Ukrajina

sumirprimus

#143701 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

samo pozitiva, aum
i bubovi.
zigzag

#143702 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

madner wrote: 26/01/2023 16:14 Jeste malo cudno da je tako lako pao, ako je pao, inace se napredak mjerio metrima.
Više je čudno što je rijeka bila prirodna barijera a oni za par dana na ulazu u grad.
sumirprimus

#143703 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

auuu kakvi sve divljaci ratuju u ork redovima. ovo nema nidje. :-)
5/ He was found to have also organised the 2005 murder of his business partner Dmitry Zeynalov, his wife and their 10-year-old son and 14-year-old daughter. The family were shot before being finished off with an axe. Tyutin reportedly urinated on their grave after the funeral.
/ Tyutin was sent to penal colony no. 9 in Karelia but was released on 16 June 2022 after joining Wagner. Despite his age – he is 66 – he survived the fighting and returned to his native St. Petersburg in December. He has now reunited with his wife in Turkey.
sumirprimus

#143704 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

mnogo je kumee, nije mnogo. :zzzz:
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#143705 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Biden okuplja zapadni savez i daje Zelenskom 'željeznu pesnicu' protiv Putina
Analiza Stephena Collinsona , CNN

Objavljeno u 12:37 EST, četvrtak, 26. januar 2023.

Image
Predsjednik Joe Biden objavljuje dodatnu vojnu potporu Ukrajini dok državni tajnik Antony Blinken (L) i Ministar obrane Lloyd Austin (R) slušaju u Rooseveltovoj sobi Bijele kuće 25. januara 2023. u Washingtonu, DC.

CNN — Što više ruski predsjednik Vladimir Putin pokušava razbiti NATO, NATO postaje sve jači.

Ne prvi put u ratu u Ukrajini, predsjednik Joe Biden poduzeo je odlučnu akciju koja je zatvorila pukotine u savezu. Najavio je u srijedu da će isporučiti 31 napredni američki tenk kijevskoj vojsci u potezu koji je potaknuo nevoljku Njemačku da odustane od otpora slanju vlastitih tenkova i mogao bi otključati slične poteze diljem Europe.

To je predstavljalo značajnu simboličku, političku i vojnu pobjedu Ukrajine. Nada se da će ono što naziva svojom novom "željeznom pesnicom" probiti ukorijenjene ruske linije na istoku, da bi moglo potaknuti napredovanje na ruskom kopnenom mostu prema anektiranom Krimu na jugu i da će odvratiti strahovitu rusku proljetnu ofenzivu.

Bila je potrebna Bidenova državnička mudrost da okonča dosad najjavniji i najštetniji zapadni raskol u ratu. SAD je ranije rekao da su njihovi tenkovi Abrams bili presloženi i previše zahtjevni za održavanje za ukrajinski rat te da ne odgovaraju terenu. Ali Bidenova promjena mišljenja, koja Njemačkoj daje pokriće, naglašava stav Washingtona da je jedinstvo Zapada protiv Putina ključno za spas Ukrajine.

Doista, Putinov glavni cilj izvan bojnog polja je stvoriti podjele između zapadnih saveznika i prekinuti ili prekinuti protok oružja o kojem ovisi opstanak Ukrajine kao neovisne nacije.

Njegov neuspjeh, usprkos žestokim ruskim javnim prijetnjama osmišljenim da natjera europske nacije da odustanu od prenosa tenkova, dolazi i nakon što je blaga zima Rusiji oduzela još jedan dio njezine strategije – izgladnjivanje Europljana od uvoza plina tokom hladnog vremena u nadi da će pritisnuti svoje čelnike da odustanu od potpore Ukrajini.

"Putin je očekivao da će Europa i Sjedinjene Države oslabiti našu odlučnost", rekao je Biden u Bijeloj kući u srijedu. “Očekivao je da će se naša potpora Ukrajini s vremenom urušiti. Bio je u krivu... i bio je u krivu od početka i nastavlja griješiti. Ujedinjeni smo.”

