Novogradnja u Sarajevu?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#9051 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Truba »

:skoljka: teska situacija
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#9052 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Truba »

Test1234

#9053 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Test1234 »

Image

Svetska ekonomska kriza je definitivno spomenik idiotizmu ljudskog roda. Kao diplomirani ekonomista u sektoru finansija i bankarstva, naprosto nisam mogao da dočekam da se neko malo ozbiljnije pozabavi ovom temom.

Zašto?

Zato što smatram da je uzrok ove havarije zaista neverovatan.

Iako je čitav internacionalni finansijski sistem bio uzdrman tek u septembru 2008, kada su komercijalne banke i investicioni fondovi osetili da im se tlo pod nogama trese u istoj meri kao i investicione banke i osiguravajuće kompanije, pravi početak ove tragedije vuče svoje korene još iz prvog kvartala 2006. godine s prvim znacima hiperprodukcije u automobilskoj industriji i krize tržišta nekretnina u Sjedinjenim Državama, Velikoj Britaniji, Irskoj i Španiji.

Da sada ne bih širio previše priču, fokusiraću se na onaj deo koji zapravo film The Big Short prikazuje.

Zahvaljujući niskim kamatnim stopama u SAD došlo je do ogromnog rasta na tržištu nekretnina. Visoki priliv “jeftinog novca” iz zemalja van granica Sjedinjenih Američkih Država krenuo je da formira višak izvora u bankama, što je prilično zakomplikovalo svima život pošto je poznato da banke moraju nekako da plasiraju slobodna i jeftina novčana sredstva na tržište, ne bi li preko grbače istih ostvarili neki profit.

U to vreme, hipotekarno tržište u SAD je važilo za jedno od najrazvijenijih i najsigurnijih tržišta na svetu koje je garantovalo skoro sigurnu zaradu uz mali rizik. Znajući ovo, banke su baš tu krenule upumpavaju ogromne sume novca.

Kao posledica veštačkog priliva, tada se na tržištu javiljaju dve vrste hipotekarnih kredita:

1. prime hipotekarni krediti koji su odobravani poveriocima koji su kreditno sposobni da otplate uzeti hipotekarni kredit;

2. sub-prime hipotekarni krediti koji su odobravani poveriocima koji nisu ispunjavali uslove za dobijanje prve vrste kredita.

Međutim, banke su počele prilično lagodno da odobravaju obe vrste kredita skoro svim vrstama klijentele jer je rast cena nekretnina u SAD iz godine u godinu uvećavao vrednost collaterala, te je posle samo nekoliko godina vrednost hipoteke počela da prevazilazi iznos uzetog kredita.

Kako je veliki broj poverilaca mogao da dobije hipotekarne kredite od banaka dolazi do rasta tražnje za nekretninama, a usled ograničene ponude, i do rasta cena nekretnina u SAD. Kao posledicu ovakvih tržišnih procesa, mi dobijamo visoku svetsku tražnju za sigurnim plasmanima i lošu regulaciju. Finanjsijske institucije koje su odobravale ovakve rizične plasmane počeo je da karakteriše nizak nivo likvidnosti i visok nivo leveridža.

Kao posledicu svega gore napisanog, u roku od nekoliko meseci, dolazi do propadanja velikih investicionih banaka. Leman Braders (Lehman Brothers) pada u dubiozu, a Meril Linč (Merrill Lynch) uspeva da se spasi hitnom prodajom ‘univerzalnoj banci’ Bank of America. Tokom sledećih nekoliko meseci, pored investicionih banaka, sa smrtonosnim udarima i nestajanjem sa scene počeli su da se suočavaju i drugi lideri u industriji. Vodeće osiguravajuće firme su takođe zagrizle otrovnu jabuku.

Inspirisan bestselling romanom Majkla Luisa (Michael Lewis), The Big Short predstavlja jedan vrlo duhovit, ogorčen, ciničan, a u isto vreme istinit i bizaran komentar na jednu od najvećih tragedija koja je zahvatila čovečanstvo u poslednjih 30 godina – Svetsku ekonomsku krizu (2007-2008).

