Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
Styling

#75076 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Styling »

Bezbeli ce nam iz Turske donijeti tahan halve ili Turkish Delight :lol: :lol:

https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/28 ... ursku.html

Kad ona prestaje izmisljati beskorisna putovanja i trositi nas novac?
dr_Evil

#75077 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by dr_Evil »

BHCluster wrote: 16/01/2023 12:06
dr_Evil wrote: 16/01/2023 11:57

"Antievropljani"

Trenutna drzavna koalicija: SDA/HDZ/SNSD
Trenutna federalna koalicija SDA/DF/HDZ

Odoshe SDA/DF(mozda), ostadose ovi drugi antievropljani, i jos neki antieuropski sta ih Trojka vuce sa sobom.
A sta su ono potpisali sa HDZ-UZPom nesto programsko pa onda sa SNSDom?

Pa rekoh to, trenutna antieuropska koalicija, i buduca sa antieuropskim elementima na sve tri strane.
Haris.ba

#75078 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Haris.ba »

Styling wrote: 16/01/2023 12:10 Bezbeli ce nam iz Turske donijeti tahan halve ili Turkish Delight :lol: :lol:

Nadam se da ces imati isti kantar i kad Dino bude ministar vanjskih poslova.

Sta sastanak sa ministrom vanjskih poslova druge zemlje ne cini beskorisnim?

Dino ce prvu godinu dana najmanje hodati i nece nista potpisati iz svoje nadleznosti. Pitanje je koliko ce icega potpisati. Veoma je mali broj sporazuma koji se potpisu i to uglavnom traje godinama da se zavrsi.
Last edited by Haris.ba on 16/01/2023 12:17, edited 1 time in total.
A_A_AKCIJA

#75079 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by A_A_AKCIJA »

noviforumas wrote: 16/01/2023 11:56 Bojim se da nisi realan. Evo, tekst sto je postavljan je izasao na tacno.net. Tu kolumne imaju Deluzovic, Ivancic, Dino Mustafic, prevode se Zizekovi tekstovi. Znaci, ne moze se reci da je neko SDA glasilo ili sta vec.

Navodis Nikolaidisa i Bursaca, dodaj slobodno tu Susnicu, Senade Avdica i Pecanina, Jasmina Mujanovica, Jasmilu Zbanic... ima ih jos. Kakva takva, to je otprilike nasa intelektualna i novinarska elita, a nisam siguran da se ijednoj osobi tu moze spocitati da je SDAovac, Bakirovac, Kadirovac, kako hoces. To su sve ljudi gradjanske, lijevo-liberalne orijentacije. Oni govore sto govore, argumentirano. Na drugoj strani imas neke Ivane Maric, Papice, Hadzovice, i par forumasa.

Normalno da ce SDA kao mocna organizacija u opasnosti da izgubi vlasti traziti nacin da instrumentalizira ono sto ti ljudi pisu. Ko ne bi to uradio? Nisu oni od jucer. Ali nista od toga ne mijenja sustinu njihovih argumenata. Sutra Bakir moze postaviti neki Nikolaidisov tekst na Facebook, nece to Nikolaidisa uciniti Kadirovcem i radikalnim islamistom. Ja ne znam u kojoj mjeri javnost dijeli misljenje ovih ljudi, ali to je nesto nad cime se treba zamisliti, umjesto da se njihova upozorenja odbacuju kao nekakva kombinacija naivnosti i placenistva.
Realan sam, itekako.

SDA propagandu rade ozbiljni obavještajci, sa KOS-ovom školom. Nije to bezveze priča.

Svaka propaganda se bazira na djelimičnoj istini. Opasnost od SNSD i HDZ je jako realna. Niko to ne spori.
Sasvim je normalno da mnogi od tih poštenih, normalnih, pametnih, podlegnu toj psihozi. Da imaju pogrešnu procjenu na osnovu strahovitog medijskog pritiska.