Dogodio se izvanredan strateški zaokret

Kako se približava prva godišnjica neizazvane ruske invazije, Biden i Zapad su u izvanrednoj poziciji za koju bi malo koji strateg prije godinu dana mogao pomisliti da je moguća.

— NATO je jači i jedinstveniji nego što je bio godinama. I to je strateška katastrofa za Rusiju. Osjećaj povlačenja u savezu početkom 21. stoljeća odagnao je podsjetnik na svrhu osnivanja bloka: Zajednička obrana od agresije Moskve. Putinovo ponašanje osigurat će da ta lekcija o njegovanju savezništva traje desetljećima.

— Biden je svoje nasljeđe pripisao velikom kopnenom ratu u Europi u kojem su se Sjedinjene Države uključile u učinkovitu posredničku bitku s nuklearnim rivalom Rusijom. Ova borba – koja je na neki način posljednja bitka Hladnog rata – test je volje između američkog predsjednika i moćnika Kremlja pod dubokim utjecajem američko-sovjetskog sukoba. Biden predvodi najznačajniji vanjskopolitički pothvat barem od invazije na Irak 2003. Njegov uspjeh ključan je za vjerodostojnost Amerike, kao i za njega. Veličina misije vjerojatno će zasjeniti veći dio njegovog predsjedničkog mandata – uključujući i trenutnu istragu zagubljenih povjerljivih dokumenata – u svjetskoj povijesti.

— Biden je obnovio SAD kao snažnog globalnog lidera, oživljavajući svoj kritični transatlantski savez i usmjeravajući saveznike iza napora uspješnom i intenzivnom diplomacijom. I do sada, predsjednikovo balansiranje – između usmjeravanja sve moćnijeg oružja u Ukrajinu i izbjegavanja eskalacije s Putinom koja bi mogla dovesti do sukoba sa Zapadom ili čak do upotrebe taktičkog nuklearnog oružja manjeg opsega od strane Moskve – se drži. Svanuća druga godina rata u Ukrajini i produbljivanje angažmana NATO-a testirat će tu jednadžbu kao nikada prije.

— Najznačajniji aspekt razvoja odnosa između Zapada i Ukrajine je da je jedna od Putinovih pretpostavljenih motivacija za rat bila spriječiti mogućnost da se bivša sovjetska država pridruži NATO-u, što bi za Moskvu bilo još veće poniženje od pristupanja nacija koje su nekad bile na teritoriju Varšavskog pakta poput Poljske, Rumunjske i Slovačke. Ali sada, ratne napore Ukrajine naoružava i financira Zapad, gotovo kao da je de facto država NATO-a s pristupom nekim od najsofisticiranijih sistema oružja Saveza.

Obrazloženje Zapada za tu potporu također se mijenja. Nekoć je glavni cilj bio omogućiti bespomoćnoj naciji da odbije neizazvanu invaziju kako bi njeni ljudi imali slobodu birati svoj politički sustav i suverenitet. Sada se čini da čelnici saveza vide Ukrajinu kao vitalni strateški bedem.

"Ako predsjednik Putin pobijedi, to je tragedija za Ukrajince, a opasno je i za nas", rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg za CNN-ovu Kate Bolduan u srijedu, tvrdeći da se autoritarnoj naciji ne može dopustiti da ispoljava svoju volju i profitira prijetnjama. “U našem je sigurnosnom interesu podržati Ukrajince”, rekao je.

Šta je sljedeće?

Samo zato što stalno ne uspijeva, Putin vjerojatno neće prestati pokušavati rascijepiti zapadni savez. Neprijateljstvo prema SAD-u i njegovim saveznicima te potraga za osvetom bili su temelj njegova više od dva desetljeća vlasti. A prigušivanje opskrbe Ukrajine oružjem i raspirivanje zamora Zapada od rata i dalje su ključni za njegove nade da će izboriti pobjedu ili izbjeći odlučujući poraz.

Moskva je burno reagirala na odluku o tenkovima, nazvavši je iznimno opasnom i dodavši da je ona već krvavi sukob podigla na novu razinu.

