Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
Spit_fire

#77526 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Spit_fire »

sajber87 wrote: 26/01/2023 15:51
Spit_fire wrote: 26/01/2023 15:45

Iz cisto matematickog i "takmicarskog" ugla.:zasto bi SDA predala svoj kapital nekome tek tako?

Sto Covic nije predo hrvatski DN? nego ga koristi kao sredstvo ucjene...

Po vama HDZ i SNSD mogu sta hoce jer im se moze, a sda ne moze ni ono za sto ima realnu mgoucnost..
Nisam te to pitao procitaj pitanje ponovo, a sto se tice broja u klubu naroda jedino su tople kuglice odlucivale kod bosnjaka uz poneku dodatnu kupovinu. To nije volja bosnjaka, bosnjaci su vecinski glasali za stranke osmorke a ne za sda df. Ovdje sda i df koji su manjinska volja bosnjaka zele da nametnu vecinskoj volji bosnjaka vlast na silu toplim jajima i korupcijom
Znaci osmorka koja se fura multi kulti je dobila glaosve samo od Bosnjaka i hoce da samo njih predstavlaj? To su novi momenti moram priznat.. e ako ce samo njih prdstavljat nek forto i svi ostali koji nisu bosnjaci odstupe?

Kao sto vidis iz prilozenog i 13 kandidata nisu dobili vecinu.

Dalje nemas pojma ko je za koga glasao a sad pises coviceve metode..malo si multi kulti, malo se pozivas na brojanje krvnih zrnaca i ko je za koga glaso...

Ne znamo to ni ti ni ja al ako cemo mak na konac Bosnjacki narod je dao glas DFu i SDA sto rezultati i pokazuju..jer prije cu povjerovat da je bilo nebosnjaka koji su glasali za osmorku nego da su isti glasali za SDA

Rekao sam da nisam za blokadu jutors, sad sam 100% za nju..ako nista morace gospodin smit ili ukinut mogucnost bloliranja ikome ikad ukljucijuci i hdz ili ukinut pravo glasa bosnjacima pa da onda vidimo na cemu smo
Haris.ba

#77527 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Haris.ba »

dr_Evil wrote: 26/01/2023 15:55 To sto si ti meni iskopirao je mogucnost blokade, ali nisu predsjednik i potpredsjednici ti koji odlucuju ko ce bit premijer. Ne moze predsjednik birati ko ce biti premijer, on ga imenuje, ne funkcionise to bas tako kako ti citas. Ali predsjednik moze blokirati ako ima razlog!
Upravo pise da 3 glasa imenuju, a vecina u jednom domu potvrdjuje. Dva organa odlucuju ko ce biti Vlada.

Nisam ja donio ovo, Smit je donio.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#77528 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by sime_cipol »

Oni samo trebaju blokirati i pustiti da se svi koprcaju. 4 godine brzo prodju, pogotovo u tehnickom mandatu, sve svale na 8, pojacaju hajc na portalima na najace i poderu izbore. 4 godine je nista za vladavinu narednih 15. Ja bih tako uradio.
archi_a

#77529 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by archi_a »

dr_Evil wrote: 26/01/2023 15:46
archi_a wrote: 26/01/2023 15:40
Ne brani niko tom sda-u, ili brani ne znam i ne zanima me, ali ne možete reći da blokira sda, jer oni na tom mjestu gdje se treba potvrditi imaju većinu, imaju osobu koja to mora potvrdriti i nisam vam to ja rekao, to vam kaže Visoki tumač dejtonskog sporazuma. Ljudi imaju pravo na to, na što demokratski imaju pravo i vi se sa njima morate politički dogovarati. Tačka. Dakle ne, ne blokiraju oni, nego će fokus biti na onima koji kažu, mi ne želimo sa njima razgovarati o političkim rješenjima, oni moraju donijeti odluku kako mi želimo da bude! Možel ikako da vam ovo bude jasno? Možel bar trunka rezona? :lol:
Meni je jasno ko dan, postoji demokratska vecina da formira vlast, i potpredsjednik federacije treba da aminuju takvu vlast, cak je i Djukanovic pokazao da je demokrata. Valjda mi jos treba da stignemo CG.

