Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
NediM17

#81101 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by NediM17 »

Nije se frizerka pozicionirala, izdajaaaa! :lol:
Login77777

#81102 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Login77777 »

Point. wrote: 14/01/2023 11:31 Nego, gdje švicarski brat @Login77777, nema ga odavno.
Tu sam brate. :bih:
Citam ovu raspravu Pucanstvo i Pravda+HDZ protiv SDAF patriJota. :mrgreen:
palermo

#81103 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by palermo »

dr_Evil wrote: 08/02/2023 12:06
Spit_fire wrote: 08/02/2023 11:44
Nema veze..doce neko nekad ko ce plan imat, al ako se popusti taj plan nece bit primjenjiv jer ce sve bit gotovo. Bolje ostat na ivici provalije i cekati dok smislis kako da se odmaknes, nego skocit u istu
Cekati na ivici provalije i ne imati plan dok ti neprijatelj kopa ispod noga da ivica propadne. Zvuci kao dobar plan.
Pa evo, Novak 20 je rekao najbolji plan. Rahat patnja. Doduše , on je to rekao ironično, ali ironije zapravo samo sakriva strah od toga da se stvarno Bošnjaci ne sjete da je to najbolji plan. Naravno rahat patnja treba dobiti svoj smisao i formu. Ona ne znači samo sjediti i čekati, ona znači da moraš jasno profilirati svoje želje i očekivanja, da ljudi shvate da to što čekaš je vrijedno trpljenja i borbe. Dok traje rahat patnja ti treba da jačaš samosvijest, da jačaš osjećaj pripadnosti državi, da onoliko koliko je u tvojoj moći jačaš institucije i da naravno ne pristaješ na trule kompromise koji obesmišljavaju svu tvoju borbu.

Šteta je što je SDA svojim djelovanjem obesmislila neke od rečenica koje su trebale biti vodilja čitave ideje o Bosni i Hercegovini.
Jedna od njih je i ona "nikada se nećemo umoriti"......i tu poruku bi mi trebali slati, često, i nama i drugima
Styling

#81104 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Styling »

Vaya wrote: 08/02/2023 12:51
Styling wrote: 08/02/2023 12:47

Konakovicev kabinet je fuj. Uzasno sam razocarana.
Ako si razocarana sama sobom - onda je to lose... :lol:
Fakat, o cemu pricas, i ti i ovaj drugi kolega? Gdje ste mene prepoznali u kabinetu? :roll:
palermo

#81105 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by palermo »

dr_Evil wrote: 08/02/2023 12:51
Novak20 wrote: 08/02/2023 12:42

Dobro je da nisam ja prijetio.

Istočnjaci su svi koji su istočno od schengenske granice EU i RH o kojoj sam pisao.

Trebam li vas učiti geografiji i logici pa da znate tko je to konkretno ?

:run:
Ne trebas, hvala, sve je jasno ko dan, bio je jos jedan 93-e takav. I on nas je poducavao o bivsim kolonijama :) :thumbup: :thumbup:

Sta napade palermo mene i Spit Fire-a prekjucer, kaze mi grijesimo :D
opet nisi pročitao, zbog čega sam vas napao.....jebi ga zemo...
Spit_fire

#81106 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Spit_fire »

palermo wrote: 08/02/2023 13:00
dr_Evil wrote: 08/02/2023 12:51

Ne trebas, hvala, sve je jasno ko dan, bio je jos jedan 93-e takav. I on nas je poducavao o bivsim kolonijama :) :thumbup: :thumbup:

Sta napade palermo mene i Spit Fire-a prekjucer, kaze mi grijesimo :D
Da ne treba govorit da su UZPovci odgovrni za to sto su uradili jer ti znas xy osobu od njih 300k koja nije bila takva..
laik1981

#81107 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by laik1981 »

Spit_fire wrote: 08/02/2023 12:50
laik1981 wrote: 08/02/2023 12:45 Cinjenica je da smo inferiorni, bar kada o politici govorimo.. Zato se i mijenja SDA.. Da probamo postici da budemo manje inferiorni ili cak i ravnopravni..
Sda koja je dovela nas u "inferiornist" se mjenja onima koji u startu prijvataju tu inferiornost...i to je plan?
Inferioran ne postajes u par mjeseci, niti za to vrijeme mozes izlijeciti inferiornost.. Ta inferiornost nije rezultat unutrasnje vec vanjske politike.. Bice potrebne godine, prije svega lobiranja i sticanja, kakvog takvog, postovanja od strane medjunarodne zajednice.. Micanje SDA sa scene je prvi korak..
Spit_fire

