Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
sabanss

#4876 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sabanss »

anelsol wrote: 16/02/2023 15:21
sabanss wrote: 16/02/2023 15:05 btw ovo ne pružanje pomoći jer je neko otišao je svojstveno Sjevernoj Koreji, Rusiji i sličnim zemljama. Vidim da vas ima nekoliko sa tim načinom razmišljanja. Ne mogu shvatiti, možda neko stručniji može ali ti sistemi nikome nisu dragi.
Nisi shvatio šta sam rekao. Kakva crna Sjeverna Koreja?
Ljudi su krivi jer su stari i djeca su otišla vani? CZ im je darovala vreće koje koštaju 35 kpf komad, njihovo je samo da ih napune zemljom? S. Koreja je jedna od zemalja koja ima tu logiku, ako je neko tvoj vani onda ne zaslužuješ pomoć... Samo što i u toj zemlji CZ da ne radi svoj posao snosila bi posljedice.

Ali nejse... Možda fakat ima logike koju ja ne vidim. Makar smo razmijenili viđenja uzroka i posljedica, doduše totalno različita
anelsol

#4877 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

sabanss wrote: 16/02/2023 16:13 Pa ne znam. Nekom uvrnutom logikom se imputira da sam ja ukrao pare i da sam odgovoran za funkcioniranje CZ i što BiH nema puteve?

Radim svoj posao najbolje što mogu, plaćam sve što imam platiti državi i ne dobijem ništa zauzvrat. Ne vidim zašto bi me nasikiralo i da države koja se tako odnosi prema meni i nestane. Nemojte mi ni priče da je u Njemačkoj isto, bio, vidio, definitivno nije ni blizu, koliko god da dam dobijem puno više nego u BiH.
Očigledno imamo potpuno različit pogled na to šta je meni/tebi država Bosna i Hercegovina. Moja porodica je npr. podnijela strašnu žrtvu za ovu zemlju u proteklom ratu i zbog tih razloga (ali ne samo tih) , svođenje domovine na prosti administrativno-politički sistem je meni sebično i strano. U tome se bitno razlikujemo.
JanuaryJones

#4878 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by JanuaryJones »

anelsol wrote: 16/02/2023 16:52
sabanss wrote: 16/02/2023 16:13 Pa ne znam. Nekom uvrnutom logikom se imputira da sam ja ukrao pare i da sam odgovoran za funkcioniranje CZ i što BiH nema puteve?

Radim svoj posao najbolje što mogu, plaćam sve što imam platiti državi i ne dobijem ništa zauzvrat. Ne vidim zašto bi me nasikiralo i da države koja se tako odnosi prema meni i nestane. Nemojte mi ni priče da je u Njemačkoj isto, bio, vidio, definitivno nije ni blizu, koliko god da dam dobijem puno više nego u BiH.
Očigledno imamo potpuno različit pogled na to šta je meni/tebi država Bosna i Hercegovina. Moja porodica je npr. podnijela strašnu žrtvu za ovu zemlju u proteklom ratu i zbog tih razloga (ali ne samo tih) , svođenje domovine na prosti administrativno-politički sistem je meni sebično i strano. U tome se bitno razlikujemo.
I moja je. Otac mi lezi dva metra pod zemljom. Prvoborac. A i on i ostatak familije koja je izgubila i zivote, i imovinu, i dijelove tijela (i jos traze nestale, i vode bitku za povratak imovine) su dobili od tog administrativno-politickog sistema jedno veliko mudo od ovce za svoju zrtvu.
sabanss

#4879 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sabanss »

JanuaryJones wrote: 16/02/2023 17:09
anelsol wrote: 16/02/2023 16:52

I moja je. Otac mi lezi dva metra pod zemljom. Prvoborac. A i on i ostatak familije koja je izgubila i zivote, i imovinu, i dijelove tijela (i jos traze nestale, i vode bitku za povratak imovine) su dobili od tog administrativno-politickog sistema jedno veliko mudo od ovce za svoju zrtvu.
Slična sudbina(e). Tek se tu vidi nemoć i kratkotrajnost života... Imam lijep život sada hvala Bogu ali me ponešto moglo i zaobići.

