Udahni duboko, procitaj opet sve pa mozda shvatis o cemu se prica.
Ušteđevina
Moderator: anex
-
goredole
#27 Re: Ušteđevina
nisam pogledao klip do kraja ali zanimljivo da preporučuje fanny mae i freddy mac dioniceapsidejzi wrote: ↑18/09/2022 20:53Za pocetak ti preporucujem da odgledas nekoliko klipova ovog lika i da dobro saslusas sta ima da kaze. Prvih 9 minuta je uvod. Mozes ih preskociti.Elokventni wrote: ↑18/09/2022 19:42 @apsidejzi
Hvala na komentaru. Ima dosta korisnih informacija i razmišljanja koja dijelim. Duže već razmišljam i o nekom dodatnom poslu koji bi mogao pokrenuti sa prijateljem. Ali iskreno nismo ideju konkretizirali, pa se stalno vrtimo u krug. Pored toga sam razmišljao i o nekom manjem online biznisu. To su stvari koje trenutno ne bi bili veliki troškovi, pa bi eventualni finansijski rizik bio relativno nizak. Onako jedno pitanje kao neko ko je totalno neupućen u kupovanje dionica. Koliko je neki razuman početni kapital za takve stvari?
- apsidejzi
#28 Re: Ušteđevina
Pa dobro, od predavanja koje je odrzano 1994 do prvih optuzbi za prevaru unutar dionica je skocila sa 20 na 70 usd
- jeza u ledja
#29 Re: Ušteđevina
Ono sto su mene naucili je 6 mjeseci plate.
Ne treba vise.
Nekretnina je investicija, ovdje se govori valjda o kesu.
Ne treba vise.
Nekretnina je investicija, ovdje se govori valjda o kesu.
-
Vučkica
#30 Re: Ušteđevina
I kako stvari stoje danas? Je li zaista nekretnina jedina čuva vrijednost novca ili pak ima i drugih načina da zadržiš ono što si uštedio?
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#31 Re: Ušteđevina
kod nas ispade da da...samo nekretnine
mada i dobra polovna vozila čuvaju sada ušteđevinu
još se može i zaraditi a vozo si kola mjesec dva
predlazem i dionice... cementara kakanj
centrotrans i telekomi
mada i dobra polovna vozila čuvaju sada ušteđevinu
još se može i zaraditi a vozo si kola mjesec dva
predlazem i dionice... cementara kakanj
-
korisnicki
- Truba
#33 Re: Ušteđevina
ne bih to... zbog rudnika i politike
a kazu dividenta svake prestupne
a kazu dividenta svake prestupne
-
korisnicki
- Truba
#35 Re: Ušteđevina
ne znam nisam pametan
treba pitati stručnjake
treba pitati stručnjake
- VladaFBiH
#36 Re: Ušteđevina
jesu ali ima ono ali tako da je odluka na svakome šta će činiti - lično imam nešto malo EP i sam ne znam šta da mislim o njima. Potencijalno će rasti više nego bilo šta na tržištu ali (opet ono ali) je puno faktora u igri koji odlučuju o budućnosti EP BiH.korisnicki wrote: ↑17/02/2023 13:49Na temi "dionice" uvjeravaju da su iste trenutno višestruko podcijenjene.
- Truba
#37 Re: Ušteđevina
raspitujem se uokolo za EP
i koga god pitam raja zijanila pare na njima
i koga god pitam raja zijanila pare na njima
- VladaFBiH
-
Ci-Nick
#39 Re: Ušteđevina
Trzisna cijena dionice je bar dva do tri puta manja od vrijednosti ove tri HE. Da sve ostalo precrtamo.VladaFBiH wrote: ↑17/02/2023 14:43jesu ali ima ono ali tako da je odluka na svakome šta će činiti - lično imam nešto malo EP i sam ne znam šta da mislim o njima. Potencijalno će rasti više nego bilo šta na tržištu ali (opet ono ali) je puno faktora u igri koji odlučuju o budućnosti EP BiH.korisnicki wrote: ↑17/02/2023 13:49
Na temi "dionice" uvjeravaju da su iste trenutno višestruko podcijenjene.
A pritisak MMF-a i EU će biti sve jači.
Cijena struje mora biti trzisna a subvencije samo za socijalno ugrozene.
Proizvodnja i distribucija moraju biti razdvojene a
i sama distribucija mora biti profitabilna.
Ovo ludost da od 100.000 proizvoda jedino struju mozeš dobiti ispod proizvodne cijene će biti zaustavljena.
- Truba
#40 Re: Ušteđevina
ugavnom dionice su maraton a ne sprint
stan je sprint i maraton

stan je sprint i maraton
- VladaFBiH
#41 Re: Ušteđevina
sve stoji ali je samo pitanje kada npr. ko će stisnuti *uda i zatvoriti neprofitabilne rudnike? Ja se slažem da su podcijenjene i to višestruko ali opet pitanje je kada će doći "na svoje" + fondovi još uvijek mogu dampati cijenu i *ebavati tržišteCi-Nick wrote: ↑17/02/2023 14:57Trzisna cijena dionice je bar dva do tri puta manja od vrijednosti ove tri HE. Da sve ostalo precrtamo.
A pritisak MMF-a i EU će biti sve jači.
Cijena struje mora biti trzisna a subvencije samo za socijalno ugrozene.
Proizvodnja i distribucija moraju biti razdvojene a
i sama distribucija mora biti profitabilna.
Ovo ludost da od 100.000 proizvoda jedino struju mozeš dobiti ispod proizvodne cijene će biti zaustavljena.