#81108 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Spit_fire »

laik1981 wrote: 08/02/2023 13:01
Spit_fire wrote: 08/02/2023 12:50

Sda koja je dovela nas u "inferiornist" se mjenja onima koji u startu prijvataju tu inferiornost...i to je plan?
Inferioran ne postajes u par mjeseci, niti za to vrijeme mozes izlijeciti inferiornost.. Ta inferiornost nije rezultat unutrasnje vec vanjske politike.. Bice potrebne godine, prije svega lobiranja i sticanja, kakvog takvog, postovanja od strane medjunarodne zajednice.. Micanje SDA sa scene je prvi korak..
Slazem se ..al nisam siguran kako ce to lobiranje ici tj da li ce ga uopste bit jer oni su prihvatili zateknuto i lagano linijom manjeg otpora
vee-jay

#81109 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vee-jay »

mirza_15 wrote: 08/02/2023 08:47
Prpa.ba wrote: 08/02/2023 08:41

Izvinjavam se kolegi sto citiram njegov odgovor bez da odgovaram na njega, ali je doslovno sve sto treba reci na tvoje promisljanje.

Cisto da ne ostanem nedorecen, ja sam za politiku konflikta i ostrog sukobljavanja sa katolickim i pravoslavnim separatizmom, na svakom mjestu, od svake mjesne zajednice do drzavnog nivoa. Ne zelim graditi nikakvu zajednicu niti relaksaciju sa njima. I oko toga sam jasan od prvog dana.
Možda je to put u bolje sutra. Možda ja ne vidim dobro. Meni se čini da bi takva politika, ako za nju ne postoji snažna podrška međunarodne zajednice donijela više štete nego koristi. Nemaš snagu za jedan takav koncept kao što je nisi imao ni 92-95.
To uopste nije put -- to je do sada samo bila taktika da bi se ostalo na vlasti.

Bosnjaci su pobijedili rat, dobili BiH -- i imali su hiljadu sansi da putem drzavnih institucija, "svojih" institucija i "svojih" politicara rade na potezima institucionalnog slabljenja HR/SR interesa u BiH i institucionalnog jacanja drzavnih institucija - i time drzave BiH.

Ali oni to nisu radili -- jer su svu svoju energiju fokusirali na kriminal, korupciju i etiketiranje opozicije.

A da je SDA 10% svoje pameti ulozila u gradjenje drzave - njeni politicari bi danas mozda bili nesto manje bogatiji - ali bi drzave bilo najmanje 10% vise (vrlo vjerovatnije puno vise).

I tako gotovo 30 godina. 30 GODINA Evropa i USA prate kako Bosnjaci uvijek glasaju za one koji za njih i za drzavu do sada NISTA dobrog nisu ucinili.
Prpa.ba

#81110 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Prpa.ba »

Licno uopste ne sporim da SDA nije i ne radi (svjesno i s namjerom) u korist jacanja pozicije Bosnjaka i drzavnih institucija.

Alternativa, ipak, nisu relaksatori odnosa, nego neko ko ce povuci crvene linije i raditi ono sto moze.

Dakle, trenutno stanje je da SDA i DF rade (ili makar pricaju, ponekad) bez svijesti i ispravne namjere u korist drzave i Bosnjaka jer im se drmaju fotelje, a Trojanci bez svijesti i namjere rade u korist rusitelja drzave jer hoce fotelje.

Istinske opcije koja ce radikalno postaviti crvene linije nema. Ima pojedinaca. Ali doci ce i taj dan. Sazrijevanje jedne nacije je dug proces.
Spit_fire

#81111 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Spit_fire »

Prpa.ba wrote: 08/02/2023 13:16 Licno uopste ne sporim da SDA nije i ne radi (svjesno i s namjerom) u korist jacanja pozicije Bosnjaka i drzavnih institucija.

Alternativa, ipak, nisu relaksatori odnosa, nego neko ko ce povuci crvene linije i raditi ono sto moze.

Dakle, trenutno stanje je da SDA i DF rade (ili makar pricaju, ponekad) bez svijesti i ispravne namjere u korist drzave i Bosnjaka jer im se drmaju fotelje, a Trojanci bez svijesti i namjere rade u korist rusitelja drzave jer hoce fotelje.

Istinske opcije koja ce radikalno postaviti crvene linije nema. Ima pojedinaca. Ali doci ce i taj dan. Sazrijevanje jedne nacije je dug proces.
Udarilo brate sa svih strana...ofanziva i sa istoka i zapada, podrska stranaca, podrska pete kolone...al neka ko sto rece doce dan, noc je najcrnja pred zoru :bih:
laik1981

#81112 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by laik1981 »

Spit_fire wrote: 08/02/2023 13:08
laik1981 wrote: 08/02/2023 13:01
Slazem se ..al nisam siguran kako ce to lobiranje ici tj da li ce ga uopste bit jer oni su prihvatili zateknuto i lagano linijom manjeg otpora
Pa to je tvoje misljenje..