Film se usko fokusira na priče četiri čoveka koji su (btw, ovo je istinita priča) uspeli da predvide krizu, zarade ozbiljan novac na gluposti i bezobrazluku nekolicine velikih banaka i uvere se koliko je sistem zapravo bušan i pun raznih moralno-sivih individua.

Iako se većina ljudi seća Svetske ekomonske krize koja je milione i milione ljudi širom sveta ostavila bez ušteđevine, domova i posla, nisam baš siguran da će veći broj gledaoca zapravo uspeti da skapira šta se sve ovde tačno desilo.

Reditelj Adam Mekej (Adam McKay) daje zaista sve od sebe da što bliže približi tematiku običnom smrtniku, tj. osobi koja ne vlada ekonomskim i bankarskim jezikom, kao i samim uzrokom ove lavine problema.

Napisavši ovo, iako smatram da je Mekej pojednostavio priču što je više moguće i ubacio je u jedan lagan i prilično dinamičan narativ, nisam baš siguran da će ovaj film u potpunosti odgovarati “široj publici”.
Haris.ba

#9054 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

amko761 wrote: 20/01/2023 07:33 Oće, oće, ako slušaš anonimuse po forumima po internetima. Ja još čekam onaj pad cijena zbog korone koji su svi najavljivali.

Svi po internetu naravno :lol:
I ja sam mislio da ce tada cijene padati. Polazio od sebe. Sutra mozes mandrknuti od korone, nosaj rukavice, nema izlazaka....kome pada napamet ulagati u nekretnine.

Kad polazis samo od sebe, mozes pogrijesiti laganini.

P.S.
Hoce ono konacno produziti Azize Sacirbegovic na Otoku i spojiti sa Kraljice Jelene? To bi bilo odlicno.
made_in_sarajevo

#9055 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by made_in_sarajevo »

ja maloprije u jednoj banci raspitujem se za uslove da se prebacim i govorim sad je drugacija situacija za kredit i hipoteku, posto gledam po oglasima i agencijama kvadrat je duplo skocio otkako sam ja uzeo stan prije 2,5 godine mozda. kaze jest ali znate cijene padaju ipak, nema vise rasta. pa ja kontam gdje ba padaju, zadnja 3 mjeseca kvadrat u Bulevaru samo rastao. neki dan 4000km kvadrat dosao vec :mrgreen:
Mishelinke

#9056 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Mishelinke »

made_in_sarajevo wrote: 20/01/2023 11:22 ja maloprije u jednoj banci raspitujem se za uslove da se prebacim i govorim sad je drugacija situacija za kredit i hipoteku, posto gledam po oglasima i agencijama kvadrat je duplo skocio otkako sam ja uzeo stan prije 2,5 godine mozda. kaze jest ali znate cijene padaju ipak, nema vise rasta. pa ja kontam gdje ba padaju, zadnja 3 mjeseca kvadrat u Bulevaru samo rastao. neki dan 4000km kvadrat dosao vec :mrgreen:
Padaju uvijek kad trebaš hipoteku dati.

Isto kao što rafinerijske cijene goriva "rastu" kad god se desi veći pad na berzama.

Svako gleda da izmuze što je više moguće. Svi oni koji su digli hipotekarne kredite prije 5-10 godina i još otplaćuju, banke bi sve dale da prestanu plaćati kako bi mogli aktivirali hipoteku, jer bi imali mnogo veću zaradu, bez obzira na sve troškove aktivacije hipoteke i prodaje nekretnine.
Haris.ba

#9057 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

Mishelinke wrote: 20/01/2023 11:38 Svako gleda da izmuze što je više moguće. Svi oni koji su digli hipotekarne kredite prije 5-10 godina i još otplaćuju, banke bi sve dale da prestanu plaćati kako bi mogli aktivirali hipoteku, jer bi imali mnogo veću zaradu, bez obzira na sve troškove aktivacije hipoteke i prodaje nekretnine.
Pa ne ostaje banci citava cijena nekretnine. Ako je kredit bio 100.000 sa svim kamata i ostalo, a nekretnina skocila na 300.000, ne zadrzava banka kad se proda nekretnina dodatnih 200.000. To se vraca duzniku.
azdralovic

