Jest da je pet kuća ugroženo, kada je pola grada ugroženo očekuje se da stanovništvo da svoj doprinos.skafiskafsnjak wrote: ↑16/02/2023 09:53To je posao civilne zastite, ako cemo se "cerati" do kraja.anelsol wrote: ↑16/02/2023 09:46
O tome pričam. Primjer drugi.Priča mi poznanik nedavno u Sanskom Mostu bile poplave i Civilna zaštita dotjerala vreće sa pjeskom da ljudi mogu zaštititi kuće, međutim ovi im tražili da CZ napuni i posloži te vreće jer su oni stari, a djeca im vani. E sad, posaljes djecu vani, a onda pričaš kako sistem ne valja. Djeca se naravno nisu sjetila da dođu pomoći roditeljima u nesreći, ili barem da plate da to neko uradi za njih.
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- anelsol
#4851 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- Ozimician
#4852 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ako cemo se "cerati" do kraja - u Njemackoj kad su bile poplave pretprosle godine, narod je bio tog stava da je sve to posao "nadleznih sluzbi" i zbog toga je vise ljudi poginulo nego u poplavama u BiH 2014. god. (iako su poplave u Njemackoj bile dosta manjeg obima).skafiskafsnjak wrote: ↑16/02/2023 09:53To je posao civilne zastite, ako cemo se "cerati" do kraja.anelsol wrote: ↑16/02/2023 09:46
O tome pričam. Primjer drugi.Priča mi poznanik nedavno u Sanskom Mostu bile poplave i Civilna zaštita dotjerala vreće sa pjeskom da ljudi mogu zaštititi kuće, međutim ovi im tražili da CZ napuni i posloži te vreće jer su oni stari, a djeca im vani. E sad, posaljes djecu vani, a onda pričaš kako sistem ne valja. Djeca se naravno nisu sjetila da dođu pomoći roditeljima u nesreći, ili barem da plate da to neko uradi za njih.
Uglavnom svi su cekali "sluzbe" da pomognu - ali sluzbe mogu pomoci kad je 5 kuca ugrozeno, kad je cijeli grad ugrozen - nema te sluzbe na svijetu koja ce moci biti na svim mjestima u isto vrijeme.
Ja sam gledao neke interview u Njemackoj i pitaju nekog - zasto niste pomogli da izvucete nepokretnog komsiju iz kuce. odgovor je bio- mene bi poslije taj komsija mogao tuziti jer sam protiv njegovog pristanka provalio u njegovu kucu.
- skafiskafsnjak
#4853 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- anelsol
#4854 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma ne da mi se raspravljati. Sana je inače mjesto koje je najžešće pogođeno iseljavanjem, pa eto to htjedoh reći.skafiskafsnjak wrote: ↑16/02/2023 10:05Pa njihov posao je da prvo pomognu onima koji ne mogu sami sebi. Nema tu price kome su djeca vani ili sta vec ... glupa prica.
- Ozimician
#4855 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sve to u teoriji lijepo zvuci - ali navedoh primjer iz Njemacke kako to izgleda u praksi. Imas slucaj gdje je cijeli sprat sticenika starackog doma stradao u poplavama jer su bili nepokretni i niko im nije pomogao. Jedan starac je prezivio jer se drzao za zavjesu.skafiskafsnjak wrote: ↑16/02/2023 10:05Pa njihov posao je da prvo pomognu onima koji ne mogu sami sebi. Nema tu price kome su djeca vani ili sta vec ... glupa prica.
Mislim da je @anelsol htio da kaze kako dijaspora uglavnom prica kako "brine za roditelje" i kad dodje situacija kad stvarno trebaju da se pobrinu za roditelje - onda ocekuju da neko drugi to uradi za njih.