Biden, i dalje nastojeći izbjeći bilo kakvu eskalaciju koja bi mogla dovesti do izravnog sukoba između NATO-a i ruskih snaga, naglasio je da novi tenkovi ne predstavljaju ofenzivnu prijetnju Rusiji - samo ako bi Putin povukao svoje trupe iz Ukrajine. Kritičari rata i masovnog protoka zapadnog oružja postat će sve više zabrinuti da bi Zapad mogao jednostavno potaknuti krvavi zastoj koji će rezultirati besmislenim pokoljem hiljada ukrajinskih i ruskih vojnika i ukrajinskih civila. Budući da se čini da i Moskva i Kijev vjeruju da još uvijek mogu dobiti rat, jedva da ima ikakvih mogućnosti za diplomatski pritisak na prekid vatre ili mir.

Zapadni vojni stratezi, međutim, upozoravaju da Moskva, nakon već krvavog juriša, sprema novu ofenzivu za proljeće.

"Opasno je podcijeniti Rusiju", rekao je Stoltenberg u govoru u Oslu u srijedu, ističući da je Moskva mobilizirala dodatnih 200.000 vojnika i da je spremna preuzeti veliki rizik i podnijeti nevjerojatne gubitke.

Ukrajina će, kao i uvijek, tražiti više

Ukrajina će sada biti pod pritiskom da pokaže da može koristiti ove nove tenkove u pravilno planiranim kombiniranim vojnim operacijama koje maksimiziraju njihove prednosti, ali minimiziraju njihove slabosti kako bi postigli velike dobitke na bojnom polju. Dok bi njemački tenkovi, poznati kao Leopard 2, mogli stići u roku od nekoliko tjedana, John Kirby, koordinator Vijeća za nacionalnu sigurnost za strateške komunikacije, rekao je za CNN da će proći "mnogo mjeseci" prije strojeva Abrams, koji još trebaju biti nabavljeni od SAD-a proizvođača i stići.

Ipak, diplomatski i vojni lanac posljedica otključan Bidenovom spremnošću da pošalje tenkove poslao je važnu poruku Moskvi.

“Oni su važniji kao simbol američke i europske predanosti,” rekao je umirovljeni general Wesley Clark, bivši vrhovni zapovjednik savezničkih snaga NATO-a u Europi, za CNN-ovog Wolfa Blitzera.

Ukrajina je tražila najmanje 300 tenkova. Iako ostaje nejasno koliko će ih primiti u novim savezničkim isporukama, ukupni broj mogao bi biti oko 100. Nema sumnje da se nadaju da će jednom kada se uključi, mlaz novog naoružanja nastaviti teći. To je ono što se stalno događalo u ratu.

U vrijeme invazije prošlog februara, SAD i njegovi saveznici bili su oprezni s opskrbom čak i osnovnim oružjem. Ali kako se odvijao brutalni rat, a Ukrajina inspirirala svijet svojim otporom, nestale su prepreke za više kinetičke pomoći. Kijev sada dobiva oružje, streljivo, bespilotne letjelice, protutenkovske projektile Javelin, oklopna vozila, proturaketne projektile Patriot i sada neke od najsofisticiranijih tenkova u američkim i savezničkim vojskama.

Kad je bio u Washingtonu neposredno prije Božića, ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky upozorio je da su potrebe njegove zemlje toliko velike da nikada neće prestati tražiti više oružja.

Do sada je nabavka borbenih aviona – najcjenjeniji zahtjev njegove vlade – bila crvena linija koju Biden nije želio prijeći. To je također ono što je ranije izazvalo podjele u savezu.

Ali obrazac ovog rata je da ono što Ukrajina traži, na kraju i dobije, čak i ako opseg njezinih zahtjeva za specifičnom opremom nije uvijek ispunjen.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#143706 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Ukri kad istjeraju rutaljske horde orka i ljudskog šljama iz SVOJE DRŽAVE, sutri dan će postati punopravna članica NATO saveza :thumbup: :bih:
sumirprimus

#143707 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Milanović: Nisam znao da smo u ratu s Rusijom

Ako ne bude pregovora Moskve i Washingtona, onda smo korak bliže trećem svjetskom ratu"
Što se tiče slanja zapadnih tenkova u Ukrajinu, kaže kako će to produljiti rat. "Ako se Amerika i Rusija ne dogovore, a to nije na vidiku, rat se neće zaustaviti. Nekako se nadam da traju nekakvi razgovori, ili ćemo lagano prema trećem svjetskom ratu za koji neki misle da je već počeo, ali ja sam malo suzdržan. Što se tiče tenkova, i ruski i američki gore isto", rekao.

