Ukrajina

apsidejzi

#147526 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

DaysleepeR wrote: 24/02/2023 08:54
Rothmans wrote: 24/02/2023 08:07

Ma samo kazem , puno bi to drugacije izgledalo bez adekvatne pomoci zapada. Kakvo herojstvo, ruski tenkovi mu plizne po gradu , on seta s djevojkom. Pih... Opet ,drago mi je da se Rusima najebase majke i konacno pokazase svijetu koja je to trogloditska marva,al vala mi i pun q price o nekakvih herojcinama, nadljudima. Brzo bi se oni sageli da se zapad nije umijesao, USA pod broj jedan
Nije u ratu svačiji posao da bude u rovu i pod oružjem.
Mi imamo jako iskrivljenu sliku šta je rat jer smo mala država.
Ima jako puno pozadinskih službi koje rade namjensku proizvodnju i pružaju support, a te službe zahtjevaju stručnjake koje niko ne smije priuštiti da izgubi. Taj stručnjak može naravno nakon radnog vremena da bude viđen sa djevojkom u gradu, što naravno ne znači da hladi muda.
Pa ni kod nas u sred rata nisi bio obavezan da ideš u vojsku ako si redovan student.
Naravno. NATO standard je 7 logisticara na jednog vojnika sa oruzjem. Ovih 7 pripremaju hranu, lijece ranjene, pregledaju oruzje, pripremaju oruzje, odrzavaju masine tenkove, avione, helikoptere. A pored njih moras imati funkcionalnu ekonomiju u kojem ce neko proizvesti i nabaviti hranu, municiju i sl.

Problem sa ovim ukrajinskim ratom je sto ni jedna strana jos uvijek nije usla u ratnu ekonomiju gdje je vecina resursa usredocena na rat. Jos uvijek imas programere i u Rusiji i u Ukrajini koji prave web stranice, muzicare koji zabavljaju goste po restoranima. TO znaci da ovaj rat moze eskalirati jos najmanje 10 puta. Ne samo da se vrse mobilizacije, nego da se promijeni nacin zivota, tako sto ce u budzetu ukinuti stavke za odrzavanje infrastrukture npr. RUsi mogu jednostavno prestati obnavljati puteve i taj novac uloziti za kupovinu dronova od Irana. Tako ce trenutni deficit postati znatno manji. Mogu povecati poreze firmama tako da vecina firmi koje nisu dio ratne ekonomije ne mogu opstati. Povecani porezi = manji deficit makar trenutno.

Ovo ide dokle god narod moze trpiti pritisak. Mene je sasvim jasno da ovaj rat moze trajati godinama sto se tice i jedne i druge ekonomije. To bi se i desilo kada se zapad ne bi petljao. To zapravo rusi i ocekuju i oni nisu ni malo naivni kada optuzuju zapad. Sta se zapravo desava na terenu: rusi pokusaju nesto, ukri se odbrane ali ipak izgube dio teritorije. Nekada je to par metara, nekada par kilometara. Onda ukri napadnu nesto pa rusi izgube dio teritorije ali manje vise bude status quo. Kada se zapad ne bi petljao, ovo sto imamo danas bi nastavilo biti u narednih pet godina. RUsi bi povremeno napadali bahmut, mozda bi ga i uzeli nekad, ukri bi tu i tamo izvrsili pokoju diverziju. Tome se rusi i nadaju. Onda bi za par godina skupili nove resurse i izvrsili novi napad, uzeli novi dio i tako sve do 2050-e ili ko zna dokle. Medjutim, ovdje zapad zadaje tempo jer konstantno ukrima daje novo i bolje oruzje.

