Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
sabanss

#4026 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sabanss »

Spit_fire wrote: 30/01/2023 13:33 Reako sam da je glupost za mene, super je dijete al volim ja i sebe. Ako mu je toliko do Njemacke moze otic sam i bez mene, ako bi bio naucnik u njemackoj bice to i ovdje pa otic tamo

Al ovdje se reano izmedju redova prica, dijete bi mi u njemackoj dobilo nobela a ovdje u BiH je klosar...e jbg
Da ali i djetetu je lakše ako krene u regularnu školu, nauči jezik kako treba i ima koliko-toliko bolje obrazovanje. Izbor zanimanja mu je dosta veći... A realno nismo svi doktori, inžinjeri i vrhunski sportisti.

Meni je ovdje u BiH ok, kad ne moram komunicirati sa ljudima, zdrav sam i kada je okolina čista :D Hvala Bogu sve je još uvijek ispunjeno ali nisam siguran da će moje dijete imati takve izbore.
Dope_Man

#4027 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

elcaliente wrote: 30/01/2023 13:36
sabanss wrote: 30/01/2023 13:21

Da smo na tom nivou da nam to budu problemi.... Bukvalno su ismijali ženu kada je rekla da joj je u Austriji odlična stvar što ima tačan i pouzdan javni prevoz. Pušenje, ekologija i slične gluposti... To bogataši jebu sirotinju da prostiš prema mišljenju većine ovih koji ne bi išli.
Sta treba imati u glavi da ne bacas flasu u rijeku i da ti to ne smeta. Jel osnovna skola ili plata od 500KM.
Ridtelje koji ce te to nauciti, il na drugi nacin razvijenu svijest o takvim stvarima. Koja se naravno tesko razvije u okolini gdje svaki dan gledas takve stvari i ti si jos budala jer smece odnese do kontejnera umjesto do prvog kanala kraj puta.
Spit_fire

#4028 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Spit_fire »

sabanss wrote: 30/01/2023 13:39
Spit_fire wrote: 30/01/2023 13:33 Reako sam da je glupost za mene, super je dijete al volim ja i sebe. Ako mu je toliko do Njemacke moze otic sam i bez mene, ako bi bio naucnik u njemackoj bice to i ovdje pa otic tamo

Al ovdje se reano izmedju redova prica, dijete bi mi u njemackoj dobilo nobela a ovdje u BiH je klosar...e jbg
Da ali i djetetu je lakše ako krene u regularnu školu, nauči jezik kako treba i ima koliko-toliko bolje obrazovanje. Izbor zanimanja mu je dosta veći... A realno nismo svi doktori, inžinjeri i vrhunski sportisti.

Meni je ovdje u BiH ok, kad ne moram komunicirati sa ljudima, zdrav sam i kada je okolina čista :D Hvala Bogu sve je još uvijek ispunjeno ali nisam siguran da će moje dijete imati takve izbore.
50/50 iskreno :D mada kao sto rekoh sve se na kraju svede na licni stav i zelju
sabanss

#4029 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sabanss »

Spit_fire wrote: 30/01/2023 13:40
sabanss wrote: 30/01/2023 13:39

Razumjeli smo se. I ja mislim da ne treba sve žrtvovati radi djece... Zdravlje je mjesto gdje se podvlači crta kod mene lično.
Rugafet

#4030 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

Čuj ovog čitav svijet ti je na dlanu ako si pametan student pa čak i u BiH. O zemljo :lol: :lol: ono, dok ko god ima dvije čiste u glavi gleda da pobjegne sto dalje od tog raka od države (u kojoj se nakon 30 godina od rata živi gore nego 96 te) dok jos nije kasno, on drmne ovako nešto
Ozimician

#4031 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

PaulTracy wrote: 30/01/2023 13:05
U Bosni i Hercegovini je "nemoguće" uspjeti jer je kod Bosanaca jedino mjerilo novac a sve tuđe je veće i bolje.
Evo ti primjer.
Haso je bio najboji student na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, sve je naravno završio u roku i imao je prosjek ocjena 9,80. Specijalizirao je hirurgiju i sada radi u Tuzli, ima platu od 4000 KM i vozi Škodu Octaviu.
Huso je Hasin kolega, studirao je 10g sa prosjekom ocjena 7,20. I on je specijalizirao hirurgiju i danas radi u bolnici u Beču. Huso ima platu od 5000€ i vozi novi Porsche Cayenne.
Za 90% Bosanaca i Hercegovaca Huso će biti super uspješni hirurg, čovjek koji je toliko dobar da je dogurao do najveće austrijske bolnice, dobit će tekstove na bosanskim portalima a linkovi istih će se copy/paste po forumima.
Haso će za Bosance biti samo tamo neki obični hirurg iz Tuzle.
Kada im kažeš da je Haso urinisaao na studiju po Husi njihov komentar će biti "To je tad bilo, Huso je u Austriji puno više napredovao i davno ga prestigao, ne mogu se oni poredit sad".