Uglavnom, svojoj djeci ne bi poželio djetinjstvo poput mog ma koliko lijepo bilo iz moje perspektive. Možemo se odmaći od ideala i stereotipa.
detroit-mercy

#4880 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Ozimician wrote: 16/02/2023 15:36
anelsol wrote: 16/02/2023 15:28 Ljudi nikako da shvate da državu, čine ljudi koji žive u njoj. Kada ne bude ljudi, neće biti ni države. Vidim mnogi se ne bi nasekirali i u slučaju takvog scenarija.
Iz ovih upisa oni CZ i drzavne sluzbe zamisljaju kao neke "Bogom date" meleke koji treba da se brinu o ljudima koji zive u njoj, eh posto su nasi "meleci" zakazali, idemo tamo gdje imaju "bolje meleke" da brinu o svom stanovnistvu. :run:

Eh sad obzirom da ljudi takvog stava ocito vecinom odlaze vani (i to ne samo iz BiH) - postavlja se pitanje, koliko dugo ce tamosnji sistemi uspjeti da odrze dosadasnji nivo, a vec vidimo da pucketaju lagano (poplave, Berlin).

Sistem cine ljudi, u Njemackoj se vec po drustvenim medijima prosirila izreka: "Ko sebi (u kucu) primi Kalkutu/Faludzu - imat ce kod sebe (u kuci) Kalkutu/Faludzu".

Srednje skole u Sanskom Mostu su pred zatvaranjem jer nemaju dovoljno profesora, bolnica jer nema osoblja - a prije 10-15 god. se placalo za zaposlenje u tim ustanovama.

To se zove smrt jednog grada / opcine.
Znaci ovo prvo je bio razlog tvog odlaska u Bavarsku :mrgreen:
Ili ja pak ovo drugo razlog tvog odlaska :mrgreen:.
detroit-mercy

#4881 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

anelsol wrote: 16/02/2023 09:46
Ozimician wrote: 16/02/2023 09:27

Da, tako meni jedan medicinar u Njemackoj kuka kako u BiH zdravstvo ne valja -rekoh: sta to mene i tebe briga, mi smo u Njemackoj, mi koristimo ovdasnje zdravstvo.

Kaze: brinem se za roditelje. Rekoh: Ne, ne brines se, kao ni ja sto se ne brinem - da se iskreno brines za roditelje ostao bi tamo i radio u tamosnjem zdravstvu i pomagao roditeljima maksimalno. Ovako se i ti i ja brinemo samo za sebe i svoje gu*ice.
O tome pričam. Primjer drugi.Priča mi poznanik nedavno u Sanskom Mostu bile poplave i Civilna zaštita dotjerala vreće sa pjeskom da ljudi mogu zaštititi kuće, međutim ovi im tražili da CZ napuni i posloži te vreće jer su oni stari, a djeca im vani. E sad, posaljes djecu vani, a onda pričaš kako sistem ne valja. Djeca se naravno nisu sjetila da dođu pomoći roditeljima u nesreći, ili barem da plate da to neko uradi za njih.
Jel ista pravila vaze i ako djeca zive u Sarajvu a roditelji Sanskom Mostu pa nisu tu da pune vrece u vrijeme poplava ili to pak vrijedi samo za ove cija su djeca sjeverno od Save :mrgreen:.
Btw, pitam za druga.
PaulTracy

#4882 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PaulTracy »

Imaš 10 benzinski pumpi, jedna od druge su udaljene 10-15 kilometara. To su benzinske:

1.) Bangladeš, cijena goriva 2,80 KM
2.) Pakistan, cijena goriva 2,79
3.) Vietnam, cijena goriva 2,78
4.) Nigerija, cijena goriva 2,77
5.) Kolumbija, cijena goriva 2,76
6. Turska, cijena goriva 2,74
7. ) Hrvatska, cijena goriva 2,72
8.) Slovenija, cijena goriva 2,70
9.) Njemačka, cijena goriva 2,65
10.) Švicarska, cijena goriva 2,63

Sve ove benzinske rade po 20+ godina.
I onda vlasnik benzinske Njemačka koji je 3. najbogatiji čovjek na svijetu kaže "Malo mi je jedna benzinska, otvorit ću još jednu". Otvori još jednu benzinsku preko puta benzinske Hrvatska i prodaje gorivo po cijeni od 2,65. Hrvatska prodaje po 2,72.
Benzinska Hrvatska gubi kupce i nakon par mjeseci vlasnik mora da zatvori jer je vlasnik benzinske Njemačka 50x bogatiji od njega i ne može da se "ćera" cijenom s njim

Pitanje za tebe:
Je li Hrvatska izgubila kupce i propala jer je najskuplja ili je izgubila kupce i propala jer je neko puno bogatiji od nje došao po kupce njenog goriva ???