VP je rekao da SDA ima demokratsku vecinu unutar naroda, i time dokazao da se vlada sastavlja i da se radi o legitimnom predstavljanju. Ako je to taj tvoj rezon onda se slazem s tobom, ne moze se bez SDA. Ako smo gradjansko(ma sta to znacilo) i demokratsko drustvo onda je red da Lendo potpise demokratski izabranoj parlamentarnoj vecini.

Dakle ili SDA blokira demokratiju i gradjansku drzavu, ili SDP blokira legitimno predstavljanje jer nece sa pobjednikom(kako god su dosli do vecine) unutar jednog naroda da sastavi vladu. Eto ti dvije opcije pa ti rezonuj, meni je svejedno, ako su narodi nosiocu suvereniteta nek nam Niksic i Bakir to kazu pa da idemo dalje, bit ce nam svima lakse.
To sve može važiti ovdje od onog trenutka kad se ukinu klubovi i dom naroda! U protivnom oni ne bi imali svoju funkciju, slažeš se. Dakle ukidanje domova naroda. Nadam se da i ti to priželjkuješ kao i ja.A do tada morate poštovati da tri predsjednika entiteta zastupaju entitet fbih i kolektivni su šef izvršne vlasti. Izvršnu vlast obnašaju uz Vladu kojoj su kao organ nadređeni. :wink:
mirza_15

#77530 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by mirza_15 »

sajber87 wrote: 26/01/2023 14:39

Sta to sda moze za drzavu uraditi u vlasti a ne moze u opoziciji, volio bi odgovor na to pitanje
Iz cisto matematickog i "takmicarskog" ugla.:zasto bi SDA predala svoj kapital nekome tek tako?

Po vama HDZ i SNSD mogu sta hoce jer im se moze, a sda ne moze ni ono za sto ima realnu mgoucnost..
Sramota je bošnjačke interese štititi kupljenom i kinder jaje većinom u jednom klubu federalnog DN. Pa Bošnjaci u zastupničkom domu imaju brutalnu većinu da je smiješno pozvati se na zaštitu bošnjačkog interesa kroz klub u DN pogotovo jer je taj klub "završen" na način na koji je završen. I sada se svi pravimo budale da je to legitimno i da tamo sjede oni koje je narod birao i slične gluposti.
duh_sa_sjekirom

#77531 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by duh_sa_sjekirom »

E čuj ovo, kinder jaje većina... :lol:
Prpa.ba

#77532 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Prpa.ba »

Otpor parlamentarne manjine predvodjene HDZ-om i Trojke+ spram demokratskih procedura je zaista fascinantan.

Ljudi, nemate vecinu za formiranje Vlade FBiH, sta je nejasno.

Jos ce nas poducavati da je 13 < 13. :run:

Nego, sta ovo gurate pare ZHK-u za "migrantsku krizu", MUP-u HNK za oruzje i opremu.. pravo cvece, a nisu ni zasjeli. 8)
sajber87

#77533 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by sajber87 »

Spit_fire wrote: 26/01/2023 15:58
sajber87 wrote: 26/01/2023 15:51

Nisam te to pitao procitaj pitanje ponovo, a sto se tice broja u klubu naroda jedino su tople kuglice odlucivale kod bosnjaka uz poneku dodatnu kupovinu. To nije volja bosnjaka, bosnjaci su vecinski glasali za stranke osmorke a ne za sda df. Ovdje sda i df koji su manjinska volja bosnjaka zele da nametnu vecinskoj volji bosnjaka vlast na silu toplim jajima i korupcijom
Znaci osmorka koja se fura multi kulti je dobila glaosve samo od Bosnjaka i hoce da samo njih predstavlaj? To su novi momenti moram priznat.. e ako ce samo njih prdstavljat nek forto i svi ostali koji nisu bosnjaci odstupe?

