Ušteđevina

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
ShnjaZZZ

#51 Re: Ušteđevina

Post by ShnjaZZZ »

Imam 15ak hiljada ušteđenih za nedaj Bože, uvijek se može ostati bez posla, bez kuće, može mene ili člana porodice zadesit bolest.

Plata kad legne 1/3 dajem materu i oci, 1/3 je za moje potrebe, 1/3 gledam da ostavim mada ne može uvijek, nešto nekad ode u auto, tehniku ili nešto treće ali ostavi se nešto i u štek.
detroit-mercy

#52 Re: Ušteđevina

Post by detroit-mercy »

korisnicki wrote: 17/02/2023 20:19
dječak sa šibicama wrote: 17/02/2023 16:51 Ne znam jel ustedjevina, ali crni stekic crni fond u kojem je uvijek nesto para "za nedaj Boze", u ormaru a po potrebi moze i u dusek ili jorgan. Bankama ne vjerujem, samo keshu u rukama.
Kažu da to nije način za stjecanje i čuvanje bogastva.

Kad je riječ o Elektroprivredama meni EP HZ HB čini se potcijenjenija od EP BiH. Uz sistemsku korupciju kod obje, EP HZ HB nema rudnike o vratu, dobit ulaže u tzv. obnovljive izvore energije.
Davno nekada kada sam tek stigao u Ameriku, sreo sam jednog Kineza koji je reako za stednju, da se ne isplati, previse restrikcija imas kada stedis, previse sputavas sebe. Pare se prave, investiraju, pa onda pare prave pare. Lik je u pravu, znam dosta ljudi koji stede ali bas vidis da sebe sputavaju danas za neki buduci zivot, koji vjerovatno nece nikada doci. Jer stednja postane nacin zivota.
zigzag

#53 Re: Ušteđevina

Post by zigzag »

Ovo je vrlo dobro zapažanje: " štednja postane način života".

Današnje vrijeme daje pet puta više mogućnosti nego prije 50 godina kada su naši živjeli štednju.

Danas treba ili ulagati ili živjeti tj trošiti. I logično, imati pri ruci do 10.000 KM
Sve preko je neiskorišteni kapacitet.
dječak sa šibicama

#54 Re: Ušteđevina

Post by dječak sa šibicama »

Ima i ta mjesta, umres zeljan svega. Imao sam komsiju, teska skrtica na banci nagomilao pa sigurno stotine hiljada jer je prodao kucu na moru kucu u okolini Sarajeva, jos jedan stan prodao, pun ko brod bio a jeo krompir i smrzavao se zimi iako ima centralno grijanje ugradjeno, plinsko. Umro ko crkveni mis, svega zeljan, sve pare ostale nekom drugom mislim taj neko odnosno djeca ce to potrositi a on jadan svoje govno jeo sto kazu.
acuupo

#55 Re: Ušteđevina

Post by acuupo »

dječak sa šibicama wrote: 17/02/2023 21:37 Ima i ta mjesta, umres zeljan svega. Imao sam komsiju, teska skrtica na banci nagomilao pa sigurno stotine hiljada jer je prodao kucu na moru kucu u okolini Sarajeva, jos jedan stan prodao, pun ko brod bio a jeo krompir i smrzavao se zimi iako ima centralno grijanje ugradjeno, plinsko. Umro ko crkveni mis, svega zeljan, sve pare ostale nekom drugom mislim taj neko odnosno djeca ce to potrositi a on jadan svoje govno jeo sto kazu.
Takozvani cuvari tudje nafake :izet: uvijek mi naumpdne knjiga "Bilježnica smrti" od Fjodora Dostojevskog, prica o tome kako beskompromisno škrti ljudi ne samo da štete svojoj okolini, nego sebi oduzimaju sreću i ispunjenost,bjezat od takvih ...
korisnicki

