Spit_fire wrote: ↑30/01/2023 13:47
sabanss wrote: ↑30/01/2023 13:42
Razumjeli smo se. I ja mislim da ne treba sve žrtvovati radi djece... Zdravlje je mjesto gdje se podvlači crta kod mene lično.
Mislim ima tu sto faktora pa je tesko i nac situacije..jer vazda neko moze nac drugaciji primjer
Ja nor govorim evo lupam ti i zena radite ovdje imate normala zivot nista previse al moze se fino..ajmo rec cca 3500k mjesecno
I sad ti to sve napustis, okrenes zivot naglavacke za 180 stepeni, odes tamo u neizvjensot, da bi ti dijete islo u Njemackoj u skolu
Znaci slusaj mali, kad ti je stari mogo prezvijet zbjegove, logore, granate, tezak postratni zivot, izborit se za svoje mjesto pod suncem..mozes vala i ti bar toliko

a ja ti ovo svoje steceno necu zrtvvovat pa da si mi iz oka ispo a ne iz zene
Sto je najgore - ni razlika u standardu vani nije tolika kao sto je nekad bila. Ti spominjes platu od 6,5K € (to u praksi znaci plata od 11-12 000€ Brutto) - toliko imaju u Njemackoj direktori, doktori sefovi klinika/odjela, glavni inzinjeri/vodje projekata u velikim fabrikama...
Ako 1% nasih koji su otisli u Njemacku u odraslom dobu moze dobiti navedenu platu - pljuni me odmah.
Toliko zaraditi uspiju mozda neki koji otvore gradjevinski obrt ili slicno pa rade za sebe.
Od mog okruzenja, a poznajem bar 100-tinjak nasih iseljenika u Njemackoj, koji uspiju dobaciti na 3000€ netto - za njih se smatra da su bas uspjeli.
Sto se tice djece, ako se rodi u Njemackoj ili do osnovne skole dodje tamo -bit ce u velikoj prednosti. Dovodjenje djeteta u Njemacku u dobi 10-16 god - smatram zlocinom prema djetetu. Dakle mora te teska nuzda natjerati da to uradis djetetu, a mi pricamo - neka, to je za njegovo dobro.
Znaci ako ga nisi doveo do osnovne skole, sacekaj bar da zavrsi srednju, pa ga onda posalji vani.