INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Trappist

#10903 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Trappist »

I kaze fbih vlada inflacija 18% :lol:
Ovo su sve cijene digli kad je gorivo bilo skoro 4 km, sad kad je palo haman na cijenu prije rata niko nista, i dalje se dizu cijene :bih:
n+1

#10904 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by n+1 »

Nema se para, raja je gladna, nalazimo se pred slomom, još malo pa gotovo.
Štednja u BiH: Depoziti u decembru veći za skoro pola milijarde KM
https://www.klix.ba/biznis/finansije/st ... /230214157
Rothmans

#10905 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Rothmans »

Jesu gazdinski
Haris.ba

#10906 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Haris.ba »

dječak sa šibicama wrote: 13/02/2023 22:55 Pricam sa rodicom, ona i dalje kupuje pilece filete Cekin koje placa 16 ili 17 km po kilogramu.

Rekoh imas rinfuzu za 9, jesi li normalna, kaze ma mrsko mi traziti. A kuka na cijene, kao i svi ostali.

Nece cijene nikada dole, dok gradjanstvu bude mrsko.
Organizovao sa rodjakom kod njega tov pilica. Ima mesa ne mozes pojesti. Niti smrdi ko kupovno, ukusnije je.
moonca

#10907 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by moonca »

Isaiah4110 wrote: 14/02/2023 10:50 Posto je vec rijec o hrani i cijenama zelim preporuciti zdrav i prilicno jeftin dorucak...zob 100g, mljeveni orasi/bademi 10g, chia 10g, mljevene sjemenke bundeve 11g (11g jer zajedno sa 100g zobenih pahuljica cine kompletan protein) cimet 3g, mljeveni lan 2g, 25g grozdjica i jedna manja banana ili 2-3 datule....s mlijekom ili vodom...ne znam sad mrsko mi racunati, otprilike za 2-2,5 KM imate super zdrav dorucak...ako zelite ljepsi okus onda jos po 10-15g kokosa i plazme i s mlijekom je ukusnije...eto tako je jos malo skuplje ali vrijedi...znaci pasteta 100g ili hrenovke 100g su ne znam 1,5 KM a uzasne namirnice, cisto zlo...ovo je promocija zdravlja...ako neko pazi na kilazu ne dodaje bananu, kokos, plazmu, datule ili jednostavno uvede malo vise fizicke aktivnosti...
:-) . nije malo skuplje... ako uzmesh kolichinu da te zasiti... a teshko da che zasititi. to je za medju obrok ..snack..
Nokian808

#10908 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Nokian808 »

n+1 wrote: 14/02/2023 19:07 Nema se para, raja je gladna, nalazimo se pred slomom, još malo pa gotovo.
Štednja u BiH: Depoziti u decembru veći za skoro pola milijarde KM
Stvar je u raspodjeli novca...eno zlatna cerka bez prethodnog iskustva postala direktorica najjaceg lanca hotela u SA...kako to? Ratno profitiranje na krvi svog naroda i privatizacijska pljacka stvorili su velike dobitnike i sad sta imaju veze milijarde na racunima kad je glavnina novca koncentrisana na racunima nekoliko stotina podobnih porodica, a ostatak uglavnom kod podobnih i nesto malo sposobnih. To je ona SDA ubleha narod nikad nije bolje zivio svi na kafama a zaboravlja se da je Sarajevo glavni grad da mnogi glume standard neki pokrivajuci se na kredit i da ako ti imas ne znaci da svi imaju. Distorzija realnosti.
Maharadza

#10909 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Maharadza »

Samo nek ne puca...i zato samo diži, VARTA država na baterije. :bih:
n+1

#10910 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by n+1 »

Nokian808 wrote: 14/02/2023 20:08
n+1 wrote: 14/02/2023 19:07 Nema se para, raja je gladna, nalazimo se pred slomom, još malo pa gotovo.