- skafiskafsnjak
#4856 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa naravno da brinem , ne mozes ti meni reci da ne brinem.... ali nije rjesenje da se vratim u BiH. A situacije kao prirodne nesrece nekad covjek ne moze predvidjeti. Logicno da se covjek treba pouzdati u CZ .... tj trebao bi.Ozimician wrote: ↑16/02/2023 10:14Sve to u teoriji lijepo zvuci - ali navedoh primjer iz Njemacke kako to izgleda u praksi. Imas slucaj gdje je cijeli sprat sticenika starackog doma stradao u poplavama jer su bili nepokretni i niko im nije pomogao. Jedan starac je prezivio jer se drzao za zavjesu.skafiskafsnjak wrote: ↑16/02/2023 10:05
Pa njihov posao je da prvo pomognu onima koji ne mogu sami sebi. Nema tu price kome su djeca vani ili sta vec ... glupa prica.
Mislim da je @anelsol htio da kaze kako dijaspora uglavnom prica kako "brine za roditelje" i kad dodje situacija kad stvarno trebaju da se pobrinu za roditelje - onda ocekuju da neko drugi to uradi za njih.
- skafiskafsnjak
#4857 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma sve stoji brate, ali glupo je reci da se treba covjek vratiti ako se brine za roditelje.anelsol wrote: ↑16/02/2023 10:10Ma ne da mi se raspravljati. Sana je inače mjesto koje je najžešće pogođeno iseljavanjem, pa eto to htjedoh reći.skafiskafsnjak wrote: ↑16/02/2023 10:05
Pa njihov posao je da prvo pomognu onima koji ne mogu sami sebi. Nema tu price kome su djeca vani ili sta vec ... glupa prica.
-
sabanss
#4858 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa koliko vidim stava ste da trebam raditi posao CZ ili zdravstva ako se brinem za roditelje ili sebe?
Ruku na srce dali ste odličnu konstataciju zašto su ljudi otišli i kad se isplati seliti iz nje - "Koji će mi ku*ac država ako moram sve sam?"
Ruku na srce dali ste odličnu konstataciju zašto su ljudi otišli i kad se isplati seliti iz nje - "Koji će mi ku*ac država ako moram sve sam?"
-
Hakiz
#4859 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne mora se vratiti.skafiskafsnjak wrote: ↑16/02/2023 10:20Ma sve stoji brate, ali glupo je reci da se treba covjek vratiti ako se brine za roditelje.
Može ih dovesti sebi.
- Ozimician
#4860 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Da, samo si preskocio moj primjer iz njemackih poplava u kojima je stradalo vise ljudi nego u BiH u poplavama 2014. god. - kao argument da nema drzave i sistema na svijetu koji ce te zastiti u slucaju bilo kakve masovne katastrofe.
Ja sam svojim roditeljima bio 5x korisniji dok sam bio u BIH i da me je stvarno bilo briga za njih, ne bih otisao vani nikad.
Ovdje je prica o tome kako svi pricaju o tome kako brinu za roditelje, a kad je roditeljima ta briga stvarno potrebna - onda niti su tu niti su spremni platiti nekoga da pomogne tim roditeljima. Ocekivati da ce ovakva drzava (kao BiH) brinuti o vasim roditeljima bolje nego vi sami - jeste zlonamjerno prema roditeljima.
- Ecci
- Vozim: Biciklam
#4861 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Bila su se dobila sredstva za zastitu od poplava. I prije i nakon poplava.
Za ciscenje kanala, popravljanje starih i izradu novih nasipa. Pare su zavrsile na drugim "projektima", a sistem CZ u BiH dugo sluzi samo za stranacko uhljebljavanje.
Kao sto napisa koleginica iznad, prvo pocistiti pred svojom avlijom a onda prozivati druge.
Za ciscenje kanala, popravljanje starih i izradu novih nasipa. Pare su zavrsile na drugim "projektima", a sistem CZ u BiH dugo sluzi samo za stranacko uhljebljavanje.