A onaj u BiH ko ima puno novca koji je mjerilo svega je za Bosance "lopov koji je ukrao, preko tuđih leđa zaradio".
Prema tome ni on nije uspješan već lopov.
Kako god okreneš ne možeš biti uspješan, ako si pametan nisi uspješan jer nemaš puno para a ako imaš puno para ne možeš bit uspješan jer si tad lopov.
:thumbup: :thumbup: :thumbup:

Ovo potpisujem, jednostavno se u drustvu stvorio narativ da - ako nisi otisao vani i ako vani nije prepoznat tvoj uspjeh - nisi ni uspio, iako si mozda u svom poslu 5x bolji od onog koji taj posao vani radi.
Spit_fire

#4032 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Spit_fire »

sabanss wrote: 30/01/2023 13:42
Spit_fire wrote: 30/01/2023 13:40

Razumjeli smo se. I ja mislim da ne treba sve žrtvovati radi djece... Zdravlje je mjesto gdje se podvlači crta kod mene lično.
Mislim ima tu sto faktora pa je tesko i nac situacije..jer vazda neko moze nac drugaciji primjer

Ja nor govorim evo lupam ti i zena radite ovdje imate normala zivot nista previse al moze se fino..ajmo rec cca 3500k mjesecno

I sad ti to sve napustis, okrenes zivot naglavacke za 180 stepeni, odes tamo u neizvjensot, da bi ti dijete islo u Njemackoj u skolu :D

Znaci slusaj mali, kad ti je stari mogo prezvijet zbjegove, logore, granate, tezak postratni zivot, izborit se za svoje mjesto pod suncem..mozes vala i ti bar toliko :D a ja ti ovo svoje steceno necu zrtvvovat pa da si mi iz oka ispo a ne iz zene :mrgreen:
detroit-mercy

#4033 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Spit_fire wrote: 30/01/2023 13:10

U Bosni i Hercegovini je "nemoguće" uspjeti jer je kod Bosanaca jedino mjerilo novac a sve tuđe je veće i bolje.
Evo ti primjer.
Haso je bio najboji student na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, sve je naravno završio u roku i imao je prosjek ocjena 9,80. Specijalizirao je hirurgiju i sada radi u Tuzli, ima platu od 4000 KM i vozi Škodu Octaviu.
Huso je Hasin kolega, studirao je 10g sa prosjekom ocjena 7,20. I on je specijalizirao hirurgiju i danas radi u bolnici u Beču. Huso ima platu od 5000€ i vozi novi Porsche Cayenne.
Za 90% Bosanaca i Hercegovaca Huso će biti super uspješni hirurg, čovjek koji je toliko dobar da je dogurao do najveće austrijske bolnice, dobit će tekstove na bosanskim portalima a linkovi istih će se copy/paste po forumima.
Kada im kažeš da je Haso urinisaao na studiju po Husi njihov komentar će biti "To je tad bilo, Huso je u Austriji puno više napredovao i davno ga prestigao, ne mogu se oni poredit sad".

A onaj u BiH ko ima puno novca koji je mjerilo svega je za Bosance "lopov koji je ukrao, preko tuđih leđa zaradio".
Kako god okreneš ne možeš biti uspješan, ako si pametan nisi uspješan jer nemaš puno para a ako imaš puno para nemožeš bit uspješan jer si tad lopov.
S tim da je i ta ekonomska granica poprilicno smanjena...sa prosjecnom platom iz njemacke tesko da bi se nesto previse kur.cio kad dodjes u BiH...ekvicalent plate od 4k KM u BiH je nekih 6.5k eura vani..ja bgm ne znam puno nasih da imaju to
Ali predpostavljam da znas puno onih koji u BiH imaju platu od 4k :mrgreen:, ono 4x prosjek :mrgreen:.
Kod nas se vazda izvlaci ono sto hoces da vidis.
Plus, lik poredi dva hirurga i ocjene na faxu, a ocjene na faxu za hirurgiju ne znace bas nesto previse, bitnija je ruka i osjecaj. Ali kod nas je ocjena na faxu mjerilo pameti :mrgreen:.
Spit_fire