Stvar je u raspodjeli novca...eno zlatna cerka bez prethodnog iskustva postala direktorica najjaceg lanca hotela u SA...kako to? Ratno profitiranje na krvi svog naroda i privatizacijska pljacka stvorili su velike dobitnike i sad sta imaju veze milijarde na racunima kad je glavnina novca koncentrisana na racunima nekoliko stotina podobnih porodica, a ostatak uglavnom kod podobnih i nesto malo sposobnih. To je ona SDA ubleha narod nikad nije bolje zivio svi na kafama a zaboravlja se da je Sarajevo glavni grad da mnogi glume standard neki pokrivajuci se na kredit i da ako ti imas ne znaci da svi imaju. Distorzija realnosti.
Nope, bilo je priče već na temi, gdje je ta teza raskrinkana.
Isaiah4110

#10911 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Isaiah4110 »

moonca wrote: 14/02/2023 19:32
Isaiah4110 wrote: 14/02/2023 10:50 Posto je vec rijec o hrani i cijenama zelim preporuciti zdrav i prilicno jeftin dorucak...zob 100g, mljeveni orasi/bademi 10g, chia 10g, mljevene sjemenke bundeve 11g (11g jer zajedno sa 100g zobenih pahuljica cine kompletan protein) cimet 3g, mljeveni lan 2g, 25g grozdjica i jedna manja banana ili 2-3 datule....s mlijekom ili vodom...ne znam sad mrsko mi racunati, otprilike za 2-2,5 KM imate super zdrav dorucak...ako zelite ljepsi okus onda jos po 10-15g kokosa i plazme i s mlijekom je ukusnije...eto tako je jos malo skuplje ali vrijedi...znaci pasteta 100g ili hrenovke 100g su ne znam 1,5 KM a uzasne namirnice, cisto zlo...ovo je promocija zdravlja...ako neko pazi na kilazu ne dodaje bananu, kokos, plazmu, datule ili jednostavno uvede malo vise fizicke aktivnosti...
:-) . nije malo skuplje... ako uzmesh kolichinu da te zasiti... a teshko da che zasititi. to je za medju obrok ..snack..
Moja "doza" je 125 zobenih i sve ovo ostalo, nekad manja banana nekad par datula a nekad nista od toga, i ovo itekako zasiti a skoro svaki dan imam bar mini kucni trening ili kilometarsko trcanje...nekad jedva i pojedem do kraja, ovo mi bude i energija za trcanje uzbrdo, stvarno dobar obrok ili eto snack za nekog :-) ali naravno nismo svi isti ja nikad nisam volio trpati velike kolicine hrane u sebe, nekad mi i mrsko jesti...trebalo bi biti dovoljno za prosjecnu osobu! :)
Naslovnica

#10912 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Naslovnica »

Prenijeću sutra svojim tesarima, armiračima i zidarima ovaj recept za doručak pun energije.
Jebaće mi rahmetli Azizu, k'o da gledam.
:lol:
n+1

#10913 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by n+1 »

Ovaj doručak može ko ima 160cm, 40kg, i vegetira 15h dnevno.
nepass1

#10914 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by nepass1 »

Isaiah4110 wrote: 14/02/2023 20:39

Moja "doza" je 125 zobenih i sve ovo ostalo, nekad manja banana nekad par datula a nekad nista od toga, i ovo itekako zasiti a skoro svaki dan imam bar mini kucni trening ili kilometarsko trcanje...nekad jedva i pojedem do kraja, ovo mi bude i energija za trcanje uzbrdo, stvarno dobar obrok ili eto snack za nekog :-) ali naravno nismo svi isti ja nikad nisam volio trpati velike kolicine hrane u sebe, nekad mi i mrsko jesti...trebalo bi biti dovoljno za prosjecnu osobu! :)
Nemam ja vremena sve to miksati, a sto se tice zasicenja, jedino jos da probam u lavor zamutiti tih pahuljica
Snake Eyes

#10915 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Snake Eyes »