#9058 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by azdralovic »

Mishelinke wrote: 20/01/2023 11:38
made_in_sarajevo wrote: 20/01/2023 11:22 ja maloprije u jednoj banci raspitujem se za uslove da se prebacim i govorim sad je drugacija situacija za kredit i hipoteku, posto gledam po oglasima i agencijama kvadrat je duplo skocio otkako sam ja uzeo stan prije 2,5 godine mozda. kaze jest ali znate cijene padaju ipak, nema vise rasta. pa ja kontam gdje ba padaju, zadnja 3 mjeseca kvadrat u Bulevaru samo rastao. neki dan 4000km kvadrat dosao vec :mrgreen:

Isto kao što rafinerijske cijene goriva "rastu" kad god se desi veći pad na berzama.

Svako gleda da izmuze što je više moguće. Svi oni koji su digli hipotekarne kredite prije 5-10 godina i još otplaćuju, banke bi sve dale da prestanu plaćati kako bi mogli aktivirali hipoteku, jer bi imali mnogo veću zaradu, bez obzira na sve troškove aktivacije hipoteke i prodaje nekretnine.
nece banka nista tu zaraditi jer se oni namiruju samo do iznosa dugovanja... ako ga prodaju za vise tebi ide razlika
Mishelinke

#9059 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Mishelinke »

azdralovic wrote: 20/01/2023 11:41
Mishelinke wrote: 20/01/2023 11:38

nece banka nista tu zaraditi jer se oni namiruju samo do iznosa dugovanja... ako ga prodaju za vise tebi ide razlika
Al fakat to nisam znao :lol:

Ali opet, i u toj situaciji banka je na konju, jer mogu prodati tu nekretninu po nižoj cijene, kako bi sebe namirili, i samim tim prodaja će ići puno brže nego inače.
Haris.ba

#9060 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

Mishelinke wrote: 20/01/2023 11:55 Al fakat to nisam znao

Ali opet, i u toj situaciji banka je na konju, jer mogu prodati tu nekretninu po nižoj cijene, kako bi sebe namirili, i samim tim prodaja će ići puno brže nego inače.
Nijednoj banci to nije u interesu. Banka najbolje zaradjuje redovnom otplatom kredita. Sve ostalo je problem koji samo stvara troskove. Nema veze sto ce se na kraju namiriti. A, i ne izgleda dobro u finansijskim izvjestajima.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#9061 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by sime_cipol »

Banka ce ti radije plasirati jos jedan kredit, jos duzi period, manja rata, samo da placas, nego da oni aktiviraju hipoteku. To se dogadja samo u krajnjoj nuždi za banku.
Dimu1927

#9062 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Dimu1927 »

sime_cipol wrote: 19/01/2023 22:43
nepass1 wrote: 18/01/2023 21:53

Haj bar ne moraju skolu praviti.
Srecom gradacacka moze podnijeti tu kolicinu novih vozila.
Kolike ce to zgrade biti ako je planirano 3000 stanova :? :-)
s obzirom da je iza brdo mogu bar 12 spratova na renderu a onda nekim cudom to naraste na 15 zabrojali se kad su zidali pa ofulali
VladaFBiH

#9063 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by VladaFBiH »

Haris.ba wrote: 20/01/2023 12:00
Mishelinke wrote: 20/01/2023 11:55 Al fakat to nisam znao

Nijednoj banci to nije u interesu. Banka najbolje zaradjuje redovnom otplatom kredita. Sve ostalo je problem koji samo stvara troskove. Nema veze sto ce se na kraju namiriti. A, i ne izgleda dobro u finansijskim izvjestajima.
Pored navedenog, proces aktiviranja hipoteke i prodaje nekretnine traje dosta dugo i banke tu opciju maksimalno izbjegavaju.
Haris.ba