Za sve njih je Trojka nova pojava. Za nas u Sarajevu nije.

Za Nikolaidisa je normalna paralela sa Dritanom, jer ljudi žive na granici građanskog rata godinama. Lako ih je uvući u propagandu a da ne znaju.

Za pola godine ćemo slušati druge tonove.

Trenutno smo na kraju prve i najbitnije faze: slanje SDA na klupu. I zato je ovoliko dramatično.

Dogodine ćemo pričati je li porodiljama u Federaciji trebalo plaćati hiljadu ili hiljadu ipo KM svaki mjesec.

Namjerno neću da pričam o "ozbiljnim" temama, izdajama, izbornom, imovini. Ništa od toga se neće desiti na štetu države. Prvo jer niko od Osmorke to ne želi, drugo, niti može bez SDA i DF.

Najbitnije, pred međunarodnom zajednicom se mora poslati poruka da konačno imaju partnera na kojeg mogu računati. A nekoga ko se kofol bori protiv Mileta, a ovamo ga spasi svaki put kad zapne.
Zapad će nam pružiti pšodršku samo onoliko koliko možemo opravdati investiciju. Da će neko sipati milijarde, slati vojsku, a mi samo da se rastaljujemo, pogledati pod Afganistan.
Student_u_Ostavci

#75080 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Student_u_Ostavci »

Styling wrote: 16/01/2023 12:02
Student_u_Ostavci wrote: 16/01/2023 11:30

Zašto bi se on spuštao na nivo lika koji je do prije koju godinu bio njegov potrčko?

Vaša logika vizavi priče Avdo Avdić-Konaković.
Pobrkao si loncice. Dino je predsjednik jedne veoma bitne politicke stranke, koje se, btw, SDA jako boji a AA je samo rezimsko piskaralo. :run:
Dino je bivši potrčko Bakira Izetbegovića i fb piskaralo.
Prpa.ba

#75081 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Prpa.ba »

meridiyan wrote: 16/01/2023 12:05 Šta se dešava u Sarajevu? Osvanuli čudni plakati

https://radiosarajevo.ba/vijesti/lokaln ... 3FtS6j8UrE

Image
:lol:
A_A_AKCIJA

#75082 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by A_A_AKCIJA »

Student_u_Ostavci wrote: 16/01/2023 12:18 Dino je bivši potrčko Bakira Izetbegovića i fb piskaralo.
Dino je Bakira poslao u penziju, a SDA na klupu, što ga čini MVPjem :D (pun intended)
A_A_AKCIJA

#75083 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by A_A_AKCIJA »

Styling wrote: 16/01/2023 12:07
meridiyan wrote: 16/01/2023 12:05 Šta se dešava u Sarajevu? Osvanuli čudni plakati

Image
Desava se opsta haranga na Trojku koju treba izdrzati. Konacno su, izgleda, shvatili da od vlasti nema nista pa samo sto jos ne pozovu na oruzani ustanak. Stoka.
Ah, to je kad ti nakon svega ostane samo papir kao utjeha.

Da napišeš sranje, od muke.

Da obrišeš suze i sline, od muke.

Da ga poneseš u halu, od muke.
Student_u_Ostavci

#75084 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Student_u_Ostavci »

Trajvane, tko je ovo lijepio po Sarajvu?
Roccohljup

#75085 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Roccohljup »

kralj te hebo.......novi nivo obračuna sa političkim oponentima :-) :-) Teško je biti vlast......al još teže ne biti :D
animus

#75086 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by animus »

Image
Mala slika koja puno govori. Mora se priznati da djeca lice na roditelja.
Nadajmo se da nece iste greske napraviti.
A_A_AKCIJA

#75087 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by A_A_AKCIJA »

Roccohljup wrote: 16/01/2023 12:37 kralj te hebo.......novi nivo obračuna sa političkim oponentima :-) :-) Teško je biti vlast......al još teže ne biti :D
Da je SDA ovako grizla svaki dan u borbi za bolju državu, gdje bi nam kraj bio?