Kao sto napisa koleginica iznad, prvo pocistiti pred svojom avlijom a onda prozivati druge.
- anelsol
#4862 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Mogu i ja ovako napisati. Ko je dao pare, kome, kada, za šta, gdje su otišle pare?Ecci wrote: ↑16/02/2023 11:59 Bila su se dobila sredstva za zastitu od poplava. I prije i nakon poplava.
- Dope_Man
#4863 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Vecinom roditelji to ne zele, cak i ako su sami djecu poslali vani.Hakiz wrote: ↑16/02/2023 11:03Ne mora se vratiti.skafiskafsnjak wrote: ↑16/02/2023 10:20
Ma sve stoji brate, ali glupo je reci da se treba covjek vratiti ako se brine za roditelje.
Može ih dovesti sebi.
Pa moji dedo i nena jedva docekali tad da zavrsi, da se vrate na svoje selo gdje su 2 godine pod satorom bili bez kuce, bez ikakve infrastrukture. I nakon kuce opet par godina proslo do struje. Ljudi prozivjeli zivot u jednom mjestu, ne zele nista drugo u te stare dane iako je svako od troje djece nudilo da zive kod njih. I to sve u BiH, nekih 120 km od njihovog sela. A zamisli tek drugu zemlju, nit drustva, nit jezika, nicega za njih.
Kod tetka sin vani, zvao i njega, sredio i posao koji radi i ovdje (gradjevina). Za godinu bi uzeo (dogovoreno vec) 4 godisnje plate iz BiH. Al nece: "Djeca imaju svoje, meni vise ne treba".
Ne moze se nikoga natjerati nit da ode, nit da ostane. Nit treba.
Al smjesno je reci "nisi bio tu da punis vrece pijeska, dakle ne brines za svoje roditelje". Bio sam davno jednom na nekom putu kad je poplava naletila kuci, ocito ne volim svoju mater jer nisam bio tu da izbacim vodu i stavim vrece s pijeskom pred vrata.
Last edited by Dope_Man on 16/02/2023 14:46, edited 1 time in total.
-
sabanss
#4864 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Dali ljudi u BiH kao i akcize za puteve (CZ i puteve sam spomenuo jer su cifre ogromne u oba slučaja), silne milijarde potrošene, slilo se u privatne džepove, krajnji korisnici tj. građani dobili k*t* da prostiš.anelsol wrote: ↑16/02/2023 12:15Mogu i ja ovako napisati. Ko je dao pare, kome, kada, za šta, gdje su otišle pare?Ecci wrote: ↑16/02/2023 11:59 Bila su se dobila sredstva za zastitu od poplava. I prije i nakon poplava.
Šta konkretno misliš da je neko trebao uraditi? Po vama borba sa vjetrenjačama daje rezultate? Živio sam oba sistema, ne morate mi pričati šta je bolje. Prosječan Austrijanac ili Nijemac neće za pet života proživiti stresa prosječnog Bosanca. A imamo samo jedan, ne pet...
- Rugafet
#4865 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nidje veze.Ozimician wrote: ↑16/02/2023 09:27Da, tako meni jedan medicinar u Njemackoj kuka kako u BiH zdravstvo ne valja -rekoh: sta to mene i tebe briga, mi smo u Njemackoj, mi koristimo ovdasnje zdravstvo.
Kaze: brinem se za roditelje. Rekoh: Ne, ne brines se, kao ni ja sto se ne brinem - da se iskreno brines za roditelje ostao bi tamo i radio u tamosnjem zdravstvu i pomagao roditeljima maksimalno. Ovako se i ti i ja brinemo samo za sebe i svoje gu*ice.
-
detroit-mercy
#4866 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa nemer Solak o svemu brinut, valjalo je sa Malinarom hrespiratore nabavljatEcci wrote: ↑16/02/2023 11:59 Bila su se dobila sredstva za zastitu od poplava. I prije i nakon poplava.