- n+1
#42 Re: Ušteđevina
@Ci-Nick
Da, ali ti polaziš od pretpostavke da je knjigovodstvena vrijednost hidroelektrana ekvivalentna njihovoj tržišnoj vrijednosti, što ne mora biti slučaj. Suštinski, da li je Elektroprivreda podcijenjena zavisi od toga šta očekujemo da će se desiti s rudnicima. Ako im rudnici nastave biti uteg oko vrata, neki značajni rast je teško očekivati. Koja fajda od toga što je dionica "podcijenjena" ako rast vidiš tek za 10 godina, a do tada je inflacija već pojela svaku dobit.
Dakle, nije pitanje je li podcijenjena, nego šta će se desiti s rudnicima. A to ne zna niko.
Da, ali ti polaziš od pretpostavke da je knjigovodstvena vrijednost hidroelektrana ekvivalentna njihovoj tržišnoj vrijednosti, što ne mora biti slučaj. Suštinski, da li je Elektroprivreda podcijenjena zavisi od toga šta očekujemo da će se desiti s rudnicima. Ako im rudnici nastave biti uteg oko vrata, neki značajni rast je teško očekivati. Koja fajda od toga što je dionica "podcijenjena" ako rast vidiš tek za 10 godina, a do tada je inflacija već pojela svaku dobit.
Dakle, nije pitanje je li podcijenjena, nego šta će se desiti s rudnicima. A to ne zna niko.
-
Ci-Nick
#43 Re: Ušteđevina
Svaka investicija je dobra kad kupuješ nešto značajno podcjenjeno.
Da li su stanovi u ovom trenutku još uvijek podcjenjeni ili su već precjenjeni. To će pokazati vrijeme.
U USA su cijene pale. U Njemackoj u decembru pad potraznje za 43% i pad cijene oko 10%.
Bilo kakav rast kamata će smanjiti potraznju.
-
Ci-Nick
#44 Re: Ušteđevina
Polazim od pretpostavke da bi se ove tri HE mogle prodati za 1 do 1,5 milijardi. Sto je dva do tri puta vise od trenutne trzišne cijele Elektroprivrede.n+1 wrote: ↑17/02/2023 15:07 @Ci-Nick
Rudnici jesu dio koncerna ali su problem drzave a ne Elektroprivrede BiH.
Postoji tužba od Jadran stanovi vezano za tu tematiku.
Pozitivna presuda će i nama ostalim malim dioničarima donijeti korist.
Ne može se u nedogledod raditi mimo zakona o privrednim drustvima.
Ja ocekujem rjesenje za najdalje dvije godine.
Last edited by Ci-Nick on 17/02/2023 15:19, edited 1 time in total.
- n+1
#45 Re: Ušteđevina
Uzevši u obzir energetsku krizu, čak i one ekonomije koje su jednom nogom bile u obnovljivim resursima, sada se okreću uglju. Kod nas se o obnovljivim resursima još ozbiljno i ne govori, a novopronađena ljubav prema uglju dodatno će odgoditi priču o istima.Ci-Nick wrote: ↑17/02/2023 15:17Polazim od pretpostavke da bi se ove tri HE mogle prodati za 1 do 1,5 milijardi.n+1 wrote: ↑17/02/2023 15:07 @Ci-Nick
Rudnici jesu dio koncerna ali su problem drzave a ne Elektroprivrede BiH.
Postoji tužba od Jadran stanovi vrzano za tu tematiku.
Pozitivna presuda će i nama ostalim malim dioničarima donijeti korist.
Ne može se u nedogledod raditi mimo zakona o privrednim drustvima.
Ja ocekujem rjesenje za najdalje dvije godine.
Daj bože da se na tom planu uradi bilo šta u narednih 10 godina. Što opet znači da će Elektroprivreda u najvećoj mjeri ovisiti o uglju još godinama, što će rudnici koristiti za ucjenjivanje. Bit će tu još izrazito mnogo drame i suza.
Ukratko, mislim da na temi Dionice debelo precjenjujete očekivani rast. Što se, uostalom, vidi po tome da se tamo godinama već piše "evo ga, samo što nije", a cijena jedva da se pomjerila.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#46 Re: Ušteđevina
A zato ci nik vazda brani EP 
-
Ci-Nick
#47 Re: Ušteđevina
Branim ja i ženu,.. i djecu..
Ako vjeruješ u nesto,..onda to i braniš..
Inace sam agnostik.. :run:
- dječak sa šibicama
#48 Re: Ušteđevina
Ne znam jel ustedjevina, ali crni stekic crni fond u kojem je uvijek nesto para "za nedaj Boze", u ormaru a po potrebi moze i u dusek ili jorgan. Bankama ne vjerujem, samo keshu u rukama.
-
korisnicki
#49 Re: Ušteđevina
Kažu da to nije način za stjecanje i čuvanje bogastva.dječak sa šibicama wrote: ↑17/02/2023 16:51 Ne znam jel ustedjevina, ali crni stekic crni fond u kojem je uvijek nesto para "za nedaj Boze", u ormaru a po potrebi moze i u dusek ili jorgan. Bankama ne vjerujem, samo keshu u rukama.
Kad je riječ o Elektroprivredama meni EP HZ HB čini se potcijenjenija od EP BiH. Uz sistemsku korupciju kod obje, EP HZ HB nema rudnike o vratu, dobit ulaže u tzv. obnovljive izvore energije.
- dječak sa šibicama
#50 Re: Ušteđevina
Dole po kantonu livanjskom puno nekakvih vjetroelektrana, ne znam ko je investitori spominju se neki stranci.
Nije mi ni cilj obogatiti se, ovo je cisto da se ima sta sa strane, nikad ne znas kad ce zatrebati.
Nije mi ni cilj obogatiti se, ovo je cisto da se ima sta sa strane, nikad ne znas kad ce zatrebati.