ZOBS
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Laplace
#8551 Re: ZOBS
I mene su (kad sam bio početnik) pokušali navući da sa kao prošao u zabranjenom smjeru (nisam) i da kao dam 20 KM (koje su tad vrijedile kao sad 50). Tad su se kazne plaćale na licu mjesta, rane dvijehiljadite. Jasno, nisam nasjeo. Na kraju me je pustio bez kazne (realno, nije me imao za šta ni kazniti).
- vjeshalica
#8552 Re: ZOBS
Jedino policija u RSu ima Drager za to. Ko sumnja moze i pored aparata ici na testiranje krvi. Tako da donji sa svake strane.preludezalude wrote: ↑19/02/2023 02:28 Negdje su cak izbaceni iz upotrebe jer su nepouzdani vec se vozac ako se sumnja da je pod uticajem salje na analizu krvi i urina.
- vjeshalica
#8553 Re: ZOBS
Tzv mandatneLaplace wrote: ↑19/02/2023 08:07 I mene su (kad sam bio početnik) pokušali navući da sa kao prošao u zabranjenom smjeru (nisam) i da kao dam 20 KM (koje su tad vrijedile kao sad 50). Tad su se kazne plaćale na licu mjesta, rane dvijehiljadite. Jasno, nisam nasjeo. Na kraju me je pustio bez kazne (realno, nije me imao za šta ni kazniti).
- Ateista
#8554 Re: ZOBS
Mene su crnogorci uzeli na foru, skontao sam da foliraju ali mi se nije dalo zezati. Zaustavili me, nemaju radara, vidio sam ih bar kilometar, mozda i vise prije, jer je takva cesta bila pregledna, i pred njima usporio. Kazu vidimo da si tamo brze vozio, ima kamera koja snima i mi sad mozemo nazvati da provjerimo jesi li prekoracio brzinu, sta cemo, hocu li zvati ili ne?
Jos kao prica ako bude kazna, valja ti se skroz do niksica vracati da platis, gubiti vrijeme. Znao sam da folira ali mi se nije dalo zajebavati, dam mu 10eura i odem dalje.
Jos kao prica ako bude kazna, valja ti se skroz do niksica vracati da platis, gubiti vrijeme. Znao sam da folira ali mi se nije dalo zajebavati, dam mu 10eura i odem dalje.
-
noviclan
-
HelaS
#8556 Re: ZOBS
A za sporu vožnju?Laplace wrote: ↑19/02/2023 08:07 I mene su (kad sam bio početnik) pokušali navući da sa kao prošao u zabranjenom smjeru (nisam) i da kao dam 20 KM (koje su tad vrijedile kao sad 50). Tad su se kazne plaćale na licu mjesta, rane dvijehiljadite. Jasno, nisam nasjeo. Na kraju me je pustio bez kazne (realno, nije me imao za šta ni kazniti).
- Laplace
#8557 Re: ZOBS
Tek sam izlazio sa parkinga. Osim toga, više puta sam napomenuo da vozim po ograničenju + 10 km/h tolerancije. Nemam ja vremena da sporo vozim.HelaS wrote: ↑19/02/2023 21:47A za sporu vožnju?Laplace wrote: ↑19/02/2023 08:07 I mene su (kad sam bio početnik) pokušali navući da sa kao prošao u zabranjenom smjeru (nisam) i da kao dam 20 KM (koje su tad vrijedile kao sad 50). Tad su se kazne plaćale na licu mjesta, rane dvijehiljadite. Jasno, nisam nasjeo. Na kraju me je pustio bez kazne (realno, nije me imao za šta ni kazniti).![]()
Ne znam da li su ikad ikoga kaznili zbog spore vožnje.
- Mishelinke
#8558 Re: ZOBS
Jel fakat vozač uvijek, ama baš uvijek kriv ako udari pješaka?
Mit ili stvarnost?
Recimo primjeri:
- Današnja nesreća na ČVili, gdje je udaren pješak koji je preko livada pretrčavao i naletio pod auto mimo pješačkog?
- Nesreća od prije par godina na autoputu 5C, kada je auto udarilo pješaka ispred tunela 1. mart, pješak bio na autoputu i nije imao prsluk?
- Ako auto udari pješaka na kružnom u Hrasnom, iako ima znak da je zabranjeno kretanje pješaka?
-Ako auto udari kamikazu ispod stupske petlje koji izleti ravno pred auto iza zida od podvožnjaka (nemoguće vidjeti pješaka na vrijeme)?
Da li zaista uvijek vozač biva uhapšen dok se ne utvrde okolnosti, i da li je uvijek vozač kriv (nema pravo na nadoknadu štete od osiguranja, mora platiti odštetu udarenom, plaća kaznu ili ide u zatvor itd...)?