Preduslov da se pocne bilo sta raditi je dolazak na vlast.. Ne rjesava se visedecenijsko demoliranje drzave i njenog ugleda preko noci.. Bice to tezak i zahtjevan posao.. Na kraju krajeva, SDA krivi zapadne vlade da ih zele skloniti.. Ako je to fakat istina onda je to najbolja vijest za nas i pokazatelj da zapad nije odustao od nas..
Spit_fire

#81113 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Spit_fire »

laik1981 wrote: 08/02/2023 13:18
Spit_fire wrote: 08/02/2023 13:08

Preduslov da se pocne bilo sta raditi je dolazak na vlast.. Ne rjesava se visedecenijsko demoliranje drzave i njenog ugleda preko noci.. Bice to tezak i zahtjevan posao.. Na kraju krajeva, SDA krivi zapadne vlade da ih zele skloniti.. Ako je to fakat istina onda je to najbolja vijest za nas i pokazatelj da zapad nije odustao od nas..
Glupost...sklanjanje SDA je dobar potez al razlog zbog kojeg se radi sve samo ne dobar, valjda je to svima jasno

Sto se tice ovog dolaska na vlast...pa sta da ja ocekujem da ce Dino i kompanija za 180 stepeni uradit drugacije od onog sto najavljuju eo ima pola godine?

Mada doduse jedina nada mi je da ce pogazit to jer im gazenje svojih "principa" ide od ruke
palermo

#81114 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by palermo »

Spit_fire wrote: 08/02/2023 13:01
palermo wrote: 08/02/2023 13:00

Da ne treba govorit da su UZPovci odgovrni za to sto su uradili jer ti znas xy osobu od njih 300k koja nije bila takva..
Ma bjež nos vas đavo obojicu, i hoćete onda da vas se tretira kao ozbiljne diskutante.

Evil napiše, najgori su bili djeca JNA oficira, ti dodaš, i oni i miješanih brakova......dakle, to je generalizacija najgore vrste koja usput nije ni tačna.
Dakle , na to sam reagovao.
dr_Evil

#81115 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by dr_Evil »

palermo wrote: 08/02/2023 13:22

Ma bjež nos vas đavo obojicu, i hoćete onda da vas se tretira kao ozbiljne diskutante.

Evil napiše, najgori su bili djeca JNA oficira, ti dodaš, i oni i miješanih brakova......dakle, to je generalizacija najgore vrste koja usput nije ni tačna.
Dakle , na to sam reagovao.
Hajd dobro, posteno! :thumbup:

Ali napadnes ti nas svakako cim nesto na UZP-ovce kazemo :D
Mishelinke

#81116 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Mishelinke »

plavi_E wrote: 08/02/2023 12:02 Čamparina savjetnica postala savjetnica za medije Konakoviću

Ovi razmjenjuju savjetnice ko sličice.

:lol:
Također.

Veliko raočarenje općenito.

Prvo je imenovanje Konakovića na mjesto ministra. Ne može DIF-ovac na tu poziciju da rak raka. Trebalo je tu nekog ko je pravi kalibar za diplomatiju, iskusni kadar, a ne on.

Drugo je imenovanje Forte za ministra. Isto kao i sa Dinom. Ne može novinar na mjesto Ministra prometa i komunikacija. Toliko imamo školovanih mladih ljudi, koji su se ubili za tu poziciju.

Treće je Zlatko Lagumdžija. Na prvom ispitu Bečirović je pao.

Četvrto je ovo kmečanje i moljakanje Šmita za intervenciju, nakon silnih najava brze uspostave federalne vlade. Nakon svih tih najava, izgleda da Fadil ostaje još 4 godine, a po posljednjim istupima, ni HDZ-u nije više neprihvatljiva ta opcija.

Od onolikih najava promjena, hapšenja, procvata, na kraju se sve svelo na fotelje i ništa više.

Sve u svemu, veliko, veliko razočarenje.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#81117 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Truba »

jesi brate dosadan
Spit_fire

#81118 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Spit_fire »

Mishelinke wrote: 08/02/2023 13:30

Također.

Veliko raočarenje općenito.

Prvo je imenovanje Konakovića na mjesto ministra. Ne može DIF-ovac na tu poziciju da rak raka. Trebalo je tu nekog ko je pravi kalibar za diplomatiju, iskusni kadar, a ne on.

