swanfilter wrote: ↑26/01/2023 13:24
drndalo wrote: ↑26/01/2023 13:16
Moze biti. Krstareca raketa se zove jer na marsevskom dijelu lete obicno prateci konfiguraciju terena, zbog vec navedenih svojstava radara, kao i vizuelnog osmatranja. Nacin ispaljenja je tu nebitan, da li ide "gore" ili "dole" po ispaljenju, jer nakon par minuta svakako prelazi na marsevski motor, a raketni kojim je ispaljena vise nema. Iz bombardera mozda lansirni bude onesposobljen u startu, sto za ovu pricu nije bitno.
Onaj snimak od maloprije gdje nadlece nisko i "sporo" je svakako brzina 500-600 km/h, sto mislim da nije bas sporo.
Na osnovu snimka, prije bih rekao negdje oko pola te brzine. Ne pametujem, al nesto sto leti tih 500-600 km na sahat jedva da bi vidio. Ovo, uz nafaku bi mogao docekati sa mitraljezom. Mada, ja laicki iznosim misljenje. Jer, za nekakvu raketu ovo je bilo ko Trabant ...
Mlazni motor se cuje, mala krila, ovo mora ici brze da bi uopste letilo. Brzina je takva kakvu ti rekoh. Koliko sekundi je vidis, i koliko daljine je odletila u dalj dok nije nestala ? To ti je to, 5 sekundi, 800-1000 metara je po meni otprilike bila u kadru. I na snimcima Su-25 kada prelecu kuce otprilike ovako lete, to im je brzina za manevrisanje.
I ovo se moglo hladno docekati i automatskom puskom, da si znao kuda dolazi, pa pustiti rafal isped nje. Problem je kad si sa strane, a zbog krovova je kasno vidis, pa dok opalis, vec je gadjas u odlasku, a od tog nema fajde.
"sehidi" su sporiji, sa propelerom, kazu da bruje, a ovo definitivno nije ni taj zvuk, ni oblik, ni brzina.