Kao sto vidis iz prilozenog i 13 kandidata nisu dobili vecinu.

Dalje nemas pojma ko je za koga glasao a sad pises coviceve metode..malo si multi kulti, malo se pozivas na brojanje krvnih zrnaca i ko je za koga glaso...

Ne znamo to ni ti ni ja al ako cemo mak na konac Bosnjacki narod je dao glas DFu i SDA sto rezultati i pokazuju..jer prije cu povjerovat da je bilo nebosnjaka koji su glasali za osmorku nego da su isti glasali za SDA

Rekao sam da nisam za blokadu jutors, sad sam 100% za nju..ako nista morace gospodin smit ili ukinut mogucnost bloliranja ikome ikad ukljucijuci i hdz ili ukinut pravo glasa bosnjacima pa da onda vidimo na cemu smo
Hahaha koja zamjena teza, evo pojednostavljeno, saberi stranke osmorke one imaju vise glasova od sda df. Kako neshvatas da su sda df manjina u tkz probosanskom bloku. Tople kuglice ne pominjes jasno i zasto, a da ne idemo na kupljene papke dosta se ispricalo prica o njima. Opet mi nije jasno zasto se zalazes da manjina u probosanskom bloku blokira vecinsku volju bloka :mrgreen:
I ne radi se o ukidanju prava glasa bosnjaka nego prava da kradjom i toplim jajima dodju do glasa
Last edited by sajber87 on 26/01/2023 16:07, edited 2 times in total.
Haris.ba

#77534 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Haris.ba »

Posto vidim da se ne zna ustav drage nam FBiH.
Član 1

Predsjednik Federacije predstavlja i zastupa Federaciju i šef je federalne izvršne vlasti. Predsjednik Federacije ima dva potpredsjednika iz različitih konstitutivnih naroda. Oni se biraju u skladu sa ovim ustavom.
I meni drag clan.
Član 16

(1) Kada Predsjednik Federacije utvrdi da domovi nisu u mogućnosti donijeti potrebne zakone, on može, uz suglasnost sa Potpredsjednikom Federacije, raspustiti jedan ili oba doma, s tim da nijedan dom ne može biti raspušten u periodu od godinu dana od njegovog prvog sazivanja.

(2) Predsjednik Federacije raspušta oba doma kad oni ne uspiju donijeti budžet Federacije prije početka budžetske godine.
Sto nije raspusten parlament?

Sto predsjednik FBiH nije kaznjen od Smita sto nije ispunio ustavnu duznost iz stava 2.?
Spit_fire

#77535 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Spit_fire »

mirza_15 wrote: 26/01/2023 16:00

Sramota je bošnjačke interese štititi kupljenom i kinder jaje većinom u jednom klubu federalnog DN. Pa Bošnjaci u zastupničkom domu imaju brutalnu većinu da je smiješno pozvati se na zaštitu bošnjačkog interesa kroz klub u DN pogotovo jer je taj klub "završen" na način na koji je završen. I sada se svi pravimo budale da je to legitimno i da tamo sjede oni koje je narod birao i slične gluposti.
Taj klub je ista ta osmorka polusala na isti nacin zavrist evo i ovdje je pisano da je to legitimno sto Dino radi..sad izvisili jer su ovi kupovali bolje i "drzite lopova"

Bruka je i sramota da HDZ sa 10tak posto ukupnih glasova vedri i ovlaci pa ne vidim da se neko trza oko toga

Uostalom SDA i DF imaju glasova i zastupnika koliko imaju..sve ovo sto se pokusava preko Smita je grubo krsenje svega u sta se kunu...ovo nije ni sviranje penala ovo je u fazonu dopisi nam dva gola na kraju utakmice