Drugo je imenovanje Forte za ministra. Isto kao i sa Dinom. Ne može novinar na mjesto Ministra prometa i komunikacija. Toliko imamo školovanih mladih ljudi, koji su se ubili za tu poziciju.

Treće je Zlatko Lagumdžija. Na prvom ispitu Bečirović je pao.

Četvrto je ovo kmečanje i moljakanje Šmita za intervenciju, nakon silnih najava brze uspostave federalne vlade. Nakon svih tih najava, izgleda da Fadil ostaje još 4 godine, a po posljednjim istupima, ni HDZ-u nije više neprihvatljiva ta opcija.

Od onolikih najava promjena, hapšenja, procvata, na kraju se sve svelo na fotelje i ništa više.

Sve u svemu, veliko, veliko razočarenje.
Al i SDA je i SDA je...
laik1981

#81119 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by laik1981 »

Spit_fire wrote: 08/02/2023 13:21
laik1981 wrote: 08/02/2023 13:18

Glupost...sklanjanje SDA je dobar potez al razlog zbog kojeg se radi sve samo ne dobar, valjda je to svima jasno

Sto se tice ovog dolaska na vlast...pa sta da ja ocekujem da ce Dino i kompanija za 180 stepeni uradit drugacije od onog sto najavljuju eo ima pola godine?

Mada doduse jedina nada mi je da ce pogazit to jer im gazenje svojih "principa" ide od ruke
Sam odlazak SDA je jedna od najvecih pozitivnih promjena koja se Bosnjacima mogla desiti.. Svjesni ste vi jako dobro te cinjenice.. Ova sarolika alternativa toj kriminalnoj hobotnici je pozitivna stvar i puno bolje opisuje Bosnjake.. I lijevi i desni i centar i liberali.. To su Bosnjaci, odnosno to je pro-BH.. Bosnjaci i pro-BH nisu SDA, a tako nas svijet gleda zahvaljujuci visedecenijskoj vladavini tih kriminalaca.. Koliko god vi spinovali, tesko je poreci da osmorka, ili kako je god zvali, puno bolja slika one BiH koju zelimo..

Na kraju krajeva, vidjecemo sta ce nam vrijeme donijeti..
Novak20

#81120 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Novak20 »

palermo wrote: 08/02/2023 12:58
dr_Evil wrote: 08/02/2023 12:06

Cekati na ivici provalije i ne imati plan dok ti neprijatelj kopa ispod noga da ivica propadne. Zvuci kao dobar plan.
Pa evo, Novak 20 je rekao najbolji plan. Rahat patnja. Doduše , on je to rekao ironično, ali ironije zapravo samo sakriva strah od toga da se stvarno Bošnjaci ne sjete da je to najbolji plan. Naravno rahat patnja treba dobiti svoj smisao i formu. Ona ne znači samo sjediti i čekati, ona znači da moraš jasno profilirati svoje želje i očekivanja, da ljudi shvate da to što čekaš je vrijedno trpljenja i borbe. Dok traje rahat patnja ti treba da jačaš samosvijest, da jačaš osjećaj pripadnosti državi, da onoliko koliko je u tvojoj moći jačaš institucije i da naravno ne pristaješ na trule kompromise koji obesmišljavaju svu tvoju borbu.

Šteta je što je SDA svojim djelovanjem obesmislila neke od rečenica koje su trebale biti vodilja čitave ideje o Bosni i Hercegovini.
Jedna od njih je i ona "nikada se nećemo umoriti"......i tu poruku bi mi trebali slati, često, i nama i drugima
Ironije ima ali nema razloga za strah od rahat patnje. Barem ne na onaj strah na koji ti vjerojatno misliš.

Rahat patnja traje već 27 godina. Bošnjačka politika nije ništa jača nego je bila, a sumnjam i da će biti uz averziju prema Zapadu.

Potrošila je kredite ratnih žrtava, počelo je demografsko urušavanje, stanovništvo se koncetriše u veće gradove F BiH, ekonomska osnova jako tanka, privreda ovisi o tajkunima, trgovina prednjači, energetska stabilnost vezana je za dvije prastare TE koje će biti ukinute, exodus i bijela kuga uzimaju danak i od Bošnjaka.

Bez dvije dobre plaće u porodici nema rahatluka. Ode narod nepovratno.

Ništa epohalno nije napravljeno čak ni tamo gdje drugi ne smetaju, niti jedna strategija razvoja nije ostvarena. Primjer je recimo autocesta, o željeznicama da ne pričam.