Žalosno je kada pokažu da mogu, ali za apsolutno pogrešne motive.

Možda kongres (neuzubillah, zabranjena riječ), nešto promijeni, bumo videli (da i ja malo futurom pobiberim, ha ya, a ne samo SDAovce)
palermo

#75088 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by palermo »

A_A_AKCIJA wrote: 16/01/2023 12:17
noviforumas wrote: 16/01/2023 11:56 Bojim se da nisi realan. Evo, tekst sto je postavljan je izasao na tacno.net. Tu kolumne imaju Deluzovic, Ivancic, Dino Mustafic, prevode se Zizekovi tekstovi. Znaci, ne moze se reci da je neko SDA glasilo ili sta vec.

Navodis Nikolaidisa i Bursaca, dodaj slobodno tu Susnicu, Senade Avdica i Pecanina, Jasmina Mujanovica, Jasmilu Zbanic... ima ih jos. Kakva takva, to je otprilike nasa intelektualna i novinarska elita, a nisam siguran da se ijednoj osobi tu moze spocitati da je SDAovac, Bakirovac, Kadirovac, kako hoces. To su sve ljudi gradjanske, lijevo-liberalne orijentacije. Oni govore sto govore, argumentirano. Na drugoj strani imas neke Ivane Maric, Papice, Hadzovice, i par forumasa.

Normalno da ce SDA kao mocna organizacija u opasnosti da izgubi vlasti traziti nacin da instrumentalizira ono sto ti ljudi pisu. Ko ne bi to uradio? Nisu oni od jucer. Ali nista od toga ne mijenja sustinu njihovih argumenata. Sutra Bakir moze postaviti neki Nikolaidisov tekst na Facebook, nece to Nikolaidisa uciniti Kadirovcem i radikalnim islamistom. Ja ne znam u kojoj mjeri javnost dijeli misljenje ovih ljudi, ali to je nesto nad cime se treba zamisliti, umjesto da se njihova upozorenja odbacuju kao nekakva kombinacija naivnosti i placenistva.
Realan sam, itekako.

SDA propagandu rade ozbiljni obavještajci, sa KOS-ovom školom. Nije to bezveze priča.

Svaka propaganda se bazira na djelimičnoj istini. Opasnost od SNSD i HDZ je jako realna. Niko to ne spori.
Sasvim je normalno da mnogi od tih poštenih, normalnih, pametnih, podlegnu toj psihozi. Da imaju pogrešnu procjenu na osnovu strahovitog medijskog pritiska.

Za sve njih je Trojka nova pojava. Za nas u Sarajevu nije.

Za Nikolaidisa je normalna paralela sa Dritanom, jer ljudi žive na granici građanskog rata godinama. Lako ih je uvući u propagandu a da ne znaju.

Za pola godine ćemo slušati druge tonove.

Trenutno smo na kraju prve i najbitnije faze: slanje SDA na klupu. I zato je ovoliko dramatično.

Dogodine ćemo pričati je li porodiljama u Federaciji trebalo plaćati hiljadu ili hiljadu ipo KM svaki mjesec.

Namjerno neću da pričam o "ozbiljnim" temama, izdajama, izbornom, imovini. Ništa od toga se neće desiti na štetu države. Prvo jer niko od Osmorke to ne želi, drugo, niti može bez SDA i DF.

