orci, junački glavama, presreću bombe s dronova
Što bi rekli stari ljudi : " Đeš glavom na dron ".
- Gandalf
#148043 Re: Ukrajina
Apstraktna umjetnost, polako se orci približavaju nekadašnjim republikama, doduše u dijelovima
-
zigzag
#148045 Re: Ukrajina
Malo da vide kako je.Broadcasting of several TV channels and radio stations were hacked in Moscow and Leningrad region of Russia and occupied Crimea. Aired missile attack alerts
-
lajkujMe
#148046 Re: Ukrajina
Djubrad Fasisticka
Kasetna po sred Harkiva
Kasetna po sred Harkiva
-
lajkujMe
#148047 Re: Ukrajina
Sad znamo zasto Zapad zatvara jedno oko pred Srbijom
Srbija proizvodi municiju za Ukrajinu
Srbija proizvodi municiju za Ukrajinu
- madner
#148048 Re: Ukrajina
Mislim da je ovdje puno puno wishful thinkinga ili ti nadanja umjesto sagledavanja cinjenica. Vidio sam dosta T-80 BMW i T72 i kojeg T90 u ovim napadima, T62 nisam uocio. Moguce da je bilo.lajkujMe wrote: ↑28/02/2023 01:03Ne faliti nego vec fali pogotovo IFV a onda i tenkova.
Rusi sve vise bacaju zivu silu bez podrske u napad.
Nekad se koristili T80 i modernizovani T72, sad melju kroz zalihe T62.
BMP3 je isceznuo pa ga zamjenili BMP2 i oni su dobrim dijelom isceznuli sad je red na BMP1 njih imaju najvise ali su i najgori.
Zanimljivo Tigr vozila ne vidimo vise u borbama, a BTR otanjili skroz.
Moze biti da se varam i da je to sve zbog Rasputice ali Ukrajinci uredno koriste oklope dok kod Rusa sve vise vidimo pjesadijske napade bez ikakve oklopne podrske.
Vuhledar je dobar primjer, izgleda da su u prvim sedmicama napada potrosili sve oklope i sad salju pjesake eventualno pojedinacne bmp1.
Sto se tice Bakhmuta ne znam stvarno sta je tu prica malo mi je suhveli da od Prigozinove izjave sa nema sanse da uzmu Bakhmut sad smo stigli do haman u okruzenju.
I sve je pocelo s rotacijom 93 brigade i ostalih brigada sa novim brigadama.
Mislim da je tu bio kljucni momenat od tada Ukrajinci neuspjevaju obuzdati Ruse koji mic po mic napreduju.
Soledar je gotovo odmah pao i Rusi uspjeli formirati klinove.
Ima jedna pametna stvar s ovom Ruskom taktikom konstantog napada.
Da nisu efektivni prodori su po 100 metara dnevno ali kljuc je u tome sto naprezu dugacak front stalnim napadima i tako otkrivaju slabosti Ukrajinske odbrane ili pak stvore slabost neprekidnim napadima.
Cijena toga je ogromni broj gubitaka kod Rusa i nije dugorocno odrzivo.
Tempo gubitaka Rusa je daleko veci nego prije i mislim da su arogantni u misli da kad potrose ovih 300k mobiksa da ce opet mobilizovati 300k i nastaviti ovako.
Kad tad mora doci do zamora drustva i stvaranja pukotina u sarenoj fatamorgani koju je Ruska propaganda stvorila.
Dzaba ti sva propaganda ako ti brat pogine, ako ti sin pogine ako ti jaran pogine.
Doduse mozda to Rusi i iskoriste pa ce Rusi letjeti da ginu.
Dosta stvari je drugacije nego ranije, sami Rusi nisu vise sokirani ratom. Na pocetku strah i dezerterstvo je biko ogromno sad je sve manje jer Rusi su atrofirali u 40te godine.
Gdje je smrt od neprijatelja bolja od smrti macolom od svoga.
