Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- Ecci
- Vozim: Biciklam
#4901 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ovdje se radi o ucenju postovanja i prihvatanja razlicitosti, nesto sto je jos jedan plus za njemacku.
- Ozimician
#4902 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
O cemu god da se radi, moje misljenje je da nema mjesta tome u predskolskom uzrastu.
Sto se tice prihvatanja razlicitosti, radi se o parcijalnom prihvatanju razlicitosti - cisto sumnjam da bi napravili knjigu u Christianu, koji ima 4 zene i svi zive super sretno, o Petri koja nosi hidzab i to je cool modni detalj i da ona sebe moze bolje sebe da iskaze (to express herself)...itd.
A to prihvatanje tudjih vjerskih praznika kao "komercijalnih" i necega sto "svi trebaju slaviti" jeste vise od 50% asimilacije (bilo u BiH, Kini, Indiji, Pakistanu, USA, Svedskoj..etc.)
Nisam ni ja neki vjernik, ali mi je vrlo bitno ko sam i sta sam, tj. ako ne slavim svoje praznike, necu sigurno ni tudje.
- JanuaryJones
#4903 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
@Ozimician
Dok ne budes imao vlastitu djecu, bilo kakav argument (za ili protiv) tipa djeca od mog poznanika, kolegice, komsinice ne pije vode. Ti ne mozes shvatiti ljude sa djecom, dok oni mogu shvatiti tebe jer su bili u tvojoj "momackoj" situaciji.
Dok ne budes imao vlastitu djecu, bilo kakav argument (za ili protiv) tipa djeca od mog poznanika, kolegice, komsinice ne pije vode. Ti ne mozes shvatiti ljude sa djecom, dok oni mogu shvatiti tebe jer su bili u tvojoj "momackoj" situaciji.
- skafiskafsnjak
#4904 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Naravno da mi nije okej. Ali siguran sam da to ne spominju svaki dan djeci i da nije tako ekstremno. Sjecam se, nakon rata sam u skolu krenuo ... jednu sedmicu samo ucili cirilicu i to je to .... ekspresno sam zaboravio.
A ko zeli, moze djete u mekteb slati da nauci ono sto treba , ima toga i ovdje.
bas se trudite da ocrnite sve u Njemackoj
Da sam na tvom mjestu, nema tih para koje bi me zadrzale da zivim u drzavi o kojoj tako lose mislim.
- skafiskafsnjak
#4905 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- Blixen
#4906 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Bosna je najbolja i najljepsa zemlja na svijetu, ali je medju najgorim drzavama u Evropi
stvari poput ovih su postale najnormalnija pojava i niko se previse ne uzbudjuje
ko god ima klince i ima mogucnost da ode, treba da ode iz BiH
SIPA dostavila informacije da fakultet iz Kiseljaka prodaje diplome,
Tužilaštvo umjesto istrage potpisalo ugovor o saradnji
UMJESTO ISTRAGE O PRODAJI DIPLOMA NA CEPS-U: Ministarstvo finansira, tužilaštvo potpisuje ugovore o saradnji, gostuje V.D. direktor FUP-a
Bez obzira na informacije policijskih agencija o prodaji diploma, Visoka škola CEPS iz Kiseljaka, u vlasništvu obitelji Ševo, potpisuje ugovore o saradnji sa kantonalnim tužilaštvom, a visoki policijski funkcioneri su im gostujući predavači...
https://www.zurnal.info/clanak/ministar ... up-a/25711
stvari poput ovih su postale najnormalnija pojava i niko se previse ne uzbudjuje
Tužilaštvo umjesto istrage potpisalo ugovor o saradnji
UMJESTO ISTRAGE O PRODAJI DIPLOMA NA CEPS-U: Ministarstvo finansira, tužilaštvo potpisuje ugovore o saradnji, gostuje V.D. direktor FUP-a
Bez obzira na informacije policijskih agencija o prodaji diploma, Visoka škola CEPS iz Kiseljaka, u vlasništvu obitelji Ševo, potpisuje ugovore o saradnji sa kantonalnim tužilaštvom, a visoki policijski funkcioneri su im gostujući predavači...