"Vojno Hrvatska nikako ne treba pomagati. Želite li da uđemo u rat? Ja sam citirao ukrajinskog ministra koji je rekao da je to proxy rat. Ja sam samo ponovio njegove vijesti. I onda smo slušali kako me hvali Lavrov, međutim nakon nekoliko dana njemačka ministrica vanjskih poslova kaže da moramo biti jedinstveni jer, citiram, mi smo u ratu s Rusijom. Ja to nisam znao. Možda je Njemačka u ratu s Rusijom opet, ali sretno im, možda prođu bolje nego prije 70-ak godina", rekao je.

"I sada očekujem da ju pohvale naša piskarala iz handžar medije ili da joj Lavrov dodijeli orden i da je zaprosi, a da im Radman bude kum. Sad smo od Zelenih, koji su bili pacifistička stranka i antiamerička, i antiruska, čuli da smo i mi u ratu. Mi nismo u ratu, Rusija i Amerika su u ratu, ali Njemačka nije i neće ih se ništa pitati, a možda i bolje jer smo vidjeli što su radili s rezolucijom o BiH", rekao je.
:lol: ovaj balkanski putlerovac puko skroz naskroz :lol: zna li vise gdje goni i pregoni
GandalfSivi

#143708 Re: Ukrajina

Post by GandalfSivi »

sumirprimus wrote: 26/01/2023 16:36
Milanovic: "Sjedinjene Države i NATO sudjeluju u posredničkom ratu protiv Rusije na teritoriju Ukrajine"
A Hrvatska dio NATO-a. Logika nula bodova...
Hame_

#143709 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Komentari:

- Vojnici će stići u Trøndelag neko vrijeme nakon Uskrsa. Proći će specijalističku obuku iz streljaštva, vojne medicine i upravljanja odredom u trajanju od 4-5 sedmica. Norveška domovinska straža zadužena je za obuku, uz pomoć drugih rodova norveških odbrambenih snaga. Vojnici će već proći osnovnu obuku u Britaniji prije nego što stignu u Norvešku.
Link na članak (na norveškom)

- Imajte na umu da je ovo samo prva grupa od 100 vojnika i očekuju da će nastaviti s obukom novih grupa vojnika nakon što one završe obuku. Jako lijepo za vidjeti!

- 100 grupa od po 100 vojnika? Lijepo :mrgreen:
Ironmen

#143710 Re: Ukrajina

Post by Ironmen »

sumirprimus wrote: 26/01/2023 16:36

Ako ne bude pregovora Moskve i Washingtona, onda smo korak bliže trećem svjetskom ratu"
Što se tiče slanja zapadnih tenkova u Ukrajinu, kaže kako će to produljiti rat. "Ako se Amerika i Rusija ne dogovore, a to nije na vidiku, rat se neće zaustaviti. Nekako se nadam da traju nekakvi razgovori, ili ćemo lagano prema trećem svjetskom ratu za koji neki misle da je već počeo, ali ja sam malo suzdržan. Što se tiče tenkova, i ruski i američki gore isto", rekao.

"Vojno Hrvatska nikako ne treba pomagati. Želite li da uđemo u rat? Ja sam citirao ukrajinskog ministra koji je rekao da je to proxy rat. Ja sam samo ponovio njegove vijesti. I onda smo slušali kako me hvali Lavrov, međutim nakon nekoliko dana njemačka ministrica vanjskih poslova kaže da moramo biti jedinstveni jer, citiram, mi smo u ratu s Rusijom. Ja to nisam znao. Možda je Njemačka u ratu s Rusijom opet, ali sretno im, možda prođu bolje nego prije 70-ak godina", rekao je.