#4034 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Spit_fire »

Rugafet wrote: 30/01/2023 13:45 Čuj ovog čitav svijet ti je na dlanu ako si pametan student pa čak i u BiH. O zemljo :lol: :lol: ono, dok ko god ima dvije čiste u glavi gleda da pobjegne sto dalje od tog raka od države (u kojoj se nakon 30 godina od rata živi gore nego 96 te) dok jos nije kasno, on drmne ovako nešto
Zbog cega nije? Sta tebe sprijecava da studiras na bilo kojem fakultetu ?
Spit_fire

#4035 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Spit_fire »

detroit-mercy wrote: 30/01/2023 13:47
Spit_fire wrote: 30/01/2023 13:10

S tim da je i ta ekonomska granica poprilicno smanjena...sa prosjecnom platom iz njemacke tesko da bi se nesto previse kur.cio kad dodjes u BiH...ekvicalent plate od 4k KM u BiH je nekih 6.5k eura vani..ja bgm ne znam puno nasih da imaju to
Ali predpostavljam da znas puno onih koji u BiH imaju platu od 4k :mrgreen:, ono 4x prosjek :mrgreen:.
Plus, lik poredi dva hirurga i ocjene na faxu, a ocjene na faxu za hirurgiju ne znace bas nesto previse, bitnija je ruka i osjecaj. Ali kod nas je ocjena na faxu mjerilo pameti :mrgreen:.
Pa jbg pricali smo o 4 :D znam ih zati tonu od cca 2300...
detroit-mercy

#4036 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Ozimician wrote: 30/01/2023 13:45
Evo ti primjer.

Kako god okreneš ne možeš biti uspješan, ako si pametan nisi uspješan jer nemaš puno para a ako imaš puno para ne možeš bit uspješan jer si tad lopov.

Ovo potpisujem, jednostavno se u drustvu stvorio narativ da - ako nisi otisao vani i ako vani nije prepoznat tvoj uspjeh - nisi ni uspio, iako si mozda u svom poslu 5x bolji od onog koji taj posao vani radi.
Ne stvara se taj narativ, uspjesan covjek je uspjesan covjek bilo gdje. Hirurg je hirurg, medjutim doci i biti hirurg na nekim ustanovama nije isto. Valjda se to ne mora naglasavati.
Spit_fire

#4037 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Spit_fire »

detroit-mercy wrote: 30/01/2023 13:52
Ozimician wrote: 30/01/2023 13:45

Ne stvara se taj narativ, uspjesan covjek je uspjesan covjek bilo gdje. Hirurg je hirurg, medjutim doci i biti hirurg na nekim ustanovama nije isto. Valjda se to ne mora naglasavati.
Stvara itekako ..

U BiH u ocima sirih narodnih masa su uspjesni oni sto reklamiraju da imaju para, pa makar bili "sumnjivi biznismeni" pa makar i nemali...i oni sto su u dijaspori. Ako si u dijaspori ti si uspio...the end

Odea vani i tjt dobio si loto..
Last edited by Spit_fire on 30/01/2023 13:55, edited 1 time in total.
Ozimician

#4038 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Spit_fire wrote: 30/01/2023 13:47
sabanss wrote: 30/01/2023 13:42
Mislim ima tu sto faktora pa je tesko i nac situacije..jer vazda neko moze nac drugaciji primjer

Ja nor govorim evo lupam ti i zena radite ovdje imate normala zivot nista previse al moze se fino..ajmo rec cca 3500k mjesecno

I sad ti to sve napustis, okrenes zivot naglavacke za 180 stepeni, odes tamo u neizvjensot, da bi ti dijete islo u Njemackoj u skolu :D

Znaci slusaj mali, kad ti je stari mogo prezvijet zbjegove, logore, granate, tezak postratni zivot, izborit se za svoje mjesto pod suncem..mozes vala i ti bar toliko :D a ja ti ovo svoje steceno necu zrtvvovat pa da si mi iz oka ispo a ne iz zene :mrgreen:
Sto je najgore - ni razlika u standardu vani nije tolika kao sto je nekad bila. Ti spominjes platu od 6,5K € (to u praksi znaci plata od 11-12 000€ Brutto) - toliko imaju u Njemackoj direktori, doktori sefovi klinika/odjela, glavni inzinjeri/vodje projekata u velikim fabrikama...