Mit ili stvarnost?
Recimo primjeri:
- Današnja nesreća na ČVili, gdje je udaren pješak koji je preko livada pretrčavao i naletio pod auto mimo pješačkog?
- Nesreća od prije par godina na autoputu 5C, kada je auto udarilo pješaka ispred tunela 1. mart, pješak bio na autoputu i nije imao prsluk?
- Ako auto udari pješaka na kružnom u Hrasnom, iako ima znak da je zabranjeno kretanje pješaka?
-Ako auto udari kamikazu ispod stupske petlje koji izleti ravno pred auto iza zida od podvožnjaka (nemoguće vidjeti pješaka na vrijeme)?
Da li zaista uvijek vozač biva uhapšen dok se ne utvrde okolnosti, i da li je uvijek vozač kriv (nema pravo na nadoknadu štete od osiguranja, mora platiti odštetu udarenom, plaća kaznu ili ide u zatvor itd...)?
-
NediM17
#8559 Re: ZOBS
Ako si "rumenige" ili rastoder nemas problema.
-
noviclan
- Mishelinke
#8561 Re: ZOBS
To znam. Ali pitam za običnog insana.
Nema mi logike da je pješak uvijek u pravu. Ako je tako, zašto onda postoje semafori za pješake i zašto se crtaju pješački? Fino, jek hodaju sredinom ceste ako su već zaštićeni ko pande. Žali samo farbe bačene na crtanje pješačkih, i struje potrošene na pješačke semafore.
Jebeš takav zakon.
Pješak bi trebao biti ravnopravan. Ako hoda autoputem ili pretrčava, a udari ga auto, trebalo bi da on, ili mu porodica (ako ne preživi) plate osiguranju odštetu, kao kad udes skrivi drugi automobil, a vozač od osiguranja da naplati štetu i ne snosi bilo kakve sankcije.
Isto i za prelazak mimo pješačkog i sl.
-
_Astra_
#8562 Re: ZOBS
Nisam plaho upucen u to, ali mislim da ide vjestacenje i "opste pravilo" za vozaca koji je TREBAO prilagoditi brzinu uslovima na cesti ( ocekivati da bi eventualno neki divljak mogao preci cesti te imao vremena da reaguje i izbjegne nesrecu). Bez obzira sto je vozio po ogranicenju.
- vjeshalica
#8563 Re: ZOBS
Ja znam za slucaj da je lik pjan zateturao i trehnuo covjeku u odbio mu špiglu desnu,alkotestiran,pjan i dobio nalogMishelinke wrote: ↑21/02/2023 19:37 Jel fakat vozač uvijek, ama baš uvijek kriv ako udari pješaka?
Mit ili stvarnost?
Recimo primjeri:
Sreca je da ga nije ubio a mogao je. Tako da nije uvijek pjesak u pravu. Jer po Zobsu moze izazvati nezgodu.
- Mishelinke
#8564 Re: ZOBS
Debilno, da debilnije ne može biti. Dakle voziš 100 km/h pred tunelom, autoput i pješaka ni u snovima ne očekuješ i odjednom izleti ispred tebe, ti ga pokupiš, oni ga poslije kašikom kupe po asfaltu i naravno, tebe uhapse, procesuiraju itd itd, još ti podsvjesno nabiju grižnju savjesti jer si ubio čovjeka, a ustvari nisi ga ubio već se on sam ubio, niko ti ne plati štetu na autu, pa i da vještaćenje bude u tvoju korist, šteta je već napravljena. Ogroman stres zbog procesa, hapšenja i to sve zbog budale kojoj uopšte nije mjesto na AP, ne znam koliko brzo da si vozio. Nema pješak šta tražiti na AP, kao ni na običnon cesti mimo pješačkog._Astra_ wrote: ↑21/02/2023 20:31 Nisam plaho upucen u to, ali mislim da ide vjestacenje i "opste pravilo" za vozaca koji je TREBAO prilagoditi brzinu uslovima na cesti ( ocekivati da bi eventualno neki divljak mogao preci cesti te imao vremena da reaguje i izbjegne nesrecu). Bez obzira sto je vozio po ogranicenju.
Da, uvijek ima izuzetaka, ali u većini slučajeva, kad udariš pješaka, odmah ide hapšenje, pa tek onda kao ispituju šta i kako, ali skoro uvijek vozač izvuče deblji kraj, bez obzira na okolnosti. Ovo mi je jedno 10 ljudi potvrdilo, od taksista, do vozača kamiona, autobusa itd..vjeshalica wrote: ↑21/02/2023 23:15Ja znam za slucaj da je lik pjan zateturao i trehnuo covjeku u odbio mu špiglu desnu,alkotestiran,pjan i dobio nalogMishelinke wrote: ↑21/02/2023 19:37 Jel fakat vozač uvijek, ama baš uvijek kriv ako udari pješaka?