"I sada očekujem da ju pohvale naša piskarala iz handžar medije ili da joj Lavrov dodijeli orden i da je zaprosi, a da im Radman bude kum. Sad smo od Zelenih, koji su bili pacifistička stranka i antiamerička, i antiruska, čuli da smo i mi u ratu. Mi nismo u ratu, Rusija i Amerika su u ratu, ali Njemačka nije i neće ih se ništa pitati, a možda i bolje jer smo vidjeli što su radili s rezolucijom o BiH", rekao je.
:lol: ovaj balkanski putlerovac puko skroz naskroz :lol: zna li vise gdje goni i pregoni
Milanovic je postao kom sa dna kace ali upravo je za ovo "Ako ne bude pregovora Moskve i Washingtona, onda smo korak bliže trećem svjetskom ratu".
Seyfo

#143711 Re: Ukrajina

Post by Seyfo »

Ima jedna izreka,odnosi se na Milanovića:"Nastojanja jedne budale su često usmjerena samo ka tome kako biti što veća budala". Ovaj će sebe i svoju zemlju samo gurati dublje u govna dok god može.
Hame_

#143712 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Dan nakon što je trgovački brod pod turskom zastavom napadnut u Hersonu, Turska je objavila da će Ukrajini isporučiti plutajuće elektrane. Svaki brod daje 500 megavata, što je dovoljno da zadovolji potrebe za električnom energijom milion domaćinstava.

Komentari:

Turska tvrtka za plutajuće elektrane Karpower International (Karpowership) potpisala je memorandum o razumijevanju (MoU) s državnim trgovcem JSC Energy Company iz Ukrajine (ECU) kako bi poboljšala saradnju u opskrbi električnom energijom i ubrzala upotrebu plutajućih elektrana za smanjenje nacionalne energetske krize.

Strane su se složile raditi zajedno s nacionalnim i međunarodnim organizacijama na razvoju i finansiranju implementacije 500 MW, što je dovoljno za napajanje više od milion domaćinstava.

Karpowership i ECU razmatraju plutajuće elektrane, poznate kao Powerships, koje bi bile usidrene u moru Moldavije i Rumunije, s električnom energijom povezanom s ukrajinskom mrežom preko dalekovoda. Kao rezultat toga, tvrtke će angažirati moldavske i rumunske vlasti da procijene održivost ove dvije opcije.

Izvor
drndalo

#143713 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

toska wrote: 26/01/2023 15:49
drndalo wrote: 26/01/2023 13:35
Spoiler
Show
Mlazni motor se cuje, mala krila, ovo mora ici brze da bi uopste letilo. Brzina je takva kakvu ti rekoh. Koliko sekundi je vidis, i koliko daljine je odletila u dalj dok nije nestala ? To ti je to, 5 sekundi, 800-1000 metara je po meni otprilike bila u kadru. I na snimcima Su-25 kada prelecu kuce otprilike ovako lete, to im je brzina za manevrisanje.

I ovo se moglo hladno docekati i automatskom puskom, da si znao kuda dolazi, pa pustiti rafal isped nje. Problem je kad si sa strane, a zbog krovova je kasno vidis, pa dok opalis, vec je gadjas u odlasku, a od tog nema fajde.

"sehidi" su sporiji, sa propelerom, kazu da bruje, a ovo definitivno nije ni taj zvuk, ni oblik, ni brzina.
masovna vježba JNA na Slunju, učestvuju i avioni Mig-21,

prilikom niskog naleta preko položaja nema šansi da se gađa, ne čuje se prilikom dolaska već tek iznad glava i sjećam se vlastite konstatacije da ne bih uspio ni podići pušku a avion bi već otišao.
U dolasku, ako ne znas da dolazi zbog nemanja zvuka i ne mozes nista... Ono sto se u takvim situacijama radi, mada ne bas puskama, ako imas ista jace, je da sve vec imas spremno za vatru iz ocekivanog rejona dolaska, na gotovs, pa kad (ako) ga vidis, osines... Na srecu ga moze zakaciti poneko zrno.
Hame_

#143714 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Hame_

#143715 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Gledao sam neki dan na TV kako je tadašnji SSSR vojno pomogao Izraelu da se odbrani od Arapa kada je u UN-u dobio nezavisnost. Preko ČehoSlovačke proizvodnje su im SSSR omogućili da kupe ogromne količine naoružanja na osovu koje se odbranili svoju usvojenu nezavisnost i postali zaista nezavisna država Jevreja - Izrael.