#56 Re: Ušteđevina

Post by korisnicki »

acuupo wrote: 17/02/2023 21:47
dječak sa šibicama wrote: 17/02/2023 21:37 Ima i ta mjesta, umres zeljan svega. Imao sam komsiju, teska skrtica na banci nagomilao pa sigurno stotine hiljada jer je prodao kucu na moru kucu u okolini Sarajeva, jos jedan stan prodao, pun ko brod bio a jeo krompir i smrzavao se zimi iako ima centralno grijanje ugradjeno, plinsko. Umro ko crkveni mis, svega zeljan, sve pare ostale nekom drugom mislim taj neko odnosno djeca ce to potrositi a on jadan svoje govno jeo sto kazu.
Takozvani cuvari tudje nafake :izet: uvijek mi naumpdne knjiga "Bilježnica smrti" od Fjodora Dostojevskog, prica o tome kako beskompromisno škrti ljudi ne samo da štete svojoj okolini, nego sebi oduzimaju sreću i ispunjenost,bjezat od takvih ...
Druga krajnost su valjda ti koji se ne promišljeno zadužuju, troše iznad mogućnosti i potreba svojih.
n+1

#57 Re: Ušteđevina

Post by n+1 »

Da ti komšija nije @Truba? :lol:
Ci-Nick

#58 Re: Ušteđevina

Post by Ci-Nick »

Kako se kaze za vatru i za novac vrijedi isto,.. dobar sluga a loš gospodar.
I kad sam imao malo nije mi bilo zao potrositi ili nekome dati,.. i kad sam imao puno nisam mjenjao namjestaj ili auto koje nema potrebe mjenjati. Treba biti racionalan..
korisnicki

#59 Re: Ušteđevina

Post by korisnicki »

Ci-Nick wrote: 17/02/2023 22:16 Kako se kaze za vatru i za novac vrijedi isto,.. dobar sluga a loš gospodar.
I kad sam imao malo nije mi bilo zao potrositi ili nekome dati,.. i kad sam imao puno nisam mjenjao namjestaj ili auto koje nema potrebe mjenjati. Treba biti racionalan..
Moje iskustvo je da velika većina ljudi (barem kod nas) lako se osili, lako se ponizi.
acuupo

#60 Re: Ušteđevina

Post by acuupo »

Vučkica wrote: 17/02/2023 13:32 I kako stvari stoje danas? Je li zaista nekretnina jedina čuva vrijednost novca ili pak ima i drugih načina da zadržiš ono što si uštedio?
Da li su nekretnine dugorocno gledano dobra investicija kao vid stednje ili da su dobra investicija za povrat ulozenog ?
Nekretnina je zaista 'bila ili je jos uvijek (vrijeme ce pokazati)' super investicija , do prije godinu dana ROI je bio do 7 posto na godisnjem nivou za ulozeno sto je po svjetskim mjerilima u vrijeme ovakvih kretanja vise nego odlicno .
Sta imamo sad !
Imamo to da su te iste nekretnine poskupile za 35 pa do 50 posto ako gledamo novogradnju a povrat ulozenog otprilike ostao isti.
Kao za primjer uzimam stan na Bulevaru u Sarajevu i stan u Tuzli na lokaciji stupine i uzimam za primjer novogradnju na Novoj otoci, trenutna zgrada koja se pravi ide po cijeni od 3950KM po m2( ako se plati 90 posto odmah za stan od 50m2 do 60m2).
Taj stan sutra da bi bio izdat kontinuirano morao bi da ide do 600KM za izdavanje na mjesecnom nivou ( govorimo npr o stanu od 52m2.).
Ovo bi bilo uredu 2020 godine kada je cijena stana bila 2250KM odnosno sa opremanjem npr oko 130k ukupno ali taj isti stan sada kosta tacko 100k vise a kirija ostala ista .
Kao vid ulaganja sa nekim 'opravdanim' povratom kapitala upitno je ulagati trenutno u nekretnine .
-Chesterfield-

#61 Re: Ušteđevina

Post by -Chesterfield- »

Ti si opisao jednu priču iz knjige, koliko me sjećanje služi?
Legenda o ALI - PAŠI
Last edited by -Chesterfield- on 17/02/2023 23:14, edited 1 time in total.
EasyMan