DETROIT-MERCY, nisi mi odgovorio 🙂?
detroit-mercy

#4883 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

PaulTracy wrote: 16/02/2023 17:32 Imaš 10 benzinski pumpi, jedna od druge su udaljene 10-15 kilometara. To su benzinske:

I onda vlasnik benzinske Njemačka koji je 3. najbogatiji čovjek na svijetu kaže "Malo mi je jedna benzinska, otvorit ću još jednu". Otvori još jednu benzinsku preko puta benzinske Hrvatska i prodaje gorivo po cijeni od 2,65. Hrvatska prodaje po 2,72.
Benzinska Hrvatska gubi kupce i nakon par mjeseci vlasnik mora da zatvori jer je vlasnik benzinske Njemačka 50x bogatiji od njega i ne može da se "ćera" cijenom s njim

Pitanje za tebe:
Je li Hrvatska izgubila kupce i propala jer je najskuplja ili je izgubila kupce i propala jer je neko puno bogatiji od nje došao po kupce njenog goriva ???

Hrvatska je pocela gubiti kupce jos poodavno, onog momenta kad je gazda benzinske placao radnike 1/10 onoga sto je gazda benzinkse placao u Njemackoj pri istoj cijeni goriva u obje zemlje i uz to onog momenta kad je postavio zenu (bez diplome) da vodi jednu od uzoritih firmi, pa onda i kcerku pa onda svu blizu i siru familiju i jarane iz halke na dobre poslove a sa diploma kupljenim preko noci.
Uz to ovaj sto je tocio gorivo za crkavicu je imao vise skole i bio bolji student nego cjelokuna gazdina familija; i onda mu jedan dan pao mrak na oci i samo je reko, zbogm zohari :mrgreen:. Odo ja tocit gorivo negdje drugo a vi maste usima.
Mada, dobra ti je ova analogija, cijene goriva u pet deka a koliko su radnici placeni o ovim zmeljama, nebo i zemlja.
Ono, sto kazu sam pao sam se ubio.
elcaliente

#4884 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

anelsol wrote: 16/02/2023 15:28 Ljudi nikako da shvate da državu, čine ljudi koji žive u njoj. Kada ne bude ljudi, neće biti ni države. Vidim mnogi se ne bi nasekirali i u slučaju takvog scenarija.
Iz ovih upisa oni CZ i drzavne sluzbe zamisljaju kao neke "Bogom date" meleke koji treba da se brinu o ljudima koji zive u njoj, eh posto su nasi "meleci" zakazali, idemo tamo gdje imaju "bolje meleke" da brinu o svom stanovnistvu. :run:

Eh sad obzirom da ljudi takvog stava ocito vecinom odlaze vani (i to ne samo iz BiH) - postavlja se pitanje, koliko dugo ce tamosnji sistemi uspjeti da odrze dosadasnji nivo, a vec vidimo da pucketaju lagano (poplave, Berlin).

Sistem cine ljudi, u Njemackoj se vec po drustvenim medijima prosirila izreka: "Ko sebi (u kucu) primi Kalkutu/Faludzu - imat ce kod sebe (u kuci) Kalkutu/Faludzu".

Srednje skole u Sanskom Mostu su pred zatvaranjem jer nemaju dovoljno profesora, bolnica jer nema osoblja - a prije 10-15 god. se placalo za zaposlenje u tim ustanovama.

Istina sto ljudi govore, ono sto trazis to ces dobiti, eh sada je pitanje koliko si spreman da izgubis na mostu kako bi dobio nesto vise na cupriji sto ti je vaznije.

A to sto se tice Sanskog Mosta, nasli su rijesenje za sve probleme. Da su prije 10-15 godina drugacije postupili mozda ne bi danas taj grad bio sveden na brojnost jednog sela. Ko je zasluzan za to, da stanovnici,njima je to odgovaralo, to su zelili.
Trazili ste, evo vam ga.
elcaliente

#4885 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

detroit-mercy wrote: 16/02/2023 17:42
PaulTracy wrote: 16/02/2023 17:32 Imaš 10 benzinski pumpi, jedna od druge su udaljene 10-15 kilometara. To su benzinske:

Pitanje za tebe:

Hrvatska je pocela gubiti kupce jos poodavno, onog momenta kad je gazda benzinske placao radnike 1/10 onoga sto je gazda benzinkse placao u Njemackoj pri istoj cijeni goriva u obje zemlje i uz to onog momenta kad je postavio zenu (bez diplome) da vodi jednu od uzoritih firmi, pa onda i kcerku pa onda svu blizu i siru familiju i jarane iz halke na dobre poslove a sa diploma kupljenim preko noci.
Uz to ovaj sto je tocio gorivo za crkavicu je imao vise skole i bio bolji student nego cjelokuna gazdina familija; i onda mu jedan dan pao mrak na oci i samo je reko, zbogm zohari :mrgreen:. Odo ja tocit gorivo negdje drugo a vi maste usima.
Mada, dobra ti je ova analogija, cijene goriva u pet deka a koliko su radnici placeni o ovim zmeljama, nebo i zemlja.
Trebao je i taj radnik zvati Asima da mu zavrsi radno mjesto,
Dope_Man

#4886 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

Evo ga opet sa pumpama :run:
PaulTracy

#4887 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PaulTracy »

elcaliente wrote: 16/02/2023 17:56
Trebao je i taj radnik zvati Asima da mu zavrsi radno mjesto,
Možda bi američka metoda bila bolja u ovom slučaju.
Ispalit jedan tomahawk u gazdino dvorište i reći "Od sutra je benzinska moja".
PaulTracy

#4888 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PaulTracy »

Pitanje za tebe:

Skrenuo si sa teme i navaljao gluposti.
I na kraju si ga opet bubnuo jer bi tvojom logikom pumpadžija u Sloveniji trebao imat duplo veću platu od pumpadžije u USA.
detroit-mercy

#4889 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

PaulTracy wrote: 16/02/2023 18:55
Skrenuo si sa teme i navaljao gluposti.
I na kraju si ga opet bubnuo jer bi tvojom logikom pumpadžija u Sloveniji trebao imat duplo veću platu od pumpadžije u USA.
To po tvojoj logici :mrgreen:.
Primjer koji si ti naveo, ne bi navelo ni dijete u osnovnoj skoli a sve pod pokusajem da ispadnes pametan.
Rekao sam ti vec jednom, takvi umovi kao tvoj ce briljiarti nakon svih ovih odlazaka :mrgreen:
Ozimician

#4890 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

detroit-mercy wrote: 16/02/2023 17:27

Znaci ovo prvo je bio razlog tvog odlaska u Bavarsku :mrgreen:
Ili ja pak ovo drugo razlog tvog odlaska :mrgreen:.
Ja sam davno ovdje rekao razlog svog odlaska u Bavarsku.
PaulTracy

#4892 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PaulTracy »

Image

Brošura koju je finansirao senat Berlina. Sick bro😷
moonca

#4893 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moonca »

Ne zaboravimo i da javni noćni prijevoz može pomoći u smanjenju broja pijanih vozača na cestama i smanjenju rizika od saobraćajnih nezgoda.
Bio je nekada 'pijani' autobus'.. nije zabavno..😏
Ozimician

#4894 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

PaulTracy wrote: 16/02/2023 23:17 Image

Image

Image

Evo još neke literature za predškolski uzrast.

Ovdje su mi najjači i dalje ovi koji govore da su tu "zbog djece", a ja imam već poznanike koji imaju probleme s djecom koje ne bi vjerovatno imali da su ostali u BIH (ne kažem da u BiH možda ne bi imali neke druge probleme..)

Npr. dijete dođe u školu i svi pričaju kako dobijaju poklone za Božić i dođe ti kući i plače kako ono jedino nije dobilo poklon za Božić, svi ostali dobili.

Evo sad su ove Maškare ovdje u Bayernu i hajd sad djetetu objasni da muslimani ne slave katoličke praznike i da to kostimiranje nema ništa s nama.

A evo i ova agresivna LGBT propaganda je naveliko u toku - hajd ti sutra objasni djetetu da ove stvari nisu normalne (isto kao što mu nećeš moći objasniti ni za Božić ni za Maškare). Ja lično nemam ništa protiv ovakvih stvari - ali mi je baš bolesno govoriti djeci u predškolskom uzrastu o ovakvim stvarima.