Da nisi farmaceut po zanimanju?
bordo gandalf
Grijem se na: Gree Hansol 12

#10916 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by bordo gandalf »

Ovo je super za nekoga ko je u kancelariji. Za nekoga ko radi fizicki posao ovo ne moze biti ni uzina
Avetinho

#10917 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Avetinho »

Naslovnica wrote: 14/02/2023 20:42 Prenijeću sutra svojim tesarima, armiračima i zidarima ovaj recept za doručak pun energije.
Jebaće mi rahmetli Azizu, k'o da gledam.
:lol:
Prednost ovih zobenih pahuljica je -- kad ih potrose sve, mogu i kutiju pojest, otprilike su tu negdje po ukusu.
Maharadza

#10918 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Maharadza »

Makar onda možeš reći bukvalno "jesam se najeo kao KONJ.... zobi." :bih:
Isaiah4110

#10919 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Isaiah4110 »

Ljudi jedu gluposti poput mesnih preradjevina, przene hrane i previse slatkisa, narusavaju zdravlje a vjerovatno i vise sve to plate...ako kazem da sam s takvim doruckom istrcao 8km uzbrdo pred NG (uz male pauze naravno) necete vjerovati...

Nije sad stvar ni u kolicini, ni energiji, tijelo ima zalihe ne brinite vi za to...a uz malo vece kolicine ovaj dorucak je 1000 kalorija...a stvar je da je to super zdravo i da radite nesto korisno za organizam...ko radi fizicki cijeli dan naravno da ce morati vise pojesti ili vise obroka dnevno, ali ovakav dorucak, obrok opcenito je itekako dobar pocetak...korigujte kolicine i eliminisite smece poput mesnih preradjevina, namaza, pogotovo pastetu, przene hrane, sireva u listicima, cedevite...hrana je i prevencija bolesti i lijek, ali i bolest s vremenom...slatkise drasticno smanjiti...ne treba ukidati to zadovoljstvo ukoliko nema nekih tegoba ili bolesti...

Zob sam spomenuo jer jedem godinama bar 5-6x sedmicno, Bogu hvala pucam od zdravlja iskljucivo radi drugacije ishrane, a zob je odlicna opcenito a posebno za one koji vole uzivati u slatkisima i losoj hrani jer smanjuje nivo secera u krvi, cimet se mijesa u rad digestivnih enzima i sama kolicina secera koja ce nakon obroka zavrsiti u krvi se smanjuje, a to je jako bitno...zob sadrzi vlakna koja su bitna za nase dobre bakterije i zdravlje crijeva, pa onda vitamine, minerale i antioksidanse...zob smanjuje i nivoe dobrog i loseg kolesterola...antioksidansi iz zobi uz C vitamin sprjecavaju oksidaciju kolesterola koja se desava kada se kolesterol "susretne" sa slobodnim radikalima...a oksidacija predstavlja veliki rizik od od srcanih bolesti jer stvara upalu u arterijama i ostecuje tkiva...zaboravih spomenuti sumsko voce je odlican dodatak pahuljicama e to je vec malo skuplji uzitak...imam druga koji pojede 500g dnevno ali kruh i slatkise ukinuo...ja nisam...
Naslovnica

#10920 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Naslovnica »

I na kraju te pregazi auto...
:autic: :D
Hakiz

#10921 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

Isaiah4110 wrote: 14/02/2023 22:34
...a stvar je da je to super zdravo i da radite nesto korisno za organizam...ko radi fizicki cijeli dan naravno da ce morati vise pojesti ili vise obroka dnevno, ali ovakav dorucak, obrok opcenito je itekako dobar pocetak...
Često se može naići na tvrdnje nutricionista da je najzdraviji obrok onaj koji se sastoji od namirnica koje smo jeli kamenom dobu.

Što se tiče metabolizma, još smo u kamenom dobu.

A tada se sigurno nije jeo zob. Nije ne prženo meso.

Ali jeste pečeno.