- skafiskafsnjak
#4907 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma da. Al jebo to, bitno je da se djeci ne prica o LGBt u skoliBlixen wrote: ↑17/02/2023 08:17 Bosna je najbolja i najljepsa zemlja na svijetu, ali je medju najgorim drzavama u Evropi
Tužilaštvo umjesto istrage potpisalo ugovor o saradnji![]()
![]()
- Blixen
#4908 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
skafiskafsnjak wrote: ↑17/02/2023 08:19 Ma da. Al jebo to, bitno je da se djeci ne prica o LGBt u skoli![]()
mnogo je opasnije da neko radi neku odgovornu funkciju sa kupljenom diplomom, nego da postoji saznanje da se neko .... sa istim spolom
ljudi u BiH vise reaguju na spoznaju da je neko gej, neko da ima kupljenu diplomu
Osuđen zbog lažne diplome: Neću podnijeti ostavku, najbitnije je da sam direktor
https://6yka.com/bih/sakib-pleh-osuden- ... m-direktor
koji zakljucak iz ovoga treba da izvuce neki mladi student?
da se sekira sto postoji gej populacija ili da ga brine cinjenica da ce sutra raditi u nekom institutu za jednog ovakvog Sakiba Pleha
-
mali_balon
#4909 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma pusti lika, ne konta, da ti djetetu do nekih 10ak godina ne mozes objasniti neke stvari, kupis mu poklon, odvedes ga na maskare radis sve sto rade druga djeca, uz tomu pokusavas objasniti a da kada stasa i moze lakse da skonta onda kada mu ozbiljnije objasnis neke stvari....JanuaryJones wrote: ↑17/02/2023 08:06 @Ozimician
A ako nekemo to toliko smeta nek se vrati u svoje pleme....neke stvari treba prihvatiti otisao si u tudju zemlju, tudju kulturu, tvoje je da se adaptiras da bude zivot laksi, naravno, pri tome gajis svuju tradiciju obicaje i vjeru, to ti tamo niko nece zabraniti sve dok ne uznemiravas druge
- Dope_Man
#4910 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Mnogi zaborave da su SVOJOM VOLJOM otisli tamo gdje su mislili da im je nesto bolje. Nekome su to iskljucivo pare, neko voli i tu kulturu. OK, otisao si samo zbog para, pa onda prihvati cijenu da ti ljudi imaju lokalnu kulturu. Jok, de mi pare i jos cu da kenjam po vama maksimalno jer niste kao mjesto iz kojeg dolazim.. koje je tako dobro da sam otisaomali_balon wrote: ↑17/02/2023 08:33 neke stvari treba prihvatiti otisao si u tudju zemlju, tudju kulturu, tvoje je da se adaptiras da bude zivot laksi, naravno, pri tome gajis svuju tradiciju obicaje i vjeru, to ti tamo niko nece zabraniti sve dok ne uznemiravas druge
-
ozdrlje_donje
#4911 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sustina svega, dva zadnja post-a.Dope_Man wrote: ↑17/02/2023 08:46Mnogi zaborave da su SVOJOM VOLJOM otisli tamo gdje su mislili da im je nesto bolje. Nekome su to iskljucivo pare, neko voli i tu kulturu. OK, otisao si samo zbog para, pa onda prihvati cijenu da ti ljudi imaju lokalnu kulturu. Jok, de mi pare i jos cu da kenjam po vama maksimalno jer niste kao mjesto iz kojeg dolazim.. koje je tako dobro da sam otisaomali_balon wrote: ↑17/02/2023 08:33 neke stvari treba prihvatiti otisao si u tudju zemlju, tudju kulturu, tvoje je da se adaptiras da bude zivot laksi, naravno, pri tome gajis svuju tradiciju obicaje i vjeru, to ti tamo niko nece zabraniti sve dok ne uznemiravas druge![]()
- Haris.ba
#4912 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ali to te drzave omogucavaju. To i jeste smisao kako su te drzave uredjene. Da mozes traziti da zivis kako ti mislis, a da neces zavrsiti u zatvoru ili objesen. Drugo je hoce li te poslusati....
Lijepo je nas ona Englez Mokton opisao, ne bunimo se jer smo navikli da nam se kaze sta i kako.
- Blixen
#4913 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
EU je skoro 100% zajednica krscanskih drzava
kome smeta da zivi u takvom svijetu neka ne ide tamo
ja znam covjeka kojeg zovu vani jer je strucnjak u svom poslu
raja sa kojom je radio ga zovu i on nece
upravo se poziva na to da ce izgubiti ono nesto svoje u tom krcanskom svijetu
meni je bilo nejasno, ali postujem
- Ozimician
#4914 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Zbog ovoga otprilike od dijaspore necete cuti nista negativno o zivotu "tamo", pricat ce vam samo lijepe stvari, jer ko god se pozali na nesto -biva docekan na noz - sto se onda ne vratis?mali_balon wrote: ↑17/02/2023 08:33
Ma pusti lika, ne konta, da ti djetetu do nekih 10ak godina ne mozes objasniti neke stvari, kupis mu poklon, odvedes ga na maskare radis sve sto rade druga djeca, uz tomu pokusavas objasniti a da kada stasa i moze lakse da skonta onda kada mu ozbiljnije objasnis neke stvari....