#62 Re: Ušteđevina

Post by EasyMan »

Ja stalno stedim, znaci svaki mjesec moram nesto ostaviti. Nekad vise, nekad manje, ali nesto moram. Dosta i trosim, vise nego vecina ljudi koje poznajem. Imam 33 godine, svoj stan, sam sebi kupio. Kad kazem sam, mislim sam. Nisam ga kupio sa zenom po pola niti u braku niti su mi roditelji kupili. Planiramo sada kupiti i drugi stan, na kredit naravno koji cemo dijelom vracati rentanjem sadasnjeg stana. Nisam nikada ulagao pare u dionice niti u bilo sta drugo. Ne vjerujem u te stvari i previse su mi nesigurne. Znam bar 10 likova koji dave s tim ulaganjima, prate, kupuju kripto, dionice, onda prodaju, bla bla bla… uglavnom nijedan nije nista ni ostvario ni postigao sto ne bi i bez toga. Znam isto tako dosta ljudi koji imaju vise nekretnina koje rentaju i od kojih imaju solidne prihode i vrijednost im samo raste. Ono sto hocu da kazem je da u realnom zivotu puno sigurnije, ljepse i lakse zive ljudi koji imaju nekretnine nego ovi biznis majstori koji stalno pametuju i ulazu. Ne kazem da se ne moze ubosti, ali jako je tesko i nesigurno i treba ogromna sreca i znanje za to. Svi ovi sto savjetuju raznorazna ulaganja, pitaj ih gdje su oni ulozili i sta su postigli i zaradili!
Imam trenutno oko 30000 na banci koje stedim da iskoristim kao ucesce za stan, ali sam dosta izgubio na vrijednoati zbog inflacije. Da sam “bogdo” mogao prije poskupljenja dici stambeni i kupiti stan. Poskupljenje mi je bukvalno pojelo ustedjevinu.
Ja bih svakoga savjetovao da stedi, ali i da ulaze, ali ne u stvari koje svaki dan skacu gore dole ko “gumeni djavo” nego u nekretnine ili u neki sigurniji posao.
dječak sa šibicama

#63 Re: Ušteđevina

Nekretnine su kul ulaganje, ali kupiti stan koji se danas u Sarajevu precjenjuje na 4000 i vise km, po kvadratu, moze samo neko sa debelim racunom. A takvi su rijetki kod nas odnosno to su uglavnom neki politicari, mafijasi i privatnici, eventualno neko od itijevaca.
n+1

#64 Re: Ušteđevina

Post by n+1 »

Fakat. Ne govorim sad za konkretnog forumaša gore, ali recimo da počneš raditi sa 20 godina i štekaš milju mjesečno, što može esktremno mali broj ljudi, i tako svaki mjesec, bez izuzetka, do 33. godine života, još uvijek nećeš imati dovoljno para da uzmeš prosječan stan u Sarajevu.
dječak sa šibicama

#65 Re: Ušteđevina

Izleti mi na FB veceras, stan negdje novo sarajevo, 11 sprat, nesto malo preko 50 kvadrata, trazi lik 250000

Nisu normalni sa tim cijenama, to je skoro 5 hiljada po kvadratu. Da bi to kupio eto kao da ulazes, ne da zivis u njemu nego da imas nekretninu, moras imati enormna primanja ili nekakve puste pare na racunu.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#66 Re: Ušteđevina

Post by Truba »

Ivo andric gospodjica
Ja bome palim grijanje

Nije da ja stedim
Samo ne volim troisiti
A slabo znam investirati
dječak sa šibicama

#67 Re: Ušteđevina

Labude ti si jos ziv :D a komsija je mrtav vec par godina.

Fakat rijetko vidjena skrtica, dok mu je jos pokojna zena bila ziva maltretirao je "stednjom". Kad je ona umrla a on ostao sam, onda je uzivao u svojo skrtosti. Ne bi ja ni znao da se smrzava da me nije zvao par puta da mu pronadjem tv kanale i slicno, ko star dzuturum pa se ne snalazi. Udjem u stan, zaledim se na licu mjesta.