:mrgreen:
tap3ah75

#10922 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by tap3ah75 »

Ajde vi otvorite sebi temu o zdravom doručku. Nemojte nama ovu zatrpavati.
moonca

#10923 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by moonca »

Isaiah4110 wrote: 14/02/2023 20:39

Koliko (koshta) je to u km.. zob, voche.. srachunaj .. mislim da je ok za doruchak i da chesh biti ok mozda do ruchka, koji je oko podne.. i shta tada jedesh ..
nepass1

#10924 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by nepass1 »

Isaiah4110 wrote: 14/02/2023 22:34 Ljudi jedu gluposti poput mesnih preradjevina, przene hrane i previse slatkisa, narusavaju zdravlje a vjerovatno i vise sve to plate...ako kazem da sam s takvim doruckom istrcao 8km uzbrdo pred NG (uz male pauze naravno) necete vjerovati...

Nije sad stvar ni u kolicini, ni energiji, tijelo ima zalihe ne brinite vi za to...a uz malo vece kolicine ovaj dorucak je 1000 kalorija...a stvar je da je to super zdravo i da radite nesto korisno za organizam...ko radi fizicki cijeli dan naravno da ce morati vise pojesti ili vise obroka dnevno, ali ovakav dorucak, obrok opcenito je itekako dobar pocetak...korigujte kolicine i eliminisite smece poput mesnih preradjevina, namaza, pogotovo pastetu, przene hrane, sireva u listicima, cedevite...hrana je i prevencija bolesti i lijek, ali i bolest s vremenom...slatkise drasticno smanjiti...ne treba ukidati to zadovoljstvo ukoliko nema nekih tegoba ili bolesti...

Zob sam spomenuo jer jedem godinama bar 5-6x sedmicno, Bogu hvala pucam od zdravlja iskljucivo radi drugacije ishrane, a zob je odlicna opcenito a posebno za one koji vole uzivati u slatkisima i losoj hrani jer smanjuje nivo secera u krvi, cimet se mijesa u rad digestivnih enzima i sama kolicina secera koja ce nakon obroka zavrsiti u krvi se smanjuje, a to je jako bitno...zob sadrzi vlakna koja su bitna za nase dobre bakterije i zdravlje crijeva, pa onda vitamine, minerale i antioksidanse...zob smanjuje i nivoe dobrog i loseg kolesterola...antioksidansi iz zobi uz C vitamin sprjecavaju oksidaciju kolesterola koja se desava kada se kolesterol "susretne" sa slobodnim radikalima...a oksidacija predstavlja veliki rizik od od srcanih bolesti jer stvara upalu u arterijama i ostecuje tkiva...zaboravih spomenuti sumsko voce je odlican dodatak pahuljicama e to je vec malo skuplji uzitak...imam druga koji pojede 500g dnevno ali kruh i slatkise ukinuo...ja nisam...
Ja istrcao polumaraton za 1h50min a prije toga pojeo cetiri ljute tuzlanske kobasice, sta cemo sad :D
Sanjarko

#10925 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Sanjarko »

nepass1 wrote: 15/02/2023 07:05
Isaiah4110 wrote: 14/02/2023 22:34 Ljudi jedu gluposti poput mesnih preradjevina, przene hrane i previse slatkisa, narusavaju zdravlje a vjerovatno i vise sve to plate...ako kazem da sam s takvim doruckom istrcao 8km uzbrdo pred NG (uz male pauze naravno) necete vjerovati...

Ja istrcao polumaraton za 1h50min a prije toga pojeo cetiri ljute tuzlanske kobasice, sta cemo sad :D
Njb-ao si ako si 0. Nultnoj krvnoj grupi se meso vise trazi. Tako sam citao, a meso ce sve vise da poskupljuje. Ja i stara smo mozda 0. Ona jest 100%, ja ne znam koja sam. Ili 0 ili AB koja je jedna od najrjedzih KG-a.
Post Reply