A ako nekemo to toliko smeta nek se vrati u svoje pleme....neke stvari treba prihvatiti otisao si u tudju zemlju, tudju kulturu, tvoje je da se adaptiras da bude zivot laksi, naravno, pri tome gajis svuju tradiciju obicaje i vjeru, to ti tamo niko nece zabraniti sve dok ne uznemiravas druge
Ja nikad nisam rekao da je BiH bolja drzava od Njemacke i navodio sam na ovoj temi X puta pozitivne strane (infrastruktura, bankovni sistem, osiguranja, krediti, online kupovina, etc.), ali posto je tema "Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge drzave?" - a puno vise forumasa zastupa jednu stranu (onu koja smatra da se haman uvijek isplati iseljavanje) - red je da imamo i drugu stranu u raspravi. Posto ima more negativnih postova o BIH, red je da odrzimo balans - na kraju ispadne da ja mrzim Njemacku. xD
Mislim da ljudi svakako moraju biti svjesni i pozitivnih i negativnih strana ovako bitnih odluka u zivotu i da ce morati biti spremni na velike kompromise.
Takodjer sam puno puta naveo da Njemacka 2019 i 2022/23 nije ista zemlja i da se iseljenje u 2019 god. dosta vise isplatilo nego nekome ko sad ide vani. Oni koji su dosli ranije u Njemacku, vjerovatno im se isplatilo jos i vise.
EDIT: Za svaki post o ovim aferama - diplome, korupcija, etc. - ja mogu naci skoro isti slucaj i u njemackim medijima, tako da uzimati to kao razlog za odlazak (pisanja dnevne stampe)... slab argument
- Ecci
#4915 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
+1mali_balon wrote: ↑17/02/2023 08:33Ma pusti lika, ne konta, da ti djetetu do nekih 10ak godina ne mozes objasniti neke stvari, kupis mu poklon, odvedes ga na maskare radis sve sto rade druga djeca, uz tomu pokusavas objasniti a da kada stasa i moze lakse da skonta onda kada mu ozbiljnije objasnis neke stvari....JanuaryJones wrote: ↑17/02/2023 08:06 @Ozimician
Upravo se o tome i radi, da se nauci da se postuje tudji izbor i tudja privatnost. Na taj nacin se jaca i pravo da drugi postuje tvoj izbor i tvoju privatnost.
I uci se od malih nogu.
- konoplja
#4916 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ovaj Ozmo stvarno sokira s vremana na vrijeme.
Sad su problem maskare, Bozici, pokloni, Uskrsi i jaja. Pa u PM iz BiH si... ali okej, sve si mi rekao sta je za tebe BiH i kako je zamisljas.
Nista. Nastavit cemo sa projetkom tri skole pod jednim krovom i da dijelimo djecu jer nema ko da im objasni sve te religije i obicaje.
Sad su problem maskare, Bozici, pokloni, Uskrsi i jaja. Pa u PM iz BiH si... ali okej, sve si mi rekao sta je za tebe BiH i kako je zamisljas.
Nista. Nastavit cemo sa projetkom tri skole pod jednim krovom i da dijelimo djecu jer nema ko da im objasni sve te religije i obicaje.
- Blixen
#4917 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
molim te ovim putem da nam nadjes slucaj (link) gdje je neko u Njemackoj uhvacen sa laznom diplomom i da je vracen na posao u istom svojstvu
Last edited by Blixen on 17/02/2023 09:11, edited 1 time in total.
-
Mujo-shanghai
#4918 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
sa 8 godina smo izbjegli u Svedsku 1993, danas imam svoju djecu ovdje. Visoko obrazovan i ja i zena tako da su plate dobre, al eto zivimo u srednjem gradu sa oko 150 000 stanovnika. I sad je opcija jeftinije zivjeti u "ghetto" ili dignuti veliki kredit i kucu ili stan u "svedskom" naselju. Mi smo izabrali to drugo, jer ipak zadnjih 10ak godina Svedska ima problema sa organizovanim kriminalom.
U skoli mi dijete za 6 godina dodje kuci i kaze da ima momka, ja joj kazem mozda bi trebala da cekas dok odrastes a sada se igraj i uci a na to mi ona odgovara "ja smijem da volim koga ja hocu". kasnije u prici mi govori da muskarci mogu da se oblace kao zene i lakiraju nokte. Sta ces mora se raditi tako da su skoli i vrticu od 7-16.30.
Najgore svega mi je kad djeca mi se igraju kod sveda onda dodju kuci jer ce ovi jesti. posalju ih kuci ili se ceka dok oni jedu.