Sto je jos smjesnije, djeca su preko okeana, imaju i vise od dovoljnog za zivot. Slali mu i oni para, on samo cusne na banku. I hvali se tim.

Jednom mu sin odlucio kupiti novu pec u kuhinji, sporet, novi frizider. Bacio mu stare aparate dok ovaj nije bio kuci, kad ser vratio i vidio da je baceno ono staro ohrndano, naljutio se napao sina istjero ga iz kuce. Ma da ne pisem dalje. Stedisa :D
EasyMan

#68 Re: Ušteđevina

Post by EasyMan »

n+1 wrote: 17/02/2023 23:58 Fakat. Ne govorim sad za konkretnog forumaša gore, ali recimo da počneš raditi sa 20 godina i štekaš milju mjesečno, što može esktremno mali broj ljudi, i tako svaki mjesec, bez izuzetka, do 33. godine života, još uvijek nećeš imati dovoljno para da uzmeš prosječan stan u Sarajevu.
Sa 20 godina poceo skupljati pare za stan, a sa 27 godina sam ga otplatio. Kupio stan u izgradnji za smijesnu cifru, zajebao se samo sto sam kupio mali stan. Bio budala nisam htio u kredit da se uvaljujem. Tada nisu bile ove cijene, moj stan sada mogu prodati za 3 puta vecu cijenu nego sto sam ga ja platio tada.

Ako izracunas 13 godina stednje po milju mjesecno itekako ces shvatiti da mozes za te pare kupiti stan u sarajevu. Evo ja gledam na dobrinji stanove dvosobne i trosobne za 150000KM.

Btw ako bi rentao svoj sadasnji stan, ratu za novi stan skoro ne bih ni osjetio. Najteze je kupiti prvi kvadrat :D Svaki naredni ide lakse :D
Truba

#69 Re: Ušteđevina

Post by Truba »

Ma dobro to je bolest...
Mentalna bolest je najgora
Nemam sad vremena nasiroko elaborirati

Od stednje se stan ne moze kupiti
Tocka
Sjebat sebi zivot mozes...

S druge strane nema poteebe namjestaj prozore mijenjati svako 5 godina
Ili mobitel i bajk svako godinu

Kupi bajk...rukavice torbu sve moguce dodatke...bocu blatobran odjecu kacigu...saso mange izadje 2000
Za godinu nadje curu i sve rasproda ili skonta nije to za njega
Sve proda za 500 :lol: razbaca ono sto znojno nece niko
Pa mogo si stati na bajku dok ne skontas...i nijemoro biti 900
Imam bajk 580 od 2008. I samo kacigu ne.mora sve uz to...cista papilova mamipara
n+1

#70 Re: Ušteđevina

Post by n+1 »

Truba wrote: 18/02/2023 00:38 Ma dobro to je bolest...

Tocka
Sjebat sebi zivot mozes...

S druge strane nema poteebe namjestaj prozore mijenjati svako 5 godina
Ili mobitel i bajk svako godinu

Kupi bajk...rukavice torbu sve moguce dodatke...bocu blatobran odjecu kacigu...saso mange izadje 2000
Za godinu nadje curu i sve rasproda ili skonta nije to za njega
Sve proda za 500 :lol: razbaca ono sto znojno nece niko
Pa mogo si stati na bajku dok ne skontas...i nijemoro biti 900
Imam bajk 580 od 2008. I samo kacigu ne.mora sve uz to...cista papilova mamipara
Tako nekako. Dva ekstrema.
radostan dan

#71 Re: Ušteđevina

Post by radostan dan »

griješiš labudane...
može,ili mogao je.
danas već ne znam kakva je situacija.
dječak sa šibicama

#72 Re: Ušteđevina

Posebna je tema bacanje para na gluposti, to mislim svi bolujemo, u ovom ili onom obimu.

Ja redovno kupim gluposti, i u manjem i u vecem obimu. Recimo kupiti neku jeftinu stvar za koju znas da ce se u 99% slucajeva ispostaviti kao obicno sranje, vrhunac je glupavog trosenja novca.