#9064 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

Dimu1927 wrote: 20/01/2023 15:09
s obzirom da je iza brdo mogu bar 12 spratova na renderu a onda nekim cudom to naraste na 15 zabrojali se kad su zidali pa ofulali
Koliko će biti ti stanovi što gledaju na brdo?
citroen xm

#9065 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by citroen xm »

Niko normalan ko je legalno i bez namještanja dobio kredit za kupovinu nekretnine, neće dozvoliti da mu banka prodaje nekretninu i uzme ono što potražuje.
nuttyyy

#9066 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by nuttyyy »

nepass1 wrote: 18/01/2023 21:53

Haj bar ne moraju skolu praviti.
Srecom gradacacka moze podnijeti tu kolicinu novih vozila.
Ne može tu stati 3000 stanova nikako. Npr. Žuti neboderi imaju po 120 stanova. Treba znači 25 nebodera po 20 spratova ugurati u taj prostor. To prevazilazi i neimare iz Kiseljaka :run:
nepass1

#9067 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by nepass1 »

Mishelinke wrote: 20/01/2023 11:55
azdralovic wrote: 20/01/2023 11:41

Al fakat to nisam znao :lol:

Zadnje sto banka zeli jeste da se zajebaje sa prodajom stana
sime_cipol

#9068 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by sime_cipol »

Imam iz blize okoline iskustvo jednog prijatelja gdje je banka pokrenula proces. Prvo su ga opominjali, pa nudili novi kredit, pa ovo, pa ono. Na kraju predali na sud, on se zalio, drzi ne daj covjek vec dvije godine ne placa kredit, a jos uvijek zivi u stanu.
Prodaje ga, dogovorio se sa bankom, on proda, banki da njeno, sebi ostatak. Sad ceka kupca :D
Haris.ba

#9069 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

sime_cipol wrote: 21/01/2023 00:56 Imam iz blize okoline iskustvo jednog prijatelja gdje je banka pokrenula proces. Prvo su ga opominjali, pa nudili novi kredit, pa ovo, pa ono. Na kraju predali na sud, on se zalio, drzi ne daj covjek vec dvije godine ne placa kredit, a jos uvijek zivi u stanu.
Prodaje ga, dogovorio se sa bankom, on proda, banki da njeno, sebi ostatak. Sad ceka kupca :D
I to ide u situaciji da su cijene nekretnina narasle, pa moze sve da pokrije.
citroen xm

#9070 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by citroen xm »

sime_cipol wrote: 21/01/2023 00:56 Imam iz blize okoline iskustvo jednog prijatelja gdje je banka pokrenula proces. Prvo su ga opominjali, pa nudili novi kredit, pa ovo, pa ono. Na kraju predali na sud, on se zalio, drzi ne daj covjek vec dvije godine ne placa kredit, a jos uvijek zivi u stanu.
A koja je fora ne vraćati kredit i natezati se ako možeš, a ovde mi se čini da je u mogućnosti. Samo dolaziš u nepovoljan položaj, na crne liste i posle ćeš dobiti K kredit ako ti bude trebao ili ćeš ga dobiti po najnepovoljnijim uslovima.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#9071 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by bitanga_sa_otesa »

citroen xm wrote: 21/01/2023 14:45
A koja je fora ne vraćati kredit
pa to je stara fora ovih koji misle da su pametniji i da ce zayebati banku ili zirante :D
citroen xm

#9072 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by citroen xm »

Sve jebači sistema :mrgreen:
sime_cipol

#9073 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by sime_cipol »

citroen xm wrote: 21/01/2023 14:45
A koja je fora ne vraćati kredit i natezati se ako možeš, a ovde mi se čini da je u mogućnosti. Samo dolaziš u nepovoljan položaj, na crne liste i posle ćeš dobiti K kredit ako ti bude trebao ili ćeš ga dobiti po najnepovoljnijim uslovima.
Ostao covjek bez posla. Sad radi nesto privatno, ali ne moze da bude za kiriju od prostora i za ratu kredita i za zivot.
Haris.ba

#9075 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

Samo nemojte sabotirati cestu izmedju Azize i Kraljice Jelene.

Muha, ako ides - bori se za cestu.
Post Reply