Uostalom SDA i DF su dobili glasova vise nego ijedna stranka pojedinacno...na kraju skupio si 8 stranka, doveo si i HDZ pa si doveo i SNSD pa si doveo i Smita i oprt ti fali ruku..i ti meni pricas o volji naroda..
Styling

#77536 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Styling »

Haris.ba wrote: 26/01/2023 16:05 Posto vidim da se ne zna ustav drage nam FBiH.
Član 1

Predsjednik Federacije predstavlja i zastupa Federaciju i šef je federalne izvršne vlasti. Predsjednik Federacije ima dva potpredsjednika iz različitih konstitutivnih naroda. Oni se biraju u skladu sa ovim ustavom.
I meni drag clan.
Član 16

(1) Kada Predsjednik Federacije utvrdi da domovi nisu u mogućnosti donijeti potrebne zakone, on može, uz suglasnost sa Potpredsjednikom Federacije, raspustiti jedan ili oba doma, s tim da nijedan dom ne može biti raspušten u periodu od godinu dana od njegovog prvog sazivanja.

(2) Predsjednik Federacije raspušta oba doma kad oni ne uspiju donijeti budžet Federacije prije početka budžetske godine.
Sto nije raspusten parlament?
A, kako bi se birao novi parlament kad kod nas ne postoji institut vanrednih izbora, a izbori za novi parlament ne spadaju u kategoriju prijevremenih izbora?
Vaya

#77537 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Vaya »

Student_u_Ostavci wrote: 26/01/2023 15:49
Spit_fire wrote: 26/01/2023 15:43 :!:

Ma montaza..podmetnulo mu :D
Je li šta ova Sabina Ćudić dobila?
Naglo je utihnula, to nisu čista pisla.
Dobila je da su joj intelektualno najvecu konkurenciju u stranci poslali na baustelu u Njemacku...taman da ga narod ne gleda, daleko od ociju, daleko od srca...Otvoren put da preuzme stranku...
Prpa.ba

#77538 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Prpa.ba »

Sta kaze mali privredni cvecar Delic, de u paketu da izglasamo i HDZ-ove amandmane, da se ne vide PiP-ovske rucice kako se dizu za skidanje novca Zeljeznicama FBiH u korist migrantske krize u ZHK.. 8-)
sajber87

#77539 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by sajber87 »

Spit_fire wrote: 26/01/2023 16:06
mirza_15 wrote: 26/01/2023 16:00

Taj klub je ista ta osmorka polusala na isti nacin zavrist evo i ovdje je pisano da je to legitimno sto Dino radi..sad izvisili jer su ovi kupovali bolje i "drzite lopova"

Bruka je i sramota da HDZ sa 10tak posto ukupnih glasova vedri i ovlaci pa ne vidim da se neko trza oko toga

Uostalom SDA i DF imaju glasova i zastupnika koliko imaju..sve ovo sto se pokusava preko Smita je grubo krsenje svega u sta se kunu...ovo nije ni sviranje penala ovo je u fazonu dopisi nam dva gola na kraju utakmice

Uostalom SDA i DF su dobili glasova vise nego ijedna stranka pojedinacno...na kraju skupio si 8 stranka, doveo si i HDZ pa si doveo i SNSD pa si doveo i Smita i oprt ti fali ruku..i ti meni pricas o volji naroda..
Ovo sda i df zajedno vise nego..... podsjeca me na njih dvojica a brat i ja sami :mrgreen:
duh_sa_sjekirom

#77540 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Znači, i DF Željko Ljiljanče nam postade čisto bošnjačka stranka...
:D
Haris.ba

#77541 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Haris.ba »

Styling wrote: 26/01/2023 16:07 A, kako bi se birao novi parlament kad kod nas ne postoji institut vanrednih izbora, a izbori za novi parlament ne spadaju u kategoriju prijevremenih izbora?
Ne postoji institut vanrednih, ali bas spadaju u privremene izbore.