Ali da ne idem sada na onu cuvenu o automobilu kojeg mozes kupiti za sve one cigare koje si popusio unazad godinama. Ili neko slicno bacanje para.
Dope_Man

#73 Re: Ušteđevina

Post by Dope_Man »

acuupo wrote: 17/02/2023 22:33
Vučkica wrote: 17/02/2023 13:32 I kako stvari stoje danas? Je li zaista nekretnina jedina čuva vrijednost novca ili pak ima i drugih načina da zadržiš ono što si uštedio?
Da li su nekretnine dugorocno gledano dobra investicija kao vid stednje ili da su dobra investicija za povrat ulozenog ?
Nekretnina je zaista 'bila ili je jos uvijek (vrijeme ce pokazati)' super investicija , do prije godinu dana ROI je bio do 7 posto na godisnjem nivou za ulozeno sto je po svjetskim mjerilima u vrijeme ovakvih kretanja vise nego odlicno .
Sta imamo sad !
Imamo to da su te iste nekretnine poskupile za 35 pa do 50 posto ako gledamo novogradnju a povrat ulozenog otprilike ostao isti.
Kao za primjer uzimam stan na Bulevaru u Sarajevu i stan u Tuzli na lokaciji stupine i uzimam za primjer novogradnju na Novoj otoci, trenutna zgrada koja se pravi ide po cijeni od 3950KM po m2( ako se plati 90 posto odmah za stan od 50m2 do 60m2).
Taj stan sutra da bi bio izdat kontinuirano morao bi da ide do 600KM za izdavanje na mjesecnom nivou ( govorimo npr o stanu od 52m2.).
Ovo bi bilo uredu 2020 godine kada je cijena stana bila 2250KM odnosno sa opremanjem npr oko 130k ukupno ali taj isti stan sada kosta tacko 100k vise a kirija ostala ista .
Kao vid ulaganja sa nekim 'opravdanim' povratom kapitala upitno je ulagati trenutno u nekretnine .
Pa ne ocekujes od nekretnine da ti zaradi pare na rentanju vec na rastu vrijednosti same nekretnine. Rentanje je tu vise kao hobi, eto nek se skupi koja para da se moze obnoviti sam stan za x godina.
Ci-Nick

#74 Re: Ušteđevina

Post by Ci-Nick »

Dope_Man wrote: 18/02/2023 00:48
acuupo wrote: 17/02/2023 22:33

Sta imamo sad !
Pa ne ocekujes od nekretnine da ti zaradi pare na rentanju vec na rastu vrijednosti same nekretnine. Rentanje je tu vise kao hobi, eto nek se skupi koja para da se moze obnoviti sam stan za x godina.
Vrijednost nekretnina bi trebalo dugoročno da raste u skladu sa inflacijom ili rastom plata.
Ako uzmemo period od 20 godina, evo 2003. do danas onda se može vidjeti da je rast cijena bio u nekim periodima iznad rasta plata a u nekim drugim ispod.
Zavisno od toga u kom trenutku covjek kupi stan može imati nesto povoljniju ili manje povoljnu poziciju u odnosu na prosjek.
Postoji i ta anomalija da je u glavnom gradu rast bio iznad prosjeka a u manjim sredinama ispod prosjeka.

Prosječna plata u 2003. je iznosila 483 KM u decembru prosle godine 1.180 KM, dakle 2,44 puta veća. Prosječna cijena kvadrata u Sarajevu je 2003. god. bila 900 do 1000 KM pa bi sad trebala biti oko 2.500 KM ali je nesto veća.
Sto ne znači da za godinu neće biti ispod 2,5 prosječnih plata.
Truba

#75 Re: Ušteđevina

Post by Truba »

radostan dan wrote: 18/02/2023 00:42

griješiš labudane...
može,ili mogao je.
danas već ne znam kakva je situacija.
Trebo sam 1000 mjesecno stediti a placa od 2002 do 2016 ispod 1000 :D
Kad kazem ne mozemislim na prosjecne ljude a to IT geniji nisu ni SIPA
Post Reply