- anelsol
#4867 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Postavim konkretno pitanje a vi o akcizama i malinama. De presaberite se.sabanss wrote: ↑16/02/2023 13:19Dali ljudi u BiH kao i akcize za puteve (CZ i puteve sam spomenuo jer su cifre ogromne u oba slučaja), silne milijarde potrošene, slilo se u privatne džepove, krajnji korisnici tj. građani dobili k*t* da prostiš.
Šta konkretno misliš da je neko trebao uraditi? Po vama borba sa vjetrenjačama daje rezultate? Živio sam oba sistema, ne morate mi pričati šta je bolje. Prosječan Austrijanac ili Nijemac neće za pet života proživiti stresa prosječnog Bosanca. A imamo samo jedan, ne pet...
-
sabanss
#4868 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja sam dao pare koje su ukrali i nemam volje da ganjam ko je (odnosno nemam snage da ih kaznim što bih vrlo rado). Zbog toga sam odlučio da ne dajem više pare i idem u zemlju koja ima puteve i civilnu zaštitu kako Bog zapovijeda. Pare se još uvijek daju ali puteva, robnih rezervi i civilne zaštite nema.anelsol wrote: ↑16/02/2023 14:44Postavim konkretno pitanje a vi o akcizama i malinama. De presaberite se.sabanss wrote: ↑16/02/2023 13:19
Dali ljudi u BiH kao i akcize za puteve (CZ i puteve sam spomenuo jer su cifre ogromne u oba slučaja), silne milijarde potrošene, slilo se u privatne džepove, krajnji korisnici tj. građani dobili k*t* da prostiš.
Ti se praviš malo lud?
-
sabanss
#4869 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
btw ovo ne pružanje pomoći jer je neko otišao je svojstveno Sjevernoj Koreji, Rusiji i sličnim zemljama. Vidim da vas ima nekoliko sa tim načinom razmišljanja. Ne mogu shvatiti, možda neko stručniji može ali ti sistemi nikome nisu dragi.
- Ozimician
#4870 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Niko ne pruza pomoc jer ne zeli, vec jer nema kapaciteta. O tome se radi.
Ako ne pomognes sam sebi - mrka kapa od uzdanja da ce ti neke sluzbe pomoci. To se pokazalo najbolje u Njemackoj u poplavama koliko su te sluzbe "mocne" a moc tih drzavnih spasilackih sluzbi se mogla vidjeti i u novogodisnjoj noci u Berlinu (pogledajte snimke). Kad se desi veci belaj - nijedna sluzba na svijetu nema kapacitet da svima pravovremeno pruzi pomoc. Face that.
@anelsol je dao primjer Sanskog Mosta koje je opcina najvise pogodjena iseljavanjem u drzavi, da zbog nedostatka mladih ljudi moze doci do banalnih problema u funkcionisanju drustva. Opcija nam je ili da uvezemo strane radnike da obavljaju te poslove ili da se mladi vrate i pomognu svojim starima. Pa odlucite se za koju ste opciju. Treceg izbora nema.
Ovako sa distance kenjati o urusavanju sistema u zemlji dok propagiras njegovo urusavanje je isto kao i kad Dodik prica kako je BH nefunkcionalna drzava a on direktno radi da postane sto vise nefunkcionalnija. To je taj narativ na koji ste navuceni.
- anelsol
#4871 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne negiram da postoji krađa, kriminal, maline i tako to, ali moje pitanje (drugom forumašu ne tebi) je bilo konkretno, a ti opet isto.sabanss wrote: ↑16/02/2023 15:03Ja sam dao pare koje su ukrali i nemam volje da ganjam ko je (odnosno nemam snage da ih kaznim što bih vrlo rado). Zbog toga sam odlučio da ne dajem više pare i idem u zemlju koja ima puteve i civilnu zaštitu kako Bog zapovijeda. Pare se još uvijek daju ali puteva, robnih rezervi i civilne zaštite nema.