(i da, vjerujem da sad ide priča kako se u BIH djeca uče "da mrze onog drugog", što nema veze sa zdravom logikom, al hajd, mora se opravdati predsoblje raja)
skafiskafsnjak

#4895 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Vracamo se u BiH cim Bake napravi Fildzan islamsku drzavu :D
Ozimician

#4896 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

skafiskafsnjak wrote: 16/02/2023 23:59 Vracamo se u BiH cim Bake napravi Fildzan islamsku drzavu :D
Tebi je OK da ti dijete u predškolskom uzrastu (vrtić) bude izloženo ovakvom sadržaju ?
moonca

#4897 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moonca »

:-) Kakvom sadrzaju. mnoga djeca su iz tih sadrzaja. dvije mame. dvije tate.. :oops: nishta chudno za njih..
Edin H.

#4898 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Edin H. »

skafiskafsnjak wrote: 16/02/2023 23:59 Vracamo se u BiH cim Bake napravi Fildzan islamsku drzavu :D
Pričaj ti šta hoćeš, Bak lagano ispunjava obećanje o 100 tisuća dobro plaćenih poslova, eno kćerka se vratila i direktorica dva hotela. :izet:
Dope_Man

#4899 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

Ozimician wrote: 16/02/2023 23:47

Image

Image

Ovdje su mi najjači i dalje ovi koji govore da su tu "zbog djece", a ja imam već poznanike koji imaju probleme s djecom koje ne bi vjerovatno imali da su ostali u BIH (ne kažem da u BiH možda ne bi imali neke druge probleme..)

Npr. dijete dođe u školu i svi pričaju kako dobijaju poklone za Božić i dođe ti kući i plače kako ono jedino nije dobilo poklon za Božić, svi ostali dobili.

Evo sad su ove Maškare ovdje u Bayernu i hajd sad djetetu objasni da muslimani ne slave katoličke praznike i da to kostimiranje nema ništa s nama.

A evo i ova agresivna LGBT propaganda je naveliko u toku - hajd ti sutra objasni djetetu da ove stvari nisu normalne (isto kao što mu nećeš moći objasniti ni za Božić ni za Maškare). Ja lično nemam ništa protiv ovakvih stvari - ali mi je baš bolesno govoriti djeci u predškolskom uzrastu o ovakvim stvarima.

(i da, vjerujem da sad ide priča kako se u BIH djeca uče "da mrze onog drugog", što nema veze sa zdravom logikom, al hajd, mora se opravdati predsoblje raja)
Dok sam u Bosni bio, kolegica sa stola pored prica sa muzem koji je pokupio djecu iz obdanista.. kad se poce na nesto sokirati. Pitam poslije sta, kaze djecu u obdanistu ucili taj dan "Da te nije Alija". Sta uce "oni tamo" ne zelim ni da zamisljam.

Bilo je i kod mene u osnovoj 1-2 lika il iz mjesovitih brakova, il druge vjere, koji nisu dobijali "bajram banku", niko se nije zbog tog ubio. Sta vise, mi im zavidili jer ostaju kuci i za bajram, i svoj praznik, a mi samo za bajram. A u Njemackoj i Austriji su razredi svakako dobro izmjesani ovih dana.

Uostalom, bar meni je sve to svejedno, nisam vjernik, a bozic je odavno samo opci praznik i skoro nista sa samom religijom nema, svi ateisti ga slave kao eto, dan kad ne ides na posao i okupis se s porodicom.

Te knjige jesu glupost, moze se objasniti da postoje gej ljudi i bez njih. Samo opet zavisi kako gledas na to, ako si totalno protiv gej populacije to ti je skandal i ubrzo to preskoci na pedofiliju, ako mislis da su i to samo dvoje osraslih koji vole isti spol, onda i nije.
passiv

#4900 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by passiv »

Ozimician wrote: 16/02/2023 23:47

Image

Image

Odlazak radi djece se navodi jer ce to djete i da odraste.

U Sarajevu vec sad se redovno kupuju pokloni u periodu bozic-nova godina, nista strano i to rade i muslimani. Bozic je komercijaliziran a najbolji pokazatelj je onaj black friday koji je zaživio i kod nas, samo što ga kod nas prodavači koriste da se rješe starih zaliha. Sigurno je teže vjerski odgojiti dijete u bilo kojoj zapadnoj zemlji nego u Bosni.

LGBT je definitivno nešto što meni lično smeta ne samo kada su djeca u pitanju već i ono kićenje gradova i šta sve ne. Ovoga već ima i u Bosni, parade su već tu a u kinima već imaju crtići za djecu sa gej likovima (radi ovoga je već bilo cirkusa po gradu) i ovo je nešto čega će biti sve više i ovdje jer želimo u EU.
Post Reply