Sto se tice ekonomije sve je dobro i imas sigurnost zdravstvenu i ekonomsku, al socijalni zivot je katastrofa. Ja sam predlagao zeni da selimo u trecu zemlju, visoko obrazovani smo mogli bi naci posao a ja sam i vec radio u Aziji al ona je dosla ovdje sa 4 godine i vec je "svedjanka". Ako se dodje ovdje mora se covjek pomiriti stim da ce sistem ti odgojiti djecu ne samo roditelji, jer toliko vremena provode u vrticu i skoli i da ce ti djeca postati svedjani. Ja se hrvem stim, pricam sa njima Bosanski al dzabe skola,drustvo, sportski aktiviteti isto odgajaju djecu. Boli srce kad ih pitas nesto na nasem a oni ti odgovoraju na svedskom.
U skoli mi dijete za 6 godina dodje kuci i kaze da ima momka, ja joj kazem mozda bi trebala da cekas dok odrastes a sada se igraj i uci a na to mi ona odgovara "ja smijem da volim koga ja hocu". kasnije u prici mi govori da muskarci mogu da se oblace kao zene i lakiraju nokte. Sta ces mora se raditi tako da su skoli i vrticu od 7-16.30.
Najgore svega mi je kad djeca mi se igraju kod sveda onda dodju kuci jer ce ovi jesti. posalju ih kuci ili se ceka dok oni jedu.
Sto se tice ekonomije sve je dobro i imas sigurnost zdravstvenu i ekonomsku, al socijalni zivot je katastrofa. Ja sam predlagao zeni da selimo u trecu zemlju, visoko obrazovani smo mogli bi naci posao a ja sam i vec radio u Aziji al ona je dosla ovdje sa 4 godine i vec je "svedjanka". Ako se dodje ovdje mora se covjek pomiriti stim da ce sistem ti odgojiti djecu ne samo roditelji, jer toliko vremena provode u vrticu i skoli i da ce ti djeca postati svedjani. Ja se hrvem stim, pricam sa njima Bosanski al dzabe skola,drustvo, sportski aktiviteti isto odgajaju djecu. Boli srce kad ih pitas nesto na nasem a oni ti odgovoraju na svedskom.
- Sanjarko
#4919 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Umro mi komsija ovdje, bio danima mrtav, sam, djeca u inostranstvu, malo zgrada je zavucenija i manja, pa niko danima nije primjetio od komsija da je umro. A i komsija sve manje. Odose.
- skafiskafsnjak
#4920 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja sam odmah rekao .... zamislja se Baketova fildzan islamska republika.konoplja wrote: ↑17/02/2023 09:08 Ovaj Ozmo stvarno sokira s vremana na vrijeme.![]()
Ne mozes maskare, Bozic , LGbT navoditi kao minuse te drzave. To je subjektivno jer imas ljudi i u BiH koji podrzavaju to.
Minusi su afere, povecanje cijena stanovanja itd itd.
Last edited by skafiskafsnjak on 17/02/2023 09:19, edited 1 time in total.
- Ozimician
#4921 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
https://www.br.de/nachricht/hinz-lebens ... d-100.html
Eto ga, procitaj i komentare. Otprilike isto kao i na nasim portalima. Ovo je prvi na koji sam naletio.
Last edited by Ozimician on 17/02/2023 09:19, edited 1 time in total.
-
Mujo-shanghai
#4922 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ovdje u SWE neki cica je lezao godinama martav u svom stanu. Sjecam se intervju sa komsijama kao nismo nista primjetili, drzao se za sebe.. zalosno i jedno i drugo
- skafiskafsnjak
#4923 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Podnijela ostavku?Ozimician wrote: ↑17/02/2023 09:19https://www.br.de/nachricht/hinz-lebens ... d-100.html
Eto ga, procitaj i komentare. Otprilike isto kao i na nasim portalima. Ovo je prvi na koji sam naletio.
Pa nasi se qrce i ostaju direktori i sta sve ne
E to je jedna od razlika .....
- Ecci
#4924 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Lazirala CV, napisala u njemu da je maturirala, a nije, oduzet je mandat i vjerovatno ce, ako vec nije, biti izbacena iz stranke, odnosno bice joj ponudjena mogucnost da sama preda mandat i da istupi iz stranke.Ozimician wrote: ↑17/02/2023 09:19https://www.br.de/nachricht/hinz-lebens ... d-100.html
Summa summarum: lazirano, otkriveno, kaznjeno.
- Blixen
#4925 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
he SPD member of the Bundestag Petra Hinz has resigned from all offices.Ozimician wrote: ↑17/02/2023 09:19https://www.br.de/nachricht/hinz-lebens ... d-100.html
znaci varala, uhvacena i noga
u BiH ga vrate na posao i jos bude direktor