Osmorka cak moze zamoliti predsjednika FBiH da to uradi ako misli da moze proci bolje i osvojiti vecinu u klubu Bosnjaka.
Član 14.3
(1) Ako je neki izabrani organ raspušten odnosno ako mu prestane mandat u skladu sa ustavom i zakonom, Centralna izborna komisija BiH donosi odluku o raspisivanju prijevremenih izbora kojom se utvrđuje tačan datum održavanja izbora.
(2) Prijevremeni izbori bit će održani u roku od 90 dana od dana raspuštanja izabranog organa, odnosno prestanka mandata u skladu sa ustavom i zakonom.
(3) Od dana raspisivanja prijevremenih izbora do dana održavanja izbora ne može proteći manje od 30 niti više od 90 dana.
(4) Mandat članova organa izabranih na prijevremenim izborima traje do isteka tekućeg mandata organa izabranih na redovnim izborima.
(5) Centralna izborna komisija BiH provodi prijevremene izbore na način i prema postupku utvrđenom ovim Zakonom za provođenje redovnih izbora.
(6) Centralna izborna komisija BiH utvrđuje rokove koji su potrebni za održavanje izbora u skladu sa ovim Poglavljem.
Last edited by Haris.ba on 26/01/2023 16:13, edited 1 time in total.
ReymondReddington

#77542 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by ReymondReddington »

SDA nema razloga da podrzi vladu. Sta im osmorka i hdz mogu dati a da vec nemaju?

Schmit nece nametnuti nove izmjene jer bi time ugrozio HDZ. Ako izbaci SDA onda odmah izbacuje i HDZ.

Vlada ce vjerovatno biti formairana tako sto ce neko iz 13 zastupnika SDA i DF glasati za vladu. Bit ce neke blokade onda ce neko iz principa glasati i zavrsiti kao ministar u toj vladi.
dr_Evil

#77543 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by dr_Evil »

Haris.ba wrote: 26/01/2023 15:59
dr_Evil wrote: 26/01/2023 15:55 To sto si ti meni iskopirao je mogucnost blokade, ali nisu predsjednik i potpredsjednici ti koji odlucuju ko ce bit premijer. Ne moze predsjednik birati ko ce biti premijer, on ga imenuje, ne funkcionise to bas tako kako ti citas. Ali predsjednik moze blokirati ako ima razlog!
Upravo pise da 3 glasa imenuju, a vecina u jednom domu potvrdjuje. Dva organa odlucuju ko ce biti Vlada.

Nisam ja donio ovo, Smit je donio.
Citaj do kraja. Ako si ti upravu onda treba samo da Lendo kaze da je Bakir premijer i da mu i ova dvojica potpisu, i gotov posao, cek,a mora vecina nesto jel ono?

Dakle potrebna je konsultacija sa premijerom, a taj premijer treba da iza sebe ima vecinu u zastupnickom domu da bi bio izabran. Moze herr Lendo da kaze bit ce Bakir, i da cak ova dvojica mu potpisu to, ali opet bez vecine nema nista.

Ukratko on imenuje se konsultuje sa potencijalnim premijerom koji ima vecinu u zastupnickom domu, i ako nema ogranicenja onda ga imenuje, to je zakon, game over. Ne odlucuje on.

Smijurija od demokratije je ovo, onda ukinuti vecinu i nek diktator sve bira. Valjda se tako citaju zakoni kod nas. Predsjednik je sef izvrsne vlasti, znaci on bira premijera i ministre. Demokratija na balkanski nacin i silovanje demokratije rekao bi bakir
Haris.ba

#77544 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Haris.ba »

dr_Evil wrote: 26/01/2023 16:12 Citaj do kraja. Ako si ti upravu onda treba samo da Lendo kaze da je Bakir premijer i da mu i ova dvojica potpisu, i gotov posao, cek,a mora vecina nesto jel ono?
Ti neces da promjenis misljenje. Postujem.