Ako 1% nasih koji su otisli u Njemacku u odraslom dobu moze dobiti navedenu platu - pljuni me odmah.
Toliko zaraditi uspiju mozda neki koji otvore gradjevinski obrt ili slicno pa rade za sebe.

Od mog okruzenja, a poznajem bar 100-tinjak nasih iseljenika u Njemackoj, koji uspiju dobaciti na 3000€ netto - za njih se smatra da su bas uspjeli.

Sto se tice djece, ako se rodi u Njemackoj ili do osnovne skole dodje tamo -bit ce u velikoj prednosti. Dovodjenje djeteta u Njemacku u dobi 10-16 god - smatram zlocinom prema djetetu. Dakle mora te teska nuzda natjerati da to uradis djetetu, a mi pricamo - neka, to je za njegovo dobro.
Znaci ako ga nisi doveo do osnovne skole, sacekaj bar da zavrsi srednju, pa ga onda posalji vani.
Ozimician

#4039 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

detroit-mercy wrote: 30/01/2023 13:52 Ne stvara se taj narativ, uspjesan covjek je uspjesan covjek bilo gdje. Hirurg je hirurg, medjutim doci i biti hirurg na nekim ustanovama nije isto. Valjda se to ne mora naglasavati.
Znas kako, doci i raditi u nekoj ustanovi - ispadne na kraju, pored kompetencije, stvar srece. Npr. zna se desiti da u nekoj ustanovi 4-5 god. ne primaju radnike i ti jednostavno odes negdje drugo, onda "odcepi" i krenu primati ko god se prijavi. To se u BiH vec pocelo desavati, a i u Njemackoj isto tako imas firmi "u koje je bilo tesko upasti", za 2 god. moze upasti ko hoce.

Jedan hirurg iz BiH ne moze tek tako otici u Njemacku i raditi taj posao, mora se itekako zrtvovati - da nauci jezik i da polozi sve ispite - i to na Njemackom !

Evo procitaj ovaj clanak o doktoru iz Zivinica (clanak je iz 2014 god) - sta je sve morao proci dok je u Njemackoj stekao status kakav je imao u BiH kad je krenuo iz nje. Bukvalno je samo vremenski bio u minusu 6-7 god. + ucenje + rad + ispiti

https://www.dw.com/bs/slike-iz-%C5%BEiv ... a-17527804
Spit_fire

#4040 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Spit_fire »

Ozimician wrote: 30/01/2023 13:54

Sto je najgore - ni razlika u standardu vani nije tolika kao sto je nekad bila. Ti spominjes platu od 6,5K € (to u praksi znaci plata od 11-12 000€ Brutto) - toliko imaju u Njemackoj direktori, doktori sefovi klinika/odjela, glavni inzinjeri/vodje projekata u velikim fabrikama...

Ako 1% nasih koji su otisli u Njemacku u odraslom dobu moze dobiti navedenu platu - pljuni me odmah.
Toliko zaraditi uspiju mozda neki koji otvore gradjevinski obrt ili slicno pa rade za sebe.

Od mog okruzenja, a poznajem bar 100-tinjak nasih iseljenika u Njemackoj, koji uspiju dobaciti na 3000€ netto - za njih se smatra da su bas uspjeli.

Sto se tice djece, ako se rodi u Njemackoj ili do osnovne skole dodje tamo -bit ce u velikoj prednosti. Dovodjenje djeteta u Njemacku u dobi 10-16 god - smatram zlocinom prema djetetu. Dakle mora te teska nuzda natjerati da to uradis djetetu, a mi pricamo - neka, to je za njegovo dobro.
Znaci ako ga nisi doveo do osnovne skole, sacekaj bar da zavrsi srednju, pa ga onda posalji vani.
Ovo za djecu i ja kazem...pa isto ko da kazes poceo u pjetlicima reala i zelje :mrgreen: logicno da je u reali veca sansa

Al to je DIJETE nisi ti :mrgreen: ja govorim sad ti zrtvujes sve da bi ti dijete islo tamo u skolu...a sta ako se ispostavi da je dijete kompletni levat a ti se zrtovvo toliko..mislim eto upises ga u njemakcoj u skolu i prst u uho sistem ce da ga nosi kroz uspjehe u zivotu..hoce hoce :mrgreen:

Sto se para tice...ta granica je toliko postala mala da se i vecina nasih ne moze uolste nesto bahatit kad dodju ovdje..vise u fazonu "a bgm skupo i kod vas" :mrgreen: I sto puta kazem "krampa je krampa i tamo i vamo"...nisi s krampom baja ni tamo :mrgreen:
Dope_Man

#4041 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

Rugafet wrote: 30/01/2023 13:45 Čuj ovog čitav svijet ti je na dlanu ako si pametan student pa čak i u BiH. O zemljo :lol: :lol: ono, dok ko god ima dvije čiste u glavi gleda da pobjegne sto dalje od tog raka od države (u kojoj se nakon 30 godina od rata živi gore nego 96 te) dok jos nije kasno, on drmne ovako nešto
Zbog cega nije? Sta tebe sprijecava da studiras na bilo kojem fakultetu ?
Pa sad, ima tu stvari. Vecina nas uci engleski u skoli, ako si zavrsio srednju i eto hoces na faks u EU (99% je to Austrija il Njemacka) onda ti treba jezik koji moras nauciti, onda ide zajebavanje sa papirima, priznavanjem diploma, ako se prebacujes s faksa koji si vec poceo u BiH potencijal da izgubis ispite sto si do sad polozio itd...

Daleko od toga da je nemoguce, al da ima otezavajucih okolnosti - ima.

Plus tu su licne stvar poput soka prelaska i navikavanja (ne za sve), finansije koje moras u startu pokriti sa BiH primanjima u drzavi gdje ti svaka marka vrijedi 40 centi kad se uzme standard u obzir itd...Al i pored svega, mnogi idu. I neka idu, ne treba ih kleti.
detroit-mercy

#4042 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Spit_fire wrote: 30/01/2023 13:49
detroit-mercy wrote: 30/01/2023 13:47
Sad jebiga smanjujes na 2.3 :mrgreen:.
Vazda se poredi hajmo reci dobro iznadprosjecna plata u BiH i neka ispodprosjecna plata vani i onda, jes vido sranaj u Ruandi.
Na kraju krajeva sve se svodi na trala la la, migracijski brojevi ti pokazuju pravu sliku drustva i kako ljudi dozivljavaju to drustvo, nema tu uslo u modu, vidjeli od drugih i sl. Ljudi osjete na svojoj kozi sve dobrote i mane jednog sistema i regauju na isti i tu se sva prica zavrsava. Onog momenta kada migracije dodju na jedan normalan nivo tek onda ces znati da se ljudima ne isplati iseljenje negdje drugo sve do tada je prazna prica.
Spit_fire

#4043 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Spit_fire »

detroit-mercy wrote: 30/01/2023 14:10
Spit_fire wrote: 30/01/2023 13:49

Vazda se poredi hajmo reci dobro iznadprosjecna plata u BiH i neka ispodprosjecna plata vani i onda, jes vido sranaj u Ruandi.
Na kraju krajeva sve se svodi na trala la la, migracijski brojevi ti pokazuju pravu sliku drustva i kako ljudi dozivljavaju to drustvo, nema tu uslo u modu, vidjeli od drugih i sl. Ljudi osjete na svojoj kozi sve dobrote i mane jednog sistema i regauju na isti i tu se sva prica zavrsava. Onog momenta kada migracije dodju na jedan normalan nivo tek onda ces znati da se ljudima ne isplati iseljenje negdje drugo sve do tada je prazna prica.
Idu ljudi iz citavog svijeta u vece gradove, drzave i ave ostalo..to niko ne spori..pa prvi moji su dosli u Sarajevo prije 25g

Medjutim prosipa se prica ako hoces bilo sta da ostvaris moras otic...sto nije tacno
detroit-mercy

#4044 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Spit_fire wrote: 30/01/2023 13:54
detroit-mercy wrote: 30/01/2023 13:52
Stvara itekako ..

U BiH u ocima sirih narodnih masa su uspjesni oni sto reklamiraju da imaju para, pa makar bili "sumnjivi biznismeni" pa makar i nemali...i oni sto su u dijaspori. Ako si u dijaspori ti si uspio...the end

Zna se dobro sta je uspijeh i niko ne gleda nekog ko je otisao da stavlja regips ploce kao nekog extremno uspijesnog.
Spit_fire

#4045 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Spit_fire »

detroit-mercy wrote: 30/01/2023 14:13
Spit_fire wrote: 30/01/2023 13:54

Stvara itekako ..

