Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
PM72

#78226 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by PM72 »

Leverage wrote: 27/01/2023 18:43
orbita12 wrote: 27/01/2023 18:37

pitao sam jer sam jednom ovdje procitao da se on privatno druzi sa dosta sdaovaca , pa kad to povezem s tim da cesto gostuje po televizijama gdje samo sda gosti mogu prismrditi , tu mi nesto ne stima
Kad je čovjek siguran u sebe onda mu nije problem da se druži s bilo kim. On se ne krije po rupama dok se druži s njima. Ne mogu ga premuntat, nema te pare ni pozicije, to je čovjek od integriteta.
Čengić? :lol:
Svaki Čengić kojeg poznajem je intereščija.Svaki.
meridiyan

#78227 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by meridiyan »

Vojin kod Senada!
Leverage

#78228 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Leverage »

PM72 wrote: 27/01/2023 18:45
Leverage wrote: 27/01/2023 18:43
Kad je čovjek siguran u sebe onda mu nije problem da se druži s bilo kim. On se ne krije po rupama dok se druži s njima. Ne mogu ga premuntat, nema te pare ni pozicije, to je čovjek od integriteta.
To zvuči isto kao "svi Srbi su četnici" ili "svi Romi kradu".

Ne možeš uopšte dobiti ozbiljan odgovor na takav post.
mirza_15

#78229 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by mirza_15 »

Lakat Jebić wrote: 27/01/2023 18:31
mirza_15 wrote: 27/01/2023 18:01

Odigrano tako sa glasovima. NIP je najjača stranka u KS pa se pomakli i za gradonačelnika i za premijera. Nikšić dobio premijersko mjesto. Nije slučajno došlo do zamjene Konaković-Helez. NiP dobio mjesto u VM i mjesto u DN. Misliš li da je trebao dati i to pa da se skroz skloni SDP-u? Niste realni.
pa vidi, to je i problem ovakve vrste koalicije. NIP je trebao dobit kantonalnog premijer, SDP gore da vodi riječ, Naša stranka da se zadovolji da bude privjesak jer joj je to na svim nivoima rezultat. Međutim, ušlo se u ambiciozne kombinatorike, podbacilo se na izborima, moralo se uvesti još stranaka u koaliciju, podmirit njihove zahtjeve... Sve to je nas nekoliko ovdje pisalo tamo u prvim sedmicama oktobra. Ti možeš reć da je neko realan il nerealna, da je SDP dobio i prviše, al to ništa ne znači kad SDP misli da je dobio premalo. I ako će sad nastat tenzija unutar koalicije. Ona će se možda riješit ovaj put. Nije prva. Ali neće biti ni posljednja i ja tipujem da će u nekom trenutku doći do tenzije koju se neće riješiti. Ali time se vraćamo na početak ovog posta. To je problme ovakve vrste koalicije.

S tim da sad ovo više nisu samo problem koalicionih partnera, nego svih nas, jer je trojka preuzela vlast i sad i mene predstavlja.
Trojka ima visok stepen usaglašenosti i povjerenja. Uhodan sistem. Ostale stranke, očigledno, love u mutnom. Evo SBiH sa NES-om iskoristili glasove SDA za ovo mjesto U DN. Već su preko Senada ucjenjivali ostatak osmorke. Ako već postoji dogovor ovo je baš onako šupački od SBiH i NES-a. Mislim da je ovo veći problem za SDP od Miletića.
PM72

#78230 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by PM72 »

Leverage wrote: 27/01/2023 18:48
PM72 wrote: 27/01/2023 18:45

I ne tražim odgovor jer ih znam bar desetak sa Vasinog hana a on je ta loza.
Vidjećeš uskoro ako mu ne nađu uhljebljenje.
Leverage

#78231 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Leverage »

mirza_15 wrote: 27/01/2023 18:50
pa vidi, to je i problem ovakve vrste koalicije. NIP je trebao dobit kantonalnog premijer, SDP gore da vodi riječ, Naša stranka da se zadovolji da bude privjesak jer joj je to na svim nivoima rezultat. Međutim, ušlo se u ambiciozne kombinatorike, podbacilo se na izborima, moralo se uvesti još stranaka u koaliciju, podmirit njihove zahtjeve... Sve to je nas nekoliko ovdje pisalo tamo u prvim sedmicama oktobra. Ti možeš reć da je neko realan il nerealna, da je SDP dobio i prviše, al to ništa ne znači kad SDP misli da je dobio premalo. I ako će sad nastat tenzija unutar koalicije. Ona će se možda riješit ovaj put. Nije prva. Ali neće biti ni posljednja i ja tipujem da će u nekom trenutku doći do tenzije koju se neće riješiti. Ali time se vraćamo na početak ovog posta. To je problme ovakve vrste koalicije.