Samo sto ovo nije 1942 s desetinama miliona mladica i velikim natalitetom.
Niti je ovo 1943 gdje samo svaka 100 granata pogodi nesto.
Da mogu siliti vojsku da ide naprijed ali moderno naoruzanje ih daleko brze topi nego oruzanje 1943 god.
Rusi su se izgleda odlucili za attrition warfare. Oni ce probati baciti vise mesa nego sto Ukrajinci mogu i natjerati ih tako na kapitulaciju.
Bukvalno su odlucili da ne mare za svoje mrtve bitno im je samo da izdrze duze od Ukrajinaca.
Ali to bi se moglo promjeniti pitanje je kako.
Ono sto meni smeta kod UA planova je jednodimenzijalno razmisljanje GS. Samo se brane a nigdje da isprobaju makar ogranicene napade da makar testiraju Rusku odbranu.
Razumijem nemaju mozda resursa ali brate mili manji napadi su moguci a meni se cini kao da UA razmislja na fazon sad cemo mi okupiti 500 oklopa nekad za 6 mjeseci pa cemo tad napraviti veliki napad.
Sto se tice IFVa, ako pogledas taktike Wagnera i VDVa logicno je da ih nema u napadu, nisu predvidjeni vise za jurisni odred.
UAF koristi pjesadiju kao izvidjace koji obicno cuvaju drvored (drvoredu su u Ukraini posadjeni poprilicno pravilno da polja stite od vjetra, polje je od 1km - 1.5km. Slanje tenkova, koristenje artiljerije nije dalo rezultate. 8-10 Ukrainaca ima rovove za 50 ljudi, zasticene i od udara 152mm.
Rusi su kao kontru usvojili jurisne grupe, Wagner 2x4 VDV 4x4 covjeka. Iste imaju ogromnu vatrenu podrsku (1 D30 i Gvozdika, minobacac i ili AGS) i tenk koji ne napreduje skupa. IFV nema, ne pomaze.
Principjelno je to razlog zasto napreduju bolje kod Bakmuta nego na drugim osovinama, (mada i na sjeveru imaju pomaka ali tamo nema toliko reportera) motorizovana pjesadija nema dovoljno ljudi pa jos uvijek nesto pokusavaju vozilima.
Rusi nisu mobilizovali 300 000 ljudi, svaki sistem ima neki kapacitet. Moja procjena je da Rusi mogu obuciti po svom psu i poslati oko 20 000 ljudi mjesecno u Ukrainu. Ukrainski kapacitet je oko 8000. Rusi su ograniceni logistikom, no kako su smanjili potrosnju granata i tu imaju manje problema.
Sto se tice rata zamorom (attrition warfare), svaki rat koji se ne rijesi brzo je takav. Zato i govorim da su se trebali povuci, nemam podatke ali imam indicije da je skor nepovoljan za Ukraince kod Bakmuta.
Kada se konstatno napreduje obicno su gubici izjednaceni, manje grupe ne mogu imati vece gubitke itd...
I Rusi moraju napasti jer su dosli do svog logistickog maksimuma, da cekaju jos 3 mjeseca imali bi isto vojnika pod oruzjem. Ovako ce imati isto vojnika ali se nadaju da ce UAF biti slabija.
UAF je potrosila svoje snage kod Khersona i u odbrani SD prosle godine. Gubici su tu bili izrazito visoki. Sada cekaju novu turu obucenih formacija sa Zapada, a sve planove za svoje ofanzive su morali odloziti jer su morali ubaciti jedinice da brane linije. Ni 92. ni 93. nisu trebale sada drzati liniju.
Cooper je tu dobar barometar, rade potpuno iste greske kao i kod SD prosle godine. I tu su ubacili najbolje brigade u nepovoljnu poziciju i tu je sa nizim nivoa bilo protivljenja povlacenju.
- agent_zero
- trambusek88