Zna se dobro sta je uspijeh i niko ne gleda nekog ko je otisao da stavlja regips ploce kao nekog extremno uspijesnog.
Nazalost gleda itekako..."bolan ovdje nije mogo nac posla eno ga lijepi keramiku u nenmackoj dodje ljetos dade mi malom 50 maraka, ma da vidis kako uzivaju. Ma jasta samo treba bjezat to i ja svojoj djeci govorim"
Ozimician

#4046 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Sto sam primjetio takodjer kod nase dijaspore:

Kad je radio u BiH - onda se u platu ne racuna ni topli obrok ni prevoz ni koverta kod privatnika ni regres - racunaju samo Netto osnovnicu.

Kad radi u Njemackoj - onda govori platu u Brutto, ako kazes da ti obracuna Netto - onda ti je obracunava za Steuerklasse 3 (koja je najpovoljnija i vrijedi samo ako supruznik ne radi ili ima znatno manja primanja od tebe - inace se ne isplati), racuna i Kindergeld pa cak i mini-job (dakle dodatni posao koji radi)...
detroit-mercy

#4047 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Spit_fire wrote: 30/01/2023 14:13
detroit-mercy wrote: 30/01/2023 14:10
Idu ljudi iz citavog svijeta u vece gradove, drzave i ave ostalo..to niko ne spori..pa prvi moji su dosli u Sarajevo prije 25g

Medjutim prosipa se prica ako hoces bilo sta da ostvaris moras otic...sto nije tacno
To je tvoje vidjenje situacije, onaj ko je sposoban da ostvari nesto a takvih je jakmo malo u svakom drustvu, mozda par procenata, oni ce ostvariti i u Somaliji i u Americi, s tim sto ce im u Americi trebati znatno manje energije za to. Velika vecina raje, hoce neki normalan zivot ili ono sto oni smatraju normalnim zivotom. Malo je onih koji idu da bi ostvarili jahte i kurce palce.
detroit-mercy

#4048 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Spit_fire wrote: 30/01/2023 14:15
detroit-mercy wrote: 30/01/2023 14:13
Nazalost gleda itekako..."bolan ovdje nije mogo nac posla eno ga lijepi keramiku u nenmackoj dodje ljetos dade mi malom 50 maraka, ma da vidis kako uzivaju. Ma jasta samo treba bjezat to i ja svojoj djeci govorim"
Pa sad, mozda je u ovom problem :mrgreen: ti da sam detektira :mrgreen: bez da si imao namjeru.
Spit_fire

#4049 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Spit_fire »

detroit-mercy wrote: 30/01/2023 14:23
Spit_fire wrote: 30/01/2023 14:13

To je tvoje vidjenje situacije, onaj ko je sposoban da ostvari nesto a takvih je jakmo malo u svakom drustvu, mozda par procenata, oni ce ostvariti i u Somaliji i u Americi, s tim sto ce im u Americi trebati znatno manje energije za to. Velika vecina raje, hoce neki normalan zivot ili ono sto oni smatraju normalnim zivotom. Malo je onih koji idu da bi ostvarili jahte i kurce palce.
Moje vidjenje i ne kazem da je tacno, al upravo je puno vise tih koji ciljaju na jahte..
Spit_fire

#4050 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Spit_fire »

detroit-mercy wrote: 30/01/2023 14:24
Spit_fire wrote: 30/01/2023 14:15

Pa sad, mozda je u ovom problem :mrgreen: ti da sam detektira :mrgreen: bez da si imao namjeru.
Ne nije u tome problem...jer ovdje ne bi ni za 10k radio keramiku, ovdje u obzir dolazi samo suljako, office, pauzica, kafica...ne mora se ni zaradjivat previse al imodz je bitan

Tamo moze sve..moze i krampa

Eo nazovi vodoinstaltera nemos nac nikog ljudi izgidose od posla..ubise kesh..hoces cut nekog tinejdzera da kaze e to cu i ja naucit?

A narativ je takav da moze i prosit tamo, ON JE IZ NJEMACKE ZNACI USPIO JE
Last edited by Spit_fire on 30/01/2023 14:30, edited 1 time in total.
Post Reply