Naravno. NATO standard je 7 logisticara na jednog vojnika sa oruzjem. Ovih 7 pripremaju hranu, lijece ranjene, pregledaju oruzje, pripremaju oruzje, odrzavaju masine tenkove, avione, helikoptere. A pored njih moras imati funkcionalnu ekonomiju u kojem ce neko proizvesti i nabaviti hranu, municiju i sl.DaysleepeR wrote: ↑24/02/2023 08:54Nije u ratu svačiji posao da bude u rovu i pod oružjem.Rothmans wrote: ↑24/02/2023 08:07
Ma samo kazem , puno bi to drugacije izgledalo bez adekvatne pomoci zapada. Kakvo herojstvo, ruski tenkovi mu plizne po gradu , on seta s djevojkom. Pih... Opet ,drago mi je da se Rusima najebase majke i konacno pokazase svijetu koja je to trogloditska marva,al vala mi i pun q price o nekakvih herojcinama, nadljudima. Brzo bi se oni sageli da se zapad nije umijesao, USA pod broj jedan
Mi imamo jako iskrivljenu sliku šta je rat jer smo mala država.
Ima jako puno pozadinskih službi koje rade namjensku proizvodnju i pružaju support, a te službe zahtjevaju stručnjake koje niko ne smije priuštiti da izgubi. Taj stručnjak može naravno nakon radnog vremena da bude viđen sa djevojkom u gradu, što naravno ne znači da hladi muda.
Pa ni kod nas u sred rata nisi bio obavezan da ideš u vojsku ako si redovan student.
Problem sa ovim ukrajinskim ratom je sto ni jedna strana jos uvijek nije usla u ratnu ekonomiju gdje je vecina resursa usredocena na rat. Jos uvijek imas programere i u Rusiji i u Ukrajini koji prave web stranice, muzicare koji zabavljaju goste po restoranima. TO znaci da ovaj rat moze eskalirati jos najmanje 10 puta. Ne samo da se vrse mobilizacije, nego da se promijeni nacin zivota, tako sto ce u budzetu ukinuti stavke za odrzavanje infrastrukture npr. RUsi mogu jednostavno prestati obnavljati puteve i taj novac uloziti za kupovinu dronova od Irana. Tako ce trenutni deficit postati znatno manji. Mogu povecati poreze firmama tako da vecina firmi koje nisu dio ratne ekonomije ne mogu opstati. Povecani porezi = manji deficit makar trenutno.
Ovo ide dokle god narod moze trpiti pritisak. Mene je sasvim jasno da ovaj rat moze trajati godinama sto se tice i jedne i druge ekonomije. To bi se i desilo kada se zapad ne bi petljao. To zapravo rusi i ocekuju i oni nisu ni malo naivni kada optuzuju zapad. Sta se zapravo desava na terenu: rusi pokusaju nesto, ukri se odbrane ali ipak izgube dio teritorije. Nekada je to par metara, nekada par kilometara. Onda ukri napadnu nesto pa rusi izgube dio teritorije ali manje vise bude status quo. Kada se zapad ne bi petljao, ovo sto imamo danas bi nastavilo biti u narednih pet godina. RUsi bi povremeno napadali bahmut, mozda bi ga i uzeli nekad, ukri bi tu i tamo izvrsili pokoju diverziju. Tome se rusi i nadaju. Onda bi za par godina skupili nove resurse i izvrsili novi napad, uzeli novi dio i tako sve do 2050-e ili ko zna dokle. Medjutim, ovdje zapad zadaje tempo jer konstantno ukrima daje novo i bolje oruzje.
Taman se napravi status quo na terenu, a onda se upetlja neko sa strane. Jal iran dadne dronove rusima, jal kinezi opreme s necim, jal s druge strane novu javelini, nlawi, neki oklopnjaci, tenkovi i sl. To je kao da pravis dzem na vatri i taman si dobio dobru temperaturu da se kuha a onda ti dodje neko i ubaci jos jedno drvo, pojaca plamen i ti onda moras mijesati da ne zagori. EH, rusi zele praviti ukrajinski dzem. Oni zele da stvari dovedu na status quo i da onda oni ubacuju drva kad je njima cejf. Zato im je i krivo sto zapad ubacuje novo voce u kotao i taman ono sto oni skuhaju, poremeti im konzistenciju. Onda oni moraju nova drva ubacivati i loziti a nemaju dovoljno drva na lageru. Onda bude, trci kupit vrecu uglja po skupljoj cijeni jer se dzem ohladi
Malo banalna analogija al mislim da se moze upratiti logicka nit.