Ali si u krivu. Ustav trazi dvije vecine za vladu. 2 organa se moraju sloziti, kumulativno.
palermo

#77545 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by palermo »

duh_sa_sjekirom wrote: 26/01/2023 16:11 Znači, i DF Željko Ljiljanče nam postade čisto bošnjačka stranka...
Pa trend je takav.... SDP, NS, sto onda ne bi I DF :D
Spit_fire

#77546 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Spit_fire »

sajber87 wrote: 26/01/2023 16:09
Spit_fire wrote: 26/01/2023 16:06

Ovo sda i df zajedno vise nego..... podsjeca me na njih dvojica a brat i ja sami :mrgreen:
Pa nisam ja poceo o volji naroda nego vi..uostalom koliko su stranke miletica i efendica dobile glasova radi njih dvojcie a sad eno i oni maltene otvoreno protiv osmorke?

Jel to volja naroda?

Koliko je nasa stranka dobila glasova na pricu "necemo sa nacionalistima" pa sad pdorza najveci olos sto ga ima na politickoj sceni?

Jel i ovo volja naroda? Glaso si za jedno kad eo ga deseto

SDA i DF su od svog birackog tijela dobili sta su dobili

Ovo sto osmorka provodi nije volja cak ni njihovih glasaca a kamol naroda..ovo je volja Dine, Niksica, Forte i uskog kruga poslusnika kojima su se okruzili..
sajber87

#77547 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by sajber87 »

Spit_fire wrote: 26/01/2023 16:16
sajber87 wrote: 26/01/2023 16:09

Pa nisam ja poceo o volji naroda nego vi..uostalom koliko su stranke miletica i efendica dobile glasova radi njih dvojcie a sad eno i oni maltene otvoreno protiv osmorke?

Jel to volja naroda?

Koliko je nasa stranka dobila glasova na pricu "necemo sa nacionalistima" pa sad pdorza najveci olos sto ga ima na politickoj sceni?

Ovo sto osmorka provodi nije volja cak ni njihovih glasaca a kamol naroda..ovo je volja Dine, Niksica, Forte i uskog kruga poslusnika kojima su se okruzili..
Volja biraca osmorke ne moze da utice na volju srba i hrvata ( iako je bila izborna pljacka), oni su pokazali da imaju zeludac za jos 4 godine snsd i hdz, bosnjaci i svi probosanci zeludca vise nemaju za sda i df
Last edited by sajber87 on 26/01/2023 16:19, edited 1 time in total.
duh_sa_sjekirom

#77548 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

palermo wrote: 26/01/2023 16:15
duh_sa_sjekirom wrote: 26/01/2023 16:11 Znači, i DF Željko Ljiljanče nam postade čisto bošnjačka stranka...
Ako, ako...Dosta je i bilo trabunjanja o nekakvim milionima potpisa za "građansku državu"
Svako u svoj tor i mirna Bosna
Spit_fire

#77549 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Spit_fire »

sajber87 wrote: 26/01/2023 16:18
Spit_fire wrote: 26/01/2023 16:16

Jel to volja naroda?

Volja biraca osmorke ne moze da utice na volju srba i hrvata ( iako je bila izborna pljacka), oni su pokazali da imaju zeludac za jos 4 godine snsd i hdz, bosnjaci i svi probosanci zeludca vise nemaju za sda i df
Znaci za SDP i NS su iskljucivo bosnjaci glasali?
Spit_fire

#77550 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Spit_fire »

duh_sa_sjekirom wrote: 26/01/2023 16:18
palermo wrote: 26/01/2023 16:15

Ako, ako...Dosta je i bilo trabunjanja o nekakvim milionima potpisa za "građansku državu"
Svako u svoj tor i mirna Bosna
A sta su Nasa stranka i SDP?
Locked