Najbitnije, pred međunarodnom zajednicom se mora poslati poruka da konačno imaju partnera na kojeg mogu računati. A nekoga ko se kofol bori protiv Mileta, a ovamo ga spasi svaki put kad zapne.
Zapad će nam pružiti pšodršku samo onoliko koliko možemo opravdati investiciju. Da će neko sipati milijarde, slati vojsku, a mi samo da se rastaljujemo, pogledati pod Afganistan.
:thumbup: davno sam ja rekao da se sve ovo radi zbog porodiljskih naknada. Ako išta dohaka HDZ-u i SNSD-u onda će to porodiljske naknade
Roccohljup

#75089 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Roccohljup »

A_A_AKCIJA wrote: 16/01/2023 12:48
Roccohljup wrote: 16/01/2023 12:37 kralj te hebo.......novi nivo obračuna sa političkim oponentima :-) :-) Teško je biti vlast......al još teže ne biti :D
Da je SDA ovako grizla svaki dan u borbi za bolju državu, gdje bi nam kraj bio?

Žalosno je kada pokažu da mogu, ali za apsolutno pogrešne motive.

Možda kongres (neuzubillah, zabranjena riječ), nešto promijeni, bumo videli (da i ja malo futurom pobiberim, ha ya, a ne samo SDAovce)
Hebote koliko se priča o tom kongresu ko da je CKSKJU :-) :-) :-) To čak i ako bude, pretpostavljam da će Zlatnobradi samo iskoristiti da dodatno očisti tu zločinačku organizaciju od svojih neistomišljenika i sebi zacementira poziciju za dalje........a ushićene mase će i dalje praznog stomaka da likuju novom starom vođi i njegovoj sultaniji.
Last edited by Roccohljup on 16/01/2023 13:00, edited 1 time in total.
A_A_AKCIJA

#75090 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by A_A_AKCIJA »

palermo wrote: 16/01/2023 12:55 davno sam ja rekao da se sve ovo radi zbog porodiljskih naknada. Ako išta dohaka HDZ-u i SNSD-u onda će to porodiljske naknade
Vidim ja, nisi ti odavno djecu pravio, pa se ne razumiš :D

Hlađenje bi valjalo državi, laže ko kaže da ne bi.

A zna se ko ne može raditi na hladnom režimu. Dakle, ko prvi zalaje, pojeo govno.
Onaj drugi ima bijele figure kod međunarodne zajednice. Mi pokušali, probali, otjerali SDA, pružili ruku, ali nas kerovi opet ujeli...

Nije ti ovaj scenarij pao na pamet?

Pogotovo ako su ti iz MZ natuknuli, hajte vako.
palermo

#75091 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by palermo »

A_A_AKCIJA wrote: 16/01/2023 13:00
palermo wrote: 16/01/2023 12:55 davno sam ja rekao da se sve ovo radi zbog porodiljskih naknada. Ako išta dohaka HDZ-u i SNSD-u onda će to porodiljske naknade

A zna se ko ne može raditi na hladnom režimu. Dakle, ko prvi zalaje, pojeo govno.
Onaj drugi ima bijele figure kod međunarodne zajednice. Mi pokušali, probali, otjerali SDA, pružili ruku, ali nas kerovi opet ujeli...

Nisam, al moram ti priznati, hajrovat ću uskoro od tih tisuću KM. Nisam ja protiv njih, gluho bilo

Samo mi je smiješna više tvoja priča. Ne zahmeti.

Znam da ne volite portal Istraga...niti Slobodnu Bosnu koja ih prenosi, ali nekako mi ovo što oni pišu mnogo bliže stvarnosti
U ovako složenoj situaciji, posljednje što bi Bidenova administracija htjela jeste da, pored Ukrajine, trošiti resurse na zaustavljanje eventualnog novog konflikta na Balkanu. Ne treba objašnjavati koliko bi otvaranje sukoba u BiH ili na Kosovu olakšalo poziciju Rusije u Ukrajini. "SAD će", kako je kazao Chollet u Beogradu, "podržati sve napore koji se ulažu u cilju održavanja mira i stabilnosti".

Čini se da srpska politika savršeno razumije ovu situaciju. Kako je, povodom Vučićeve eskalacije na Kosovu, primijetio bivši pukovnik američkih vazduhoplovnik snaga Jeffrey Fischer: "Nijedna članica NATO-a ne želi dodatni konflikt na euroazijskom tlu, uz rat u Ukrajini, Vučić upravo zato time i prijeti." Dodik radi po istoj matrici, smišljenoj u Beogradu.