Mit ili stvarnost?
Recimo primjeri:
Sreca je da ga nije ubio a mogao je. Tako da nije uvijek pjesak u pravu. Jer po Zobsu moze izazvati nezgodu.
Zato i pitam ovdje, jer ne mogu nikako svariti to da je pješak uvijek u pravu. Pa jebem mu patka, onda nek zabrane totalno motorna vozila, svi ćemo biti pješaci i gotovo.
- problemnatravunu
#8565 Re: ZOBS
Koliko samo puta dok sam u autu sam sebi naglas kažem ¨, a upućeno je debilnom pješaku napolju :" pa pobogu čovječe, ne možeš tako po cesti, ne vozikam se ni ja po tvom trotoaru !" 
- Laplace
#8566 Re: ZOBS
Kad ja pišem kako pješaci kao muhe bez glave istrčavaju pred auta i kad spomenem samo mogućnost da kod nesreće sa pješacima i pješak možda ima djelimičnu krivicu, ispada da opravdavam vozače i da sam na strani počinioca.Mishelinke wrote: ↑21/02/2023 19:46To znam. Ali pitam za običnog insana.
Nema mi logike da je pješak uvijek u pravu. Ako je tako, zašto onda postoje semafori za pješake i zašto se crtaju pješački? Fino, jek hodaju sredinom ceste ako su već zaštićeni ko pande. Žali samo farbe bačene na crtanje pješačkih, i struje potrošene na pješačke semafore.
Jebeš takav zakon.
Pješak bi trebao biti ravnopravan. Ako hoda autoputem ili pretrčava, a udari ga auto, trebalo bi da on, ili mu porodica (ako ne preživi) plate osiguranju odštetu, kao kad udes skrivi drugi automobil, a vozač od osiguranja da naplati štetu i ne snosi bilo kakve sankcije.
Isto i za prelazak mimo pješačkog i sl.
- Laplace
#8567 Re: ZOBS
Izuzetno glupi i zakon i njegovo tumačenje. Sad ispada da je i na autoputu na ograničenju 100 (pred tunel) vozač trebao prilagoditi brzinu kako bi na vrijeme reagovao ako mu istrči pješak, čuj mene kamikaza._Astra_ wrote: ↑21/02/2023 20:31 Nisam plaho upucen u to, ali mislim da ide vjestacenje i "opste pravilo" za vozaca koji je TREBAO prilagoditi brzinu uslovima na cesti ( ocekivati da bi eventualno neki divljak mogao preci cesti te imao vremena da reaguje i izbjegne nesrecu). Bez obzira sto je vozio po ogranicenju.
- Mishelinke
#8568 Re: ZOBS
Jebiga, može mu se kad mu izgleda debilni zakon sve dozvoljava.problemnatravunu wrote: ↑22/02/2023 06:40 Koliko samo puta dok sam u autu sam sebi naglas kažem ¨, a upućeno je debilnom pješaku napolju :" pa pobogu čovječe, ne možeš tako po cesti, ne vozikam se ni ja po tvom trotoaru !"![]()
- Laplace
#8569 Re: ZOBS
Kao i dio na ulazu u Zenicu, gdje je ograničenje 80 i znak zabrane kretanja za pješake. Čak su neki na forumu taj znak tumačili kao obavještenje vozačima da bi na cesti trebalo biti pješaka (totalno van logike: pješake bi trebalo očekivati tamo gdje im je zabranjeno da uopšte budu).Mishelinke wrote: ↑21/02/2023 23:32Debilno, da debilnije ne može biti. Dakle voziš 100 km/h pred tunelom, autoput i pješaka ni u snovima ne očekuješ i odjednom izleti ispred tebe, ti ga pokupiš, oni ga poslije kašikom kupe po asfaltu i naravno, tebe uhapse, procesuiraju itd itd, još ti podsvjesno nabiju grižnju savjesti jer si ubio čovjeka, a ustvari nisi ga ubio već se on sam ubio, niko ti ne plati štetu na autu, pa i da vještaćenje bude u tvoju korist, šteta je već napravljena. Ogroman stres zbog procesa, hapšenja i to sve zbog budale kojoj uopšte nije mjesto na AP, ne znam koliko brzo da si vozio. Nema pješak šta tražiti na AP, kao ni na običnon cesti mimo pješačkog._Astra_ wrote: ↑21/02/2023 20:31 Nisam plaho upucen u to, ali mislim da ide vjestacenje i "opste pravilo" za vozaca koji je TREBAO prilagoditi brzinu uslovima na cesti ( ocekivati da bi eventualno neki divljak mogao preci cesti te imao vremena da reaguje i izbjegne nesrecu). Bez obzira sto je vozio po ogranicenju.
