Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Cuo sam od dosta majstora da kad se zamjeni kociona tekucina znaju stradati neke gumice i da to sve zna propisati. Kazu ne barci nista ako bas nije nuzda. Jel fakat ovo istina?
Enticer wrote: ↑30/01/2023 19:40
Cuo sam od dosta majstora da kad se zamjeni kociona tekucina znaju stradati neke gumice i da to sve zna propisati. Kazu ne barci nista ako bas nije nuzda. Jel fakat ovo istina?
Hoće, ako staviš umjesto DOT 4 neku DOT 2
mislis dot 5.1 u sistem koji je napravljen za dot 4
Hoće, ako staviš umjesto DOT 4 neku DOT 2
Znaci nece sigurno propisati ako izbacis DOT 4, a nalijes taze DOT 4 ??
Zamijeni majstora usput
Kociono ulje se mijenja svake dvije do tri godine. Za to su vrlo vazni razlozi a najvazniji je pouzdan rad kocnica odnosno sigurno kocenje.
Na cepu od posude za kociono ulje, pise koje ide. Zamjena je jeftina. Pored pravilnog izbora ulja, bitno je da se zamijena uradi pravilno da ne bi zrak usao u kocioni sistem - premekana kocnica odnosno slabo kocenje poslije zamjene.
Smije li se remenica bregwste skidati prilkom velikog servisa pa kasnije vratiti i takodje me zanima kako sam gledso.majstora na kraju da provjerava sve kao zateze sta vec da sve odradi jedan krug da vidi odnosno.provjeri jel sve ok prije nego upali auto.Jel.ovo ok raditi ne razumijem se
pesimist wrote: ↑30/01/2023 22:50
Smije li se remenica bregwste skidati prilkom velikog servisa pa kasnije vratiti i takodje me zanima kako sam gledso.majstora na kraju da provjerava sve kao zateze sta vec da sve odradi jedan krug da vidi odnosno.provjeri jel sve ok prije nego upali auto.Jel.ovo ok raditi ne razumijem se
Smije se skinuti ukoliko je blokirao bregastu koliko znam, a to što zateže trebao bi koristiti moment ključ, nije bitno koliko puta zategne jer ako je dobro stegnuto to je samo provjera
Kada bi bilo poželjno zamijeniti ulje u mjenjaču? Nisam nikada mijenjao niti provjeravao nivo ulja. Prešao sam 115000 a ko zna da li je i prethodni vlasnik mijenjao odnosno kontrolisao?
-Chesterfield- wrote: ↑31/01/2023 11:20
Kada bi bilo poželjno zamijeniti ulje u mjenjaču? Nisam nikada mijenjao niti provjeravao nivo ulja. Prešao sam 115000 a ko zna da li je i prethodni vlasnik mijenjao odnosno kontrolisao?
Ručni mjenjač?
Šta znam, neki kažu ne treba nikad.
Ja sam mijenjao kad mijenjam lamelu i tu opremu, onda zamijenim i ulje u mjenjaču.
-Chesterfield- wrote: ↑31/01/2023 11:20
Ručni mjenjač?
Šta znam, neki kažu ne treba nikad.
Ja sam mijenjao kad mijenjam lamelu i tu opremu, onda zamijenim i ulje u mjenjaču.
Ako je automatik, od svakih 60 do 80 hiljada.
Da, ručni mjenjač.
Možda malo teže ide u prvu brzinu.
Ako je automatik, od svakih 60 do 80 hiljada.
Da, ručni mjenjač.
na 150.000 bi bilo pozeljno da se zamijeni ,u vecinu manuelnih mjenjaca ide 2-2,5l ulja ,ja ne znam zasto su ljudi toliki cigani ...to uopste nije neka para da se zamijeni
Last edited by bitanga_sa_otesa on 31/01/2023 17:03, edited 1 time in total.
Ja sam mijenjao na korsi preventivno. 18KM platio ulje. Sića, nek produzi vijek trajanja mjenjaca koliko god, isplati se. A zamijenit nije tesko, 2 sarafa
Da, ručni mjenjač.
na 150.000 bi bilo pozeljno da se zamijeni ,u vecinu manuelnih mjenjaca ide 2-2,5l ulja ,ja ne znam zasto su ljudi toliki cigani ...to uopste nije neka para da se zamijeni
Ma prije ce biti do (vecine) majstora koji kazu da se ulje u mjenjacu ne treba nikada mijenjati.
A ima i ona druga - ako zamijenis ulje u mjenjacu, nece vise saltati kako treba a mozda ce se i raspasti, jer mjenjac je “naviknut” i “nalegao” na fabricko ulje
Evolution_IV wrote: ↑31/01/2023 17:55
za ove fordove je 36KM litar, doduse ide 1.75
A sta znam, na korsi c gsi je standardni opel mjenjac, nisu ti hajtek mjenjaci, ide ulje malo bolje od floriola
Ide 1.8l, majstor mi naplatio 18 mambi, znaci cener po litru
Kod mene u jednog aVta getrag mjenjac kad je hladno ujutro neces ubaciti u prvu lahko.
Ja zamijenim sa VW dsg uljem. 2 litra. Nikad bolje nije šalto.
U neke manuelce moze i atf. Ko hoce da mu lakse šalta. .
Evolution_IV wrote: ↑31/01/2023 17:55
za ove fordove je 36KM litar, doduse ide 1.75
A sta znam, na korsi c gsi je standardni opel mjenjac, nisu ti hajtek mjenjaci, ide ulje malo bolje od floriola
Ide 1.8l, majstor mi naplatio 18 mambi, znaci cener po litru
jebiga, preporucuju samo i jedino castrol syntrax 75w, jer je jedino ulje koje moze da opstane od -50 do +40 , zato i jest zara...