Najveći kapital srpske politike je upravo u tom što jeste prijetnja miru i stabilnosti. Nije problem u tome što Bidenova administracija „to ne razumije“, već upravo u tome što sasvim dobro razumije. No neće ponovo rasporediti SFOR u BiH, niti će poslati Abrams tenkove Oružanim snagama BiH, jer su potrebni Ukrajini. Zapravo, pitanje je hoće li ih, uz ovakve Republikance, imati i za Ukrajinu.

Svjestan da SAD nisu zainteresirane da primijene silu, sve dok srpska politika „uglavnom“ poštuju Dejtonski sporazum, Dodik ga poštuje samo uglavnom: ne puca. Ne namjerava ga poštovati u cijelosti, pa ni u dobroj mjeri.

No, ni to mu nije dovoljno, pa svako malo zaprijeti da će možda zapucati. On ne želi biti samo prijetnja mira, već želi biti kredibilna prijetnja miru. Zato organizira vojnu paradu 9. januara i odlikuje Putina. Jer ko nagrađuje Putina, valjda je spreman uraditi isto što Rusi čine u Ukrajini. Dodik je napravio prvi korak nasilju, prijeti da će možda napraviti drugi i treći. Prijeti da će možda otvoriti novi front.

Zatim čeka da mu dođu zapadni ambasadori ili diplomate nižeg i srednjeg ranga, kako bi ga nagovorile da se ipak zaustavi. S obzirom da nemaju štapa (SFOR-a), mogu mu ponuditi samo mrkvu. Ta mrkva je nekada bio odlazak poništavanje Lajčakovih amandmana, zatim odlazak stranih sudija i tužilaca, smanjenje Oružanih snaga BiH, itd. Danas je to, čini se, državna imovina.......

Ne znam šta će Dodik uraditi, niti to smatram ključnim. Ključno je šta ćemo mi uraditi, a kad kažem mi mislim nažalost na nas i na Amerikance. Jer, kako se pokazalo nakon izbora, u BiH ne odlučuje samo narod ko će biti nova vlast, već i Ambasada Sjedinjenih Država, barem kada je riječ o „bošnjačkoj kvoti“.

Ako želimo razumjeti kako razmišljaju Amerikanci, pogledajmo šta kažu. "Postoji samo jedan način da imate zagarantiran mir - a to je ako se predate", govorio je Ronald Reagan. Ne možete odlučiti hoće li vas neko napasti. Nije mogla Ukrajina odlučiti hoće li Putin krenuti u rat. Ne možemo ni mi hoće li Dodik.

Ili ipak možemo, "ako se predamo". Upravo je, to čini se, filozofija Osmorke. Upravo zato je projekat Nikšić-Konaković-Forto, čini se, i osmišljen u State Departmentu. Legitimno je da se SAD svojim interesima, a ne našim željama. Njihov trenutni interes jeste mir na Zapadnom Balkanu, po svaku cijenu. Lakše im je da ga mi sami platimo, nego da oni troše svoje sigurnosne resurse. Iako je mir i njihov interes, a ne samo naš
.

Legitimno je i da se bh. politika vodi interesima države BiH. Nećemo osigurati mir tako što ćemo se preventivno predati. U nastavku spomenute misli, Reagan kaže da ćemo najbolje zaštiti mir ako nasilnik zna da će platiti veliku cijenu, ako se usudi napasti nas. Najbolje ćemo zaštititi mir, ako Dodiku bude jasno da ne može dobiti ništa što mu ne pripada, bez obzira na prijetnje, te da Republika Srpska, pokuša li se otcijepiti, može uništiti samo sebe. Na kraju, to znaju čak i Amerikanci.
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/28 ... gendu.html