Taman se napravi status quo na terenu, a onda se upetlja neko sa strane. Jal iran dadne dronove rusima, jal kinezi opreme s necim, jal s druge strane novu javelini, nlawi, neki oklopnjaci, tenkovi i sl. To je kao da pravis dzem na vatri i taman si dobio dobru temperaturu da se kuha a onda ti dodje neko i ubaci jos jedno drvo, pojaca plamen i ti onda moras mijesati da ne zagori. EH, rusi zele praviti ukrajinski dzem. Oni zele da stvari dovedu na status quo i da onda oni ubacuju drva kad je njima cejf. Zato im je i krivo sto zapad ubacuje novo voce u kotao i taman ono sto oni skuhaju, poremeti im konzistenciju. Onda oni moraju nova drva ubacivati i loziti a nemaju dovoljno drva na lageru. Onda bude, trci kupit vrecu uglja po skupljoj cijeni jer se dzem ohladi :)

Malo banalna analogija al mislim da se moze upratiti logicka nit.
DaysleepeR

#147527 Re: Ukrajina

Post by DaysleepeR »

Slažem se sa svim što si rekao.
Plus je nama kod raje potpuno poremećen sistem vrijednosti pa im je normalno da naoružani kriminalci maltretiraju momka koji hoda sa djevojkom u ratu.
Point.

#147528 Re: Ukrajina

Post by Point. »

Comanche wrote: 24/02/2023 11:14
Dope_Man wrote: 23/02/2023 15:44

Propaganda postoji sa obje strane, to je tacno. Al sustinsko pitanje je: Ko je kriv?
A na to pitanje postoji jasan odgovor, jedini i iskljucivi krivaz za ratu u Ukrajini je putler i njegova naci rusija.

Nije ovo nekakav sukob gdje su se medjusobno zemlje porokale. Ukrajinci mozda pisu prevelike brojeve unistenih/ubijenih zombija, al i dalje ostaje nepromjenjiva cinjenica o tome ko je agresor u ovom ratu. A agresoru se ne daje prostor za bilo sta, pogotovo ne za njihovo opravdavanje agresije i prebacivanje krivnje na drugu stranu.
Jesam li ja spomenuo krivicu? Ne pravdam ja ovde Ruse ili pokusavam da izjednacim krivicu.

Ja sam rekao da samo budale slijepo vjeruju jednoj strani i uzimaju sve sto jedna strana kaze kao neosporive cinjenice.
U redu je podrzavati jednu stranu ali ako nemozes da skontas da i ta tvoja strana koriste informacije u propagandne svrhe onda ti nema pomoci.

Ukrajinci naprimjer kazu danas smo unistili 25 tenkova i 15 aviona i ljudi na ovom forumu to uzmu zdravo za gotovo. :roll:
Dobro ba Kočiz, ako želiš "neutralne" informacije imaš drugih mjesta, ne moraš ovdje smarati i glumiti neutralca. Ovdje svi podržavamo Ukrajinu i njenu časnu borbu protiv tajgaških hordi.

Haugh!
drndalo

#147529 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Mala digresija, inace je stanje infrastrukture po RU (osim 2 megapolisa) bas onako, vidljivo da se ulagalo... U nekim naseljima nekih gradova primjetili bi da je bacena takticka atomska bomba jer bi im to malo pospremilo naselje.
512MB

#147530 Re: Ukrajina

Post by 512MB »

Izgleda da je Kinezima dosta zajebancije, dali su Putleru godinu da rješi stvari, sad ih tjeraju na pregovore.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#147531 Re: Ukrajina

Post by japin_mutapi »

150 tisuća barbara manje
to je istina

fuck putler na godišnjicu
sumirprimus

#147532 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

ne mogu logisticki ni jedni ni drugi izdrzati puno eskalaciju vecu od postojece.
krenule su ruje u pocetku sa svim sto imaju, na sve strane pa su bili ispuhali za mejsec. za mjesec totalno. a u prvih par dana se vec vidjeli svi problemi.
ovaj rat je vec krvav i surov dovoljnoj mjeri kakvu evropa ne pamti od ww2. po kolicini, tehnike, unistenja, zrtava, ne znam sta jos trebaju uradit da bi igledalo ko da su upregnuti.
rade Ukri najbolje sto mogu i znaju. ruje ih ne zale ni sekunde, ukri su tu, kapa dole, tuzna krvava ali i ponosom iuspunjena godisnjica za Ukre
Slava Ukrajini, sve im vjerujem, zaslzili su voljom, otporom, ponasanjem, krvlju, sta god kazu takoe, ko god kaze drukcije potovri i laze i na ruskoj je strani :D :bih:
jednonogi_Jack