A za to vrijeme, promijenile su se mnoge međunarodne i regionalne političke okolnosti. Mijenjati će se i dalje.

Iz tog razloga, bošnjački politički plan koji danas ne funkcionira mora se napustiti jer drugi očito imaju bolje planove, brže rade, brže napreduju.

Jbg, zakasnilo se poprilično pa je prijedlog rahat patnje samo ironija koja neće ništa popraviti nego će biti baš to što jeste - patnja većimi, rahatluk povlašćenoj manjini. Do novog otvorenog sukoba ako se političke svađe ne riješe.

A toga me već jeste strah.
PM72

#81121 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by PM72 »

Ma kakav strah Novače,dokumente,zlato,pare i pasoše uvijek drži u pričuvi a auto uvijek nek bude puno goriva.Nek se jebu.
palermo

#81122 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by palermo »

Novak20 wrote: 08/02/2023 13:41
palermo wrote: 08/02/2023 12:58

Ironije ima ali nema razloga za strah od rahat patnje. Barem ne na onaj strah na koji ti vjerojatno misliš.

Rahat patnja traje već 27 godina. Bošnjačka politika nije ništa jača nego je bila, a sumnjam i da će biti uz averziju prema Zapadu.

Potrošila je kredite ratnih žrtava, počelo je demografsko urušavanje, stanovništvo se koncetriše u veće gradove F BiH, ekonomska osnova jako tanka, privreda ovisi o tajkunima, trgovina prednjači, energetska stabilnost vezana je za dvije prastare TE koje će biti ukinute, exodus i bijela kuga uzimaju danak i od Bošnjaka.

Bez dvije dobre plaće u porodici nema rahatluka. Ode narod nepovratno.

Ništa epohalno nije napravljeno čak ni tamo gdje drugi ne smetaju, niti jedna strategija razvoja nije ostvarena. Primjer je recimo autocesta, o željeznicama da ne pričam.

A za to vrijeme, promijenile su se mnoge međunarodne i regionalne političke okolnosti. Mijenjati će se i dalje.

Iz tog razloga, bošnjački politički plan koji danas ne funkcionira mora se napustiti jer drugi očito imaju bolje planove, brže rade, brže napreduju.

Jbg, zakasnilo se poprilično pa je prijedlog rahat patnje samo ironija koja neće ništa popraviti nego će biti baš to što jeste - patnja većimi, rahatluk povlašćenoj manjini. Do novog otvorenog sukoba ako se političke svađe ne riješe.

A toga me već jeste strah.
Pa u pravu si dijelom. Ako zvanicne politike Zagreba I Beograda ne shvate da je cijena njihovih trenutnih politika prevelika, onda jbg. Idemo ka sukobu,al odgovornost ce najamnje biti na probosanskoj politici. Doduse, kad sukob dodje to I nije vise bitno.

I druga varijanta je da Bosnjaci klepe usima, I to je nesto sto danas imamo....to opet sa sobom nosi druge opasnosti.
Novak20

#81123 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Novak20 »

PM72 wrote: 08/02/2023 13:44 Ma kakav strah Novače,dokumente,zlato,pare i pasoše uvijek drži u pričuvi a auto uvijek nek bude puno goriva.Nek se jebu.
Da pukne, 50% BiH bi pobjeglo u prvih par dana u raznim pravcima. :D

Nisam ti ja taj koji bježi. Strah me za djecu, svoju i tuđu.

Kakvo im breme ostavljamo.
Student_u_Ostavci

#81124 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Student_u_Ostavci »

Mishelinke wrote: 08/02/2023 13:30Od onolikih najava promjena, hapšenja, procvata, na kraju se sve svelo na fotelje i ništa više.
Bajke o katarzi Dodare i Čovića mogu da razumem. Jbga, Dodara te povalio kao mladog majmuna finom pričom, nisi ti kriv što si glup i što si nasjeo.

Ali ove bajke o nekim filmskim hapšenjima koja će se desiti te kako će oni pola države pohapsiti kada dođu na vlast :lol:
dr_Evil

#81125 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by dr_Evil »

Novak20 wrote: 08/02/2023 13:59

Da pukne, 50% BiH bi pobjeglo u prvih par dana u raznim pravcima. :D

Nisam ti ja taj koji bježi. Strah me za djecu, svoju i tuđu.

Kakvo im breme ostavljamo.
Upravu si, najmanje 50%. Niko vise nema motivacije da se bori za nesto, poslije kriminala na sve 3 strane. Ostaju samo ko ne moze pobjeci, te pojedini fanatici. Nazalost 20 fanatika sa oruzjem je dovoljno za mnoge ratne zlocine.
Locked