P.S naglasak na boldiranom. Boldirano potvrđuje vašu tezu da smo sa osmorkom bliže zapadu tj.američkoj politic. Nažalost, to ne znači da je to pozitivno za Bosnu i Hercegovinu
mirza_15

#75092 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by mirza_15 »

A_A_AKCIJA wrote: 16/01/2023 13:00

Ja vjerujem da jesu barem kada je HDZ u pitanju. Vrlo je lako moguće da su im Ameri stavili do znanja da sada kada im je Šmit donio izmjene IZ-a oni moraju da odblokiraju procese i budu kooperativni. I počeli su da ih deblokiraju. Naravno, nemam pojma kako Ameri razmišljaju, ali sam siguran da su i ovima iz Osmorke to tako predstavili. Zavrtali su ruke 1994. pa smo zajedno ratovali. Nadam se da su na tom tragu i sada. Vrijeme će pokazati. Ja lično ne bih imao ništa protiv ako će Hrvate okrenuti jačanju BiH i otvaranju EU i NATO perspektiva (ne preko noći naravno). Da ne bude da sam naivan, imam i ja strahove da je ovo samo prva faza, da će sada kada su dobili ono što žele tražiti još više i da će nastaviti u smjeru trećeg i dalje od toga. Vrijeme će pokazati.
Styling

#75093 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Styling »

Haris.ba wrote: 16/01/2023 12:15
Styling wrote: 16/01/2023 12:10 Bezbeli ce nam iz Turske donijeti tahan halve ili Turkish Delight :lol: :lol:

Dino ce prvu godinu dana najmanje hodati i nece nista potpisati iz svoje nadleznosti. Pitanje je koliko ce icega potpisati. Veoma je mali broj sporazuma koji se potpisu i to uglavnom traje godinama da se zavrsi.
Naravno. Vec unaprijed znamo i donijeli smo zakljucak kako ce Dino raditi.
Porodice Foht

#75094 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Porodice Foht »

Prpa.ba wrote: 16/01/2023 12:21

Image
Meni ovo uopste nije duhovito, dakle ne kontam smiley! :?
Styling

#75095 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Styling »

Student_u_Ostavci wrote: 16/01/2023 12:27 Trajvane, tko je ovo lijepio po Sarajvu?
Pitaj u centrali. Oni su upuceni.
SmokingMan

#75096 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by SmokingMan »

Image
Pustiti da ih prođe gastritis, smirit će se čim reakcije ne budu odgovarale njihovim očekivanjima.
Haris.ba

#75097 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Haris.ba »

Styling wrote: 16/01/2023 13:23
Haris.ba wrote: 16/01/2023 12:15

Naravno. Vec unaprijed znamo i donijeli smo zakljucak kako ce Dino raditi.
Ja se nadam da ce Dino raditi najbolje.

Tebe pitam, sta je mjerilo uspjesnosti sastanka ministra vanjskih poslova?
kluz franjo

#75098 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by kluz franjo »

Bakirov savjetnik napiše, "nezavisna" Istraga objavi, "slobodna" Bosna multiplicira, a "neutralno-zabrinutim" patriJotama se čini da je "pisanija" Bakirovog savjetnika "stvarnost".
:roll:
Styling

#75099 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Styling »

Porodice Foht wrote: 16/01/2023 13:23
Prpa.ba wrote: 16/01/2023 12:21

Meni ovo uopste nije duhovito, dakle ne kontam smiley! :?
Ovo je zastrasujuce. Stavlja se ljudima meta direktno na celo.
Prpa.ba

#75100 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Prpa.ba »

Porodice Foht wrote: 16/01/2023 13:23 Meni ovo uopste nije duhovito, dakle ne kontam smiley! :?
I to je ok, nemamo svi, niti trebamo imati iste poglede na zivot i isti smisao za humor. Nismo svi trojkasi+. :thumbup:
Locked