#147533 Re: Ukrajina

Post by jednonogi_Jack »

Peacean wrote: 24/02/2023 11:37 Al ga Medo zakuhava :D

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/medv ... /230224044
Mogu pomaći granice samo oko poljskog wc-a kod Bahmuta.
A i to smo vidjeli uživo kako se provedu kada se oko ćenife bore.
sumirprimus

#147534 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

rokabili :evil:
sumirprimus

#147535 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Повернись живим
@BackAndAlive
🇺🇸 Новий пакет військової допомоги на $2 млрд від США

– Ракети до HIMARS
– 155мм снаряди
– Боєприпаси для ракетних систем із лазерним наведенням
– БПЛА CyberLux K8,Switchblade 600, Altius-600, Jump 20
– Протидронове обладнання, засоби РЕБ
– Засоби розмінування, захищений звʼязок
Translated from Ukrainian by
🇺🇸 A new $2 billion military aid package from the United States

– Missiles for HIMARS
- 155mm projectiles
– Ammunition for laser-guided missile systems
– UAV CyberLux K8, Switchblade 600, Altius-600, Jump 20
– Anti-drone equipment, EW tools
– Means of demining, secure communication

ovo je novo nije ono od prije par dana jeli? nova pomoc...od 2 milijarde
japin_mutapi

#147536 Re: Ukrajina

Post by japin_mutapi »

ja ukrajincima vjerujem sve a rusistima nista
150 tisuca je lijepa brojka a jos je ljepsa 200 tisuca

kada kazem slava ukrajini vi(zabrinuti i neutralni) recite fuck putin

SLAVA UKRAJINI ...
Last edited by japin_mutapi on 24/02/2023 12:27, edited 1 time in total.
sumirprimus

#147537 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

uuu get some get some :izet:

fight fire with fire
sumirprimus

#147538 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

japin_mutapi wrote: 24/02/2023 12:26 ja ukrajincima vjerujem sve a rusistima nista
150 tisuca je lijepa brojka a jos je ljepsa 200 tisuca

kada kazem slava ukrajini vi(zabrinuti i neutralni) recite fuck putin

SLAVA UKRAJINI ...
uskoro do prvog maja ako ovak nastae...
sumirprimus

#147539 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

da upoznamo i njega.. mada mislim da je postavljan nekad prosle godine...
komandir ukr sof...
japin_mutapi

#147540 Re: Ukrajina

Post by japin_mutapi »

invaders must die

fuck putin
vrbas1979

#147541 Re: Ukrajina

Post by vrbas1979 »

agent_zero wrote: 24/02/2023 11:27
vrbas1979 wrote: 24/02/2023 10:58

Kakva šprdnja.
Kažeš ljudima da je propaganda prisutna i sastavni dio je svakih ratova kroz historiju i da sve podatke treba uzimati sa oprezom, a onda te pojedinci optuže da si rusofil :lol: (smajli koji se valja po podu od smijeha)

Ne mogu se načuditi.
I ako se nekome ne sviđa mišljenje optuže te da si četnik, rusofil, ustaša, mudžahedin... zavisno od situacije i svi ovi "pridjevi" su mi ljepljeni na ovom forumu.

Hajmo malo ozbiljnosti i bez tih djetinjastih ispada.
Ako pogriješim (tj. ako nisi rusofil), prvi ću ti se izvinuti. Eto.

Problem je što su upisi slični tvojima na ovoj temi uglavnom dolazili od "neutralnih", tj. osoba koje otvoreno ili potajno simpatišu rusku agresiju. Otuda ne treba da te čude reakcije poput moje.
Po čemu zaključuješ da ja podržavam rusku agresiju na bilo koji način?
Iskustvo me je naučilo da treba biti maksimalno oprezan sa informacijama koje dolaze za vrijeme rata. Pogotovo onog koji nam je udaljen hiljadama kilometara i čak ne razumijemo jezik zaraćenih strana.
A ovdje informacije pojedinci uzimaju zdravo za gotovo.
A da ne spominjem to da su izvori isključivo pro-Ukrajinski (što je sasvim legitimno i OK; niti smatram da su je potrebno pratiti ruske izvore), ali slika nije onda u potpunosti realna.