Kasnije su, nakon ni godinu dana, poremetili odnose jer SSSR nije dobronamjerno gledao na odlazak Jevreja iz SSSR-a u novu državu Izrael (fol bježe iz komunizma u kapitalizam što negativno utječe na osjećaj boljitka u komunističkom SSSR... kontate već poentu).

Uglavnom, treba biti dobro upoznat sa istorijom da bi se neke stvari koje se trenutno dešavaju razumjele.

Mislim da Izrael, upravo iz ovog gore razloga, ne miješa se dodatno u ovu propast Rusije.
drndalo

#143716 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Nisko lete...

istra_hr

#143717 Re: Ukrajina

Post by istra_hr »

GandalfSivi wrote: 26/01/2023 16:41
sumirprimus wrote: 26/01/2023 16:36 Milanovic: "Sjedinjene Države i NATO sudjeluju u posredničkom ratu protiv Rusije na teritoriju Ukrajine"
8-) ... istina
ali, istina je i da Milanović NE odlučuje apsolutno ni o čemu :lol:

Milanoviću ostaje samo layanje i ništa drugo
O svemu odlučuje HR vlada i Sabor, srećom..
GandalfSivi

#143718 Re: Ukrajina

Post by GandalfSivi »

istra_hr wrote: 26/01/2023 17:10
GandalfSivi wrote: 26/01/2023 16:41
8-) ... istina
ali, istina je i da Milanović NE odlučuje apsolutno ni o čemu :lol:

Milanoviću ostaje samo layanje i ništa drugo
O svemu odlučuje HR vlada i Sabor, srećom..
Kako ide taj trening ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj?
Hame_

#143719 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Saće on u Visoko i u piramidi otvoriti čakre prema novim svjetovima što ja ne kontam, a Semir konta zajedno sa njim. Jebo ga on i njihovi svjetovi. Pu!!
Last edited by Hame_ on 26/01/2023 17:37, edited 1 time in total.
Hame_

#143720 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

istra_hr

#143721 Re: Ukrajina

Post by istra_hr »

GandalfSivi wrote: 26/01/2023 17:11

:-) ... ne ide, znas ti to dobro.
Za takvo glasanje u Saboru je bila potrebna 2/3 vecina, jer je vazno Ustavno pitanje. Nema veze sa Zorangutanom
janje_

#143722 Re: Ukrajina

Post by janje_ »

Hame_ wrote: 26/01/2023 17:20
ja ti kazem za ovog lika da je levat teski. jucer govorio kako vuhledar nema sansi da pane, a sad je kriticno..
Haris.ba

#143723 Re: Ukrajina

Post by Haris.ba »

istra_hr wrote: 26/01/2023 17:21
GandalfSivi wrote: 26/01/2023 17:11

:-) ... ne ide, znas ti to dobro.
Za takvo glasanje u Saboru je bila potrebna 2/3 vecina, jer je vazno Ustavno pitanje. Nema veze sa Zorangutanom
Da se on slozio ne bi trebalo glasanje u Saboru?
istra_hr

#143724 Re: Ukrajina

Post by istra_hr »

Ne !
Po nasim zakonima, poslije Tuđmana ... Predsjednik Rep. Hrvatske NE odlucuje samostalno o ničemu !!!
liyf

#143725 Re: Ukrajina

Post by liyf »

mishic wrote: 26/01/2023 12:48
lavi wrote: 26/01/2023 11:10 Abrams defintivno dosta losiji od Leoparda. Mislim da se MS i Abrams A2 mogu nositi 1 na 1.
Nije sve ni samo do tenka. Imali smo priliku gledati kako Ukrajinci u dvoboju istih tenkova i to sa povelike distance poslaše rutalja u "vječna lovišta".
a to se dešava na obje strane. Ali poenta jeste istinita, nije do tenka već do korisnika
Post Reply