S tim da sad ovo više nisu samo problem koalicionih partnera, nego svih nas, jer je trojka preuzela vlast i sad i mene predstavlja.
Trojka ima visok stepen usaglašenosti i povjerenja. Uhodan sistem. Ostale stranke, očigledno, love u mutnom. Evo SBiH sa NES-om iskoristili glasove SDA za ovo mjesto U DN. Već su preko Senada ucjenjivali ostatak osmorke. Ako već postoji dogovor ovo je baš onako šupački od SBiH i NES-a. Mislim da je ovo veći problem za SDP od Miletića.
Pa čuj, ako gospoda energetika i poljoprivreda nastave ovako, mislim da Cvitanović neće imati ništa protiv da uskoči u vagon.

A za gospodina energetiku se zatvaraju i kantonalna vrata.

Vidjet ćemo kad dođu ti pregovori.
Pandakonda

#78232 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Pandakonda »

last mohicans wrote: 27/01/2023 18:38
Pandakonda wrote: 27/01/2023 17:10 Hebo majku ono dobilo premijera fbih, clana predsjednistva, ministra u VM, potpredsjednika federacije, gradonacelnicu itd. i sad kuka sto nema delegata u DN :-)
Hajmo postaviti ovako stvari. Denis je prošle izbore pokraden i sa onih nekoliko manjih stranaka bi i ove izbore dobio da je bio kandidat SDPa, ubjeđen sam. Pored toga, ne vidim da je iko drugi mogao dobiti toliku podrsku, pa ni DK, himself ili Zvizda. Znači Denis je bio nužni i jedini izbor osmorke. Premijera FBiH kao ni potpredsjednika iste, još nisu dobili, a gradonačelnicu jesu , a pazi sad zašto, nisu dobili ni jednog načelnika, jelde? A nakon NiPa su imali najviše glasova u generalnom poredku na KS, a ubjedljivi su na FBiH i BiH, pa kazeš dobili previše. Nije previše principijelcima sa kompenzacijama kao sto su Peđa, Zlatko i ostali koji zajedno nemaju sto SDP ima sam. O NiPu na državnom nivou da ne govorim, pa dobiše najbolje ministarstvo nakon predsjedavajućeg i ministarstva finansija. Konstatacija Čengića itekako stoji.
Denis je prosle izbore isao protiv Sefika dok je sada kandidat bio Bakir. Istina mozda bi nekako i navukao pobjedu ali sigurno to ne bi uspio sam. Slozit cemo se da se ne slazemo. Ja mislim da su postavili bilo koga sa 12 stranaka bi ga uspjeli izglasati protiv Bakira.

Stvari treba postaviti na nacin da kada imas ovakav tip koalicije ne mozes se oslanjati na misice jer ti izlazak jedne stranke moze znaciti propast svega. Također ono sto je odvajalo osmorku od SDA koalicija je ta sto su uvijek stavljali najbolje kandidate kao prioritet nego brojeve koliko kome ide cega. Znaci kompromis je potreban za sve pozicije.

To za nacelnike je prezvakano vise puta. SDP je dobio priliku da kandiduje nacelnika Novog Sarajeva i jos par opstina u KS mimo grada Sarajeva. NiP je trebao dobit gradonacelnika jer je imao najvise glasova na nivou grada i uzeli su najtezi zadatak u vidu Ilidze i Novog Grada. SDP je onda prevrnuo i htio je gradonacelnika gdje im je NiP dao ustupak.

Kompenzacione liste su stvar svake stranke licno i nema veze sa koalicijama.

Ako postavis stvari da SDP ne moze imati vlast sa osmorkom bez ostalih stranaka onda moraju davati ustupke da neće imati sve bitne pozicije.
last mohicans

#78233 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by last mohicans »

PM72 wrote: 27/01/2023 18:52
Leverage wrote: 27/01/2023 18:48

I ne tražim odgovor jer ih znam bar desetak sa Vasinog hana a on je ta loza.
Vidjećeš uskoro ako mu ne nađu uhljebljenje.
Hajde ne mlati slamu, šta će mu uhljebljenje, nije taj tip političara, pa sam je na svojim leđima iznio kampanju i dobio 10k glasova bez potpore stranke. Najangazovaniji parlamentarac na kojem god nivou je bio. A koliko znam najvjerovatnije napada Ibru za 2 god.
Last edited by last mohicans on 27/01/2023 19:02, edited 1 time in total.
PM72

#78234 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by PM72 »

Ma jašta...na ranu privit.Samo sabur,sve će izać na vidjelo
sajber87

#78235 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by sajber87 »

meridiyan wrote: 27/01/2023 17:41 Zlatan Begić novi Premijer FBiH? ;-)
Mozda ako selektor bude kalabuhov i lavrov, dok je selektor marfi plasim se da se ce putinivac begic kiseliti u opoziciji :bih:
Roccohljup

#78236 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Roccohljup »

meridiyan wrote: 27/01/2023 18:47 Vojin kod Senada!
Sutra irfo ko da gledam :D
Lakat Jebić

#78237 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Lakat Jebić »

mirza_15 wrote: 27/01/2023 18:50

i to se vraćamo na oktobar i priču o tome da ne treba pravit koaliciju od osam stranaka jer to tito neće moć namirit, nego da treba izanalizirat izborne rezultate prema kojima je bilo potrebno za vlast uzimat SBIH i NES.