S druge strane, i meni je na vrh glave forumskog navijanja. Pršti po forumu Slava Ukrajini, a ja ne vidim niti jednu osobu koja danas protestvuje u bilo kojem gradu u BiH zbog rata koji je počeo prije tačno godinu dana. Ne vidim niti jedan kamion pomoći koji je u zadnjih 11 mjeseci poslan u Ukrajinu, ne vidim da je iko primio ukrajinske izbjeglice... malo djeluje licemjerno, iskreno.
Ne bi me čudilo da ima onih koji ovdje vrište Slava Ukrajini, a guraju se u redovima i sipaju gorivo isključivo na Gazpromu jer je najjeftinije.
Last edited by vrbas1979 on 24/02/2023 12:39, edited 1 time in total.
sumirprimus

#147542 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

japin_mutapi wrote: 24/02/2023 12:35 invaders must die

fuck putin
i Slava UKRAJINI, :bih:
cisto da ove sa foe liste preteknem :D
sumirprimus

#147543 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Image

SLAVA UKRAJINI jos jednom :bih:

gledaj kako ih jednostrano tamane i suncokrete agreosroe iz svoje zemlje, svaka im cast. ve im vjerujem do zadnjeg zareza, cuj da vjerujem nacoskim orcima hehe

p.s jos 3180 do malog jubileja, nije da brojimo :D :izet:
Dangubic

#147544 Re: Ukrajina

Post by Dangubic »

512MB wrote: 24/02/2023 12:12 Izgleda da je Kinezima dosta zajebancije, dali su Putleru godinu da rješi stvari, sad ih tjeraju na pregovore.
Mislim da su se Rusi ispucali i znaju sta ih ceka kad stigne sve oruzje Ukrajini. Kina ih pokusava izvuci prije nego sto krene ofanziva , bar se nadam :)
sumirprimus

#147545 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

godisnjica je brutalne agresije, red je da se podsjetimo :bih:
dani pomena na sve zrtve ali i dani ponos i slave! :bih:
code-switch

#147546 Re: Ukrajina

Post by code-switch »

Puna podrska Ukrajini! :bih:
Dokazali su cijelom svijetu da kakav se otpor pruza protiv imperijalista - rasista i kako se brani domovina! :bih:
sumirprimus

#147547 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

kazu ovi sjevernjaci su primjer ponasanja ito..
znaci samo ovako teba sa apologetama, nema tu neutrlanosti, samo goni bagru :bih:
sumirprimus

#147548 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

sirom evrope, na danasnji dan, spomen i svenarodni otpor ruskom okupatoru...
i staro i mlado Slava Ukrajini

samo jednostrano, navijacki, i bez milosti, UZ UKRE pa gdje god i kako god.
Dope_Man

#147549 Re: Ukrajina

Post by Dope_Man »

sumirprimus wrote: 24/02/2023 12:45 kazu ovi sjevernjaci su primjer ponasanja ito..
znaci samo ovako teba sa apologetama, nema tu neutrlanosti, samo goni bagru :bih:
I treba. Po baltickim drzavama ima dosta tih rusa koji odbijaju da budu Estonci, Litvanci.. nego bi da su rusi i da se drzave prilagode njima, da je sve na ruskom, da je ruski plan i program itd.. smece koje je trebalo dav o protjerati.

I ne samo gore, vec i ove sto masu ruskim zastavama i provociraju Ukrajinske izbjeglice bilo gdje po Evropi. Ako volis toliko rusiju, mrs u rusiju.
Last edited by Dope_Man on 24/02/2023 12:51, edited 1 time in total.
Helios

#147550 Re: Ukrajina

Post by Helios »

Sramota stvarno nikakvih obiljezja u BiH za godisnjicu ruske agresije na Ukrajinu,dok svakog jula u Kijevu se viori zastava RBiH u znak godisnjice genocida nad Bosnjacima muslimanima kojeg su pocinile srbo-cetnicke horde I placenici.
Post Reply