Ti se praviš malo lud?
- anelsol
#4872 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nisi shvatio šta sam rekao. Kakva crna Sjeverna Koreja?
- anelsol
#4873 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ljudi nikako da shvate da državu, čine ljudi koji žive u njoj. Kada ne bude ljudi, neće biti ni države. Vidim mnogi se ne bi nasekirali i u slučaju takvog scenarija.Ozimician wrote: ↑16/02/2023 15:15Niko ne pruza pomoc jer ne zeli, vec jer nema kapaciteta. O tome se radi.
Ako ne pomognes sam sebi - mrka kapa od uzdanja da ce ti neke sluzbe pomoci. To se pokazalo najbolje u Njemackoj u poplavama koliko su te sluzbe "mocne" a moc tih drzavnih spasilackih sluzbi se mogla vidjeti i u novogodisnjoj noci u Berlinu (pogledajte snimke). Kad se desi veci belaj - nijedna sluzba na svijetu nema kapacitet da svima pravovremeno pruzi pomoc. Face that.
@anelsol je dao primjer Sanskog Mosta koje je opcina najvise pogodjena iseljavanjem u drzavi, da zbog nedostatka mladih ljudi moze doci do banalnih problema u funkcionisanju drustva. Opcija nam je ili da uvezemo strane radnike da obavljaju te poslove ili da se mladi vrate i pomognu svojim starima. Pa odlucite se za koju ste opciju. Treceg izbora nema.
Ovako sa distance kenjati o urusavanju sistema u zemlji dok propagiras njegovo urusavanje je isto kao i kad Dodik prica kako je BH nefunkcionalna drzava a on direktno radi da postane sto vise nefunkcionalnija. To je taj narativ na koji ste navuceni.
- Ozimician
#4874 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Iz ovih upisa oni CZ i drzavne sluzbe zamisljaju kao neke "Bogom date" meleke koji treba da se brinu o ljudima koji zive u njoj, eh posto su nasi "meleci" zakazali, idemo tamo gdje imaju "bolje meleke" da brinu o svom stanovnistvu.
Eh sad obzirom da ljudi takvog stava ocito vecinom odlaze vani (i to ne samo iz BiH) - postavlja se pitanje, koliko dugo ce tamosnji sistemi uspjeti da odrze dosadasnji nivo, a vec vidimo da pucketaju lagano (poplave, Berlin).
Sistem cine ljudi, u Njemackoj se vec po drustvenim medijima prosirila izreka: "Ko sebi (u kucu) primi Kalkutu/Faludzu - imat ce kod sebe (u kuci) Kalkutu/Faludzu".
Srednje skole u Sanskom Mostu su pred zatvaranjem jer nemaju dovoljno profesora, bolnica jer nema osoblja - a prije 10-15 god. se placalo za zaposlenje u tim ustanovama.
To se zove smrt jednog grada / opcine.
-
sabanss
#4875 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa ne znam. Nekom uvrnutom logikom se imputira da sam ja ukrao pare i da sam odgovoran za funkcioniranje CZ i što BiH nema puteve?
Radim svoj posao najbolje što mogu, plaćam sve što imam platiti državi i ne dobijem ništa zauzvrat. Ne vidim zašto bi me nasikiralo i da države koja se tako odnosi prema meni i nestane. Nemojte mi ni priče da je u Njemačkoj isto, bio, vidio, definitivno nije ni blizu, koliko god da dam dobijem puno više nego u BiH.
Radim svoj posao najbolje što mogu, plaćam sve što imam platiti državi i ne dobijem ništa zauzvrat. Ne vidim zašto bi me nasikiralo i da države koja se tako odnosi prema meni i nestane. Nemojte mi ni priče da je u Njemačkoj isto, bio, vidio, definitivno nije ni blizu, koliko god da dam dobijem puno više nego u BiH.