al sad se već nećemo složiti i vrtimo se u krug :D
last mohicans

#78238 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by last mohicans »

Evo Vojin prijeti ovim privjescima, koji se ponašaju kao velike baje.
duh_sa_sjekirom

#78239 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by duh_sa_sjekirom »

Meni Nikšića pomalo i žao...nije loš čovjek ali nije brate on za neku visoku poziciju. Nema neku karizmu, nema ni taj neki gard za lidera...neka mu nađu kakvu poziciju u hladovini do penzije...makar je to zaslužio
PM72

#78240 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by PM72 »

Zar nije federalni premijer?
duh_sa_sjekirom

#78241 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by duh_sa_sjekirom »

Pa trebao bi biti...ali federalni premijer i nije baš hladovina, za onoga ko hoće da radi
tramvajtrojka

#78242 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by tramvajtrojka »

Leverage wrote: 27/01/2023 18:32
Roccohljup wrote: 27/01/2023 18:24 Kakvi su sad ovo raspleti :-)
Ovdje sam prestao čitati.
Piše: ISTRAŽIVAČKI TIM "SB"

trebao si nakon ovoga istrazivacki tim iz ulice Mehmeda Spahe :oops: :oops: :lol: :lol: :lol: koji jadovi i koje kmecanje i lazi :cry:

Ide federacija kao s pjesmom 8-)
Haris.ba

#78243 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Haris.ba »

duh_sa_sjekirom wrote: 27/01/2023 19:06 Pa trebao bi biti...ali federalni premijer i nije baš hladovina, za onoga ko hoće da radi
Ali, veliki je fiks moci.

Sto mislis sto Fadil izgleda veselica? Stalno je nafiksan.
Last edited by Haris.ba on 27/01/2023 19:10, edited 1 time in total.
PM72

#78244 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by PM72 »

Nema ni mjesec da je bio kod Mate i tad se hvalio da će to vrlo brzo krenuti...

Da ne bude ko iz pjesme Zabranjenog pušenja...prođe otad 12 bajrama a od babe Atifa ni glasa...
pemanapemani

#78245 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by pemanapemani »

Isti forumasi koji su jucer bili zabrinuti za opstanak liberalne opcije u Bosni i Hercegovini, te se zgrazali na neprincipjelnost NS, a jutros najavljivali darivanje cetvrtog delegata Covicu, poslijepodne su zabrinuti za neravnopravni polozaj SDP u osmorci. :-)
Pandakonda

#78246 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Pandakonda »

NES i SzBiH zajedno sa ZnG odigrali dobru partiju :D Pogurali Miletića jer će preko kompenzacije umjesto njega uletiti zastupnik NES-a pa da mogu lakse ucjenjivati za ministarstva. Ocigledno se prave 2 bloka unutar osmorke.
relativno84

#78247 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by relativno84 »

Oznaka Tablica wrote: 27/01/2023 18:43
:lol:
Ne brukajte se vise, zivi bili :lol:
To se tebi ljudino Damir Masic prividja. Ocekivana podrska Dragana partnerima, juce naplati ovo imenovanje, a danas vec imas osjecaj da su mu duzni. Red ce biti da Nerko pogura Izborni zakon.
:oops: :D
mirza_15

#78248 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by mirza_15 »

mirza_15

#78249 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by mirza_15 »

Pandakonda wrote: 27/01/2023 19:24 NES i SzBiH zajedno sa ZnG odigrali dobru partiju :D Pogurali Miletića jer će preko kompenzacije umjesto njega uletiti zastupnik NES-a pa da mogu lakse ucjenjivati za ministarstva. Ocigledno se prave 2 bloka unutar osmorke.
Mislim da će zbog ovoga izgubiti neka ministarstva. Malo au se zaigraili i preigrali. Bezobrazan je Semir i konta da ima zlatnu kartu s kojom može da se bahati i ponaša kako hoće. Dok SDP i NiP popuštaju on koristi situaciju sa onim Ogreševićem. Osilili se :mrgreen:
doktor78

#78250 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by doktor78 »

mirza_15 wrote: 27/01/2023 19:38
Pandakonda wrote: 27/01/2023 19:24 NES i SzBiH zajedno sa ZnG odigrali dobru partiju :D Pogurali Miletića jer će preko kompenzacije umjesto njega uletiti zastupnik NES-a pa da mogu lakse ucjenjivati za ministarstva. Ocigledno se prave 2 bloka unutar osmorke.
Mislim da će zbog ovoga izgubiti neka ministarstva. Malo au se zaigraili i preigrali. Bezobrazan je Semir i konta da ima zlatnu kartu s kojom može da se bahati i ponaša kako hoće. Dok SDP i NiP popuštaju on koristi situaciju sa onim Ogreševićem. Osilili se :mrgreen:
I ja tako razumijem ovu trenutnu Vojinovu priču.
Locked