Da, uvijek ima izuzetaka, ali u većini slučajeva, kad udariš pješaka, odmah ide hapšenje, pa tek onda kao ispituju šta i kako, ali skoro uvijek vozač izvuče deblji kraj, bez obzira na okolnosti. Ovo mi je jedno 10 ljudi potvrdilo, od taksista, do vozača kamiona, autobusa itd..vjeshalica wrote: ↑21/02/2023 23:15
Ja znam za slucaj da je lik pjan zateturao i trehnuo covjeku u odbio mu špiglu desnu,alkotestiran,pjan i dobio nalog
Zato i pitam ovdje, jer ne mogu nikako svariti to da je pješak uvijek u pravu. Pa jebem mu patka, onda nek zabrane totalno motorna vozila, svi ćemo biti pješaci i gotovo.
- Mishelinke
#8570 Re: ZOBS
Da taj primjer sam naveo jer se zaista i desilo tako, i vozač je odmah uhapšen i počela tortura. Jebo ishod, kakav god da je, pa makar i povoljan za vozača, kada je već pretrpio stres zbog hapšenja, torture, podsvjesno krivicu i spoznaju da je ubica, a ustavri nije,....Laplace wrote: ↑22/02/2023 07:52Izuzetno glupi i zakon i njegovo tumačenje. Sad ispada da je i na autoputu na ograničenju 100 (pred tunel) vozač trebao prilagoditi brzinu kako bi na vrijeme reagovao ako mu istrči pješak, čuj mene kamikaza._Astra_ wrote: ↑21/02/2023 20:31 Nisam plaho upucen u to, ali mislim da ide vjestacenje i "opste pravilo" za vozaca koji je TREBAO prilagoditi brzinu uslovima na cesti ( ocekivati da bi eventualno neki divljak mogao preci cesti te imao vremena da reaguje i izbjegne nesrecu). Bez obzira sto je vozio po ogranicenju.
U takvim situacijama treba odmah obaviti uviđaj, pozvati bakije, napraviti zapisnik i poslati vozača u osiguranje na procjenu štete. Da je zakon normalan.
Nema pješak šta raditi na autoputu, niti na bilo kojem neobilježenom putu.
- Ateista
#8571 Re: ZOBS
Ne znam ni ja tacno kako to funkcionise, ali sam isto tako cuo te price da je vozac uvijek kriv.
Moja pretpostavka je da mogu i pjesaku pisati kaznu, ali da ce u vecini slucajeva i vozac popusiti neku kaznu. Mislim da su bas rijetke situacije da vozac nikako ne odgovara ako udari pjesaka i da se u vecini slucajeva ide na to da je vozac trebao prilagoditi brzinu uslovima.
Svakako da je glupo, pogotovo za opisane situacije gdje pjesaci nemaju sta da traze na cesti.
Moja pretpostavka je da mogu i pjesaku pisati kaznu, ali da ce u vecini slucajeva i vozac popusiti neku kaznu. Mislim da su bas rijetke situacije da vozac nikako ne odgovara ako udari pjesaka i da se u vecini slucajeva ide na to da je vozac trebao prilagoditi brzinu uslovima.
Svakako da je glupo, pogotovo za opisane situacije gdje pjesaci nemaju sta da traze na cesti.
- ZoomZoomKiwi
#8572 Re: ZOBS
Na putu rezervisanom za promet motornih vozila, kao što je dio M17 od Zenice do Bilješeva, kao i cjelokupni A1, i još nekoliko cesta u državi označenih plavim ili zelenim znakom, vozač ne snosi nikakav dio krivice za eventualni udar pješaka. Provjereno.Ateista wrote: ↑22/02/2023 08:25 Ne znam ni ja tacno kako to funkcionise, ali sam isto tako cuo te price da je vozac uvijek kriv.
- Ateista
#8573 Re: ZOBS
Dobro je ako je tako, samo se nadam da nije provjereneno iz prve ruke.EFD22 wrote: ↑22/02/2023 08:28Na putu rezervisanom za promet motornih vozila, kao što je dio M17 od Zenice do Bilješeva, kao i cjelokupni A1, i još nekoliko cesta u državi označenih plavim ili zelenim znakom, vozač ne snosi nikakav dio krivice za eventualni udar pješaka. Provjereno.Ateista wrote: ↑22/02/2023 08:25 Ne znam ni ja tacno kako to funkcionise, ali sam isto tako cuo te price da je vozac uvijek kriv.
- ZoomZoomKiwi
#8574 Re: ZOBS
- Ateista
#8575 Re: ZOBS
Cak i da covjek prodje nekaznjeno i da fakat nije kriv, nije lako zivjeti sa tim da nekog pokupis i povrijedis.